Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ din 23 decembrie 2002  care stabileşte condiţiile de sănătate a animalelor şi cerinţele de certificare pentru importul în România din ţări terţe de Crassostrea gigas, în scopul repopulării pentru purificarea apelor naţionale*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ din 23 decembrie 2002 care stabileşte condiţiile de sănătate a animalelor şi cerinţele de certificare pentru importul în România din ţări terţe de Crassostrea gigas, în scopul repopulării pentru purificarea apelor naţionale*)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 152 bis din 10 martie 2003
-----------
    *) Aprobată prin Ordinul nr. 644/23.12.2002 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 152 din 10 martie 2003.


    ART. 1
    Autoritatea veterinară competentă avizează importul în România din ţările enumerate la anexa nr. 1 de moluşte aparţinând speciei Crassostrea gigas, în scopul repopulării pentru purificarea apelor naţionale sau reimersării în centrele de purificare care comunică cu apele naţionale, cu condiţia sa:
    1. să respecte următoarele condiţii de import:
    a) moluştele vor fi supuse, în ziua încărcării, unui control pentru a se verifica dacă îndeplinesc cerinţele stabilite la art. 3, alin. (1) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor ce reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi produselor de acvacultură", aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 494/27.12.2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191/21.03.2002;
    b) moluştele trebuie să fi fost crescute pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă şi să fi fost recoltate din apele naţionale ale ţării de origine;
    c) moluştele trebuie să fie originare dintr-o zonă care a fost declarată de către autoritatea sanitară veterinară competentă, liberă de mikrocitoza şi de iridoviroza - cunoscută şi sub denumirea de boala velară a stridiilor, în conformitate cu procedurile de eşantionare şi metodele de diagnostic stabilite de anexa nr. 2 şi în care nu există nici o altă boală importantă a moluştelor bivalve, cu excepţia marteiliozei - Marteilia refrigerens - şi bonamiozei - Bonamia ostreae;
    d) înainte de încărcare, moluştele vor fi verificate pentru absenţa moluştelor bivalve din alte specii, în conformitate cu procedurile stabilite de anexa nr. 3.
    2. să fie însoţite de un certificat de sănătate al cărui model este stabilit de anexa nr. 4.
    ART. 2
    Autoritatea veterinară centrală a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, poate emite acte normative sau prevederi administrative suplimentare, pentru a se asigura implementarea prezentei norme sanitare veterinare şi conformitatea cu prevederile acesteia.
    ART. 3
    Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.


    ANEXA 1
    -------
    la norma sanitară veterinară
    ----------------------------

                   Lista provizorie a ţărilor terţe din care
             sunt avizate activităţi de import de Crassostrea gigas
          destinate repopulării pentru purificarea apelor din România

    1. AU Australia
    2. CA Canada
    3. NZ Noua Zeelanda
    4. US Statele Unite ale Americii


    ANEXA 2
    -------
    la norma sanitară veterinară
    ----------------------------

                Proceduri de eşantionare şi metode de diagnostic
             pentru declararea unei zone ca fiind liberă de bolile
           microcitoza şi iridoviroza, produse de Mikrocystos mackini
                                şi de Iridovirus

    A. TEHNICA DE PRELEVARE A PROBELOR

    1. PRELEVAREA DE PROBE
    1.1. Puncte de prelevare
    Pentru fiecare din zonele avute în vedere, trebuie să fie selectate un număr de puncte de prelevare de probe în aşa fel încât să maximizeze şansele de detectare a agenţilor patogeni. Pentru acest scop se va ţine cont de parametrii care au efect asupra dezvoltării agenţilor patogeni, cum ar fi densitatea de populare, curenţii de apă şi ciclul de creştere al moluştelor. Pentru o zonă dată, cel puţin trei puncte de recoltare trebuie să fie selectate. Numărul punctelor de prelevare de probe trebuie mărit pentru zonele mari, cuprinzând mai multe locuri de cultură a speciilor în cauză. Oricând este posibil, cel puţin o prelevare de probă trebuie să fie recoltată cu substrat natural. Trebuie să fie selectate moluştele care prezintă anomalii: creştere anormală, cochilii deschise.
    1.2. Perioada şi frecvenţa de prelevare
    Frecvenţa inspecţiilor este bazată pe perioada de incubaţie şi inspecţiile trebuie să aibă loc după aceea. Perioadele de inspecţie trebuie să ţină cont de transferul moluştelor care în general are loc primavara şi toamna. Prelevarea de probe trebuie să fie efectuată de două ori pe an, primavara şi toamna, pentru Mikrocytos şi Iridovirus.
    1.3. Mărimea probelor prelevate
    În timpul perioadei de control de doi ani care precede acordarea statutului de crescătorie autorizată, mărimea probelor prelevate pentru fiecare punct de prelevare este de 150 de moluşte sau un număr suficient pentru a asigura un nivel de confidenţă de 95% şi detectarea unei prevalente de 2% a purtătorilor de agenţi patogeni.
    2. TRANSPORTUL PROBELOR
    Toate moluştele prelevate trebuie să fie expediate laboratorului aprobat în timp de 24 de ore după prelevarea lor. Acestea trebuie să fie ambalate în conformitate cu normele actuale pentru a le păstra în bună stare. Pe fiecare probă trebuie să fie aplicată o etichetă care să precizeze clar locul prelevării şi istoricul bolii - dacă există vreunul.
    3. EXAMENUL MACROSCOPIC
    Moluştele trebuie să fie deschise cu atenţie astfel încât să nu fie deteriorate ţesuturile, în special mantaua, branhiile, inima şi glandele digestive. Trebuie să fie observate anomaliile şi leziunile ţesuturilor, precum şi deformările cochiliei, prezenţa organismelor care perforează cochilia şi a paraziţilor vizibili în manta.
    4. EXAMINAREA EFECTIVELOR ÎN CARE PROCENTUL DE MORTALITATE ESTE CRESCUT
    Ori de câte ori procentul de mortalitate este crescut, în efectivele de moluşte bivalve trebuie să se efectueze o investigaţie urgentă pentru determinarea cauzei. Pe teren, o mortalitate este considerată crescută atunci când survine brusc şi între două observaţii în cursul ciclului de reflux. În eclozionator, o mortalitate este considerată ca fiind crescută atunci când nu se obţin larve în timpul unei perioade care cuprinde pontele succesive ale mai multor reproducători. În creşă, o mortalitate este considerată crescută atunci când survine brusc şi în mai multe tuburi. Proba prelevată trebuie să cuprindă 150 moluşte bivalve şi să fie manipulată în conformitate cu tehnica definită pentru examenul histologic. Aceasta tehnică trebuie utilizată iniţial, înaintea oricărui alt tip de examen. Probele sunt fixate, de preferinţă cu lichidul fixator Carson, care permite reutilizarea acestora pentru examinarea la microscopul electronic.
    B. METODE DE DIAGNOSTIC
    a) Mikrocytos mackini
    PREGĂTIREA ŞI EXAMINAREA PROBELOR PENTRU MIKROCITOZA
    1. Examenul citologic
    Se efectuează o secţiune prin ţesuturile cu abcese, ulcere sau pustulele verzi; se elimină excesul de apă prin plasarea probei pe o hârtie absorbantă, apoi se aplică pe o lamă de sticlă proba cu secţiunea prin ţesutul infectat. Lamele se usucă în aer, apoi se fixează cu metanol pentru 2-3 minute. Lamele se colorează utilizând orice colorant echivalent colorantului Wright - Giemsa, de exemplu Hemacolor Kit - Merk sau Diff-Quick - Baxter, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului. Se imersează lamele în prima baie de colorare pentru 4-5 secunde, apoi se imersează imediat în a doua baie pentru 3 secunde. Se clăteşte cu apă de robinet, se usucă complet cu aer rece sau cald şi se include într-o răşină sintetică - Eukitt. Parazitul, cu un diametru de 1-3 мm, este vizibil în interiorul hemocitelor sau în exteriorul celulelor gazda şi are o citoplasmă albastră şi un nucleu mic roşu. Este suficient un timp de observaţie de 5 minute/lamă.
    2. Examenul histologic
    Pentru examenul histologic, se efectuează o secţiune prin corpul moluştei cuprinzând pustulele, abcesele sau ulcerele, dacă acestea există. Se plasează apoi proba într-un lichid fixator, cum ar fi fixatorul Davidson, Bouin sau Carson. Ultimul fixator enumerat permite, dacă este necesar, reutilizarea probelor pentru examen la microscopul electronic. Raportul între volumul ţesutului şi volumul fixatorului nu trebuie să depăşească 1:10. Probele sunt apoi prelucrate în conformitate cu metodele histologice clasice. Mai mulţi coloranţi nespecifici cum ar fi hemalaun-eozina şi colorantul tricromic al lui Masson, permit evidenţierea lui Mikrocystos. Aceste exemple nu sunt exhaustive. Se recomanda examinarea a două secţiuni pentru fiecare stridie. Stadiile de dezvoltare ale lui Mikrocystos, parazit intracelular de 2-3 мm diametru, pot fi observate în celulele ţesutului conjunctiv vezicular de la periferia leziunilor, în celulele musculare şi în hemocitele din interiorul leziunilor.
    b) Iridoviroza sau boala velară a stridiilor
    PREGĂTIREA ŞI EXAMINAREA PROBELOR PENTRU IRIDOVIRUS
    1. Examenul citologic
    Se efectuează o secţiune prin glanda digestivă şi branhii de-a lungul planului sagital; se absoarbe excesul de apă prin aplicarea unei hârtii absorbante, apoi se presează pe o lamă de sticlă acea parte a secţiunii care trece prin organele infectate. Lamele se usucă în aer, apoi se fixează cu metanol pentru 2-3 minute. Lamele se colorează folosind Hemacolor Kit Merk, cu soluţia de reactiv 2 - ref. 11956 pentru o coloraţie roşie şi soluţia de reactiv 3 - ref. 11957 pentru o coloraţie albastră. Se imersează lamele în prima baie de colorare pentru 4-5 secunde, apoi se imersează imediat în a doua baie pentru 3 secunde. Se clăteşte cu apă de robinet, se usucă complet cu aer rece sau cald şi se include într-o răşină sintetică - Eukitt. Este suficient un timp de observaţie de 5 minute/lama. Citoplasma celulelor infectate se colorează în albastru şi conţine un nucleu slab colorat în roşu şi un corp de incluzie, de mărime variabilă, colorat în roşu aprins.
    2. Examenul histologic
    Se secţionează masa viscerală şi branhiile cu o foarfecă mică de-a lungul planului sagital şi se plasează proba într-un fixator, cum ar fi fixatorul Davidson, Bouin sau Carson; ultimul fixator este indicat pentru probele care pot fi examinate mai târziu la microscopul electronic, dacă este necesar. Pentru fiecare volum de probă sunt necesare cel puţin 10 volume de fixator. Probele sunt apoi prelucrate după metodele histologice convenţionale. Mai mulţi coloranţi nespecifici permit evidenţierea corpusculilor iridovirali interni, cum ar fi hemalaun-eozina, colorantul tricromic al lui Masson şi alţii. Se recomandă examinarea a doua secţiuni pentru fiecare stridie. Epiteliul velar ciliat cu corpi de incluzie intracitoplasmatici (cu diametrul de 1,2 - 2,4 мm) şi care sunt sferici, denşi şi bazofili în faza precoce a infecţiei devin apoi neregulaţi şi mai puţin bazofili în forma de virioni. Corpii de incluzie apar ocazional în epiteliile velare auxiliare esofagiene şi orale, şi mai rar în epiteliul mantalei.
    3. Microscopia electronică
    Celulele epiteliale velare cu viroplasme, observate histologic sub formă de corpi de incluzie, formează particulele virale. Particulele virale au simetrie icosaedrica, diametru 228 ± 7 mm şi o capsidă compusă din doua membrane cu dublu strat. Particulele virale complete poseda un miez dens, separat de capsidă printr-o zonă mai puţin densă.


    ANEXA 3
    -------
    la norma sanitară veterinară
    ----------------------------

               Procedurile de verificare a moluştelor din specia
                    Crassostrea gigas, înainte de încărcare

    1. Autoritatea veterinară competentă va efectua pentru fiecare lot, un examen vizual a cel puţin 1000 de stridii selectate la întâmplare, din fiecare loc de origine.
    2. Lotul va fi admis dacă controlul prevăzut la pct. 1 nu pune în evidenţă prezenţa altor moluşte decât Crassostrea gigas.


    ANEXA 4
    -------
    la norma sanitară veterinară
    ----------------------------

                                     MODEL
                     CERTIFICAT DE SĂNĂTATE A ANIMALELOR
       pentru importul în România de moluşte din specia Crassostrea gigas

                           ANIMAL HEALTH CERTIFICATE
             for the importation of Crassostrea gigas into România

    Nota pentru importator: prezentul certificat are un caracter exclusiv sanitar veterinar iar originalul trebuie să însoţească lotul până la postul de inspecţie de frontieră la intrarea în România.
    Note for the importer: this certificate is only for veterinary purposes and the original must accompany the consignment until the border inspection post of entry into România.

                   Număr de referinţă: ..............................
                                           Reference No:
   Ţara exportatoare:
   ............................................................

   Exporting country:
   Serviciul oficial (minister, departament):
   ..................................................................
   Official service (Ministry, Department):
   I. Originea stridiilor
      Origin of the oysters
      Regiunea tarii de origine:
      .............................................................
      Part of the country of origin:
      Exploataţia de origine:
      .............................................................
      Farm of origin:
              Numele:
      .............................................................
              Name:
              Adresa:
      .............................................................
              Address:
      Expeditor:
      .............................................................
      Consignor:
    II. Descrierea lotului
        Description of the consignment
        Greutate netă:
        ...........................................................
        Net weight:
        Numărul de unităţi:
        ...........................................................
        No of units:
        Mărimea medie a stridiilor:
        ...........................................................
        Medium size of the oysters:
   III. Destinaţia lotului
        Destination of the consignment
        Ţara de destinaţie:
        ...........................................................
        Country of destination:
        Locul de destinaţie:
        ...........................................................
        Place of destination:
        Destinatar:
        Consignee:
                Numele:
        ...........................................................
                Name:
              Adresa:
        ............................................................
             Address:
    IV. Mijloace de transport (descriere şi identificare)
        Means of transport (description and identification)
        ............................................................
        ............................................................
        ............................................................
     V. Atestare sanitară
        Health attestation

    Eu, subsemnatul, reprezentant al autorităţii oficiale, certific că
        stridiile ce aparţin prezentului lot:
    I, the undersigned representative of the official authority, hereby
        certify that the oysters belonging to
    1.- au fost examinate astăzi şi nu au prezentat nici un semn clinic de
        boala,
      - have been examined today and do not show clinical signs of disease,
      - nu sunt destinate distrugerii conform unui program de eradicare a unei
        boli,
      - are not intended for destruction under a scheme for the eradication of
        a disease
      - nu provin dintr-o exploataţie supusă restricţiilor din motive de
        sănătate a animalelor şi nu au venit în contact cu animale dintr-o
        astfel de exploataţie
      - do not come from a farm which is subject to a prohibition for animal
        health reasons and must not have been nn contact with animals from
        such a farm;
      2. au fost crescute şi recoltate în apele naţionale ale ţării de
         origine;
         have been raised and harvested în the naţional waters of the country
         of origin;
      3. provin dintr-o zonă care a fost declarată liberă de Mikrocytos
         mackini şi boala velară a stridiilor, conform metodelor şi
         procedurilor de diagnostic stabilite în anexa numărul II la Decizia
         Comisiei 95/352/CE, transpusă în legislaţia naţională ca "Norma
         sanitară veterinară stabilind condiţiile de sănătate a animalelor şi
         cerinţele de certificare pentru importul din ţări terţe de
         Crassostrea gigas în scopul repopulării pentru purificare în apele
         naţionale" şi în care nu exista nici o altă boală importantă a
         moluştelor bivalve, alta decât marteilioza (Marteilia refringens) şi
         bonamioza (Bonamia ostreae);
         originate în a zone which has been declared free of the diseases
         Mikrocytos mackini and Oyster Velar Velum Disease, în accordance with
         the diagnostic methods and procedures laid down în Annex II of
         Commission Decision 95/352/EC, transposed în naţional legislation as
         "Sanitary veterinary norm laying down the animal health conditions
         and the certification requirements for the importation from third
         countries into România of Crassostrea gigas for relaying în naţional
         waters" and în which there are no other significant diseases of
         bivalve molluscs other than marteiliosis (Marteilia refringens) and
         bonamiosis (Bonamia ostreae);
      4. aparţin numai speciei Crassostrea gigas. Lotul a fost supus
         examinării prevăzute în anexa III la Decizia Comisiei 95/352/CE,
         transpusă în legislaţia naţională ca "Norma sanitară veterinară
         stabilind condiţiile de sănătate a animalelor şi cerinţele de
         certificare pentru importul din ţări terţe de Crassostrea gigas în
         scopul repopulării pentru purificare în apele naţionale".
         are only of the species Crassostrea gigas. The consignment has been
         subjected to the examination set out nn Annex III of Commission
         Decision 95/352/EC, transposed în naţional legislation as "Sanitary
         veterinary norm laying down the animal health conditions and the
         certification requirements for the importation from third countries
         into România of Crassostrea gigas for relaying în naţional waters"

    Întocmit la ......... în data de ........................
                                       (data încărcării)
   Done at Date
                                       (day of loading)
   Semnătura:
   ..........................................................
   Signature:
   Numele, cu majuscule, funcţia şi titlul oficial:
   ..........................................................
   Name în capital letters, qualification and official title:
   ..........................................................
           ┌────────┐
           │Ştampila│
           │ Seal │
           └────────┘


                                   -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016