Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ nr. 26 din 23 septembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraţilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ nr. 26 din 23 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraţilor

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 988 din 12 octombrie 2022
    În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b) şi ale art. 6 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) lit. b) şi ale art. 28 alin. (8) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al prevederilor art. 173 alin. (1) lit. t) şi art. 179 alin. (4) teza a II-a din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, al prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 3 din Statutul Fondului de garantare a asiguraţilor, precum şi al prevederilor art. 49 din Legea nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, cu modificările ulterioare,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din cadrul şedinţei din data de 21 septembrie 2022,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următoarea normă:
    ART. I
    Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraţilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 şi 170 bis din 7 martie 2016, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiţii, reglementări privind contabilitatea“, la secţiunea 1.2 „Definiţii“, la articolul 3, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Termenii şi expresiile din prezenta normă au semnificaţiile prevăzute în Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi următoarele semnificaţii:"

    2. În anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiţii, reglementări privind contabilitatea“, la secţiunea 1.2 „Definiţii“, la articolul 3, punctele 6, 7 şi 8 se abrogă.
    3. În anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiţii, reglementări privind contabilitatea“, la secţiunea 1.3 „Reglementări privind contabilitatea“, la articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Contabilitatea Fondului este organizată astfel încât constituirea şi evidenţa resurselor pentru plata despăgubirii/indemnizaţiei către creditorii de asigurări să se facă în mod distinct pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă."

    4. În anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiţii, reglementări privind contabilitatea“, la secţiunea 1.3 „Reglementări privind contabilitatea“, articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    Fondul, în calitatea sa de administrator al Fondului de rezoluţie, are obligaţia să evidenţieze distinct în contabilitate contribuţia asigurătorilor la Fondul de rezoluţie."

    5. În anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.1 „Dispoziţii generale“, la articolul 7, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Situaţiile financiare anuale trebuie însoţite de o declaraţie scrisă de asumare a răspunderii conducerii Fondului pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale potrivit prezentelor reglementări. Informaţiile cuprinse în această declaraţie sunt cele prevăzute de Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    6. În anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.1 „Dispoziţii generale“, la articolul 7, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
    "(8) Fondul depune la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor situaţiile financiare anuale, în formatul şi în termenele prevăzute de reglementările emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu documentele prevăzute de acestea."

    7. În anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.4 „Principii generale de raportare financiară“, la articolul 27, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Prevederile prezentului articol referitoare la înregistrarea ajustărilor pentru deprecierea creanţelor şi la înregistrarea provizioanelor se pot aplica şi cu ocazia raportărilor periodice întocmite potrivit legii. O asemenea metodă de recunoaştere trebuie aplicată consecvent de la o perioadă de raportare la alta."

    8. În anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.5 „Politici contabile“, la articolul 35, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Politicile contabile, fără a fi enumerate exhaustiv, sunt:
    a) reevaluarea imobilizărilor corporale sau păstrarea costului istoric al acestora;
    b) înregistrarea, pe perioada în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată;
    c) alegerea metodei de evaluare a stocurilor;
    d) contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent."

    9. În anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.5 „Politici contabile“, la subsecţiunea 2.5.2 „Estimări“, la articolul 45, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 45
    (1) Ca rezultat al incertitudinilor inerente în desfăşurarea activităţilor, unele elemente ale situaţiilor financiare anuale nu pot fi evaluate cu precizie, ci pot fi doar estimate. Estimarea implică raţionamente bazate pe cele mai recente informaţii fiabile disponibile. Pot fi prevăzute estimări, de exemplu, ale: uzurii morale a stocurilor; duratelor de viaţă utile ale activelor amortizabile sau modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare încorporate în acestea (metoda de amortizare) etc."

    10. În anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare“, la secţiunea 3.1 „Evaluarea la data intrării“, la articolul 53, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 53
    (1) Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costului de achiziţie al bunurilor/serviciilor. Atunci când achiziţia de produse/servicii şi primirea reducerii comerciale sunt tratate împreună, reducerile comerciale primite ulterior facturării ajustează de asemenea costul de achiziţie al bunurilor/ serviciilor.
    Reducerile comerciale primite ulterior facturării corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune. Dacă bunurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt în gestiune, acestea se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite» pe seama conturilor de terţi).
    Reducerile comerciale legate de prestările de servicii, primite ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite» pe seama conturilor de terţi).
    În cazul în care reducerile comerciale reprezintă evenimente ulterioare datei bilanţului care conduc la ajustarea situaţiilor financiare anuale, acestea se înregistrează la data bilanţului în contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienţi - facturi de întocmit», şi se reflectă în situaţiile financiare anuale ale exerciţiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmează a fi primite, înregistrate la data bilanţului în contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», corectează costul bunurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune."

    11. În anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare“, la secţiunea 3.1 „Evaluarea la data intrării“, la articolul 53, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Dacă reducerile comerciale înscrise pe factura de achiziţie acoperă în totalitate contravaloarea bunurilor achiziţionate, acestea se înregistrează în contabilitate la valoarea justă, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») în cazul stocurilor, respectiv a veniturilor în avans (contul 475 «Subvenţii pentru investiţii»), în cazul imobilizărilor corporale şi necorporale; veniturile în avans aferente acestor imobilizări se reiau în contul de profit şi pierdere pe durata de viaţă a imobilizărilor respective.
(1^2) Reducerile comerciale primite ulterior facturării unor imobilizări corporale şi necorporale identificabile reprezintă venituri în avans (contul 475 «Subvenţii pentru investiţii»), fiind reluate în contul de profit şi pierdere pe durata de viaţă rămasă a imobilizărilor respective.
(1^3) Reducerile comerciale primite ulterior facturării unor imobilizări corporale şi necorporale care nu pot fi identificabile reprezintă venituri ale perioadei (contul 758 «Alte venituri din exploatare»)."

    12. În anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare“, la secţiunea 3.4 „Reguli de evaluare alternative a activelor imobilizate la valori reevaluate“, la subsecţiunea 3.4.1 „Reevaluarea imobilizărilor corporale“, articolul 102 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 102
    În cazul în care se realizează reevaluarea, în cadrul notelor explicative la situaţiile financiare anuale trebuie prezentate următoarele informaţii:
    a) dacă a fost implicat un evaluator autorizat, potrivit legii;
    b) pentru fiecare categorie de imobilizări corporale reevaluată, valoarea contabilă care ar fi fost recunoscută dacă activele ar fi fost înregistrate la cost istoric;
    c) surplusul din reevaluare, indicând modificarea aferentă perioadei."

    13. În anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare“, după secţiunea 3.4 „Reguli de evaluare alternative a activelor imobilizate la valori reevaluate“ se introduce o nouă secţiune, secţiunea 3.5 „Evaluarea titlurilor de stat recunoscute ca imobilizări financiare“, care cuprinde articolele 102^1 şi 102^2, cu următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA 3.5
    Evaluarea titlurilor de stat recunoscute ca imobilizări financiare
    ART. 102^1
    Prin derogare de la prevederile art. 33, în cazul achiziţionării de titluri de stat pentru care suma plătită la achiziţie este mai mare decât suma care urmează a fi rambursată la scadenţă, diferenţa dintre cele două valori este înregistrată în contul 471 «Cheltuieli înregistrate în avans»/analitic distinct. Această diferenţă va fi recunoscută în contul de profit şi pierdere linear, pe perioada deţinerii titlurilor respective.
    ART. 102^2
    Dacă suma plătită pentru achiziţionarea titlurilor de stat este mai mică decât suma care urmează a fi rambursată la scadenţă, entitatea recunoaşte titlurile achiziţionate la valoarea care urmează a fi rambursată la scadenţă. În acest caz, diferenţa dintre cele două valori se înregistrează în contul 472 «Venituri înregistrate în avans»/analitic distinct, urmând a fi recunoscută în contul de profit şi pierdere linear, pe perioada deţinerii titlurilor respective."

    14. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.1 „Reguli de evaluare de bază“, la articolul 116, la alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) imobilizările fac obiectul unor ajustări de valoare astfel încât ele să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuibilă la data bilanţului, dacă se estimează că reducerea valorii lor va fi permanentă;"

    15. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, articolul 154 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 154
    În categoria imobilizărilor corporale se urmăresc distinct investiţiile imobiliare; pentru acestea se aplică regulile generale de recunoaştere, evaluare şi amortizare, aplicabile imobilizărilor corporale."

    16. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, la articolul 160 literele b) şi d) se abrogă.
    17. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, articolul 161 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 161
    În cazul în care se decide cedarea unei investiţii imobiliare, cu sau fără amenajări suplimentare, proprietatea imobiliară continuă să fie tratată ca investiţie imobiliară până în momentul în care aceasta este scoasă din evidenţă."

    18. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, articolul 171 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 171
    Prevederile art. 170 referitoare la suportarea liniară a cheltuielilor, respectiv a veniturilor, pe durata contractului, se aplică şi în cazul stimulentelor acordate cu ocazia încheierii de contracte de închiriere sau alte contracte care presupun acordarea de stimulente pentru atragerea chiriaşilor."

    19. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, articolul 176 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 176
    Componentele unor elemente de imobilizări corporale pot necesita înlocuirea la intervale regulate de timp."

    20. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, la articolul 177, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Costul reviziilor şi al inspecţiilor curente, altele decât cele recunoscute ca o componentă a imobilizării, reprezintă cheltuieli ale perioadei."

    21. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, la articolul 185, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Prevederile alin. (4) se aplică şi în cazul investiţiilor imobiliare pentru care nu au fost găsiţi încă chiriaşi."

    22. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale. Recunoaşterea imobilizărilor corporale“, la articolul 187, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Fondul revizuieşte metoda de amortizare atunci când se constată o modificare semnificativă a modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare aduse de activele amortizabile; modificarea metodei de amortizare reprezintă modificare de estimare contabilă."

    23. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.3 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.3.4 „Imobilizări financiare“, la articolul 192, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Acţiunile şi alte imobilizări financiare primite fără plată, potrivit legii, se evidenţiază în conturile de active şi venituri (contul 768 «Alte venituri financiare»), fiind recunoscute la valoarea justă."

    24. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.5 „Terţi“, la articolul 221, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Dobânzile şi penalităţile de întârziere, precum şi alte datorii de natură similară se recunosc fie în contul de profit şi pierdere, fie în rezultatul reportat, în funcţie de perioada căreia îi corespund şi cu respectarea prevederilor prezentelor reglementări."

    25. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.5 „Terţi“, la articolul 242, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) La înregistrarea în contabilitate a concediilor de odihnă sunt avute în vedere prevederile legislaţiei în vigoare, referitoare la modalitatea de efectuare a acestora."

    26. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.6 „Contabilitatea angajamentelor şi a altor elemente extrabilanţiere“, la articolul 251, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În categoria elementelor extrabilanţiere sunt incluse următoarele:
    a) angajamente (giruri, garanţii, cauţiuni) acordate sau primite în relaţiile cu terţii;
    b) imobilizări corporale luate cu chirie, primite în păstrare sau custodie;
    c) debitori scoşi din activ, urmăriţi în continuare;
    d) stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinţă;
    e) redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate;
    f) efecte scontate neajunse la scadenţă;
    g) bunuri proprietate publică primite în administrare, concesiune sau cu chirie, precum şi bunuri din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca active;
    h) dobânzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadenţă, precum şi alte valori."

    27. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.6 „Contabilitatea angajamentelor şi a altor elemente extrabilanţiere“, articolul 252 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 252
    (1) Bunurile proprietate publică luate în administrare, concesiune sau cu chirie, precum şi bunurile din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca active, se reflectă în conturi în afara bilanţului (contul 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie şi alte bunuri similare»).
    (2) La sfârşitul duratei contractului de administrare, concesiune sau închiriere, bunurile se restituie proprietarului. La restituirea acestor bunuri se creditează contul 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie şi alte bunuri similare"

    28. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.9 „Provizioane“, la subsecţiunea 4.9.2 „Categorii de provizioane“, la articolul 278, la alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) alte beneficii pe care Fondul urmează să le plătească angajaţilor sau persoanelor dependente de aceştia, care nu sunt legate de restructurare, pensii sau terminarea contractului de muncă;"

    29. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.9 „Provizioane“, la subsecţiunea 4.9.2 „Categorii de provizioane“, articolul 279 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 279
    (1) Provizioanele specifice prevăzute la art. 272 alin. (2) reprezintă sume rezervate de către Fond, reprezentând potenţialele sume aferente creanţelor din asigurări care au fost solicitate Fondului şi/sau care au fost preluate de către Fond de la asigurătorul aflat în insolvenţă.
    (2) Provizioanele se constituie la momentul preluării dosarelor de daună de la asigurătorul aflat în insolvenţă, la nivelul soldului conturilor de rezerve ale acestuia, la data preluării dosarelor de daună, respectiv la momentul instrumentării cererilor de deschidere dosare noi de daună la Fond, conform legii."

    30. În anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.10 „Subvenţii“, la articolul 287, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Subvenţiile guvernamentale reprezintă asistenţa acordată de Guvern sub forma unor transferuri de resurse către o entitate în schimbul conformării, în trecut sau în viitor, cu anumite condiţii referitoare la activitatea de exploatare a entităţii.
(4) Subvenţiile prevăzute la alin. (3) exclud acele forme de asistenţă guvernamentală cărora nu li se poate atribui, în mod rezonabil, o anumită valoare, precum şi acele tranzacţii cu Guvernul care nu se pot distinge de operaţiunile comerciale normale ale entităţii."

    31. În anexă, la capitolul 5 „Situaţia fluxurilor de trezorerie şi modificarea capitalului propriu“, la secţiunea 5.2 „Formatul pentru situaţia modificărilor capitalului propriu“, la articolul 333, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 333
    (1) În situaţia modificărilor capitalului propriu este prezentată distinct ajustarea reprezentând corectarea pe seama rezultatului reportat a erorilor contabile, respectiv ajustarea rezultată din contabilizarea pe seama rezultatului reportat a modificărilor de politici contabile."

    32. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 62 „Cheltuieli cu alte servicii executate de terţi“, după contul 623 „Cheltuieli de protocol, reclamă şi publicitate“ se introduc două noi conturi, conturile 6231 şi 6232, cu următorul cuprins:
    "6231. Cheltuieli de protocol
    6232. Cheltuieli de reclamă şi publicitate"

    33. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 65 „Alte cheltuieli de exploatare“, după contul 6583 „Cheltuieli privind activele cedate şi alte operaţiuni de capital“ se introduce un nou cont, contul 6584, cu următorul cuprins:
    "6584. Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizări"

    34. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 68 „Cheltuieli cu amortizările, provizioanele şi ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare“, după contul 6864 „Cheltuieli financiare privind ajustările pentru pierderea de valoare a activelor circulante“ se introduce un nou cont, contul 6865, cu următorul cuprins:
    "6865. Cheltuieli financiare privind amortizarea diferenţelor aferente titlurilor de stat"

    35. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 7 „Conturi de venituri“, titlul grupei 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "78. Venituri din provizioane, amortizări şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare"

    36. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 78 „Venituri din provizioane, amortizări şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“, contul 786 „Venituri financiare din ajustări pentru pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "786. Venituri financiare din amortizări şi ajustări pentru pierdere de valoare"

    37. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 78 „Venituri din provizioane, amortizări şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“, după contul 7864 „Venituri financiare din ajustări pentru pierderea de valoare a activelor circulante“ se introduce un nou cont, contul 7865, cu următorul cuprins:
    "7865. Venituri financiare privind amortizarea diferenţelor aferente titlurilor de stat"

    38. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 8 „Conturi speciale“, la grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“, contul 8031 „Imobilizări corporale luate cu chirie“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8031. Imobilizări corporale luate cu chirie sau în baza altor contracte similare"

    39. În anexă, la capitolul 10 „Planul de conturi general“, la articolul 353, la clasa 8 „Conturi speciale“, la grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“, contul 8038 „Bunuri primite în administrare, concesiune şi cu chirie“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8038. Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie şi alte bunuri similare"

    40. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 1 „Conturi de capital, provizioane, împrumuturi şi datorii asimilate“, la grupa 10 „Fondul de rezoluţie şi rezerve“, la contul 106 „Rezerve“, operaţiunile care se înregistrează în creditul contului se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "În creditul contului 106 «Rezerve» se înregistrează:
    - profitul realizat în exerciţiul financiar curent, repartizat la rezerve în baza unor prevederi legale (129);
    – profitul realizat în exerciţiile anterioare, repartizat la rezerve, conform hotărârii consiliului Fondului (117)."

    41. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 1 „Conturi de capital, provizioane, împrumuturi şi datorii asimilate“, la grupa 14 „Provizioane specifice“, partea introductivă şi operaţiunile înregistrate în creditul contului 141 „Provizioane de daună aferente solicitărilor de despăgubiri“ se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Contul 141 «Provizioane de daună aferente solicitărilor de despăgubiri»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa provizioanelor aferente daunelor înregistrate în soldul rezervelor de daune avizate ale asigurătorilor în insolvenţă, precum şi a solicitărilor de despăgubiri/indemnizaţii ale creditorilor de asigurări adresate direct Fondului, conform legii.
    Contul 141 «Provizioane de daună aferente solicitărilor de despăgubiri» este un cont de pasiv.
    În creditul contului 141 «Provizioane de daună aferente solicitărilor de despăgubiri» se înregistrează:
    - valoarea provizioanelor constituite pe seama daunelor înregistrate în soldul rezervelor de daune avizate ale asigurătorilor în insolvenţă, precum şi a solicitărilor de despăgubiri/indemnizaţii ale creditorilor de asigurări adresate direct Fondului (6841);
    – costurile estimate cu instrumentarea daunelor (6841);
    – valoarea actualizării/majorării provizioanelor (6841)."

    42. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 1 „Conturi de capital, provizioane, împrumuturi şi datorii asimilate“, la grupa 14 „Provizioane specifice“, partea introductivă a contului 149 „Provizioane din subrogări care urmează a fi înregistrate la masa credală“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 149 «Provizioane din subrogări care urmează a fi înregistrate la masa credală»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa provizioanelor aferente subrogărilor care urmează a fi înregistrate la masa credală, constituite în funcţie de prevederile contractelor de asigurare ale asigurătorului aflat în insolvenţă, conform legii."

    43. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 4 „Conturi de terţi“, la grupa 45 „Decontări între fondul de garantare a asiguraţilor şi societăţile de asigurare/terţi/fondul de rezoluţie“, la funcţiunea contului 453 „Decontări privind creanţele de recuperat la masa credală ale Fondului de garantare a asiguraţilor“, operaţiunile care se înregistrează în debitul contului se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "În debitul contului 453 «Decontări privind creanţele de recuperat la masa credală ale Fondului de garantare a asiguraţilor» se înregistrează:
    - sumele aferente recuperărilor rezultate din contractele de reasigurare ale asigurătorului aflat în insolvenţă corespunzătoare despăgubirilor/indemnizaţiilor achitate de Fond (702);
    – sumele reprezentând comisioane de intermediere de recuperat aferente primelor de asigurare restituite de către Fond (702);
    – sumele aferente recuperărilor rezultate din drepturile de subrogare corespunzătoare despăgubirilor/indemnizaţiilor achitate de Fond (702)."

    44. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 65 „Alte cheltuieli de exploatare“, la funcţiunea contului 658 „Alte cheltuieli de exploatare“, operaţiunile care se înregistrează în debitul contului se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "În debitul contului 658 «Alte cheltuieli de exploatare» se înregistrează:
    - cheltuielile efectuate în avans, aferente exerciţiului în curs (471);
    – valoarea despăgubirilor, amenzilor şi penalităţilor, datorate sau plătite terţilor şi bugetului general consolidat (401, 404, 448, 462, 408, 512);
    – valoarea donaţiilor şi a sponsorizărilor acordate (302, 303, 512, 531);
    – valoarea neamortizată a imobilizărilor necorporale sau corporale, scoase din activ (205, 208, 211, 212, 213, 214, 215);
    – valoarea imobilizărilor în curs de execuţie, scoase din evidenţă (231, 235);
    – valoarea stocurilor distruse prin calamităţi (302, 303);
    – sume clarificate trecute pe cheltuieli (473);
    – sume datorate terţilor reprezentând despăgubiri şi penalităţi (462);
    – sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale în vigoare, reprezentând creanţe faţă de clienţi, debitori diverşi etc. (411, 461 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze sumele prescrise sau anulate);
    – cheltuieli reprezentând transferuri şi contribuţii datorate în baza unor acte normative speciale."

    45. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 66 „Cheltuieli financiare“, la funcţiunea contului 666 „Cheltuieli privind dobânzile“, operaţiunile care se înregistrează în debitul contului se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "În debitul contului 666 «Cheltuieli privind dobânzile» se înregistrează:
    - valoarea dobânzilor datorate, aferente împrumuturilor şi datoriilor asimilate (168);
    – dobânda datorată pentru ratele de leasing financiar (401, 404);
    – valoarea dobânzilor plătite, aferente creditelor acordate de bănci în conturile curente (512);
    – valoarea dobânzilor aferente creditelor bancare pe termen scurt (518, 519)."

    46. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 68 „Cheltuieli cu amortizările, provizioanele şi ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare“, la funcţiunea contului 684 „Cheltuieli privind provizioanele specifice“, operaţiunile care se înregistrează în debitul contului se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "În debitul contului 684 «Cheltuieli privind provizioanele specifice» se înregistrează:
    - valoarea provizioanelor constituite pe seama daunelor înregistrate în soldul rezervelor de daune avizate ale asigurătorilor în insolvenţă, precum şi a solicitărilor de despăgubiri/indemnizaţii ale creditorilor de asigurări adresate direct Fondului (141);
    – costurile estimate cu instrumentarea daunelor (141, 143);
    – valoarea provizioanelor constituite pe seama solicitărilor de restituire a primelor de asigurare plătite în avans (cota-parte) ca urmare a încetării contractului de asigurare înainte de termen ale creditorilor de asigurări (142);
    – valoarea provizioanelor constituite pe seama solicitărilor de indemnizaţii/sume cuvenite creditorilor de asigurare ca urmare a încetării contractului de asigurare adresate direct Fondului (143);
    – valoarea actualizării/majorării provizioanelor (141, 142, 143)."

    47. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 68 „Cheltuieli cu amortizările, provizioanele şi ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare“, la funcţiunea contului 686 „Cheltuieli financiare privind amortizările, provizioanele şi ajustările pentru pierdere de valoare“, operaţiunile care se înregistrează în debitul contului se completează cu o nouă operaţiune, cu următorul cuprins:
    " valoarea diferenţei dintre suma plătită la achiziţia titlurilor de stat şi suma rambursată la scadenţă, aferente titlurilor de stat, amortizată (471)."

    48. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 75 „Alte venituri din exploatare“, la contul 758 „Alte venituri din exploatare“, ultima operaţiune care se înregistrează în creditul contului se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii privind asigurările sociale, ajutorul de şomaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate, fonduri speciale şi alte datorii cu bugetul general consolidat (431, 437, 446, 447, 448, 444, 438)."

    49. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 76 „Venituri financiare“, la funcţiunea contului 766 „Venituri din dobânzi“, operaţiunile care se înregistrează în creditul contului se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "În creditul contului 766 «Venituri din dobânzi» se înregistrează:
    - dobânda aferentă creanţelor imobilizate (267, 512);
    – dobânzile aferente sumelor datorate de către debitorii diverşi (461);
    – dobânzile primite, aferente disponibilităţilor aflate în conturi curente (512);
    – dobânzi de primit aferente disponibilităţilor aflate în conturi curente (518)."

    50. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 7 „Conturi de venituri“, partea introductivă a grupei 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "GRUPA 78 «VENITURI DIN PROVIZIOANE, AMORTIZĂRI ŞI AJUSTĂRI PENTRU DEPRECIERE SAU PIERDERE DE VALOARE»
    Din grupa 78 «Venituri din provizioane, amortizări şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare» fac parte: contul 781 «Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere privind activitatea de exploatare», contul 783 «Venituri din ajustările pentru depreciere a creanţelor Fondului de garantare a asiguraţilor», contul 784 «Venituri din provizioanele specifice», contul 785 «Venituri privind constituirea provizioanelor specifice» şi contul 786 «Venituri financiare din amortizări şi ajustări pentru pierdere de valoare"

    51. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“, funcţiunea contului 786 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 786 «Venituri financiare din amortizări şi ajustări pentru pierdere de valoare»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor financiare din amortizarea diferenţelor favorabile aferente titlurilor de stat achiziţionate, precum şi a celor din ajustări pentru pierdere de valoare.
    În creditul contului 786 «Venituri financiare din amortizări şi ajustări pentru pierdere de valoare» se înregistrează:
    - sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustărilor pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare (296);
    – sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustărilor pentru pierderea de valoare a conturilor de trezorerie (595, 596, 597, 598);
    – valoarea diferenţelor favorabile aferente titlurilor de stat achiziţionate, amortizate (472)."

    52. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 8 „Conturi speciale“, partea introductivă a grupei 80 „Conturi în afara bilanţului“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Din grupa 80 «Conturi în afara bilanţului» fac parte: contul 801 «Angajamente acordate», contul 802 «Angajamente primite», contul 8031 «Imobilizări corporale luate cu chirie sau în baza altor contracte similare», contul 8033 «Valori materiale primite în păstrare sau custodie», contul 8034 «Debitori scoşi din activ, urmăriţi în continuare», contul 8035 «Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinţă», contul 8036 «Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate», contul 8037 «Efecte scontate neajunse la scadenţă», contul 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie şi alte bunuri similare», contul 8039 «Alte valori în afara bilanţului», contul 805 «Dobânzi de plătit aferente contractelor de leasing şi altor contracte asimilate, neajunse la scadenţă», contul 807 «Active contingente», contul 808 «Datorii contingente» şi contul 809 «Creanţe preluate prin cesionare"

    53. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 8 „Conturi speciale“, la grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“, funcţiunea contului 8031 „Imobilizări corporale luate cu chirie“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 8031 «Imobilizări corporale luate cu chirie sau în baza altor contracte similare»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa imobilizărilor corporale primite în leasing operaţional, cu chirie sau în baza altor contracte similare încheiate în acest scop.
    În debitul contului 8031 «Imobilizări corporale luate cu chirie sau în baza altor contracte similare» se înregistrează, pe baza contractelor sau proceselor-verbale de închiriere, valoarea de inventar a imobilizărilor corporale respective primite, iar în credit valoarea aceloraşi imobilizări corporale restituite titularilor pe baza proceselor-verbale de predare.
    Soldul contului reprezintă valoarea de inventar a imobilizărilor corporale primite în leasing operaţional, cu chirie sau în baza altor contracte similare, existente la un moment dat."

    54. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 8 „Conturi speciale“, la grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“, funcţiunea contului 8036 „Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 8036 «Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa datoriilor aferente imobilizărilor primite în leasing operaţional, cu chirie, precum şi a altor datorii asimilate, datorate de către entitate pentru bunurile luate în locaţie sau cu chirie, pentru care nu se recunoaşte o imobilizare necorporală.
    În debitul contului 8036 «Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate» se înregistrează sumele reprezentând redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate, iar în credit, valoarea datoriilor de acest gen, efectiv plătite de către entitate.
    Soldul contului reprezintă contravaloarea redevenţelor, locaţiilor de gestiune, chiriilor şi altor datorii asimilate pe care entitatea le are de plătit la un moment dat."

    55. În anexă, la capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, la articolul 355, la clasa 8 „Conturi speciale“, la grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“, funcţiunea contului 8038 „Bunuri primite în administrare, concesiune şi cu chirie“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie şi alte bunuri similare»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa bunurilor proprietate publică primite în administrare, concesiune şi cu chirie, precum şi a bunurilor din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca active.
    În debitul contului 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie şi alte bunuri similare» se înregistrează valoarea bunurilor proprietate publică primite în administrare, concesiune şi cu chirie de către Fond, precum şi a bunurilor din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca active, iar în credit, valoarea celor restituite.
    Soldul contului reprezintă valoarea bunurilor proprietate publică primite în administrare, concesiune şi cu chirie de către Fond, precum şi a bunurilor din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca active, existente în entitate la un moment dat."



    ART. II
    Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Nicu Marcu

    Bucureşti, 23 septembrie 2022.
    Nr. 26.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016