Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA  nr. 3 din 1 iulie 1998  privind plafoanele tehnice de garantare unilaterală    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMA nr. 3 din 1 iulie 1998 privind plafoanele tehnice de garantare unilaterală

EMITENT: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 242 din 3 iulie 1998
    În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

    Banca Naţională a României emite prezentele norme.

    ART. 1
    Începând cu luna iulie 1998, băncile, persoane juridice române, constituite ca societăţi comerciale, precum şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, denumite în continuare bănci, au obligaţia să constituie garanţii unilaterale, în lei, în valoare egală sau mai mare decât plafonul tehnic de garantare unilaterală, stabilit de Banca Naţională a României pentru decontarea finală a operaţiunilor de compensare multilaterală interbancară, desfăşurate în conformitate cu prevederile Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 10/1994 (conturile curente analitice 101), a plăţilor de mică valoare în relaţia cu contul curent general al trezoreriei statului (conturile curente analitice 300), a plăţilor în relaţia cu Banca Naţională a României (conturile curente analitice 201) şi a operaţiunilor prin conturile de corespondent (conturile curente analitice 203).
    ART. 2
    În cuprinsul prezentelor norme, prin plafon tehnic de garantare unilaterală al unei bănci faţă de Banca Naţională a României se înţelege cea mai mare valoare a soldului debitor al contului curent al unei bănci, rezultat după decontarea finală zilnică a tuturor operaţiunilor menţionate la art. 1, calculat conform art. 5 şi înregistrat în intervalul cuprins între ziua de 21 a lunii precedente şi ziua de 20 a lunii curente inclusiv.
    ART. 3
    Constituirea garanţiilor unilaterale, în lei, se face lunar la centrala Băncii Naţionale a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare, Serviciul administrarea regimului de decontare specială, denumit în continuare administrator.
    ART. 4
    Plafonul tehnic de garantare unilaterală pe care fiecare bancă îl are faţă de Banca Naţională a României pentru decontarea finală a operaţiunilor menţionate la art. 1 este stabilit de către administrator şi comunicat băncii în ziua de 22 a lunii curente prin intermediul documentului "Comunicare nr. .... din data de ...... privind plafonul tehnic de garantare unilaterală" (anexa nr. 1).
    Dacă data de 22 a lunii curente este o zi nelucrătoare, obligaţia administratorului de a comunica băncii plafonul tehnic de garantare unilaterală este scadentă în ziua lucrătoare imediat următoare.
    ART. 5
    Calculul plafonului tehnic de garantare unilaterala al fiecărei bănci faţă de Banca Naţională a României se face prin însumarea algebrică a soldurilor nete ale conturilor curente analitice 101, 201, 203 şi 300, înregistrate în fiecare zi lucrătoare, la intervalul stabilit la art. 2, şi este valabil pentru garantarea decontării finale a operaţiunilor de compensare multilaterală interbancară, a plăţilor de mică valoare în relaţia cu contul curent general al trezoreriei statului, a plăţilor în relaţia cu Banca Naţională a României şi a operaţiunilor prin conturile de corespondent, din prima şi până în ultima zi lucrătoare a lunii următoare comunicării primite din partea administratorului privind plafonul tehnic de garantare unilaterală.
    ART. 6
    În cazul în care conducerea unei bănci constată că există diferenţe între plafonul tehnic de garantare unilaterală, comunicat de administrator, şi cel rezultat din propriile calcule, aceasta poate notifica, în scris, Băncii Naţionale a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare respectiva neconcordanţă, până cel târziu în penultima zi lucrătoare a fiecărei luni. Banca Naţională a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare va analiza cu maximă operativitate solicitarea băncii, urmând să-i comunice, în scris, valoarea soldurilor nete care au stat la baza calculului plafonului tehnic de garantare unilaterală.
    ART. 7
    În baza plafonului tehnic de garantare unilaterală, comunicat lunar de către administrator, fiecare bancă are obligaţia să constituie garanţii unilaterale, în lei, în valoare cel puţin egală cu acesta, sub forma titlurilor de stat şi/sau a depozitelor interbancare.
    ART. 8
    Banca Naţională a României, în funcţie de sporirea sau de diminuarea rapidă a valorii decontărilor operaţiunilor menţionate la art. 1, poate solicita băncii ca, în termen de maximum două zile lucrătoare, să constituie garanţii unilaterale, în lei, sub forma titlurilor de stat şi/sau a depozitelor interbancare, în sume mai mici sau mai mari decât plafonul tehnic de garantare unilaterală, calculat şi notificat anterior de către administrator.
    ART. 9
    În cazul în care în cursul unei zile de plăţi valoarea operaţiunilor decontate final prin conturile curente analitice 101, 201, 203 şi 300 ale unei bănci depăşeşte valoarea disponibilităţilor băneşti din contul curent al acesteia şi pe cea a garanţiilor unilaterale, în lei, constituite în limita plafonului tehnic de garantare unilaterală, Banca Naţională a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare sistează imediat decontarea finală a tuturor operaţiunilor prin contul curent al respectivei bănci, urmând ca aceasta să fie reluată de îndată ce are loc constituirea disponibilităţilor necesare din alte surse. Excepţie de la această regulă fac operaţiunile privind decontarea finală a pieţelor de capital şi a celor privind cardurile în lei, pentru care funcţionează sisteme speciale de garanţii.
    ART. 10
    În cazul constituirii garanţiilor unilaterale sub forma titlurilor de stat în lei, începând cu data de 23 şi până în penultima zi lucrătoare a fiecărei luni, băncile au obligaţia să remită administratorului documentul "Borderou nr..... din data de ...... pentru garantarea cu titluri de stat a decontării finale a operaţiunilor stabilite prin Normele Băncii Naţionale a României nr. 3/1998" (anexa nr. 2).
    ART. 11
    Banca poate solicita administratorului restituirea titlurilor de stat, conform documentului "Borderou nr. .... din data de ........ pentru restituirea titlurilor de stat aflate în garanţie la Banca Naţională a României pentru operaţiunile stabilite prin Normele Băncii Naţionale a României nr. 3/1998" (anexa nr. 3), în cazul în care plafonul tehnic de garantare unilaterală s-a diminuat de la o lună la alta sau, în cazul în care, pe parcursul unei luni calendaristice, banca hotărăşte să constituie garanţii în valoare echivalentă cu plafonul tehnic de garantare unilaterală, sub formă de depozite interbancare, în lei, la alte bănci.
    ART. 12
    În cazul în care garanţiile unilaterale sunt constituite sub forma depozitelor interbancare în lei, în intervalul începând cu data de 23 şi până în penultima zi lucrătoare a fiecărei luni, banca are obligaţia să remită administratorului câte o copie de pe ordinul de plată şi de pe extrasul de cont corespunzător, prin care a fost constituit depozitul până la concurenta plafonului tehnic de garantare unilaterală comunicat, precum şi o copie de pe contractul de depozit.
    ART. 13
    În intervalul începând cu data de 23 şi până în penultima zi lucrătoare a fiecărei luni sau ori de câte ori în cursul lunii, prin aplicarea procedurilor de garantare unilaterala, garanţiile constituite la Banca Naţională a României s-au diminuat sau au fost executate în totalitate, în următoarea zi lucrătoare de la primirea documentului "Comunicare nr. ...... din data de ....... privind executarea garanţiilor unilaterale" (anexa nr. 4) banca are obligaţia să completeze la administrator valoarea garanţiilor unilaterale, în lei, între orele 8,00-10,00, astfel încât să asigure în continuare resursele necesare garantării operaţiunilor menţionate la art. 1.
    ART. 14
    Banca Naţională a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare are obligaţia să repună, automat, în proprietatea băncii garanţiile unilaterale sub forma titlurilor de stat executate, în situaţia în care, la sfârşitul aceleiaşi zile de plăţi, aceasta dispune în contul sau curent, deschis la centrala Băncii Naţionale a României, de o sumă cel puţin egală cu valoarea la care titlurile de stat au fost executate.
    ART. 15
    Banca Naţională a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare deschide în evidenţele sale, pe numele fiecărei bănci, câte două conturi curente analitice, prin care se vor înregistra operaţiunile de executare şi, respectiv, de repunere în proprietate a garanţiilor sub forma titlurilor de stat în lei şi cele de executare a garanţiilor sub forma depozitelor interbancare în lei, după cum urmează:
    - analitic 990 - "Cont curent analitic privind aplicarea procedurilor de garantare unilaterală pe baza titlurilor de stat";
    - analitic 991 - "Cont curent analitic privind aplicarea procedurilor de garantare unilaterală pe baza depozitelor interbancare".
    ART. 16
    Pentru luna iulie 1998, băncile au obligaţia să-şi constituie garanţii unilaterale, în lei, în maximum două zile lucrătoare de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, în limita plafonului tehnic de garantare unilaterală, comunicat, în prealabil, de către Banca Naţională a României.
    ART. 17
    În cazul în care o bancă nu constituie sau nu îşi reface în intervalul stabilit la art. 13 garanţiile unilaterale în lei, Banca Naţională a României va proceda, începând cu prima zi lucrătoare imediat următoare, la sistarea operaţiunilor de compensare multilaterală interbancară, de decontare a plăţilor de mică valoare în relaţia cu contul curent general al trezoreriei statului, de decontare a plăţilor în relaţia cu Banca Naţională a României şi a operaţiunilor prin conturile de corespondent. Decizia Băncii Naţionale a României privind sistarea acestor operaţiuni va fi aplicată până în ziua lucrătoare imediat următoare constituirii garanţiilor unilaterale, în lei, de către banca respectivă, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
    ART. 18
    Pentru fiecare operaţiune de executare şi de repunere în proprietate a garanţiilor unilaterale prin conturile curente analitice 990 şi, respectiv, 991, Banca Naţionala a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare percepe un comision de 200.000 lei.
    ART. 19
    Operaţiunile de plăţi aferente retragerilor de numerar ale băncilor de la Banca Naţională a României vor fi decontate în mod programat, în limita disponibilităţilor înregistrate la sfârşitul zilei de plăţi anterioare, din propriile conturi curente, deschise la centrala Băncii Naţionale a României. Ca urmare, fiecare banca are obligaţia sa remită zilnic centralei Băncii Naţionale a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare, până la ora 15,00, desfăşurătorul privind retragerile de numerar, în lei, ale centralei şi/sau unităţilor sale bancare, programate a fi efectuate în ziua lucrătoare imediat următoare.
    Acceptarea efectuării retragerilor de numerar ale băncilor se comunică, în scris, de către Direcţia decontării operaţiunilor bancare sucursalelor Băncii Naţionale a României.
    În limita comunicărilor primite zilnic, între orele 18,00 - 18,30, de la Direcţia decontării operaţiunilor bancare, sucursalele Băncii Naţionale a României vor elibera numerar băncilor în ziua lucrătoare imediat următoare, eliberând totodată extrasul de cont corespunzător.
    Respingerea efectuării retragerilor de numerar se comunică, în scris, de către Direcţia decontării operaţiunilor bancare băncii solicitante.
    ART. 20
    Anexele fac parte integrantă din prezentele norme.
    ART. 21
    Prezentele norme intră în vigoare în ziua bancară imediat următoare datei publicării lor în Monitorul Oficial al României.

      GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A
                  ROMÂNIEI,
        PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE
               ADMINISTRAŢIE,
              MUGUR ISĂRESCU

   ANEXA 1

    ..................
   (B.N.R. - D.D.O.B.)
                                 │ │ │ │
       COMUNICARE Nr. ...... din │_│_│_│_│_│_│_│_│ privind plafonul tehnic de
                                   data emiterii
            garantare unilaterală al băncii ....................
                                               (denumirea)

    Vă informăm că plafonul tehnic de garantare unilaterală al băncii
dumneavoastră faţă de Banca Naţională a României privind decontarea finală a
operaţiunilor de compensare multilaterală interbancară, a plăţilor de mică
valoare în relaţia cu contul curent general al trezoreriei statului, a
plăţilor în relaţia cu Banca Naţională a României şi a operaţiunilor prin
conturile de corespondent, valabil pentru luna ............
este de ....(în cifre).... lei, adică ....(în litere)..... lei.

    Conform Normelor Băncii Naţionale a României nr. 3/1998, aveţi obligaţia
ca din ziua lucrătoare imediat următoare prezentei comunicări şi până în
penultima zi lucrătoare a lunii curente să constituiţi la administrator
garanţiile unilaterale, în lei, sub formă de titluri de stat şi/sau de
depozite interbancare.

          Am primit, ADMINISTRATOR,
     .................... S.S./L.S. ...............
     (Numele şi prenumele)

    S.S. .............



    ANEXA 2

    ...........................
    (Sigla şi denumirea băncii)

                   BORDEROU Nr. ...... din data de ...........
    pentru garantarea cu titluri de stat a decontării finale a operaţiunilor
       stabilite prin Normele Băncii Naţionale a României nr. 3/1998

┌─────┬────────────┬──────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┐
│ Nr. │ Emisiunea │ Seria şi │ Data │ Nr. bucăţi │ Valoarea │ Valoarea de │
│ crt.│ │ numărul │scadenţei│ gajate │ nominală │ piaţa totală│
│ │ │ │ │ │ totală │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ : │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ n. │ │ │ │ │ │ │
├─────┴────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ TOTAL GENERAL │ X │ X │ X │ │ │
└──────────────────┴──────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┘
    Se confirma primirea prezentului portofoliu.

    BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA

       Persoana autorizata: Persoanele autorizate:
       .................... ..................... ....................
       (Numele şi prenumele) (Numele şi prenumele) (Numele şi prenumele)
       .................... ..................... ....................
          (Funcţia) (Funcţia) (Funcţia)
       .................... ..................... ....................
           (Semnătura) (Semnătura) (Semnătura)
       .................... .....................
            (L.S.) (L.S.)
       .................... .....................
           (Data) (Data)



    ANEXA 3

............................
 (Sigla şi denumirea băncii)

                       BORDEROU Nr. ..... din data de ..........
    pentru restituirea titlurilor de stat aflate în garanţie la Banca Naţionala
            a României pentru operaţiunile stabilite prin Normele
                    Băncii Naţionale a României nr. 3/1998

┌─────┬────────────┬──────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┐
│ Nr. │ Emisiunea │ Seria şi │ Data │ Nr. bucăţi │ Valoarea │ Valoarea de │
│ crt.│ │ numărul │scadentei│ restituite │ nominală │ piaţa totală│
│ │ │ │ │ │ totală │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ : │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ n. │ │ │ │ │ │ │
├─────┴────────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼─────────────┤
│ TOTAL GENERAL │ X │ X │ X │ │ │
└──────────────────┴──────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┘
    Se confirmă restituirea prezentului portofoliu.

    BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA

       Persoana autorizată: Persoanele autorizate:
       .................... ..................... ....................
       (Numele şi prenumele) (Numele şi prenumele) (Numele şi prenumele)
       .................... ..................... ....................
          (Funcţia) (Funcţia) (Funcţia)
       .................... ..................... ....................
           (Semnătura) (Semnătura) (Semnătura)
       .................... .....................
            (L.S.) (L.S.)
       .................... .....................
           (Data) (Data)



    ANEXA 4

    ....................
    (B.N.R. ─ D.D.O.B.)

                              │ │ │ │
    COMUNICARE Nr. ...... din │_│_│_│_│_│_│_│_│ privind executarea garanţiilor
                               (data emiterii)
             unilaterale către Banca ....................
                                        (denumirea)

    Vă informăm că, în urma executării garanţiilor constituite la
administrator pentru acoperirea soldului debitor al contului curent al
băncii dumneavoastră, rezultat din decontare finală a operaţiunilor de
compensare multilaterală interbancară, a plăţilor de mică valoare în
relaţia cu contul curent general al trezoreriei statului, a plăţilor
în relaţia cu Banca Naţională a României şi a operaţiunilor prin
conturile de corespondent, din data de │_│_│_│_│_│_│_│_│, s─au
                                        (data emiterii)
diminuat garanţiile unilaterale constituite sub forma de:
    _
   │_│ titluri de stat, de la valoarea de ....... la valoarea de ........;
    _
   │_│ depozite interbancare, de la valoarea de........ la valoarea de.......;
    Conform Normelor Băncii Naţionale a României nr. 3/1998, aveţi obligaţia
ca în ziua lucrătoare imediat următoare prezentei comunicări, între
orele 8,00─10,00, să completaţi diferenţa de ................ cu garanţii
unilaterale, în lei, sub formă de titluri de stat şi/sau de depozite
interbancare.

                                            ADMINISTRATOR,
                                     S.S./L.S. ...............


                             --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016