Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 14 iunie 2010  sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 14 iunie 2010 sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 408 din 18 iunie 2010
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor stabileşte condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor.
    (2) Principalul obiectiv al prezentei norme este asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorului din punctul de vedere al siguranţei alimentare; fiecare operator din sectorul alimentar de-a lungul lanţului alimentar trebuie să asigure respectarea siguranţei alimentare.
    (3) Riscurile alimentare existente în etapa de producţie primară trebuie identificate şi controlate; pentru situaţiile în care mici cantităţi de produse primare sunt livrate direct consumatorilor de către operatorul care le produce se impune ca protecţia să fie asigurată prin intermediul legislaţiei naţionale, în special datorită legăturii strânse dintre producător şi consumator.

    ART. 2
    Vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor se efectuează în limita cotei de lapte obţinute în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. II
    Condiţii pentru echipamentele automate de vânzare directă a laptelui crud (automatele pentru vânzarea directă de lapte)
    ART. 3
    Operatorii din sectorul alimentar care comercializează lapte crud prin intermediul automatelor trebuie să se asigure că automatele:
    a) sunt construite din materiale care pot fi uşor de curăţat, dezinfectat atât la interior, cât şi la exterior şi să respecte prevederile cap. V din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;
    b) sunt prevăzute cu sisteme de răcire care să permită menţinerea laptelui crud la o temperatură de până la maximum +4°C şi minimum 0°C; temperaturile de depozitare pentru laptele crud trebuie asigurate, chiar şi în tubulatura dintre rezervorul de lapte şi căile de distribuţie, până la robinet;
    c) suprafeţele care vin în contact direct cu laptele crud trebuie să fie în bună stare, uşor de curăţat şi, dacă este cazul, de dezinfectat; în acest scop se acceptă materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice;
    d) robinetul de curgere trebuie să fie construit astfel încât să nu permită contaminarea microbiologică, să fie uşor detaşabil pentru a permite curăţarea şi dezinfectarea; sub robinetul de curgere este obligatoriu să existe o tavă pentru colectarea oricărei scurgeri sau picături, care trebuie păstrată curată;
    e) rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie să fie uşor de curăţat şi dezinfectat;
    f) automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să fie dotate cu senzor de temperatură cu afişarea externă a acesteia, care se verifică periodic pentru recalibrare de către un organism specializat şi acreditat în acest scop;
    g) monitorizarea temperaturilor trebuie să fie păstrate de către operatorul de industrie alimentară de la care provine laptele crud cel puţin un an;
    h) automatele pentru vânzarea laptelui crud trebuie să fie prevăzute cu un sistem care să nu permită vânzarea în cazul întreruperii curentului electric care implică o creştere a temperaturii laptelui peste valoarea maximă de +4°C.


    ART. 4
    Automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să prezinte în mod obligatoriu vizibil, lizibil şi permanent actualizarea următoarelor informaţii:
    a) descrierea produsului - "Lapte crud de la ...." (specia);
    b) denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud care face obiectul vânzării directe, data mulgerii;
    c) data la care a fost alimentat automatul;
    d) data expirării valabilităţii laptelui;
    e) instrucţiuni pentru depozitarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0°C şi +4°C);
    f) numărul de înregistrare sanitară veterinară acordat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană pentru fiecare automat, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 5
    La automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud prevăzute cu un sistem de îmbuteliere, recipientele trebuie să prezinte inscripţionat pe o etichetă următoarele informaţii:
    a) descrierea produselor - "Lapte crud de la ...."(specia);
    b) data ambalării (ziua, luna, anul);
    c) data expirării (ziua, luna, anul);
    d) denumirea exploataţiilor de vaci producătoare de lapte şi numărul de înregistrare, locaţia completă;
    e) instrucţiuni pentru păstrarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0°C şi +4°C).


    ART. 6
    (1) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se amplasează în spaţii închise sau în spaţii deschise, care să elimine orice risc de contaminare, alimentate cu energie electrică, racordate la o sursă de apă potabilă caldă şi/sau rece în condiţiile în care automatele nu sunt dotate cu sistem propriu de igienizare.
    (2) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se amplasează astfel încât consumatorul final să nu aibă acces la rezervorul de păstrare a laptelui.

    CAP. III
    Condiţii aplicabile laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor
    ART. 7
    Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fie obţinut de la animale care nu prezintă niciun simptom de boală contagioasă care poate fi transmisă omului prin lapte;
    b) să fie obţinut de la animale care sunt în bună stare de sănătate şi care nu prezintă niciun semn de boală care ar putea duce la contaminarea laptelui şi, în special, care nu suferă de o infecţie a aparatului genital însoţită de scurgeri, de enterită cu diaree şi febră sau de o inflamaţie vizibilă a ugerului;
    c) să fie obţinut de la animale cărora nu li s-au administrat substanţe sau produse neautorizare sau de la animale care nu au făcut obiectul unui tratament ilegal;
    d) să fie obţinut de la animale pentru care, în cazul administrării unor produse sau substanţe autorizate, a fost respectată perioada de aşteptare prescrisă pentru aceste produse sau substanţe;
    e) să fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin unui efectiv care este oficial indemn de tuberculoză;
    f) să fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin unui efectiv care este indemn sau oficial indemn de bruceloză;
    g) să fie obţinut de la oi sau capre care aparţin unei exploataţii oficial indemne sau indemne de bruceloză;
    h) laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final trebuie să se încadreze în parametrii de calitate în ceea ce priveşte criteriile care se aplică laptelui crud stabiliţi în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. III din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare (număr total de germeni, număr total de celule somatice şi reziduuri de antibiotice);
    i) să fie obţinut cu respectarea tuturor cerinţelor de igienă a mulsului şi să fie răcit, păstrat la fermă şi transportat corespunzător;
    j) laptele crud trebuie transportat de la locul producerii la locurile de vânzare directă către consumatorul final prin intermediul automatelor în recipiente confecţionate din materiale uşor de spălat şi de dezinfectat, rezistente la coroziune, care să nu modifice compoziţia laptelui, să nu producă modificări ale laptelui (culoare, gust, miros etc.) şi să nu transfere laptelui substanţe care pun în pericol sănătatea consumatorului.


    CAP. IV
    Condiţii aplicabile exploataţiei de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor
    ART. 8
    Exploataţiile de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    a) să fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, inclusiv pentru activitatea de vânzare directă a laptelui crud;
    b) instalaţiile de muls, ustensilele şi spaţiile în care se depozitează laptele după muls, manipulat şi răcit, să fie situate şi să fie construite astfel încât să limiteze riscurile de contaminare a laptelui;
    c) spaţiile destinate depozitării laptelui după muls să fie bine separate de spaţiile unde sunt adăpostite animalele;
    d) suprafaţa echipamentelor care intră în contact cu laptele (ustensilele, recipientele utilizate la muls şi transport) să fie uşor de curăţat, de întreţinut şi dezinfectat, în care scop se impune utilizarea unor materiale netede, lavabile şi netoxice.


    CAP. V
    Condiţii aplicabile ambalajelor în care se vinde laptele prin intermediul automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud
    ART. 9
    (1) În cazul în care ambalajele care vin în contact direct cu laptele sunt oferite din automatele de lapte, acestea trebuie să fie de unică folosinţă, curate şi să asigure protecţie împotriva contaminării pe durata transportului şi pe timpul păstrării (de exemplu: recipiente din material plastic, pungi, sticle din material plastic etc.).
    (2) Materialele care vin în contact cu laptele crud trebuie să îndeplinească prevederile regulamentelor Uniunii Europene privind materialul şi obiectele din materialul plastic destinat să vină în contact cu produsele alimentare şi trebuie să se supună inclusiv prevederilor Directivei nr. 2002/72/CE a Comisiei din 6 august 2002 privind materialele şi obiectele din material plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare.
    (3) Este permisă vânzarea directă de lapte crud prin introducerea acestuia în ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curăţării şi igienizării acestora revenind în totalitate consumatorului.

    ART. 10
    Automatele destinate vânzării directe de lapte trebuie să aibă inscripţionate în lateral şi în faţă următoarele menţiuni: " LAPTE CRUD - se va fierbe".

    ART. 11
    În cazul în care în urma controalelor oficiale efectuate de medicii veterinari sau în baza rezultatelor de laborator laptele nu se încadrează în parametrii de calitate şi salubritate stabiliţi de legislaţia în vigoare, respectiv la numărul total de germeni, numărul de celule somatice, reziduuri de medicamente, parametrii microbiologici şi fizico-chimici, se va dispune suspendarea sau interzicerea vânzării directe a laptelui crud până la eliminarea neconformităţii şi remedierea deficienţelor constatate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

    ART. 12
    (1) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se pot amplasa la nivelul exploataţiei şi în afara exploataţiei.
    (2) În situaţiile în care automatele pentru vânzarea laptelui crud sunt amplasate în afara exploataţiei, operatorii din exploataţiile producătoare de lapte, proprietari ai automatelor, au obligaţia elaborării procedurilor pentru transportul laptelui de la exploataţie până la locul de amplasare a automatului.

    ART. 13
    (1) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se alimentează cu lapte zilnic.
    (2) Laptele crud nevândut va fi preluat de către proprietarul fermei de origine şi va fi utilizat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    (3) Alimentarea unui automat se efectuează numai cu lapte crud provenit de la un singur operator, producător de lapte crud.
    (4) Alimentarea automatelor cu lapte crud se efectuează direct numai de către producătorul de lapte căruia îi aparţine exploataţia de animale producătoare de lapte şi automatele pentru distribuirea laptelui.

    ART. 14
    (1) Vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor se realizează de către operatori care deţin exploataţii de animale producătoare de lapte crud în limitele cotelor individuale de lapte pentru vânzări directe, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte.
    (2) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se înregistrează sanitar-veterinar, conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se supun controlului sanitar-veterinar conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.

    ART. 15
    Nerespectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.


    -------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016