Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 20 septembrie 1973  ale cheltuielilor comune de folosinta, intretinere si reparatii de locuinta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 20 septembrie 1973 ale cheltuielilor comune de folosinta, intretinere si reparatii de locuinta

EMITENT: COMITETUL PENTRU PROBLEMELE CONSILIILOR POPULARE
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 144 din 26 septembrie 1973

CAP. 1
Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii
a) Costul lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii, efectuate la pãrţile şi instalaţiile de folosinţa comuna ale clãdirilor sau apartamentelor, inclusiv ale instalaţiilor de încãlzire centrala şi hidrofor, precum şi ale încãperilor în care acestea funcţioneazã, se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor care folosesc aceste pãrţi şi instalaţii comune.
b) In clãdirile cu destinaţie mixtã, costul lucrãrilor prevãzute la lit. a) se repartizeazã în felul urmãtor : iniţial se defalca cheltuielile proporţional cu suprafeţele locative deţinute în exclusivitate de cele doua categorii de deţinãtori, dupã care sumele aferente locuinţelor se repartizeazã între locatarii principali şi proprietari proporţional cu numãrul de persoane, iar cele aferente suprafeţelor cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare unitate în parte.

CAP. 2
Consumul de apa şi canalizare
a) Cheltuielile aferente consumului de apa, în cazul cînd aparatul de înregistrare a acestuia exista pe un grup de clãdiri, pe o clãdire (bloc) sau pe o scara, se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor, indiferent de numãrul zilelor, din cursul unei luni, în care aceste persoane au fost prezente la domiciliu.
Criteriul de repartizare prevãzut la alineatul precedent se aplica şi în cazul cheltuielilor pentru canalizare.
La defalcarea cheltuielilor prevãzute la alin. 1 şi 2 se va tine seama ca numãrul persoanelor care locuiesc în apartamentele care nu sînt dotate cu bãi sau duşuri sa se considere 1/2 din numãrul de persoane care locuiesc în apartament. In cazul cînd baia sau dusul deserveşte mai multe apartamente se ia în considerare integral numãrul de persoane care locuiesc în fiecare apartament.
b) In cazul cînd în cadrul grupului de clãdiri, al clãdirii sau scãrii se afla suprafeţe locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, în care nu sînt montate aparate pentru înregistrarea consumului de apa şi a folosirii canalizãrii, în primul rind se vor determina consumurile pe baza baremelor ce se vor stabili de întreprinderea prestatoare, apoi cheltuielile pe care acestea trebuie sa le suporte din totalul cheltuielilor, iar diferenţa de plata se va repartiza pe locatarii principali persoane fizice şi proprietari, potrivit criteriului prevãzut la lit. a).
c) Posesorii de autovehicule care folosesc pentru uzul acestora apa din conductele de alimentare aferente clãdirii vor suporta plata consumului de apa şi canal, determinate potrivit cu baremele stabilite de întreprinderea prestatoare în funcţie de categoria autovehiculului. Dupã stabilirea acestor cheltuieli, ele se vor scãdea din totalul cheltuielilor ce revin clãdirii respective pentru apa şi canal, restul urmînd a se repartiza potrivit prevederilor de la lit. b).

CAP. 3
Ridicarea gunoaielor şi vidanjarea
a) Cheltuielile pentru ridicarea gunoaielor menajere de la locuinţa, pentru procurarea, întreţinerea şi dezinfectarea recipienţilor de colectare a gunoaielor, precum şi pentru dezinfectarea platformelor pe care se afla recipientii, se repartizeazã în raport cu numãrul persoanelor care locuiesc în fiecare locuinţa.
b) In clãdirile în care o parte din încãperi sînt ocupate de organizaţii socialiste sau alte persoane juridice care nu au încheiat contracte speciale cu întreprinderea prestatoare, defalcarea costurilor se face în felul urmãtor: iniţial se totalizeazã, potrivit baremelor stabilite de întreprinderea prestatoare, cheltuielile ce revin suprafeţelor cu alta destinaţie, iar restul de plata, ce revine locuinţelor, se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietari, dupã numãrul de persoane.
c) Cheltuielile pentru vidanjarea haznalelor de tip uscat se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul persoanelor din fiecare locuinţa.
d) In clãdirile cu destinaţie mixtã, repartizarea cheltuielilor aferente vidanjarii haznalelor de tip uscat se face în felul urmãtor: iniţial se defalca cheltuielile aferente suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, calculate potrivit baremelor stabilite de întreprinderea prestatoare, în funcţie de natura activitãţii fiecãreia dintre acestea, dupã care diferenţa de plata ce revine locuinţelor se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul de persoane din fiecare locuinţa.

CAP. 4
Consumul de energie electrica
a) Cheltuielile aferente consumului de energie electrica a locuinţelor şi a pãrţilor de folosinţa comuna din cadrul clãdirilor de locuit, în cazul cînd nu exista aparate de înregistrare pentru fiecare dintre acestea, dar exista pe un grup de clãdiri, pe clãdire sau pe scara, se repartizeazã pe locatarii principali şi proprietari în felul urmãtor: iniţial se determina, potrivit baremelor stabilite de întreprinderea prestatoare, consumul aferent suprafeţelor locative deţinute în exclusivitate de fiecare locatar principal şi proprietar, tinindu-se seama de dotatia fiecãruia (becuri şi aparate electrice de uz casnic cum sînt: masina de cãlcat şi spãlat, radio, televizor, frigider etc.), dupã care diferenţa rezultatã se considera consum pentru iluminatul pãrţilor de folosinţa comuna şi se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul de persoane din fiecare locuinţa.
b) In cazul clãdirilor cu destinaţie mixtã, defalcarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica a locuinţelor, încãperilor cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, precum şi a pãrţilor de folosinţa comuna, în cazul cînd acestea nu sînt prevãzute cu aparate individuale de înregistrare a consumului dar exista un aparat de înregistrare pe grupul de clãdiri, clãdire sau scara, se repartizeazã între locatarii principali şi proprietari în felul urmãtor: iniţial se determina consumul aferent suprafeţelor locative deţinute în exclusivitate de fiecare locatar principal şi proprietar potrivit prevederilor de la lit. a); diferenţa care va rezulta se considera consum pentru iluminatul din pãrţile de folosinţa comuna şi se împarte între cele doua categorii de deţinãtori, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare dintre aceştia dupã care consumul ce revine locuinţelor se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul de persoane, iar cel ce revine suprafeţelor cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare unitate în parte şi în mãsura în care acestea folosesc pãrţilor comune.
c) Cheltuielile pentru plata consumului de energie electrica - forta necesarã funcţionarii instalaţiilor cu care sînt dotate clãdirile (ascensor, hidrofor, crematoriu etc.) - în cazul cînd nu sînt montate aparate de înregistrare a acestuia pentru fiecare instalatie, dar exista un asemenea aparat pe grupul de clãdiri, clãdire sau scara, se determina pentru fiecare instalatie în parte pe baza baremelor stabilite de întreprinderea prestatoare şi se repartizeazã pe locatarii principali şi proprietari, dupã cum urmeazã:
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiei de încãlzire centrala, potrivit prevederilor de la pct. 5;
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiei de preparare a apei calde, potrivit prevederilor de la pct. 6;
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea hidrofoarelor de clãdire, potrivit prevederilor de la pct. 8;
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea crematoriului, potrivit prevederilor de la pct. 3;
- cheltuielile pentru plata energiei consumate pentru funcţionarea ascensorului (forta şi iluminat), potrivit prevederilor de la pct. 9.
In cazul în care exista diferenţe în plus sau în minus între consumurile astfel stabilite pentru fiecare instalatie şi cele repartizate pe fiecare instalatie, proporţional cu consumurile rezultate din aplicarea baremelor respective.

CAP. 5
Încãlzirea centrala
Cheltuielile pentru încãlzirea centrala cuprind: costul combustibilului (pacura, cãrbune, gaze etc.) la preţul de livrare, costul transportului acestuia pînã la locul de consumaţie, cheltuielile efectuate cu îndepãrtarea reziduurilor, costul energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiilor de încãlzire centrala şi iluminatul încãperilor în care sînt amplasate acestea, costul echipamentului de uzura şi protecţie pentru muncitorii ce deservesc centralele termice, salariile acestora, inclusiv CAS-uri, costul materialelor necesare pãstrãrii curãţeniei în centralele termice.
Aceste cheltuieli se repartizeazã dupã cum urmeazã:
a) In cazul clãdirilor cu destinaţie de locuinţa, pentru încãlzirea încãperilor folosite în exclusivitate, precum şi a celor aflate în folosinţa comuna (casa scãrii, culoare, spãlãtorii, uscãtorii, holuri etc.), proporţional cu suprafaţa locuibilã, precum şi cu suprafaţa dependinţelor, dotate prin construcţie, sau amenajãri ulterioare, cu sisteme proprii de încãlzire (radiatoare, coloane, conductori etc.).
b) Atunci cînd unele apartamente sînt locuite de mai mulţi locatari principali şi proprietari, suma de plata ce revine fiecãruia din cota calculatã pe apartament se stabileşte proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare locatar principal şi proprietar în parte.
c) In cazul clãdirilor cu destinaţie mixtã, repartizarea cheltuielilor pentru încãlzire se face dupã cum urmeazã : iniţial, suma totalã a cheltuielilor pentru încãlzirea întregii clãdiri se defalca proporţional cu suprafaţa de încãlzire a radiatoarelor, convectorilor, conductelor etc., cu care sînt prevãzute suprafeţele locative deţinute în exclusivitate de cele doua categorii de deţinãtori.
Dupã aceasta, suma aferentã suprafeţelor cu destinaţie de locuinţa se împarte, pe locatarii principali şi proprietari, pe baza criteriului prevãzut la lit. a) si, dupã caz, lit. b), iar suma aferentã suprafeţei locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, proporţional cu suprafaţa de încãlzire a radiatorului, convectorilor, conductelor etc. cu care sînt dotate încãperilor deţinute în exclusivitate de cãtre fiecare locatar principal sau proprietar al acestora.
d) In cazul în care deţinãtorii suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa folosesc împreunã cu locatarii principali ai locuinţelor sau cu proprietarii acestora şi unele dintre pãrţile comune ale clãdirii, repartizarea cheltuielilor se face dupã cum urmeazã: din suma totalã reprezentind cheltuielile de încãlzire a întregii clãdiri se deduc cheltuielile de încãlzire a suprafeţei locative deţinute în exclusivitate de fiecare locatar principal sau proprietar, stabilite potrivit prevederilor de la lit. c). Diferenţa care rãmîne dupã scãdere reprezintã consumul aferent pãrţilor comune şi se împarte între cele doua categorii de deţinãtori de suprafeţe locative, proporţional cu suprafaţa de încãlzire a radiatoarelor, convectorilor, conductelor etc. aflate în suprafeţele deţinute în exclusivitate de fiecare dintre aceştia, dupã care suma aferentã suprafeţelor locative cu destinaţie de locuinţa se repartizeazã pe locatarii principali şi proprietarii locuinţelor, proporţional cu suprafaţa locuibilã a acestora şi a dependinţelor dotate, prin construcţie sau amenajãri ulterioare, cu sisteme proprii de încãlzire, iar suma aferentã suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, pe deţinãtorii acestora, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare dintre aceştia şi în mãsura în care folosesc pãrţile comune.
e) In cazul în care suprafeţele locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa sînt prevãzute cu sisteme speciale de încãlzire şi ventilaţie, ca demoterme, aeroterme, instalaţii de condiţionare etc., cota de defalcare iniţialã se va stabili, în funcţie de consum, de cãtre asociaţiile de locatari.
Dacã la centrale termice sau puncte termice sînt racordate mai multe clãdiri, suma totalã a cheltuielilor pentru încãlzirea tuturor clãdirilor se repartizeazã, pe fiecare clãdire în parte, proporţional cu suprafaţa de încãlzire a radiatoarelor, convectorilor, conductelor etc., cu care aceasta este prevãzutã, dupã care suma ce revine fiecãrei clãdiri se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu suprafaţa locativã în cazul locuinţelor, potrivit prevederilor de la lit. a) - e) inclusiv.

CAP. 6
Prepararea apei calde
a) Costul combustibilului necesar preparãrii apei calde, pentru clãdirile cu destinaţie de locuinţa, în anotimpul cãlduros, cînd acesta este consumat numai pentru încãlzirea apei, se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu consumul de apa stabilit pentru fiecare dintre aceştia.
In anotimpul friguros, cînd nu exista montate aparate separate pentru înregistrarea consumului de combustibil necesar preparãrii apei calde, acesta se stabileşte corespunzãtor mediei consumului din lunile iunie, iulie şi august suma repartizindu-se, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu consumul de apa.
b) In clãdirile cu destinaţie mixtã, lipsite de aparate de înregistrat consumul de combustibil necesar preparãrii apei calde, acesta se stabileşte, ca şi în cazul clãdirilor cu destinaţie de locuinţe, în funcţie de anotimp, iar repartizarea cheltuielilor între deţinãtorii locuinţelor şi deţinãtorii suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţe se face proporţional cu consumul de apa al acestora.

CAP. 7
Consumul de gaze
a) Cheltuielile aferente consumului de gaze la sobe, în cazul în care nu exista aparate de mãsurare a acestuia pentru fiecare apartament, încãpere cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa sau parte de folosinţa comuna, se repartizeazã proporţional cu suprafaţa locuibilã şi a dependinţelor, dotate, prin construcţie sau amenajãri ulterioare, cu sisteme proprii de încãlzire cu gaze, deţinuta de fiecare locatar principal şi proprietar, persoana fizica sau juridicã, în parte.
b) Cheltuielile aferente consumului de gaze pentru bucãtarii şi spãlãtorii, în cazul cînd nu exista aparate de mãsura pe fiecare locuinţa, dar exista pe clãdiri, se repartizeazã dupã numãrul persoanelor care folosesc instalaţiile respective.
c) In clãdirile în care consumul de gaze pentru bucãtarii şi spãlãtorii se înregistreazã prin acelaşi aparat care mãsoarã şi consumul aferent încãlzirii, repartizarea cheltuielilor se face în modul urmãtor: iniţial se stabileşte consumul, respectiv cheltuielile aferente bucãtãriilor şi spãlãtoriilor pe baza baremelor stabilite de întreprinderile prestatoare, iar diferenţa se considera ca fiind aferentã încãlzirii.
d) In cazul clãdirilor de locuit, cheltuielile privind consumul de gaze aferent bucãtãriilor şi spãlãtoriilor se repartizeazã pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul persoanelor, iar cheltuielile aferente încãlzirii se defalca potrivit criteriului stabilit pentru repartizarea cheltuielilor de încãlzire.
e) In clãdirile cu destinaţie mixtã, iniţial se defalca cheltuielile pentru consumul bucãtãriilor şi spãlãtoriilor, indiferent de deţinãtor, pe baza baremelor stabilite de întreprinderea prestatoare, diferenţa considerindu-se ca reprezentind încãlzirea tuturor locatarilor principali şi proprietari care locuiesc în clãdirile respective.
Defalcarea consumului respectiv a cheltuielilor aferente bucãtãriilor şi spãlãtoriilor între cele doua categorii de deţinãtori, se face tinindu-se seama de baremele stabilite de întreprinderea prestatoare pentru suprafaţa cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, diferenţa repartizindu-se, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul persoanelor.
Defalcarea consumului, respectiv a cheltuielilor aferente încãlzirii, pe cele doua categorii de deţinãtori, se face potrivit criteriilor folosite în legãtura cu încãlzirea.
f) Dacã bucãtãriile şi spãlãtoriile sînt lipsite de instalaţii proprii, iar în sezonul rece încãlzirea se face prin intermediul instalaţiilor de preparare şi încãlzire a hranei, consumul aferent preparãrii şi încãlzirii hranei, precum şi spãlãtoriilor, se determina pe baza baremelor stabilite de întreprinderea prestatoare şi se defalca, pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul persoanelor, iar diferenţa reprezintã consumul, respectiv cheltuielile aferente încãlzirii, se repartizeazã potrivit criteriilor de la pct. 5.
g) La clãdirile cu destinaţie mixtã, iniţial se defalca cheltuielile aferente încãlzirii şi preparãrii hranei, pe baza baremelor stabilite de cãtre întreprinderea prestatoare, diferenţa considerindu-se ca reprezintã cheltuielile cu plata gazelor consumate pentru încãlzirea locuinţelor locatarilor principali şi proprietarilor, indiferent de destinaţia suprafeţei locative. In continuare se procedeazã conform prevederilor de la lit. e).
h) In clãdirile cu destinaţie mixtã, lipsite de aparate de mãsurare a consumului de gaze pe apartamente repartizarea cheltuielilor pentru bucãtarii, spãlãtorii, cuptoare etc. între cele doua categorii de deţinãtori se face potrivit baremelor stabilite de întreprinderea prestatoare, dupã care, pentru locuinţe, repartizarea cheltuielilor, pe locatarii principali şi proprietari, se face potrivit prevederilor de lit. a) - g), iar între deţinãtorii suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, potrivit baremelor stabilite de cãtre întreprinderea prestatoare.

CAP. 8
Hidrofoare
Cheltuielile aferente funcţionarii hidrofoarelor cuprind: costul energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiilor de pompare şi iluminatul încãperilor în care sînt amplasate acestea, costul echipamentului de uzura şi protecţie pentru muncitorii ce deservesc instalaţiile de pompare, salariile acestor muncitori, inclusiv C.A.S., costul materialelor necesare pãstrãrii curãţeniei în încãperile în care sînt amplasate instalaţiile de pompare. Aceste cheltuieli se repartizeazã proporţional cu cheltuielile aferente consumului de apa, stabilite potrivit prevederilor de la pct. 2.

CAP. 9
Ascensoare
a) Cheltuielile aferente energiei electrice consumate pentru funcţionarea ascensoarelor se repartizeazã proporţional cu numãrul de persoane.
b) In cazul utilizãrii unor ascensoare în comun cu deţinãtorii suprafeţelor cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa sau cu deţinãtorii care prin natura activitãţii lor (croitori, cosmeticieni, coafori etc.) primesc la domiciliu şi alte persoane, cota-parte de cheltuieli pentru aceştia se stabileşte pe baza hotãrîrii comitetului asociaţiei locatarilor, prin luarea în calcul a 1-5 persoane peste numãrul persoanelor pentru care se calculeazã în mod obişnuit cota de contribuţie la cheltuielile comune a locatarului principal sau proprietarului, în funcţie de volumul activitãţii respective.
c) Nu contribuie la plata cheltuielilor efectuate cu funcţionarea ascensorului (forta) cei care ocupa suprafeţe locative situate la subsol, demisol, parter, mezanin şi etajul I din clãdirile fãrã mezanin, decît în cazul în care clãdirea respectiva are pãrţi şi instalaţii comune situate la etajele superioare, cum ar fi bãi şi spãlãtorii în stare de funcţionare.

CAP. 10
Coşuri de fum
Cheltuielile fãcute pentru curatitul coşurilor de fum se repartizeazã pe locatarii principali şi proprietari, persoane fizice sau juridice, proporţional cu numãrul sobelor şi al maşinilor de gãtit racordate la coşurile de fum ale clãdirii, din fiecare locuinţa sau spaţii cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa.

CAP. 11
Personalul
Cheltuielile aferente personalului administrativ şi de serviciu, cum ar fi împuterniciţi, contabili, casieri, portari, ingrijitori, se repartizeazã potrivit criteriilor prevãzute la pct. 1.
Cheltuielile aferente personalului de exploatare, întreţinere şi reparare, cum ar fi mecanici, fochisti, instalatori, se repartizeazã potrivit criteriilor prevãzute la pct. 1, cu excepţia celor aferente personalului care lucreazã exclusiv la centrala termica, care se vor repartiza potrivit criteriilor de la pct. 5.

CAP. 12
Administrativ-gospodãreşti
a) Cheltuielile administrativ-gospodãreşti strict necesare desfãşurãrii activitãţii asociaţiilor de locatari se repartizeazã pe locatarii principali şi proprietari, proporţional cu numãrul de persoane din fiecare locuinţa.
Aceste cheltuieli reduse la minimum, cu respectarea riguroasã a normelor stabilite, vor fi aprobate de adunarea generalã a asociaţiei locatarilor.
b) In cazul clãdirilor cu destinaţie mixtã, cheltuielile administrativ-gospodãreşti se repartizeazã dupã cum urmeazã: iniţial se defalca cheltuielile proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare dintre cele doua categorii de deţinãtori, dupã care sumele rezultate se repartizeazã, pe locatarii principali şi proprietarii locuinţelor, proporţional cu numãrul de persoane, iar între deţinãtorii suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de cãtre fiecare dintre aceştia.
Acelaşi criteriu se aplica şi în cazul cînd din asociaţia locatarilor fac parte şi persoane juridice care deţin suprafeţe cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa în clãdiri distincte (şcoala, complex comercial etc.).

CAP. 13
Alte precizãri
a) Locatarii principali şi proprietarii care primesc alte persoane în locuinţa lor sînt obligaţi sa contribuie şi pentru acestea la plata cheltuielilor comune, însã numai atunci cînd primirea în locuinţa întrece durata de 15 zile din cadrul aceleiaşi luni calendaristice. Plata acestor cheltuieli se face pentru întreaga luna.
b) Locatarii principali şi proprietarii care cazeaza turişti, cetãţeni romani sau strãini, direct sau prin unitãţile de turism, sînt obligaţi sa contribuie la plata cheltuielilor comune, proporţional cu numãrul persoanelor cazate şi al zilelor respective.
c) Persoanele care lipsesc din imobil, una sau mai multe luni, şi dacã au anunţat în scris despre aceasta comitetul asociaţiei locatarilor, nu participa în lunile respective la plata cheltuielilor aferente consumului de apa, taxei de canalizare, consumului energiei electrice necesare funcţionarii crematoriului, combustibilului necesar preparãrii apei calde, ridicãrii gunoaielor menajere şi vidanjarii.
d) In înţelesul prezentelor norme:
- prin pãrţi şi instalaţii de folosinţa comuna se înţeleg încãperile şi instalaţiile care deservesc una sau mai multe clãdiri, cum sînt: centrala termica sau punctul termic de clãdire sau al unui ansamblu de clãdiri, casa scãrii, ascensorul, spãlãtoria, uscãtoria, culoarul, subsolul tehnic, nivelul tehnic, încãperea amenajatã pentru depozitarea gunoaielor, tubul colector şi spaţiile ce deservesc crematoriul, precum şi altele asemenea;
- pãrţile şi instalaţiile comune ale unei clãdiri se considera ca sînt în folosinţa persoanelor fizice dacã acestea au domiciliul în clãdire sau locuiesc ca flotanti la domiciliul deţinãtorului locuinţei, locatar principal sau proprietar, o perioada care depãşeşte 15 zile. De asemenea, sînt şi în folosinţa persoanelor juridice, dacã acestea au sediul în clãdire şi beneficiazã de serviciile lor.
e) Baremele stabilite de întreprinderile prestatoare se considera acelea care sînt prevãzute în acte normative sau, în lipsa acestora, pînã la cuprinderea lor într-un act normativ, sînt aprobate de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene sau al municipiului Bucureşti, la propunerea întreprinderilor prestatoare.
f) In clãdirile în care sînt numai unitãţi socialiste care deţin suprafeţe locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, la repartizarea cheltuielilor comune, pe fiecare dintre ele, se aplica în mod corespunzãtor criteriile prevãzute de prezentele norme.
g) Locatarii principali şi proprietarii care poseda aparate de mãsurat vor suporta cheltuielile corespunzãtoare consumurilor înscrise în acestea.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016