Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ nr. 1 din 22 martie 2017  privind majorarea sau diminuarea contribuţiilor anuale datorate Fondului de garantare  a drepturilor din sistemul de pensii private    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ nr. 1 din 22 martie 2017 privind majorarea sau diminuarea contribuţiilor anuale datorate Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private

EMITENT: Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 237 din 6 aprilie 2017
    În temeiul prevederilor art. 10 pct. I lit. e) şi f), ale art. 17 şi ale art. 36 din Legea nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private,
    Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private emite prezenta normă.
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezenta normă stabileşte regulile privind majorarea sau diminuarea contribuţiilor anuale datorate Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumit în continuare Fondul de garantare, în vederea acoperirii necesarului acestuia, pentru compensarea pierderilor participanţilor şi ale beneficiarilor la fondurile de pensii administrate privat şi la fondurile de pensii facultative, denumite în continuare fonduri de pensii private, în perioada de acumulare a contribuţiilor.

    ART. 2
    (1) Prevederile prezentei norme se aplică administratorilor fondurilor de pensii administrate privat şi administratorilor fondurilor de pensii facultative, denumiţi în continuare administratori.
    (2) Administratorii sunt obligaţi să contribuie anual pentru constituirea şi menţinerea activelor corespunzătoare necesarului Fondului de garantare, conform prevederilor Normei nr. 2/2013 privind calculul actuarial al contribuţiei anuale datorate de administratorii de fonduri de pensii private, Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 3/2013, denumită în continuare Norma nr. 2/2013, şi reglementărilor aplicabile în vigoare emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.

    ART. 3
    Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută de:
    a) art. 4 din Legea nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumită în continuare Legea nr. 187/2011;
    b) art. 3 alin. (2) lit. a) şi h) şi art. 4 alin. (1) din Norma nr. 2/2013.


    CAP. II
    Majorarea sau diminuarea contribuţiilor anuale datorate Fondului de garantare
    ART. 4
    (1) Necesarul Fondului de garantare se constituie şi se utilizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 187/2011, ale Normei nr. 2/2013, precum şi ale normelor emise în acest scop de către A.S.F.
    (2) Necesarul Fondului de garantare este utilizat pentru a asigura sumele necesare majorării valorii activului personal al participantului până la nivelul garantat.
    (3) Algoritmii de calcul ai majorării sau diminuării contribuţiei şi periodicitatea calculelor obligatorii de revizuire a acestor contribuţii sunt reglementate prin Norma nr. 2/2013.
    (4) În raport cu prevederile Legii nr. 187/2011 coroborate cu cele ale Normei nr. 2/2013, în prezenta normă sunt avute în vedere majorări, respectiv diminuări ale contribuţiilor anuale în baza analizei prospective de supraveghere pe bază de riscuri sau în baza analizei reactive în cazul materializării unor riscuri marginale.
    (5) Diminuarea contribuţiilor anuale se realizează doar în intervalul dintre data aprobării acestora de către Consiliul de administraţie al Fondului de garantare şi momentul virării de către administratori în conturile Fondului de garantare.

    SECŢIUNEA 1
    Majorarea prospectivă a contribuţiilor anuale
    ART. 5
    (1) În baza evoluţiei observate a riscurilor implicate, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare poate decide, în urma unei analize interne, revizuirea necesarului Fondului de garantare la orice dată considerată oportună.
    (2) Consiliul de administraţie al Fondului de garantare poate decide revizuirea integrală a necesarului Fondului de garantare, respectiv recalcularea rezervelor tehnice aferente tuturor fondurilor de pensii private, sau revizuirea parţială a necesarului Fondului de garantare, respectiv recalcularea rezervei tehnice aferente unui fond de pensii private sau a rezervelor tehnice aferente unor fonduri de pensii private care prezintă o evoluţie nefavorabilă a unor riscuri specifice implicate.
    (3) Revizuirea necesarului Fondului de garantare, integrală sau parţială, în cazul majorării prospective a contribuţiilor anuale, se realizează conform prevederilor Normei nr. 2/2013.
    (4) În cazul în care în urma revizuirii conform alin. (3) rezultă necesitatea suplimentării rezervelor tehnice aferente fondurilor de pensii private sau a unora dintre fondurile de pensii private, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare emite, în baza valorilor rezultate din raportul actuarial, decizia de majorare prospectivă a contribuţiei anuale pentru administratorii fondurilor de pensii private în cauză.

    ART. 6
    Prin excepţie de la art. 5, în perioada acumulării eşalonate a rezervelor tehnice conform prevederilor art. 20 alin. (1) din Norma nr. 2/2013, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare poate decide în urma unei analize interne majorarea contribuţiei fără revizuirea necesarului Fondului de garantare, prin majorarea directă a procentului de acumulare stabilit pentru anul respectiv.

    ART. 7
    (1) Consiliul de administraţie al Fondului de garantare emite, în baza rezultatelor analizei interne, decizia de majorare prospectivă a contribuţiei anuale pentru administratorii fondurilor de pensii private în cauză.
    (2) Decizia prevăzută la alin. (1) se transmite spre aprobare Consiliului A.S.F., însoţită de raportul actuarial prevăzut la art. 5 alin. (4) sau de analiza internă prevăzută la art. 6.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Majorarea reactivă a contribuţiilor anuale
    ART. 8
    (1) Dacă în urma primirii notificării administratorului special privind suma necesară a fi compensată rezultă că aceasta depăşeşte valoarea necesarului Fondului de garantare, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare emite decizia de majorare a contribuţiei anuale în baza unei note interne de constatare. Suma necesar a fi compensată se stabileşte luând în considerare prevederile art. 4 alin. (4) din Norma 2/2013.
    (2) Valoarea contribuţiei fiecărui administrator se determină prin împărţirea pro-rata, în funcţie de comisionul anual de administrare aferent anului precedent celui pentru care se datorează contribuţia, a diferenţei dintre valoarea sumei necesară a fi compensată şi necesarul Fondului de garantare disponibil în conturi plus eventualele contribuţii datorate de administratori şi neîncasate.
    (3) Decizia prevăzută la alin. (1) se transmite spre aprobare Consiliului A.S.F., însoţită de nota internă de constatare prevăzută la alin. (1).

    SECŢIUNEA a 3-a
    Diminuarea prospectivă a contribuţiilor anuale
    ART. 9
    (1) În baza schimbărilor survenite asupra evoluţiei riscurilor implicate, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare poate decide, în urma unei analize interne, revizuirea necesarului Fondului de garantare la orice dată considerată oportună.
    (2) Consiliul de administraţie al Fondului de garantare poate decide revizuirea integrală a necesarului Fondului de garantare, respectiv recalcularea rezervelor tehnice aferente tuturor fondurilor de pensii private, sau revizuirea parţială a necesarului Fondului de garantare, respectiv recalcularea rezervelor tehnice aferente unui fond sau a rezervelor tehnice aferente unor fonduri de pensii private care prezintă o evoluţie favorabilă sau dispariţia unor riscuri specifice implicate.
    (3) Revizuirea necesarului Fondului de garantare, integrală sau parţială, în cazul diminuării prospective a contribuţiilor anuale, se realizează conform prevederilor Normei nr. 2/2013.
    (4) În cazul în care în urma revizuirii conform alin. (3) rezultă oportunitatea diminuării rezervelor tehnice aferente fondurilor de pensii private sau a unora dintre fondurile de pensii private, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare emite, în baza valorilor rezultate din raportul actuarial, decizia de diminuare a contribuţiei anuale pentru administratorii fondurilor de pensii private în cauză.
    (5) Decizia de diminuare prospectivă a contribuţiilor anuale se transmite spre aprobare Consiliului A.S.F., însoţită de raportul actuarial prevăzut la alin. (4).

    SECŢIUNEA a 4-a
    Diminuarea reactivă a contribuţiilor anuale
    ART. 10
    (1) În urma primirii notificării administratorului privind retragerea autorizaţiei de administrare, respectiv a autorizaţiei fondului de pensii private sau avizării modificării prospectului schemei de pensii private în vederea eliminării garanţiei, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare emite decizia de diminuare a contribuţiei anuale în baza unei note interne de constatare.
    (2) Decizia prevăzută la alin. (1) se transmite spre aprobare Consiliului A.S.F., însoţită de nota internă de constatare prevăzută la alin. (1).

    CAP. III
    Răspunderea juridică
    ART. 11
    Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de prezenta normă constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor art. 30, 31 şi 33 din Legea nr. 187/2011.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 12
    Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private,
                    Cristian Roşu

    Bucureşti, 22 martie 2017.
    Nr. 1.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016