Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 5 decembrie 2002  privind producerea şi comercializarea ouălor pentru incubatie şi a puilor de ferma    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMA din 5 decembrie 2002 privind producerea şi comercializarea ouălor pentru incubatie şi a puilor de ferma

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 918 din 16 decembrie 2002
──────────
    *) Aprobată prin ORDINUL nr. 563 din 5 decembrie 2002, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 918 din 16 decembrie 2002.
──────────
    ART. 1
    În sensul prezentelor norme, termenii de mai jos au următorul înţeles:
    a) oua pentru incubaţie - oua de pasare aflate la poziţiile tarifare 04070011 şi 04070019 din nomenclatura combinata, aprobată prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 171/2001 pentru aprobarea modificării denumirii şi clasificarii mărfurilor din Tariful vamal de import al României, precum şi a taxelor vamale de baza aferente acestora, destinate producţiei de pui, clasificati în funcţie de specii, categorie şi tip şi identificati conform prezentelor norme;
    b) pui - pui vii a căror greutate nu depăşeşte 185 g, aflaţi la poziţiile tarifare 010511, 010512 şi 010519 din nomenclatura combinata, din următoarele categorii:
    b1) pui destinaţi creşterii - pui de următoarele tipuri:
    (i) pui de carne - pui pentru ingrasat şi sacrificat înainte de maturitatea sexuală;
    (ii) pui pentru producerea de oua - pui crescuti pentru producţia de oua de consum;
    (iii) pui cu scop mixt - pui crescuti fie pentru producţia de oua, fie pentru carne;

    b2) pui matca părinţi - pui destinaţi pentru producerea de pui pentru creştere;
    b3) pui matca bunici - pui destinaţi pentru producerea puilor de reproducţie părinţi;

    c) ferma - unitate sau o parte din unitate pentru fiecare dintre următoarele sectoare de activitate:
    c1) ferma de selecţie pentru reproducerea pasarilor de rasa - ferma pentru producerea de oua pentru incubaţie destinate producerii de păsări matca bunici, părinţi sau puilor pentru creştere;
    c2) ferma de reproducţie - ferma pentru producerea de oua pentru incubaţie, destinate producţiei de pui pentru creştere;
    c3) statie de incubaţie - amplasament pentru incubarea oualor, ecloziunea puilor de o zi şi difuzarea acestora altor ferme pentru creştere;

    d) capacitate - numărul maxim de oua pentru incubaţie, care poate fi plasat simultan în incubatoare, cu excepţia eclozionatoarelor.


    ART. 2
    (1) Comercializarea şi transportul oualor pentru incubaţie şi a puilor de o zi, precum şi incubarea oualor în scopuri comerciale sunt permise pe teritoriul României numai cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
    (2) Fermele de elita sau alte ferme de reproducţie şi selecţie cu mai puţin de 100 de păsări şi cu incubatoare care au o capacitate mai mica de 1.000 de oua pe incubaţie nu sunt obligate să respecte prezentele norme.

    ART. 3
    (1) Fiecare statie de incubaţie este înregistrată, la cererea sa, de către Agenţia Naţionala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" şi primeşte un număr de înregistrare.
    (2) Agenţia Naţionala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", denumita autoritatea naţionala, este desemnată de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor în acest scop.
    (3) Numărul de identificare poate fi retras fermelor care nu respecta prevederile prezentelor norme.

    ART. 4
    (1) Ouale pentru incubaţie, utilizate pentru producerea de pui, sunt marcate individual.
    (2) Ouale pentru incubaţie sunt transportate în ambalaje perfect curate, conţinând numai oua pentru incubaţie ale aceleiaşi specii, categorii sau tip de păsări, provenind de la o singura ferma şi având cel puţin inscripţia "oua pentru incubaţie".
    (3) În scopul respectării reglementărilor în vigoare din ţările terţe importatoare, ouăle pentru incubaţie destinate exportului şi ambalajele acestora pot purta alte menţiuni în afară celor prevăzute în prezentele norme.
    (4) Fermele de reproducţie integrate, care poseda statie proprie de incubaţie, nu sunt obligate să facă marcarea oualor pentru incubaţie decât dacă acestea se comercializează altor staţii de incubaţie.

    ART. 5
    Ouale pentru incubaţie pot fi importate numai dacă poarta inscripţii de cel puţin 3 mm înălţime cu numele tarii din care provin şi cuvintele "pentru incubaţie". Ambalajele lor trebuie să conţină numai oua pentru incubaţie de la aceeaşi specie, categorie şi tip de păsări provenind din aceeaşi ţara şi vor purta cel puţin următoarele menţiuni:
    a) informaţia "pentru incubaţie", indicată pe ou;
    b) specia de păsări de la care provine oul;
    c) numele expeditorului sau denumirea comercială şi adresa.


    ART. 6
    Fiecare statie de incubaţie tine unul sau mai multe registre în care sunt introduse următoarele menţiuni pe specii, categorii (bunici, părinţi sau pentru creştere) şi tip (pentru carne, producţia de oua sau scopuri mixte):
    a) data la care sunt plasate ouăle în incubatoare, numărul oualor incubate şi numărul de identificare al fermei în care sunt produse ouăle pentru incubaţie;
    b) data eclozionarii, numărul de pui eclozionati, destinaţi creşterii efective;
    c) numărul de oua incubate, retrase din incubator, şi destinaţia acestora.


    ART. 7
    Se interzice folosirea în consumul uman a oualor incubate, retrase din incubator.

    ART. 8
    (1) Fiecare statie de incubaţie trebuie să comunice autorităţii naţionale, lunar, numărul oualor plasate în incubator şi numărul de pui eclozionati, destinaţi creşterii efective, pe specii, categorii şi tipuri.
    (2) Datele statistice despre stocurile de păsări matca bunici şi părinţi sunt cerute, după caz, şi la alte ferme decât la cele menţionate la alin. (1).

    ART. 9
    Autoritatea naţionala comunică Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, lunar, datele din luna precedenta, de îndată ce datele prezentate la art. 8 sunt primite şi analizate.

    ART. 10
    (1) Puii sunt ambalati pe specii, tipuri şi categorii de păsări.
    (2) Cutiile conţin numai pui proveniţi de la aceeaşi ferma de incubaţie şi indica cel puţin numărul de identificare al statiei de incubaţie.

    ART. 11
    (1) Puii pot fi importaţi numai dacă ei sunt grupati conform art. 10 alin. (1).
    (2) Cutiile trebuie să conţină numai pui din aceeaşi ţara şi acelaşi expeditor şi trebuie să indice următoarele menţiuni:
    a) numele tarii de origine;
    b) specia de păsări din care provin puii;
    c) numele expeditorului sau denumirea firmei şi adresa.


    ART. 12
    (1) Statia de incubaţie sau ferma producătoare emite un document de însoţire pentru fiecare lot de oua pentru incubaţie sau pentru puii expediati, care conţine următoarele menţiuni:
    a) numele şi adresa producătorului şi numărul de identificare al acesteia;
    b) numărul de oua pentru incubaţie sau de pui pe specii, categorii şi tipuri;
    c) data expedierii;
    d) denumirea şi adresa destinatarului.

    (2) Cu privire la loturile de oua pentru incubaţie şi la puii importaţi din tari terţe, numărul de identificare al fermei trebuie înlocuit cu numele tarii de provenienţă.

    ART. 13
    (1) Menţiunile prevăzute în prezentele norme trebuie scrise vizibil.
    (2) Menţiunile şi documentele insotitoare ale oualor pentru incubaţie şi ale puilor de ferma destinaţi exportului sunt scrise în cel puţin o limbă comunitara.

    ART. 14
    În scopul respectării prevederilor în vigoare în ţările terţe importatoare, ambalajele pentru export pot purta alte menţiuni în afară celor prevăzute în prezentele norme.

    ART. 15
    Autoritatea naţionala, prin oficiile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene, verifica respectarea prevederilor prezentelor norme.

    ART. 16
    Regulile pentru aplicarea prezentelor norme sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din acestea.

    ANEXA 1

    REGULI
    pentru aplicarea Normelor privind producerea şi comercializarea oualor pentru incubaţie şi a puilor de ferma
    ART. 1
    (1) Toate cererile pentru înregistrarea unei ferme din cele prezentate la art. 1 lit. c) din Normele privind producerea şi comercializarea oualor pentru incubaţie şi a puilor de ferma sunt adresate autorităţii naţionale.
    (2) Autoritatea naţionala aloca fermei înregistrate un număr de individualizare ce cuprinde majusculele RO pentru România, împreună cu numărul de individualizare alocat, astfel încât să fie posibila determinarea activităţii fermei.

    ART. 2
    (1) Marcarea individuală a oualor pentru incubaţie, utilizate pentru producerea de pui, este facuta de către ferma producătoare, care marcheaza pe oua numărul de identificare al fermei.
    (2) Literele şi cifrele sunt scrise cu cerneala neagra de nesters, având cel puţin 2 mm înălţime şi 1 mm latime.
    (3) Autoritatea naţionala poate autoriza ca marcarea oualor să se facă într-o maniera diferita de cea prezentată la alin. (1) şi (2), cu condiţia ca aceasta să fie facuta cu cerneala neagra de nesters, vizibil şi clar, pe o suprafaţa de cel puţin 10 mmp.
    (4) Aceasta marcare trebuie să fie facuta înainte de introducerea oualor în incubator la ferma producătoare sau la statia de incubaţie.
    (5) Ambalajele sau containerele de orice tip în care sunt transportate ouăle trebuie să poarte un număr de identificare al fermei producătoare.
    (6) Numai ouăle marcate conform alin. (1) şi (2) sau (3) pot fi transportate sau comercializate pe teritoriul României.

    ART. 3
    Pe ambalaje marcarile trebuie să fie făcute cu cerneala neagra de nesters, cu litere sau cu cifre de cel puţin 20 mm înălţime, 10 mm latime şi 1 mm grosime.

    ART. 4
    (1) Forma standard pentru centralizarea datelor prevăzute la art. 9 din Normele privind producerea şi comercializarea oualor pentru incubaţie şi a puilor de ferma este prezentată în tabelul nr. 1.
    (2) Centralizatorul prevăzut la alin. (1) este înaintat de autoritatea naţionala Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor în fiecare luna calendaristică, nu mai târziu de 4 săptămâni după sfârşitul fiecărei luni la care se referă cifrele.
    (3) Autoritatea naţionala foloseşte forma standard pentru centralizare (partea I) din tabelul nr. 1 pentru colectarea informaţiilor de la staţiile de incubaţie, prezentate la art. 8 alin. (1) din normele menţionate mai sus.
    (4) O copie de pe documentul de însoţire prezentat la art. 12 din aceleaşi norme este transmisă autorităţii naţionale.

    ART. 5
    Autoritatea naţionala, prin oficiile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene, ia toate măsurile necesare pentru a impune penalităţi pentru orice încălcare a Normelor privind producerea şi comercializarea oualor pentru incubaţie şi a puilor de ferma.

    ART. 6
    În fiecare an, înainte de data de 30 ianuarie, autoritatea naţionala trimite Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor statisticile privind structura şi activitatea statiilor de incubaţie, folosind forma standard din tabelul nr. 2.


    Tabelul nr. 1
    CENTRALIZATOR LUNAR PENTRU PRODUCEREA ŞI COMERCIALIZAREA OUALOR

    PENTRU INCUBAŢIE ŞI A PUILOR DE FERMĂ

    PARTEA I

┌──────────────┬──────────────┬───────┬┐
│ŢARA │LUNA │AN ││
└──────────────┴──────────────┴───────┴┘


┌─────────┬──────────────────┬────┬─────┬───────┬───────┐
│A. Oua │ │ │ │ │Gaini │
│pentru │Cocosi, gaini, pui│Rate│Gaste│Curcani│de │
│incubaţie│ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┬─────┬─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│introduse│ │ │ │ │ │ │ │
│în │ │ │ │ │ │ │Guineea│
│incubator│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│ │pentru│carne│mixte│ │ │ │ │
│ │oua │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│Bunici şi│ │ │x │x │x │x │x │
│părinţi │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│Pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│creştere │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴──────┴─────┴─────┴────┴─────┴───────┴───────┘


┌────────┬──────────────────┬────┬─────┬───────┬───────┐
│B. Cum │Cocosi, gaini, pui│ │ │ │ │
│sunt │ │Rate│Gaste│Curcani│Gaini │
│folosiţi├──────┬─────┬─────┤ │ │ │de │
│puii │pentru│ │ │ │ │ │Guineea│
│ │oua │carne│mixte│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────┼─────┼─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│Femele │ │ │ │ │ │ │ │
│bunici │ │ │x │x │x │x │x │
│şi │ │ │ │ │ │ │ │
│părinţi │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────┼─────┼─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│Femele │ │ │ │ │ │ │ │
│crescute│ │ │ │ │ │ │ │
│pentru │ │x │ │x │x │x │x │
│ouat │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────┼─────┤ ├────┼─────┼───────┼───────┤
│Masculi │ │ │ │ │ │ │ │
│şi │ │ │ │ │ │ │ │
│femele │x │ │ │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ingrasat│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────┴─────┴─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│Cocosei │ │ │ │ │ │
│pentru │ │x │x │x │x │
│sexare │ │ │ │ │ │
└────────┴──────────────────┴────┴─────┴───────┴───────┘


    PARTEA II

┌──────────────┬──────────────┬───────┬┐
│ŢARA │LUNA │AN ││
└──────────────┴──────────────┴───────┴┘


    COMERŢ INTERN

┌─────────┬──────────────────┬────┬─────┬───────┬───────┐
│ │ │ │ │ │ │
│CUMPĂRĂRI│Cocosi, gaini, pui│Rate│Gaste│Curcani│Gaini │
│ ├──────┬─────┬─────┤ │ │ │de │
│ │pentru│carne│mixte│ │ │ │Guineea│
│ │oua │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼────┼─────┼───────┼───────┤
│Pui │ │ │ │ │ │ │ │
│Femele │ │ │ │ │ │ │ │
│bunici şi│ │ │ │ │ │ │ │
│femele │ │ │x │ │ │x │ │
│părinţi │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┤ │ ├───────┼───────┤
│Pui │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│creştere │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴──────┴─────┴─────┴────┴─────┴───────┴───────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│VÂNZĂRI │
├─────────────────────────────┬┬┬─┬┬┬─┬┤
│Pui Femele bunici şi femele │││x│││x││
│părinţi │││ │││ ││
├─────────────────────────────┼┼┼─┼┼┼─┼┤
│Pui pentru creştere │││ │││ ││
└─────────────────────────────┴┴┴─┴┴┴─┴┘


    IMPORTURI DIN ŞI EXPORTURI ÎN TARI NON-MEMBRE ALE COMUNITĂŢII EUROPENE

┌──────────────────────────────────────┐
│IMPORTURI │
├─────────────────────────────┬┬┬─┬┬┬─┬┤
│Pui Femele bunici şi femele │││x│││x││
│părinţi │││ │││ ││
├─────────────────────────────┼┼┼─┼┼┼─┼┤
│Pui pentru creştere │││ │││ ││
├─────────────────────────────┴┴┴─┴┴┴─┴┤
│EXPORTURI │
├─────────────────────────────┬┬┬─┬┬┬─┬┤
│Pui Femele bunici şi femele │││x│││x││
│părinţi │││ │││ ││
├─────────────────────────────┼┼┼─┼┼┼─┼┤
│Pui pentru creştere │││ │││ ││
└─────────────────────────────┴┴┴─┴┴┴─┴┘


    Tabelul nr. 2
    CENTRALIZATOR PRIVIND STRUCTURA ŞI UTILIZAREA STAŢIILOR DE INCUBAŢIE

┌─────────┬───────────────────────┬─────┐
│ŢARA │JUDEŢUL*1) │AN │
└─────────┴───────────────────────┴─────┘


    COCOŞI-GĂINI-PUI

┌───────────────┬──────┬─────────────┬─────────────┐
│Capacitatea │Număr │Capacitate*2)│UTILIZAREA*3)│
├─────────────┬┬┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│ │││pentru│pentru carne │mixte │
│ │││ouat │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│1001-10000 │││ │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│10001-20000 │││ │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│20001-500000 │││ │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│50001-100000 │││ │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│100001-200000│││ │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│200001-500000│││ │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│peste 500000 │││ │ │ │
├─────────────┼┼┼──────┼─────────────┼─────────────┤
│TOTAL │││ │ │ │
└─────────────┴┴┴──────┴─────────────┴─────────────┘


┌───────────────────────────────────────────────┬─────────────┬───────┐
│ │RATE │GASTE │
├─────────────┬─────┬─────────────┬───────┬─────┼─────────────┼───────┤
│ │Număr│Capacitate*2)│Utili- │Număr│Capacitate*2)│Utili- │
│ │ │ │zare*3)│ │ │zare*3)│
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│1001-10000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│10001-20000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│20001-500000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│50001-100000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│100001-200000│ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│200001-500000│ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│peste 500000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────┴─────────────┴───────┴─────┴─────────────┴───────┘


┌───────────────────────────────────────────────┬─────────────┬───────┐
│ │ │GAINI │
│ │CURCANI │DE │
│ │ │GUINEEA│
├─────────────┬─────┬─────────────┬───────┬─────┼─────────────┼───────┤
│ │Număr│Capacitate*2)│Utili- │Număr│Capacitate*2)│Utili- │
│ │ │ │zare*3)│ │ │zare*3)│
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│1001-10000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│10001-20000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│20001-500000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│50001-100000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│100001-200000│ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│200001-500000│ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│peste 500000 │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────────┼───────┼─────┼─────────────┼───────┤
│*1) Judeţul: │ │ │ │ │ │ │
│România are │ │ │ │ │ │ │
│41 judeţe şi │ │ │ │ │ │ │
│municipiul │ │ │ │ │ │ │
│Bucureşti. │ │ │ │ │ │ │
│*2) În mii. │ │ │ │ │ │ │
│*3) Ouale │ │ │ │ │ │ │
│introduse în │ │ │ │ │ │ │
│incubator în │ │ │ │ │ │ │
│anul │ │ │ │ │ │ │
│precedent, în│ │ │ │ │ │ │
│mii. │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────┴─────────────┴───────┴─────┴─────────────┴───────┘

──────────
    În tabelul nr. 2 se vor trece numai staţiile de incubaţie care au avut activitate în anul precedent.
    Activităţile statiilor de incubaţie trebuie să fie incluse numai sub tipul de păsări produse.
──────────

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016