Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ nr. 14 din 24 iunie 2021  pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 18/2018 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii facultative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ nr. 14 din 24 iunie 2021 pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 18/2018 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii facultative

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie 2021
    În conformitate cu prevederile art. 29 alin. (4), art. 74, art. 74^1 alin. (1), art. 75, art. 77 alin. (1) şi (2) şi ale art. 103 alin. (1) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. c), art. 6 alin. (1) şi (2) şi ale art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 23 iunie 2021,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă.
    ART. I
    Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 18/2018 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii facultative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 969 din 15 noiembrie 2018, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 204/2006, şi la art. 3 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE."

    2. La articolul 6, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Agenţii de marketing transmit administratorului, prin intermediul unui dispozitiv electronic specializat, actele individuale de aderare semnate pe suport informatic cu semnătură biometrică sau, prin mijloace de comunicare electronică, pe cele semnate cu semnătură electronică calificată, în termen de o zi lucrătoare de la semnare."

    3. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    Administratorii au obligaţia de a păstra în deplină siguranţă actele individuale de aderare care au fost completate prin folosirea unor dispozitive electronice şi semnate utilizând semnătura biometrică sau semnătura electronică calificată, asigurând elementele definitorii ale securităţii datelor, respectiv confidenţialitatea, integritatea şi disponibilitatea acestora."

    4. La articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Persoana eligibilă datorează fondului de pensii facultative la care a aderat contribuţia, începând cu data şi în cuantumul minim prevăzute în actul individual de aderare."

    5. La articolul 13, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) la data transferului disponibilităţilor băneşti din contul operaţional în contul DIP pentru plată unică, respectiv la data efectuării ultimei plăţi din contul DIP pentru plăţi eşalonate a contravalorii activului personal net al participantului la fond, în condiţiile legislaţiei aplicabile;"

    6. La articolul 13, după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) la data transferului la un alt fond de pensii facultative."

    7. La articolul 15, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Modificarea actului individual de aderare se face de către administrator numai cu obţinerea în prealabil a autorizării modificării de către A.S.F.
    (2) Decizia de autorizare a modificării actului individual de aderare se emite de A.S.F. ca urmare a unei cereri scrise depuse la A.S.F. de către administrator, împreună cu actul individual de aderare modificat, cu expunerea de motive ce stă la baza solicitării şi cu dovada plăţii taxei."

    8. La articolul 16, alineatele (1), (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Administratorul este obligat ca, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a unei autorizaţii sau a unui aviz emis de A.S.F., respectiv de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a unui act normativ care determină modificarea actului individual de aderare, să solicite autorizarea modificării acestuia.
    (2) Furnizarea informaţiilor suplimentare sau a documentelor cu modificările solicitate de A.S.F. nu poate fi făcută, sub sancţiunea respingerii cererii, mai târziu de 10 zile lucrătoare de la data solicitării A.S.F.
    …..............................................................................................
    (5) Actul individual de aderare în forma modificată intră în vigoare la data comunicată în decizia prevăzută la alin. (4)."

    9. La articolul 17, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Decizia de respingere a cererii de autorizare a modificării actului individual de aderare, scrisă şi motivată, se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia de către A.S.F.
(3) Decizia de respingere a cererii de autorizare a modificării actului individual de aderare poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării ei, în conformitate cu Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare."

    10. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Actul individual de aderare se completează de către persoana eligibilă care aderă sau de către agentul de marketing persoană fizică în baza informaţiilor furnizate de către persoana eligibilă şi este semnat de aceasta în prezenţa agentului de marketing persoană fizică, cu excepţia actelor individuale de aderare încheiate în vederea transferului către un alt fond de pensii facultative şi a celor semnate cu semnătură electronică calificată."

    11. La articolul 19 alineatul (4), literele a), c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) să solicite o copie a actului de identitate valabil;
    …..............................................................................................
c) să prezinte prospectul în vigoare la data semnării şi să pună gratuit la dispoziţie un exemplar al prospectului simplificat sau, la cerere, un exemplar al prospectului detaliat persoanei care aderă, în conformitate cu reglementările în vigoare;
    …..............................................................................................
e) să pună la dispoziţia persoanei eligibile actul individual de aderare semnat, precum şi o copie a acestuia, în situaţia în care actul individual de aderare a fost semnat utilizând semnătura biometrică sau semnătura electronică calificată."

    12. La articolul 19, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În cazul în care persoana eligibilă optează pentru semnarea unui act de aderare pe suport informatic cu semnătură biometrică sau cu semnătură electronică calificată, nu este necesară semnătura olografă pe actul de aderare."

    13. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Actul individual de aderare se poate completa prin folosirea unor dispozitive electronice şi se poate semna prin utilizarea semnăturii biometrice, în cazul în care administratorul fondului de pensii facultative la care persoana eligibilă doreşte să adere deţine sistemele informatice necesare utilizării semnăturii biometrice în cadrul procesului de aderare, precum şi prin folosirea mijloacelor de comunicare electronice şi se poate semna prin utilizarea semnăturii electronice calificate."

    14. La articolul 22, alineatul (2) se abrogă.
    15. La articolul 22, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Administratorul operează modificarea codului numeric personal al participantului în evidenţele proprii, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentelor, şi îl informează pe acesta cel puţin cu privire la data efectuării modificării şi numărul total de unităţi de fond deţinute, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea operaţiunilor."

    16. La articolul 23, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) Participantul transmite angajatorului şi administratorului o copie de pe noul act de identitate, inclusiv prin mijloace de comunicare electronice, în orice situaţie care a determinat modificarea datelor din actul de identitate, în termen de 30 de zile calendaristice de la eliberarea noului document."

    17. La articolul 23, alineatul (2) se abrogă.
    18. La articolul 23, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Administratorul operează modificarea codului numeric personal al participantului în evidenţele proprii, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentului, şi îl informează pe acesta cel puţin cu privire la data efectuării modificării şi numărul total de unităţi de fond deţinute, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea operaţiunilor."

    19. La articolul 27 alineatul (1), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) neîndeplinirea de către administratori a obligaţiilor prevăzute la art. 22 alin. (3) şi art. 23 alin. (3)."



    ART. II
    Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Nicu Marcu

    Bucureşti, 24 iunie 2021.
    Nr. 14.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016