Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 7 aprilie 2003  cu privire la definirea, descrierea si prezentarea otetului    Twitter Facebook
Cautare document

NORMA din 7 aprilie 2003 cu privire la definirea, descrierea si prezentarea otetului

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 573 din 11 august 2003
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta norma stabileşte condiţiile privind definirea, descrierea şi prezentarea oţetului destinat comercializãrii pentru consum uman.
ART. 2
Fabricarea şi comercializarea produsului menţionat la art. 1 se fac cu respectarea prevederilor prezentei norme.

CAP. II
Definiţii şi descriere

ART. 3
În sensul prezentei norme, termenii folosiţi se definesc dupã cum urmeazã:
a) oţetul este produsul obţinut exclusiv prin procedeul biologic al dublei fermentari, alcoolicã şi aceticã, a lichidelor sau a altor substanţe de origine agricolã;
b) oţetul din vin este produsul obţinut prin fermentarea aceticã a vinului sau a amestecului fermentabil, în care vinul intervine în proporţie de minimum 70% în volume;
c) oţetul din fructe şi oţetul din fructe de padure (fructe mici) sunt sortimente de oţet obţinute din fructe, respectiv fructe de padure (fructe mici), prin procedeul biologic al fermentaţiei alcoolice şi acetice;
d) oţetul din vin de fructe şi oţetul din vin de fructe de padure (fructe mici) sunt oteturile obţinute din vin de fructe, respectiv din vin de fructe de padure (fructe mici), prin procedeul biologic al fermentaţiei acetice;
e) oţetul din cidru este oţetul obţinut din cidru prin procedeul biologic al fermentaţiei acetice;
f) oţetul din alcool este oţetul obţinut din alcool etilic rafinat, de fermentaţie, prin procedeul biologic al fermentaţiei acetice;
g) oţetul din cereale este oţetul obţinut fãrã distilare intermediara, prin procedeul definit la lit. a), din cereale al cãror amidon a fost zaharificat prin alt procedeu decât cel cu diastazele din malt;
h) oţetul din malt este oţetul obţinut fãrã distilare intermediara, din malt, cu sau fãrã adaugare de cereale al cãror amidon a fost zaharificat numai de cãtre diastazele din malt, conform lit. a);
i) oţetul din malt distilat este oţetul obţinut prin distilarea sub presiune redusã a oţetului din malt, conform lit. h). Acest oţet nu conţine decât constituentii volatili ai oţetului din care este obţinut;
j) oţetul condimentat şi oţetul aromatizat sunt sortimentele de oţet obţinute conform lit. b)-i), cãrora li s-au adãugat plante pentru condimentare, arome şi alte ingrediente conform art. 4 alin. (2);
k) alte tipuri de oţet, de exemplu: oţet obţinut din zer, oţet obţinut din bere, oţet obţinut din miere.
ART. 4
(1) Oţetul poate fi fabricat din una dintre urmãtoarele materii prime (ingrediente):
a) vin, conform reglementãrilor în vigoare;
b) fructe sau fructe de padure (fructe mici), vin din fructe, vin din fructe de padure (fructe mici), cidru;
c) alcool etilic rafinat, conform SR nr. 14-1998 sau conform Normelor cu privire la definirea, descrierea şi prezentarea bãuturilor spirtoase, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 268/441/117/2003;
d) cereale, malt, zer şi alte produse de origine agricolã care conţin amidon, zaharuri sau amidon şi zaharuri.
(2) Alte ingrediente care pot fi utilizate la fabricarea oţetului:
a) zahãr, conform reglementãrilor în vigoare;
b) sare, conform reglementãrilor în vigoare;
c) miere, conform reglementãrilor în vigoare;
d) sucuri de fructe, conform reglementãrilor în vigoare;
e) aditivi alimentari, conform reglementãrilor în vigoare;
f) arome: aromatizanti naturali şi substanţe aromatizante naturale admise de reglementãrile în vigoare;
g) auxiliari tehnologici:
- substanţe organice: preparate din malt, hidrolizat de amidon, glucoza;
- substanţe anorganice: fosfati şi saruri de amoniu;
- agenţi pentru limpezire, purificare şi filtrare: cei prevãzuţi în reglementãrile în vigoare pentru vin.
(3) Substanţe interzise a fi folosite la fabricarea oţetului:
a) arome artificiale şi arome identic naturale, asa cum sunt definite în reglementãrile în vigoare;
b) arome sau uleiuri eterice artificiale ori naturale de struguri;
c) reziduuri de distilare, reziduuri de fermentare şi produsele derivate;
d) extracte din marcuri de toate felurile;
e) acizi de toate tipurile, cu excepţia celor naturali continuti în materiile prime utilizate sau în substantele a cãror adaugare este autorizata.
ART. 5
Utilizarea colorantilor, aromatizantilor sau a altor aditivi autorizaţi la prepararea oţetului se face cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
ART. 6
Pentru diluarea sau dizolvarea colorantilor, aromatizantilor sau a altor aditivi autorizaţi folosiţi la prepararea oţetului se foloseşte alcool etilic rafinat.
ART. 7
Oţetul trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) aciditatea totalã a oţetului din vin trebuie sa fie de minimum 60 g/1.000 ml, exprimatã în acid acetic pur;
b) aciditatea totalã a celorlalte sortimente de oţet trebuie sa fie de minimum 50 g/1.000 ml, exprimatã în acid acetic pur;
c) conţinutul în alcool rezidual trebuie sa aibã urmãtoarele valori:
- maximum 1,5% v/v pentru oţetul din vin; v/v - fractie volumica;
- maximum 3% v/v pentru oţetul de specialitãţi obţinut din oteturile din vin;
- maximum 0,5% v/v pentru alte tipuri de oţet;
d) caractericile organoleptice şi fizico-chimice ale oteturilor trebuie sa corespundã specificatiilor tehnice ale producãtorilor, de respectarea cãrora aceştia rãmân rãspunzãtori;
e) nivelul de admisibilitate pentru contaminanti trebuie sa fie în conformitate cu reglementãrile în vigoare.

CAP. III
Marcare, etichetare

ART. 8
(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea sortimentelor de oţet se fac cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
(2) Elemente suplimentare de etichetare:
a) denumirea "Oţet" nu poate fi utilizata decât pentru produsele obţinute din materii prime de origine agricolã conform prevederilor art. 3;
b) denumirea "Oţet" nu poate fi utilizata pentru amestecuri de oţet şi acid acetic de calitate alimentara;
c) oţetul obţinut dintr-o singura materie prima se denumeste "oţet de X", unde "X" reprezintã numele materiei prime utilizate;
d) oţetul obţinut din mai multe materii prime se denumeste "Oţet de X şi Y", unde "X" şi "Y" reprezintã lista completa a materiilor prime utilizate, în ordinea descrescãtoare a cantitãţii lor, determinate în momentul introducerii în fabricaţie;
e) în cazul în care la obţinerea oţetului se utilizeazã unul sau mai multe dintre ingredientele menţionate la art. 4 alin. (2), acestea vor fi incluse în denumirea sub care se vinde produsul;
f) sortimentele de oţet cu una sau mai multe arome naturale menţionate la art. 4 alin. (2) lit. f) vor avea în denumire menţiunea "aromatizate cu ...", care se va completa cu numele acestor arome;
g) denumirea "Oţet" poate fi utilizata împreunã cu o indicaţie de origine (cherry, vinegar, aceto di vino Chianti), dacã materia prima utilizata provine din regiunea menţionatã sau dacã produsul însuşi a fost fabricat în regiunea menţionatã ori a fost obţinut conform unui procedeu particular;
h) concentratia aceticã a oţetului, corespunzãtoare aciditatii sale totale exprimate în grame la 1.000 ml, trebuie trecutã pe eticheta cu menţiunea "... grame/litru (g/l)".
(3) Oţetul nu trebuie etichetat sau prezentat în asa fel încât consumatorul sa fie indus în eroare asupra originii lui, în special atunci când este adãugat drept colorant caramelul (neautorizat pentru oţetul din vin).
(4) Sortimentele de oţet destinate comercializãrii nu sunt descrise prin asociere cu cuvinte cum ar fi "placut", "tip", "util", "fabricat" sau cu alte indicaţii similare.

------
Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice