Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ nr. 13 din 5 august 2015  pentru modificarea şi completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ nr. 13 din 5 august 2015 pentru modificarea şi completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 672 din 3 septembrie 2015
    În urma deliberărilor din şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 29 iulie 2015,
    având în vedere prevederile art. 25 alin. (1) lit. i), art. 28 alin. (1) lit. e) şi alin. (2) lit. f) şi ale art. 54 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 79 alin. (4), art. 87 alin. (1) lit. i), art. 90 alin. (1) lit. e) şi alin. (2) lit. f) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. c), art. 6 alin. (1) şi (2) şi ale art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 23 lit. f) şi ale art. 24 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005, cu modificările şi completările ulterioare,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă.
    ART. I
    Norma nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 22/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 5 ianuarie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    Administratorul investeşte activele fondurilor de pensii private în acţiuni şi drepturi tranzacţionate ale emitenţilor care îndeplinesc cel puţin condiţiile de admitere la categoria standard a Bursei de Valori Bucureşti."

    2. La articolul 15, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) tranzacţionarea implică obligaţiuni municipale prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c) şi f) şi obligaţiuni corporatiste prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d) pct. (ii)."

    3. După articolul 17^1 se introduce un nou articol, articolul 17^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 17^2
    (1) Posibilitatea de a tranzacţiona obligaţiuni municipale, prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c) şi f), şi obligaţiuni corporatiste, prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d) pct. (ii), în afara pieţei reglementate trebuie să fie clar precizată în cadrul declaraţiei privind politica de investiţii a administratorului şi reflectată corespunzător în politica şi procedurile de administrare a riscurilor care trebuie să conţină cel puţin criterii generale de alegere a contrapartidei, determinare a preţului şi a lichidităţii instrumentului financiar, precum şi orice alte criterii care să conducă la o tranzacţionare în beneficiul participanţilor.
    (2) Tranzacţiile cu obligaţiuni municipale, prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c) şi f), şi obligaţiuni corporatiste, prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d) pct. (ii), în afara pieţei reglementate pot fi realizate numai în baza deciziei directorului de investiţii, adoptată pentru fiecare tranzacţie în parte, fundamentată în scris şi care conţine cel puţin detalii referitoare la stabilirea contrapartidei, a preţului tranzacţiei şi a lipsei lichidităţii instrumentului financiar pe piaţa reglementată pe care acesta este admis la tranzacţionare.
    (3) Decizia de tranzacţionare menţionată la alin. (2) se transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară la solicitarea acesteia."

    4. La articolul 20, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) Administratorul poate proteja portofoliul de investiţii al fondului de pensii private împotriva riscului valutar prin tranzacţii cu instrumente financiare derivate de tipul contracte futures şi opţiuni realizate numai pe pieţe reglementate."

    5. După articolul 20 se introduc două noi articole, articolele 20^1 şi 20^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 20^1
    (1) Administratorul poate proteja portofoliul de investiţii al fondului de pensii facultative împotriva riscului de dobândă prin tranzacţii cu instrumente financiare derivate de tipul contracte futures şi opţiuni realizate numai pe pieţe reglementate, pentru acele active care au maturitatea reziduală mai mare de 5 ani calculată la data încheierii tranzacţiei.
    (2) Mărimea tuturor contractelor aferente instrumentelor financiare derivate pentru acoperirea riscului de dobândă nu poate depăşi pe toată perioada deţinerii lor principalul de rambursat al activului suport deţinut în portofoliul fondului de pensii facultative, iar scadenţa finală a instrumentelor financiare derivate trebuie să fie cel mult egală cu scadenţa activului suport.
    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), administratorul poate proteja portofoliul de investiţii al fondului de pensii facultative împotriva riscului de dobândă prin intermediul instrumentelor financiare derivate de tipul forward şi swap negociate în afara pieţei reglementate, pentru acele active care au maturitatea reziduală mai mare de 5 ani calculată la data încheierii tranzacţiei, în cazul în care piaţa reglementată nu este suficient de lichidă pentru a asigura posibilitatea iniţierii sau lichidării în orice moment a unor poziţii pe instrumente financiare derivate.
    (4) Instrumentele financiare derivate negociate în afara pieţei reglementate trebuie să poată face obiectul unei evaluări zilnice, de încredere şi verificabile şi să poată, la iniţiativa administratorului, să fie vândute, lichidate sau închise în orice moment la justa lor valoare, cu aceeaşi contrapartidă cu care a fost încheiată tranzacţia iniţială.
    (5) În cazul în care protejarea portofoliului împotriva riscului de dobândă se realizează prin intermediul instrumentelor financiare derivate negociate în afara unei pieţe reglementate, administratorul are obligaţia de a utiliza contractele-cadru ISDA (ISDA Master Agreement) ajustate la cadrul normativ aplicabil în România şi să se asigure că acestea includ cel puţin:
    a) posibilitatea şi condiţiile compensării obligaţiilor reciproce ale părţilor;
    b) condiţii care să asigure respectarea prevederilor alin. (4), inclusiv obligativitatea contrapartidei de a furniza evaluări zilnice ale poziţiilor deschise şi dreptul administratorului de a iniţia în orice moment vânzarea, lichidarea sau închiderea poziţiilor deschise.
    ART. 20^2
    (1) Posibilitatea de a tranzacţiona instrumente financiare derivate prevăzute la art. 20 alin. (3) şi art. 20^1 alin. (3) în afara pieţei reglementate trebuie să fie clar precizată în cadrul declaraţiei privind politica de investiţii a administratorului şi reflectată corespunzător în politica şi procedurile de administrare a riscurilor, care trebuie să conţină cel puţin criterii generale de alegere a contrapartidei, determinare a preţului şi a activului suport, precum şi orice alte criterii care să conducă la o tranzacţionare în beneficiul participanţilor.
    (2) Tranzacţiile cu instrumente financiare derivate prevăzute la art. 20 alin. (3) şi art. 20^1 alin. (3) în afara pieţei reglementate pot fi realizate numai în baza deciziei directorului de investiţii, adoptată pentru fiecare tranzacţie în parte, fundamentată în scris şi care conţine cel puţin detalii referitoare la stabilirea contrapartidei, a preţului tranzacţiei şi a activului suport.
    (3) Decizia de tranzacţionare menţionată la alin. (2) însoţită de contractul ISDA se transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară în aceeaşi zi cu încheierea tranzacţiei."

    6. La articolul 31, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Administratorul utilizează pentru evaluarea activelor prevăzute la alin. (1) cotaţiile furnizorilor menţionaţi în lista prevăzută la alin. (3) pentru o perioadă de 1 an, începând cu data de 1 iulie a anului curent până la data de 30 iunie a anului următor, respectând prevederile alin. (4)."

    7. La articolul 31, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Până la data de 31 mai a fiecărui an, administratorul transmite către Autoritatea de Supraveghere Financiară notificarea privind lista şi ordinea în care utilizează cotaţiile furnizorilor menţionaţi la alin. (1) pentru perioada menţionată la alin. (5)."

    8. Articolul 51 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 51
    (1) Ponderarea activelor se face după cum urmează:
    a) ponderea 100% se aplică:
    1. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) pct. (iii) şi lit. b) emise de statul român;
    2. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) pct. (iii) şi lit. b), cu excepţia celor emise de statul român, şi la art. 12 alin. (1) lit. e), g) şi h) care au calificativul investment grade;
    3. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) având garanţia explicită şi integrală a statului român;
    4. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) având garanţia explicită şi integrală a statului, având calificativul investment grade;
    b) ponderea 75% se aplică:
    1. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) pct. (i) şi (ii) constituite la bănci care au primit calificativul investment grade sau a căror societate-mamă a primit acest calificativ;
    2. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c) şi f) care au calificativul investment grade;
    3. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d) pct. (ii) care au calificativul investment grade;
    4. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. i), clasificate drept fonduri monetare, conform ghidului Comitetului European al Reglementatorilor de Valori Mobiliare CESR/10-049;
    5. valorii acordurilor reverse repo;
    c) ponderea 50% se aplică activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. i), clasificate drept fonduri de obligaţiuni, conform clasificării Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din Europa - EFAMA;
    d) ponderea 25% se aplică:
    1. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) pct. (i) şi (ii) constituite la bănci care nu au primit calificativul investment grade sau a căror societate-mamă nu a primit acest calificativ;
    2. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) pct. (iii) şi lit. b), cu excepţia celor emise de statul român, care nu au calificativul investment grade;
    3. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c) şi f) care nu au calificativul investment grade;
    4. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d) pct. (i);
    5. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d) pct. (ii) care nu au calificativul investment grade;
    6. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. e), g) şi h) care nu au calificativul investment grade;
    7. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. i), inclusiv ETF, cu excepţia fondurilor monetare şi de obligaţiuni conform clasificării Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din Europa - EFAMA;
    8. activelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. j);
    e) ponderea 0% se aplică celorlalte active şi cazuri neacoperite de prevederile lit. a) - d).
    (2) Ponderile aplicabile activelor fondurilor de pensii private prevăzute la alin. (1) sunt prezentate în anexele A şi B, care fac parte integrantă din prezenta normă."

    9. Anexa A se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezenta normă.

    ART. II
    Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării acesteia.



                    Preşedintele Autorităţii
                    de Supraveghere Financiară,
                    Mişu Negriţoiu

    Bucureşti, 5 august 2015.
    Nr. 13.
    ANEXA 1

    (Anexa A la normă)

┌────┬─────────────────┬──────────┬──────────────┐
│Nr. │Activ │Investment│Non-investment│
│crt.│ │grade │grade │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Conturi în lei │ │ │
│ │sau în valută │ │ │
│ │liber │ │ │
│ │convertibilă la │ │ │
│1 │bănci autorizate │ │ │
│ │să │ │ │
│ │funcţioneze pe │75% │25% │
│ │teritoriul │ │ │
│ │României, Uniunii│ │ │
│ │Europene sau al │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Depozite în lei │ │ │
│ │sau în valută │ │ │
│ │liber │ │ │
│ │convertibilă la │ │ │
│2 │bănci autorizate │ │ │
│ │să │ │ │
│ │funcţioneze pe │75% │25% │
│ │teritoriul │ │ │
│ │României, Uniunii│ │ │
│ │Europene sau al │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Certificate de │ │ │
│ │trezorerie din │ │ │
│ │România, │ │ │
│ │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│ │reglementată sau │ │ │
│3 │pe piaţa bancară │ │ │
│ │secundară din │ │ │
│ │România, din │ │ │
│ │state │100% │100% │
│ │membre ale │ │ │
│ │Uniunii Europene │ │ │
│ │ori din state │ │ │
│ │aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic │ │ │
│ │European │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Certificate de │ │ │
│ │trezorerie │ │ │
│ │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│ │reglementată sau │ │ │
│ │pe │ │ │
│4 │piaţa bancară │ │ │
│ │secundară din │ │ │
│ │România, din │100% │25% │
│ │state membre ale │ │ │
│ │Uniunii │ │ │
│ │Europene ori din │ │ │
│ │state aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Titluri de stat │ │ │
│ │din România │ │ │
│ │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│ │reglementată sau │ │ │
│5 │pe piaţa bancară │ │ │
│ │secundară din │ │ │
│ │România, din │100% │100% │
│ │state membre ale │ │ │
│ │Uniunii │ │ │
│ │Europene ori din │ │ │
│ │state aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Titluri de stat │ │ │
│ │din state membre │ │ │
│ │ale Uniunii │ │ │
│ │Europene sau │ │ │
│ │aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic │ │ │
│ │European, │ │ │
│6 │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│ │reglementată sau │ │ │
│ │pe piaţa bancară │100% │25% │
│ │secundară din │ │ │
│ │România, din │ │ │
│ │state membre ale │ │ │
│ │Uniunii │ │ │
│ │Europene ori din │ │ │
│ │state aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Obligaţiuni şi │ │ │
│ │alte valori │ │ │
│ │mobiliare emise │ │ │
│ │de autorităţi ale│ │ │
│ │administraţiei │ │ │
│ │publice locale │ │ │
│ │din România şi │ │ │
│ │din state membre │ │ │
│ │ale │ │ │
│7 │Uniunii Europene │ │ │
│ │sau aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic │ │ │
│ │European, │75% │25% │
│ │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│ │reglementată din │ │ │
│ │România, din │ │ │
│ │state membre ale │ │ │
│ │Uniunii Europene │ │ │
│ │ori din state │ │ │
│ │aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Obligaţiuni │ │ │
│ │corporatiste, cu │ │ │
│ │excepţia │ │ │
│ │obligaţiunilor │ │ │
│ │care presupun sau│ │ │
│ │încorporează un │ │ │
│ │instrument │ │ │
│ │derivat, admise │ │ │
│8 │la tranzacţionare│ │ │
│ │şi care se │ │ │
│ │tranzacţionează │ │ │
│ │pe o piaţă │ │ │
│ │reglementată din │75% │25% │
│ │România, din │ │ │
│ │state membre │ │ │
│ │ale Uniunii │ │ │
│ │Europene sau din │ │ │
│ │state aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic │ │ │
│ │European │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Titluri de stat │ │ │
│ │emise de state │ │ │
│ │terţe şi │ │ │
│ │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│9 │reglementată din │ │ │
│ │România, din │ │ │
│ │state membre ale │100% │25% │
│ │Uniunii Europene │ │ │
│ │sau din │ │ │
│ │state aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Obligaţiuni şi │ │ │
│ │alte valori │ │ │
│ │mobiliare emise │ │ │
│ │de autorităţi ale│ │ │
│ │administraţiei │ │ │
│ │publice locale │ │ │
│10 │din state terţe, │ │ │
│ │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│ │reglementată din │75% │25% │
│ │România, din │ │ │
│ │state membre ale │ │ │
│ │Uniunii Europene │ │ │
│ │sau din │ │ │
│ │state aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Obligaţiuni emise│ │ │
│ │de organisme │ │ │
│ │străine │ │ │
│ │neguvernamentale,│ │ │
│ │altele decât │ │ │
│ │cele menţionate │ │ │
│ │la art. 12 alin. │ │ │
│11 │(1) lit. g) din │ │ │
│ │normă, │ │ │
│ │tranzacţionate │ │ │
│ │pe o piaţă │100% │25% │
│ │reglementată din │ │ │
│ │România, din │ │ │
│ │state membre ale │ │ │
│ │Uniunii │ │ │
│ │Europene sau din │ │ │
│ │state aparţinând │ │ │
│ │Spaţiului │ │ │
│ │Economic European│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Obligaţiuni emise│ │ │
│ │de Banca │ │ │
│ │Mondială, Banca │ │ │
│ │Europeană pentru │ │ │
│12 │Reconstrucţie şi │ │ │
│ │Dezvoltare, Banca│ │ │
│ │Europeană de │100% │25% │
│ │Investiţii, │ │ │
│ │tranzacţionate pe│ │ │
│ │o piaţă │ │ │
│ │reglementată │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Active având │ │ │
│ │garanţia │ │ │
│13 │integrală şi │100% │100% │
│ │explicită a │ │ │
│ │statului român │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Active având │ │ │
│ │garanţia │ │ │
│14 │integrală şi │100% │25% │
│ │explicită a │ │ │
│ │statului │ │ │
└────┴─────────────────┴──────────┴──────────────┘

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016