Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 3 februarie 2014  privind autorizarea şcolilor de conducători auto (Anexa 2)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 3 februarie 2014 privind autorizarea şcolilor de conducători auto (Anexa 2)*)

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 107 bis din 12 februarie 2014
--------------
    *) Aprobată prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 75/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 12 februarie 2014


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART.1
    Şcolile de conducători auto fac parte din cadrul instituţional naţional în domeniul siguranţei rutiere, care asigură pregătirea persoanelor în vederea prezentării la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.
    ART. 2
    (1) Şcolile de conducători auto îşi desfăşoară activitatea în baza unei autorizaţii eliberate de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în condiţiile prezentelor norme, sau în baza autorizaţiei eliberate într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, în cazul prestării de servicii în România în regim transfrontalier.
    (2) În sensul prevederilor alin. (1) prestarea în regim transfrontalier este determinată de caracterul temporar şi ocazional al prestării fiind stabilit în special în funcţie de: durata, frecvenţa, periodicitatea şi continuitatea prestării.
    ART. 3
    (1) În cadrul şcolii de conducători auto se predau disciplinele necesare obţinerii permisului de conducere.
    (2) Şcoala funcţionează într-o locaţie unică care cuprinde sală/săli de pregătire teoretică, sală folosită ca secretariat şi arhivă, grup sanitar, necesare bunei desfăşurări a procesului de învăţământ. În cazul în care şcoala de conducători auto solicită autorizarea pentru efectuarea pregătirii în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, şi Tr, aceasta trebuie să deţină, în aceeaşi locaţie, o sală pentru desfăşurarea cursurilor de cunoaştere a automobilului.
    În cazul în care şcoala de conducători auto solicită autorizarea pentru efectuarea pregătirii în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E şi Tr, aceasta trebuie să deţină spaţiu de garare pentru vehiculele necesare efectuării pregătirii practice pentru categoriile solicitate.
    (3) Şcoala de conducători auto nu poate funcţiona în spaţii care au prin construcţie destinaţie iniţială de locuinţă, situate în blocuri cu mai multe etaje. Se exceptează spaţiile situate la parterul sau mezaninul acestora care prin construcţie au avut destinaţie comercială.
    ART. 4
    Pregătirea practică a unui cursant în vederea obţinerii permisului de conducere auto poate începe numai după ce acesta a finalizat pregătirea teoretică în cadrul unei şcoli de conducători auto autorizate.

    CAP. II
    Condiţii de autorizare a şcolilor de conducători auto

    ART. 5
    Şcolile de conducători auto sunt:
    a) şcoli de conducători auto organizate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale sau organizate de instituţii de învăţământ particular acreditate conform legii care şcolarizează numai elevii sau studenţii înmatriculaţi în sistemul propriu de învăţământ pentru profilul auto, precum şi organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne sau Ministerului Apărării Naţionale care şcolarizează cursanţii doar pentru nevoile proprii;
    b) şcoli de conducători auto organizate ca societăţi comerciale sau în cadrul regiilor autonome.
    ART. 6
    (1) Autorizarea şcolilor de conducători auto, se face de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., pentru cel puţin una din categoriile AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tv sau Tb, numai dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii referitoare la:
    a) onorabilitate;
    b) bază materială;
    c) competenţă profesională.
    (2) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. a), dacă persoana care conduce şi organizează activitatea şcolii de conducători auto, reprezentând şcoala în relaţia cu autorităţile:
    a) nu a fost condamnată pentru infracţiuni care o fac incompatibilă cu această activitate;
    b) nu a fost declarată inaptă de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.; o persoană fizică este declarată inaptă pentru a conduce activitatea dacă a îndeplinit această funcţie la o şcoală de conducători auto căreia i-a fost anulată autorizaţia, din vina acesteia.
    (3) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. b), dacă solicitantul face dovada că:
    a) deţine cu drept de proprietate, excluzând coproprietatea, sau cu contract de leasing un număr minim de 2 vehicule pentru categoria B, cu excepţia şcolilor de conducători auto prevăzute la art. 5 lit. a), care pot deţine un singur vehicul pentru categoria B; în cazul în care solicită autorizarea şi pentru alte categorii, trebuie să deţină cu drept de proprietate sau cu contract de leasing minim un vehicul pentru fiecare categorie. În situaţia în care şcoala de conducători auto deţine un număr mai mare de vehicule decât numărul minim menţionat, acestea trebuie să fie deţinute în proprietate, excluzând coproprietatea, sau cu contract de leasing. Vehiculele utilizate la pregătirea practică trebuie să îndeplinească condiţiile şi să aibă dotarea minimă necesară prevăzute în anexele nr. 1a şi nr. 1b la prezentele norme, să fie agreate de către Regia Autonomă Registrul Auto Român conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia vehiculelor utilizate pentru categoria AM, având inspecţia tehnică periodică efectuată în condiţiile legii şi să fie asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se află în interiorul acestora sau pe motocicletă, cu ocazia pregătirii practice în vederea obţinerii permisului de conducere.
    b) deţine în folosinţă exclusivă şi permanentă, în proprietate sau cu contract de închiriere, spatii adecvate procesului de învăţământ, care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme, precum şi spaţiul necesar garării vehiculelor, conform prevederilor art. 3.
    În cazul în care, spaţiul necesar desfăşurării cursurilor este deţinut în proprietate de către asociatul unic sau unul dintre asociaţii şcolii de conducători auto, acest spaţiu poate fi transmis spre folosinţă şcolii de conducători auto şi printr-un contract de comodat.
    Spaţiile deţinute în folosinţă exclusivă şi permanentă menţionate anterior, vor fi folosite numai în scop didactic.
    c) are echipamentele şi dotarea tehnico-didactică proprii, corespunzătoare conţinutului programelor şcolare de pregătire teoretică şi instruire practică în conducerea auto, prevăzute în nota de certificare al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele norme.
    (4) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. c), dacă şcoala face dovada că:
    a) are angajaţi, cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, minim 2 instructori auto, cu excepţia şcolilor de conducători auto prevăzute la art. 5 lit. a), care pot avea angajat un singur instructor, şi un profesor de legislaţie rutieră, atestaţi; unul dintre instructorii auto sau unul dintre profesorii de legislaţie rutieră poate fi şi desemnat să conducă şi să organizeze activitatea şcolii de conducători auto;
    b) are încheiat un contract de prestări servicii cu o unitate medicală, unităţi de cruce roşie sau cabinet medical individual care va asigura personal didactic cu studii de specialitate sau are un contract încheiat în condiţiile legii cu o persoană fizică cu studii de specialitate, pentru disciplina "prim ajutor".

    CAP. III
    Eliberarea autorizaţiei pentru şcolile de conducători auto

    ART. 7
    (1) În vederea obţinerii autorizaţiei de şcoală de conducători auto, solicitantul depune la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. din Municipiul Bucureşti sau din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea un dosar care trebuie să conţină următoarele documente:
    a) cererea-tip pentru obţinerea autorizaţiei;
    b) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv, pentru societăţile comerciale sau regiile autonome, ori actul doveditor în cazul şcolilor din sistemul învăţământului de stat sau al unităţilor din sistemul de învăţământ particular, din care să reiasă că au ca obiect de activitate pregătirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere;
    c) lista cuprinzând toate vehiculele utilizate, pe fiecare categorie pentru care solicită autorizarea, pentru efectuarea instruirii practice în conducerea auto, împreună cu documentele din care să rezulte că acestea îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 6, alin. (3), lit. a).
    d) lista întregului personal didactic împreună cu următoarele documente:
    1. contractele individuale de muncă pentru instructorii auto şi profesorii de legislaţie rutieră, precum şi extras după registrul electronic general de evidenţă a salariaţilor REVISAL pentru aceştia;
    2. cazier judiciar, atestatul de pregătire profesională şi avize, medical şi psihologic, valabile, pentru instructorii auto şi profesorii de legislaţie rutieră;
    3. contractul de prestări de servicii, încheiat cu unităţile medicale prevăzute la art. 6, alin. (4), lit. b) în scopul asigurării personalului didactic specializat pentru predarea disciplinei "prim ajutor" sau contractul încheiat în condiţiile legii cu o persoană fizică pentru predarea disciplinei "prim ajutor".
    În cazul încheierii contractului cu o persoană fizică este necesară şi prezentarea unei copii a diplomei de învăţământ superior, care să ateste pregătirea în domeniu.
    e) actele de proprietate, contractul de închiriere sau contractul de comodat, după caz, pentru spaţiile care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme pentru desfăşurarea cursurilor, precum şi ale poligonului pentru instruirea practică în conducerea auto pentru categoriile AM, A1, A2 şi A dacă este cazul. Perioada de valabilitate a acestor contracte trebuie să fie de minimum un an; Schiţa cu dimensiunile poligonului pentru instruirea practică în conducerea auto pentru categoriile AM, A1, A2 şi A este prezentată în anexa nr. 4 la prezentele norme, iar în cazul în care pentru examinarea cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere sunt impuse de către Ministerul Afacerilor Interne, prin prevederi legale, alte dimensiuni ale acestuia, dimensiunile poligonului prezentat vor fi corelate în consecinţă;
    f) pentru persoana care conduce activitatea şcolii de conducători auto se vor depune: contractul individual de muncă, atestatul de pregătire profesională, cazierul judiciar şi decizia de numire cuprinzând şi obligaţiile prevăzute la art. 13;
    g) lista cuprinzând echipamentele şi dotările tehnico-didactice proprii, prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele norme.
    (2) Documentele prevăzute la alin. (1), lit. b) - f) se vor prezenta în copie, ştampilate şi semnate de către administratorul şcolii de conducători auto, fiecare copie având înscris în mod expres: "Subsemnatul ............, declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul".
    (3) Agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. analizează, în termen de 15 zile, documentele depuse, urmând ca, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile de autorizare, verificarea la sediul/punctul de lucru a îndeplinirii condiţiilor de autorizare să fie confirmată printr-o notă de certificare, întocmită de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier în termen de 10 zile.
    (4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va elibera solicitantului autorizaţia de şcoală de conducători auto pentru categoriile solicitate pentru care îndeplineşte condiţiile prevăzute în prezentele Norme ori comunică în scris refuzul motivat, după caz, în termen de 5 zile de la data informării asupra acestui fapt de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
    ART. 8
    (1) Autorizaţia şcolii de conducători auto se acordă pe perioadă nedeterminată.
    (2) În cazul în care şcolile de conducători auto solicită autorizarea în mai multe sedii/puncte de lucru/sucursale, înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru fiecare dintre acestea se va elibera câte o autorizaţie, în condiţiile prezentelor Norme.
    (3) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va solicita Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier certificarea printr-o notă de menţinere a valabilităţii autorizaţiei fiecărei şcoli de conducători auto în funcţie de respectarea condiţiilor de autorizare odată la 5 ani, cu maxim 3 luni înainte de expirarea acestei perioade.
    (4) Eliberarea autorizaţiei, precum şi certificarea în vederea menţinerii valabilităţii acesteia se face, de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., după prezentarea documentului de plată a tarifului aferent prevăzut în anexa nr. 7 la prezentele Norme.
    (5) Modelul autorizaţiei şcolii de conducători auto este prezentat în anexa nr. 5 la prezentele Norme.
    (6) Şcolile de conducători auto care au obţinut autorizaţia vor fi înscrise în Registrul şcolilor de conducători auto ţinut la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., lista acestora fiind publicată pe site-ul ARR.
    (7) În cazul în care, după eliberarea autorizaţiei, şcoala de conducători auto solicită o nouă categorie, acesteia, după acordarea categoriei, i se va elibera o nouă autorizaţie inclusiv cu categoria respectivă, după plata tarifului aferent. Acordarea categoriei solicitate se va face cu respectarea prevederilor prezentelor Norme.
    ART. 9
    Pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei se anunţă, de către titularul acesteia, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat-o, în termen de 15 zile. Pierderea sau sustragerea autorizaţiei se publică, de către titularul acesteia, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. După publicare, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va elibera o nouă autorizaţie, la cererea titularului, cu plata tarifelor aferente.

    CAP. IV
    Obligaţiile şcolilor de conducători auto

    ART. 10
    Şcoala de conducători auto are obligaţia să deţină la sediul său toate documentele aferente pregătirii cursanţilor.
    ART. 11
    (1) Şcoala de conducători auto are obligaţia să pună la dispoziţia organelor de control documentele aferente pregătirii cursanţilor.
    (2) La cererea personalului cu atribuţii de control, şcoala de conducători auto are obligaţia să pună la dispoziţia acestuia documentele referitoare la pregătirea cursanţilor, inclusiv documentele arhivate, indiferent de forma de arhivare a acestora.
    ART. 12
    (1) În cadrul procesului de pregătire a cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere, şcoala de conducători auto are următoarele obligaţii:
    a) să încheie contract în vederea pregătirii teoretice şi practice cu fiecare dintre persoanele care solicită pregătirea, care vor fi înregistraţi în registrul unic de evidenţă a cursanţilor;
    b) să respecte planul de învăţământ prevăzut de legislaţia în vigoare;
    c) să respecte programa de învăţământ prevăzută de legislaţia în vigoare;
    d) să respecte orarul stabilit;
    e) să asigure efectuarea disciplinelor aferente pregătirii teoretice, cuprinse în planul de învăţământ, numai de către persoane care au calitatea corespunzătoare, cu care s-a încheiat contract în acest sens;
    f) să asigure efectuarea pregătirii practice, cuprinsă în planul de învăţământ, numai de către instructori auto, cu care s-a încheiat contract în acest sens;
    g) să întocmească programul de efectuare a pregătirii teoretice şi practice de către profesorii de legislaţie rutieră respectiv de instructorii auto, astfel încât să se respecte prevederile privind timpul de lucru prevăzut în Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
    h) să deţină la sediu documentele şcolare completate la zi, arhivate cel puţin 3 ani, şi anume: registrele de evidenţă a cursanţilor, copiile fişelor de şcolarizare, cataloagele, foile zilnice de parcurs, contractele de şcolarizare încheiate cu cursanţii, precum şi celelalte documente şcolare privind evidenţa şi verificarea cunoştinţelor cursanţilor.
    i) să efectueze pregătirea practică a persoanelor numai după finalizarea pregătirii teoretice;
    j) să elibereze zilnic foile de parcurs pentru instructorii auto din cadrul şcolii de conducători auto;
    k) să permită efectuarea controlului, la sediul şcolii de conducători auto sau în trafic, privind respectarea prevederilor prezentelor norme;
    l) să asigure existenţa la sediu a copiilor după actele de identitate, permisele de conducere, avizele medicale şi psihologice, atestatele profesorilor de legislaţie rutieră şi ale instructorilor auto care îşi desfăşoară activitatea în cadrul şcolii de conducători auto ca instructor auto, profesor de legislaţie rutieră sau ca instructor auto autorizat, actualizate;
    m) să utilizeze în procesul de pregătire practică doar vehiculele ale căror documente au fost depuse în dosarul de autorizare sau cele care au fost ulterior adăugate sau schimbate la acel dosar prin înştiinţarea scrisă la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în raza căreia şcoala de conducători auto îşi desfăşoară activitatea;
    n) să utilizeze în procesul de pregătire practică numai vehicule deţinute în proprietate sau prin contract de leasing;
    o) să utilizeze în procesul de pregătire practică numai vehicule agreate în acest sens, cu excepţia vehiculelor utilizate la pregătirea practică pentru categoria AM, care îndeplinesc condiţiile prevăzute în anexa nr. 1a) la prezentele norme şi au dotarea minimă prevăzută în anexa nr. 1b) la prezentele norme;
    p) să utilizeze în procesul de pregătire practică numai vehicule având inspecţie tehnică periodică efectuată conform prevederilor în vigoare;
    r) să utilizeze în procesul de pregătire practică numai vehicule asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se află în interiorul acestora sau pe motocicletă;
    s) să-şi desfăşoare activitatea doar în locaţii care au fost autorizate în acest sens;
    ş) să ţină evidenţa cursanţilor cu care are contract de şcolarizare în registrul unic de evidenţă al cursanţilor, numerotat, sigilat şi înregistrat la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. sau în Registrul Naţional al Cursanţilor o dată cu implementarea acestuia;
    t) să facă public prin afişare la sediu: orarul după care se desfăşoară pregătirea teoretică, planul de învăţământ, precum şi tarifele pentru serviciile prestate;
    ţ) să respecte durata zilnică de pregătire aferentă unei persoane;
    u) să nu permită începerea pregătirii teoretice sau practice cu profesori de legislaţie rutieră sau instructori auto care nu au fost înregistraţi la Agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în raza căreia respectiva şcoală de conducători auto îşi desfăşoară activitatea.
    ART. 13
    Persoana care conduce activitatea şcolii de conducători auto şi care poate fi unul dintre instructorii auto sau profesorii de legislaţie rutieră angajaţi ai şcolii de conducători auto, răspunde de asigurarea condiţiilor de pregătire teoretică şi practică în conducerea auto a cursanţilor şi are următoarele obligaţii:
    1) să respecte prevederile metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor în vederea obţinerii permisului de conducere;
    2) să îmbunătăţească baza materială de pregătire teoretică şi instruire practică în conducerea auto;
    3) să promoveze în activitatea de învăţământ metode, procedee şi mijloace moderne;
    4) să verifice, prin instructorii auto, comportamentul cursanţilor, hotărând, dacă este cazul, întreruperea pregătirii celor care prezintă manifestări incompatibile cu calitatea de conducător auto;
    5) să organizeze şi să controleze desfăşurarea procesului de pregătire a cursanţilor;
    6) să menţină în permanenţă funcţionalitatea bazei tehnico-didactice de pregătire şi instruire;
    7) să elibereze fişa de şcolarizare numai cursanţilor care au finalizat cursurile de pregătire şi au dobândit cunoştinţele teoretice şi practice necesare;
    8) să anunţe, în termen de cel mult 15 zile, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. pe a cărei rază teritorială şcoala de conducători auto îşi desfăşoară activitatea, orice modificare faţă de condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei de funcţionare;
    9) să asigure arhivarea registrelor de evidenţă a cursanţilor, copiile fişelor de şcolarizare, cataloagelor, caietelor cursanţilor, contractelor încheiate cu cursanţii, a documentelor şcolare privind evidenţa şi verificarea cunoştinţelor acestora, precum şi a dovezilor efectuării pregătirii practice;
    10) să asigure completarea bazei de date informatice, privind pregătirea cursanţilor, precum şi transferul datelor către sistemul informatic al Autorităţii Rutiere Române - A.R.R;
    11) să asigure înscrierea în registrul unic de evidenţă a cursanţilor a tuturor persoanelor cu care au încheiat contracte de şcolarizare;
    12) să verifice activitatea instructorilor auto, precum şi condiţiile în care aceştia desfăşoară activitatea de pregătire practică.
    ART. 14
    Şcolile de conducători auto au obligaţia ca, la data obţinerii autorizaţiei de şcoală de conducători auto să inscripţioneze vehiculele cu care se efectuează pregătirea practică, pe părţile laterale, cu autocolante al cărui model este prezentat la anexa nr. 6) la prezentele norme, autocolante pe care trebuie să se regăsească denumirea şcolii de conducători auto, numărul autorizaţiei şi categoriile pentru care este valabilă autorizaţia.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 15
    Şcolile de conducători auto autorizate pentru categoria B şi care deţin un ansamblu de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3500 kg dar nu depăşeşte 4250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, pot efectua şi cursul prevăzut la art. 24^1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 16
    Autorizaţiile eliberate şcolilor de conducători auto pentru una din categoriile A, B, C, CE, D sau DE sunt valabile fără plata tarifului aferent şi pentru categoriile AM, A1, A2, B1, C1, C1E, D1 sau D1E, după caz, dacă respectiva şcoală de conducători auto deţine vehicule necesare instruirii practice pentru respectivele categorii, care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în anexele nr. 1a) şi nr. 1b) la prezentele Norme.
    ART. 17
    Şcolile de conducători auto, autorizate pentru mai multe locaţii, pot folosi în procesul de pregătire practică un vehicul deţinut în proprietate sau în baza unui contract de leasing, doar la una din şcolile de conducători auto autorizate.
    ART. 18
    În funcţie de capacitatea sălii de clasă în care se desfăşoară pregătirea teoretică şi în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele Norme, pe autorizaţia eliberată şcolii de conducători auto se va înscrie numărul maxim de cursanţi care pot fi şcolarizaţi în acelaşi timp (grupă).
    ART. 19
    Şcolile de conducători auto autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene pot desfăşura temporar activitatea de pregătire a cursanţilor pe teritoriul României, informând în acest sens Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
    ART. 20
    (1) Autorizaţiile şcolilor de conducători auto eliberate conform prevederilor Ordinului ministrului transporturilor nr. 1019/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea instructorilor de pregătire practică şi a profesorilor de legislaţie rutieră, a Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto, a Metodologiei privind autorizarea instructorilor de pregătire practică, a Programei de şcolarizare şi a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 din 12 octombrie 2009, îşi păstrează valabilitatea până la expirare.
    (2) Autorizaţiile şcolilor de conducători auto eliberate conform prevederilor Ordinului ministrului transporturilor nr. 733/2013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, îşi păstrează valabilitatea pe perioada de valabilitate a prezentului ordin.
    ART. 21
    Anexele 1 - 7 fac parte integrantă din prezentele Norme.


    Anexa 1a)
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto


          Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele
             destinate instruirii practice în conducerea auto în
                   vederea obţinerii permisului de conducere


    Categoria AM - vehicul, cu două, trei sau patru roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor sau triciclul cu motor care păstrează caracteristicile acestuia.
    Categoria A1 - motociclete din categoria A1 fără ataş, cu o putere a motorului de maximum 11 kw şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kw/kg, care poate atinge o viteză de cel puţin 90 km/h;
    Dacă motocicleta este acţionată de un motor cu ardere internă, capacitatea cilindrică a motorului trebuie să fie de cel puţin 115 cmc.
    Dacă motocicleta este acţionată cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puţin 0,08 kw/kg;
    Categoria A2 - motociclete fără ataş, cu o putere a motorului de cel puţin 20 kw, dar de maximum 35 kw şi cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg;
    Dacă motocicleta este acţionată de un motor cu ardere internă, capacitatea cilindrică a motorului trebuie să fie de cel puţin 395 cmc.
    Dacă motocicleta este acţionată cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puţin 0,15 kw/kg;
    Categoria A - motociclete fără ataş, a cărei masă fără încărcătură este mai mare de 175 kg, cu o putere a motorului de cel puţin 50 kw.
    Dacă motocicleta este acţionată de un motor cu ardere internă, capacitatea cilindrică a motorului trebuie să fie de cel puţin 595 cmc.
    Dacă motocicleta este acţionată cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puţin 0,25 kw/kg;
    Categoria B1 - cvadriciclu cu motor, care poate atinge o viteză de cel puţin 60 km/h.
    Categoria B - vehicule din categoria B, cu 4 roţi, care pot atinge o viteză de cel puţin 100 km/h.
    Categoria BE - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria B şi dintr-o remorcă cu masă maximă autorizată de cel puţin 1000 kg, care atinge o viteză de cel puţin 100 km/h şi care nu intră în categoria B; compartimentul de marfă al remorcii constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi înalt ca şi autovehiculul; corpul închis poate fi şi uşor mai puţin lat decât vehiculul cu condiţia ca vizibilitatea spre spate să nu fie posibilă decât cu ajutorul oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie să aibă o masă reală totală * de minimum 800 kg.
    Categoria C1 - vehicul din categoria C1 a cărui masă maximă autorizată este de cel puţin 4000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m, care atinge o viteză de cel puţin 80 km/h şi care este echipat cu ABS şi un dispozitiv de înregistrare a vitezei; compartimentul pentru mărfuri trebuie să consiste dintr-o caroserie de tip închis cel puţin la fel de lată şi de înaltă ca şi cabina.
    Categoria C1E - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria C1 şi dintr-o remorcă a cărei masă maximă autorizată este de cel puţin 1250 kg; acest ansamblu trebuie să aibă o lungime de cel puţin 8 m şi să atingă o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul de marfă al remorcii constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi înalt ca şi cabina; corpul închis poate să fie puţin mai îngust decât cabina cu condiţia ca vizibilitatea în spate să fie posibilă doar prin utilizarea oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie să aibă o masă reală totală de cel puţin 800 kg;
    Categoria C - vehicul din categoria C a cărui masă maximă autorizată este de cel puţin 12.000 kg, care are lungimea de cel puţin 8 metri, lăţimea de cel puţin 2,4 m şi care atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, este echipat cu sistem de prevenire a blocării roţilor în timpul frânării (ABS) şi cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor de către conducătorul auto şi cu un dispozitiv de înregistrare definit conform Regulamentului (CEE) nr. 3821/85; compartimentul de marfă constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi de înalt ca şi cabina; vehiculul trebuie să aibă o masă reală totală de minimum 10.000 kg.
    Categoria CE - vehicul articulat sau un ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria C şi o remorcă cu lungimea de cel puţin 7,5 m; atât vehiculul articulat cât şi ansamblul trebuie să aibă o masă totală maximă autorizată de cel puţin 20.000 kg, o lungime de cel puţin 14 m şi o lăţime de cel puţin 2,4 m, să atingă o viteză de cel puţin 80 km/h, să fie echipate cu sistem de prevenire a blocării roţilor în timpul frânării (ABS) şi să fie echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor de către conducătorul auto şi cu un dispozitiv de înregistrare definit conform Regulamentului (CEE) nr. 3821/85; compartimentul pentru mărfuri al remorcii constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi de înalt ca şi cabina; atât vehiculul articulat, cât şi ansamblul trebuie să aibă o masă reală totală de minimum 15.000 kg.
    Categoria D1 - vehicul din categoria D1 a cărui masă maximă autorizată este de cel puţin 4000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m şi care poate atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei.
    Categoria D1E - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria D1 şi dintr-o remorcă a cărei masă maximă autorizată este de cel puţin 1250 kg şi care atinge o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mărfuri al remorcii constă dintr-un corp închis care are cel puţin o lăţime şi o înălţime de 2 m; remorca trebuie să aibă o masă reală totală minimă de 800 kg.
    Categoria D - vehicul din categoria D care are o lungime de cel puţin 10 m, o lăţime de cel puţin 2,4 m şi care poate atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei.
    Categoria DE - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria D şi dintr-o remorcă a cărei masă maximă autorizată este de cel puţin 1250 kg, lăţimea de cel puţin 2,4 m şi care este capabil să atingă o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mărfuri al remorcii constă dintr-un corp închis de o lăţime şi o înălţime de cel puţin 2 m; remorca trebuie să aibă o masă reală totală de cel puţin 800 kg.
    Categoria Tr - ansamblu format dintr-un tractor rutier şi o remorcă; remorca are o masă maximă autorizată de cel puţin 3500 kg.

    NOTĂ:
    1. Prin masă reală totală se înţelege masa proprie a vehiculului la care se adaugă, pe timpul instruirii practice, încărcătură.
    2. Vehiculele corespunzătoare categoriilor permisului de conducere C, C1, D, D1 vor fi dotate cu echipament de înregistrare conform Regulamentului 3.821/85/CE privind aparatele de înregistrare în transportul rutier (tahograf).
    3. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor destinate instruirii practice în conducerea auto (viteza maximă constructivă, capacitatea cilindrică, masa proprie, masa maximă autorizată sau masa reală) pentru categoriile care au provenit din alte categorii (Ex: categoriile A1, C1, D1) nu trebuie să depăşească, ca valori efective, caracteristicile tehnice minime ale vehiculelor din categoria din care provin (Ex: categoriile A, C, D)


    Anexa 1b)
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto


                                 DOTAREA MINIMĂ
                        a autovehiculelor şi vehiculelor
                destinate instruirii practice în conducerea auto

    a) Motociclete:
    - dispozitiv cu dublă comandă minim pentru frâna de serviciu;
    - două oglinzi retrovizoare exterioare;
    - o plăcuţă cu inscripţia ŞCOALĂ de culoare galben portocalie, având dimensiunile L*l = 300*200 [mm], montată deasupra numărului de înmatriculare.
    b) Autoturisme:
    - dispozitiv cu dublă comandă pentru ambreiaj şi frână de serviciu, iar în cazul echipării cu transmisie automată, dispozitiv cu dublă comandă minim pentru frâna de serviciu; opţional şi dispozitiv cu dublă comandă pentru acceleraţie;
    - două oglinzi retrovizoare interioare şi două oglinzi retrovizoare exterioare;
    - centuri de siguranţă;
    - o casetă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, cu posibilităţi de iluminare din interior, fixată transversal pe plafon, care este prezentată mai jos, având dimensiunile L*I*h = 420*380*120 [mm].
    c) Autocamioane şi tractoare:
    - dispozitiv cu dublă comandă minim pentru ambreiaj şi frână de serviciu; opţional şi dispozitiv cu dublă comandă pentru acceleraţie;
    - două oglinzi retrovizoare exterioare;
    - centuri de siguranţă, în cazul autocamioanelor;
    - o casetă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, cu posibilităţi de iluminare din interior, fixată transversal pe plafon, care este prezentată mai jos, având dimensiunile L*I*h = 840*760*240 [mm];
    - o placă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, având dimensiunile L*I = 840*240 [mm], aplicată pe partea din spate.
    d) Autobuze, troleibuze şi tramvaie:
    - dispozitiv cu dublă comandă minim pentru frână de serviciu şi, după caz, ambreiaj; opţional şi dispozitiv cu dublă comandă pentru acceleraţie;
    - două oglinzi retrovizoare exterioare;
    - o placă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, având dimensiunile L*I = 840*240 [mm], care este prezentată mai jos, aplicată pe părţile laterale, în faţă şi în spate.
    e) Remorci şi semiremorci:
    - o placă de culoare galben portocalie, montată pe oblonul din spate, perpendicular pe planul longitudinal al autovehiculului, având dimensiunile L*I = 840*240 [mm], prezentată mai jos.

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Placa cu inscripţia "ŞCOALĂ" se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 bis din 12 februarie 2014, la pagina 21 (a se vedea imaginea asociată).

    Notă: Dimensiunea înscrisului "ŞCOALĂ" de pe casetă este de L*l = 300*90 [mm] iar dimensiunea înscrisului "ŞCOALĂ" de pe placă este de L*l = 600*180 [mm];


    Anexa 2
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto


                                CONDIŢII MINIME
               pentru spaţiile folosite în procesul de învăţământ


    Şcoala trebuie să dispună de cel puţin o sală de pregătire teoretică dotată cu mijloace de învăţământ şi cu materiale didactice pentru predarea disciplinelor teoretice prevăzute în planul de învăţământ prevăzut în anexa nr. 4 la prezentele Norme.
    Sala de clasă trebuie să fie astfel dimensionată, în funcţie de numărul maxim de cursanţi înscrişi într-o grupă de pregătire, astfel încât să se asigure un volum de 5 mc şi o suprafaţă efectivă de minim 2 m² pentru fiecare cursant.
    În funcţie de numărul maxim de cursanţi înscrişi într-o grupă de pregătire, sala de clasă va avea dotări suficiente pentru desfăşurarea în bune condiţii a pregătirii teoretice şi prezentarea tuturor subiectelor prevăzute în programa de învăţământ.
    În cazul şcolilor care efectuează pregătirea pentru categoriile C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, DE, Tr, Tb, Tv, acestea vor dispune suplimentar de o altă sală de clasă în care se va asigura un volum de 5 mc şi o suprafaţă efectivă de minim 2 m² pentru fiecare cursant şi în care va fi predată disciplina "cunoaşterea vehiculelor", având dotarea minimă necesară corespunzătoare prevăzută în anexa nr. 4 la prezentele Norme.


    Anexa 3
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto

    Ministerul Transporturilor
    Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier

    Nr: ......... Data: ...../.... /........


                               NOTĂ DE CERTIFICARE

    Anul ....... luna ........... ziua ....... localitatea ...........

    Echipa de certificare, formată din:
    - d-nul (d-na) ...................................................
    - d-nul (d-na) ...................................................
    a procedat la verificarea şcolii ................ , cu sediul în ............., str. ............, nr. ......, bl. .... , et. ...., ap. ....., sector ....... având ca obiect de activitate pregătirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, reprezentată de dl./dna ................... în calitate de .................., unde a constatat următoarele:

    Punctul de lucru/sucursala se află în ................. , str. ............... nr. ......., bl. ....., et. ....., ap. ......, sector ...... telefon .............., funcţionează în baza actului legal de înfiinţare ..................... cu nr. ........ din .............. şi urmează să pregătească persoane în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile: .......................
    Mijloace specifice necesare procesului de pregătire:
    1) personal încadrat ..............., din care: instructori auto atestaţi ........... şi profesori de legislaţie rutieră atestaţi ............
    2) poligon pentru cel puţin una din categoriile AM, A1, A2 sau A: [ DA ][ NU ]
    3) spaţiu necesar garării vehiculelor (se completează, după caz) [ DA ][ NU ]

    Observaţii ......................................................

    I. Pentru desfăşurarea procesului de învăţământ, şcoala de conducători auto funcţionează într-o locaţie unică, deţinută în baza unui

            ┌───────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
            │ Felul deţinerii │ Nr. document │ Valabilitate │
            ├───────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
            │Contract de închiriere încheiat │ │ │
            │între o persoană fizică şi şcoala │ │ │
            │de conducători auto │ │ │
            ├───────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
            │Contract de închiriere încheiat │ │ │
            │între o persoană juridică şi │ │ │
            │şcoala de conducători auto │ │ │
            ├───────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
            │Contract de comodat │ │ │
            ├───────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
            │Act de proprietate │ │ │
            └───────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘


    şi are în dotare următoarele:

    a) sală de legislaţie rutieră:
    - sala de legislaţie rutieră are o capacitate de ....... mc, cu dimensiunile ........ *.........*........ (L*l*h) rezultând un nr. de ............ cursanţi/grupă.

┌──────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────┬────┬────┐
│ Nr. │ Denumirea materialului didactic │ Cantitatea │ │ │
│ crt. │ │ necesară │ DA │ NU │
│ │ │ (buc) │ │ │
└──────┴─────────────────────────────────────────────┴────────────┴────┴────┘
    1. Panouri cu indicatoare rutiere
                                                                  ┌────┬────┐
   1.1. Indicatoare de avertizare 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.2. Indicatoare de reglementare 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.1. Indicatoare de prioritate 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.2. Indicatoare de interzicere sau restricţie 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.3. Indicatoare de obligare 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.3. Indicatoare de orientare şi informare 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.3.1. Indicatoare de orientare 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.3.2. Indicatoare de informare 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.4. Panouri adiţionale 1 │ │ │
                                                                  └────┴────┘
    2. Panouri cu marcaje
                                                                  ┌────┬────┐
   2.1. Marcaje longitudinale 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   2.2. Marcaje transversale 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   2.3. Marcaje laterale 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   2.4. Marcaje diverse 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
    3. Panouri cu semnalele agentului de circulaţie 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
    4. Vehicule diferite în miniatură 10 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
    5. Triunghiuri reflectorizante 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
    6. Machetă reţea stradală 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
    7. Trusă sanitară 1 │ │ │
                                                                  └────┴────┘
    8. Aparate audiovizuale
   8.1. Retroproiector şi/sau videoproiector şi/sau ┌────┬────┐
        aparat video cu monitor 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   8.2. Video-casete/CD cu filme având tematică specifică │ │ │
        pregătirii teoretice în disciplina legislaţie rutieră 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   8.3. Calculator cu video proiector şi ecran de proiecţie │ │ │
        sau reţea de calculatoare, pe care să ruleze cel │ │ │
        puţin un soft didactic, al cărui conţinut va fi │ │ │
        stabilit de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., │ │ │
        specific pregătirii teoretice în disciplina │ │ │
        legislaţie rutieră şi conducere preventivă │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
    9. Altele │ │ │
                                                                  └────┴────┘


    Observaţii: ...............................................................
    ...........................................................................

    NOTĂ: Materialele didactice prevăzute la pct. 8.1. - 8.2. sunt alternative celor prevăzute la pct. 1-3.

    b) cabinet de cunoaştere a autovehiculului
    - cabinetul are o capacitate de ....... mc, cu dimensiunile ......*...... *....... (L*l*h) rezultând un nr. de ........... cursanţi/grupă.

┌──────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────┬────┬────┐
│ Nr. │ Denumirea materialului didactic │ Cantitatea │ │ │
│ crt. │ │ necesară │ DA │ NU │
│ │ │ (buc) │ │ │
└──────┴─────────────────────────────────────────────┴────────────┴────┴────┘
    1. Planşe cu ansambluri, subansambluri şi scheme

   1.1. Motor
                                                                  ┌────┬────┐
 1.1.1. Mecanismul motor 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.1.2. Mecanismul de distribuie 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.1.3 Instalaţie de alimentare a motorului cu aprindere │ │ │
       prin scânteie (MAS) şi a motorului cu aprindere │ │ │
       prin comprimare (MAC) 2 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.1.4. Instalaţie de aprindere 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.1.5. Instalaţie de răcire 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.1.6. Instalaţie de ungere 2 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.2. Transmisia autovehiculului 2 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.1. Ambreiajul 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.2. Schimbătorul de viteze 1 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.3. Transmisia longitudinală 2 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.4. Puntea din spate 2 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
 1.2.5. Puntea din faţă 2 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.3. Sistemul de direcţie 2 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.4. Sistemul de frânare 3 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.5. Sistemul de rulare 3 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.6. Suspensia autovehiculului 3 │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   1.7. Echipamentul electric 2 │ │ │
                                                                  └────┴────┘
    2. Aparate audiovizuale
                                                                  ┌────┬────┐
   2.1. Calculator cu video proiector şi ecran de proiecţie │ │ │
        sau reţea de calculatoare, pe care să ruleze cel │ │ │
        puţin un soft didactic, al cărui conţinut va fi │ │ │
        stabilit de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., │ │ │
        specific pregătirii teoretice în disciplina │ │ │
        cunoaşterea autovehiculului │ │ │
                                                                  ├────┼────┤
   2.2. Altele │ │ │
                                                                  └────┴────┘


    Observaţii: .............................................................
    .........................................................................

    Materialele didactice prevăzute la pct. 1 sunt opţionale.

    c) sală folosită ca spaţiu administrativ şi arhivă, alta decât sala/sălile de pregătire teoretică, dar în aceeaşi locaţie cu acestea: [ DA ][ NU ]

    II. Pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, şcoala de conducători auto are angajaţi un număr de: .............. profesori de legislaţie rutieră şi un număr de .............. instructori auto.


┌───────────────────┬────────────┬───────────┬───────────┬────────────────────┬──────────┐
│ Personal │ Atestat de │ Aviz │ Aviz │ │ │
│ angajat │ pregătire │ medical cu│psihologic │ Contract │ Cazier │
│ │profesională│ menţiunea │cu menţiu- │ de muncă │ judiciar │
│ │ valabil │ "apt" │ nea "apt" │ │ valabil │
│ │ │ valabil │ valabil │ │ │
├────────┬──────────┼──────┬─────┼─────┬─────┼─────┬─────┼─────┬─────┬────────┼─────┬────┤
│ Nume │ Prenume │ DA │ NU │ DA │ NU │ DA │ NU │ DA │ NU │ durata │ DA │ NU │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │timpului│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │de lucru│ │ │
├────────┴──────────┼──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────────┴─────┴────┤
│Profesori de │ │
│legislaţie rutieră │ │
├────────┬──────────┼──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬────────┬─────┬────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┴──────────┼──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────────┴─────┴────┤
│Instructori auto │ │
├────────┬──────────┼──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬────────┬─────┬────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┼─────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴──────────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────────┴─────┴────┘

    Predarea disciplinei "prim ajutor" este realizată de către: *)
┌─────────────────┬─┬───────────────────────┬─┬────────────────┬─┬────────────────┬─┐
│unitate medicală │ │unitate de cruce roşie │ │cabinet medical │ │persoană fizică │ │
│ │ │ │ │individual │ │ │ │
├─────────────────┴─┴───────────────────────┴─┴────────────────┴─┴────────────────┴─┤
│în baza contractului nr. ...... din data de ....../....../....... │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

---------
    Notă:
    *) Se marchează cu X varianta corectă

    Observaţii:
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................


    III. Pentru pregătirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, există în dotare ......... autoturisme, ........ autocamioane ......... autobuze şi alte vehicule ..........

┌──────────────┬────────────┬────────────┬──────────┬─────────┬────────────────┐
│ Numărul de │ │ Inspecţia │ │ │Asigurare pentru│
│înmatriculare │ Carte de │ tehnică │Certificat│ │ daune cauzate │
│al vehiculului│ identitate │ periodică │ de │ R.C.A. │ terţilor şi │
│ │ │tip "şcoală"│ agreare │ valabil │ persoanelor │
│ │ │ valabilă │ │ │ aflate în │
│ │ │ │ │ │interiorul aces-│
│ │ │ │ │ │ tora valabilă │
│ ├───────┬────┼──────┬─────┼─────┬────┼────┬────┼────────┬───────┤
│ │propri-│lea-│ DA │ NU │ DA │ NU │ DA │ NU │ DA │ NU │
│ │ etate │sing│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴───────┴────┴──────┴─────┴─────┴────┴────┴────┴────────┴───────┘

    Observaţii:
    ........................................................................
    ........................................................................

    Antecedente în activitatea şcolii:
    ........................................................................
    ........................................................................

    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┬────┬────┐
    │ Echipa de certificare precizează faptul că sunt îndeplinite │ │ │
    │toate condiţiile necesare eliberării autorizaţiei / │ DA │ NU │
    │continuării activităţii de şcoală de conducători auto: │ │ │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────┴────┴────┘

    Echipa de certificare:
    1............................ Şcoala de conducători auto
    2............................ Semnătură şi ştampilă


    NOTĂ:
    1. În cazul în care există opţiunea DA/NU, se certifică prin încercuire varianta corectă, respectiv se marchează cu X căsuţa aferentă opţiunii DA/NU;
    2. O copie a notei de certificare se înmânează reprezentantului şcolii de conducători auto.


    Anexa 4
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto


                                 SCHIŢA
            cu dimensiunile poligonului pentru instruirea practică
           în conducerea auto pentru categoria A şi subcategoria A1

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Schiţa cu dimensiunile poligonului pentru instruirea practică în conducerea auto pentru categoria A şi subcategoria A1, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 bis din 12 februarie 2014 la pagina 28 (a se vedea imaginea asociată).


    Anexa 5
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto


                                     (faţă)

                                    ROMÂNIA
                           MINISTERUL TRANSPORTURILOR

                                  AUTORIZAŢIE
                           ŞCOLI DE CONDUCĂTORI AUTO


    Şcoala ..............................................................,
    adresa ................................................................,
    este abilitată să organizeze şi să desfăşoare activitate
    de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului
    de conducere a vehiculelor pentru categoriile: ........................
    Şcoala poate efectua pregătirea a maximum ......... cursanţi într-o serie.


                                                      Emitent:
                                           AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.


    Valabilă de la data de: ..............

    până la data de: .....................

                                                 Semnătura şi ştampila

    Data emiterii: .......................


                               Seria: A.S. nr. .........

    ........................................................................

                                   (verso)

    Menţiuni speciale:





                           Seria: A.S. nr. ........




    Anexa 6
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto



                   400 mm
 │◄────────────────────────────────────────────►│
 │ │
 │ │
 ┌──────────────────────────────────────────────┐───────
 │ │ ▲
 │ ŞCOALA DE CONDUCĂTORI AUTO │ │
 │ .......................................... │ │
 │ │ │ 200 mm
 │ │ │
 │ AS Nr. ......... Categorii ............... │ │
 │ │ │
 │ │ ▼
 └──────────────────────────────────────────────┘───────




    Anexa 7
    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto


               Tarife pentru eliberarea autorizaţiei de şcoală de
          conducători auto şi pentru menţinerea valabilităţii acesteia


    I. Eliberare autorizaţie
    a) eliberarea primei categorii (tarif pe 5 ani) .................. 1200 lei;
    b) fiecare dintre categoriile acordate suplimentar
       (tarif pe 5 ani) .............................................. 600 lei;

    II. Alte tarife
    a) fiecare categorie solicitată ulterior eliberării
       autorizaţiei .................................................. 500 lei;
    b) menţinerea valabilităţii autorizaţiei pentru prima
       categorie (tarif pe 5 ani) .................................... 1000 lei;
    c) menţinerea valabilităţii autorizaţiei pentru fiecare
       dintre categoriile acordate suplimentar (tarif pe 5 ani) ...... 500 lei;



                                          --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016