Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR din 14 aprilie 2008  privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR din 14 aprilie 2008 privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 313 din 22 aprilie 2008
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 34 din 14 aprilie 2008, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 313 din 22 aprilie 2008.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor stabileşte derogările de la cerinţele prevăzute în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, acordate pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) şi b) din Regulamentul Comisiei nr. 2.074/2005/CE, precum şi procedura de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale.

    ART. 2
    În înţelesul prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:
    a) produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale - produsele alimentare care sunt recunoscute istoric ca produse tradiţionale sau sunt obţinute în conformitate cu referinţele tehnice la un procedeu tradiţional, codificate sau înregistrate, ori în conformitate cu metodele de producţie tradiţionale şi care se disting în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii sau sunt protejate de legislaţia naţională;
    b) operator din domeniul alimentar - persoana fizică sau juridică care răspunde de îndeplinirea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în cadrul unităţilor care deţin atestate pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    c) derogări de la cerinţele prevăzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, acordate pentru fabricarea produselor ce prezintă caracteristici tradiţionale - exceptările de la cerinţele prevăzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, acordate de autoritatea veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, la solicitarea operatorilor din domeniul alimentar, în conformitate cu art. 7 din Regulamentul Comisiei nr. 2.074/2005/CE;
    d) înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale - înscrierea unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, în baza cererii-tip întocmite conform modelului cuprins în anexa nr. 1, de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază este amplasată unitatea;
    e) unităţi supuse înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor - unităţile care deţin atestate pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, care au solicitat şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
    f) document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale - documentul întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 3, eliberat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază este amplasată unitatea care deţine atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care a solicitat şi a obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.


    CAP. II
    Derogările de la cerinţele prevăzute în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, care se acordă pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) şi b) din Regulamentul Comisiei nr. 2.074/2005/CE
    ART. 3
    (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor acordă unităţilor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi solicită derogări de la cerinţele prevăzute în anexa II cap. II pct. 1 din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând cont de procedeul tradiţional de obţinere a produsului, pentru încăperile în care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, şi anume:
    a) materialele din care sunt confecţionate pavimentele;
    b) materialele din care sunt confecţionaţi pereţii;
    c) materialele din care sunt confecţionate plafoanele sau, dacă nu există plafon, suprafaţa interioară a acoperişului;
    d) materialele din care sunt confecţionate ferestrele şi celelalte deschideri;
    e) materialele din care sunt confecţionate uşile.

    (2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor acordă unităţilor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi solicită derogări de la cerinţele prevăzute în anexa II cap. II pct. 1 lit. f) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând cont de procedeul tradiţional de obţinere a produsului, pentru materialele din care sunt confecţionate echipamentele, instrumentele şi ustensilele utilizate în mod specific pentru pregătirea, ambalarea şi împachetarea acestor produse.
    (3) Măsurile şi metodele de curăţenie şi dezinfecţie a încăperilor, echipamentelor, instrumentelor şi ustensilelor, precum şi frecvenţa punerii în aplicare a acestora trebuie să fie adaptate procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar ce prezintă caracteristici tradiţionale, ţinând cont de flora ambiantă specifică.
    (4) Echipamentele, instrumentele şi ustensilele folosite conform procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să fie menţinute în permanenţă într-o stare de igienă satisfăcătoare, curăţate şi dezinfectate în mod regulat.

    CAP. III
    Procedura de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale
    ART. 4
    (1) În vederea acordării derogărilor şi înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, operatorul din domeniul alimentar înaintează direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea pentru care se solicită acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, cererea-tip, conform modelului cuprins în anexa nr. 1, însoţită de documente justificative.
    (2) Documentele care însoţesc cererea-tip pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor sunt următoarele:
    a) "Atestat produse tradiţionale", eliberat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938 din 14 octombrie 2004, în copie xerox, conform cu originalul;
    b) schiţa unităţii, care trebuie să cuprindă: încăperile în care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    c) descrierea detaliată a etapelor procedeului tradiţional de obţinere a produsului, precum şi a echipamentelor, instrumentelor şi ustensilelor folosite pentru obţinerea acestuia;
    d) certificatul constatator de înregistrare a operatorului din domeniul alimentar, eliberat de oficiul registrului comerţului judeţean sau al municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială este amplasată unitatea pentru care se solicită acordarea derogărilor, în copie xerox, conform cu originalul;


    ART. 5
    Cererea-tip completată cu datele necesare se depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială se află unitatea pentru care se solicită acordarea derogărilor şi se înregistrează în registrul de evidenţă a cererilor pentru acordarea derogărilor numai dacă este însoţită de documentele prevăzute la art. 4 alin. (2).

    ART. 6
    (1) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea pentru care se solicită acordarea derogărilor are obligaţia de a înregistra cererea depusă şi de a verifica unitatea în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, prin personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    (2) Personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea pentru care se solicită acordarea derogărilor are obligaţia de a verifica la faţa locului atât realitatea datelor înscrise în documentele prevăzute la art. 4 alin. (2), cât şi conformitatea cu cerinţele prevăzute la cap. IV.
    (3) Rezultatul verificărilor faptice se înscrie într-o "notă de constatare", întocmită conform modelului din anexa nr. 2, redactată în două exemplare, care se semnează de medicul veterinar oficial/inspectorul pentru siguranţa alimentelor şi de reprezentantul legal al unităţii, din care un exemplar rămâne la unitate şi unul la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea şi care va cuprinde:
    a) evaluarea unităţii, respectiv a încăperilor în care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    b) evaluarea materialelor din care sunt confecţionate: pavimentele, pereţii, plafoanele sau, dacă nu există plafon, suprafaţa interioară a acoperişului, ferestrele şi celelalte deschideri, uşile, echipamentele, instrumentele şi ustensilele;
    c) evaluarea tratamentelor tehnologice de fierbere, pasteurizare, sterilizare, încălzire, închegare, fermentare, maturare, uscare, afumare, care , vântare etc., care se aplică la obţinerea produsului;
    d) evaluarea măsurilor şi metodelor de curăţenie şi dezinfectare a încăperilor, echipamentelor, instrumentelor şi ustensilelor, precum şi frecvenţa punerii în aplicare a acestora, care trebuie să fie adaptate procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar atestat, ţinând cont de flora ambiantă specifică;
    e) evaluarea cerinţelor generale pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor care deţin atestate pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, prevăzute la art. 12, respectiv art. 13, după caz;
    f) evaluarea respectării cerinţelor relevante ale legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor art. 14.


    ART. 7
    (1) În situaţia în care personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti constată că datele înscrise în documentele care însoţesc cererea-tip pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor nu corespund sau nu sunt îndeplinite cerinţele generale pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor, prevăzute la art. 12, respectiv art. 13, deficienţele constatate şi măsurile dispuse se menţionează distinct în "Nota de constatare" şi constituie motivaţia neacordării derogărilor şi înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii care a obţinut atestat şi în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale.
    (2) După remedierea deficienţelor constatate, menţionate în "Nota de constatare", reprezentantul legal al unităţii solicită în scris direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea reverificarea unităţii.

    ART. 8
    (1) În situaţia în care se constată că datele înscrise în documentele care însoţesc cererea-tip pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor corespund şi sunt îndeplinite cerinţele generale pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor, prevăzute la art. 12, respectiv art. 13, se menţionează distinct în "Nota de constatare" şi constituie motivaţia acordării derogărilor şi înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale.
    (2) În baza "Notei de constatare" direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea eliberează "Documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor" pentru unitatea în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale", întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 3.

    ART. 9
    (1) Unităţile care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, care au solicitat şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, conform prevederilor prezentei norme, sunt înscrise de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială sunt amplasate într-un registru special, acordându-se pentru fiecare unitate un număr de înregistrare, precedat de literele PT (produs tradiţional).
    (2) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, monitorizează unităţile înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în scris despre derogările acordate.
    (3) Unităţile care deţin atestate pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale sunt delistate din lista unităţilor înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, atunci când se constată că, în mod repetat, nu respectă prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a legislaţiei veterinare europene în vigoare privind siguranţa alimentelor.

    ART. 10
    Produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, care se realizează în unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, trebuie să poarte inscripţionat pe etichetă următorul text: "PRODUS TRADIŢIONAL OBŢINUT ÎN UNITATEA ........./(numărul de înregistrare al unităţii din registrul special)....."

    ART. 11
    (1) Operatorii din domeniul alimentar trebuie să se asigure că laptele crud folosit pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale îndeplineşte cerinţele de sănătate şi de igienă stabilite în anexa III secţiunea IX cap. I din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE, privind regulile specifice de igienă pentru alimentele de origine animală.
    (2) Operatorii din domeniul alimentar trebuie să se asigure că animalele de la care provine carnea proaspătă folosită pentru fabricarea produselor din carne ce prezintă caracteristici tradiţionale au fost supuse controalelor oficiale prevăzute la art. 5 din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE şi au fost sacrificate numai în unităţi autorizate/aprobate sanitar veterinar.

    CAP. IV
    Cerinţele generale pe care trebuie să le îndeplinească unităţile care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, în vederea acordării derogărilor de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi a înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
    ART. 12
    Unităţile care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care solicită acordarea de derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să îndeplinească şi să deţină următoarele:
    a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca recepţia materiei prime şi prepararea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea materiei prime şi a produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    b) un spaţiu pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare;
    c) un număr adecvat de facilităţi pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor cu apă caldă şi rece curentă sau cu apă premixată la o temperatură adecvată;
    d) facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul materiei prime, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    e) ventilaţie adecvată, naturală sau artificială, şi, acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi vaporilor;
    f) iluminat natural sau artificial adecvat;
    g) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor şi dezinfectanţilor; dezinfectantele şi substanţele similare trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentară conform procedurii naţionale şi să fie folosite astfel încât să nu aibă efecte adverse asupra echipamentelor, ustensilelor, materiilor prime şi produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale; containerele în care sunt depozitaţi detergenţii şi dezinfectanţii trebuie să fie uşor identificabile şi să poarte etichete cu instrucţiuni de folosire; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă;
    h) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea materialelor de igienizare şi de întreţinere;
    i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru păstrarea echipamentului de protecţie al persoanelor care prepară produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
    k) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele stabilite în Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare;
    l) containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeurile şi subprodusele care nu sunt destinate consumului uman;
    m) sisteme de drenare şi evacuare a apelor reziduale, care să corespundă condiţiilor de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare;
    n) persoanele care prepară şi/sau manipulează materiile prime şi produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.


    ART. 13
    Stânele care deţin atestat pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care solicită acordarea de derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, trebuie să îndeplinească şi să deţină următoarele:
    a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca activităţile de recepţie a laptelui şi fabricare a produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea laptelui şi a produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    b) în funcţie de tipul de produse fabricate, un spaţiu pentru maturarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    c) un spaţiu de mărime suficientă pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare;
    d) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele stabilite în Legea nr. 458/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) facilităţi pentru spălarea mâinilor, prevăzute cu substanţe pentru igienizare şi cu mijloace igienice de uscare a mâinilor;
    f) facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul laptelui, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
    g) ventilaţie naturală adecvată şi, acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi vaporilor;
    h) iluminat natural sau artificial adecvat;
    i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor, dezinfectanţilor şi a materialelor de igienizare; dezinfectantele şi substanţele similare trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentară conform procedurii naţionale şi folosite astfel încât să nu aibă efecte adverse asupra echipamentelor, ustensilelor, laptelui şi produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale; containerele în care sunt depozitaţi detergenţii şi dezinfectanţii trebuie să fie uşor identificabile şi să poarte etichete cu instrucţiuni de folosire; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă;
    j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
    k) containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeuri şi pentru subprodusele care nu sunt destinate consumului uman, cum ar fi zer, zară;
    l) persoanele care prepară şi/sau manipulează laptele şi produsele lactate trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.


    ART. 14
    Acordarea derogărilor de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare şi pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor nu exonerează operatorul din domeniul alimentar de responsabilităţile privind respectarea cerinţelor specifice ale legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

    ART. 15
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

    ANEXA 1

    la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
    CERERE - TIP
    pentru acordarea derogărilor şi înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
    pentru unitatea care deţine atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale
    nr. ....... din ..........
    Operatorul din domeniul alimentar, ........., cu sediul social în localitatea ......., str. ...... nr. ....., judeţul ....... cu Certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Autorizaţia nr. ...., codul fiscal ..... , telefon ...., fax ...., e-mail ..... , reprezentat de ...., domiciliat în ..... , str. ..... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul/judeţul ......., posesor al buletinului/cărţii de identitate seria ..... nr. ......., eliberat/eliberată de .........., având funcţia de ........., pe baza documentelor anexate la dosar, solicit acordarea derogărilor de la cerinţele prevăzute de Regulamentul nr. 852/2004/CE cu privire la igiena produselor alimentare şi pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii care deţine atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, cu sediul în localitatea ......, str. ........ nr. ....., sectorul/judeţul ............, pentru următoarele produse tradiţionale atestate:
    1. .................................................. ;
    2. .................................................. ;
    3. .................................................. ;
    4. .................................................. .


┌─────────────┬────────────────────────┐
│Data │Semnătura/Ştampila │
│............ │..................... │
└─────────────┴────────────────────────┘

    Domnului director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare
    şi pentru Siguranţa Alimentelor ...........................

    ANEXA 2

    la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ
    ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ........
    Nr. ............ data ..................
    NOTĂ DE CONSTATARE*)
    Subsemnatul, ......., medic veterinar oficial/inspector pentru siguranţa alimentelor în cadrul ......, având în vedere Cererea-tip nr. ..... din ...... pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii care deţine atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, înregistrată la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ........, pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii cu sediul în localitatea ..... , str. ...... nr. ......, sectorul/judeţul ......., care deţine atestat pentru fabricarea următoarelor produse tradiţionale:
    1. ....................................................
    2. ....................................................
    3. ....................................................
    4. ...................................................,

    în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2008, am verificat realitatea datelor înscrise în documentele prevăzute la art. 4 alin. (2), constatând următoarele:
    a) încăperile în care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale
    ..........................................................................;
    b) materialele din care sunt confecţionate: pavimentele, pereţii, plafoanele sau, dacă nu există plafon, suprafaţa interioară a acoperişului, ferestrele şi celelalte deschideri, uşile, echipamentele, instrumentele şi ustensilele .......
    ..........................................................................;
    c) tratamentele tehnologice de fierbere, pasteurizare, sterilizare, încălzire, închegare, fermentare, maturare, uscare, afumare, care , zvântare etc. care se aplică la obţinerea produsului ....................................
    ..........................................................................;
    d) măsurile şi metodele de curăţenie şi dezinfectare a încăperilor, echipamentelor, instrumentelor şi ustensilelor, precum şi frecvenţa punerii în aplicare a acestora, care trebuie să fie adaptate procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar atestat, ţinând cont de flora ambiantă specifică
    ..........................................................................;
    e) cerinţele generale pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, prevăzute la art. 12, respectiv art. 13, după caz, din Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare care prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2008 ........................
    .........................................................................;
    f) cerinţele relevante ale legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare ........................................... .
    CONCLUZII:
    a) îndeplineşte condiţiile pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii specificate în cererea-tip;
    - Medic veterinar oficial/inspector pentru siguranţa alimentelor ......... din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ......., în urma verificării efectuate, propun acordarea derogărilor cu privire la ........., pentru obţinerea produselor tradiţionale de tipul ........... şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii specificate în cererea-tip;

    b) nu îndeplineşte condiţiile pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii specificate în cererea-tip;
    ...........................................................................
    ...........................................................................


    Medic veterinar oficial/Inspector
    pentru siguranţa alimentelor,*)
    .................................
    (semnătura, parafa şi ştampila)
    Reprezentantul legal al unităţii,*)
    ....................................
    (numele în clar, semnătura şi ştampila)
    *) Nota de constatare se semnează şi se ştampilează pe fiecare pagină.

    ANEXA 3

    la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ
    ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR .............
    DOCUMENT
    de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
    pentru unitatea în care se realizează produse alimentare care prezintă caracteristici tradiţionale
    nr. ..... din .......
    Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ......., având în vedere Cererea-tip nr. ....... pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii care deţine atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, înregistrată la Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor ......., pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii cu sediul în localitatea ......., str. ......... nr. ......, sectorul/judeţul ............., care deţine atestat pentru fabricarea următoarelor produse tradiţionale:
    1. ...................................................;
    2. ...................................................;
    3. ...................................................;
    4. ...................................................;

    în baza Notei de constatare nr. ....... din data de ......., întocmită de medicul veterinar oficial/inspectorul pentru siguranţa alimentelor ......... în cadrul ........, în temeiul prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale,
    Dispune:
    ÎNREGISTRAREA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
    ÎN REGISTRUL SPECIAL NUMĂR DE ÎNREGISTRARE ............ PT (Produs tradiţional)

    Director executiv,
    ................................
    (numele şi prenumele, semnătura
    şi ştampila oficială)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016