Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA din 9 iunie 2009 privind regulile generale de biosecuritate in exploatatiile de crestere a bovinelor
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 420 din 19 iunie 2009
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta normã sanitarã veterinarã stabileşte regulile generale de biosecuritate pentru funcţionarea exploataţiilor de creştere a bovinelor.
ART. 2
În România, sistemele de creştere a bovinelor sunt urmãtoarele:
a) sistemul de creştere a bovinelor în exploataţiile agricole familiale, în care produsele de origine animalã rezultate de la acestea sunt destinate consumului familial;
b) sistemul comercial de creştere a bovinelor în exploataţiile agricole comerciale, din care se comercializeazã pe piaţa unicã europeanã animale vii şi produsele de origine animalã de la acestea.
CAP. II
Regulile generale de biosecuritate de creştere a bovinelor în exploataţiile agricole comerciale
ART. 3
(1) Deţinãtorii de bovine din exploataţiile agricole comerciale de creştere a bovinelor au urmãtoarele obligaţii:
a) sã fie înregistraţi/autorizaţi sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
b) sã asigure asistenţa sanitarã veterinarã realizatã de medicul veterinar de liberã practicã;
c) sã asigure aplicarea normelor sanitare veterinare privind popularea, protecţia şi bunãstarea bovinelor şi a programelor de supraveghere a sãnãtãţii acestora, pãstrarea evidenţelor prevãzute de normele sanitare veterinare, precum şi aplicarea mãsurilor dispuse de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor;
d) sã asigure spaţii pentru schimbarea hainelor şi a încãlţãmintei de stradã cu echipamentul de protecţie, instalaţie de spãlare şi dezinfecţie a mâinilor persoanelor care intrã şi ies din incinta exploataţiei;
e) sã interzicã accesul în exploataţie persoanelor care nu lucreazã direct în procesul de producţie; fac excepţie organele de îndrumare şi control din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi al Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care pot intra numai cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare;
f) sã asigure adãpostirea separatã a bovinelor nou-introduse în exploataţie pânã la clarificarea statusului de sãnãtate;
g) sã asigure efectuarea reproducerii bovinelor prin montã naturalã sau prin însãmânţãri artificiale, numai cu tauri autorizaţi sanitar-veterinar sau material seminal corespunzãtor;
h) sã asigure spaţii pentru depozitarea cadavrelor şi a altor deşeuri de origine animalã destinate distrugerii;
i) sã asigure facilitãţi pentru realizarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare de cãtre o societate comercialã autorizatã sau de cãtre o echipã proprie coordonatã de medicul veterinar de liberã practicã din exploataţia agricolã comercialã de creştere a bovinelor;
j) sã asigure depozitarea şi prepararea furajelor, ca activitate integrantã a exploataţiei;
k) sã asigure evacuarea şi depozitarea dejecţiilor, a gunoiului, astfel încât sã nu constituie surse de difuzare a bolilor;
l) sã notifice prin sistemul TRACES la direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti intenţia privind introducerea/scoaterea de bovine în/din exploataţie şi alte mişcãri interne de bovine;
m) sã notifice fãrã întârziere medicului veterinar de liberã practicã împuternicit de cãtre direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti apariţia unor modificãri în starea de sãnãtate a bovinelor; sã ia mãsuri pentru izolarea animalelor bolnave şi suspecte, a celor moarte sau tãiate de urgenţã şi sã nu permitã folosirea, vânzarea sau distribuirea produselor de origine animalã provenite de la aceste animale, precum şi scoaterea din fermã a furajelor, gunoiului şi a altor materiale.
(2) Pentru prevenirea introducerii de boli infectocontagioase, deţinãtorul exploataţiei înregistrate/autorizate sanitar-veterinar poate sã întocmeascã şi sã implementeze un program de biosecuritate propriu, dezvoltat pe proceduri care sã aibã la bazã regulile generale de biosecuritate, specifice exploataţiei, avizat de direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti.
CAP. III
Reguli generale de biosecuritate de creştere a bovinelor în exploataţiile agricole familiale
ART. 4
Deţinãtorii de bovine din exploataţiile agricole familiale au urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte prevederile legale în vigoare referitoare la asigurarea reproducerii bovinelor din exploataţie numai prin utilizarea reproducãtorilor autorizaţi sanitar-veterinar;
b) sã declare medicului veterinar de liberã practicã împuternicit de cãtre direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti şi la primãrie bovinele proprii, pe rase, sexe şi categorii de vârstã;
c) sã nu introducã timp de cel puţin 15 zile bovinele nou-achiziţionate în efectivele constituite în turme sau cirezi; aceste animale vor fi ţinute în perioada de 15 zile numai în exploataţia proprie;
d) sã întreţinã bovinele şi adãposturile acestora în conformitate cu normele de protecţie şi bunãstare a animalelor;
e) sã prezinte, la solicitarea medicului veterinar de liberã practicã împuternicit, la data, ora şi locul stabilite, animalele pentru efectuarea unor acţiuni sanitar-veterinare de supraveghere obligatorii;
f) sã permitã personalului direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verificarea stãrii de sãnãtate a animalelor din exploataţie şi sã îl sprijine în efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare din normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, aprobat anual prin ordin al preşedintelui;
g) sã anunţe fãrã întârziere direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, prin medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, apariţia unor semne de boalã la bovine, a primelor cazuri de moarte sau tãiere de urgenţã, iar pânã la sosirea personalului sanitar-veterinar sã izoleze exemplarele bolnave, sã pãstreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse rezultate de la animalele tãiate de urgenţã, luând mãsuri ca acestea sã nu fie folosite sau vândute;
h) sã respecte prevederile legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare cu privire la condiţiile de tãiere şi de valorificare a bovinelor.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: