Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 18 noiembrie 2005  privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 18 noiembrie 2005 privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora*)

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 bis din 5 decembrie 2005
---------
    *)Aprobată prin Ordinul ministrului transportului, construcţiilor si turismului Nr. 1987 din 18 noiembrie 2005


    CAP. I
    Dispoziţii generale


    ART. 1
    (1) Operaţiunile de transport rutier public pot fi efectuate numai de către operatorii de transport rutier înregistraţi în Registrul operatorilor de transport rutier ţinut de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R.
    (2) Operaţiunile de transport rutier în cont propriu pot fi efectuate numai de către întreprinderile înregistrate în Registrul întreprinderilor ţinut de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R.
    ART. 2
    (1) Registrul operatorilor de transport rutier respectiv Registrul întreprinderilor cuprinde:
    a) date de identificare a operatorului de transport rutier, respectiv întreprinderii;
    b) date privind reprezentantul legal al operatorului de transport rutier, date privind persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier;
    c) date privind vehiculele deţinute şi utilizate de către operatorul de transport rutier, respectiv întreprindere;
    d) date privind licentele sau certificatele deţinute de către operatorii de transport rutier, respectiv întreprinderi;
    e) menţiuni privind sancţiunile aplicate operatorilor de transport rutier, respectiv întreprinderilor.
    (2) Registrul operatorilor de transport rutier, respectiv cel al întreprinderilor, au filele numerotate, legate şi sigilate.
    (3) Datele cuprinse în registre vor fi păstrate şi pe suport magnetic.

    CAP. II
    Accesul la activitatea de transport rutier

    ART. 3
    In funcţie de caracterul activităţii, transporturile rutiere se clasifica in:
    (1) Transport rutier public.
    (2) Transport rutier în cont propriu.

    II.1. Transport rutier public
    II.1.1. Eliberarea licenţei de transport

    ART. 4
    (1) Calitatea de operator de transport rutier se dobândeşte de către o întreprindere după ce a obţinut licenţa de transport.
    (2) Licenţa de transport se acorda de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. dacă întreprinderea îndeplineşte cumulativ condiţiile de onorabilitate, capacitate financiară şi competenta profesională.
    ART. 5
    (1) Întreprinderea va solicita agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în raza căreia îşi are sediul social, eliberarea licenţei de transport.
    (2) Odată cu solicitarea licenţei de transport, întreprinderea va indica, atunci când este cazul, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. punctele de lucru si/sau sucursalele înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care au ca obiect de activitate transportul rutier, pentru a fi luate în evidenta.
    ART. 6
    (1) Pentru obţinerea licenţei de transport, întreprinderea trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde, după caz, următoarele:
    a) cerere;
    b) în funcţie de forma juridică de organizare:
    1 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv din care sa reiasă ca societăţile comerciale au în obiectul de activitate transportul rutier;
    2 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi economice în mod independent din care sa reiasă ca persoanele fizice şi asociaţiile familiale au în obiectul de activitate transportul rutier;
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul şi dovada înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, din care sa reiasă ca fundaţiile şi asociaţiile nonprofit care au personalitate juridică pot efectua activitatea de transport rutier;
    4 - actul de înfiinţare, respectiv statutul/regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi codul fiscal din care trebuie sa reiasă ca instituţiile/autorităţile, altele decât cele menţionate mai sus, au în obiectul de activitate transportul rutier.
    c) actele persoanei desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier, respectiv:
    1 - decizia de numire din care sa rezulte ca este investit sa exercite atribuţiile corespunzătoare funcţiei de conducere a activităţii de transport rutier;
    2 - dovada ca are calitatea de angajat, confirmată prin înregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Munca, cu excepţia cazului în care este asociat unic al societăţii comerciale, persoana fizica autorizata sau unul din membrii asociaţiei familiale;
    3 - certificatul de pregătire profesională, valabil, eliberat de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R.;
    4 - cazierul judiciar din care sa rezulte ca nu a fost condamnata pentru infracţiuni de natura comercială.
    d) dovada ca îndeplineşte condiţia de capacitate financiară pentru autovehiculele pentru care solicita copie conformă, dispunând de un nivel financiar de 9000 euro pentru primul autovehicul rutier şi 5000 euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule rutiere, care se certifica astfel:
    1 - pentru societăţi comerciale - prin capitalul propriu, completat după caz, cu garanţii bancare sau asigurare. Capitalul propriu se certifica prin copia legalizată a ultimului bilanţ contabil înregistrat la administraţia financiară;
    2 - pentru persoane fizice şi asociaţii familiale - prin garanţii bancare sau asigurare;
    3 - pentru asociaţiile şi fundaţiile nonprofit - prin patrimoniu, completat după caz, cu garanţii bancare sau asigurare. Valoarea patrimoniului se certifica prin copia legalizată a ultimului bilanţ contabil înregistrat la Administraţia Financiară;
    4 - pentru alte instituţii/autorităţi - prin valoarea neta a imobilizarilor corporale, completat după caz, cu garanţii bancare sau asigurare;
    5 - In situaţia în care societăţile comerciale sunt nou înfiinţate, capacitatea financiară se certifica prin capitalul social subscris şi vărsat, completat după caz cu garanţii bancare sau asigurare, urmând ca, odată cu încheierea primului bilanţ contabil, sa prezinte copia legalizată a acestuia, din care sa rezulte ca îndeplineşte condiţia de capacitate financiară menţionată anterior pentru societăţile comerciale. Capitalul subscris şi vărsat este dovedit prin certificatul constatator valabil, în original, eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu maximum 30 de zile înainte de depunerea dosarului de solicitare a eliberării licenţei de transport.
    (2) In situaţia în care persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier nu mai îndeplineşte aceasta funcţie, operatorul de transport rutier are obligaţia înlocuirii acesteia în termen de 60 zile; în aceasta perioada condiţiile de competenta profesională şi onorabilitate se considera îndeplinite.
    (3) In aceeaşi perioada de timp, persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier poate îndeplini aceasta funcţie numai la un singur operator de transport rutier.
    (4) In exercitarea funcţiei sale, persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier a operatorului de transport rutier are obligaţia şi răspunde de asigurarea respectării reglementărilor în vigoare la derularea operaţiunilor de transport rutier.
    (5) Persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier va îndeplini condiţia de onorabilitate dacă:
    a) nu a fost declarata inapta pentru a conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier, conform prevederilor legale în vigoare;
    b) nu a fost sancţionată pentru încălcări repetate ale prevederilor în vigoare privind:
    1 - condiţiile de plata şi de angajare;
    2 - transportul rutier de mărfuri sau de persoane si, în special, prevederile privind perioadele de conducere şi de odihna ale conducătorilor auto, greutăţile şi dimensiunile vehiculelor rutiere, siguranţa rutieră şi siguranţa vehiculului rutier, protecţia mediului şi alte reguli privind răspunderea profesională.
    (6) O persoana fizica este declarata inapta pentru a conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în următoarele cazuri:
    1 - dacă a îndeplinit aceasta funcţie la un operator de transport rutier căruia i-a fost retrasă licenţa de transport sau la o întreprindere căreia i-a fost retras certificatul de transport în cont propriu, din vina dovedită a acesteia;
    2 - dacă nu deţine certificat medical şi psihologic valabil sau dacă acesta prevede ca este inapta pentru aceasta funcţie.
    (7) Agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. analizează dosarul depus de întreprinderea care doreşte sa devină operator de transport rutier si, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 4 alin. (2) din Norme, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului eliberează licenţa de transport sau comunica în scris refuzul motivat al eliberării acesteia, după caz.
    (8) Agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. nu va elibera licenţa de transport în situaţia în care întreprinderea nu prezintă şi documentele prevăzute la art. 9 din Norme în vederea eliberării şi a cel puţin unei copii conforme a licenţei de transport.
    ART. 7
    (1) Exemplarul original al licenţei de transport se eliberează pentru o perioada de 5 ani după prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (2) Modelul licenţei de transport este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele Norme.
    (3) In cazul în care operatorul de transport rutier deţine vehicule rutiere pe baza de contract cu orice alt titlu decât de proprietate, licenţa de transport se eliberează pe perioada de valabilitate cea mai mare a acestor contracte, dar nu mai mult de 5 ani.
    (4) Licenţa de transport este documentul nominal al operatorului de transport rutier şi nu este transmisibila. In ultimul an de valabilitate aceasta poate fi reînnoită pana la expirarea termenului de valabilitate.
    (5) Exemplarul original al licenţei de transport se păstrează de către operatorul de transport rutier la sediul social al acestuia.
    (6) Operatorul de transport rutier are obligaţia de a anunţa agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta de orice modificare aparuta fata de documentele care au stat la baza eliberării licenţei de transport, în termen de maximum 15 zile de la data apariţiei modificării.
    ART. 8
    (1) Operatorul de transport rutier va solicita agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., care i-a eliberat exemplarul original al licenţei de transport, câte o copie conformă a acesteia, pentru fiecare vehicul deţinut şi utilizat la operaţiunile de transport rutier.
    (2) In situaţia în care operatorul de transport rutier deţine ansambluri formate din autovehicule şi remorca/semiremorca sau tractor şi remorca/semiremorca, operatorul de transport rutier va solicita o copie conformă a licenţei de transport pentru fiecare ansamblu în parte.
    (3) Copia conformă a licenţei de transport este documentul nominal al operatorului de transport rutier şi nu poate fi transmisă altui operator de transport rutier. Aceasta se eliberează pentru un vehicul în funcţie de tipul de transport rutier efectuat, respectiv de mărfuri sau de persoane.
    (4) Modelul copiei conforme a licenţei de transport este prevăzut după caz, în anexele nr. 2a şi 2b la prezentele Norme.
    (5) Copia conformă a licenţei de transport se eliberează pentru o perioada de maximum un an, fără a depăşi data de expirare a exemplarului original al licenţei de transport.
    (6) Copia conformă a licenţei de transport se eliberează după prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (7) In cazul în care operatorul de transport rutier deţine vehicule pe baza de contract cu orice alt titlu decât cel de proprietate, copia conformă a licenţei de transport se eliberează pe perioada de valabilitate a acestuia, dar nu mai mult de un an.
    (8) Unui operator de transport rutier i se pot elibera un număr maxim de copii conforme ale licenţei de transport corespunzător numărului de vehicule pentru care îndeplineşte condiţia de capacitate financiară.
    ART. 9
    Pentru obţinerea copiei conforme a licenţei de transport, operatorul de transport rutier trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde:
    a) cerere;
    b) certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a vehiculului; în situaţia ansamblurilor de vehicule formate din autovehicul şi remorca/semiremorca, precum şi tractor şi remorca/semiremorca, se vor prezenta aceste documente pentru fiecare vehicul din ansamblul de vehicule, în parte;
    c) talonul anexa la certificatul de înmatriculare, cu inspecţia tehnica valabilă;
    d) asigurarea obligatorie de răspundere civilă valabilă;
    e) în cazul în care vehiculul este deţinut cu contract cu orice alt titlu decât de proprietate se va prezenta şi copia acestui contract.
    ART. 10
    (1) Licenţa de transport se retrage de către agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în următoarele cazuri:
    a) când se constata ca operatorul de transport rutier nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza eliberării, prevăzute la art. 4 alin. (2) din Norme;
    b) când se constata ca operatorul de transport rutier a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării eliberării licenţei de transport.
    (2) După retragerea licenţei de transport, agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. va proceda la anularea poziţiei respective din Registrul operatorilor de transport rutier.
    (3) Odată cu retragerea licenţei de transport, copiile conforme ale acesteia se anulează.
    ART. 11
    (1) Copia conformă a licenţei de transport se suspenda în cazul săvârşirii unei abateri grave de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Abaterile grave pentru care se suspenda copia conformă a licenţei de transport sunt:
    a) utilizarea, la bordul unui vehicul, pe timpul transportului rutier a unei copii conforme a licenţei de transport necorespunzătoare tipului de transport rutier efectuat;
    b) utilizarea unei copii conforme a licenţei de transport la bordul unui vehicul pentru care nu s-a solicitat copie conformă a licenţei de transport, pentru efectuarea de transporturi rutiere;
    c) nedepunerea în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu la agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. a unei copii conforme a licenţei de transport, în situaţia în care unul dintre vehiculele rutiere pentru care au fost eliberate copii conforme nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu;
    d) refuzul predării, în vederea suspendării, a copiei conforme a licenţei de transport în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.;
    e) utilizarea, pentru transportul internaţional de mărfuri, a unui vehicul fără certificat privind încadrarea acestuia în normele de poluare şi siguranţa rutieră;
    f) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale fără ca persoanele transportate sa posede legitimatii valabile, eliberate de către beneficiarul transportului, precum şi în cazul utilizării staţiilor publice în vederea imbarcarii/debarcarii;
    g) utilizarea de vehicule care nu sunt semnalizate cu panouri şi etichete de pericol, conform prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (A.D.R), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.374/2000 pentru transportul unor mărfuri periculoase consemnate ca atare, în documentul de transport;
    h) efectuarea unor transporturi de mărfuri periculoase de către operatorii de transport rutier care nu au desemnat consilier de siguranţa sau nu au prezentat la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. documentele prevăzute la art. 45 din Norme;
    i) utilizarea pentru transportul mărfurilor periculoase a unor vehicule care nu au certificat de agreare valabil şi corespunzător mărfii transportate, eliberat de către Regia Autonomă Registru Auto Roman;
    j) utilizarea de cisterne sau recipiente şi ambalaje care prezintă pierderi de mărfuri periculoase ca urmare a lipsei de etanşeitate;
    k) nedetinerea certificatului A.D.R. de către conducătorul auto sau deţinerea unui certificat necorespunzător, în cazul transportului de mărfuri periculoase;
    l) înscrierea unor date eronate pe foile de înregistrare ale tahografelor sau pe cartelele conducătorilor auto;
    m) refuzul de a se supune controlului efectuat de către personalul împuternicit în acest scop, la sediu sau în trafic;
    n) efectuarea transportului rutier de persoane fără existenta la bordul vehiculului a documentului de transport corespunzător tipului de serviciu efectuat sau a copiei conforme a licenţei de transport precum şi a oricărui alt document prevăzut de prezentele norme sau legislaţia în vigoare pentru fiecare tip de transport rutier;
    o) efectuarea transportului public de persoane prin servicii ocazionale în trafic internaţional cu vehicule care nu se încadrează în prevederile Acordului privind transportul internaţional de persoane cu autocarul şi autobuzul (Acordul Interbus), ratificat plin Legea nr. 439/2002;
    p) utilizarea unor vehicule rutiere care nu au fost supuse omologării pentru circulaţie, conform reglementărilor în vigoare;
    r) înstrăinarea documentului de transport, precum şi utilizarea acestuia de către un operator de transport rutier, altul decât titularul documentului respectiv;
    s) înscrierea unor date eronate în documentul de transport şi utilizarea acestuia la efectuarea unor transporturi rutiere;
    s) efectuarea unui transport rutier naţional cu un ansamblu de vehicule format din autovehicul şi remorca/semiremorca sau tractor şi remorca/semiremorca la care unul dintre vehicule nu este înmatriculat în România;
    t) utilizarea unor tahografe fără aprobare de model, defecte sau desigilate, neverificate sau cu termenul de valabilitate depăşit sau a unor tahografe montate si/sau reparate de agenţi economici neautorizati;
    t) lipsa la bordul vehiculelor a foilor de înregistrare tahograf sau a cartelelor utilizate pentru saptamana în curs şi pentru cel puţin ultima zi din saptamana precedenta;
    u) efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic naţional cu alt vehicul decât cel cu care a participat la şedinţa de atribuire şi a obţinut licenţa de traseu sau decât cel cu care acesta a fost înlocuit;
    v) utilizarea la efectuarea transportului a unui conducător auto fără contract de munca valabil, fără aviz medical şi psihologic valabil sau fără drept de munca în România;
    w) nerespectarea obligaţiilor privind transportul rutier de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale sau servicii ocazionale prevăzute de prezentele norme;
    x) efectuarea de transporturi rutiere agabaritice fără deţinerea autorizaţiilor prevăzute de reglementările în vigoare.
    (3) In cazul în care operatorul de transport rutier a săvârşit trei abateri de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului care nu sunt considerate grave, se va suspenda o copie conformă a licenţei de transport, de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    (4) Prin abatere se înţelege nerespectarea prevederilor reglementărilor în vigoare în domeniul transportului rutier, constatate şi sancţionate contravenţional prin proces verbal sau constatate prin nota de control, după caz.
    (5) Modelul notei de control este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele Norme.
    (6) Copia conformă a licenţei de transport suspendată va fi corespunzătoare tipului de transport efectuat cu vehiculul cu care s-a săvârşit abaterea.
    ART. 12
    (1) Copia conformă a licenţei de transport suspendată, se poate reacorda la cererea operatorului de transport rutier, după o perioada de o luna de la data comunicării si, dacă este cazul, remedierea deficienţelor constatate. Reacordarea copiei conforme a licenţei de transport suspendată se face cu plata tarifelor aferente.
    (2) In perioada în care operatorului de transport rutier i s-au suspendat una sau mai multe copii conforme ale licenţei de transport, acestuia nu i se vor mai elibera noi copii conforme a licenţei de transport pentru acelaşi tip de transport cu al celor suspendate.
    ART. 13
    (1) Pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenţei de transport si/sau a copiei conforme a acesteia se anunţa de către operatorul de transport rutier la agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de maximum 15 zile de la data constatării, urmând ca aceasta sa elibereze un duplicat, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Pierderea, sustragerea licenţei de transport si/sau a copiei conforme a acesteia se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    ART. 14
    Operatorul de transport rutier care îşi schimba sediul social în alt judeţ are obligaţia sa depună licenţa de transport rutier în termen de 60 de zile de la data schimbării sediului social la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. de la care a dobândit-o, procedându-se la anularea poziţiei acesteia din Registrul operatorilor de transport rutier. Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobândirii unei noi licenţe de transport.
    ART. 15
    Pentru continuarea activităţii operatorul de transport rutier trebuie sa obţină o noua licenţa de transport de la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. din judeţul în care si-a mutat sediul social, refacand etapele procedurii pentru dobândirea acesteia.
    ART. 16
    (1) Operatorul de transport rutier deţinător de licenţa de transport, care îşi încetează definitiv activitatea de transport rutier sau se desfiinţează, este obligat sa anunţe în scris agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta în termen de maximum 15 zile de la data încetării activităţii sau desfiinţării, procedându-se la anularea poziţiei din Registrul operatorilor de transport rutier. In acelaşi termen se va depune la sediul agenţiei teritoriale emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. licenţa de transport, precum şi copiile conforme ale acesteia, în original.
    (2) Operatorul de transport rutier deţinător de licenţa de transport care îşi încetează temporar activitatea de transport rutier este obligat sa anunţe în scris agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de maximum 15 zile de la data încetării activităţii şi sa depună licenţa de transport şi copiile conforme ale acesteia, în original.
    ART. 17
    Operatorul de transport rutier are obligaţia sa reînnoiască licenţa de transport pana la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia.
    ART. 18
    Operatorul de transport rutier are obligaţia de a depune în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu la sediul agenţiei teritoriale emitente a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. o copie conformă a licenţei de transport, în situaţia în care acesta nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu.
    ART. 19
    In situaţia în care condiţia de capacitate financiară nu mai este îndeplinită pentru toate vehiculele cărora li s-au emis copii conforme ale licenţei de transport, operatorul de transport rutier are obligaţia de a depune în termen de maximum 15 zile de la data constatării la sediul agenţiei teritoriale emitente a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. un număr de copii conforme ale licenţei de transport egal cu al vehiculelor pentru care aceasta condiţie nu este îndeplinită.
    ART. 20
    Operatorul de transport rutier care deţine licenţa de transport poate efectua şi operaţiuni de transport rutier în cont propriu pe baza acesteia şi a copiei conforme a licenţei de transport.

    II.2. Transportul rutier în cont propriu
    II.2.1. Eliberarea certificatului de transport în cont propriu

    ART. 21
    Transportul rutier în cont propriu se efectuează fără încasarea unui tarif sau a echivalentului în natura ori în servicii al acestuia şi se realizează în următoarele condiţii:
    a) este o activitate secundară sau suplimentară celorlalte activităţi ale întreprinderii;
    b) mărfurile transportate sunt proprietatea întreprinderii ori au fost vândute, cumpărate sau închiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
    e) scopul deplasării este transportul mărfurilor sau al persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
    d) persoanele transportate sunt angajaţii întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii;
    e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate sau obţinute de aceasta printr-un contract de vânzare-cumpărare cu plata ulterioara ori în baza unui contract de leasing pe termen lung sau, în cazul transportului de mărfuri, vehiculele putând fi închiriate fără sofer;
    f) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de către conducători auto angajaţi ai întreprinderii sau de persoana fizica însăşi.
    ART. 22
    (1) Certificatul de transport rutier în cont propriu se obţine dacă întreprinderea îndeplineşte condiţia de competenta profesională şi cerinţele de siguranţa rutieră cu privire la standardele pentru conducătorii auto şi vehiculele rutiere.
    (2) Condiţia de competenta profesională se considera îndeplinită dacă persoana desemnată de către întreprindere pentru a conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier poseda un certificat valabil de pregătire profesională eliberat de Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R.
    ART. 23
    (1) Întreprinderea va solicita agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în a carei raza îşi are sediul social, eliberarea certificatului de transport rutier în cont propriu.
    (2) Odată cu solicitarea certificatului de transport în cont propriu, întreprinderea va indica agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. punctele de lucru si/sau sucursale înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru a fi luate în evidenta.
    ART. 24
    (1) Pentru obţinerea certificatului de transport în cont propriu, întreprinderea trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde, după caz, următoarele:
    a) cerere;
    b) în funcţie de forma juridică de organizare:
    1 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv;
    2 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi economice în mod independent din care sa reiasă ca persoanele fizice şi asociaţiile familiale au ca obiect secundar de activitate transportul rutier;
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul şi dovada înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, din care sa reiasă ca fundaţiile şi asociaţiile nonprofit care au personalitate juridică pot efectua ca obiect secundar de activitate transportul rutier;
    4 - actul de înfiinţare, respectiv statutul/regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi codul fiscal, din care trebuie sa reiasă ca instituţiile/autorităţile, altele decât cele menţionate mai sus, au ca obiect secundar de activitate transportul rutier.
    c) actele persoanei desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier, respectiv:
    1 - decizia de numire din care sa rezulte ca este investit sa exercite atribuţiile corespunzătoare funcţiei de conducere a activităţii de transport rutier;
    2 - dovada ca are calitatea de angajat, confirmată prin înregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Munca, cu excepţia cazului în care este asociat unic al societăţii comerciale, persoana fizica autorizata sau unul din membrii asociaţiei familiale;
    3 - certificatul valabil de pregătire profesională.
    d) lista vehiculelor deţinute şi utilizate de întreprindere.
    (2) In situaţia în care persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier nu mai îndeplineşte aceasta funcţie, întreprinderea are obligaţia înlocuirii acesteia în termen de maximum 60 de zile, astfel încât sa se îndeplinească condiţia de competenta profesională; în aceasta perioada condiţia de competenta profesională se considera îndeplinită.
    (3) In aceeaşi perioada de timp, persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier poate îndeplini aceasta funcţie numai la o singura întreprindere.
    (4) In exercitarea funcţiei sale, persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier a întreprinderii are obligaţia şi răspunde de asigurarea respectării reglementărilor în vigoare la derularea operaţiunilor de transport rutier în cont propriu.
    (5) Agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. analizează dosarul depus de întreprindere si, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 22 din Norme, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii, eliberează certificatul de transport în cont propriu sau comunica în scris refuzul motivat al eliberării acestuia, după caz.
    (6) Agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. nu va elibera certificatul de transport în cont propriu în situaţia în care întreprinderea nu prezintă şi documentele prevăzute la art. 27 din Norme în vederea eliberării şi a cel puţin unei copii conforme a certificatului de transport în cont propriu.
    ART. 25
    (1) Exemplarul original al certificatului de transport în cont propriu se eliberează pentru o perioada de 5 ani, după prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (2) Modelul certificatului de transport în cont propriu este prevăzut în anexa nr. 4 la prezentele Norme.
    (3) In cazul în care întreprinderea deţine vehicule rutiere pe baza de contract, cu orice alt titlu decât de proprietate, certificatul de transport în cont propriu se eliberează pe perioada de valabilitate cea mai mare a acestor contracte, dar nu mai mult de 5 ani.
    (4) Certificatul de transport în cont propriu este documentul nominal al întreprinderii şi nu este transmisibil. In ultimul an de valabilitate acesta poate fi reînnoit pana la expirarea termenului de valabilitate.
    (5) Exemplarul original al certificatului de transport în cont propriu se păstrează de către întreprindere la sediul social al acesteia.
    (6) Întreprinderea are obligaţia de a anunţa agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta, în termen de maximum 15 zile de la data apariţiei modificării, orice modificare aparuta fata de datele din documentele care au stat la baza eliberării certificatului de transport în cont propriu.
    ART. 26
    (1) Întreprinderea va solicita agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., de la care a obţinut exemplarul original al certificatului de transport în cont propriu, câte o copie conformă a acestuia, pentru fiecare vehicul deţinut şi utilizat la operaţiuni de transport rutier.
    (2) In situaţia în care întreprinderea deţine ansambluri formate din autovehicule şi remorca/semiremorca sau tractor şi remorca/semiremorca, aceasta va solicita o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu pentru fiecare ansamblu în parte.
    (3) Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu este documentul nominal al întreprinderii şi nu poate fi transmisă altei întreprinderi. Aceasta se eliberează pentru un vehicul în funcţie de tipul de transport rutier efectuat respectiv de mărfuri sau de persoane.
    (4) Modelul copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu este prevăzut, corespunzător tipului de transport rutiere, în anexele nr. 5a şi 5b la prezentele Norme.
    (5) Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu se eliberează pentru o perioada de maximum un an, fără a depăşi data de expirare a exemplarului original al certificatului de transport în cont propriu.
    (6) In cazul în care întreprinderea deţine vehicule pe baza de contract cu orice alt titlu decât cel de proprietate, copia conformă a certificatului de transport în cont propriu se eliberează pe perioada de valabilitate a acestuia, dar nu mai mult de un an.
    ART. 27
    Pentru obţinerea copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu, întreprinderea trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde:
    a) cerere;
    b) certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a vehiculului; în situaţia ansamblurilor formate din autovehicul şi remorca/semiremorca precum şi tractor şi remorca/semiremorca, se vor prezenta aceste documente pentru fiecare vehicul din ansamblul de vehicule în parte;
    c) talonul anexa la certificatului de înmatriculare, cu inspecţia tehnica valabilă;
    d) asigurarea obligatorie de răspundere civilă;
    e) în cazul în care vehiculul este deţinut cu contract cu orice alt titlu decât de proprietate se va prezenta acest contract.
    ART. 28
    (1) Certificatul de transport în cont propriu se retrage de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în următoarele cazuri:
    a) când întreprinderea nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza eliberării certificatului de transport în cont propriu;
    b) când întreprinderea a furnizat documentele conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării eliberării certificatului de transport în cont propriu.
    (2) După retragerea certificatului de transport în cont propriu, agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. va proceda la anularea poziţiei respective din Registrul întreprinderilor.
    (3) Odată cu retragerea certificatului de transport în cont propriu, copiile conforme ale acestuia se anulează.
    ART. 29
    (1) Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu se suspenda în cazul săvârşirii unei abateri grave de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Abaterile grave pentru care se suspenda copia conformă a certificatului de transport în cont propriu sunt:
    a) utilizarea, la bordul unui vehicul, pe timpul transportului rutier a unei copii conforme a certificatului de transport în cont propriu necorespunzătoare tipului de transport rutier efectuat;
    b) utilizarea unei copii conforme a certificatului de transport în cont propriu la bordul unui vehicul pentru care nu s-a solicitat copie conformă a certificatului de transport în cont propriu, pentru efectuarea de transporturi rutiere;
    c) nedepunerea în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu la agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., a unei copii conforme a certificatului de transport în cont propriu, în situaţia în care unul dintre vehiculele rutiere pentru care au fost eliberate copii conforme nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu;
    d) refuzul predării, în vederea suspendării, a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane A.R.R.;
    e) utilizarea, pentru transportul internaţional de mărfuri, a unui vehicul fără certificat privind încadrarea acestuia în normele de poluare şi siguranţa rutieră;
    f) utilizarea de vehicule care nu sunt semnalizate cu panouri şi etichete de pericol, conform prevederilor A.D.R,, pentru transportul unor mărfuri periculoase consemnate ca atare în documentul de transport;
    g) efectuarea unor transporturi de mărfuri periculoase de către întreprinderi care nu au desemnat consilier de siguranţa sau nu au prezentat la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane A.R.R. documentele prevăzute la art. 45 din Norme;
    h) utilizarea pentru transportul mărfurilor periculoase a unor vehicule care nu au certificat de agreare valabil şi corespunzător mărfii transportate, eliberat de către Regia Autonomă Registru Auto Roman;
    i) utilizarea de cisterne sau recipiente şi ambalaje care prezintă pierderi de mărfuri periculoase ca urmare a lipsei de etanşeitate;
    j) nedetinerea certificatului A.D.R. de către conducătorul auto sau deţinerea unuia necorespunzător, în cazul transportului de mărfuri periculoase;
    k) înscrierea unor date eronate pe foile de înregistrare ale tahografelor sau pe cartelele conducătorilor auto;
    l) refuzul de a se supune controlului efectuat de către personalul împuternicit în acest scop, la sediu sau în trafic;
    m) efectuarea transportului rutier de persoane fără existenta la bordul vehiculului a documentului de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu, precum şi a oricărui alt document prevăzut de prezentele norme sau legislaţia în vigoare pentru fiecare tip de transport rutier;
    n) utilizarea unor vehicule rutiere care nu au fost supuse omologării pentru circulaţie, conform reglementărilor în vigoare;
    o) înstrăinarea documentului de transport, precum şi utilizarea acestuia de către o întreprindere, alta decât titulara documentului respectiv;
    p) înscrierea unor date eronate în documentul de transport şi utilizarea acestuia la efectuarea unor transporturi rutiere;
    r) efectuarea unui transport rutier naţional cu un ansamblu de vehicule format din autovehicul şi remorca/semiremorca sau tractor şi remorca/semiremorca la care unul dintre vehicule nu este înmatriculat în România;
    s) utilizarea unor tahografe fără aprobare de model, defecte sau desigilate, neverificate sau cu termenul de valabilitate depăşit sau a unor tahografe montate si/sau reparate de agenţi economici neautorizati;
    ş) lipsa la bordul vehiculelor a foilor de înregistrare tahograf sau a cartelelor utilizate pentru saptamana în curs şi pentru cel puţin ultima zi din saptamana precedenta;
    t) utilizarea la efectuarea transportului a unui conducător auto fără contract de munca valabil, fără aviz medical şi psihologic valabil sau fără drept de munca în România;
    ţ) efectuarea de transporturi rutiere agabaritice fără deţinerea autorizaţiilor prevăzute de reglementările în vigoare.
    (3) In cazul în care întreprinderea a săvârşit trei abateri de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului care nu sunt considerate grave, se va suspenda o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu, de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    (4) Prin abatere se înţelege nerespectarea prevederilor reglementărilor în vigoare în domeniul transportului rutier, constatate şi sancţionate contravenţional prin proces verbal sau constatate prin nota de control.
    (5) Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu suspendată va fi corespunzătoare tipului de transport efectuat cu vehiculul cu care s-a săvârşit abaterea.
    ART. 30
    (1) Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu se poate reacorda cu plata tarifelor aferente, la cererea operatorului de transport rutier, după o perioada de o luna de la data comunicării şi remedierea deficienţelor constatate, după caz.
    (2) In perioada în care întreprinderii i s-au suspendat una sau mai multe copii conforme a certificatului de transport în cont propriu, aceasta nu poate solicita Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. eliberarea unei noi copii conforme a certificatului de transport în cont propriu pentru acelaşi tip de transport cu al celor suspendate.
    ART. 31
    (1) Pierderea, sustragerea sau deteriorarea certificatului de transport în cont propriu sau a copiei conforme a acestuia se anunţa de către întreprindere la agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de maximum 15 zile de la data constatării, urmând ca aceasta sa elibereze un duplicat, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Pierderea, sustragerea certificatului de transport în cont propriu si/sau a copiei conforme a acestuia se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    ART. 32
    Întreprinderea care îşi schimba sediul social în alt judeţ are obligaţia sa depună certificatul de transport în cont propriu în termen de 60 de zile de la data schimbării sediului social la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. de la care l-a dobândit, procedându-se la anularea poziţiei acesteia din Registrul întreprinderilor. Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobândirii unui nou certificat de transport în cont propriu. In aceasta perioada întreprinderea este autorizata sa îşi desfăşoare activitatea.
    ART. 33
    Întreprinderea trebuie sa obţină un nou certificat de transport în cont propriu de la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. din judeţul în care si-a mutat sediul social, refacand etapele procedurii pentru dobândirea acestuia.
    ART. 34
    (1) Întreprinderea deţinătoare de certificat de transport în cont propriu, care îşi încetează definitiv activitatea de transport rutier sau se desfiinţează, este obligată sa anunţe în scris agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de maximum 15 zile de la data încetării activităţii sau desfiinţării, procedându-se la anularea poziţiei din Registrul întreprinderilor. In acelaşi termen se va depune la sediul agenţiei teritoriale emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. certificatul de transport în cont propriu, precum şi copiile conforme ale acestuia, în original.
    (2) Întreprinderea deţinătoare de certificat de transport în cont propriu care îşi încetează temporar activitatea de transport rutier este obligată sa anunţe în scris agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de maximum 15 zile de la data încetării temporare a activităţii şi sa depună certificatul de transport în cont propriu şi copiile conforme ale acestuia, în original.
    ART. 35
    Întreprinderea are obligaţia sa reînnoiască certificatul de transport în cont propriu pana la expirarea perioadei de valabilitate a acestuia.
    ART. 36
    Întreprinderea are obligaţia de a depune, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu, la sediul agenţiei teritoriale emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu, în situaţia în care acesta nu mai este deţinut în proprietate sau cu orice alt titlu.

    CAP. III
    Efectuarea transporturilor rutiere

    ART. 37
    Operaţiunile de transport rutier se pot efectua numai în condiţiile respectării prevederilor prezentelor Norme, a reglementărilor în vigoare din domeniul transporturilor rutiere, precum şi a acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.
    ART. 38
    Operaţiunile de transport rutier se efectuează numai cu vehicule rutiere destinate prin construcţie tipului de transport efectuat, respectiv transport de mărfuri sau de persoane.
    ART. 39
    (1) Transportul rutier public de mărfuri sau de persoane se poate efectua numai de către operatorii de transport rutier cu vehicule la bordul cărora se afla, pe toată durata transportului, o copie conformă a licenţei de transport.
    (2) Transportul rutier în cont propriu de mărfuri sau de persoane se poate efectua de către întreprinderi cu vehicule la bordul cărora se afla, pe toată durata transportului, o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu.
    (3) Copia conformă a licenţei de transport sau a certificatului de transport în cont propriu eliberata pentru un anumit tip de transport rutier poate fi la bordul oricărui vehicul care aparţine operatorului de transport rutier, respectiv întreprinderii care efectuează acel tip de transport rutier.
    ART. 40
    Operatorul de transport rutier, respectiv întreprinderea are obligaţia sa folosească conducători auto care îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) sunt angajaţi ai operatorului de transport rutier, respectiv ai întreprinderii;
    b) sunt apţi din punct de vedere medical şi psihologic, conform examinărilor periodice efectuate potrivit reglementărilor în vigoare;
    c) sunt posesori ai certificatului de competenta profesională;
    d) sunt conducători auto cu drept de munca în România, în cazul cetăţenilor străini.
    ART. 41
    Operatorul de transport rutier, respectiv întreprinderea are obligaţia sa deţină la sediul social, în funcţie de categoria şi tipul transportului rutier executat, următoarele documente:
    a) scrisorile de transport în trafic naţional şi scrisorile de transport C.M.R, în trafic internaţional, pentru anul în curs şi anul precedent;
    b) documentul de control Interbus în original pentru cursele efectuate şi foile de parcurs pentru documentul de control Interbus aflate în exploatare, pentru anul în curs şi anul precedent;
    c) document de control în original pentru cursele efectuate şi foile de parcurs pentru documentul de control aflat în exploatare pentru transport naţional de persoane prin servicii ocazionale, pentru anul în curs şi anul precedent;
    d) diagramele tahograf în original, utilizate pentru anul precedent şi anul în curs, conform reglementărilor interne şi internaţionale în vigoare;
    e) asigurarea persoanelor transportate şi a bagajelor acestora, în cazul transporturilor de persoane în trafic naţional şi internaţional;
    f) cărţile de identitate ale vehiculelor, în original pentru cele deţinute în proprietate, respectiv în copie pentru cele deţinute cu orice alt titlu;
    g) documentele doveditoare, din care sa rezulte ca deţin vehicule cu orice alt titlu;
    h) contracte de munca valabile pentru persoana care conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier şi pentru conducătorii auto angajaţi;
    i) raportarile privind situaţia curselor neefectuate pentru anul precedent şi anul în curs, în cazul transporturilor de persoane prin servicii regulate;
    j) registrul de evidenta privind folosirea autorizaţiilor de transport internaţional de mărfuri, pentru anul în curs.

    III.1. Transportul rutier de mărfuri

    ART. 42
    (1) Pentru a efectua transport rutier public de mărfuri, operatorul de transport rutier trebuie sa deţină la bordul vehiculului copia conformă a licenţei de transport valabilă pentru transportul rutier de mărfuri, documentul de transport, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare pentru fiecare tip de transport rutier de mărfuri.
    (2) Pentru transportul rutier public de mărfuri în trafic naţional, prin document de transport se înţelege scrisoarea de transport al carei model este prevăzut în anexa nr. 6 la prezentele Norme.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport, în cazul transportului rutier public de mărfuri în trafic naţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    b) actul prin care dovedesc dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    c) contractul de închiriere în original sau copie legalizată, în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing.
    (4) Pentru transportul rutier public de mărfuri în trafic internaţional, prin document de transport se înţelege scrisoarea de transport internaţional, C.M.R. prevăzută de Convenţia referitoare la contractul de transport internaţional de mărfuri pe şosele (Convenţia C.M.R.), la care România a aderat prin Decretul nr. 429/1972 al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7 la prezentele Norme.
    (5) Suplimentar fata de documentul de transport, în cazul transportului rutier public de mărfuri în trafic internaţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) autorizaţiile de transport internaţional de mărfuri, după caz;
    b) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) actul prin care dovedesc dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    d) contractul de închiriere în original sau copie legalizată, în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    e) certificatul privind încadrarea vehiculului rutier în normele de poluare şi siguranţa rutieră.
    ART. 43
    (1) Pentru a efectua transport rutier de mărfuri în cont propriu întreprinderea trebuie sa deţină la bordul vehiculului copia conformă a certificatului de transport în cont propriu, documentul de transport, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare pentru fiecare tip de transport rutier de mărfuri.
    (2) Prevederile art. 42 alin. (2) - (5) din Norme se aplica corespunzător şi la transportul rutier în cont propriu.
    ART. 44
    Pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri în trafic internaţional, operatorul de transport rutier sau întreprinderea au obligaţia de a prezenta, suplimentar la solicitarea copiilor conforme, la agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. certificatul privind încadrarea vehiculului rutier în normele de poluare şi siguranţa rutieră.
    ART. 45
    Pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri periculoase, perisabile, animale vii sau agabaritice operatorul de transport rutier sau întreprinderea au obligaţia de a prezenta, suplimentar la solicitarea copiilor conforme, la agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. următoarele:
    a) contractul de munca, decizia de numire şi certificatul de atestare profesională a consilierului de siguranţa;
    b) certificatul de agreare eliberat de Regia Autonomă Registrul Auto Roman, pentru vehiculele pentru care este necesar a se elibera respectivul certificat;
    c) certificatul de atestare profesională al conducătorului auto, specific mărfurilor periculoase care vor fi transportate;
    d) autorizaţia eliberata de Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru vehiculele care transporta mărfuri periculoase din clasa 7;
    e) alte documente specifice fiecărui tip de transport, prevăzute de reglementările specifice în vigoare.

    III.2. Transportul rutier de persoane
    ART. 46
    (1) Pentru a efectua transport rutier public de persoane, operatorul de transport rutier trebuie sa deţină la bordul vehiculului, pe toată durata transportului, o copie conformă a licenţei de transport precum şi toate documentele prevăzute de legislaţia în vigoare şi prezentele Norme.
    (2) Pentru a efectua transport rutier de persoane în cont propriu, întreprinderea trebuie sa deţină la bordul vehiculului, copia conformă a certificatului de transport în cont propriu precum şi documente prin care se dovedeşte faptul ca transportul efectuat este în cont propriu.
    ART. 47
    Transportul rutier public de persoane se poate realiza prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale, numai cu vehicule destinate transportului de persoane, care prin construcţie şi echipare sunt destinate sa transporte mai mult de 9 persoane, inclusiv conducătorul auto.

    III.2.1. Transportul rutier public de persoane
    III.2.1.1. Efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate
    III.2.1.1.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic naţional

    ART. 48
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic naţional se poate efectua de către operatorii de transport rutier care au obţinut în prealabil licenţa de traseu.
    ART. 49
    Licenţa de traseu se eliberează pentru traseele, respectiv cursele cuprinse în programele de transport rutier de persoane prin servicii regulate, însoţită de caietul de sarcini al acesteia.
    ART. 50
    (1) Totalitatea traseelor sau curselor necesare pentru acoperirea acestora, graficelor de circulaţie aferente, cu indicarea staţiilor şi a autogarilor utilizate, numărul de vehicule şi capacitatea de transport a acestora (numărul de locuri pe scaune necesar), necesare pentru efectuarea curselor sau traseelor, alcătuiesc programele de transport.
    (2) Administraţia locală va acorda avizele necesare pentru punctele de plecare, oprire în tranzit şi sosire, nediscriminatoriu, pentru operatorii de transport rutier cărora li s-au atribuit trasee sau curse care au staţii pe teritoriul administrativ al localităţii respective.
    ART. 51
    Programele de transport sunt:
    a) programul de transport judeţean;
    b) programul de transport interjudetean.
    ART. 52
    (1) Programele de transport se întocmesc pe o perioada de 3 ani de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R.
    (2) In cazul programului de transport judeţean, în vederea întocmirii acestuia, consiliile judeţene vor transmite agenţiilor teritoriale ale Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., pana la data comunicată, propuneri care sa conţină traseele judeţene care urmează a fi incluse în program.
    (3) In perioada de valabilitate programele de transport pot fi modificate anual, cu pana la 60 de zile înainte de viza anuala a licenţei de traseu, de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R., astfel:
    a) prin suplimentare cu noi curse pentru traseele deja atribuite în următoarele cazuri:
    1 - pentru trasee judeţene, cu maximum 50% din numărul de curse existente, la solicitarea consiliului judeţean motivată de creşterea fluxului de călători şi dovedită de operatorul de transport rutier prin legitimatii de călătorie vândute, într-o perioada de 30 de zile, pe acel traseu care trebuie sa fie cel puţin în număr egal cu numărul de locuri disponibile ale vehiculului, pentru toate cursele de pe acel traseu;
    2 - pentru traseele interjudetene, la cererea operatorilor de transport rutier, în situaţia în care exista modificări semnificative ale fluxului de călători, constatate de către personalul desemnat al Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.;
    b) prin suplimentare cu noi trasee, în perioada de valabilitate, în următoarele cazuri:
    1 - pentru trasee judeţene la cererea consiliului judeţean sau a operatorului de transport rutier:
    i - pentru stabilirea unei legături cu o localitate care nu este prevăzută pe nici un traseu în programul de transport judeţean;
    ii - la înfiinţarea unei noi instituţii de învăţământ într-o localitate;
    iii - la înfiinţarea unui nou centru industrial într-o localitate, unde nu exista transport de persoane prin servicii regulate.
    2 - pentru trasee interjudetene, de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. sau la cererea operatorului de transport rutier, în cazul desfiinţării transportului pe calea ferată asociat traseului respectiv, în situaţia în care aceasta suplimentare este justificată.
    c) prin modificarea graficelor de circulaţie si/sau a capacităţii de transport a vehiculelor necesare pentru efectuarea unei curse sau a unui traseu, în următoarele cazuri:
    1 - pentru trasee judeţene:
    i - pe un traseu atribuit se poate modifica capacitatea de transport la solicitarea motivată a unui operator de transport rutier chiar şi temporar; în cazul în care se solicita o modificare temporară, aceasta se poate face pentru maximum 6 luni consecutive/an;
    ii - pe un traseu atribuit, la cererea motivată a operatorului de transport rutier, în situaţia în care acesta deserveşte în exclusivitate traseul respectiv, după monitorizarea pe o perioada de 10 zile a fluxului de călători pe acel traseu de către angajaţii agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.;
    Dacă staţia introdusă exista în graficul de circulaţie prevăzut în caietul de sarcini al altor licenţe de traseu se va asigura un interval de 15 minute între opririle prevăzute în acea staţie.
    2 - Pentru trasee interjudetene:
    i - pe o cursa atribuită se poate modifica capacitatea de transport la solicitarea motivată a unui operator de transport rutier chiar şi temporar; în cazul în care se solicita o modificare temporară, aceasta se poate face pentru maximum 6 luni consecutive/an;
    ii - pe o cursa atribuită, la cererea motivată a operatorului de transport rutier după monitorizarea pe o perioada de 10 zile a fluxului de călători pe acel traseu de către angajaţii agenţiilor teritoriale ale Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.;
    Dacă staţia introdusă exista în graficul de circulaţie prevăzut în caietul de sarcini al altor licenţe de traseu se va asigura un interval de o ora între opririle prevăzute în acea staţie.
    ART. 53
    (1) Traseele, precum şi cursele cuprinse în Programele de transport se atribuie, conform metodologiei de atribuire, operatorilor de transport rutier care solicita traseul sau cursa respectiva, în cadrul unei şedinţe de atribuire.
    (2) In cazul transportului de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean, se atribuie întreg traseul solicitat.
    (3) In cazul transportului de persoane prin servicii regulate în trafic interjudetean se atribuie fiecare cursa de pe un traseu. In acest caz, numărul licenţelor de traseu eliberate unui operator de transport rutier este egal cu numărul de curse atribuite respectivului operator de transport rutier.
    ART. 54
    (1) Metodologia de atribuire se întocmeşte de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. şi Inspectoratul General de Comunicaţii şi Tehnologia Informatiei.
    (2) Metodologia de atribuire va fi comunicată operatorilor de transport rutier cu cel puţin 90 de zile înainte de data şedinţei de atribuire prin afişare pe site-urile Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. şi Inspectoratului General de Comunicaţii şi Tehnologia Informatiei, precum şi prin afişare la sediul agenţiilor teritoriale ale Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    (3) Metodologia de atribuire va cuprinde în mod obligatoriu calendarul de desfăşurare a atribuirii şi condiţiile de participare la atribuire.
    ART. 55
    (1) In situaţia în care pentru o cursa sau traseu s-a depus o singura solicitare, cursa sau traseul solicitat este atribuit operatorului de transport rutier respectiv, dacă acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute în programul de transport şi metodologia de atribuire.
    (2) In situaţia în care pentru o cursa sau traseu s-au depus mai multe solicitări de către mai mulţi operatori de transport rutier care îndeplinesc condiţiile prevăzute în programul de transport şi metodologia de atribuire, aceştia sunt departajati pe baza de punctaj, traseul, respectiv cursa fiind atribuit solicitantului care întruneşte cel mai mare punctaj.
    (3) Criteriile de evaluare în baza cărora se atribuie punctele, precum şi metodologia de punctare sunt prevăzute în anexele nr. 8 şi 9 la prezentele Norme.
    ART. 56
    (1) Traseele care nu au fost solicitate sau nu au fost atribuite rămân în continuare "libere" urmând a fi atribuite în cadrul unor noi şedinţe de atribuire care au loc după maximum 90 de zile de la data şedinţei de atribuire precedente.
    (2) Metodologia de atribuire pentru următoarele şedinţe de atribuire este aceeaşi, cu excepţia calendarului de desfăşurare al acesteia care se comunica cu cel puţin 30 de zile înainte de data de desfăşurare a şedinţei de atribuire respective.
    (3) Traseele noi introduse în programele de transport cu ocazia suplimentarii acestora se atribuie în cadrul primei şedinţe de atribuire ulterioara introducerii noilor trasee, în condiţiile respectării prevederilor alin. (2).
    ART. 57
    (1) Lista traseelor şi curselor atribuite în cadrul fiecărei şedinţe va fi făcuta publica de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. şi Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia şi Informatiei pe site-urile acestora, precum şi prin afişare la sediul agenţiilor teritoriale ale Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Lista traseelor şi curselor rămase nesolicitate sau neatribuite în cadrul şedinţelor de atribuire, precum şi lista traseelor şi curselor nou introduse în programul de transport se vor afişa pe site-urile Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. şi Inspectoratului General de Comunicaţii şi Tehnologia Informatiei, precum şi la sediul agenţiilor teritoriale ale Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., cu 30 de zile înainte de data şedinţei de atribuire.
    ART. 58
    (1) Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. va elibera licenţe de traseu operatorilor de transport rutier cărora li s-au atribuit trasee sau curse.
    (2) Licentele de traseu se eliberează de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în raza căruia operatorul de transport rutier are sediul social pentru numărul de vehicule cu care a fost solicitat şi atribuit traseul sau cursa respectiva.
    (3) Modelul licenţei de traseu este prevăzut în anexa nr. 10 la prezentele Norme.
    (4) Licenţa de traseu este însoţită, pe toată durata efectuării traseului sau cursei respective, de către caietul de sarcini al acesteia, în original.
    (5) Caietul de sarcini al licenţei de traseu cuprinde:
    a) graficul de circulaţie pentru cursa, respectiv cursele ce urmează a fi efectuate. Prin grafic de circulaţie se înţelege orarul de desfăşurare al unui traseu sau cursa cu indicarea staţiilor sau autogarilor utilizate, distanta între localităţile cuprinse în acesta şi periodicitatea de efectuare a traseului sau cursei;
    b) numărul de vehicule necesare şi capacitatea de transport a acestora;
    c) condiţiile de confort minim ce trebuie asigurate pentru fiecare traseu sau cursa;
    d) alte condiţii ce trebuie îndeplinite privind securitatea şi calitatea.
    (6) Modelul caietului de sarcini al licenţei de traseu este prevăzut în anexa nr. 11 la prezentele Norme.
    ART. 59
    (1) Agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. eliberează licentele de traseu însoţite de caietul de sarcini al acestora după prezentarea de către operatorul de transport rutier, a contractelor încheiate cu autogarile cuprinse în graficul de circulaţie sau a avizului emis de către administraţia locală pentru punctele de plecare, oprire în tranzit şi sosire pentru localităţile în care nu exista autogări autorizate.
    (2) Neprezentarea contractelor/avizelor prevăzute la alin. (1) în termen de 30 de zile de la data atribuirii traseului sau cursei duce la pierderea dreptului de efectuare a traseului sau cursei respective, în cazul în care pentru neîndeplinirea acestei obligaţii se face vinovat operatorul de transport rutier. In acest caz, cursa sau traseul rămân libere urmând a se atribui la prima şedinţa de atribuire ulterioara termenului de prezentare a contractelor sau avizelor.
    ART. 60
    In situaţia în care în termenul prevăzut de art. 59 din Norme operatorul de transport rutier prezintă documentele din care rezulta ca i s-a refuzat accesul la autogara, nu i s-a eliberat avizul de către administraţia locală, sau nu i s-a răspuns la solicitare, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R., va lua măsurile care se impun pentru rezolvarea situaţiei.
    ART. 61
    (1) Licenţa de traseu se eliberează pentru o perioada de trei ani fără a depăşi valabilitatea programului de transport şi este valabilă în condiţiile vizarii anuale.
    (2) Licenţa de traseu se eliberează, după prezentarea de către operatorul de transport rutier, a documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (3) Vizarea anuala se face după verificarea respectării condiţiilor care au stat la baza eliberării acesteia şi după prezentarea documentului de plata a tarifului de vizare anuala.
    (4) Licenţa de traseu este nominală şi nu este transmisibila.
    ART. 62
    (1) Operatorul de transport rutier are obligaţia de a efectua cursele şi traseele atribuite cu vehiculele cu care a participat la atribuirea respectivelor curse sau trasee.
    (2) Pe perioada de valabilitate a programului de transport, operatorul de transport rutier poate înlocui un vehicul cu care efectuează curse pe un anumit traseu numai cu un vehicul care întruneşte un număr de puncte cel puţin egal cu al celui înlocuit, cu avizul Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    ART. 63
    Operatorul de transport rutier are următoarele obligaţii:
    1 - sa utilizeze pe timpul executării transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului şi a traseului;
    2 - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    3 - sa nu transporte persoane decât în limita numărului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
    4 - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    5 - sa oprească în toate staţiile prevăzute în graficul de circulaţie din caietul de sarcini al licenţei de traseu;
    6 - sa nu oprească pentru urcarea sau coborârea persoanelor transportate în alte locuri decât cele prevăzute în graficul de circulaţie din caietul de sarcini al licenţei de traseu;
    7 - sa emita legitimatii de călătorie corespunzătoare tarifelor aferente distantei parcurse de persoanele transportate;
    8 - sa asigure afişarea în interiorul vehiculului a tarifului de transport pe baza de legitimatie de călătorie, conform distantelor corespunzătoare staţiilor prevăzute în graficul de circulaţie din caietul de sarcini al licenţei de traseu;
    9 - sa admită la transport persoanele care beneficiază, potrivit legii, de facilităţi la transportul rutier;
    10 - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare în cazul în care călătoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauza de forta majoră sau din vina operatorului de transport rutier;
    11 - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rămase imobilizate pe traseu în termen de maximum:
    a - 3 ore în judeţ;
    b - 5 ore în ţara;
    12 - sa anunţe anticipat cursele care nu pot fi executate din cauza de forta majoră sau alte cauze, la capetele traseului şi în limita posibilităţilor şi pe traseu;
    13 - sa asigure vânzarea biletelor la capetele traseului şi în vehicul, inclusiv cu anticipaţie;
    14 - sa asigure transportul gratuit al copiilor sub 5 ani pentru care nu se solicita loc separat.
    ART. 64
    (1) Renunţarea la licenţa de traseu se poate face în următoarele condiţii:
    a) la încetarea activităţii operatorului de transport rutier;
    b) la cererea operatorului de transport rutier.
    (2) In cazul renunţării la licenţa de traseu, operatorul de transport rutier este obligat sa anunţe agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. şi sa efectueze traseul sau cursa respectiva pana la 30 de zile după data primei şedinţe de atribuire ulterioara.
    ART. 65
    Retragerea licenţei de traseu se face de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în următoarele cazuri:
    a) la încetarea activităţii operatorului de transport rutier;
    b) la retragerea licenţei de transport;
    c) când operatorul de transport nu mai deţine capacitatea de transport sau numărul de vehicule necesare efectuării traseului sau cursei;
    d) la încălcarea de mai mult de 10 ori a prevederilor caietului de sarcini al licenţei de traseu;
    e) când a fost obţinută prin furnizarea unor documente care contineau informaţii eronate;
    f) când a fost încredinţată spre utilizare altui operator de transport rutier,
    g) nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării acesteia
    ART. 66
    (1) In cazul retragerii licenţei de traseu operatorul de transport rutier va fi înştiinţat de agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. fiind obligat sa efectueze traseul sau cursa respectiva pana la 30 de zile după data primei şedinţe de atribuire ulterioara.
    (2) După retragerea licenţei de traseu, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. va atribui traseul sau cursa respectiva, în cadrul primei şedinţe de atribuire ulterioare.
    (3) In cazul în care operatorul de transport rutier a renunţat la o licenţa de traseu Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. va proceda potrivit prevederilor alin. (2).
    (4) In cazul în care operatorul de transport rutier a renunţat la licenţa de traseu pe un traseu sau cursa, conform art. 64, alin. (1) din Norme, acesta nu va mai putea participa la următoarele şedinţe de atribuire pentru atribuirea aceluiaşi traseu sau cursa. In cazul în care operatorului de transport rutier i s-a retras licenţa de traseu pe un traseu sau cursa, acesta nu va mai putea participa la următoarea şedinţa de atribuire ulterioara pentru atribuirea aceluiaşi traseu sau cursa.
    ART. 67
    (1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenţelor de traseu se comunica de către operatorul de transport rutier la agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de maximum 15 zile de la data constatării, acestea inlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Pierderea sau sustragerea licenţelor de traseu se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    ART. 68
    (1) Operatorii de transport rutier au obligaţia de a deţine în original la bordul vehiculului pe toată durata transportului de persoane prin servicii regulate în trafic naţional, documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic naţional, prin document de transport se înţelege licenţa de traseu însoţită de caietul de sarcini al acesteia.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport, în cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic naţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier,
    b) contractul de închiriere în original sau copie legalizată, în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    c) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora.

    III.2.1.1.2. Transportul rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional

    ART. 69
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional se efectuează de către operatorii de transport rutier romani, pe baza autorizaţiei de transport internaţional emisă de către autoritatea competenta a statului unde este situat celălalt capăt al traseului şi a autorizaţiilor de transport internaţional eliberate de către autorităţile competente ale statelor tranzitate.
    ART. 70
    In vederea autorizării efectuării transportului rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional pe traseul solicitat, operatorul de transport rutier va depune la sediul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului - Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier un dosar care cuprinde următoarele documente:
    a) cererea de eliberare a carei model este prevăzut în anexa nr. 12 la prezentele Norme;
    b) lista vehiculelor propuse pentru efectuarea transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul solicitat;
    c) copiile conforme ale licenţei de transport într-un număr egal cu cel al vehiculelor utilizate pe traseul solicitat
    d) graficul de circulaţie propus, în 3 exemplare pentru fiecare stat parcurs;
    e) acordul de principiu al staţiilor de oprire de pe teritoriul României;
    f) schita traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor, în 3 exemplare pentru fiecare stat parcurs;
    g) schema de conducere care sa permită controlul respectării perioadelor de conducere şi de odihna ale conducătorilor auto;
    h) contractul încheiat cu un partener străin din statul unde se afla celălalt capăt al traseului pentru efectuarea curselor de pe traseul solicitat, cel puţin la paritate pentru partenerul roman; contractul se va prezenta în limba romana şi în limba oficială sau într-una din limbile oficiale ale statului partenerului străin;
    i) grila cu tarifele practicate.
    ART. 71
    (1) In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii dosarului, Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier analizează documentele depuse urmând ca în cazul în care se constata ca sunt îndeplinite condiţiile pentru efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate pe traseul propus sa solicite autorităţii competente a statului unde se afla celălalt capăt al traseului autorizarea operatorului de transport rutier roman şi eliberarea autorizaţiilor de transport internaţional destinate acestuia sau comunica în scris refuzul motivat, după caz.
    (2) Pentru un traseu internaţional, Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va solicita autorităţii competente a statului unde se afla celălalt capăt al traseului un număr de autorizaţii de transport internaţional egal cu numărul de vehicule necesar pentru efectuarea tuturor curselor aferente traseului în cauza.
    ART. 72
    Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va respinge dosarul depus în vederea autorizării transportului rutier de persoane prin servicii regulate pe un traseu în trafic internaţional, în următoarele cazuri:
    a) dacă solicitantul nu dispune de numărul de vehicule şi copii conforme ale licenţei de transport, necesare efectuării tuturor curselor aferente efectuării traseului solicitat;
    b) dacă a fost sancţionat în mod repetat, în ultimii 2 ani, pentru încălcarea legislaţiei naţionale sau internaţionale în domeniul transportului rutier;
    c) dacă prin atribuirea traseului respectiv se încalca prevederile acordurilor bilaterale încheiate între România şi statele pe teritoriul cărora se afla traseul.
    ART. 73
    După obţinerea autorizaţiilor de transport internaţional de la autoritatea competenta a statului unde se afla celălalt capăt de traseu, Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va solicita autorităţilor competente ale statelor tranzitate, eliberarea autorizaţiilor de transport internaţional de tranzit.
    ART. 74
    (1) După obţinerea tuturor autorizaţiilor de transport internaţional menţionate la art. 71 şi 73 din prezentele Norme, acestea vor fi eliberate operatorului de transport rutier de către Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier.
    (2) Autorizaţiile de transport internaţional menţionate la art. 71 şi 73 din prezentele Norme sunt nominale şi netransmisibile.
    (3) Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va transmite Autorităţii Rutiere Romane A.R.R. un act de înştiinţare însoţit de copii ale autorizaţiilor de transport internaţional menţionate la art. 71 şi 73 din Norme.
    ART. 75
    (1) Operatorii de transport rutier au obligaţia de a deţine, în original, la bordul vehiculului pe toată durata transportului internaţional de persoane prin servicii regulate, autorizaţiile de transport internaţional eliberate de către autorităţile competente ale statului unde se afla celălalt capăt al traseului, însoţite de graficele de circulaţie şi autorizaţiile de transport internaţional eliberate de autorităţile competente ale statelor tranzitate;
    (2) Suplimentar fata de documentele menţionate la alin. (1), în cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional, la bordul vehiculului trebuie sa se afle:
    a) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    b) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    c) contractul de închiriere în original sau o copie legalizată, în cazul în care vehiculul este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora, în copie.
    ART. 76
    Operatorul de transport rutier are următoarele obligaţii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executării transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului şi a traseului;
    b) - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decât în limita numărului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    e) - sa respecte graficul de circulaţie care însoţeşte autorizaţia de transport internaţional;
    f) - sa oprească în toate staţiile prevăzute în graficul de circulaţie care însoţeşte autorizaţia de transport internaţional;
    g) - sa nu oprească pentru urcarea sau coborârea persoanelor transportate în alte locuri decât cele prevăzute în graficul de circulaţie care însoţeşte autorizaţia de transport internaţional;
    h) - sa emita legitimatii de călătorie corespunzătoare tarifelor aferente distantei parcurse de persoana transportată;
    i) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare în cazul în care călătoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauza de forta majoră sau din vina operatorului de transport rutier;
    j) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rămase imobilizate pe traseu în termen de maximum 16 ore;
    k) - sa anunţe anticipat cursele care nu pot fi executate din cauza de forta majoră sau alte cauze la capetele traseului şi în limita posibilităţilor, şi pe traseu;
    l) - sa asigure vânzarea biletelor cu anticipaţie;
    m) - sa asigure bilete de călătorie în cel puţin doua limbi - limba romana şi o limba de circulaţie internaţionala.
    ART. 77
    (1) Transportul internaţional de persoane prin servicii regulate pe un traseu poate fi efectuat şi de către mai mulţi operatori de transport rutier, în comun.
    (2) In acest caz la dosarul prevăzut la art. 70 din Norme, cererea depusa va conţine nominalizarea tuturor operatorilor de transport rutier care vor efectua traseul iar documentele prevăzute la lit. b) şi c) vor fi depuse pentru fiecare operator de transport rutier.
    (3) Pe autorizaţia de transport internaţional apar înscrişi, în acest caz, toţi operatorii de transport rutier care efectuează traseul respectiv.
    ART. 78
    (1) Graficul de circulaţie al unui traseu în trafic internaţional poate sa prevadă mai multe puncte de imbarcare/debarcare pe teritoriul României dintre care unele sunt ramificatii ale traseului respectiv, menţionate corespunzător în graficul de circulaţie.
    (2) Aceste ramificatii ale traseului se pot executa, în situaţia în care exista călători, numai cu alte vehicule, ale operatorului de transport rutier, decât cel cu care executa traseul.
    (3) Transportul de persoane pe aceste ramificatii se tratează ca fiind o continuare a transportului rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional unde călătoria se poate efectua numai în baza legitimatiilor de călătorie eliberate pentru traseul internaţional respectiv.
    ART. 79
    (1) Autorizaţiile de transport internaţional de persoane având România ca ţara de tranzit sau destinaţie, necesare efectuării unui serviciu regulat de persoane, efectuat de către operatori de transport rutier străini se acorda în condiţiile şi în termenele prevăzute de acordurile bilaterale şi multilaterale încheiate de România cu celelalte state.
    (2) Autorizaţiile de transport internaţional de persoane având România ca ţara de tranzit sau destinaţie, necesare efectuării unui serviciu regulat de persoane se eliberează de către Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier.
    (3) Cererea pentru acordarea autorizaţiilor de transport internaţional de persoane având România ca ţara de tranzit sau destinaţie în vederea efectuării unui serviciu regulat de persoane, se adresează Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului - Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier de către autoritatea competenta a statului de reşedinţa al operatorului de transport rutier străin.
    (4) In afară unor prevederi speciale convenite prin acorduri bilaterale şi multilaterale, cererea menţionată la alin. (3) trebuie însoţită de următoarele documente:
    a) graficul de circulaţie, cu evidenţierea distinctă a punctelor de trecere a frontierei României aflate pe traseul respectiv;
    b) schita traseului, cu evidenţierea punctelor de trecere a frontierei României şi a traseului pe teritoriul României;
    c) schema de conducere care sa permită controlul respectării perioadelor de conducere şi odihna ale conducătorilor auto;
    d) suplimentar pentru obţinerea autorizaţiilor de transport internaţional de persoane prin servicii regulate pentru tranzitarea României sunt necesare şi autorizaţiile de transport internaţional eliberate de autorităţile competente ale statelor unde se afla capetele de traseu.
    (5) Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier analizează documentele prevăzute la alin. (4) si, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării cererii, va transmite autorităţii competente solicitante autorizaţiile având România ca ţara de tranzit sau destinaţie pentru serviciul regulat respectiv sau comunica în scris refuzul motivat, după caz.
    (6) Autorizaţiile având România ca ţara de tranzit sau destinaţie sunt valabile numai în original. Autoritatea competenta va elibera un număr de autorizaţii egal cu numărul de vehicule necesar efectuării traseului.
    (7) Valabilitatea autorizaţiilor având România ca ţara de tranzit este data de perioada de valabilitate a autorizaţiilor eliberate de autorităţile competente ale statelor unde se afla capetele de traseu.
    (8) Pe autorizaţiile având România ca ţara de tranzit se înscriu denumirea operatorului de transport rutier, perioada de valabilitate a acesteia, traseul efectuat pe teritoriul României, precum şi orele de intrare şi ieşire din punctele de trecere a frontierei.

    III.2.1.2. Efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale
    III.2.1.2.1. Transportul rutier de persoane prin servicii regulate speciale în trafic naţional

    ART. 80
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale în trafic naţional se efectuează de operatorii de transport rutier în baza licenţei de traseu eliberata de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în raza căreia operatorul de transport rutier îşi are sediul social.
    ART. 81
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale în trafic naţional poate fi efectuat de către operatorii de transport rutier care au încheiat un contract cu un beneficiar care poate fi agent economic, unitate de învăţământ sau unitate militară, în vederea efectuării de transporturi pentru categoriile de personal nominalizate la art. 3 pct. 30 din Ordonanţa de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005, privind transporturile rutiere.
    ART. 82
    In vederea obţinerii unei licenţe de traseu pentru un serviciu regulat special de persoane în trafic naţional, operatorul de transport rutier va depune la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. un dosar care va cuprinde:
    a) cerere;
    b) lista vehiculelor cu care se efectuează traseul şi capacitatea de transport a acestora;
    c) copiile conforme ale licenţei de transport într-un număr egal cu cel al vehiculelor prezentate în lista;
    d) graficul de circulaţie propus, vizat de beneficiar;
    e) contractul încheiat cu beneficiarul, în copie.
    ART. 83
    In termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. analizează documentele depuse urmând, ca în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile pentru efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate speciale pe acel traseu, sa dispună eliberarea licenţei de traseu sau sa comunice în scris refuzul motivat, după caz.
    ART. 84
    (1) Licenţa de traseu se eliberează operatorului de transport rutier într-un număr egal cu numărul de vehicule necesare efectuării traseului după prezentarea avizelor eliberate de către administraţiile locale pentru staţiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate.
    (2) In cazul transportului de persoane prin servicii regulate speciale în trafic naţional staţiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate nu pot fi staţiile publice.
    (3) Licenţa de traseu se eliberează de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., pentru o perioada egala cu perioada de valabilitatea a contractului încheiat cu beneficiarul transportului, dar nu mai mult de un an, după prezentarea documentului de plata al tarifului de eliberare.
    (4) Modelul licenţei de traseu este prevăzut în anexa nr. 10 la prezentele Norme.
    (5) Licenţa de traseu este însoţită pe toată durata efectuării traseului, de către caietul de sarcini al acesteia, în original.
    (6) Caietul de sarcini al licenţei de traseu cuprinde:
    a) graficul de circulaţie pentru traseul respectiv;
    b) numărul minim de vehicule necesare, precum şi capacitatea de transport a acestora;
    c) alte condiţii privind securitatea şi calitatea ce trebuie îndeplinite.
    (7) Modelul caietului de sarcini al licenţei de traseu este prevăzut în anexa nr. 11 la prezentele Norme.
    (8) Licenţa de traseu este nominală şi nu este transmisibila,
    ART. 85
    Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. va respinge dosarul depus în vederea obţinerii unei licenţe de traseu, în următoarele condiţii:
    a) dacă solicitantul nu dispune de numărul de vehicule sau copii conforme ale licenţei de transport, necesare detailarii transportului pe traseul solicitat, conform contractului încheiat cu beneficiarul;
    b) dacă a fost sancţionat în mod repetat, în ultimii 2 ani, pentru încălcarea legislaţiei naţionale sau internaţionale în domeniul transportului rutier;
    c) dacă traseul solicitat se suprapune cu traseele deţinute de operatorii de transport rutier care efectuează transporturi rutiere naţionale de persoane prin servicii regulate.
    ART. 86
    (1) Operatorii de transport rutier au obligaţia de a deţine, în original, la bordul vehiculului, pe toată durata transportului naţional de persoane prin servicii regulate speciale, documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale în trafic naţional, prin document de transport se înţelege licenţa de traseu însoţită de caietul de sarcini al acesteia.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport, în cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale în trafic naţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) contractul cu beneficiarul transportului sau copia legalizată a acestuia;
    b) legitimatii de serviciu valabile eliberate de către beneficiarul transportului pentru persoanele transportate;
    c) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    d) contractul de închiriere în original sau copie legalizată, în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    e) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    f) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora, în copie.
    ART. 87
    Retragerea licenţei de traseu se face de către agenţia teritorială emitenta a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în următoarele cazuri:
    a) la încetarea activităţii operatorului de transport rutier;
    b) la retragerea licenţei de transport;
    c) când operatorul de transport nu mai deţine capacitatea de transport sau numărul de vehicule necesare efectuării traseului;
    d) la încălcarea de mai mult de 10 ori a caietului de sarcini al licenţei de traseu;
    e) când a fost obţinută prin furnizarea unor documente care contineau informaţii eronate;
    f) când a fost încredinţată spre utilizare altui operator de transport rutier.
    ART. 88
    Operatorul de transport rutier are următoarele obligaţii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executării transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului, a traseului şi a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decât în limita numărului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    e) - sa oprească în toate staţiile prevăzute în graficul de circulaţie din caietul de sarcini al licenţei de traseu;
    f) - sa nu oprească pentru urcarea sau coborârea persoanelor transportate în alte locuri decât cele prevăzute în graficul de circulaţie din caietul de sarcini al licenţei de traseu;
    g) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare în cazul în care călătoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauza de forta majoră sau din vina operatorului de transport rutier;
    h) - sa preia la transport numai persoane care deţin legitimatii de serviciu valabile eliberate de către beneficiarul transportului;
    i) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rămase imobilizate pe traseu în termen de maximum:
    1-3 ore în judeţ;
    2-5 ore în ţara.
    ART. 89
    Prevederile art. 67 din Norme se aplica corespunzător şi în cazul serviciilor regulate speciale.

    III.2.1.2.2. Transportul rutier de persoane prin servicii regulate speciale în trafic internaţional

    ART. 90
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale în trafic internaţional se efectuează de către operatorii de transport rutier romani în baza autorizaţiei de transport internaţionala eliberata de autoritatea competenta a statului unde este situat celălalt capăt de traseu şi a autorizaţiilor de transport internaţionale eliberate de către autorităţile competente ale statelor tranzitate.
    ART. 91
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale în trafic internaţional poate fi efectuat de către operatorii de transport rutier care au încheiat un contract cu un beneficiar care poate fi agent economic, unitate de învăţământ sau unitate militară, în vederea efectuării de transporturi pentru categoriile de personal nominalizate la art. 3 pct. 30 din Ordonanţa de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    ART. 92
    In vederea autorizării efectuării de transport rutier public de persoane prin servicii regulate speciale pe traseul solicitat, operatorul de transport rutier va depune la Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier un dosar care cuprinde următoarele documente:
    a) cererea de eliberare a carei model este prevăzut în anexa nr. 12 la prezentele Norme;
    b) lista vehiculelor propuse pentru efectuarea transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul solicitat;
    c) copiile conforme ale licenţei de transport într-un număr egal cu cel al vehiculelor utilizate pe traseul solicitat;
    d) graficul de circulaţie propus;
    e) contractul original, încheiat cu beneficiarul transportului, în limba romana sau copia tradusa şi legalizată, precum şi în limba oficială a statului unde se afla sediul beneficiarului;
    f) schita traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor, în trei exemplare pentru fiecare stat parcurs;
    g) schema de conducere care sa permită controlul respectării perioadelor de conducere şi de odihna ale conducătorilor auto;
    h) avizele eliberate de către administraţiile locale pentru staţiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate; în cazul transportului de persoane prin servicii regulate speciale în trafic internaţional staţiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate nu pot fi staţiile publice;
    i) alte informaţii suplimentare pe care le considera relevante sau le sunt cerute de Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier.
    ART. 93
    (1) In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii dosarului, Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier analizează documentele depuse urmând ca în cazul în care se constata ca sunt îndeplinite condiţiile pentru efectuarea transportului rutier prin servicii regulate speciale pe traseul propus sa solicite autorităţii competente a statului unde se afla celălalt capăt al traseului autorizarea operatorului de transport rutier roman şi eliberarea autorizaţiilor de transport internaţional destinate acestuia sau comunica în scris refuzul motivat, după caz.
    (2) Pentru un traseu internaţional, Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va solicita autorităţii competente a statului unde se afla celălalt capăt al traseului un număr de autorizaţii de transport internaţional egal cu numărul de vehicule necesar pentru efectuarea traseului.
    ART. 94
    Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va respinge dosarul depus în vederea atribuiri unui traseu în trafic internaţional, în următoarele cazuri:
    a) dacă solicitantul nu dispune de numărul de vehicule şi copii conforme ale licenţei de transport, necesare derulării transportului pe traseul solicitat, conform contractului încheiat cu beneficiarul;
    b) dacă a fost sancţionat în mod repetat, în ultimii 2 ani, pentru încălcarea legislaţiei naţionale sau internaţionale în domeniul transportului rutier;
    c) dacă prin atribuirea traseului respectiv se încalca prevederile acordurilor bilaterale încheiate între România şi statele pe teritoriul cărora se afla traseul;
    d) dacă traseul solicitat se suprapune cu traseele deţinute de operatori de transport rutier care efectuează transporturi internaţionale de persoane prin servicii regulate.
    ART. 95
    După obţinerea autorizaţiilor de transport internaţional de la autoritatea competenta a statului unde se afla celălalt capăt de traseu, Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va solicita autorităţilor competente ale statelor tranzitate, eliberarea autorizaţiilor de transport internaţional de tranzit.
    ART. 96
    (1) După obţinerea tuturor autorizaţiilor de transport internaţionale menţionate la art. 93 şi art. 95 din prezentele Norme, acestea vor fi eliberate operatorului de transport rutier de către Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier.
    (2) Autorizaţiile de transport internaţionale menţionate la art. 93 şi art. 95 din prezentele Norme sunt nominale şi netransmisibile.
    (3) Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier va transmite Autorităţii Rutiere Romane A.R.R. o adresa însoţită de copii ale autorizaţiilor de transport internaţional menţionate la art. 93 şi art. 95 din Norme.
    ART. 97
    (1) Operatorii de transport rutier au obligaţia de a deţine, în original, la bordul vehiculului pe toată durata transportului internaţional de persoane prin servicii regulate speciale, autorizaţiile de transport internaţional eliberate de către autorităţile competente ale statului unde se afla celălalt capăt al traseului, însoţite de graficele de circulaţie şi autorizaţiile de transport internaţional eliberate de autorităţile competente ale statelor tranzitate.
    (2) Suplimentar fata de documentele menţionate la alin. (1), în cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale în trafic internaţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) contractul încheiat cu beneficiarul transportului, în limba romana sau copia tradusa şi legalizată;
    b) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    d) contractul de închiriere în original sau o copie legalizată, în cazul în care vehiculul este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    e) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora, în copie.
    ART. 98
    Operatorul de transport rutier are următoarele obligaţii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executării transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului, a traseului şi a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decât în limita numărului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    e) - sa respecte graficul de circulaţie care însoţeşte autorizaţia de transport internaţional;
    f) - sa oprească în toate staţiile prevăzute în graficul de circulaţie care însoţeşte autorizaţia de transport internaţional;
    g) - sa nu oprească pentru urcarea sau coborârea persoanelor transportate în alte locuri decât cele prevăzute în graficul de circulaţie care însoţeşte autorizaţia de transport internaţional;
    h) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare în cazul în care călătoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauza de forta majoră sau din vina operatorului de transport rutier;
    i) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rămase imobilizate pe traseu în termen de maximum 16 ore.

    III.2.1.3. Efectuarea transportului rutier public prin servicii ocazionale
    III.2.1.3.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional

    ART. 99
    Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional se efectuează de către operatorii de transport rutier numai în baza documentului de transport.
    ART. 100
    (1) La efectuarea unui transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional, operatorul de transport rutier are obligaţia de a deţine în original, la bordul vehiculului, pe toată durata transportului, documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional, prin document de transport se înţelege documentul de control al cărui model este prevăzut în anexa nr. 13 la prezentele Norme.
    (3) Documentul de control este format din foi de parcurs detasabile, în doua exemplare, legate în carnete cu câte 25 foi de parcurs. Fiecare carnet şi foile de parcurs care îl compun vor fi numerotate. Foile de parcurs vor fi, de asemenea, numerotate consecutiv de la 1 la 25.
    (4) Suplimentar fata de documentul de transport, în cazul transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) contractul sau comanda cu beneficiarul transportului respectiv;
    b) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) contractul de închiriere în original sau copie legalizată în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    d) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini.
    ART. 101
    (1) Documentul de control se eliberează de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în raza căreia operatorul de transport rutier îşi are sediul social, după prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (2) Documentul de control este nominal şi nu este transmisibil.
    ART. 102
    Procedura de eliberare, precum şi modul de completare şi utilizare a documentului de control, se stabilesc de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. şi se comunica prin afişare la sediul agenţiilor teritoriale, şi pe site-ul acesteia.
    ART. 103
    Comanda sau contractul încheiat cu beneficiarul trebuie sa cuprindă cel puţin următoarele informaţii:
    a) - denumirea beneficiarului;
    b) - codul unic de înregistrare;
    c) - adresa beneficiarului;
    d) - traseul;
    e) - punctul de imbarcare şi cel de debarcare al persoanelor transportate;
    f) - perioada de desfăşurare a serviciului respectiv.
    ART. 104
    In timpul derulării transportului de persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional, nici o persoana nu poate urca sau cobori pe parcursul transportului, imbarcarea, respectiv debarcarea acestora fiind posibila numai într-un singur punct menţionat în comanda sau contract.
    ART. 105
    Operatorul de transport rutier are următoarele obligaţii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executării transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului şi a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decât în limita numărului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    e) - sa nu oprească pentru urcarea sau coborârea persoanelor transportate în alte locuri decât cele prevăzute în comanda sau contract;
    f) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare în cazul în care călătoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauza de forta majoră sau din vina operatorului de transport rutier;
    g) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rămase imobilizate pe traseu în termen de maximum:
    1-3 ore în judeţ;
    2-5 ore în ţara.

    III.2.1.3.2. Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale în trafic internaţional

    ART. 106
    (1) Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale în trafic internaţional se poate efectua numai în condiţiile respectării prevederilor Acordului privind transportul internaţional de persoane cu autocarul şi autobuzul (Acordul Interbus), ratificat prin Legea nr. 439/2002.
    (2) Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. va afişa la sediul agenţiilor teritoriale şi pe site-ul acesteia lista ţărilor semnatare a Acordului Interbus.
    (3) Pentru statele nesemnatare a Acordului Interbus, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R va afişa la sediul agenţiilor teritoriale şi pe site-ul propriu modul de efectuare a transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale şi documentul de transport necesar pentru fiecare stat în parte.
    ART. 107
    (1) Procedura de eliberare a documentului de control pentru serviciile ocazionale liberalizate se stabileşte de către Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R., şi se comunica prin afişare la sediul agenţiilor teritoriale şi pe site-ul propriu.
    (2) Documentul de control se eliberează operatorului de transport rutier după prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (3) Procedura de eliberare a autorizaţiilor pentru serviciile ocazionale neliberalizate se stabileşte de către Direcţia Generală Infrastructura şi Transport Rutier, care va soluţiona, în conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale şi multilaterale încheiate de România cu celelalte state, solicitarile operatorilor de transport rutier romani pe teritoriul statelor partenere şi a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul României.
    ART. 108
    In timpul derulării transportului de persoane prin servicii ocazionale în trafic internaţional, nici o persoana nu poate urca sau cobori pe parcursul transportului, imbarcarea, respectiv debarcarea acestora fiind posibila numai într-un singur punct menţionat pe documentul de control.
    ART. 109
    (1) Pentru efectuarea unui transport rutier public de persoane prin servicii ocazionale, operatorul de transport rutier are obligaţia de a deţine, în original, la bordul vehiculului, pe toată durata transportului, copia conformă a licenţei de transport, precum şi documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane, prin servicii ocazionale în trafic internaţional, prin document de transport se înţelege, după caz:
    a) documentul de control prevăzut de Acordul Interbus pentru Transporturile rutiere publice de persoane prin servicii ocazionale liberalizate;
    b) autorizaţia pentru serviciul ocazional neliberalizat;
    c) documentul de control prevăzut de Acordurile bilaterale pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale în cazul statelor nesemnatare a Acordului Interbus.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport în cazul transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale în trafic internaţional, la bordul vehiculului trebuie sa se afle:
    a) contractul de transport sau documentul echivalent prevăzut în pagina de garda a documentului de control;
    b) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) contractul de închiriere în original sau copia legalizată în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    d) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    e) asigurarea pentru călători şi bagajele acestora, în copie.
    ART. 110
    Operatorul de transport rutier are următoarele obligaţii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executării transportului rutier placa cu indicarea executantului şi a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decât în limita numărului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    e) - sa oprească în toate staţiile prevăzute în documentul de control sau în autorizaţia pentru serviciu ocazional neliberalizat, după caz;
    f) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare în cazul în care călătoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauza de forta majoră sau din vina operatorului de transport rutier;
    g) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rămase imobilizate pe traseu în termen de maximum 16 ore.

    III.2.2. Transportul rutier în cont propriu de persoane
    III.2.2.1. Efectuarea transportului rutier de persoane în cont propriu în trafic naţional

    ART. 111
    (1) Pentru a efectua transport rutier de persoane în cont propriu în trafic naţional, la bordul vehiculului trebuie sa se afle, pe toată durata transportului, copia conformă a certificatului de transport în cont propriu, documentul de transport, iar persoanele transportate trebuie sa fie angajaţii întreprinderii.
    (2) Calitatea de angajat al întreprinderii se dovedeşte prin legitimatii de serviciu valabile.
    ART. 112
    (1) Pentru transportul de persoane în cont propriu în trafic naţional, prin document de transport se înţelege tabelul cu persoanele transportate semnat şi stampilat de către reprezentantul legal al întreprinderii.
    (2) Suplimentar fata de documentul de transport, în cazul transportului rutier în cont propriu de persoane în trafic naţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al întreprinderii;
    b) contractul de închiriere în original sau copie legalizată, în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    c) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora, în copie.
    ART. 113
    Întreprinderea are următoarele obligaţii:
    a) - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    b) - sa nu transporte persoane decât în limita numărului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
    c) - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    d) - sa nu oprească pentru urcarea altor persoane decât cele care sunt angajatele întreprinderii, înscrise în documentul de transport.

    III.2.2.2. Efectuarea transportului rutier de persoane în cont propriu în trafic internaţional

    ART. 114
    (1) Pentru efectuarea transportului rutier de persoane în cont propriu în trafic internaţional, la bordul vehiculului trebuie sa se afle, pe toată durata transportului, copia conformă a certificatului de transport în cont propriu şi documentul de transport, iar persoanele transportate trebuie sa fie angajaţii întreprinderii.
    (2) Calitatea de angajat al întreprinderii se dovedeşte prin legitimatii de serviciu valabile.
    ART. 115
    (1) Pentru transportul de persoane în cont propriu în trafic internaţional, prin document de transport se înţelege tabelul cu persoanele transportate semnat şi stampilat de către reprezentantul legal al întreprinderii.
    (2) Suplimentar fata de documentul de transport, în cazul transportului rutier în cont propriu de persoane în trafic internaţional la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto din care sa reiasă ca este angajat al întreprinderii;
    b) contractul de închiriere în original sau copie legalizată, în cazul în care vehiculul rutier este deţinut cu contract de închiriere sau leasing;
    c) actul prin care se dovedeşte dreptul de munca în România, în cazul conducătorilor auto cetăţeni străini;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate şi bagajele acestora, în copie.
    ART. 116
    Întreprinderea are următoarele obligaţii:
    a) - sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de către conducătorul auto;
    b) - sa nu supraincarce vehiculul peste capacitatea utila de transport de persoane înscrisă în certificatul de înmatriculare;
    c) - sa nu preia la transport mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    d) - sa nu oprească pentru urcarea altor persoane decât cele care sunt angajatele întreprinderii, înscrise în documentul de transport.

    CAP. IV
    Activităţi conexe transportului rutier

    ART. 117
    Activităţile conexe transportului rutier se pot efectua de către întreprinderi numai pe baza licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier eliberata de agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în raza căreia întreprinderea îşi are sediul social.
    ART. 118
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier se eliberează pentru fiecare tip de activitate conexă, perioada de valabilitate a acesteia fiind de 5 ani.
    ART. 119
    (1) In situaţia în care activitatea conexă transportului rutier se efectuează de către o întreprindere într-un singur punct, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. eliberează prin agenţia teritorială în a carei raza întreprinderea îşi are sediul social, o copie conformă cu exemplarul original al licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier.
    (2) In situaţia în care activitatea conexă transportului rutier se efectuează de către o întreprindere în mai multe puncte, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. eliberează prin agenţia teritorială în a carei raza întreprinderea îşi are sediul social, câte o copie conformă cu exemplarul original al licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier pentru fiecare dintre acestea.
    ART. 120
    Activităţile conexe transportului rutier sunt următoarele:
    a) activităţi desfăşurate de autogara;
    b) activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public.

    IV.1. Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara

    ART. 121
    Autogara este spaţiul special amenajat, bun de utilitate publica, în care se desfăşoară activităţi specifice transportului rutier public de persoane prin servicii regulate.
    ART. 122
    Condiţiile de avizare a unei autogări sunt următoarele:
    a) casa de bilete şi abonamente;
    b) birou de mişcare şi informaţii;
    c) minimum 2 peroane pentru autobuzele, respectiv minimum 4 peroane pentru microbuzele care pleacă/sosesc in/din cursa;
    d) grup sanitar propriu cu minim doua cabine;
    e) sala de aşteptare pentru publicul călător cu cel puţin 25 de locuri pe scaune şi o suprafaţa echivalenta de minim 1 mp pentru fiecare loc pe scaun;
    f) spaţiu pentru depozitarea bagajelor publicului călător cu un volum de minim de 30 mc;
    g) afişaj pentru informarea publicului călător, inclusiv la fiecare peron.
    ART. 123
    Deţinătorii de licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogări au următoarele obligaţii:
    a) sa afişeze la fiecare casa de bilete şi abonamente orarul de funcţionare;
    b) sa monteze afisaje la peroanele de plecare/sosire a curselor;
    c) sa repartizeze cursele pe peroane astfel încât sa se asigure cel puţin 15 minute interval între doua plecari/sosiri consecutive de la acelaşi peron;
    d) sa întocmească programul autogarii în funcţie de orele de plecare şi de sosire a curselor; autogara se va deschide cu minimum 30 minute înainte de plecarea/sosirea primei curse şi se va închide după minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse;
    e) personalul autogarii este obligat sa asigure respectarea de către public a regulilor stabilite cu privire la conduita în autogara, interzicand:
    1 - cerşetoria sau jocurile de noroc;
    2 - fumatul şi consumul băuturilor alcoolice în sălile de aşteptare;
    f) sa asigure evidenta curselor plecate şi sosite, şi ordinea cronologică de execuţie, prin registrul de mişcare care va cuprinde:
    1 - ora de plecare/sosire;
    2 - numărul de circulaţie;
    3 - traseul;
    4 - operatorul de transport rutier;
    5 - observaţii;
    g) sa comunice, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., pana la data de 10 a lunii în curs, pentru luna precedenta, modul de efectuare a curselor pe fiecare operator de transport rutier, printr-o situaţie care va cuprinde următoarele date;
    1 - denumirea operatorilor de transport rutier;
    2 - nominalizarea curselor de pe traseele deţinute de operatorii de transport rutier, întârziate sau neefectuate;
    h) sa permită în mod nediscriminatoriu accesul operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogara, fără a conditiona încheierea contractelor de efectuarea unor servicii suplimentare sau pe care operatorul de transport rutier nu le solicita;
    i) sa primească şi sa înregistreze toate cererile operatorilor de transport rutier care solicita accesul în autogara, cereri la care se va răspunde afirmativ sau negativ, cu motivarea refuzului, în scris, în termen de 20 zile de la data primirii cererii;
    j) sa încheie contracte de acces în autogara, în conformitate cu graficele de circulaţie aprobate, cu operatorii de transport rutier deţinători de licenţa de traseu;
    k) sa aplice, la încheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, tarife egale pentru aceleaşi servicii;
    l) sa încheie contracte de acces în autogara cu operatorii de transport rutier fără a depăşi capacitatea autogarii.
    ART. 124
    (1) Pentru eliberarea licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara şi a copiei conforme a acesteia, solicitantul va depune la sediul agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în raza căreia întreprinderea îşi are sediul social, un dosar care va cuprinde următoarele, după caz:
    a) cerere;
    b) acte din care sa reiasă dreptul de deţinere sau de folosinţa a spaţiului;
    c) în funcţie de forma juridică de organizare:
    1 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv din care sa reiasă ca societăţile comerciale au în obiectul de activitate activităţi conexe transportului rutier;
    2 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi economice în mod independent din care sa reiasă ca persoanele fizice şi asociaţiile familiale au în obiectul de activitate activităţi conexe transportului rutier;
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul şi dovada înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, din care sa reiasă ca fundaţiile şi asociaţiile nonprofit care au personalitate juridică pot efectua activităţi conexe transportului rutier;
    4 - actul de înfiinţare, respectiv statutul/regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi codul fiscal din care trebuie sa reiasă ca instituţiile/autorităţile, altele decât cele menţionate mai sus, au în obiectul de activitate activităţi conexe transportului rutier;
    d) - avizul Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în cazul în care spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea nu sunt proprietatea statului sau a unităţii administrativ-teritoriale sau acordul consiliului local şi avizul Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în cazul în care spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea sunt proprietatea statului sau a unităţii administrativ-teritoriale;
    e) - decizia de numire a persoanei angajata a întreprinderii, responsabilă pentru activităţile desfăşurate de autogara;
    f) - angajament pe propria răspundere a reprezentantului legal al întreprinderii privind respectarea obligaţiilor prevăzute la art. 123 din prezentele Norme.
    (2) La dosarul prevăzut la alin. (1) se anexează nota de constatare întocmită de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în raza căreia întreprinderea îşi are sediul social, din care sa rezulte respectarea condiţiilor prevăzute la art. 122 lit. a) - g) din prezentele Norme.
    ART. 125
    In termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. analizează dosarul depus de solicitant si, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor necesare, eliberează licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara şi copia conformă a acesteia, ori comunica în scris refuzul motivat al eliberării acesteia.
    ART. 126
    (1) Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara, precum şi copia conformă a acesteia, se eliberează după prezentarea dovezii de plata al tarifului pentru aceste documente.
    (2) Modelul licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara este prevăzut în anexa nr. 14 la prezentele Norme.
    (3) Modelul copiei conforme a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara este prevăzut în anexa nr. 15 la prezentele Norme.
    ART. 127
    In vederea obţinerii copiei conforme a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara, în situaţia în care întreprinderea are puncte de lucru sau sucursale în care urmează sa desfăşoare activităţi de autogara, aceasta va depune la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. în raza căreia întreprinderea îşi are sediul social, un dosar care va cuprinde documentele prevăzute la art. 124 din prezentele Norme pentru fiecare din punctele de lucru sau sucursale. Pentru puncte de lucru/sucursale, nota de constatare prevăzută la alin. (2) al art. 124 din prezentele Norme va fi întocmită de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. pe raza căreia întreprinderea are deschis punctul de lucru sau sucursala.
    ART. 128
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara se suspenda în cazul săvârşirii unor abateri grave sau repetate de la reglementările legale în vigoare.
    ART. 129
    Abaterile grave pentru care se suspenda copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara sunt:
    a) reclamaţii din partea publicului călător privind nerespectarea serviciilor desfăşurate de autogara, verificate şi confirmate, iar întreprinderea nu a remediat în termenul stabilit de agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. aspectele semnalate în reclamaţii;
    b) nerespectarea angajamentului prevăzut la art. 124 lit. i) din Norme.
    ART. 130
    Abaterile pentru care la a treia repetare se aplica prevederile art. 128 din Norme sunt următoarele:
    a) necomunicarea, în termen, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. a regularitatii curselor;
    b) nerespectarea regulilor stabilite cu privire la conduita în autogara, fără ca persoana angajata a întreprinderii, responsabilă pentru activităţile desfăşurate de autogara, sa ia măsuri pentru eliminarea deficienţelor.
    ART. 131
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara se retrage în următoarele cazuri:
    a) nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării acesteia;
    b) când întreprinderea a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării acesteia;
    c) când întreprinderea îşi încetează activitatea conexă transportului rutier sau se desfiinţează. In acest caz întreprinderea este obligată sa depună, în termen de 15 zile de la încetarea activităţii, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara, precum şi copia conformă a acesteia.

    IV.2. Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public

    ART. 132
    Activităţile de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public se realizează prin preluarea de la beneficiari a comenzilor de transport rutier, acestea urmând a fi executate de intermediar, în numele sau, prin intermediul unui operator de transport rutier.
    ART. 133
    (1) In executarea activităţii de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public întreprinderea încheie contracte de transport în nume propriu, fiind răspunzătoare de efectuarea transportului fata de beneficiarul acestuia.
    (2) Transportul poate fi realizat prin unul, ori prin asociere cu mai mulţi intermediari.
    ART. 134
    Pentru eliberarea licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public şi a copiei conforme a acesteia, solicitantul va depune la sediul agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în raza căreia întreprinderea îşi are sediul social, un dosar care va cuprinde următoarele, după caz:
    a) cerere;
    b) acte din care sa reiasă dreptul de deţinere sau de folosinţa a spaţiului;
    c) în funcţie de forma juridică de organizare;
    1 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv din care sa reiasă ca societăţile comerciale au în obiectul de activitate activităţi conexe transportului rutier;
    2 - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi economice în mod independent din care sa reiasă ca persoanele fizice şi asociaţiile familiale au în obiectul de activitate activităţi conexe transportului rutier;
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul şi dovada înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, din care sa reiasă ca fundaţiile şi asociaţiile nonprofit care au personalitate juridică pot efectua activităţi conexe transportului rutier;
    4 - actul de înfiinţare, respectiv statutul/regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi codul fiscal din care trebuie sa reiasă ca instituţiile/autorităţile, altele decât cele menţionate mai sus, au în obiectul de activitate activităţi conexe transportului rutier;
    d) decizia de numire a persoanei angajata a întreprinderii, responsabilă pentru activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public;
    e) scrisoarea de garanţie sau asigurare pentru răspundere civilă, pentru activităţi conexe în valoare de minim 30.000 euro pentru transporturi rutiere naţionale şi 50.000 euro pentru transporturi rutiere internaţionale.
    ART. 135
    In termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. analizează dosarul depus de solicitant si, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor necesare, eliberează licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public şi copia conformă a acesteia ori comunica în scris refuzul motivat al eliberării acesteia.
    ART. 136
    (1) Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public şi copia conformă a acesteia se eliberează după prezentarea dovezii de plata a tarifului pentru aceste documentele.
    (2) Modelul de licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public este prevăzut în anexa nr. 16 la prezentele Norme.
    (3) Modelul copiei conforme a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public este prevăzut în anexa nr. 17 la prezentele Norme.
    ART. 137
    In vederea obţinerii copiei conforme a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, în situaţia în care întreprinderea are puncte de lucru sau sucursale în care urmează sa desfăşoare activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, aceasta va depune la agenda teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în raza căreia întreprinderea îşi are sediul social, un dosar care va cuprinde documentele prevăzute la lit. a), b), c) şi d) de la art. 134 din prezentele Norme pentru fiecare punct de lucru sau sucursala.
    ART. 138
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public se suspenda în cazul săvârşirii unor abateri grave sau repetate de la reglementările în vigoare.
    ART. 139
    Prin abateri pentru care la a treia repetare se aplica prevederile art. 138 din prezentele Norme se înţelege reclamaţiile din partea beneficiarilor privind serviciile oferite de deţinătorul licenţei de execuţie pentru activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, confirmate şi constatate prin nota de control.
    ART. 140
    Prin abatere grava se înţelege nerespectarea clauzelor contractuale stabilite prin contractul de prestări servicii de către deţinătorul licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, nerespectare stabilită de instanta de judecata printr-o hotărâre judecătorească definitiva.
    ART. 141
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public se retrage în următoarele cazuri:
    a) nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării acesteia;
    b) când întreprinderea a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării acesteia;
    c) când întreprinderea îşi încetează activitatea conexă transportului rutier sau se desfiinţează. In acest caz întreprinderea este obligată sa depună, în termen de 15 zile de la încetarea activităţii, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, precum şi copiile conforme ale acesteia.

    CAP. V
    Inspecţia şi controlul în transporturile rutiere şi activităţile conexe acestora

    ART. 142
    In exercitarea atribuţiilor de inspecţie şi control pentru care a fost abilitat, personalul împuternicit în acest scop al Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., denumit în continuare agent constatator, are drept de control în trafic, în punctele de imbarcare/debarcare a persoanelor transportate şi în punctele de control trecere frontiera asupra tuturor vehiculelor care efectuează transport rutier de persoane sau de mărfuri, inclusiv cele înmatriculate în alte state, în punctele în care se desfăşoară activităţi conexe transportului rutier precum şi la sediile, punctele de lucru sau sucursalele operatorilor de transport rutier sau întreprinderilor, conform competentelor.
    ART. 143
    (1) Controlul se efectuează în baza autorizaţiei de control, conform graficelor de control întocmite de către conducerea Inspectoratului Rutier, şefii agenţiilor teritoriale sau serviciilor regionale de control în punctele de trecere a frontierei de stat a României.
    (2) Controlul de fond la sediul operatorilor de transport rutier, al întreprinderilor şi al întreprinderilor care efectuează activităţi conexe transportului rutier se efectuează de către agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., o data la doi ani sau la solicitarea altor instituţii ale statului.
    (3) Controlul în trafic, precum şi la sediul operatorilor de transport rutier, întreprinderilor şi al întreprinderilor care efectuează activităţi conexe transportului rutier se poate efectua şi în afară graficelor de control, la sesizări sau în baza unor ordine sau dispoziţii exprese ale conducerii Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    ART. 144
    In vederea programării, organizării, bunei desfăşurări a activităţii de control şi realizării unui control unic, eficient şi sigur, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. este autorizata sa încheie protocoale de colaborare cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii de control în transportul rutier.
    ART. 145
    (1) Controalele în trafic vor fi organizate în locuri variate, pe întregul interval de timp zilnic şi săptămânal.
    (2) Programarea controalelor în trafic va avea în vedere ca acestea sa fie făcute într-un mod aleatoriu, prin rotaţie, pentru a se asigura pe cat este posibil un echilibru în ceea ce priveşte frecventa controalelor efectuate în diferite puncte din trafic.
    ART. 146
    Agenţii constatatori ai Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. au obligaţia sa deţină asupra lor autorizaţia de control şi a purtării uniformei de serviciu în timpul desfăşurării acţiunilor de control.
    ART. 147
    Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori ai Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., potrivit competentelor legale.
    ART. 148
    Evidenta proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor întocmite, se tine în "Registrul de evidenta a contravenţiilor" aflat la compartimentele functionale din structura de organizare a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. de care aparţin agenţii constatatori.
    ART. 149
    (1) Sancţiunile aplicate operatorului de transport rutier sau întreprinderilor se înregistrează în fişa cazier a acestora deschisă la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta a licenţei de transport, a certificatului de transport în cont propriu sau a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier.
    (2) In cazul în care operaţiunea de transport rutier se efectuează de către o întreprindere care nu este operator de transport rutier sau de o întreprindere care efectuează transport rutier în cont propriu, sancţiunea se aplica deţinătorului vehiculului cu care se efectuează transportul rutier.
    ART. 150
    Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor săvârşite de operatorii de transport rutier străini sau conducătorii auto nerezidenti în România, se efectuează în conformitate cu prevederile articolelor 61 şi 62 din Ordonanţa de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    ART. 151
    In cazurile în care în urma controlului, efectuat în punctele prevăzute la art. 142 din Norme, nu se impune aplicarea sancţiunilor prin încheierea unui proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, sancţiunile administrative se aplica pe baza unei note de control.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale şi tranzitorii

    ART. 152
    (1) Licenţa de transport rutier public, licenţa de transport rutier în interes propriu şi autorizaţiile de transport rutier în interes propriu eliberate operatorilor de transport rutier pana la data intrării în vigoare a prezentelor Norme rămân valabile pana la prima viza anuala ulterioara, când vor fi înlocuite cu noile formulare de licenţa de transport, respectiv certificat de transport în cont propriu, cu plata tarifului de eliberare.
    (2) Licenţa de transport rutier public, licenţa de transport rutier în interes propriu şi autorizaţia de transport rutier în interes propriu eliberate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2000, cu modificările ulterioare, se supun aceluiaşi regim juridic cu licenţa de transport şi certificatul de transport în cont propriu eliberate în baza Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    (3) Licentele de execuţie pentru vehicul eliberate operatorilor de transport rutier pana la data intrării în vigoare a prezentelor Norme rămân valabile pana la expirare, când vor fi eliberate copii conforme ale licenţei de transport sau copii conforme ale certificatului de transport în cont propriu, cu plata tarifului de eliberare.
    (4) Licentele de execuţie pentru vehicul eliberate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2000, cu modificările ulterioare, se supun aceluiaşi regim juridic cu copiile conforme ale licenţei de transport sau copiile conforme ale certificatul de transport în cont propriu eliberate în baza Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    (5) Licentele de execuţie pentru traseu eliberate pana la data intrării în vigoare a prezentelor Norme rămân valabile pana la prima viza anuala ulterioara, când vor fi înlocuite cu noile formulare de licenţa de traseu, cu plata tarifului prevăzut pentru vizarea anuala.
    (6) Licentele de execuţie pentru traseu eliberate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2000, cu modificările ulterioare, se supun aceluiaşi regim juridic cu licentele de traseu eliberate în baza Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    (7) Licenţa de execuţie pentru activităţi conexe transportului rutier - autogara respectiv licenţa de execuţie pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a activităţilor de transport eliberate operatorilor de transport rutier pana la data intrării în vigoare a prezentelor Norme rămân valabile pana la prima viza anuala ulterioara, când vor fi înlocuite cu noile formulare de licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara, respectiv licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, cu plata tarifului de eliberare.
    (8) Licenţa de execuţie pentru activităţi conexe transportului rutier - autogara respectiv licenţa de execuţie pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a activităţilor de transport rutier eliberate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 aprobată cu modificări şi completări plin Legea nr. 105/2000, cu modificările ulterioare, se supun aceluiaşi regim juridic cu licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogara, respectiv licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public eliberate în baza Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    ART. 153
    Deţinătorii de licenţe de transport rutier sau certificatul de transport rutier în cont propriu îşi organizează şi îşi desfăşoară activitatea pentru care au fost licentiati/certificaţi în baza regulamentelor proprii, cu respectarea prezentelor Norme şi a legislaţiei interne şi internaţionale în vigoare.
    ART. 154
    Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. elaborează reguli şi proceduri proprii de control şi de desfăşurare a activităţii aprobate prin Decizie a Directorului General al Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    ART. 155
    Documentele solicitate la eliberarea licenţei de transport rutier public, a certificatului de transport rutier în cont propriu, a copiilor conforme ale acestora, precum şi a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier şi a copiilor conforme ale acesteia se prezintă la sediul agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R., în copie, stampilate şi semnate de către administratorul societăţii, fiecare copie având înscris în mod expres: «Subsemnatul ...................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, ca prezentul act este conform cu originalul».
    ART. 156
    Tariful pentru eliberarea licenţei de traseu se stabileşte pentru o cursa, iar în cazul unui traseu tariful perceput reprezintă suma curselor prevăzute în caietul de sarcini al licenţei de traseu.
    ART. 157
    (1) Transportul rutier de mărfuri în trafic internaţional poate fi efectuat şi cu un autovehicul înmatriculat în România care tractează o semiremorca sau o remorca înmatriculată în alt stat, sub sigiliu vamal, dacă acordurile bilaterale prevăd aceasta.
    (2) Ansamblul format din autovehicule şi remorca/semiremorca sau tractor şi remorca/semiremorca, după caz, la care una dintre componente nu este înmatriculată în România, poate fi utilizat numai la transport rutier în trafic internaţional şi este supus reglementărilor respective, inclusiv interdicţia privind cabotajul.
    ART. 158
    (1) Vehiculele utilizate la transportul rutier de persoane prin servicii regulate în trafic naţional vor fi clasificate pe categorii.
    (2) Vehiculele utilizate la transportul rutier public de persoane în trafic internaţional vor fi clasificate pe stele.
    (3) După încetarea valabilităţii programului de transport persoane prin servicii regulate existent la data intrării în vigoare a prezentelor norme, transporturile de persoane prin servicii regulate pe trasee a căror parcurs depăşeşte 200 km vor fi efectuate numai cu autobuze sau autocare clasificate minim categoria I.
    ART. 159
    In cazul în care cursele dubluri efectuate ocazional pentru preluarea unui flux suplimentar de persoane existent temporar la capetele de traseu nu se considera curse noi, acestea se efectuează după acelaşi grafic cu al cursei dublate în următoarele condiţii:
    a) - depăşirea capacităţii de transport a vehiculului iniţial;
    b) - menţionarea în foaia de parcurs a caracterului cursei;
    c) - autovehiculul pentru cursa dublura trebuie sa întrunească cel puţin acelaşi punctaj cu cel autovehiculului titular.
    ART. 160
    Se recomanda operatorilor de transport rutier care efectuează transport rutier public de persoane sa-si certifice sistemul calităţii serviciului.
    ART. 161
    (1) Data la care se desfăşoară şedinţa de atribuire a traseelor sau curselor în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean şi interjudetean, precum şi data limita de înregistrare a solicitării se stabilesc de Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. şi se comunica operatorilor de transport rutier public, cu cel puţin 60 de zile înainte, prin afişare la sediul agenţiilor teritoriale ale acesteia şi pe site-urile Inspectoratului General de Comunicaţii şi Tehnologia Informatiei şi Autorităţii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Data de referinţa care se ia în considerare pentru acordarea punctajelor la criteriile de evaluare, specificate în anexa nr. 8 la prezentele Norme, este cu 30 de zile înaintea desfăşurării şedinţei de atribuire a traseelor sau curselor.
    ART. 162
    In condiţiile în care capacitatea autogarilor este depăşită (număr de plecari/sosiri, staţionari la peron), precum şi în cazul traseelor în trafic judeţean şi interjudetean pentru care sunt prevăzute în caietul de sarcini mai mult de 15 curse zilnic, Autoritatea Rutieră Romana - A.R.R. solicita consiliilor locale, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, amplasarea capetelor de traseu si/sau a opririlor în tranzit în alte puncte de imbarcare/debarcare care îndeplinesc condiţiile minime de siguranţa rutieră şi de confort.
    ART. 163
    In cazul efectuării transportului rutier de persoane în cont propriu de către un operator de transport rutier, acesta trebuie sa facă dovada (prin legitimatii de serviciu sau lista nominală) ca persoanele transportate au calitatea de angajaţi proprii.
    ART. 164
    (1) Asociaţiile de operatori de transport cărora li s-au atribuit trasee cuprinse în programul de transport persoane prin servicii regulate în trafic naţional pana la data intrării în vigoare a prezentelor norme vor executa traseele respective pana la expirarea valabilităţii licenţei de traseu.
    (2) In situaţia în care asociaţia de operatori de transport se desfiinţează sau unul sau mai mulţi membri asociaţi se retrag din aceasta, licentele de traseu pe care asociaţia le deţine se retrag, iar traseele respective vor fi atribuite în cadrul primei şedinţe de atribuire ulterioara.
    ART. 165
    In situaţia în care operatorul de transport sau asociaţia de operatori de transport renunţa sau i se retrag licentele de traseu, eliberate pana la data intrării în vigoare a prezentelor norme, corespunzătoare unei grupe de trasee, traseele care compun grupa respectiva se vor atribui distinct la următoarea şedinţa de atribuire.
    ART. 166
    Pentru traseele atribuite pana la apariţia prezentelor Norme, operatorii de transport rutier pot solicita eliberarea licenţei de traseu pentru vehiculele care la data atribuirii au fost nominalizate ca vehicule de rezerva, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 167
    Operatorii de transport sau întreprinderile care deţin vehiculele cu contract de leasing sau închiriere vor prezenta, pentru eliberarea copiilor conforme ale licenţei de transport sau certificatului de transport în cont propriu, acest contract în copie legalizată, iar în cazul în care locatorul este persoana fizica contractul de închiriere se înregistrează la administraţia financiară în a carei raza teritorială se afla domiciliul locatorului.
    ART. 168
    Dispoziţiile privind certificarea nivelului financiar al unei întreprinderi prin asigurarea prevăzută la art. 6, alin. (1), lit. d) din prezentele Norme sunt valabile pana la data aderării României la Uniunea Europeană.
    ART. 169
    Prevederile prezentelor Norme nu se aplica la transporturile rutiere efectuate cu vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri, a căror masa maxima autorizata, inclusiv remorca sau semiremorca, nu depăşeşte 3,5 tone, transporturilor rutiere efectuate cu autovehicule rutiere destinate transportului de persoane care, prin construcţie şi echipare, sunt destinate sa transporte maximum 9 persoane, inclusiv conducătorul auto, precum şi la transportul în regim taxi sau în regim de închiriere.


    ANEXA 1
    -------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA │
│ DE TRANSPORT │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Prezenta licenţa de transport este eliberata operatorului de transport │
│ rutier: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze transport rutier public de mărfuri si/sau de persoane în trafic │
│naţional si/sau internaţional. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de ............ pana la data de ............ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ............. │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ │
│ Semnătura │
│R.O.T.R. ...../......./...... şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    (verso)

    DISPOZIŢII GENERALE

    Prezenta licenţa de transport este eliberata, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, operatorilor de transport rutier care efectuează transport rutier public de mărfuri si/sau persoane în trafic naţional si/sau internaţional.
    Licenţa de transport este nominală şi nu este transmisibila.
    Licenţa de transport poate fi retrasă de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care operatorul de transport rutier:
    a) nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza eliberării;
    b) a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării eliberării licenţei de transport.
    Originalul licenţei de transport se păstrează la sediul operatorului de transport.
    Licenţa de transport trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul cu atribuţii de control.
    Pe teritoriul României şi oricărui al stat de tranzit sau destinaţie, operatorul de transport rutier deţinător al licenţei de transport are obligaţia de a respecta legislaţia şi dispoziţiile statului respectiv.


    ANEXA 2a
    ---------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ │
│ LICENŢA │
│ DE TRANSPORT │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ Copie conformă nr.: ........ │
│ │
│ Prezenta copie conformă este eliberata operatorului de transport rutier: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze transport rutier public de mărfuri în trafic naţional si/sau │
│internaţional. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de ........ pana la data de ......... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. .......... │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ Semnătura │
│R.O.T.R. ...../......./...... şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    DISPOZIŢII GENERALE

    Prezenta copie conformă a licenţei de transport este eliberata, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, operatorilor de transport rutier care efectuează transport rutier public de mărfuri în trafic naţional si/sau internaţional.
    Copia conformă a licenţei de transport este nominală şi nu este transmisibila.
    Copia conformă a licenţei de transport poate fi suspendată de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care operatorul de transport rutier a săvârşit abateri grave sau repetate de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului, prevăzute de reglementările în vigoare.
    Originalul unei copii conforme a licenţei de transport trebuie sa se afle la bordul vehiculului*) pe toată durata transportului rutier.
--------------
    *) Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulaţiei pe drumurile publice, cu sau fără mijloace de autopropulsie şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de mărfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrări. Ansamblul format din autovehicul şi remorca/semiremorca şi ansamblul format din tractor şi remorca/semiremorca sunt considerate vehicule rutiere.
    Copia conformă a licenţei de transport trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul cu atribuţii de control.
    Pe teritoriul României şi oricărui alt stat de tranzit sau de destinaţie, operatorul de transport rutier deţinător al copiei conforme a licenţei de transport are obligaţia de a respecta legislaţia şi dispoziţiile statului respectiv.


    ANEXA 2b
    --------
la norme
---------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ │
│ LICENŢA │
│ DE TRANSPORT │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ Copie conformă nr.: ........ │
│ │
│ Prezenta copie conformă este eliberata operatorului de transport rutier: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze transport rutier public de persoane în trafic naţional si/sau │
│internaţional. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de .................. pana la data de .................│
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ........ │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ Semnătura │
│R.O.T.R. ...../......./...... şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    DISPOZIŢII GENERALE

    Prezenta copie conformă a licenţei de transport este eliberata, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, operatorilor de transport rutier care efectuează transport rutier public de persoane în trafic naţional si/sau internaţional.
    Copia conformă a licenţei de transport este nominală şi nu este transmisibila.
    Copia conformă a licenţei de transport poate fi suspendată de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care operatorul de transport rutier a săvârşit abateri grave sau repetate de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului, prevăzute de reglementările în vigoare.
    Originalul unei copii conforme a licenţei de transport trebuie sa se afle la bordul vehiculului*) pe toată durata transportului rutier.
----------
    *) Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulaţiei pe drumurile publice, cu sau fără mijloace de autopropulsie şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de mărfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrări. Ansamblul format din autovehicul şi remorca este considerat vehicul rutier.
    Copia conformă a licenţei de transport trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul cu atribuţii de control.
    Pe teritoriul României şi oricărui alt stat de tranzit sau de destinaţie, operatorul de transport rutier deţinător al copiei conforme a licenţei de transport are obligaţia de a respecta legislaţia şi dispoziţiile statului respectiv.


    ANEXA 3
    -------
la norme
---------


    MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI
    AUTORITATEA RUTIERĂ ROMANA ─ ARR
    B─dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti


                 Nota de constatare nr. ....../din ...........

     în ziua ... luna ... anul ... ora ... localitatea ... judeţ (sector) ...


    Subsemnatul/Subsemnaţii .............. în calitate de ...............
la Autoritatea Rutieră Romana ─ ARR ─ Agenţia .................... in
temeiul ................... în baza autorizaţiei nr. ......... eliberata de
M.T.C.T. ─ A.R.R., în urma controlului efectuat în ziua de ....... luna .....
anul ....... ora ..... la .............. din ......... str. .................
nr. ........................... sect./jud. .....................
am constatat următoarele:*) 1) ............................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
    2) ....................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
    3) ....................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

    Faptele de mai sus constituie abateri prevăzute la:*)
    1) art. ..................... din ................
    2) art. ..................... din ................
    3) art. ..................... din ................

    De săvârşirea faptei se face vinovat:**) ..............................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

   Fata de abaterile constatate propunem aplicarea următoarelor măsuri:
   1) ............. conform art. .......... din ..................
   2) ............. conform art. .......... din ..................
   3) ............. conform art. .......... din ..................

    Alte observaţii:***) ..................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

    Agent/Agenţi constatator (numele şi semnătura): ......................
...........................................................................
...........................................................................


    Subsemnatul şef al Agenţiei ARR ............. aprob/nu aprob sancţiunile
    prevăzute în prezenta Nota.



              Şef Agenţie ARR (semnătura şi ştampila): ............


-------------
    *) In cazul în care spaţiul alocat este insuficient, se continua
separat în trei exemplare semnate de toate părţile, pe fiecare pagina,
aceasta constituind anexa, parte integrantă a prezentului proces─verbal.
    **) ─ pentru persoane fizice ─ nume, prenume, fiul (fiica) lui şi a,
născut(a) la data, în localitatea, ocupaţia şi locul de munca, domiciliul,
cod numeric personal, B.I./C.I.
    ─ pentru persoane juridice ─ denumire, sediul, codul unic de
înregistrare la Registrul Comerţului, datele de identificare a persoanei
pe care o reprezintă şi calitatea acesteia.
    ***) Se poate propune de exemplu contabilizarea abaterilor, iar când
acestea vor atinge un număr pentru care se aplica anumite măsuri
administrative, conform reglementărilor specifice în vigoare, sa se
propună aplicarea acestora.



    ANEXA 4
    -------
la norme
---------

    Model de imprimat Format A4 hârtie galbena cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ CERTIFICAT │
│ DE TRANSPORT IN CONT PROPRIU │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Prezentul certificat de transport în cont propriu este eliberat │
│întreprinderii: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze transport rutier în cont propriu de mărfuri si/sau de persoane, │
│în trafic naţional si/sau internaţional. │
│ │
│ │
│ │
│ Valabil de la data de ............ pana la data de ....... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ........... │
│ │
│ │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ Semnătura │
│R.I. ...../......./...... şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    (verso)

    DISPOZIŢII GENERALE

    Prezentul certificat de transport este eliberat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, întreprinderilor care efectuează transport rutier în cont propriu de mărfuri si/sau persoane în trafic naţional si/sau internaţional.
    Prezentul certificat permite efectuarea de transport rutier în cont propriu în următoarele condiţii:
    a) ca o activitate secundară sau suplimentară celorlalte activităţi ale întreprinderii;
    b) mărfurile transportate sunt proprietatea întreprinderii ori au fost vândute, cumpărate sau închiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
    c) scopul deplasării este transportul mărfurilor sau al persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
    d) persoanele transportate sunt angajaţii întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii;
    e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate sau obţinute de aceasta printr─un contract de vânzare─cumpărare cu plata ulterioara ori în baza unui contract de leasing pe termen lung sau, în cazul transportului de mărfuri, vehiculele putând fi închiriate fără sofer;
    f) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de către conducători auto angajaţi ai întreprinderii sau de persoana fizica însăşi.
    Certificatul de transport în cont propriu este nominal şi nu este transmisibil.
    Certificatul de transport în cont propriu poate fi retras de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care întreprinderea:
    a) nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza eliberării acestuia;
    b) a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării eliberării acestuia.
    Originalul certificatului de transport în cont propriu se păstrează la sediul întreprinderii.
    Certificatul de transport în cont propriu trebuie prezentat ori de câte ori este solicitat de către personalul cu atribuţii de control.
    Pe teritoriul României şi oricărui alt stat de tranzit sau destinaţie, întreprinderea deţinătoare de certificat de transport în cont propriu are obligaţia de a respecta legislaţia şi dispoziţiile statului respectiv.


    ANEXA 5a
    --------
la norme
--------

     Model de imprimat Format A4 hârtie galbena cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ CERTIFICAT │
│ DE TRANSPORT IN CONT PROPRIU │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ Copie conformă nr.: ......... │
│ │
│ │
│ │
│ Prezenta copie conformă a certificatului de transport în cont propriu este │
│eliberata întreprinderii: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze transport rutier în cont propriu de mărfuri, în trafic naţional │
│si/sau internaţional. │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de ................... pana la data de ................│
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ......... │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ Semnătura │
│R.I. ...../......./...... şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    DISPOZIŢII GENERALE

    Prezenta copie conformă a certificatului de transport în cont propriu este eliberata, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, întreprinderilor care efectuează transport rutier în cont propriu de mărfuri în trafic naţional si/sau internaţional.
    Prezentul certificat permite efectuarea de transport rutier în cont propriu în următoarele condiţii:
    a) ca activitate secundară sau suplimentară celorlalte activităţi ale întreprinderii;
    b) mărfurile transportate sunt proprietatea întreprinderii ori au fost vândute, cumpărate sau închiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
    c) scopul deplasării este transportul mărfurilor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
    d) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate sau obţinute de aceasta printr─un contract de vânzare─cumpărare cu plata ulterioara ori în baza unui contract de leasing pe termen lung sau, în cazul transportului de mărfuri, vehiculele putând fi închiriate fără sofer;
    e) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de către conducători auto angajaţi ai întreprinderii sau de persoana fizica însăşi.
    Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu este nominală şi nu este transmisibila.
    Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu poate fi suspendată de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care întreprinderea a săvârşit abateri grave sau repetate de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului, prevăzute de reglementările în vigoare.
    Originalul unei copii conforme a certificatului de transport în cont propriu trebuie sa se afle la bordul vehiculului*) pe toată durata transportului rutier.
--------------
    *) Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulaţiei pe drumurile publice, cu sau fără mijloace de autopropulsie şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de mărfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrări. Ansamblul format din autovehicul şi remorca/semiremorca şi ansamblul format din tractor şi remorca/semiremorca sunt considerate vehicule rutiere.
    Copia conformă a certificatului de transport trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul cu atribuţii de control.
    Pe teritoriul României şi oricărui alt stat de tranzit sau de destinaţie, întreprinderea deţinătoare a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu are obligaţia de a respecta legislaţia şi dispoziţiile statului respectiv.


    ANEXA 5b
    --------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie galbena cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ │
│ CERTIFICAT │
│ DE TRANSPORT IN CONT PROPRIU │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ Copie conformă nr.: ......... │
│ │
│ │
│ │
│ Prezenta copie conformă a certificatului de transport în cont propriu este │
│eliberata întreprinderii: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze transport rutier în cont propriu de persoane, în trafic naţional │
│si/sau internaţional. │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de ................... pana la data de ................│
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ......... │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ Semnătura │
│R.I. ...../......./...... şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    DISPOZIŢII GENERALE

    Prezenta copie conformă a certificatului de transport în cont propriu este eliberata, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, întreprinderilor care efectuează transport rutier în cont propriu de persoane în trafic naţional si/sau internaţional.
    Prezentul certificat permite efectuarea de transport rutier în cont propriu în următoarele condiţii:
    a) ca activitate secundară sau suplimentară celorlalte activităţi ale întreprinderii;
    b) scopul deplasării este transportul persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
    c) persoanele transportate sunt angajaţii întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii;
    d) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate sau obţinute de aceasta printr─un contract de vânzare─cumpărare cu plata ulterioara ori în baza unui contract de leasing pe termen lung;
    e) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de către conducători auto angajaţi ai întreprinderii sau de persoana fizica însăşi.
    Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu este nominală şi nu este transmisibila.
    Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu poate fi suspendată de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care întreprinderea a săvârşit abateri grave sau repetate de la reglementările în vigoare privind transportul rutier si/sau protecţia mediului, prevăzute de reglementările în vigoare.
    Originalul unei copii conforme a certificatului de transport în cont propriu trebuie sa se afle la bordul vehiculului*) pe toată durata transportului rutier.
-------------
    *) Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulaţiei pe drumurile publice, cu sau fără mijloace de autopropulsie şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de mărfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrări. Ansamblul format din autovehicul şi remorca este considerat vehicul rutier.
    Copia conformă a certificatului de transport în cont propriu trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul cu atribuţii de control.
    Pe teritoriul României şi oricărui alt stat de tranzit sau de destinaţie, întreprinderea deţinătoare a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu are obligaţia de a respecta legislaţia şi dispoziţiile statului respectiv.


    ANEXA 6
    -------
la norme
--------


┌─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│1. Expeditor (nume, adresa, CUI): │ │
├─────────────────────────────────────────┤ SCRISOARE DE TRANSPORT │
│ │ Pentru transportul mărfurilor în trafic naţional │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────┤15. Operator de transport sau întreprindere (nume,│
│2. Destinatar (nume, adresa, CUI): │prenume sau denumirea comercială): │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┤
│ ├──────────────────────────────────────────────────┤
│ │Adresa: │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┤
│ ├──────────────────────────────────────────────────┤
│ │ CUI: │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autovehicul: marca tonaj │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│3. Locul prevăzut pentru livrarea mărfii:│Nr. înmatriculare. │
│ │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Localitate (adresa): │Echipaj 1. │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ │ 2. │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ Data: │16. Transportatori succesivi (nume, adresa, CUI) │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│4. Locul şi data încărcării mărfii │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Localitatea (adresa): │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ Data: │17. Rezerve şi observaţii ale transportatorilor │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│5. Documente de însoţire a mărfii │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────┴───────────────────────┬─────────────┬────────────┤
│6. Denumirea mărfii 7. Nr. colete 8. Mod de ambalare 9. Natura│10. Greutate │11. Cubaj │
│ mărfii │bruta (kg) │(mc) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┤
│Clasa Cifra Litera (ADR) │ │ │
├────────────────────────────────────────┬────────────────────────┴─────────────┴────────────┤
│12. Instrucţiunile expeditorului │14. Elemente de tarifare │
│(condiţii speciale de transport, etc.) │ │
├────────────────────────────────────────┼────────────┬───────────┬─────────────┬────────────┤
├────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
├────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
├────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
├────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
├────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
├────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
│13. Încheiată la Data │ │ │ │ │
├─────────────────────┬──────────────────┴────────────┴─────┬─────┴─────────────┴────────────┤
│18. │19. │20. Recepţia mărfii │
│ │ │Data: ............... │
│Semnătura şi ştampila│Semnătura şi ştampila operatorului de│Semnătura şi ştampila │
│expeditorului │transport, întreprinderii │destinatarului │
└─────────────────────┴─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘



    ANEXA 7
    -------
la norme
---------


                Exemplaire de l'expediteur
                Copy for sender
               ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
               │1 Expediteur (nom, adresse, pays) │ LETTRE DE VOITURE INTERNAŢIONALE │
               │ Sender (name, address, country) │ INTERNAŢIONAL CONSIGNMENT NOTE No 24382 │
               │ │ ┌─────┐ │
               │ │ │ CMR │ │
               │ │ └─────┘ │
               │ │ │
               │ │ Ce transport est soumis, This carriage is subject, │
               │ │ nonobstant toute clause notwithstanding any clause to │
               │ │ contraire a la Convention the country, to the Convention│
               │ │ relative au contrat de on the Contract for the │
               │ │ transport internaţional de Internaţional Carriage of │
               │ │ marchandises par route (CMR) goods by road (CMR) │
               ├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
               │2 Destinataire (nom, adresse, pays) │16 Transporteur (nom, adresse, pays) │
               │ Consignee (name, address, country) │ Carrier (name, address, country) │
               │ │ │
               │ │ │
               │ │ │
A remplir sous ├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
      la │3 Lieu prevu pour la livraison de la marchandise (lieu, pays) │17 Transporteur successifs (nom, adresse, pays) │
responsabilite │ Place of delivery of the goods (place, country) │ Successive carriers (name, address, country) │
de l'expediteur│ │ │
               ├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼ ─ En cas de
To be completed│4 Lieu et date de la prise en charge de la marchandise (lieu, │18 Reserves et observations du │ marchandises
on the sender's│ pays, date) │ transporteur │ dangereuses
responsability │ Place and date of taking over the goods (place, country, │ Carrier's reservations and │ indiquer,
               │ date) │ observations │ outre la
               ├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │certification
               │5 Documents annexes │ │eventuelle, a
     1─15 │ Documents attached │ │ la derniere
               ├─────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┬──────────────┬────────────────┬──────────────┤ ligne du
               │6 Margues et 7 Nombre des 8 Mode 9 Nature de la │10 No │11 Poids brut, │12 Cubage mc │ cadre le
               │ numero colis d'emballage marchandise │ statistique│ kg │ │chiffre et le
 Y compris et │ Marks and Number of Method of Nature of goods │ Statistical│ Gross weight │ Volume │ cas echeant,
               │ Nos packages packing │ number │ în kg │ în mc │ la lettre.
 including and │ │ │ │ │
               │ │ │ │ │
               │ │ │ │ │
               ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │ │ │
   19+21+22. │ Clasee Chiffre Lettre │ │ │ │ ─ In case of
               │ Class Number Letter (ADR*) │ │ │ │ dangerous
               ├─────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┴──────────────┴────────────────┴──────────────┤goods mention,
               │13 Instructions de │19 Conventions │ besides
  Les parties │ l'expediteur │ particulieres │ possible
 encadrees de │ Sender's │ Special │certification,
lignes grasses │ instructions │ agreements │ on the last
 doivent etre │ │ │ line of the
 remplies par │ │ │ column the
      le │ ├────────────────────┬──────────────┬────────────────┬──────────────┤particulars of
 transporteur │ │20 A payer par │Expediteur │ │Destinataire │the class, the
               │ │ To be paid by │Sender │Monnaie/Currency│Consignee │number and the
   The space │ ├────────────────────┼─────────┬────┼───────┬────────┼─────────┬────┤ letter, if
  framed with │ │ Prix de transport│ │ │ │ │ │ │ any.
  heavy lines │ │ Carriage charges │ │ │ │ │ │ │
 must be filled│ │ ├─────────┼────┼───────┼────────┼─────────┼────┤
   în by the │ │ Reductions │ │ │ │ │ │ │
    carrier │ ├────────────────────┼─────────┼────┼───────┼────────┼─────────┼────┤
               │ │ Deductions: ─ │ │ │ │ │ │ │
               │ │ Solde/Balance │ │ │ │ │ │ │
               │ │ ├─────────┼────┼───────┼────────┼─────────┼────┤
               │ │ Supplements │ │ │ │ │ │ │
               ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤ Supplem. charges:│ │ │ │ │ │ │
               │14 Prescription d'affranchissement │ ├─────────┼────┼───────┼────────┼─────────┼────┤
               │ Instructions as to payment for carriage │ Fairs accessoires│ │ │ │ │ │ │
               │[] Franco/Carriage paid │ Other charges: + │ │ │ │ │ │ │
               │[] Nonfranco/Carriage forward ├────────────────────┼─────────┼────┼───────┼────────┼─────────┼────┤
               │ │ TOTAL │ │ │ │ │ │ │
               ├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┴─────────┴────┴───────┴────────┴─────────┴────┤
               │21 Etablie a le 19 │15 Remboursement/Chash on delivery -----------------------│
               │ Established în on │-------------------------------------------------------------------│
               ├──────────────────────────────────────────┬──────────────────┴────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┤
               │22 │23 │24 Marchandises recues/Goods received │
               │ │ │ │
               │ │ │ Lieu le 19 │
               │ │ │ Place on │
               │ │ │ │
               │ Signature et timbre de l'expediteur │ Signature et timbre du transporteur │ Signature et timbre du destinataire │
               │ Signature and stamp of the sender │ Signature and stamp of the carrier │ Signature and stamp of the consignee │
               └──────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘
                                                                                                                   Modele IRU 1976



    ANEXA 8
    -------
la norme
---------

    CRITERIILE de evaluare şi punctajele care se acorda în cazul atribuirii curselor în trafic interjudetean şi a traseelor în trafic judeţean

    1. Vechimea parcului de vehicule:
    ─ Anul de fabricaţie (AF) este acelaşi cu anul atribuirii (AA) ─ 18 puncte;
    ─ AF = AA ─ 1 ─ 18 puncte;
    ─ AF = AA ─ 2 ─ 16 puncte;
    ─ AF = AA ─ 3 ─ 14 puncte;
    ─ AF = AA ─ 4 ─ 12 puncte;
    ─ AF = AA ─ 5 ─ 10 puncte;
    ─ AF = AA ─ 6 ─ 9 puncte;
    ─ AF = AA ─ 7 ─ 8 puncte;
    ─ AF = AA ─ 8 ─ 3 puncte;
    ─ AF = AA ─ 9 ─ 2 puncte;
    ─ AF = AA ─ 10 ─ 1 punct.

    2. In funcţie de structura parcului de vehicule utilizat pentru executarea acelei curse sau traseu, se acorda:
    ─ 10 puncte pentru fiecare vehicul aflat în proprietate sau deţinut cu contract de leasing;
    ─ 3 puncte pentru fiecare vehicul deţinut cu contract de închiriere.
    3. Dacă operatorul de transport rutier a deţinut în mod neîntrerupt licenţa de traseu pe acel traseu:
    ─ 5 ani sau mai mult ─ 15 puncte;
    ─ între 4 şi 5 ani ─ 13 puncte;
    ─ între 3 şi 4 ani ─ 11 puncte;
    ─ între 2 şi 3 ani ─ 9 puncte;
    ─ între 1 şi 2 ani ─ 7 puncte;
    ─ 6 luni inclusiv, dar mai puţin de 1 an ─ 2 puncte.
    4. Operatorul de transport rutier va fi depunctat cu câte un punct pentru fiecare copie conformă a licenţei de transport suspendată în perioada de valabilitate a programului de transport în trafic naţional.
    Nu se acorda puncte pentru executarea transportului de persoane prin servicii regulate speciale. Pentru traseele pe care s─au efectuat curse care nu au un caracter permanent pe tot cuprinsul anului, vechimea neîntrerupta pe aceste trasee se calculează identic. In aceasta situaţie vechimea neîntrerupta calculată este valabilă numai pentru cursele cu caracter sezonier şi nu se ia în considerare pentru cursele cu caracter permanent. De asemenea, vechimea neîntrerupta calculată pentru traseu pentru cursele cu caracter permanent nu este valabilă pentru cursele cu caracter sezonier.

    ANEXA 9
    -------
la norme
---------

    METODOLOGIA DE PUNCTARE

    1. La criteriul nr. 1 din anexa nr. 8 se acorda puncte pentru fiecare vehicul care va fi utilizat la executarea traseului. Punctele se cumulează şi apoi se face media aritmetica. Numărul de ani se stabileşte în funcţie de anul de fabricaţie înscris în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului, fără a se lua în considerare luna din an.
    2. La criteriul nr. 2 din anexa nr. 8 se acorda puncte pentru fiecare vehicul care va fi utilizat la executarea traseului. Punctele se cumulează şi apoi se face media aritmetica.
    3. La acordarea punctelor în funcţie de criteriul nr. 3 din anexa nr. 8 se procedează astfel:
    a) La acordarea punctelor pentru vechimea pe traseu se vor lua în considerare luna şi anul de când operatorul de transport rutier a deţinut licenţa pentru traseul respectiv. Aceeaşi modalitate de stabilire a vechimii pe traseu se aplica şi în cazul în care operatorul de transport rutier a făcut parte, înainte de data apariţiei prezentelor Norme, dintr─o asociaţie de operatori de transport rutier care a deţinut licenţa pentru traseul în cauza.
    b) Pentru traseele pe care se efectuează curse care nu au un caracter permanent pe tot cuprinsul anului, vechimea se calculează astfel: 1 sezon = 1 an.
    4. Punctajul obţinut la criteriile de evaluare 1., 2. şi 3. menţionate în anexa nr. 8 se cumulează. Din suma astfel obţinută se scade punctajul rezultat la criteriul 4., obtinandu─se punctajul general.
    5. In caz de egalitate de puncte la punctajul general, licenţa de traseu se atribuie operatorului de transport rutier care a obţinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 3 din anexa nr. 8, iar în cazul în care egalitatea se menţine, operatorului de transport rutier care a obţinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 1 din anexa nr. 8 sau, în cazul în care egalitatea se menţine, operatorului de transport rutier care a obţinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 2 din anexa nr. 8. In cazul în care egalitatea se menţine, licenţa de traseu se acorda în mod echitabil solicitanţilor.

    ANEXA 10
    --------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ LICENŢA DE TRASEU │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ Transport de persoane prin servicii*1) ................ │
│ │
│ │
│ Prezenta licenţa de traseu s─a eliberat operatorului de transport rutier: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze transporturi rutiere de persoane, în trafic naţional. │
│ │
│ │
│ Valabil de la data de ................... pana la data de .................│
│în condiţiile vizarii anuale de către emitent. │
│ │
│ │
│ Eliberata în baza licenţei de transport seria ........ nr. ...... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ......... │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ Semnătura │
│ şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier poate efectua transport de persoane pe │
│traseul menţionat pe verso, în conformitate cu caietul de sarcini anexat. │
│ │
│----------- │
│ *1) Se va înscrie "regulate" sau "regulate speciale", după caz. │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    (verso)

    Vize anuale:
┌────┬───────────────────┬────────────────────┬───────────────┬────────────────┐
│Nr. │ Nr. înregistrare │ Valabilă pana la: │ Semnătura │ Ştampila │
│crt.│ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴────────────────────┴───────────────┴────────────────┘


    Categoria traseului*2):
┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Judeţean │ Interjudetean │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘
----------
    *2) Categoria traseului se certifica prin ştampila.


    Traseul:
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


                          Seria ....... Nr. .........



    ANEXA 11
    --------
la norme
--------


    (fata)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
    CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI
    AUTORITATEA RUTIERĂ ROMANA ─ A.R.R.

Agenţia A.R.R. .................... Operator de transport rutier
                                                 ............................


                     CAIET DE SARCINI AL LICENŢEI DE TRASEU

                        Seria ....... Nr. .......*1)


           Transport de persoane prin servicii*2) ...................


    A. Graficul de circulaţie:

    Traseul: .................. cod traseu ............
┌──────────────┬──────────┬───────────────┬─────────────────────┬──────────────┐
│ DUS │ │ │ │ ÎNTORS │
├──────────────┤ Km │ Nr. │ Denumirea staţiei ├──────────────┤
│Ora de plecare│ │ staţie │ │Ora de plecare│
├───┬───┬───┬──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┬───┬───┬──┤
│C1 │C2 │C3 │Cn│ │ │ │C1 │C2 │C3 │Cn│
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
├───┼───┼───┼──┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼───┼───┼───┼──┤
└───┴───┴───┴──┴──────────┴───────────────┴─────────────────────┴───┴───┴───┴──┘


                                    EMITENT,
                                  ...........

----------
    *1) Se înscrie seria şi numărul licenţei pentru traseu.
    *2) Se înscrie "regulate" sau "regulate speciale", după caz.


    (verso)

    B. Condiţii pentru asigurarea graficului de circulaţie:
       1. Zilele în care circula
       2. Numărul de autovehicule necesare/nr. înmatriculare
       3. Capacitatea autovehiculelor
       4. Amenajările şi dotările autovehiculului
       5. Numărul de soferi necesar


    C. Contractele pentru utilizarea autogarilor şi a staţiilor:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. crt. Autogara (staţie) Nr./data contract Valabil pana la .....
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

      Operator de transport Şeful agenţiei A.R.R. .......
     ........................ ..............................
     (semnătura şi ştampila) (semnătura şi ştampila)


         Data emiterii ...................



    ANEXA 12
    --------
la norme
---------


    MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
    CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI

    DIRECŢIA GENERALĂ INFRASTRUCTURA
    SI TRANSPORT RUTIER



                                   SOLICITARE

       PENTRU TRASEU INTERNAŢIONAL DE PERSOANE PRIN SERVICII*1) ........

--------------
       *1) Se înscrie "regulat" sau "regulat special", după caz.


    TRASEU NOU .............................................. [ ]

    PRELUNGIRE AUTORIZAŢIE TRASEU ........................... [ ]

    MODIFICARE TRASEU ....................................... [ ]

    NUMELE, ADRESA, TELEFON, NR. CONT SI BANCA OPERATORULUI
    DE TRANSPORT RUTIER
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................

    PUNCT DE LUCRU IN LOCALITATEA "0" CAP DE TRASEU ─ ADRESA
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................


    TRASEUL (LOCALITATEA "0" CAP TRASEU, STAŢIILE DE IMBARCARE SI DEBARCARE
    A CĂLĂTORILOR DE PE TERITORIUL ROMÂNIEI, LOCALITATEA (ŢARA) DE TRANZIT,
    STAŢIILE DE IMBARCARE SI DEBARCARE DE CĂLĂTORI DE PE TERITORIUL TARII
    DE DESTINAŢIE) CONFORM ANEXA 1 ─ GRAFICUL DE CIRCULAŢIE PENTRU SERVICII
    REGULATE DE TRANSPORT PERSOANE
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................


    PUNCTELE DE TRECERE FRONTIERA (LOCALITATEA/ŢARA)
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................

    ZILELE IN CARE CIRCULA ─ CONFORM ANEXA 1 ─ GRAFICUL DE CIRCULAŢIE
    PENTRU SERVICII REGULATE SAU SERVICII REGULATE SPECIALE DE
    TRANSPORT PERSOANE:

    ● PLECARE DIN LOCALITATEA "0" CAP DE TRASEU:
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................

    ● SOSIRE IN LOCALITATEA TARII DE DESTINAŢIE:
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................

    ● PLECAREA DIN LOCALITATEA TARII DE DESTINAŢIE:
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................

    ● SOSIREA IN LOCALITATEA "0" CAP DE TRASEU:
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................

    NUMELE SI ADRESA PARTENERULUI STRĂIN:
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................


    DOCUMENTE ATAŞATE:

    ● CONTRACTUL CU PARTENERUL STRĂIN IN LIMBA ROMANA SI IN LIMBA TARII
      DE DESTINAŢIE ...................................... EXEMPLARE
    ● GRAFICUL DE CIRCULAŢIE PENTRU SERVICII REGULATE DE TRANSPORT
      PERSOANE ─ ANEXA 1 ................................. EXEMPLARE
    ● LISTA DE PREŢURI ─ ANEXA 2 ......................... EXEMPLARE
    ● HARTA TRASEULUI ─ ANEXA 3 .......................... EXEMPLARE
    ● SCHEMA DE CONDUCERE SI ODIHNA AL SOFERILOR CONFORM AETR ─
      ANEXA 4 ─ .......................................... EXEMPLARE
    ● STATUTUL SOCIETĂŢII/CERTIFICAT ÎNSCRIERE MENŢIUNI ..... EXEMPLARE
    ● PERIOADA DE EFECTUARE A TRASEULUI .......... ANI

    OBSERVAŢII:
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................
    ...................................................................


     DATA ......... SEMNĂTURA SI ŞTAMPILA



    ANEXA 13
    --------
la norme
--------



               Documentul de control pentru transportul rutier de
              persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional


(hârtie albastra: DIN A4 ─ 297 x 210 mm) (Coperta─fata)

ROMÂNIA MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
  RO CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI
                AUTORITATEA RUTIERĂ ROMANA ─ ARR


                                       Document control nr. .......



                              DOCUMENT DE CONTROL
                     PENTRU TRANSPORTUL RUTIER DE PERSOANE
                            PRIN SERVICII OCAZIONALE
                                  ─ NAŢIONAL ─



    Denumirea operatorului de transport rutier ............................
    .......................................................................
    .......................................................................


    Adresa: ...............................................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    .......................................................................



  ........................ ...................................
  (locul şi data eliberării) (semnătura şi ştampila autorităţii
                                            care a eliberat carnetul)


                          (foaia de parcurs ─ fata)

     (hârtie albastra: DIN A4 ─ 29,7 x 21 cm)

FOAIE DE PARCURS PENTRU Document control nr. .........
 TRANSPORTURI RUTIERE Foaie de parcurs nr. .........
OCAZIONALE DE PERSOANE
     ─ NAŢIONAL ─

┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│1. (IMAGINE)*) │ (IMAGINE)*) │
│Numărul de înmatriculare al autovehiculului │Numărul locurilor disponibile│
├──┬──────────────────────────────────┬──────────┼─────────────────────────────┤
│2.│ (IMAGINE)*) │ │.............................│
│ │Denumirea operatorului de │ L.S. │.............................│
│ │transport rutier, adresa, CUI │ │.............................│
│ │ │ │C.U.I. ......................│
├──┼──────────────────────────────────┼──────────┴─────────────────────────────┤
│3.│ (IMAGINE)*) │1. .....................................│
│ │Numele conducătorului/ │2. .....................................│
│ │conducătorilor auto │3. .....................................│
├──┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ │Notari ale conducătorului auto: │4. Notari ale organelor de control: │
│5.│ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├──┼────────┬─────────────────────────┴────────────────────────────────────────┤
│ │Itinerar│ Etape zilnice │
│ ├────────┼─────────────────┬─────────────────┬───────────┬────┬─────────────┤
│ │ Date │ De la │ La │ Km cu │ Km │ Confirmarea │
│ │ │localitatea .....│localitatea .....│încărcătura│gol │transportului│
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│6.├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
│ ├────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼────┼─────────────┤
└──┴────────┴─────────────────┴─────────────────┴───────────┴────┴─────────────┘

    NOTA(CTCE)
    *) A se vedea şi imaginea asociata.


    (hârtie albastra: DIN A4 ─ 29,7 x 12 cm)


               (Pagina de garda a documentului de control ─ fata)


                                 AVIZ IMPORTANT

    1. Transporturile rutiere de persoane prin servicii ocazionale în trafic
naţional, se pot efectua:
    ─ între doua localităţi sau începând şi sfârşind pe teritoriul aceleiaşi
localităţi, cu tranzitarea a cel puţin unei alte localităţi;
    ─ în baza unui contract pentru deplasarea unui grup de persoane dinainte
constituit;
    ─ de către autovehiculele neincarcate utilizate exclusiv pentru înlocuirea
unui autovehicul defect sau accidentat în timp ce efectua un serviciu
ocazional.
    2. In aceiaşi categorie intra şi transporturile în gol a autovehiculelor
pentru executarea acestor servicii.
    3. Transportul mărfurilor în scopuri comerciale în autovehicule proiectate
pentru transportul de persoane nu constituie transport de persoane prin
servicii ocazionale.
    4. Informaţii privind modul de completare a foii de parcurs:
    a) Pentru fiecare călătorie efectuată ca un serviciu ocazional, operatorul
de transport rutier trebuie, înainte de începerea călătoriei, sa completeze o
foaie de parcurs, în dublu exemplar.
    Foaia de parcurs trebuie sa poarte ştampila operatorului de transport
rutier şi semnătura acestuia sau a conducătorului autovehiculului, după caz.
    Originalul foii de parcurs se va păstra la bordul autovehiculului pe tot
parcursul călătoriei şi va fi prezentată la cererea organelor de control
autorizate;
    b) Lista călătorilor va fi barata după ultima persoana înscrisă în lista;
    5) In timpul derulării serviciilor ocazionale nici o persoana nu poate
urca sau cobori în timpul transportului.
    6) Operatorul de transport rutier este obligat sa verifice corectitudinea
si conformitatea completării foilor de parcurs. Acestea vor fi completate cu
majuscule şi cu cerneala care nu se şterge.
    8) Documentul de control este nominal şi nu este transmisibil.


                           (foaia de parcurs ─ verso)

┌──┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Lista călătorilor: │
│ ├──────────────────────────┬──────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │1. │28. │55. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │2. │29. │56. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │3. │30. │57. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │4. │31. │58. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │5. │32. │59. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │6. │33. │60. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │7. │34. │61. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │8. │35. │62. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │9. │36. │63. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │10. │37. │64. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │11. │38. │65. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │12. │39. │66. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │13. │40. │67. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│7.│14. │41. │68. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │15. │42. │69. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │16. │43. │70. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │17. │44. │71. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │18. │45. │72. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │19. │46. │73. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │20. │47. │74. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │21. │48. │75. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │22. │49. │76. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │23. │50. │77. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │24. │51. │78. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │25. │52. │79. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │26. │53. │80. │
│ ├──────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │27. │54. │81. │
├──┼──────────────────────────┴──────┬───────────────────┴───────────────────────┤
│ │Data completării foii de parcurs:│Semnătura operatorului de transport rutier:│
│8.│ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ │Schimbări neprevăzute │
│9.│ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 14
    --------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ ─ ACTIVITĂŢI DESFĂŞURATE DE AUTOGARA ─ │
│ │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Prezenta licenţa este eliberata întreprinderii: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze activităţi conexe transportului rutier. │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de ......... pana la data de ......... │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. .......... │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ │
│ Semnătura │
│ şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    Prezenta licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara este eliberata, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara este nominală şi nu este transmisibila.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara poate fi retrasă de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care întreprinderea:
    a) nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza eliberării;
    b) a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării eliberării licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara se păstrează la sediul întreprinderii.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul autorizat cu atribuţii de control.


    ANEXA 15
    --------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ ─ ACTIVITĂŢI DESFĂŞURATE DE AUTOGARA ─ │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ Copie conformă nr.: .......... │
│ │
│ Prezenta licenţa este eliberata întreprinderii: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze activităţi conexe transportului rutier. │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de .......... pana la data de ........ │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ........... │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ │
│ Semnătura │
│ şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    Prezenta copie conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara este eliberata, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara este nominală şi nu este transmisibila.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara poate fi suspendată de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul săvârşirii unor abateri grave sau repetate de la reglementările legale în vigoare.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara se păstrează la sediul întreprinderii, punctului de lucru sau sucursalei.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi desfăşurate de autogara trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul autorizat cu atribuţii de control.


    ANEXA 16
    --------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ ─ ACTIVITĂŢI DE INTERMEDIERE A OPERAŢIUNILOR DE TRANSPORT RUTIER PUBLIC ─ │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Prezenta licenţa este eliberata întreprinderii: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze activităţi conexe transportului rutier. │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de .......... pana la data de ......... │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. ......... │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ │
│ Semnătura │
│ şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    Prezenta licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public este nominală şi nu este transmisibila.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public poate fi retrasă de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul în care întreprinderea:
    a) nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza eliberării;
    b) a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării eliberării licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public se păstrează la sediul întreprinderii.
    Licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul autorizat cu atribuţii de control.


    ANEXA 17
    --------
la norme
--------

    Model de imprimat Format A4 hârtie albastra cu fond stema României (fata)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│┌────┐ ROMÂNIA │
││ RO │ │
│└────┘ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ │
│ ─ ACTIVITĂŢI DE INTERMEDIERE A OPERAŢIUNILOR DE TRANSPORT RUTIER PUBLIC ─ │
│ │
│ │
│ Seria: ....... Nr. .............. │
│ │
│ Copie conformă nr.: .......... │
│ │
│ │
│ │
│ Prezenta licenţa este eliberata întreprinderii: │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│sa efectueze activităţi conexe transportului rutier. │
│ │
│ │
│ │
│ Valabilă de la data de ......... pana la data de ........ │
│ │
│ │
│ │
│ Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent: │
│ Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R.│
│ Agenţia A.R.R. .......... │
│ │
│ │
│Data eliberării: ............ │
│ │
│ Semnătura │
│ şi │
│ Ştampila ............... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (verso)

    Prezenta copie conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public este nominală şi nu este transmisibila.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public poate fi suspendată de către Autoritatea Rutieră Romana ─ A.R.R. în cazul săvârşirii unor abateri grave sau repetate de la reglementările legale în vigoare.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public se păstrează la sediul întreprinderii, punctului de lucru sau sucursalei.
    Copia conformă a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier ─ activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public trebuie prezentată ori de câte ori este solicitată de către personalul autorizat cu atribuţii de control.

                                  -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016