Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 1.122 din 1 februarie 1996  privind balanta imobilizarilor necorporale, corporale si financiare, determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe detinute de agentii economici, necesar stabilirii valorii amortizarii incluse in cheltuielile de exploatare pe anul 1995    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 1.122 din 1 februarie 1996 privind balanta imobilizarilor necorporale, corporale si financiare, determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe detinute de agentii economici, necesar stabilirii valorii amortizarii incluse in cheltuielile de exploatare pe anul 1995

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 16 februarie 1996

    În conformitate cu prevederile art. 28 din Legea nr. 15/1994 pentru amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale şi ale pct. 46 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 746/1994, Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională pentru Statistică au elaborat prezentele norme.

    I. Balanţa imobilizărilor necorporale, corporale şi financiare
    Toţi agenţii economici care au în patrimoniu active necorporale, corporale şi financiare au obligaţia ca, anual, să întocmească "Balanţa imobilizărilor necorporale, corporale şi financiare" conform formularului (cod 29) - anexă la bilanţul contabil pe anul 1995.
    Acest formular cuprinde existentul la începutul anului, intrările şi ieşirile în cursul anului, amortizarea înregistrată, valoarea rămasă a imobilizărilor la sfârşitul anului, provizioanele înregistrate şi valoarea netă a imobilizărilor.
    Completarea acestuia se va face în conformitate cu precizările din Normele metodologice privind întocmirea, verificarea şi centralizarea bilanţurilor contabile ale agenţilor economici pe anul 1995, elaborate de Ministerul Finanţelor.

    II. Stabilirea gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază deţinute de agenţii economici, necesar determinării valorii amortizării incluse în cheltuielile de exploatare pe anul 1995
    1. În conformitate cu prevederile art. 18 din Legea nr. 15/1994, agenţii economici vor include în cheltuielile de exploatare pe anul 1995 amortizarea calculată în directă corelaţie cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe aflate în patrimoniul acestora, realizat în această perioadă.
    Gradul de utilizare a mijloacelor fixe se determină în funcţie de mijloacele fixe de bază care definesc activitatea de exploatare a agenţilor economici şi sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme.
    2. Gradul de utilizare a mijloacelor fixe se calculează astfel:

                 Em, 1995
       U(%)= ─────────────────── x K x Ipr
             Em, an de înfiinţare

    în care:

    Em, 1995 = indicatorul de eficienţă a mijloacelor fixe de bază, realizat de agenţii economici în anul 1995;
    Em, an de înfiinţare = indicatorul de eficienţă a mijloacelor fixe de bază, realizat de agenţii economici în anul de înfiinţare;
    K = coeficientul de corecţie prevăzut în coloana 2, 4, respectiv 6, din anexa nr. 2 (după caz);
    Ipr = coeficientul mediu de preţ, rezultat în urma reevaluarii mijloacelor fixe în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 500/1994 =

     Valoarea medie anuală a mijloacelor fixe de bază existente la sfârşitul
     anului 1995, reevaluate conform Hotărârii Guvernului nr. 500/1994
   = ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Valoarea medie anuală a mijloacelor fixe de bază existente la sfârşitul
     anului 1993

    La agenţii economici care nu au efectuat reevaluarea mijloacelor fixe conform Hotărârii Guvernului nr. 500/1994, Ipr=1.

               Venituri din exploatare*)
   Em = ────────────────────────────────────────
        Valoarea medie anuală a mijloacelor fixe
        de bază existente la sfârşitul anului**)

    *) Pentru anii 1990-1993 inclusiv, veniturile din exploatare vor fi cele evidenţiate în creditul contului 600 "Venituri din activitatea de bază" diminuat cu valoarea impozitului pe circulaţia mărfurilor, evidenţiat în debitul aceluiaşi cont.
    Pentru anii 1994-1995 inclusiv, veniturile din exploatare vor fi cele evidenţiate în creditul conturilor din grupa 70 "Venituri din vânzări de produse, mărfuri, servicii prestate şi din alte activităţi" (701-708) şi din grupa 74 "Venituri din subvenţii de exploatare" (741).
    Agenţii economici care, pentru lucrările şi prestările executate unor clienţi, încasează produse (sub forma plăţii în natură), pe care le valorifică ulterior la terţi, în vederea determinării gradului de utilizare a mijloacelor fixe, nu vor lua în calcul veniturile facturate din vânzarea produselor respective (cont 707).
    Veniturile aferente activităţii de lohn vor fi recalculate în lei pe baza preţurilor pieţei interne.

    **) Vma= V+Vmai-Vmae,

    în care:
    Vmai sau Vmae= Vi(e) x T/12

    în care:
    Vma = valoarea medie anuală a mijloacelor fixe de bază existente la sfârşitul anului de înfiinţare şi al anului 1995;
    V = valoarea de inventar sau de intrare a mijloacelor fixe de bază existente la începutul anului;
    Vmai = valoarea medie anuală a mijloacelor fixe de bază intrate în cursul anului;
    Vmae = valoarea medie anuală a mijloacelor fixe de bază ieşite în cursul anului;
    Vi(e) = valoarea de inventar sau de intrare a mijloacelor fixe de bază intrate sau ieşite în cursul anului de înfiinţare şi în cursul anului 1995;
    T = numărul de luni întregi începând cu luna următoare celei de intrare a mijloacelor fixe de bază până la sfârşitul anului de înfiinţare sau al anului 1995, respectiv numărul de luni întregi începând cu luna următoare celei de ieşire a mijloacelor fixe de bază până la sfârşitul anului de înfiinţare sau al anului 1995.
    Se precizează că în Vma nu se include valoarea mijloacelor fixe aflate în conservare.
    Pentru agenţii economici infiinţaţi în perioada 1990-1991, rezultatul obţinut prin aplicarea formulei de calcul al gradului de utilizare a mijloacelor fixe se înmulţeşte cu 1.000, iar pentru agenţii economici înfiinţaţi în perioada 1992-1994 se înmulţeşte cu 100.
    3. Agenţii economici care s-au înfiinţat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale şi ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, în perioada 1990-1991 inclusiv, vor folosi pentru determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe coeficientul K din coloana 2 a anexei nr. 2 la prezentele norme.
    Agenţii economici înfiinţaţi, în condiţiile alineatului de mai sus, în perioada 1992-1993, vor folosi, pentru determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe, coeficientul K din coloana 4 a anexei nr. 2 la prezentele norme.
    Agenţii economici înfiinţaţi, în condiţiile alin. 1, în anul 1994, vor folosi, pentru determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe, coeficientul K din coloana 6 a anexei nr. 2 la prezentele norme.
    Agenţii economici care au funcţionat, în anul de înfiinţare, mai puţin de două luni vor calcula gradul de utilizare a mijloacelor fixe în funcţie de indicatorul de eficienţă a mijloacelor fixe de baza din anul următor.
    Agenţii economici care au funcţionat, în anul de înfiinţare, mai mult de două luni, dar mai puţin de un an, vor determina gradul de utilizare a mijloacelor fixe pe baza veniturilor din exploatare realizate, reîntregite la nivel de an în funcţie de venitul mediu lunar realizat.
    Pentru agenţii economici înfiinţaţi prin divizare, gradul de utilizare a mijloacelor fixe se va determina astfel:
    a) se determina ponderea mijloacelor fixe preluate de noul agent economic în totalul mijloacelor fixe deţinute de agentul economic supus divizării;
    b) se determină veniturile din exploatare aferentă anului de raportare, pentru agentul economic înfiinţat prin divizare, an care corespunde cu anul de înfiinţare a agentului economic supus divizării, prin aplicarea ponderii menţionate la lit. a) asupra veniturilor totale din exploatare, realizate de agentul economic supus divizării în anul de înfiinţare;
    c) se calculează indicatorul de eficienţă a mijloacelor fixe de bază (Em) al anului de înfiinţare prin raportarea veniturilor din exploatare, determinate conform prevederilor de la lit. b), la valoarea medie anuală a mijloacelor fixe de bază preluate.
    Agenţii economici înfiinţaţi prin divizare în anul 1995 vor lua în calculul indicatorului de eficienţă a mijloacelor fixe de bază (Em, 1995) veniturile din exploatare astfel:
    - pentru perioada anterioară divizării, veniturile din exploatare se înmulţesc cu ponderea mijloacelor fixe, determinată conform lit. a), la care se adaugă veniturile din exploatare realizate de agentul economic înfiinţat prin divizare în anul 1995.
    Pentru agenţii economici înfiinţaţi în anul 1995, precum şi pentru cei la care din calculul efectuat rezultă un grad de utilizare a mijloacelor fixe mai mare de 100%, se va lua în considerare un grad de utilizare egal cu 100%.
    În situaţia în care un agent economic desfăşoară mai multe activităţi, gradul mediu de utilizare a mijloacelor fixe se determină utilizând un coeficient mediu anual de corecţie K, calculat pe total activitate:

    K 1995/an de înfiinţare = Suma Ki x Vi/100

    în care:
    Ki = coeficientul de corecţie pentru activitatea "i";
    Vi = ponderea activităţii "i" (exprimată în procente) în valoarea totală a veniturilor din exploatare în anul 1995
    Agenţii economici care nu regăsesc coeficientul de corecţie, aferent activităţii desfăşurate, în anexa nr. 2, vor calcula coeficientul mediu anual de preţ (Ip) astfel:

    Ip 1995/an de înfiinţare = Suma q1995 x P1995/ Suma q1995 x P/an de înfiinţare

    în care:
    q1995 = cantităţi livrate în anul 1995;
    P1995 = preţuri de producţie 1995;
    P/an de înfiinţare = preţuri de producţie/an de înfiinţare.
    Pentru agenţii economici care, începând din anul înfiinţării până în anul de raportare, nu deţin în patrimoniu mijloace fixe de bază, pentru celelalte mijloace fixe, gradul de utilizare se consideră 100% .
    4. Agenţii economici care se încadrează în categoria de contribuabili mici, aşa cum sunt definiţi de Ordonanţa Guvernului nr. 70/1994, vor regulariza în anul 1995, în funcţie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe, calculat pentru anul 1995 în conformitate cu prevederile pct. 3, amortizarea inclusă în cheltuielile de exploatare, cea înregistrată în debitul contului în afară bilanţului 8045 "Amortizarea mijloacelor fixe aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe", profitul impozabil, impozitul pe profit şi fondul de dezvoltare.
    Agenţii economici care se încadrează în categoria de contribuabili mari vor regulariza, în funcţie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe realizat în anul 1995, numai amortizarea inclusă în cheltuielile de exploatare şi cea înregistrată în debitul contului 8045, precum şi fondul de dezvoltare.
    Amortizarea astfel recalculata va fi înregistrată în cheltuielile de exploatare, fără ca aceasta sa conducă la înregistrarea de pierderi pe total activitate.
    Diferenţa de amortizare care nu va fi acoperită în condiţiile stabilite la alineatul precedent va rămâne înregistrată în debitul contului 8045.
    Agenţii economici, care în anul 1995 înregistrează pierderi cauzate de cheltuieli de altă natură, vor înregistra în cheltuielile de exploatare amortizarea determinată în funcţie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe, realizat în anul 1995.
    Agenţii economici care au realizat în anul 1995 un grad de utilizare a mijloacelor fixe mai mic decât cel al anului 1994 şi au efectuat investiţii din fondul de dezvoltare constituit din amortizarea inclusă în cheltuielile de exploatare, consumând integral acest fond, nu vor mai efectua regularizarea amortizării. În situaţia în care fondul de dezvoltare constituit din amortizarea inclusă în cheltuielile de exploatare în anul 1995 a fost consumat parţial, se va efectua regularizarea amortizării la nivelul fondului de dezvoltare consumat, la care se adaugă investiţiile în curs (sold cont debitor 231).
    De asemenea, nu mai efectuează regularizarea amortizării pentru anul 1995 nici agenţii economici care în anul 1994 au înregistrat în contul 471 "Cheltuieli înregistrate în avans" imobilizări corporale achiziţionate sau realizate pe cont propriu, fără surse legale acoperitoare, potrivit pct. 16 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 3/1995.
    5. Pentru mijloacele fixe date în locaţie de gestiune sau închiriate, determinarea gradului de utilizare a acestora, aferent anului 1995, se va determina astfel:

    5.1. La locatar sau la chiriaş
    a) În cazul în care locatarul sau chiriaşul foloseşte numai mijloace fixe de bază luate în locaţie de gestiune sau închiriate, acesta nu calculează amortizarea pentru mijloacele fixe luate în locaţie de gestiune sau închiriate.
    b) În cazul în care o parte din mijloacele fixe de bază sunt luate în locaţie de gestiune sau închiriate, iar restul sunt proprietatea locatarului sau a chiriaşului, se procedează după cum urmează:
    - locatarul sau chiriaşul calculează gradul de utilizare a mijloacelor fixe în funcţie de ponderea mijloacelor fixe de bază aflate în proprietatea sa, aplicată asupra veniturilor din exploatare realizate în anul 1995, deci numai pentru cele proprii;
    - gradul de utilizare a mijloacelor fixe astfel rezultat va sta la baza determinării amortizării pe care locatarul sau chiriaşul o va înregistra în cheltuielile de exploatare, iar restul de amortizare aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe, aflate în patrimoniul locatarului sau al chiriaşului, se va reflecta în debitul contului 8045 al locatarului sau al chiriaşului;
    - în situaţiile în care locatarul sau chiriaşul, la data înfiinţării sale ca societate comercială, avea în folosinţă numai mijloace fixe de bază luate în locaţie de gestiune sau închiriate, iar în anul imediat următor dobândeşte mijloace fixe de bază proprii, gradul de utilizare a mijloacelor fixe în anul 1995 se va determina în funcţie de anul de raportare în care acestea au fost dobândite.

                              Em 1995
        (──────────────────────────────────────────────)
         Em, an de dobândire a mijloacelor fixe proprii

    Pentru determinarea veniturilor din exploatare, necesare determinării indicatorului de eficienţă a mijloacelor fixe de bază, se va aplica asupra totalului veniturilor din exploatare ponderea mijloacelor fixe de bază proprii în totalul mijloacelor fixe de bază.
    În cazul în care mijloacele fixe de bază proprii au fost achiziţionate în anul 1995, gradul de utilizare a acestora este de 100%.

    5.2. La locator sau la închiriator
    a) În cazul în care locatorul sau închiriatorul a dat în locaţie de gestiune sau a închiriat o parte din mijloacele fixe de bază, iar restul a rămas în folosinţă proprie, determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe aflate în patrimoniu se va face astfel:
    - locatorul sau închiriatorul calculează amortizarea mijloacelor fixe date în locaţie de gestiune sau închiriate, folosind gradul de utilizare de 100%, fără a modifica, din această cauză, nivelul locaţiei sau al chiriei, stabilit prin contract;
    - pentru mijloacele fixe de bază proprii, nedate în locaţie de gestiune sau neînchiriate, locatorul sau închiriatorul calculează gradul de utilizare a mijloacelor fixe, având în vedere veniturile din exploatare, mai puţin veniturile din redevenţe, locaţii de gestiune sau chirii.
    b) În cazul în care locatorul sau închiriatorul realizează venituri din exploatare numai ca urmare a locaţiei de gestiune sau a închirierii, gradul de utilizare a mijloacelor fixe se va determina în funcţie de:
    - locatorul sau închiriatorul calculează amortizarea mijloacelor fixe date în locaţie de gestiune sau închiriate, folosind gradul de utilizare de 100%, fără a modifica, din această cauză, nivelul locaţiei sau al chiriei, stabilit prin contract;
    - pentru mijloacele fixe ce nu intră în categoria celor de bază şi nu sunt date în locaţie de gestiune sau închiriate, gradul de utilizare a acestora se calculează având în vedere veniturile din exploatare, inclusiv cele din locaţie sau din chirii, realizate.
    6. În anul 1996 determinarea amortizării ce urmează a se include în cheltuielile de exploatare se face pe baza amortizării anuale, calculată la valoarea de intrare a mijloacelor fixe, corectată cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe realizat în anul 1995, iar la finele anului se va proceda la regularizarea amortizării în funcţie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe realizat efectiv.
    7. Pentru agenţii economici infiinţaţi în anul 1995 şi care realizează în anul 1996 un indicator de eficieţă a mijloacelor fixe de baza mai mare de 10 ori decât indicatorul de eficienţă realizat în anul 1995 se va proceda la majorarea de 5 ori a veniturilor realizate în anul 1995, după care se va determina noul indicator de eficienţă a mijloacelor fixe de bază, aferent anului 1995.
    8. Diferenţa de amortizare rezultată ca urmare a neutilizării mijloacelor fixe se va evidenţia în debitul contului 8045.
    La expirarea duratei normale de funcţionare a mijloacelor fixe, determinată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 266/1994 şi ale Ordinului ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 106/1995, diferenţele de amortizare rezultate ca urmare a neutilizării mijloacelor fixe se vor introduce în cheltuielile de exploatare, în mod eşalonat, pe o perioadă de maximum 5 ani, cu aprobarea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor la societăţile comerciale şi a consiliului de administraţie la regiile autonome.
    9. Pentru anul 1995 clasificarea mijloacelor fixe necesare calculării amortizării fiscale, prevăzută de Ordonanţa Guvernului nr. 70/1994, se va face în funcţie de duratele normale de utilizare rămase, calculate în conformitate cu prevederile Normelor nr. 180.200/1995 emise de Ministerul Finanţelor şi aprobate prin Ordinul nr. 106/1995.
    Pentru mijloacele fixe intrate în patrimoniu după 1 ianuarie 1994, duratele normale de funcţionare (utilizare) sunt cele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 266/1994.
    10. Pentru mijloacele fixe de natura obiectelor de inventar, amortizarea ce urmează a se introduce în cheltuielile de exploatare se determină în conformitate cu prevederile pct. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 746/1994, fără a fi corectată cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe.
    11. O dată cu publicarea prezentelor norme în Monitorul Oficial al României îşi încetează aplicabilitatea Normele nr. 16.805/2.812/1994 şi Precizările nr. 10.474/1.541/1995, emise de Ministerul Finanţelor şi de Comisia Naţională pentru Statistică, precum şi pct. 3, 4, 5 şi 6 din Normele nr. 180.200/1995, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 106/1995.

                 Ministru de stat,
               ministrul finanţelor,
                Florin Georgescu

               Preşedintele Comisiei
            Naţionale pentru Statistică,
                Alexandru Radocea,
                 secretar de stat

    ANEXA 1


                                    SITUAŢIA
    mijloacelor fixe de bază pe ramurile şi activităţile economiei naţionale

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Ramurile şi Grupa de Codul de clasificare a mijloacelor
 activităţile mijloace fixe care intră în componenţa
                               fixe căreia mijloacelor fixe de bază
                               îi aparţin
                               mijloacele
                               fixe de
                               bază
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      1 2 3
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    A. Agricultura
  1. Agricultura şi serviciile a) grupa 1 1.2.
  auxiliare - cultura vegetală; b) grupa 2 2.2.2.; 2.2.3.; 2.2.4.; 2.2.5.;
  creşterea animalelor; 2.7.1.; 2.7.2.; 2.7.3.; 2.7.4.;
  servicii auxiliare (cu 2.7.5.; 2.7.6.; 2.7.7.; 2.7.9.;
  excepţia activităţilor 2.7.13.; 2.7.19.
  veterinare) c) grupa 3 3.21.1.; 3.21.2.; 3.21.3.
                                  d) grupa 4 4.9.1.
                                  e) grupa 5 5.2.2.
                                  f) grupa 6 6.1.; 6.2.

    B. Silvicultura, exploatarea
    forestieră şi economia
    vinatului
  1. Silvicultura, exploatarea a) grupa 2 2.2.2.; 2.2.4.; 2.3.2.; 2.3.3.;
  forestieră şi economia 2.3.4.; 2.4.4.3.; 2.4.4.4.;
  vânatului 2.4.2.1.
                                  b) grupa 3 3.8.1.; 3.8.2.; 3.8.9.; 3.9.5.
                                  c) grupa 5 5.2.2.; 5.3.19.; 5.3.20.
                                  d) grupa 6 6.2.5.; 6.2.8.

    C. Piscicultură şi pescuit
  1. Piscicultura şi pescuitul a) grupa 2 2.2.1.
                                  b) grupa 3 3.14.5.; 3.14.14.
                                  c) grupa 5 5.3.4.; 5.3.10.; 5.3.12.;
                                                5.3.13.; 5.3.20.; 5.3.21.;
                                                5.3.31.; 5.3.32.

    D. Industria extractivă
  1. Industria extractivă de
  produse energetice, din care:

  1.1. Extractivă şi prepararea a) grupa 2 2.1.1.; 2.1.4.; 2.1.7.; 2.1.8.;
  cărbunelui 2.1.9.; 2.1.10.; 2.1.11.;
                                                2.1.12.; 2.1.13.; 2.1.16.;
                                                2.1.18.; 2.4.4.
                                  b) grupa 3 3.1.; 3.17.2.
                                  c) grupa 5 5.1.4.; 5.1.6.
  1.2. Extracţia petrolului şi a a) grupa 2 2.1.2.; 2.1.3.; 2.8.1.
  gazelor naturale (exclusiv b) grupa 3 3.2.2.; 3.2.3.; 3.2.5.; 3.2.6.;
  prospecţiunile) 3.6.1.; 3.6.4.; 3.16.1.3.2.;
                                                3.16.2.; 3.17.6.
                                  c) grupa 4 4.1.2.; 4.8.
  1.3. Extracţia şi prepararea a) grupa 2 2.1.4.; 2.1.7.; 2.1.8.; 2.1.9.;
  minereurilor radioactive 2.1.10.; 2.1.11.; 2.1.12.;
                                                2.1.13.; 2.1.16.; 2.1.18.
                                  b) grupa 3 3.1.1. - 3.1.12.; 3.17.1.;
                                                3.17.2.
  2. Industria extractivă de
  produse neenergetice
  2.1. Extracţia şi prepararea a) grupa 2 2.1.4.; 2.1.7.; 2.1.8.; 2.1.9.;
  minereurilor metalifere 2.1.10.; 2.1.11.; 2.1.12.;
                                                2.1.13.; 2.1.16.; 2.1.18.;
                                                2.4.4.
                                  b) grupa 3 3.1.1.; 3.1.2.; 3.1.3.; 3.1.4.;
                                                3.1.6.; 3.1.7.; 3.1.8.; 3.1.9.;
                                                3.1.12.; 3.17.2.
  2.2. Extracţia şi prepararea a) grupa 2 2.1.4.; 2.1.7.; 2.1.8.; 2.1.9.;
  minereurilor neferoase şi rare 2.1.10.; 2.1.11.; 2.1.12.;
                                                2.1.13.; 2.1.16.; 2.1.18.;
                                                2.4.4.
                                  b) grupa 3 3.1.1. - 3.1.4.; 3.1.7. -
                                                3.1.10.; 3.1.12.; 3.17.2.
  3. Alte activităţi extractive a) grupa 2 2.1.1.; 2.1.2.; 2.1.4.; 2.1.7.;
                                                2.1.8.; 2.1.9.; 2.1.10.;
                                                2.1.11.; 2.1.12.; 2.1.13.;
                                                2.1.14.; 2.1.16.; 2.1.18.
                                  b) grupa 3 3.1.1.; 3.1.2.; 3.1.4.; 3.1.7.;
                                                3.1.8.; 3.1.9.; 3.1.12.; 3.2.1.;
                                                3.6.1.7.; 3.6.5.; 3.16.4.1.1.;
                                                3.17.2.1.; 3.17.2.2.; 3.17.2.3.;
                                                3.20.1.1.; 3.20.1.2.
                                  c) grupa 5 5.1.1.; 5.2.2.6.; 5.6.5.1.;
                                                5.6.6.; 5.6.7.1.

    E. Industria prelucrătoare
  1. Industria alimentară, a a) grupa 1 1.1.1.
  băuturilor şi tutunului b) grupa 3 3.14.
  2. Industria textilă şi a a) grupa 1 1.1.1.
  produselor textile b) grupa 3 3.11.
  3. Industria confecţiilor din a) grupa 1 1.1.1.
  textile, blănuri şi piele b) grupa 3 3.12.; 3.13.3.; 3.13.4.
  4. Industria pielăriei şi a) grupa 1 1.1.1.
  încălţămintei b) grupa 3 3.13.1.; 3.13.2.; 3.13.3.;
                                                3.13.4.
  5. Industria de prelucrare a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  a lemnului b) grupa 3 3.8.1.-3.8.8.
  6. Industria celulozei, hârtiei a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  şi cartonului b) grupa 3 3.9.1.; 3.9.2.; 3.9.3.; 3.9.4.
  7. Edituri, poligrafie şi a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.;
  reproducerea înregistrărilor b) grupa 3 3.15.1.; 3.26.1
  pe suporturi
  8. Industria de prelucrare a a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  ţiţeiului, cocsificarea b) grupa 2 2.1.14.; 2.1.15.
  cărbunelui şi tratarea c) grupa 3 3.3.1.; 3.6.2.; 3.6.3.; 3.6.4.
  combustibililor nucleari
  9. Industria chimică şi a a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  fibrelor sintetice şi b) grupa 2 2.1.14.; 2.1.15.; 2.1.18.
  artificiale c) grupa 3 3.5.; 3.6.1.; 3.6.2.; 3.6.3.;
                                                3.6.5.; 3.11.; 3.17.1.;
                                                3.17.2.2.; 3.17.3.; 3.17.5.;
                                                3.17.6.; 3.17.7.
                                  d) grupa 4 4.8.
  10. Industria altor produse a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  din minerale nemetalice b) grupa 2 2.1.14.; 2.4.4.4.2.; 2.5.8.2.
                                  c) grupa 3 3.7.1.; 3.7.2.; 3.7.3.; 3.7.4.;
                                                3.7.5.; 3.7.6.; 3.7.7.; 3.7.8.;
                                                3.10.1.; 3.10.2.; 3.10.3.;
                                                3.10.4.
  11. Industria metalurgică a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
                                  b) grupa 3 3.3.1.; 3.3.2.; 3.3.3.; 3.3.4.;
                                                3.3.5.; 3.3.6.; 3.3.7.; 3.4.1.;
                                                3.4.2.; 3.4.3.; 3.5.10.;
                                                3.5.11.; 3.5.12.; 3.5.13.;
                                                3.5.14.; 3.5.15.; 3.5.16.
  12. Industria construcţiilor a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  metalice şi a produselor din b) grupa 3 3.5.1.-3.5.8.; 3.5.17.;
  metal 3.5.18.; 3.5.27.; 3.5.28.;
                                                3.5.29.; 3.5.32.; 3.5.34.
  13. Industria de maşini şi a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  echipamente b) grupa 3 3.5.1.-3.5.18.
  14. Industria de echipamente a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
  electrice şi optice b) grupa 3 3.5.19.-3.5.25.; 3.5.36.
  15. Industria mijloacelor a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.; 1.1.3.a.;
  de transport 1.4.1.2.;
                                  b) grupa 2 2.1.9.2.a.; 2.4.2.1.4.;
                                                2.4.3.1.; 2.4.3.2.; 2.4.3.2.2.;
                                                2.4.3.3.; 2.4.3.4.; 2.4.3.5.;
                                                2.5.1.2.; 2.5.6.2.; 2.5.8.2.;
                                                2.6.2.1.
                                  c) grupa 3 3.3.3.; 3.3.4.; 3.3.6.; 3.3.7.;
                                                3.4.3.; 3.5.1.-3.5.19.;
                                                3.5.27.; 3.5.29.; 3.5.30.-
                                                3.5.35.; 3.6.1.; 3.6.2.1.;
                                                3.6.3.5.; 3.6.3.6.; 3.8.6.;
                                                3.8.7.; 3.16.1.4.; 3.18.;
                                                3.19.; 3.22.3.3.
                                  d) grupa 5 5.1.7.; 5.3.5.7.; 5.3.7.;
                                                5.6.2.2.; 5.6.4.5.;
                                                5.22.19.1.
  16. Alte activităţi industriale a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.2.
                                  b) grupa 3 3.5.1.-3.5.8.; 3.5.11.; 3.5.12.;
                                                3.5.13.; 3.5.14.; 3.5.29.;
                                                3.5.32.; 3.5.33.; 3.5.34.;
                                                3.8.6.; 3.8.8.; 3.9.4.; 3.18.;
                                                3.19.

    F. Energia electrică şi termică,
    gaze şi apă
  1. Producţia, transportul şi a) grupa 2 2.1.5.; 2.1.6.; 2.1.14.;
  distribuţia de energie 2.1.15.; 2.3.1.; 2.6.1.; 2.6.2.;
  electrică şi termică, gaze şi 2.8.1.; 2.8.2.; 2.8.3.; 2.8.4.;
  apă caldă 2.9.7.
                                  b) grupa 3 3.16.1.-3.16.5.; 3.17.1.
  2. Captarea, tratarea şi a) grupa 2 2.3.9.; 2.7.1.-2.7.9.; 2.7.10.;
  distribuţia apei 2.7.11.; 2.7.13.; 2.7.14.;
                                                2.7.16.; 2.7.18.; 2.7.19.
                                  b) grupa 3 3.17.1.

    G. Construcţii
                                  a) grupa 1 1.1.1.-1.1.3.
                                  b) grupa 3 3.2.1.; 3.20.1.-3.20.9.
                                  c) grupa 5 5.2.2.; 5.6.1.; 5.6.2.;
                                                5.6.4.1.; 5.6.5.; 5.6.7.

    H. Comerţ
                                  a) grupa 1 1.4.
                                  b) grupa 2 2.1.10.; 2.5.8.2.; 2.8.1.;
                                                2.9.1.
                                  c) grupa 3 3.8.2.; 3.17.1.; 3.17.2.3.;
                                                3.23.
                                  d) grupa 4 4.1.2.1.; 4.9.
                                  e) grupa 7 7.8.2.; 7.9.2.; 7.9.3.

    I. Hoteluri şi restaurante
                                  a) grupa 1 1.4.; 1.5.
                                  b) grupa 2 2.9.1.
                                  c) grupa 3 3.23.; 3.24.1
                                  d) grupa 7 7.8.2.; 7.9.3.

    J. Transport şi depozitare
                                  a) grupa 1 1.3.
                                  b) grupa 2 2.1.5.; 2.3.1.; 2.3.2.; 2.3.7.;
                                                2.3.9.; 2.4.1.1.; 2.4.1.2.;
                                                2.4.1.3.2.; 2.4.1.8.; 2.4.2.1.;
                                                2.4.3.1.-2.4.3.5.; 2.4.6.2.;
                                                2.4.6.3.; 2.5.1.; 2.5.3.-2.5.9.;
                                                2.5.12.-2.5.14.; 2.6.1.3.;
                                                2.7.9.2.; 2.7.19.; 2.8.1.
                                  c) grupa 3 3.17.1.; 3.22.1.-3.22.4.
                                  d) grupa 5 5.1.1.-5.1.3.; 5.1.5.; 5.1.8.;
                                                5.2.1.; 5.2.2.; 5.3.1.; 5.3.2.;
                                                5.3.3.; 5.3.4.; 5.3.7.; 5.3.8.;
                                                5.3.10.; 5.3.16.-5.3.20.;
                                                5.3.23.; 5.3.24.; 5.3.25.;
                                                5.4.1.; 5.4.3.; 5.5.1.; 5.5.2.;
                                                5.6.1.-5.6.8.

    K. Poştă şi telecomunicaţii
                                  a) grupa 1 1.3.1.; 1.3.2.
                                  b) grupa 2 2.4.6.
                                  c) grupa 3 3.22.5.; 3.22.6.
                                  d) grupa 5 5.2.2.

    L. Prestări de servicii
  1. Informatică şi activităţi a) grupa 1 1.4.1-1.4.3.
  conexe b) grupa 4 4.9.
  2. Cercetare-dezvoltare, a) grupa 1 1.1.1.; 1.1.3.; 1.5.
  proiectare b) grupa 2 2.9.1.
                                  c) grupa 3 3.1.; 3.2.; 3.5.; 3.16.4.1.;
                                                3.17.
                                  d) grupa 4 4.1.-4.9.
                                  e) grupa 5 5.2.2.
                                  f) grupa 7 7.9.1.
  3. Alte activităţi de servicii
  prestate în principal agenţilor
  economici
  3.1. Activităţi juridice,
  contabilitate, consulting
                                  a) grupa 1 1.4.1.-1.4.3.
                                  b) grupa 4 4.9.
                                  c) grupa 7 7.9.1.
  3.2. Activităţi de proiectare,
  urbanism, inginerie şi alte
  servicii tehnice
                                  a) grupa 1 1.4.1.-1.4.3.
                                  b) grupa 4 4.9.
                                  c) grupa 7 7.9.1.
  3.3. Activităţi de testări şi
  analize tehnice
                                  a) grupa 1 1.4.1.-1.4.3.
                                  b) grupa 4 4.1.-4.7.; 4.9.
  3.4. Publicitate
                                  a) grupa 1 1.4.1.-1.4.3.
                                  b) grupa 3 3.26.1.-3.26.3.
                                  c) grupa 7 7.9.1.
  3.5. Activităţi financiare,
  bancare şi de asigurări
                                  a) grupa 1 1.4.1.-1.4.3.
                                  b) grupa 4 4.9.
                                  c) grupa 7 7.8.1.1.; 7.9.2.
  3.6. Activităţi de învăţământ
                                  a) grupa 1 1.5.
                                  b) grupa 7 7.8.1.; 7.9.1.
  3.7. Activităţi de sănătate
                                  a) grupa 1 1.5.
                                  b) grupa 3 3.25.
  3.8. Alte activităţi de servicii
  colective, sociale şi
  personale
  3.8.1. Salubritate şi alte
  activităţi similare a) grupa 1 1.5.
                                  b) grupa 3 3.24.2.; 3.24.5.
  3.8.2 Activităţi recreative,
  culturale şi sportive a) grupa 1 1.5.
                                  b) grupa 2 2.9.1.
                                  c) grupa 3 3.22.; 3.22.7.; 3.26.1-3.26.4.
                                  d) grupa 4 4.9.
  3.8.3 Alte activităţi de
  servicii
                                  a) grupa 1 1.1.1.-1.1.3.; 1.3.1.; 1.4.;
                                                1.5.
                                  b) grupa 2 2.3.3.1.; 2.3.3.2.; 2.3.4.2.;
                                                2.3.7.; 2.3.8.1.; 2.3.8.2.;
                                                2.4.2.1.3.; 2.4.3.1.; 2.4.3.5.;
                                                2.4.5.2.3.; 2.4.6.3.; 2.5.1.2.;
                                                2.6.1.3.; 2.7.9.2.; 2.7.10.1.
                                  c) grupa 3 3.1.9.; 3.2.; 3.5.1.; 3.5.2.;
                                                3.5.3.; 3.5.5.-3.5.8.; 3.5.10.;
                                                3.5.11.; 3.5.12.; 3.5.17.;
                                                3.5.18.; 3.6.2.; 3.6.16.;
                                                3.8.5.; 3.8.6.; 3.8.8.; 3.16.3.;
                                                3.16.4.; 3.17.; 3.20.1.-3.20.9;
                                                3.22.3.4.; 3.22.3.6.; 3.22.3.7.;
                                                3.24.1.; 3.24.6.; 3.26.6.;
                                                3.51.7.
                                  d) grupa 4 4.1.1.; 4.3.; 4.5.; 4.9.
                                  e) grupa 5 5.2.2.; 5.3.7.; 5.3.9.; 5.3.12.;
                                                5.3.18.; 5.3.20.; 5.3.25.;
                                                5.3.26.; 5.6.
                                  f) grupa 7 7.2.; 7.6.
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 2

                                    SITUAŢIA
                coeficientului de corecţie în funcţie de care se
            determină gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                 Coefi- Coefi- Coefi-
                                 cientul Coefi- cientul Coefi- cientul Coefi-
                                 mediu cientul mediu cientul mediu cientul
            Specificaţia anual de anual de anual de
                                 de preţ corec- de preţ corec- de preţ corec-
                                 95/90 ţie 95/92 ţie 95/94 ţie
                                 Ip K=1/Ip Ip K=1/Ip Ip K=1/Ip
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
            0 1 2 3 4 5 6
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Industria extractivă
  Extracţia şi prepararea
 antracitului şi a huilei 108,83 0,009 7,21 0,139 1,21 0,826
  Extracţia şi prepararea
 cărbunelui brun şi a lignitului 96,93 0,010 7,38 0,136 1,21 0,826
  Extracţia petrolului brut 93,19 0,011 6,74 0,148 1,21 0,826
  Extracţia gazelor naturale 55,61 0,018 6,73 0,149 1,07 0,935
  Extracţia şi prepararea
 minereurilor feroase 103,85 0,010 9,63 0,104 1,24 0,806
  Extracţia şi prepararea
 minereurilor neferoase şi rare
 (exclusiv minereurile
 radioactive) 45,44 0,022 6,10 0,164 1,37 0,730
  Extracţia pietrei pentru
 construcţii 119,87 0,008 9,67 0,103 1,58 0,633
  Extracţia pietrei calcaroase,
 a gipsului şi a cretei 123,38 0,008 8,24 0,121 1,76 0,568
  Extracţia pietrişului şi a
 nisipului 161,65 0,006 7,34 0,136 1,22 0,820
  Extracţia argilei şi a
 caolinului 99,63 0,010 7,37 0,136 1,42 0,704
  Extracţia şi prepararea
 minereurilor pentru industria
 chimică 42,74 0,023 4,65 0,215 1,19 0,840
  Extracţia şi prepararea sării 250,45 0,004 12,20 0,082 1,61 0,621
  Extracţia şi prepararea altor
 minereuri nemetalifere 62,82 0,016 6,09 0,164 1,41 0,709

    Industria prelucratoare
    alimentară şi băuturi
  Producţia, prelucrarea şi
 conservarea cărnii (exclusiv
 carnea de pasare) 111,23 0,009 12,97 0,077 1,31 0,763
  Producţia, prelucrarea şi
 conservarea cărnii de pasăre 128,20 0,008 13,32 0,075 1,24 0,806
  Produse pe bază de carne
 (inclusiv din carne de pasăre) 135,58 0,007 13,10 0,076 1,47 0,680
  Prelucrarea şi conservarea
 peştelui şi a produselor din
 peşte 154,63 0,006 14,54 0,069 1,37 0,730
  Prepararea sucurilor din
 fructe şi legume 88,83 0,011 14,64 0,068 1,81 0,552
  Prelucrarea şi conservarea
 fructelor şi legumelor 150,90 0,007 17,29 0,058 1,90 0,526
  Fabricarea uleiurilor şi a
 grăsimilor brute 114,65 0,009 10,31 0,097 1,23 0,813
  Fabricarea uleiurilor şi a
 grasimilor rafinate 119,35 0,008 15,60 0,064 1,26 0,794
  Fabricarea margarinei şi a
 produselor comestibile similare 87,58 0,011 9,87 0,101 1,36 0,735
  Fabricarea produselor lactate
 şi a brânzeturilor 128,23 0,008 16,17 0,062 1,19 0,840
  Fabricarea îngheţatei 72,94 0,014 10,32 0,097 1,26 0,794
  Fabricarea produselor de
 morărit 154,11 0,006 11,93 0,084 1,52 0,658
  Fabricarea amidonului şi a
 produselor din amidon 108,65 0,009 9,56 0,105 1,17 0,855
  Fabricarea produselor pentru
 hrana animalelor 120,02 0,008 10,14 0,099 1,29 0,775
  Produse de panificatie şi de
 patiserie 94,26 0,011 21,44 0,047 1,32 0,758
  Fabricarea biscuiţilor, a
 pişcoturilor şi a altor
 produse similare 91,61 0,011 8,61 0,116 1,33 0,752
  Fabricarea zahărului 83,74 0,012 8,34 0,120 1,18 0,847
  Fabricarea de cacao, ciocolată
 şi produse zaharoase 92,75 0,011 9,86 0,101 1,44 0,694
 Fabricarea pastelor făinoase
 alimentare şi a altor produse
 făinoase 91,78 0,011 8,13 0,123 1,32 0,758
  Prelucrarea ceaiului şi a
 cafelei 54,47 0,018 8,55 0,117 1,76 0,568
  Fabricarea condimentelor 100,29 0,010 13,33 0,075 1,52 0,658
  Fabricarea altor produse
 alimentare 83,41 0,012 9,20 0,109 1,20 0,833
  Fabricarea băuturilor
 alcoolice distilate 57,77 0,017 9,06 0,110 1,18 0,847
  Fabricarea alcoolului etilic
 de fermentaţie 126,76 0,008 7,59 0,132 1,28 0,781
  Fabricarea vinului din
 struguri 133,11 0,008 19,29 0,052 1,83 0,546
  Fabricarea altor băuturi
 nedistilate, obţinute prin
 fermentare 57,37 0,017 11,72 0,085 1,39 0,719
  Fabricarea berei 115,12 0,009 18,41 0,054 1,37 0,730
  Fabricarea malţului 134,43 0,007 12,69 0,079 1,30 0,769
  Producţia de ape minerale 48,54 0,021 7,32 0,137 1,47 0,680
  Fabricarea băuturilor
 nealcoolice 86,66 0,012 13,08 0,076 1,55 0,645
  Industria tutunului 78,00 0,013 18,42 0,054 1,30 0,769

    Textile şi produse textile
  Pregătirea fibrelor şi
 filarea în fire tip bumbac 80,88 0,012 8,92 0,112 1,47 0,680
  Pregătirea fibrelor şi filarea
 în fire tip lână cardată 30,51 0,033 9,25 0,108 1,67 0,599
  Pregătirea fibrelor şi filarea
 în fire tip lână pieptănată 91,83 0,011 9,00 0,111 1,45 0,690
  Pregătirea fibrelor şi filarea
 în fire tip in-cânepă-iută 95,80 0,010 12,73 0,079 1,24 0,806
  Fabricarea aţei 83,68 0,012 8,09 0,124 1,39 0,719
  Ţesături tip bumbac 76,79 0,013 9,27 0,108 1,58 0,633
  Ţesături tip lână cardată 78,27 0,013 9,71 0,103 1,37 0,730
  Ţesături tip lână pieptănată 83,62 0,012 9,18 0,109 1,49 0,671
  Ţesături tip mătase 93,12 0,011 8,13 0,123 1,38 0,725
  Ţesături tip in-cânepă-iută 52,54 0,019 7,72 0,130 1,54 0,649
  Alte ţesături 152,93 0,007 9,98 0,100 1,42 0,704
  Fabricarea de articole
 confecţionate din textile (cu
 excepţia îmbrăcămintei şi a
 lenjeriei de corp) 94,70 0,011 8,46 0,118 1,41 0,709
  Fabricarea de covoare şi
 mochete 56,35 0,018 6,67 0,150 1,45 0,690
  Fabricarea de textile neţesute
 şi a articolelor din acestea
 (exclusiv confecţiile pentru
 îmbrăcăminte) 100,62 0,010 9,17 0,109 1,52 0,658
  Fabricarea altor articole
 textile 196,06 0,005 13,11 0,076 1,70 0,588
  Fabricarea de metraje prin
 tricotare sau croşetare 46,57 0,021 6,63 0,151 1,10 0,909
  Fabricarea de ciorapi,
 şosete şi ciorapi-pantalon 53,97 0,019 8,37 0,119 1,49 0,671
  Fabricarea de pulovere, veste
 şi articole similare tricotate 45,47 0,022 8,23 0,122 1,53 0,654
  Fabricarea de îmbrăcăminte
 tricotată (exclusiv lenjeria
 de corp tricotată) 58,25 0,017 8,24 0,121 1,34 0,746
  Fabricarea lenjeriei de corp
 tricotate 54,50 0,018 7,11 0,141 1,29 0,775

    Confecţii din textile, blănuri şi piele
  Fabricarea de articole de
 îmbrăcăminte din piele şi din
 înlocuitori de piele (cu
 excepţia celor din blană) 102,92 0,010 10,56 0,095 1,72 0,581
  Fabricarea altor articole de
 îmbrăcăminte (exclusiv
 lenjeria de corp) 42,20 0,024 8,05 0,124 1,41 0,709
  Fabricarea de articole de
 lenjerie de corp 52,20 0,019 9,02 0,111 1,16 0,862
  Fabricarea altor articole de
 îmbrăcăminte şi accesorii 74,63 0,013 12,08 0,083 1,38 0,725
  Confecţionarea articolelor
 din blană 59,25 0,017 10,85 0,092 1,45 0,690

    Pielarie şi încălţăminte
 Tăbăcirea şi finisarea pieilor 141,26 0,007 9,62 0,104 1,40 0,714
  Fabricarea articolelor de
 voiaj şi marochinărie, a
 articolelor de harnasament 56,63 0,018 7,21 0,139 1,22 0,820
  Fabricarea încălţămintei din
 piele şi din înlocuitori 72,70 0,014 9,07 0,110 1,35 0,741
  Fabricarea încălţămintei din
 cauciuc şi din materiale
 plastice 115,51 0,009 9,46 0,106 1,48 0,676

    Prelucrarea lemnului
  Prelucrarea bruta a
 lemnului şi impregnarea
 lemnului 122,87 0,008 8,42 0,119 1,24 0,806
  Fabricarea de produse
 stratificate din lemn 136,13 0,007 9,60 0,104 1,35 0,741
  Fabricarea de elemente de
 dulgherie şi tâmplărie pentru
 construcţii 166,57 0,006 11,21 0,089 1,22 0,820
  Producţia de ambalaje din
 lemn 116,06 0,009 10,03 0,100 1,49 0,671
  Fabricarea altor produse
 din lemn 141,88 0,007 9,04 0,111 1,52 0,658
  Fabricarea articolelor din
 plută, împletituri din nuiele
 şi din alte materiale 94,40 0,011 6,02 0,166 1,06 0,943

    Celuloză, hârtie şi carton
  Fabricarea celulozei 222,75 0,004 9,63 0,104 1,37 0,730
  Fabricarea hârtiei şi a
 cartonului 149,82 0,007 8,80 0,114 1,51 0,662
  Fabricarea hârtiei şi a
 cartonului ondulat şi a
 ambalajelor din hârtie şi din
 carton 112,53 0,009 7,57 0,132 1,40 0,714
  Fabricarea produselor de uz
 gospodăresc sau sanitar şi
 a hârtiei de toaletă 54,49 0,018 4,60 0,217 1,23 0,813
  Fabricarea articolelor de
 papetărie 158,47 0,006 9,53 0,105 1,51 0,662

    Edituri, poligrafie şi reproducerea
    înregistrărilor pe suporturi
  Editarea cărţilor, a
 broşurilor şi a altor
 publicaţii 321,22 0,003 50,23 0,020 2,45 0,408
  Editarea revistelor şi a
 periodicelor 142,09 0,007 22,21 0,045 1,58 0,633
  Editarea suporturilor pentru
 înregistrări audio 30,41 0,033 8,05 0,124 1,48 0,676
  Tipărirea ziarelor 72,14 0,014 13,30 0,075 1,40 0,714
  Alte activităţi de tipărire 114,52 0,009 17,90 0,056 1,95 0,513

    Prelucrarea ţiţeiului, cocsificarea
    cărbunelui şi tratarea combustibililor
    nucleari
  Cocsificarea cărbunelui 148,77 0,007 8,05 0,124 1,33 0,752
  Prelucrarea ţiţeiului 107,14 0,009 6,27 0,159 1,27 0,787

    Chimie şi fibre sintetice şi artificiale
  Fabricarea coloranţilor şi
 a pigmenţilor 73,91 0,014 4,56 0,219 1,05 0,952
  Fabricarea altor produse
 chimice anorganice de bază 122,09 0,008 7,15 0,140 1,32 0,758
  Fabricarea altor produse
 chimice organice de bază (cu
 excepţia petrochimiei) 156,77 0,006 7,91 0,126 1,33 0,752
  Fabricarea îngrăşămintelor şi
 a produselor azotoase 113,79 0,009 8,19 0,122 1,47 0,680
  Fabricarea materialelor
 plastice primare 134,15 0,007 8,73 0,115 1,41 0,709
 Fabricarea cauciucului
 sintetic 111,20 0,009 8,65 0,116 1,44 0,694
  Fabricarea produselor
 petrochimice de bază 129,05 0,008 8,58 0,117 1,71 0,585
  Fabricarea pesticidelor şi a
 altor produse agrochimice 182,26 0,005 21,25 0,047 1,06 0,943
  Fabricarea vopselelor şi a
 lacurilor 204,48 0,005 11,33 0,088 1,83 0,546
  Fabricarea produselor
 farmaceutice de bază 47,36 0,021 4,45 0,225 1,75 0,571
  Fabricarea preparatelor
 farmaceutice 55,46 0,018 7,39 0,135 1,01 0,990
  Fabricarea săpunurilor, a
 detergenţilor şi a produselor
 de întreţinere 80,48 0,012 9,58 0,104 1,26 0,794
  Fabricarea parfumurilor şi a
 produselor cosmetice 64,83 0,015 8,59 0,116 1,27 0,787
  Fabricarea explozibililor 88,22 0,011 6,81 0,147 1,14 0,877
  Fabricarea cleiurilor şi a
 gelatinelor 798,85 0,001 33,46 0,030 1,86 0,538
  Fabricarea preparatelor
 chimice de uz fotografic 69,31 0,014 11,31 0,088 1,26 0,794
  Fabricarea altor produse
 chimice 173,29 0,006 8,84 0,113 1,79 0,559
  Fabricarea fibrelor şi a
 firelor sintetice şi
 artificiale 134,39 0,007 7,26 0,138 1,46 0,685

    Prelucrarea cauciucului şi
    a maselor plastice
  Fabricarea pneurilor şi a
  camerelor de aer 85,95 0,012 6,24 0,160 1,50 0,667
  Fabricarea altor produse
 din cauciuc 141,45 0,007 6,62 0,151 1,38 0,725
  Fabricarea plăcilor, a
 foliilor, a tuburilor şi a
 profilurilor din material
 plastic 118,91 0,008 8,83 0,113 1,58 0,633
  Fabricarea articolelor de
 ambalaj din material
 plastic 142,44 0,007 9,94 0,101 1,58 0,633
  Fabricarea articolelor din
 material plastic pentru
 construcţii 88,20 0,011 10,97 0,091 1,69 0,592
  Fabricarea altor articole din
 material plastic 121,42 0,008 8,32 0,120 1,53 0,654

    Alte produse din minerale
    nemetalice
  Fabricarea sticlei plate 141,19 0,007 7,24 0,138 1,29 0,775
  Prelucrarea şi fasonarea
 sticlei plate 237,82 0,004 29,78 0,034 1,54 0,649
  Fabricarea articolelor din
 sticlă 110,54 0,009 9,72 0,103 1,09 0,917
  Fabricarea fibrelor din
 sticlă 90,04 0,011 10,48 0,095 1,48 0,676
  Fabricarea de sticlărie
 tehnică 113,94 0,009 8,31 0,120 1,53 0,654
  Fabricarea articolelor
 ceramice pentru uz gospodăresc
 şi ornamental 42,56 0,023 7,30 0,137 1,26 0,794
  Fabricarea de obiecte
 sanitare din ceramică 110,43 0,009 7,15 0,140 1,40 0,714
  Fabricarea produselor
 ceramice refractare 120,27 0,008 7,84 0,128 1,41 0,709
  Fabricarea plăcilor şi a
 dalelor din ceramică 84,45 0,012 7,71 0,130 1,32 0,758
  Fabricarea cărămizilor, a
 ţiglelor şi a altor
 produse pentru construcţii 81,01 0,012 8,69 0,115 1,39 0,719
  Fabricarea cimentului 170,03 0,006 8,05 0,124 1,14 0,877
  Fabricarea varului 197,55 0,005 9,02 0,111 1,36 0,735
  Fabricarea elementelor din
 beton pentru construcţii 124,06 0,008 9,68 0,103 1,44 0,694
  Fabricarea betonului 38,22 0,026 5,03 0,199 0,74 1,351
  Fabricarea produselor din
 azbociment 132,96 0,008 6,34 0,158 1,18 0,847
  Tăierea, fasonarea şi
 finisarea pietrei 160,55 0,006 11,47 0,087 1,32 0,758
  Fabricarea de produse
 abrazive 98,91 0,010 8,62 0,116 1,36 0,735
  Fabricarea altor produse din
 minerale nemetalice 98,56 0,010 8,01 0,125 1,29 0,775

    Metalurgie
  Producţia de metale feroase
 sub forme primare şi
 semifabricate 116,58 0,009 7,08 0,141 1,28 0,781
  Tuburi (ţevi) din fontă 107,40 0,009 6,13 0,163 1,28 0,781
  Tuburi (ţevi) din oţel 168,26 0,006 8,48 0,118 1,35 0,741
  Tragere la rece 89,31 0,011 5,87 0,170 1,16 0,862
  Laminare la rece 100,24 0,010 6,66 0,150 1,24 0,806
  Alte profiluri obţinute la
 rece 72,05 0,014 5,24 0,191 1,25 0,800
  Trefilare 134,12 0,007 7,81 0,128 1,40 0,714
  Alte produse metalurgice 184,58 0,005 9,50 0,105 1,33 0,752
  Producţia metalelor preţioase 47,30 0,021 4,45 0,225 0,79 1,266
  Producţia aluminiului 106,50 0,009 8,66 0,115 1,55 0,645
  Prelucrarea aluminiului 145,14 0,007 8,68 0,115 1,29 0,775
  Producţia plumbului, zincului
 şi cositorului 32,38 0,031 4,01 0,249 1,20 0,833
  Producţia cuprului 57,96 0,017 6,12 0,163 1,37 0,730
  Prelucrarea cuprului 99,10 0,010 8,56 0,117 1,57 0,637
  Producţia altor metale
 neferoase 214,65 0,005 10,19 0,098 1,81 0,552
  Turnarea fontei 89,18 0,011 6,68 0,150 1,32 0,758
  Turnarea oţelului 187,09 0,005 9,90 0,101 1,53 0,654
  Turnarea metalelor neferoase
 uşoare 213,30 0,005 13,92 0,072 1,55 0,645
  Turnarea altor metale
 neferoase 86,00 0,012 7,22 0,139 1,57 0,637

    Construcţii metalice şi
    produse din metal
  Construcţii metalice şi
 părţi componente 89,78 0,011 9,09 0,110 1,21 0,826
  Structuri şi tâmplării
 metalice 200,16 0,005 19,03 0,053 1,69 0,592
  Producţia de rezervoare,
 cisterne şi containere
 metalice 98,38 0,010 6,56 0,152 1,32 0,758
  Producţia generatoarelor de
 aburi (cu excepţia cazanelor
 pentru încălzire centrală cu
 apă caldă) 701,76 0,001 17,19 0,058 0,67 1,493
  Fabricarea produselor metalice
 obţinute prin deformare
 plastică; metalurgia
 pulberilor 97,46 0,010 7,69 0,130 1,47 0,680
  Fabricarea produselor de
 tăiat 75,69 0,013 6,39 0,156 1,17 0,855
  Fabricarea sculelor de mina 76,65 0,013 7,92 0,126 1,55 0,645
  Fabricarea articolelor de
 feronerie 103,14 0,010 10,93 0,091 1,30 0,769
  Fabricarea altor articole de
 fierărie de uz gospodăresc 85,87 0,012 7,48 0,134 1,42 0,704
  Fabricarea ambalajelor din
 metale uşoare 136,57 0,007 9,29 0,108 1,29 0,775
  Fabricarea articolelor din
 fire metalice 77,86 0,013 7,61 0,131 1,43 0,699
  Fabricarea de şuruburi,
 buloane, lanţuri şi arcuri 97,49 0,010 8,47 0,118 1,52 0,658
  Fabricarea altor articole
 din metal 128,70 0,008 9,14 0,109 1,45 0,690

    Construcţii
  Clădiri industriale 280,83 0,004 10,76 0,093 1,83 0,546
  Clădiri agricole 278,34 0,004 10,77 0,093 1,76 0,568
  Clădiri pentru transport şi
 telecomunicaţii cu caracter
 civil 256,57 0,004 10,13 0,099 1,80 0,556
  Clădiri pentru transport şi
 telecomunicaţii cu caracter
 productiv 268,35 0,004 10,30 0,097 1,84 0,543
  Clădiri pentru afaceri,
 comerţ 243,45 0,004 9,72 0,103 1,77 0,565
  Clădiri pentru depozitare 266,87 0,004 10,31 0,097 1,80 0,556
  Clădiri de locuit 250,25 0,004 9,36 0,107 1,75 0,571
  Clădiri pentru învăţământ,
 ştiinţă, artă, cultură 243,06 0,004 9,81 0,102 1,78 0,562
  Clădiri pentru ocrotirea
 sănătăţii, asistenţă socială,
 cultura fizică şi agrement 254,49 0,004 9,83 0,102 1,78 0,562
  Clădiri administrative 244,24 0,004 9,79 0,102 1,77 0,565
  Construcţii speciale
 industriale 264,79 0,004 10,23 0,098 1,87 0,535
  Construcţii speciale
 agricole 279,42 0,004 10,71 0,093 1,83 0,546
  Construcţii hidrotehnice 261,13 0,004 10,52 0,095 1,78 0,562
  Construcţii speciale pentru
 transport şi telecomunicaţii 284,28 0,004 11,35 0,088 1,76 0,568
  Construcţii pentru depozitare 237,92 0,004 9,26 0,108 1,76 0,568
  Construcţii pentru transportul
 energiei electrice 249,89 0,004 9,88 0,101 1,77 0,565
  Construcţii pentru alimentare
 cu apă şi canalizare 270,24 0,004 11,03 0,091 1,86 0,538
  Construcţii pentru transportul
 şi distribuţia produselor
 petroliere, a gazelor,
 construcţii pentru conducte
 tehnologice şi pentru
 termoficare 246,00 0,004 9,36 0,107 1,64 0,610
  Alte construcţii speciale 254,47 0,004 10,01 0,100 1,84 0,543

    Maşini şi echipamente
  Fabricarea de motoare şi
 turbine (cu excepţia
 motoarelor pentru avioane,
 vehicule şi motociclete) 239,04 0,004 10,65 0,094 1,74 0,575
  Fabricarea de pompe şi
 compresoare 106,72 0,009 7,92 0,126 1,41 0,709
  Fabricarea lagărelor, a
 angrenajelor şi a organelor
 mecanice de transmisie 110,71 0,009 8,27 0,121 1,27 0,787
  Fabricarea cuptoarelor
 industriale şi a arzătoarelor 127,22 0,008 9,93 0,101 1,53 0,654
  Fabricarea echipamentelor de
 ridicat şi manipulat 43,71 0,023 5,07 0,197 1,40 0,714
  Fabricarea echipamentelor de
 ventilare şi condiţionare a
 aerului (cu excepţia celor
 pentru uz casnic) 113,82 0,009 6,82 0,147 1,27 0,787
  Fabricarea altor echipamente
 de utilizare generală 122,58 0,008 8,72 0,115 1,50 0,667
  Fabricarea tractoarelor 133,44 0,007 9,62 0,104 1,69 0,592
  Fabricarea altor maşini şi
 utilaje agricole şi
 forestiere 81,32 0,012 9,79 0,102 1,52 0,658
  Fabricarea maşinilor-unelte 124,28 0,008 13,42 0,075 1,55 0,645
  Fabricarea utilajelor pentru
 metalurgie 52,73 0,019 5,36 0,187 0,93 1,075
  Fabricarea utilajelor pentru
 mine, cariere şi construcţii 103,78 0,010 10,81 0,093 1,31 0,763
  Fabricarea utilajelor pentru
 prelucrarea produselor
 alimentare, a băuturilor şi
 a tutunului 87,14 0,011 11,08 0,090 1,84 0,543
  Fabricarea utilajelor pentru
 industria textilă,
 îmbrăcăminte şi pielărie 54,85 0,018 6,60 0,152 1,45 0,690
  Fabricarea altor maşini şi
 utilaje specifice 54,03 0,019 10,04 0,100 1,95 0,513
  Fabricarea de maşini şi
 aparate electrocasnice 110,74 0,009 7,60 0,132 1,40 0,714
  Fabricarea de aparate
 neelectrice 104,29 0,010 8,48 0,118 1,60 0,625

    Mijloace ale tehnicii de
    calcul şi de birou
  Fabricarea calculatoarelor
 şi a altor echipamente
 electronice 6,43 0,155 5,72 0,175 1,04 0,962

    Maşini şi aparate electrice
  Producţia de motoare,
 generatoare şi transformatoare
 electrice 139,00 0,007 7,94 0,126 1,55 0,645
  Producţia de aparate pentru
 distribuţie şi comanda
 electrică 85,86 0,012 9,32 0,107 1,58 0,633
  Producţia de fire, cabluri
 electrice şi optice izolate 110,29 0,009 7 93 0,126 1,49 0,671
  Producţia de acumulatori,
 baterii şi pile electrice 84,75 0,012 7,35 0,136 1,45 0,690
  Producţia de lămpi electrice
 şi echipamente de iluminat 90,61 0,011 9,95 0,101 1,45 0,690
  Producţia de componente
 electrice pentru motoare şi
 vehicule 94,25 0,011 6,41 0,156 1,27 0,787
  Producţia altor componente
 electrice 107,89 0,009 7,61 0,131 1,43 0,699

    Echipamente, aparate de
    radio, de televiziune şi de
    comunicaţii
  Producţia tuburilor electronice
  şi a altor componente
  electronice 91,87 0,011 13,76 0,073 1,83 0,546
  Producţia de emiţătoare de
 radio şi de televiziune,
 echipamente şi aparate
 telefonice şi telegrafice 47,60 0,021 18,87 0,053 1,91 0,524
  Producţia de receptoare de
 radio şi de televiziune;
 aparate de înregistrare şi de
 reproducere audio şi video 63,20 0,016 8,58 0,117 1,42 0,704

    Aparatura şi instrumente
    medicale, de precizie şi optice
    şi de ceasornicărie
  Producţia de aparatură şi
 instrumente medicale 83,45 0,012 19,45 0,051 1,69 0,592
  Producţia de aparatură şi
 instrumente de măsură,
 verificare şi control (cu
 excepţia echipamentelor de
 măsură, reglare şi control
 pentru procesele industriale) 67,51 0,015 10,85 0,092 1,57 0,637
  Execuţia de echipamente de
 măsură, reglare şi control
 pentru procesele industriale 131,85 0,008 13,57 0,074 2,49 0,402
  Producţia de aparatură şi
 instrumente optice şi
 fotografice 126,71 0,008 20,35 0,049 1,61 0,621
  Producţia de ceasuri 60,02 0,017 9,24 0,108 1,63 0,613

    Mijloace de transport rutier
  Producţia de autovehicule 138,53 0,007 10,19 0,098 1,71 0,585
  Producţia de caroserii,
 remorci şi semiremorci 105,49 0,009 8,71 0,115 1,98 0,505
  Producţia de piese şi
 accesorii pentru autovehicule
 şi motoare de autovehicule 113,00 0,009 7,89 0,127 1,44 0,694

    Alte mijloace de transport
  Producţia şi repararea
 mijloacelor de transport
 feroviar şi a materialului
 rulant 155,14 0,006 10,96 0,091 1,61 0,621
  Producţia de motociclete 56,95 0,018 7,35 0,136 1,66 0,602
  Producţia de biciclete 123,93 0,008 12,09 0,083 1,45 0,690

    Mobilier şi alte activităţi
    neclasificate
  Producţia de scaune (exclusiv
 din metal) 91,52 0,011 9,56 0,105 1,42 0,704
  Producţia mobilierului pentru
 birouri şi magazine (exclusiv
 din metal) 66,12 0,015 8,25 0,121 1,42 0,704
  Producţia mobilierului pentru
 bucătarii 85,18 0,012 9,42 0,106 1,31 0,763
  Producţia altor tipuri de
 mobilier 71,70 0,014 8,95 0,112 1,29 0,775
  Producţia mobilierului din
 metal pentru birouri şi
 magazine 124,56 0,008 11,85 0,084 1,03 0,971
  Baterea monedelor şi a
 medaliilor 97,56 0,010 15,40 0,065 1,69 0,592
  Fabricarea bijuteriilor şi a
 articolelor similare din
 metal şi pietre preţioase 34,80 0,029 4,00 0,250 0,73 1,370
  Fabricarea articolelor
 sportive 58,45 0,017 7,13 0,140 1,62 0,617
  Fabricarea jocurilor şi a
 jucăriilor 73,49 0,014 11,67 0,086 1,53 0,654
  Alte produse manufacturiere 125,18 0,008 10,48 0,095 1,44 0,694

    Energie electrică şi termică,
    gaze şi apă
  Transportul şi distribuţia
 energiei electrice 96,71 0,010 6,77 0,148 1,20 0,833
  Transportul şi distribuţia
 aburului şi a apei calde 97,28 0,010 7,07 0,141 1,20 0,833
  Tratarea şi distribuţia apei 240,75 0,004 13,41 0,075 1,63 0,613

    Mărfuri alimentare
  Mărfuri alimentare 112,67 0,009 3,31 0,302 1,31 0,763

    Mărfuri nealimentare
  Mărfuri nealimentare 90,76 0,011 3,06 0,327 1,29 0,775

    Servicii
  Servicii 82,67 0,012 3,61 0,277 1,42 0,704
  Confecţionat, reparat şi
 curăţat 70,75 0,014 3,28 0,305 1,36 0,735
  Confecţionat şi reparat
 îmbrăcăminte 90,24 0,011 3,28 0,305 1,36 0,735
  Confecţionat şi reparat
 încălţăminte 50,93 0,020 3,23 0,310 1,34 0,746
  Confecţionat şi reparat
 mobilă 56,08 0,018 3,06 0,327 1,27 0,787
  Curăţătorii şi spălătorii 92,83 0,011 3,71 0,270 1,54 0,649
  Apă, canal, salubritate 117,30 0,009 3,85 0,260 1,39 0,719
  Cinematografie, teatre, muzee
 şi cheltuieli cu învăţământul 79,15 0,013 3,93 0,254 1,43 0,699
  Reparaţii auto, electrice şi
 lucrări foto 100,50 0,010 3,71 0,270 1,41 0,709
  Îngrijire medicală 72,49 0,014 3,56 0,281 1,42 0,704
  Igienă şi cosmetică 103,27 0,010 4,29 0,233 1,49 0,671
  Transport urban 112,27 0,009 4,01 0,249 1,48 0,676
  Transport interurban 121,51 0,008 3,07 0,326 1,44 0,694
  C.F.R. 42,00 0,024 2,66 0,376 1,33 0,752
  Rutier 50,84 0,020 2,93 0,341 1,30 0,769
  Aerian 124,52 0,008 4,21 0,238 1,93 0,518
  Fluvial 145,61 0,007 6,10 0,164 3,79 0,264
  Poştă şi telecomunicaţii 51,00 0,020 3,80 0,263 1,65 0,606
  Restaurante, cafenele,
 cantine 126,07 0,008 3,81 0,262 1,34 0,746
  Alte servicii cu caracter
 industrial*) 65,61 0,015 3,30 0,303 1,36 0,735
  Alte servicii**) 117,26 0,009 3,37 0,297 1,40 0,714
  Plata cazării în unităţi
 hoteliere 224,99 0,004 3,74 0,267 1,52 0,658

    Prestări de servicii
  Informatică şi activităţi
 conexe 92,32 0,011 13,88 0,072 1,55 0,643
  Cercetare-dezvoltare,
 proiectare 92,32 0,011 13,88 0,072 1,55 0,643
  Activităţi juridice,
 contabilitate, consulting 92,32 0,011 13,88 0,072 1,55 0,643
  Activităţi de proiectare,
 urbanism, inginerie şi alte
 servicii tehnice 92,32 0,011 13,88 0,072 1,55 0,643
  Activităţi de testări şi
 analize tehnice 92,32 0,011 13,88 0,072 1,55 0,643
  Publicitate 92,32 0,011 13,88 0,072 1,55 0,643
  Activităţi financiare,
 bancare şi de asigurări 92,32 0,011 13,88 0,072 1,55 0,643
  Activităţi de învăţământ 51,31 0,019 11,04 0,091 1,54 0,649
  Activităţi de sănătate 86,73 0,013 12,52 0,080 1,42 0,704
  Salubritate şi altele 64,61 0,015 10,65 0,094 1,39 0,719
  Activităţi recreative,
 culturale, sportive 65,46 0,015 11,95 0,084 1,49 0,671
  Alte activităţi de servicii 116,28 0,009 3,16 0,316 1,31 0,763

    Agricultura
  Producţia vegetală 115,65 0,009 9,90 0,101 1,50 0,667
  Producţia animală 78,82 0,013 9,10 0,110 1,40 0,714
  Servicii agricole 64,14 0,015 11,65 0,086 1,36 0,734

    Silvicultura
  Silvicultura 140,13 0,007 9,37 0,107 1,41 0,706

    Piscicultură şi pescuit
  Piscicultură şi pescuitul 171,28 0,006 13,98 0,072 1,39 0,720
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    *) Alte servicii cu caracter industrial:
    - Dărăcit lână
    - Argăsit, tabacit, vopsit piei de oaie
    - Încadrat tablou
    - Aplicat petic pentru vulcanizare
    - Confecţionarea unei chei tip yale
    - Legat volum
    - Vopsit haină din piele
    - Confecţionat jerbe din flori naturale
    - Umplut sifoane
    - Confecţionat sipcă pentru zugraveli
    - Vopsit fire lână
    - Confecţionat uşă, fereastră
    - Executat acoperiş din tablă;
    - Executat zidărie şi tencuieli
    - Înlocuit jgheab
    - Executat placaje, pardoseli
    - Zugravit, tencuieli interioare
    - Cumpărări locuinţe.
    **) Alte servicii:
    - Servicii casnice (spălat geamuri, rufe; scuturat covoare; frecat podele)
    - Plata pentru îngrijire copil
    - Cursuri de instruire soferi
    - Cazare şcoală
    - Anunţ la mică publicitate
    - Închiriat casete video
    - Încărcat brichete
    - Dactilografiat, xeroxat acte
    - Taxa pentru servicii de parcare autoturisme.


                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016