Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 22 noiembrie 2010  privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 22 noiembrie 2010 privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 805 din 2 decembrie 2010

    CAP. I
    Generalitãţi

    ART. 1
    Prezentele norme se aplicã alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, denumite în continuare alimente congelate rapid.
    ART. 2
    (1) În sensul prezentelor norme, alimentele congelate rapid sunt alimentele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele cerinţe:
    a) au trecut printr-un proces corespunzãtor cunoscut sub numele de "congelare rapidã", în care zona de cristalizare maximã este traversatã cât mai repede posibil, în funcţie de tipul de produs, iar temperatura finalã a produsului, dupã stabilizarea termicã, este menţinutã continuu la valoarea de -18°C sau la o valoare mai micã în toate punctele;
    b) sunt comercializate într-o formã care indicã faptul cã respectã cerinţele prevãzute la lit. a).
    (2) În sensul prezentelor norme, îngheţata şi alte tipuri de gheaţã comestibilã de fabricaţie internã nu sunt considerate alimente congelate rapid.
    (3) Prezentele norme se aplicã fãrã a aduce atingere altor reglementãri în vigoare privind:
    a) organizarea comunã de piaţã în sectoarele agricole şi de pescuit;
    b) igiena veterinarã.
    (4) Doar produsele definite la alin. (1) pot purta denumirile prevãzute la art. 8 şi 9.

    CAP. II
    Cerinţe privind fabricarea, transportul, depozitarea şi comercializarea produselor congelate rapid

    ART. 3
    (1) Materiile prime utilizate la fabricarea alimentelor congelate rapid trebuie sã fie sigure, necontrafãcute, de o calitate adecvatã celei permise la comercializarea pe piaţã şi sã prezinte gradul necesar de prospeţime.
    (2) Prepararea şi congelarea rapidã a produselor trebuie sã fie efectuate într-un interval foarte scurt de timp, cu ajutorul unui echipament tehnic corespunzãtor, astfel încât sã se reducã la minimum modificãrile chimice, biochimice şi microbiologice.
    ART. 4
    (1) Agenţii criogenici autorizaţi pentru utilizarea în contact direct cu alimentele congelate rapid sunt urmãtorii:
    a) aerul;
    b) azotul;
    c) dioxidul de carbon.
    (2) Criteriile de puritate pe care trebuie sã le îndeplineascã agenţii criogenici sunt stabilite de cãtre Comisia Europeanã.
    ART. 5
    (1) Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie sã fie stabilã şi menţinutã în toate punctele produsului la valoarea de -18°C sau la o valoare mai micã, cu posibile scurte fluctuaţii ascendente, dar nu mai mult de 3°C, în timpul transportului.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), în conformitate cu bunele practici de depozitare şi de distribuţie, sunt admise toleranţe în temperatura produsului pe durata distribuţiei locale şi în vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amãnuntul, cu condiţia ca aceste toleranţe sã nu depãşeascã 3°C.
    ART. 6
    Echipamentele utilizate pentru congelarea rapidã, depozitarea, transportul şi distribuţia localã a alimentelor congelate rapid şi vitrinele de prezentare ale produselor vândute cu amãnuntul trebuie sã fie astfel construite încât sã se asigure respectarea cerinţelor prezentelor norme.
    ART. 7
    Alimentele congelate rapid destinate livrãrii cãtre consumatorul final trebuie sã fie ambalate de producãtor sau de ambalator, utilizând materiale de preambalare corespunzãtoare, care sã permitã protejarea produselor împotriva contaminãrii externe microbiene ori de altã naturã, precum şi împotriva uscãrii.
    ART. 8
    Etichetarea alimentelor congelate rapid destinate sã fie livrate ca atare consumatorului final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor unitãţi de preparare a hranei trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii, fãrã a aduce atingere altor dispoziţii legale privind etichetarea produselor alimentare:
    a) adãugarea la denumirea comercialã a expresiei "congelare rapidã", în limba românã;
    b) în plus faţã de data durabilitãţii minimale, trebuie indicate şi perioada în care alimentele congelate rapid pot fi depozitate de cumpãrãtor şi temperatura de depozitare şi/sau tipul de echipament de depozitare necesar;
    c) etichetarea oricãrui aliment congelat rapid trebuie sã includã o menţiune care sã permitã identificarea lotului;
    d) eticheta oricãrui aliment congelat rapid trebuie sã conţinã un mesaj clar de tipul: "nu recongelaţi dupã decongelare".
    ART. 9
    (1) Etichetarea alimentelor congelate rapid care nu sunt destinate vânzãrii cãtre consumatorul final sau cãtre restaurante, spitale, cantine şi alte unitãţi de preparare a hranei trebuie sã includã urmãtoarele menţiuni:
    a) denumirea comercialã, completatã în conformitate cu prevederile art. 8 lit. a);
    b) cantitatea netã, exprimatã în unitãţi de masã;
    c) o menţiune care sã permitã identificarea lotului;
    d) numele ori denumirea şi adresa producãtorului, ale ambalatorului sau ale vânzãtorului stabilit pe teritoriul Uniunii Europene.
    (2) Menţiunile prevãzute la alin. (1) trebuie sã aparã pe ambalaj, pe recipient sau pe o etichetã aplicatã acestora.
    (3) Prezentul articol nu aduce atingere prevederilor comunitare referitoare la metrologie care sunt mai detaliate sau mai cuprinzãtoare.

    CAP. III
    Cerinţe privind controlul oficial al alimentelor congelate rapid

    ART. 10
    (1) Inspectorii autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor verificã prin sondaj, în cadrul acţiunilor de control oficial, temperatura alimentelor congelate rapid.
    (2) Procedura de prelevare a alimentelor congelate rapid destinate consumului uman şi metoda de mãsurare a temperaturii alimentelor congelate rapid sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezentele norme.
    (3) Procedura de prelevare şi metoda de mãsurare necesare în controlul oficial al temperaturilor alimentelor congelate rapid se realizeazã în conformitate cu prevederile anexelor nr. 1 şi 2.
    (4) Metoda de mãsurare descrisã în anexa nr. 2 poate fi utilizatã doar în cazul în care, ca urmare a inspecţiei, existã îndoieli cu privire la respectarea pragurilor de temperaturã specificate în prezentele norme.
    (5) Aplicarea prevederilor alin. (3) şi (4) nu împiedicã aplicarea altor metode validate ştiinţific, cu condiţia ca acestea sã nu împiedice libera circulaţie a alimentelor congelate rapid care respectã reglementãrile în vigoare, fapt dovedit de metoda descrisã în anexa nr. 2; cu toate acestea, în cazul unor rezultate diferite, prevaleazã cele obţinute prin utilizarea metodelor comunitare.


    ANEXA 1
    la norme

                         PROCEDURA DE PRELEVARE
        a alimentelor congelate rapid destinate consumului uman

    1. Alegerea ambalajelor pentru inspecţie
    Tipul şi cantitatea ambalajelor alese trebuie sã fie astfel încât temperatura lor sã fie reprezentativã pentru cele mai calde puncte ale transportului de marfã inspectat.
    1.1. Pãstrarea la rece
    Probele trebuie alese din mai multe puncte critice ale spaţiului de depozitare la rece, ca de exemplu: locul de lângã uşi, nivelurile superioare şi inferioare, de lângã centrul spaţiului de depozitare la rece, nivelurile superioare şi inferioare şi de lângã locul de recirculare a aerului al sistemului de rãcire; în acest caz, trebuie luatã în considerare durata de pãstrare a fiecãrui produs (pentru stabilizarea temperaturii).
    1.2. Transportul
    1.2.1. În cazul în care se prelevã probe în timpul transportului, acestea trebuie alese de la vârful şi de la baza lotului de marfã aflat lângã marginea de deschidere a fiecãrei uşi sau perechi de uşi.
    1.2.2. În cazul în care se prelevã probe în timpul descãrcãrii, se aleg 4 probe din urmãtoarele puncte critice:
    a) partea superioarã şi baza lotului de marfã situat lângã marginea de deschidere a uşilor;
    b) colţurile din marginile superioare ale lotului de marfã (într-un punct cât mai îndepãrtat posibil de sistemul de refrigerare);
    c) centrul lotului de marfã;
    d) centrul suprafeţei frontale a lotului de marfã, într-un punct cât mai apropiat posibil de sistemul de refrigerare;
    e) colţurile de la partea superioarã şi de la baza suprafeţei frontale a lotului de marfã, într-un punct cât mai apropiat posibil de aerul de recirculare la sistemul de refrigerare.
    1.3. Vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amãnuntul
    Pentru efectuarea testului se alege câte o probã din fiecare dintre cele 3 locuri care reprezintã cele mai calde puncte din vitrina de prezentare a produselor vândute cu amãnuntul.


    ANEXA 2
    la norme

                              METODA DE MÃSURARE
     a temperaturii alimentelor congelate rapid destinate consumului uman

    1. Domeniul de aplicare
    Temperatura produsului trebuie menţinutã în permanenţã, dupã stabilitatea termicã, la valorile prevãzute la art. 5 din norme.
    2. Principiu
    Mãsurarea temperaturii alimentelor congelate rapid constã în înregistrarea exactã a temperaturii unei probe selectate în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 1 la norme, cu ajutorul unui echipament adecvat.
    3. Definiţia temperaturii
    În sensul prezentei metode de mãsurare, temperatura reprezintã temperatura mãsuratã în locul specificat de partea termosensibilã a instrumentului sau a dispozitivului de mãsurat.
    4. Aparatura
    Pentru mãsurarea temperaturii alimentelor congelate se folosesc:
    a) instrumente de mãsurã termometrice;
    b) instrumente care penetreazã produsul.
    Se utilizeazã un instrument metalic ascuţit, cum ar fi perforatorul de gheaţã, foreza sau burghiul, care se curãţã uşor.
    5. Specificaţii generale pentru aparatele de mãsurã a temperaturii
    Instrumentele de mãsurat trebuie sã respecte urmãtoarele specificaţii:
    a) timpul de rãspuns trebuie sã acopere 90% din diferenţa dintre indicaţiile iniţiale şi finale obţinute în decurs de 3 minute;
    b) instrumentul trebuie sã aibã o precizie de +-0,5°C în intervalul de mãsurare de la - 20°C la +30°C;
    c) precizia mãsurãtorilor nu trebuie sã se modifice cu mai mult de 0,3°C în timpul operaţiunii desfãşurate la un interval de temperaturã ambiantã de la -20°C la +30°C;
    d) diviziunile scãrii instrumentelor de mãsurã trebuie sã fie de cel puţin 0,1°C;
    e) precizia instrumentelor de mãsurã trebuie sã fie verificatã la intervale regulate;
    f) instrumentul trebuie sã aibã un certificat de calibrare valabil;
    g) partea termosensibilã trebuie sã fie uşor de curãţat;
    h) partea termosensibilã a instrumentului de mãsurat trebuie sã fie proiectatã în aşa fel încât sã asigure un contact termic bun cu produsul;
    i) echipamentul electric trebuie sã fie protejat împotriva efectelor nedorite cauzate de condens.
    6. Metoda de mãsurare
    6.1. Prerãcirea instrumentelor de mãsurat
    Orice mãsurare a temperaturii unui produs implicã operaţiunea premergãtoare de rãcire a instrumentelor de mãsurat. Metoda de prerãcire utilizatã trebuie sã asigure echilibrarea ambelor aparate de mãsurat la o valoare cât mai apropiatã de temperatura produsului.
    6.2. Pregãtirea eşantioanelor pentru mãsurarea temperaturii constã în practicarea în produsul respectiv a unui orificiu în care sã se poatã introduce partea termosensibilã a instrumentului de mãsurat, cu ajutorul unui aparat de penetrare a produsului prerãcit.
    Diametrul orificiului trebuie sã fie apropiat de cel al pãrţii termosensibile a sondei de mãsurare, iar adâncimea sa depinde de tipul produsului.
    6.3. Mãsurarea temperaturii produsului
    Pregãtirea eşantionului şi mãsurarea temperaturii sale trebuie sã fie efectuate atât timp cât eşantionul rãmâne în mediul de îngheţare.
    Tehnica mãsurãrii trebuie sã fie urmãtoarea:
    a) dacã dimensiunile produsului o permit, se introduce sonda, prerãcitã, la adâncimea de 2,5 mm de la suprafaţa produsului;
    b) dacã nu se poate realiza operaţiunea menţionatã la lit. a), se introduce sonda la o adâncime minimã faţã de suprafaţã egalã cu de 3-4 ori diametrul sondei;
    c) în cazul anumitor alimente congelate rapid, care nu pot fi penetrate pentru a li se determina temperatura internã din cauza dimensiunilor sau compoziţiei lor, de exemplu, mazãre verde, se determinã temperatura interioarã a ambalajului care conţine aceste produse, prin introducerea pãrţii termosensibile prerãcite a instrumentului de mãsurat în centrul pachetului, mãsurarea temperaturii fãcându-se în contact cu produsul;
    d) temperatura indicatã de instrumentul de mãsurat se citeşte numai dupã ce a atins o valoare stabilã.

                                  ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016