Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ nr. 10 din 19 aprilie 2024  pentru modificarea şi completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 22/2011     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ nr. 10 din 19 aprilie 2024 pentru modificarea şi completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 22/2011

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 424 din 9 mai 2024
    Având în vedere prevederile art. 23 alin. (1), art. 23^1 şi ale art. 25 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 84, art. 85^1 şi art. 87 alin. (1) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. c), art. 6 alin. (2) şi ale art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 15.04.2024,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă.
    ART. I
    Norma nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 22/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 5 ianuarie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (2), după litera u) se introduce o nouă literă, litera v), cu următorul cuprins:
    "v) O.C.D.E. - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică."

    2. La articolul 4 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    "h) să asigure dezvoltarea de politici şi proceduri de evaluare şi raportare a activelor."

    3. La articolul 6, partea introductivă şi litera d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Procedurile interne ale administratorului cu privire la activitatea direcţiei de investiţii responsabile cu administrarea investiţiilor, cu analiza oportunităţilor investiţionale şi plasarea activelor sunt aprobate de organul statutar competent şi se referă, fără a se limita, la:
    ..................................................................................................
    d) proceduri adecvate care să asigure posibilitatea ca toate operaţiunile efectuate de administrator să fie reconstituite, inclusiv în ceea ce priveşte părţile implicate, timpul şi locul unde au fost efectuate, să asigure păstrarea înregistrărilor tranzacţiilor desfăşurate, în conformitate cu prevederile Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 33/2017 privind organizarea activităţii de arhivă la entităţile autorizate/avizate, reglementate şi supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările şi completările ulterioare;"

    4. La articolul 6, litera g) se abrogă.
    5. La articolul 12 alineatul (1), literele e), f), h)-j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "e) 15% din activele fondului de pensii private pot fi investite în titluri emise de state terţe, admise la tranzacţionare şi care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată din România, din state membre ale Uniunii Europene ori din state aparţinând Spaţiului Economic European sau pe o piaţă reglementată şi supravegheată dintr-un stat membru O.C.D.E.;
f) 10% din activele fondului de pensii private pot fi investite în obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţi ale administraţiei publice locale din state terţe, admise la tranzacţionare şi care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparţinând Spaţiului Economic European sau pe o piaţă reglementată şi supravegheată dintr-un stat membru O.C.D.E.;
    ..................................................................................................
h) 5% din activele fondului de pensii private pot fi investite în obligaţiuni emise de organisme străine neguvernamentale, altele decât cele menţionate la lit. g), admise la tranzacţionare şi care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată din România sau din state membre ale Uniunii Europene ori din state aparţinând Spaţiului Economic European sau pe o piaţă reglementată şi supravegheată dintr-un stat membru O.C.D.E.;
i) 5% din activele fondului de pensii private pot fi investite în titluri de participare emise de OPCVM, inclusiv ETF, din România, din state membre ale Uniunii Europene, din state aparţinând Spaţiului Economic European sau state membre O.C.D.E.;
j) 3% din activele fondului de pensii private pot fi investite în ETC şi titluri de participare emise de fonduri de investiţii alternative, admise la tranzacţionare şi care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată din România, din state membre ale Uniunii Europene ori din state aparţinând Spaţiului Economic European sau pe o piaţă reglementată şi supravegheată dintr-un stat membru O.C.D.E;"

    6. La articolul 12, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Administratorii pot investi cumulat maximum 3% din activele fondului de pensii private, în instrumentele financiare prevăzute la alin. (1) lit. h), i) şi j) emise în state membre O.C.D.E., altele decât statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European."

    7. La articolul 13 alineatul (5), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) 10% din obligaţiunile unui emitent, cu excepţia titlurilor de stat şi a obligaţiunilor corporative emise de persoane juridice din România, în care statul român deţine, direct sau indirect, o participaţie de minimum 50% din capitalul social;"

    8. Articolul 17^1 se abrogă.
    9. La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul unei abateri pasive de la cerinţele de rating, în 360 de zile calendaristice de la data depăşirii limitei, administratorul corectează, inclusiv prin măsuri active, abaterea de la cerinţa privind calificativul emitentului sau al emisiunii respective, cu excepţia situaţiei în care sunt impuse sancţiuni internaţionale asupra emisiunii, emitentului sau participanţilor la lanţul de decontare."

    10. La articolul 20 alineatul (5), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În cazul în care protejarea portofoliului împotriva riscului valutar se realizează prin intermediul instrumentelor financiare derivate negociate în afara unei pieţe reglementate, administratorul are obligaţia de a utiliza contractele-cadru ISDA (ISDA Master Agreement) şi contracte de garanţie financiară (ISDA Credit Support Annex) ajustate la cadrul normativ aplicabil în România şi să se asigure că acestea includ cel puţin: (...)"

    11. La articolul 36, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 36
    (1) Dividendele se recunosc din prima zi în care investitorii care cumpără acţiunile nu mai beneficiază de dividend până la încasarea acestora, conform documentelor justificative."

    12. La articolul 37, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care cupoanele sau principalul, după caz, nu au/a fost plătite/plătit până la data maximă de plată specificată în prospectul de emisiune, acestea/acesta sunt/este evaluate/ evaluat la zero, începând cu următoarea zi calendaristică."

    13. La articolul 38, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Acţiunile nou-emise, subscrise în cadrul unei oferte publice de vânzare, se recunosc la data tranzacţiei prevăzută în confirmările de tranzacţionare, potrivit dispoziţiilor prospectului de ofertă."

    14. La articolul 39, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 39
    (1) Acţiunile rezultate din majorări de capital ce nu presupun contraprestaţie în bani din partea investitorilor se recunosc în prima zi în care investitorii care cumpără acţiunile nu mai pot participa la majorarea de capital, conform documentelor justificative, şi vor fi luate în considerare la calculul limitelor prevăzute la art. 12.
    (2) Acţiunile rezultate din majorări de capital ce presupun contraprestaţie în bani din partea investitorilor se recunosc la data plăţii efective a acţiunilor subscrise la majorarea de capital, conform documentelor justificative, şi vor fi luate în considerare la calculul limitelor prevăzute la art. 12."

    15. La articolul 40, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Drepturile de preferinţă netranzacţionabile se recunosc din prima zi în care investitorul care cumpără acţiunile nu mai beneficiază de aceste drepturi, conform documentelor justificative, şi se evaluează la valoarea zero."

    16. La articolul 65, litera d) a alineatului (1) şi alineatul (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "d) nerespectarea obligativităţii de elaborare şi aprobare de către organul statutar competent a procedurilor de desfăşurare a activităţii fondului de pensii private, inclusiv de administrare a conflictului de interese, conform prevederilor art. 6;
    ..................................................................................................
(2) Nerespectarea dispoziţiilor prezentei norme se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 16, art. 81 alin. (1) lit. c), art. 140 alin. (1) şi (3), art. 140^1, 140^2, art. 141 alin. (1) lit. a) şi j) şi alin. (2)-(13) din Legea nr. 411/2004 şi ale art. 38 lit. c), art. 120 alin. (1) şi (3), art. 120^1, 120^2, art. 121 alin. (1) lit. a), f), g) şi m) şi alin. (2)-(13) din Legea nr. 204/2006."



    ART. II
    Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Alexandru Petrescu

    Bucureşti, 19 aprilie 2024.
    Nr. 10.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016