Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMATIV din 28 februarie 2002  privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi orăşeneşti la evacuarea în receptorii naturali, NTPA-001/2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMATIV din 28 februarie 2002 privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi orăşeneşti la evacuarea în receptorii naturali, NTPA-001/2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 187 din 20 martie 2002
I. Obiect şi domeniu de aplicare
ART. 1
(1) În scopul protejãrii sãnãtãţii populaţiei şi a mediului evacuarea/descãrcarea în receptorii naturali a apelor uzate orãşeneşti şi industriale cu conţinut de substanţe poluante se face numai în condiţiile respectãrii prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prezentului normativ.
(2) Prezentul normativ are drept scop stabilirea condiţiilor generale de calitate a tuturor categoriilor de ape uzate, înainte de evacuarea acestora în receptorii naturali, precum şi a valorilor limita admisibile ale principalilor indicatori de calitate ai acestor ape.
ART. 2
Domeniul de aplicare a prezentului normativ cuprinde apele uzate industriale şi orãşeneşti care au fost sau nu epurate. El se aplica şi apelor uzate evacuate din staţiile de epurare orãşeneşti caracterizate şi prin alţi indicatori de calitate decât cei prevãzuţi în anexa nr. 1 la hotãrâre - NTPA-011.
ART. 3
Condiţiile de evacuare a apelor uzate, stabilite conform art. 2, sunt prevãzute în tabelul nr. 1 din prezentul normativ.
II. Modul de stabilire a valorilor limita admisibile ale poluantilor din apele uzate evacuate în receptorii naturali
ART. 4
(1) Limitele maxime admisibile de încãrcare cu poluanti a apelor uzate la evacuarea în receptorii naturali sunt prevãzute în tabelul nr. 1 din prezentul normativ şi reprezintã concentratii exprimate în mg/dmc. Valorile acestor concentratii limita sunt pentru probe momentane; nu se admit concentratii medii şi ele se mãsoarã în punctul de control situat înainte de descãrcare.
(2) Valorile admisibile specificate la alin. (1) se stabilesc în conformitate cu prevederile prezentului normativ şi se înscriu în:
1. avizele de gospodãrire a apelor ce se emit pentru:
a) obiective noi;
b) obiective existente ce îşi modifica şi îşi imbunatatesc procesele tehnologice de producţie sau de epurare a apelor uzate;
c) obiective existente la care se prevãd extinderi de capacitãţi de producţie sau ale capacitãţilor de epurare a apelor uzate;
d) alte obiective existente care prin lucrãri de investiţie îşi modifica valoarea parametrilor de capãt;
2. autorizaţiile de gospodãrire a apelor emise:
a) utilizatorilor noi, atunci când în avizul de gospodãrire a apelor au fost prevãzute condiţii similare cu cele din prezentul normativ;
b) utilizatorilor de apa existenţi, numai dupã ce au realizat şi au pus în funcţiune capacitãţi corespunzãtoare de epurare a apelor uzate, prevãzute anterior prin programe de etapizare, conform prevederilor <>art. 107 alin. (3) din Legea apelor nr. 107/1996 .
(3) Prin avizele şi autorizaţiile de gospodãrire a apelor emitentul acestora poate stabili ca valori admisibile valori mai mici decât cele prevãzute în tabelul nr. 1, pe baza încãrcãrii în poluanti deja existente în receptor, în amonte de punctul de evacuare a apelor uzate, şi având în vedere obiectivele de calitate ale receptorului natural.
(4) La stabilirea valorilor admisibile pentru metale grele emitentul trebuie sa ţinã seama de faptul ca, deşi individual, concentratia maxima admisibilã poate fi cea prevãzutã în tabelul nr. 1, atunci când în apele uzate sunt prezente mai multe metale grele (de exemplu: plumb, cadmiu, crom, cupru, nichel, zinc sau mercur), concentratia totalã a acestora în apa neputând depãşi 2 mg/dmc. Excepţie fac apele uzate provenite de la obţinerea şi prelucrarea metalelor, pentru care valoarea limita de concentraţie pentru fiecare metal - plumb, zinc, mangan, staniu - nu trebuie sa depãşeascã 2 mg/dmc. În privinta mercurului concentratia acestuia nu poate depãşi 0,05 mg/dmc chiar în situaţia în care este unicul metal prezent în apele uzate.
(5) Pentru substantele pentru care nu sunt prevãzute limite maxime admisibile în standardele sau în normativele în vigoare, acestea se stabilesc pe baza de studii elaborate de institute specializate, abilitate conform legii, la comanda utilizatorului de apa. Studiile vor cuprinde, de asemenea, metodele de analiza calitativã şi cantitativã a substanţelor respective, precum şi tehnologiile de epurare adecvate. Limitele maxime admisibile vor fi aprobate de cãtre autoritatea publica centrala din domeniul apelor şi protecţiei mediului.
(6) Pentru substantele poluante, altele decât cele prevãzute în tabelul nr. 1, limitele maxime admisibile se stabilesc prin avizele şi autorizaţiile de gospodãrire a apelor, în funcţie de caracteristicile receptorului natural, de capacitatea sa de autoepurare, de caracteristicile celorlalte ape uzate evacuate în acelaşi receptor, de cerinţele utilizatorilor de apa şi de necesitatea protecţiei mediului.
(7) În cazul apelor uzate ce conţin substanţe poluante peste valorile limita stabilite prin prezentul normativ, este obligatorie epurarea acestora sau luarea de mãsuri tehnologice adecvate, pana la atingerea valorilor admise.
(8) În situaţii excepţionale autoritatea publica centrala din domeniul apelor şi protecţiei mediului poate face derogãri de la prezentul normativ.
(9) Pentru descarcarile de ape uzate epurate în Marea Neagra, în zone stagnante cum sunt golfurile, este obligatorie realizarea unor conducte de descãrcare în larg, prevãzute cu posibilitãţi de dispersie. La avizarea/autorizarea acestor descãrcãri nu se aplica prevederile prezentului normativ pentru indicatorul reziduu filtrabil uscat la 105°C, la care valoarea maxima admisibilã se coreleazã cu cea a fundului Marii Negre - de regula mai mica decât aceasta.
(10) În cazuri speciale - dupã probe tehnologice, la amorsarea treptelor biologice din staţiile de epurare, revizii periodice sau pe parcursul execuţiei unor lucrãri de retehnologizare sau extindere a capacitãţii statiei de epurare - este permisã depãşirea valorilor limita ale indicatorilor de calitate, dacã prin aceasta nu se pune în pericol sãnãtatea populaţiei, a ecosistemelor acvatice sau nu se produc pagube materiale, şi numai cu avizul autoritãţilor bazinale de gospodãrire a apelor şi, dupã caz, şi al inspectoratelor teritoriale de sãnãtate publica. Avizul se solicita de cãtre utilizatorul de apa cu cel puţin 30 de zile înainte de data programata pentru începerea reviziilor, reparaţiilor, lucrãrilor, probelor tehnologice ori pentru amorsarea statiilor de epurare biologica. Prin avizul respectiv se stabilesc durata pentru care se admit depasiri, dar nu mai mare de 30 de zile, precum şi valorile maxime admisibile ale indicatorilor de calitate pentru aceasta perioada.
(11) Pentru utilizatorii existenţi care realizeazã capacitãţi de epurare în conformitate cu programul de etapizare aprobat, în autorizaţia de gospodãrire a apelor, emisã pe o perioada limitatã, se înscriu valori ale substanţelor poluante ce nu depãşesc valorile limita din tabelul nr. 1 din anexa nr. 2 la hotãrâre - NTPA-2/2002.
III. Restrictii privind evacuarea apelor uzate
ART. 5
(1) Apele uzate care se evacueaza în receptorii naturali nu trebuie sa conţinã:
a) substanţe poluante cu grad ridicat de toxicitate, prevãzute în tabelul nr. 2, precum şi acele substanţe a cãror interdicţie a fost stabilitã prin studii de specialitate;
b) materii în suspensie peste limita admisã, care ar putea produce depuneri în albiile minore ale cursurilor de apa sau în cuvetele lacurilor;
c) substanţe care pot conduce la creşterea turbiditatii, formarea spumei sau la schimbarea proprietãţilor organoleptice ale receptorilor fata de starea naturala a acestora.
(2) Apele uzate provenind de la spitale de boli infectioase, sanatorii TBC, instituţii de pregãtire a preparatelor biologice - seruri şi vaccinuri -, alte instituţii medicale curative sau profilactice, de la unitãţi zootehnice şi abatoare nu pot fi descãrcate în receptori fãrã a fi fost supuse în prealabil dezinfectiei specifice. În aceasta situaţie se aplica prevederile art. 6 din anexa nr. 2 la hotãrâre - NTPA-002/2002.
ART. 6
Descãrcarea apelor uzate epurate în reţeaua de canale de desecare, de irigaţii ori pe terenuri agricole se va face numai în condiţiile realizãrii unei epurari corespunzãtoare şi numai cu avizul administratorului/deţinãtorului acestora, astfel:
1. când apa din canale se foloseşte la irigarea culturilor agricole, limitele indicatorilor de calitate se coreleazã şi cu standardul privind calitatea apei pentru irigarea culturilor agricole, STAS 9450/83;
2. când apa uzata se descarca într-un canal de desecare ce debuseaza într-un receptor natural, limitele indicatorilor de calitate vor fi cei corespunzatori prezentului normativ.
ART. 7
La reglementarea amplasarii de noi obiective în zone în care nu pot fi asigurate condiţiile de evacuare stabilite în prezentul normativ se aplica prevederile art. 4 alin. (8).
IV. Dispoziţii finale
ART. 8
Operatorii de servicii publice sau, dupã caz, deţinãtorii statiilor de epurare sau ai sistemelor de evacuare a apelor uzate în receptorii naturali sunt obligaţi sa asigure montarea şi funcţionarea corespunzãtoare a mijloacelor de mãsurare a debitelor de ape uzate evacuate, cu înregistrarea şi contorizarea debitelor, sa prevadã facilitãţi de prelevare a probelor de apa pentru analiza în locuri bine stabilite şi, pe cat posibil, sa instaleze sisteme automate de determinare a calitãţii apelor uzate evacuate, cu mãsurarea parametrilor specifici activitãţii desfãşurate. Pentru ape uzate cu debite mai mari de 500 l/s şi care se descarca în receptori cu debite de cel puţin trei ori mai mari decât cele ale apelor uzate, în punctul de evacuare se prevãd sisteme de dispersie/difuzie.
ART. 9
În scopul protejãrii resurselor de apa impotriva poluarii:
1. se recomanda folosirea apelor uzate şi/sau a namolurilor care conţin nutrienti la fertilizarea ori la irigarea terenurilor agricole sau silvice, cu acceptul deţinãtorilor terenurilor respective şi cu avizul autoritãţilor competente în domeniul imbunatatirilor funciare. În funcţie de natura culturii se va cere şi avizul inspectoratului teritorial de sãnãtate publica;
2. este obligatorie asigurarea impermeabilizarii tuturor depozitelor; eventualele exfiltratii, precum şi apele din precipitatii ce se scurg de la aceste depozite trebuie colectate şi epurate astfel încât acestea sa corespundã prevederilor prezentului normativ.
ART. 10
Prevederile prezentului normativ se aplica şi la evacuarea apelor uzate în soluri permeabile sau în depresiuni cu scurgere asigurata natural.
ART. 11
Metodele de analiza utilizate pentru determinarea calitativã şi cantitativã a substanţelor poluante cuprinse în tabelul nr. 1 sunt cele prevãzute de standardele în vigoare.
ART. 12
(1) Punctul de prevalare a probelor de ape uzate, în vederea controlului conformarii cu prevederile prezentului normativ, este punctul de descãrcare finala a apelor uzate în receptor.
(2) Frecventa de monitorizare şi, respectiv, numãrul minim de probe de prelevat la intervale regulate de timp se stabilesc prin autorizaţia de gospodãrire a apelor, în funcţie de mãrimea statiei de epurare şi de impactul calitativ al descãrcãrii asupra receptorului natural.


Tabelul nr. 1

Valori limita de încãrcare cu poluanti a apelor uzate
industriale şi orãşeneşti evacuate în receptori naturali

Se aplica tuturor categoriilor de efluenti proveniţi sau nu din
staţii de epurare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Valorile Metoda
crt. Indicatorul de calitate U.M. limita de analiza*5)
admisibile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Indicatori fizici
1. Temperatura*1) °C 35 -
B. Indicatori chimici
2. pH unitãţi pH 6,5-8,5 SR ISO 10523-97
Pentru Fluviul Dunarea 6,5-9,0
3. Materii în suspensie (MS)*2) mg/dmc 35,0 (60,0) STAS 6953-81
4. Consum biochimic de oxigen mg O(2)/dmc 20 25,0 STAS 6560-82
la 5 zile [CBO(5)*3) SR ISO 5815-98
5. Consum chimic de oxigen - mg O(2)/dmc 70 125,0 SR ISO 6060-96
metoda cu dicromat
de potasiu [CCO(Cr)]*3)
6. Azot amoniacal [NH(4)^+]*7) mg/dmc 2,0 (3,0) STAS 8683-70
7. Azot total (N)*7) mg/dmc 10,0 (15,0) STAS 7312-83
8. Azotati [NO(3)^-]*7) mg/dmc 25,0 (37,0) STAS 8900/1-71
SR ISO 7890/1-98
pentru apa de mare:
STAS 12999-91
9. Azotiti [NO(2)^-]*7) mg/dmc 1 (2,0) STAS 8900/2-71
SR ISO 6777-96
pentru apa de mare:
STAS 12754-89
10. Sulfuri şi hidrogen mg/dmc 0,5 SR ISO 10530-97
sulfurat (S^2-) SR 7510-97

11. Sulfiti [SO(3)^2-] mg/dmc 1,0 STAS 7661-89
12. Sulfati [SO(4)^2-] mg/dmc 600,0 STAS 8601-70
13. Fenoli antrenabili cu mg/dmc 0,3 STAS R 7167-92
vapori de apa [C(6)H(5)OH]
14. Substanţe extractibile mg/dmc 20,0 SR 7587-96
cu solventi organici
15. Produse petroliere*6) mg/dmc 5,0 SR 7277/1-95
SR 7277/2-95
16. Fosfor total (P)*7) mg/dmc 1,0 (2,0) SR EN 1189-99
17. Detergenti sintetici mg/dmc 0,5 SR ISO 7825/1-1996
SR ISO 7825/2-1996
18. Cianuri totale (CN) mg/dmc 0,1 SR ISO 6703/1-98
STAS 7685-79
19. Clor rezidual liber [Cl(2)] mg/dmc 0,2 STAS 6364-78
20. Cloruri (Cl^-) mg/dmc 500,0 STAS 8663-70
21. Fluoruri (F^-) mg/dmc 5,0 STAS 8910-71
22. Reziduu filtrat la 105°C mg/dmc 2.000,0 STAS 9187-84
23. Arsen (As^+)*4) mg/dmc 0,1 SR ISO 6595-97
24. Aluminiu (Al^3+) mg/dmc 5,0 STAS 9411-83
25. Calciu (Ca^2+) mg/dmc 300,0 STAS 3662-90
SR ISO 7980-97
26. Plumb (Pb^2+)*4) mg/dmc 0,2 STAS 8637-79
27. Cadmiu (Cd^2+)*4) mg/dmc 0,2 STAS 7852-80
SR ISO 5961-93
28. Crom total mg/dmc 1,0 STAS 7884-91
(Cr^3+) + (Cr^6+)*4) SR ISO 9174-98
29. Crom hexavalent (Cr^6+)*4) mg/dmc 0,1 STAS 7884-91
SR ISO 11083-98
30. Fier total ionic mg/dmc 5,0 SR ISO 6332-96
(Fe^2+, Fe^3+)
31. Cupru (Cu^2+)*4) mg/dmc 0,1 STAS 7795-80
32. Nichel (Ni^2+)*4) mg/dmc 0,5 STAS 7987-67
33. Zinc (Zn^2+)*4) mg/dmc 0,5 STAS 8314-87
34. Mercur (Hg^2+)*4) mg/dmc 0,05 STAS 8045-79
35. Argint (Ag^+) mg/dmc 0,1 STAS 8190-68
36. Molibden (Mo^2+) mg/dmc 0,1 STAS 11422-84
37. Seleniu (Se^2+) mg/dmc 0,1 STAS 12663-88
38. Mangan total (Mn) mg/dmc 1,0 STAS 8662/1-96
SR ISO 6333-96
39. Magneziu (Mg^2+) mg/dmc 100,0 STAS 6674-77
SR ISO 7980-97
40. Cobalt (Co^2+) mg/dmc 1,0 STAS 8288-69
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------------
*1) Prin primirea apelor uzate temperatura receptorului natural nu va depãşi 35°C.
*2) A se vedea tabelul nr. 1 prevãzut în anexa nr. 1 la hotãrâre - NTPA-011 şi art. 7 alin. (2) din anexa la anexa nr. 1 - Plan de acţiune privind colectarea, epurarea şi evacuarea apelor uzate orãşeneşti.
*3) Valorile de 20 mg O(2)/l pentru CBO(5) şi 70 mg O(2)/l pentru CCO(Cr) se aplica în cazul statiilor de epurare existente sau în curs de realizare. Pentru staţiile de epurare noi, extinderi sau retehnologizari, preconizate sa fie proiectate dupã intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, se vor aplica valorile mai mari, respectiv 25 mg O(2)/l pentru CBO(5) şi 125 mg O(2)/l pentru CCO(Cr).
*4) Suma ionilor metalelor grele nu trebuie sa depãşeascã concentratia de 2 mg/dmc, valorile individuale fiind cele prevãzute în tabel. În situaţia în care resursa de apa/sursa de alimentare cu apa conţine zinc în concentraţie mai mare decât 0,5 mg/dmc, aceasta valoare se va accepta şi la evacuarea apelor uzate în resursa de apa, dar nu mai mult de 5 mg/dmc.
*5) Metoda de analiza va fi cea corespunzãtoare standardului în vigoare.
*6) Suprafata receptorului în care se evacueaza ape uzate sa nu prezinte irizatii.
*7) Valori ce trebuie respectate pentru descãrcãri în zone sensibile, conform tabelului nr. 2 din anexa nr. 1 la hotãrâre - NTPA-011.

Tabelul nr. 2

Substanţe poluante cu grad ridicat de periculozitate

Tabelul cuprinde urmãtoarele clase şi grupe de substanţe selectate în special pe baza toxicitatii, persistentei şi bioacumularii lor:
1. compuşi organohalogenati;
2. compuşi organostanici şi organofosforici;
3. substanţe cu proprietãţi cancerigene;
4. compuşi organici ai mercurului;
5. compuşi organosilicici;
6. deşeuri radioactive care se concentreaza în mediu sau în organismele acvatice.
Este interzisã evacuarea în receptorii naturali o data cu apele uzate a substanţelor individuale care aparţin claselor sau grupelor de substanţe enumerate mai sus şi care au un grad ridicat de periculozitate.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016