Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 28 noiembrie 2003  privind aplicarea legii în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurătorilor care vor practica această asigurare în anul 2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 28 noiembrie 2003 privind aplicarea legii în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurătorilor care vor practica această asigurare în anul 2004

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURĂRILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 858 din 3 decembrie 2003

    În temeiul prevederilor art. 5, 53 şi 67 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, astfel cum au fost modificate prin art. 45 alin. (4) din Legea nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 5 lit. l) şi art. 47 pct. 2 lit. k) din aceeaşi lege, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor adoptă următoarele norme, prin care se stabilesc nivelul primelor de asigurare şi termenele de plată a acestora, limitele despăgubirilor corelate cu nivelul primelor de asigurare, criteriile de aplicare a acestei asigurări, autorizarea asigurătorilor şi alte elemente pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule pentru anul 2004.

    TITLUL I
    Nivelul primelor de asigurare, termenele de plată a acestora şi limitele despăgubirilor

    ART. 1
    (1) Nivelul primelor de asigurare pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule pentru anul 2004 este prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Este interzis asigurătorilor să încaseze prime de asigurare sub nivelul primelor prevăzute în anexa nr. 2, cu excepţia cazurilor menţionate la art. 2 alin. (2) şi (3).
    (3) În cadrul activităţii de contractare a asigurării prin alte persoane decât personalul propriu, angajat cu carte de muncă, al societăţii autorizate să practice asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule, nivelul maxim al cheltuielilor de achiziţie va fi:
    a) 5% pentru agenţii de asigurare;
    b) 8% pentru brokerii de asigurare.
    Valorile procentuale de mai sus se vor aplica asupra primelor încasate conform prevederilor alin. (2).
    (4) Nerespectarea prevederilor prezentului articol se va sancţiona cu retragerea imediată a autorizaţiei societăţii de a practica asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule, conform art. 8 coroborat cu art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările ulterioare, şi cu neacordarea autorizării pentru anul următor.
    ART. 2
    (1) Persoanele care deţin autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculării în România sunt obligate să încheie poliţe de asigurare de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule; poliţele de asigurare se vor emite pe perioada corespunzătoare pentru care s-a plătit prima de asigurare. Primele de asigurare aferente acestor poliţe de asigurare au următoarele scadenţe:
    a) pentru autovehiculele care sunt deja înmatriculate la data de 31 decembrie 2003 primele se plătesc pentru întreg anul 2004 sau fracţionat, aferent perioadelor:
    - 1 ianuarie - 31 decembrie 2004, până la data de 31 decembrie 2003;
    - 1 ianuarie -30 iunie 2004, până la data de 31 decembrie 2003;
    - 1 iulie - 31 decembrie 2003, până la data de 30 iunie 2004.
    Obligaţia de plată rămâne la nivelul primelor de asigurare prevăzute în anexa nr. 2 şi în cazul în care deţinătorii de autovehicule înmatriculate înainte de data de 31 decembrie 2003 nu respectă scadenţele de plată stabilite mai sus;
    b) anterior înmatriculării autovehiculului în circulaţie, pentru întreg anul 2004, în cazul autovehiculelor care se înmatriculează/reînmatriculează în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2004;
    c) anterior eliberării autorizaţiei provizorii de circulaţie.
    (2) Persoanele fizice pensionate beneficiază de o reducere cu 20% a primelor de asigurare în baza talonului de pensie sau a deciziei de pensionare.
    (3) Persoanele cu deficienţe locomotorii, deţinătoare de motocicluri şi de autoturisme adaptate infirmităţii lor, inclusiv cele primite de acestea în folosinţă, beneficiază de o reducere cu 50% a primelor de asigurare.
    (4) În cazul neachitării la scadenţă a primelor de asigurare prevăzute la art. 1, deţinătorul autovehiculului este neasigurat până în momentul intrării în vigoare a asigurării.
    ART. 3
    Pentru autovehiculele care se înmatriculează temporar, respectiv pentru cele ce urmează să fie scoase definitiv din ţară, precum şi în cazul eliberării unei autorizaţii provizorii de circulaţie, primele de asigurare se calculează lunar şi reprezintă 1/10 din prima de asigurare anuală prevăzută în anexa nr. 2.
    ART. 4
    Pentru autovehiculele care se înmatriculează permanent în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2004 prima de asigurare pentru fiecare lună sau fracţiune de lună cuprinsă între data începerii răspunderii asigurătorului şi data de 31 decembrie 2004 reprezintă 1/10, dar nu mai mult decât valoarea primei anuale; orice fracţiune de lună se consideră lună întreagă. Poliţele de asigurare în aceste cazuri se vor încheia cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2004.
    ART. 5
    (1) Pentru autovehiculele ce sunt utilizate în activităţi sezoniere în agricultură sau construcţii şi care nu sunt utilizate timp de cel puţin 3 luni consecutive, primele de asigurare se calculează lunar şi reprezintă 1/10 din prima de asigurare anuală prevăzută în anexa nr. 2.
    (2) Deţinătorii de parcuri auto formate din cel puţin 10 autovehicule înmatriculate pot negocia cu asigurătorii autorizaţi pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule plata fracţionată a primelor de asigurare prevăzute în anexa nr. 2.
    ART. 6
    În cazul persoanelor care intră pe teritoriul României cu autovehicule înmatriculate în străinătate, dar neasigurate sau ale căror asigurări expiră în timpul în care se află pe teritoriul României, primele de asigurare aferente perioadei în care autovehiculul neasigurat se află în România se plătesc anticipat şi integral, astfel:
    a) în mod obligatoriu, la intrarea autovehiculului pe teritoriul României, la punctele de trecere a frontierei, în cazul persoanelor care intră pe teritoriul României cu autovehicule înmatriculate în străinătate, dar neasigurate;
    b) cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a documentelor de asigurare, la unităţile teritoriale ale asigurătorilor autorizate, în cazul persoanelor care se află pe teritoriul României cu autovehicule înmatriculate în străinătate şi ale căror asigurări expiră în perioada în care se află în România.
    ART. 7
    Răspunderea asigurătorului începe:
    a) din momentul plăţii primei de asigurare şi al eliberării poliţei de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a asigurării, înscrisă în document, pentru asiguratul care îşi îndeplineşte obligaţiile de plată în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) şi la art. 6;
    b) după 48 de ore de la expirarea zilei în care s-a plătit prima de asigurare şi s-a eliberat poliţa de asigurare, pentru asiguratul care nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată a primei de asigurare prevăzute la art. 2 şi 6, respectiv pentru asiguratul care nu a plătit la scadenţă prima de asigurare aferentă perioadei respective;
    c) din momentul plăţii primei de asigurare şi al eliberării poliţei de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a asigurării, înscrisă în document, şi de data eliberării autorizaţiei provizorii de circulaţie sau a înmatriculării autovehiculului pe numele deţinătorului, pentru asiguratul care îşi îndeplineşte obligaţiile de plată a primei de asigurare prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) şi c).
    ART. 8
    (1) Răspunderea asigurătorului încetează la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate înscrise în poliţa de asigurare pentru care s-a plătit prima de asigurare datorată sau, anterior acestei date, în momentul radierii autovehiculului.
    (2) Dovada plăţii primelor de asigurare revine asiguratului, înscrisul constatator fiind chitanţa, ordinul de plată sau alt document probator al plăţii.
    ART. 9
    (1) Pentru autovehiculele care se radiază din circulaţie în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2004 prima de asigurare pentru fiecare lună sau fracţiune de lună cuprinsă între data începerii şi data încetării răspunderii asigurătorului reprezintă 1/10 din prima de asigurare anuală.
    (2) Diferenţa dintre prima de asigurare plătită şi cea calculată conform alin. (1) se restituie asiguratului, la cererea scrisă a acestuia, însoţită de documentele doveditoare, şi numai în cazurile în care nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării.
    ART. 10
    (1) În unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea pagubelor, asigurătorul acordă despăgubiri, inclusiv pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil, în următoarele limite:
    a) de la 1.000.000 lei până la maximum 2.000.000.000 lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite, în caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe şi indirecte de peste 1.000.000 lei;
    b) până la 700.000.000 lei pentru fiecare persoană, dar nu mai mult de 3.500.000.000 lei, indiferent de numărul persoanelor accidentate, în caz de vătămări corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial.
    (2) Limitele despăgubirilor menţionate la alin. (1) se aplică în cazul daunelor produse prin accidente de autovehicule survenite în anul 2004.
    ART. 11
    (1) Dovada existenţei asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule, în cazul controalelor efectuate de organele de poliţie, în conformitate cu prevederile art. 64 din Legea nr. 136/1995, cu modificările ulterioare, o constituie poliţa de asigurare emisă de asigurătorii autorizaţi să practice această asigurare în România sau documentele internaţionale de asigurare de răspundere civilă auto, eliberate de societăţi de asigurare din străinătate, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în acestea.
    (2) Poliţele de asigurare se vor tipări la Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A. sau la alte unităţi tipografice sub supravegherea acesteia, selectate pe baza criteriilor stabilite prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.177/1998, conform Hotărârii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora. Forma, dimensiunile şi conţinutul poliţelor de asigurare au fost aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi au fost transmise Companiei Naţionale "Imprimeria Naţională" - S.A. Seriile poliţelor de asigurare se vor repartiza societăţilor care vor depune documentaţie de autorizare, prin tragere la sorţi, în termen de 5 zile de la data depunerii acesteia.
    ART. 12
    Nivelul amenzilor şi celelalte sancţiuni sunt prevăzute la art. 63 şi 64 din Legea nr. 136/1995*), cu modificările ulterioare, respectiv:
    a) refuzul societăţii comerciale autorizate de a încheia asigurarea obligatorie se sancţionează cu amendă de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei, putându-se lua şi măsura de suspendare a activităţii pe o perioadă de până la un an, potrivit art. 63 din Legea nr. 136/1995, cu modificările ulterioare;
    b) încălcarea de către persoanele fizice şi juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 48 şi 56 din Legea nr. 136/1995, cu modificările ulterioare, se sancţionează cu amendă de la 1.000.000 lei la 2.000.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării, potrivit art. 64 din Legea nr. 136/1995.
-------
    *) Nivelul amenzilor stabilite la art. 63 şi 64 din Legea nr. 136/1995 a fost actualizat prin art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 1.194/2000 privind unele măsuri în legătură cu asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule.

    TITLUL II
    Autorizarea asigurătorilor şi alte elemente referitoare la practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule

    ART. 13
    Vor fi autorizaţi pentru a practica asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule pentru anul 2004, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136/1995, cu modificările ulterioare, asigurătorii care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
    a) sunt autorizaţi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000, cu modificările ulterioare, şi ale Normelor nr. 2/2001 privind informaţiile şi documentele cerute pentru autorizarea asigurătorilor şi criteriile pentru aprobarea acţionarilor semnificativi şi a persoanelor semnificative ale asigurătorilor, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 2/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 501 din 24 august 2001, cu modificările ulterioare;
    b) dovedesc că dispun de active lichide care să reprezinte cel puţin nivelul capitalului social potrivit reglementărilor legale în vigoare;
    c) dovedesc existenţa categoriilor de active admise să acopere rezervele tehnice aferente asigurărilor generale şi asigurărilor de viaţă, îndeplinind totodată regulile de dispersare a plasamentelor;
    d) dovedesc că dispun de un coeficient de lichiditate pentru asigurările generale şi asigurările de viaţă potrivit prevederilor legale în vigoare, care să le permită acoperirea obligaţiilor certe pe termen scurt faţă de asiguraţi;
    e) dispun de o reţea teritorială formată din cel puţin o unitate (sucursală, agenţie), înregistrată la oficiul registrului comerţului, în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, cu excepţia judeţului Ilfov;
    f) pentru fiecare unitate dispun de personal angajat cu contract de muncă, specializat în activitatea de constatare şi de lichidare a daunelor auto, şi efectuează plăţi de despăgubire la cel puţin una dintre unităţile teritoriale din fiecare judeţ (excepţie judeţul Ilfov);
    g) practică de cel puţin 4 ani asigurarea facultativă de autovehicule;
    h) dispun de o dotare cu tehnică de calcul şi software adecvate şi de personal care să permită ţinerea unor evidenţe detaliate privind documentele de asigurare şi centralizarea informaţiilor/datelor colectate de la unităţile teritoriale, informaţii care vor fi transmise către baza de date la nivel naţional, în vederea constituirii acesteia, la termenele stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor prin decizie a preşedintelui. Informaţiile necesare a fi colectate şi transmise în baza de date la nivel naţional sunt prezentate în anexa nr. 3;
    i) dovedesc onorarea obligaţiilor faţă de păgubiţi în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    ART. 14
    (1) În vederea obţinerii autorizării de practicare a asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule, asigurătorii vor prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor următoarele documente:
    a) cerere de autorizare pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă a autovehiculelor pentru anul 2004 şi o documentaţie din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor de autorizare prevăzute la art. 13;
    b) pentru asigurătorii care în anul 2003 nu au fost autorizaţi să practice asigurarea obligatorie de răspundere civilă, un raport privind contractele de asigurare facultativă a autovehiculelor din ultimii 4 ani (prime încasate, comisioane şi daune plătite, volumul rezervei pentru daunele nelichidate, număr de contracte încheiate şi număr de dosare de daună, din care rămase nelichidate);
    c) situaţia activelor admise să acopere rezervele tehnice pentru asigurările generale şi asigurările de viaţă;
    d) copii ale documentelor justificative care să ateste existenţa activelor lichide;
    e) - graficul plăţilor lunare de despăgubiri, cu prezentarea defalcată a plăţilor lunare aferente anilor anteriori, respectiv anului în curs;
    - situaţia rezervelor de daune nelichidate, cu prezentarea defalcată a rezervelor de daune nelichidate aferente anilor anteriori şi anului în curs;
    f) extras de la oficiul registrului comerţului, din care să rezulte existenţa unităţilor teritoriale conform prevederilor art. 13 lit. e). Pentru fiecare unitate teritorială se vor prezenta lista personalului de specialitate angajat cu contract de muncă, însoţită de copii ale carnetelor de muncă, structura de lucru necesară efectuării plăţilor de despăgubiri, precum şi alte informaţii utile, centralizate conform modelului din anexa nr. 4;
    g) o declaraţie a conducerii societăţii de asigurare, din care să rezulte că va respecta întocmai prevederile prezentelor norme, sub sancţiunile prevăzute la art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit modelului din anexa nr. 5.
    (2) Dacă în urma analizării documentaţiei depuse rezultă neconcordanţe, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate solicita informaţii suplimentare probate prin acte oficiale şi documente justificative, autorizarea fiind amânată până la clarificarea tuturor aspectelor.
    ART. 15
    (1) Cererile de autorizare împreună cu documentaţia aferentă, conform prezentelor norme, depuse în termen de 5 zile calendaristice de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I, vor fi soluţionate în termen de 12 zile calendaristice de la expirarea termenului menţionat mai sus; comunicarea soluţionărilor se va face în aceeaşi zi pentru toate societăţile care au respectat termenul de mai sus.
    (2) Cererile de autorizare împreună cu documentaţia aferentă, conform prezentelor norme, depuse după 5 zile calendaristice de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I, vor fi soluţionate în termen de 12 zile calendaristice de la înregistrarea acestora la registratura Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
    ART. 16
    (1) În aplicarea prevederilor art. 5 şi 53 din Legea nr. 136/1995, astfel cum au fost modificate prin art. 45 alin. (4) din Legea nr. 32/2000, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 5 lit. l) din Legea nr. 32/2000, cu modificările ulterioare, având în vedere elaborarea şi publicarea prezentelor norme, gestionarea programului de monitorizare a activităţii asigurătorilor autorizaţi pentru practicarea acestei asigurări, implementarea unei baze de date la nivel naţional, pentru protejarea corespunzătoare a intereselor asiguraţilor şi prevenţie rutieră în sensul legislaţiei rutiere în vigoare se prelevă o cotă procentuală de 0,88% din volumul primelor de asigurare încasate lunar pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule.
    (2) Sumele determinate prin aplicarea cotei de 0,88% asupra volumului lunar al primelor de asigurare încasate se vor vira până la data de 25 a lunii următoare în contul nr. 50.0314045240, deschis pe seama Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor la Trezoreria Municipiului Bucureşti.
    (3) Sumele determinate potrivit alin. (1), aferente primelor de asigurare încasate pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule în cursul lunii decembrie 2003, pentru exerciţiul financiar 2004, vor fi virate până la data de 25 ianuarie 2004.
    ART. 17
    (1) Asigurătorii au obligaţia de a întocmi evidenţe lunare privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule, potrivit modelelor prezentate în anexele nr. 6a), 6b) şi 7.
    (2) Asigurătorii vor transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor rapoarte lunare până la data de 30 a lunii următoare, pe baza evidenţelor sus-menţionate.
    ART. 18
    În contabilitatea asigurătorului autorizat pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule se vor efectua următoarele înregistrări contabile:

    1. Evidenţierea primelor de asigurare de răspundere civilă auto, încasate în exerciţiul financiar 2003 şi aferente exerciţiului financiar 2004:

      5442 "Conturi curente la = 4742 "Venituri înregistrate în
      bănci privind asigurările avans privind asigurările generale"
      generale" (analitic distinct) (analitic distinct)


    2. La începutul exerciţiului financiar 2004 vor fi evidenţiate astfel:

      4012 "Decontări privind = 702 "Venituri - cu primele de
      primele de asigurare aferente din primele asigurare brute
      asigurărilor generale" brute subscrise subscrise
      (analitic distinct) privind
                                          asigurările
                                          generale directe"
                                         (analitic distinct)

                                          şi concomitent

      4742 "Venituri înregistrate = 4012 "Decontări - cu primele de
      în avans privind asigurările privind primele asigurare
      generale" de asigurare încasate
      (analitic distinct) aferente în exerciţiul
                                          asigurărilor financiar
                                          generale" 2003
                                         (analitic distinct)


    3. Evidenţierea cheltuielilor cu comisioanele plătite brokerilor şi agenţilor de asigurare:

      4722 "Cheltuieli de achiziţie = 5442 "Conturi curente la bănci
      reportate privind asigurările privind asigurările generale"
      generale" (analitic distinct) sau

                                          5472 "Casa privind asigurările
                                          generale"
                                          (analitic distinct)

    Ulterior se va evidenţia repartizarea acestor cheltuieli în perioadele următoare, pe naturi de cheltuieli, conform scadenţarului, efectuându-se înregistrarea contabilă:

      656 "Cheltuieli cu alte = 4722 "Cheltuieli de achiziţie
      servicii executate de terţi" reportate privind asigurările
                                          generale"


    Pentru conturile:
    4722 "Cheltuieli de achiziţie reportate privind asigurările generale" şi 656 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terţi" vor fi utilizate următoarele conturi analitice:
      - 47221 "Comisioane pentru brokeri de asigurare"
      - 47222 "Comisioane pentru agenţi de asigurare"
      - 656221 "Cheltuieli privind comisioanele pentru brokeri de asigurare"
      - 656222 "Cheltuieli privind comisioanele pentru agenţi de asigurare"

    4. Evidenţierea sumei virate în contul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit art. 16 alin. (2):

      6432 "Cheltuieli cu alte = 4472 "Fonduri speciale,
      impozite, taxe şi vărsăminte taxe şi vărsăminte asimilate
      asimilate privind asigurările privind asigurările generale"
      generale" (analitic distinct)
      (analitic distinct)
      4472 "Fonduri speciale, taxe = 5442 "Conturi curente la
      şi vărsăminte asimilate privind bănci privind
      asigurările generale" asigurările generale"
      (analitic distinct) (analitic distinct)


    TITLUL III
    Norme tehnice cu privire la aplicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule pentru anul 2004

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 19
    Asigurătorii autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor să practice asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule acordă, în baza primelor de asigurare plătite, despăgubiri pentru prejudiciile de care asiguraţii acestora răspund, în baza legii, faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de autovehicule care au loc pe teritoriul României, precum şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil, în limitele prevăzute la art. 10 alin. (1).
    ART. 20
    Se consideră că sunt întrunite elementele răspunderii civile faţă de terţe persoane (răspundere civilă delictuală) şi se acordă despăgubiri atunci când rezultă cumulativ:
    a) săvârşirea unei fapte ilicite de către deţinătorul sau conducătorul autovehiculului care a produs accidentul, ca de exemplu: nerespectarea regulilor de circulaţie, acte de neglijenţă în conducerea sau paza autovehiculului etc.;
    b) existenţa unui prejudiciu produs persoanei păgubite;
    c) existenţa unui raport de cauzalitate între prejudiciul suferit de persoana păgubită şi fapta ilicită a deţinătorului sau conducătorului autovehiculului care a produs accidentul;
    d) culpa deţinătorului sau conducătorului autovehiculului în săvârşirea faptei ilicite, cauzatoare a accidentului. Este în culpă cel care săvârşeşte fapta cu intenţie, din neglijenţă sau imprudenţă.
    ART. 21
    Asigurătorii acordă despăgubiri:
    1. indiferent de locul în care a fost produs accidentul de autovehicul (pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri), atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării autovehiculului asigurat;
    2. pentru pagubele produse de dispozitivele sau instalaţiile cu care au fost echipate autovehiculele, precum şi pentru pagubele cauzate de remorci, semiremorci ori ataşate, dar numai în timpul în care acestea sunt ataşate unui autovehicul asigurat, inclusiv pentru pagubele produse din cauza desprinderii accidentale a acestora de autovehicule;
    3. dacă paguba a fost produsă din culpa conducătorului autovehiculului, prin fapta lucrului (când paguba îşi are cauza în însuşirile, acţiunea sau interacţiunea lucrului), prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea autovehiculului, prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanţelor, materialelor sau a obiectelor transportate.
    ART. 22
    (1) În situaţia în care cel păgubit a contribuit din culpă la producerea accidentului sau la mărirea pagubei, cel chemat să răspundă va fi ţinut răspunzător numai pentru partea din pagubă care îi este imputabilă (culpă comună). În astfel de situaţii întinderea răspunderii fiecărei persoane va fi cea rezultată din acte.
    (2) În situaţia în care din acte nu rezultă întinderea răspunderii fiecărei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numărul părţilor implicate în accident, fiecare având dreptul la despăgubire în proporţia în care nu s-a făcut răspunzător de producerea accidentului.
    ART. 23
    Asigurătorii nu acordă despăgubiri pentru:
    1. cazurile în care deţinătorul sau conducătorul autovehiculului asigurat nu are răspundere civilă, dacă accidentul a fost produs:
    a) dintr-un caz de forţă majoră;
    b) din culpa exclusivă a persoanei păgubite;
    c) din culpa exclusivă a unei terţe persoane;
    2. pagubele produse bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau persoanelor juridice asigurate, dacă au fost provocate de un alt autovehicul aparţinând aceleiaşi persoane fizice sau juridice, condus de un prepus al aceleiaşi persoane juridice ori de o altă persoană pentru care răspunde persoana fizică sau persoana juridică asigurată;
    3. pagubele cauzate în situaţiile în care deţinătorul autovehiculului nu face dovada valabilităţii la data accidentului a poliţei de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule sau răspunderea asigurătorului nu începuse;
    4. pagubele situate sub limita minimă a despăgubirilor de asigurare prevăzute în actul normativ în vigoare la data producerii accidentului, pentru avarierea ori distrugerea bunurilor în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea pagubei;
    5. partea din prejudiciu care depăşeşte limitele maxime ale despăgubirilor de asigurare prevăzute în actul normativ în vigoare la data producerii accidentului, produs în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea pagubei;
    6. amenzile de orice fel şi cheltuielile penale la care ar fi obligat deţinătorul sau conducătorul autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea pagubei, precum şi cheltuielile de executare a hotărârilor penale privind plata despăgubirilor;
    7. cheltuielile făcute în procesul penal de deţinătorul sau conducătorul autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea pagubei, chiar dacă în cadrul procesului penal s-a soluţionat şi latura civilă;
    8. sumele pe care conducătorul autovehiculului, răspunzător de producerea pagubei, este obligat să le plătească deţinătorului care i-a încredinţat autovehiculul asigurat pentru avarierea ori distrugerea acestui autovehicul;
    9. pagubele produse persoanelor sau bunurilor transportate, dacă între deţinătorul autovehiculului care a produs accidentul sau conducătorul auto răspunzător şi persoanele păgubite a existat un raport contractual (civil, comercial, de muncă etc., cu titlu oneros sau gratuit);
    10. pagubele produse la locul de muncă de dispozitivele sau instalaţiile montate pe autovehicule, atunci când acestea sunt utilizate ca utilaje ori instalaţii de lucru;
    11. pagubele produse prin accidente survenite în timpul operaţiunilor de încărcare şi de descărcare, acestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;
    12. pagubele produse ca urmare a transportului de produse periculoase (radioactive, ionizante, inflamabile, explozive, corosive, combustibile), care au determinat sau au agravat producerea pagubei;
    13. pretenţiile ca urmare a diminuării valorii bunurilor după reparaţie.

    CAP. II
    Avizarea şi constatarea pagubelor

    ART. 24
    (1) Pentru recuperarea pagubelor produse ca urmare a accidentelor de autovehicule persoanele păgubite se vor adresa societăţii de asigurare cu care deţinătorul autovehiculului răspunzător de producerea accidentului a încheiat asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
    (2) Dacă pentru recuperarea prejudiciului persoana păgubită se adresează asigurătorului său de bunuri, constatarea avariilor, evaluarea şi stabilirea despăgubirilor, efectuate cu respectarea prevederilor prezentelor norme, vor fi opozabile asigurătorului de răspundere civilă al persoanei vinovate.
    ART. 25
    (1) Încuviinţarea cu privire la stabilirea despăgubirii pe baza convenţiei dintre asiguraţi, persoane păgubite şi asigurători se dă:
    a) de către deţinătorul autovehiculului răspunzător de producerea pagubei sau de conducătorul acestuia - numai în cazul în care despăgubirile nu urmează să fie recuperate potrivit prevederilor art. 58 din Legea nr. 136/1995, cu modificările ulterioare, - pe actele eliberate de autorităţile publice competente să constate şi să cerceteze accidentele de autovehicule, pe înştiinţarea sau pe procesul-verbal de constatare a pagubelor, întocmit de asigurător. Această încuviinţare constituie şi avizare de daună pentru asigurătorul de răspundere civilă;
    b) de către persoana păgubită (în cazul persoanelor juridice, de reprezentantul acestora), pe procesul-verbal de constatare a pagubelor, întocmit de asigurător în dublu exemplar.
    (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), în cazul persoanelor fizice încuviinţarea poate fi dată de soţia (soţul) asiguratului, respectiv a (al) persoanei păgubite, ori, în caz de imposibilitate a ambilor soţi (spitalizare, deces, detenţie, lipsă îndelungată din localitate etc.), de oricare dintre următoarele persoane majore: copii, părinţi, surori sau fraţi ai asiguratului, respectiv ai persoanei păgubite ori ai soţiei (soţului) acestora.
    ART. 26
    Deschiderea dosarului de daună, precum şi constatarea pagubelor se efectuează şi în cazurile în care nu s-a primit încă înştiinţarea de la asiguratul răspunzător de producerea pagubei, însă persoanele păgubite se prezintă la asigurătorul acestuia cu dovezi privind răspunderea asiguratului, cauzele şi împrejurările accidentului.
    ART. 27
    (1) Procesul-verbal de constatare a pagubelor se semnează de toate persoanele care iau parte la întocmirea acestuia.
    (2) Eventualele obiecţii ale părţilor cu privire la pagubele constatate vor fi menţionate în procesul-verbal sau într-o anexă la acesta.
    (3) Eventualele modificări în cuprinsul procesului-verbal trebuie certificate sub semnătura aceloraşi persoane care l-au semnat.
    (4) Dacă prin demontarea sau reparaţia bunului avariat au rezultat şi alte pagube produse ca urmare a accidentului, ce nu au putut fi constatate iniţial, se va întocmi un proces-verbal suplimentar de constatare a pagubelor, cu participarea aceloraşi persoane care au luat parte la constatarea iniţială.
    ART. 28
    După efectuarea constatării asigurătorul este obligat să elibereze păgubitului o copie de pe procesul-verbal de constatare a pagubelor, întocmit de asigurător, prin care să indice numărul de dosar deschis, piesele constatate ca avariate în accident şi soluţiile tehnice adoptate (înlocuire sau reparaţie), precum şi lista documentelor necesare a fi depuse de către păgubit pentru finalizarea dosarului de daună şi efectuarea plăţii.
    ART. 29
    Asigurătorii pot acorda despăgubiri şi în cazul în care persoana păgubită a procedat la repararea autovehiculului avariat înainte ca asigurătorii să efectueze constatarea pagubei, dacă împrejurările şi cauzele producerii evenimentului asigurat, precum şi cuantumul pagubei rezultă din actele aflate la dosar. În asemenea situaţii stabilirea mărimii avariilor şi a cuantumului pagubelor se va face în baza datelor consemnate în actele încheiate de organele de poliţie, unităţile de pompieri sau celelalte autorităţi publice competente, a documentaţiilor privind costul efectiv al reparaţiilor efectuate, coroborate cu preţurile practicate de unităţile de specialitate, a declaraţiilor scrise ale păgubitului şi ale martorilor şi a altor dovezi prezentate, coroborate cu propriile constatări ale asigurătorului, rezultate în urma examinării reparaţiilor executate autovehiculului şi, după caz, a eventualelor părţi componente sau piese avariate înlocuite, precum şi cu investigaţiile în legătură cu dinamica accidentului, localizarea acestuia etc. Şi în aceste cazuri datele constatate vor fi consemnate în procesul-verbal de constatare a pagubelor la autovehicule, care va fi semnat de toate persoanele care iau parte la întocmirea acestuia.

    CAP. III
    Stabilirea despăgubirilor

    ART. 30
    Despăgubirile se stabilesc pe baza convenţiei dintre asigurat, persoana păgubită şi asigurător ori, în cazul în care nu s-a realizat înţelegerea, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pronunţată în România.
    ART. 31
    (1) Stabilirea despăgubirilor pe baza convenţiei dintre asiguraţi, persoanele păgubite şi asigurători se poate face în cazurile în care, din actele încheiate de organele de poliţie, unităţile de pompieri sau celelalte autorităţi publice competente să constate şi să cerceteze accidentele de autovehicule, precum şi din înştiinţarea asiguraţilor, respectiv a conducătorilor auto vinovaţi, rezultă răspunderea civilă a deţinătorului sau a conducătorului autovehiculului asigurat în producerea pagubei, iar persoana păgubită face dovada prejudiciului suferit.
    (2) În cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, dacă autorităţile publice nu au reţinut elemente determinante cu privire la cauzele şi la împrejurările producerii accidentului de autovehicule ori la pagubele cauzate, acestea pot fi dovedite prin orice mijloc legal de probă.
    ART. 32
    Despăgubirile nu pot fi stabilite pe baza convenţiei dintre asiguraţi, persoanele păgubite şi asigurători, dacă, potrivit legii, nu se prevede altfel, în cazul în care:
    1. persoanele care formulează pretenţii de despăgubiri sunt soţul(soţia) sau persoane care se află în întreţinerea deţinătorului ori a conducătorului autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea pagubei;
    2. persoanele care formulează pretenţii de despăgubiri, în cazurile de vătămări corporale ori de deces, sunt copiii, părinţii, fraţii sau surorile deţinătorului ori conducătorului autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea pagubei, şi care nu se află în întreţinerea acestora;
    3. se formulează pretenţii de despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a bunului avariat ori distrus, pentru partea respectivă de despăgubire, cu excepţia lipsei de folosinţă a mijloacelor de transport avariate aparţinând agenţilor economici care au ca obiect de activitate transporturi de mărfuri sau de persoane, cu plată, dar numai pentru timpul normat necesar efectuării reparaţiei pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despăgubire aferentă lipsei de folosinţă se determină luându-se în calcul tarifele pentru transporturi de mărfuri sau de persoane practicate de păgubit la data producerii pagubei. Sarcina probei aparţine păgubitului şi se face cu înscrisuri doveditoare;
    4. se formulează pretenţii având ca obiect daunele morale;
    5. se formulează pretenţii de despăgubiri pentru: hârtii de valoare, acte, manuscrise, bijuterii, pietre preţioase, obiecte de artă, obiecte din platină, aur sau argint, mărci poştale, timbre, precum şi pentru dispariţia sau distrugerea banilor;
    6. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, la cauzele şi împrejurările producerii accidentului, precum şi la cuantumul pagubelor produse.
    ART. 33
    În cazul în care accidentul de autovehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile pot fi stabilite pe baza convenţiei dintre asiguraţi, păgubiţi şi asigurători, în cazul în care:
    1. potrivit legii, acţiunea penală poate fi stinsă prin împăcarea părţilor;
    2. deşi hotărârea instanţei penale a rămas definitivă şi irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
    3. deşi acţiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părţilor, sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecata sau din actele încheiate de autorităţile publice, semnate fără obiecţii de deţinătorul ori conducătorul autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea pagubei, rezultă cu certitudine atât răspunderea civilă a acestora, pagubele cauzate, cât şi vinovăţia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs;
    b) s-a dat acordul pentru stabilirea despăgubirii pe baza convenţiei dintre asigurat, persoana păgubită şi asigurător;
    c) persoana păgubită îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia;
    d) conducătorul autovehiculului, răspunzător de producerea pagubei, îşi ia un angajament scris privind recuperarea despăgubirii, în cazul aplicării prevederilor art. 58 din Legea nr. 136/1995, cu modificările ulterioare.
    ART. 34
    La stabilirea despăgubirii, în cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, se iau ca bază de calcul pretenţiile formulate de persoanele păgubite, avându-se în vedere prevederile legale privind acoperirea cuantumului pagubelor aduse bunurilor, fără a se depăşi diferenţa dintre valoarea acestora din momentul producerii accidentului şi valoarea rămasă şi nici limita maximă a despăgubirilor de asigurare, prevăzută în prezentele norme.
    ART. 35
    (1) În cazul în care cuantumul despăgubirilor ca urmare a avarierii ori distrugerii bunurilor aparţinând mai multor persoane în unul şi acelaşi accident de autovehicul depăşeşte, la data producerii accidentului, limita maximă prevăzută în actul normativ în vigoare la data producerii accidentului, în care se cuprind şi cheltuielile făcute în procesul civil, indiferent de numărul persoanelor păgubite şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea pagubei, despăgubirile se acordă, în limita acestei sume, fiecărei persoane păgubite, proporţional cu raportul dintre limita maximă şi totalul cuantumului despăgubirilor.
    (2) În cazul în care cuantumul despăgubirilor ca urmare a vătămărilor corporale sau a decesului mai multor persoane în unul şi acelaşi accident de autovehicul depăşeşte, la data producerii accidentului, limita maximă prevăzută în actul normativ în vigoare la data producerii accidentului, în care se cuprind şi cheltuielile făcute în procesul civil, indiferent de numărul persoanelor păgubite şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea pagubei, despăgubirile se acordă în limita acestei sume, proporţional cu prejudiciul suferit de fiecare persoană păgubită, fără însă a se depăşi la data producerii accidentului, pentru fiecare persoană vătămată, limita pe persoană, prevăzută în actul normativ în vigoare la data producerii accidentului.

    SECŢIUNEA A
    Stabilirea despăgubirilor în cazul avarierii sau distrugerii autovehiculelor/vehiculelor

    ART. 36
    (1) Despăgubirile pentru autovehicule nu pot depăşi cuantumul pagubei, diferenţa dintre valoarea autovehiculului la data producerii accidentului şi valoarea rămasă şi nici valoarea maximă a despăgubirilor prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a).
    (2) Prin valoare rămasă se înţelege valoarea acelor părţi din autovehicul rămase neavariate, fără a se putea depăşi 25% din valoarea autovehiculului.
    (3) Cuantumul pagubei la autovehicule este egal cu costul reparaţiilor părţilor componente sau pieselor avariate ori cu costul de înlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum şi cele de demontare şi montare aferente reparaţiilor şi înlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de autovehicul, stabilite la preţurile practicate de unităţile de specialitate. Prin unităţi de specialitate se înţelege persoanele juridice, legal autorizate, care au în obiectul lor de activitate comercializarea de autovehicule, părţi componente, piese înlocuitoare şi a materialelor pentru acestea (cu excepţia celor în regim de consignaţie) şi/sau executarea de lucrări de întreţinere şi reparaţie la autovehicule.
    (4) La avarierea unui ansamblu sau subansamblu se ia în considerare înlocuirea numai a părţilor componente sau a pieselor care au fost avariate.
    (5) Prin părţi componente sau piese care necesită înlocuirea se înţelege numai cele a căror reparare sau folosire, chiar reparate, nu mai este posibilă din punct de vedere tehnic datorită gradului de avariere a acestora ori, cu toate că repararea este posibilă, costul de reparaţie, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum şi cele de demontare şi montare aferente depăşesc valoarea de nou a părţii componente sau a piesei respective, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum şi cele de demontare şi montare aferente.
    (6) Se consideră că a fost necesară revopsirea integrală a autovehiculului atunci când părţile avariate din cauza accidentului reprezintă minimum 50% din suprafaţa totală exterioară a autovehiculului respectiv.
    (7) Preţurile părţilor componente, ale pieselor înlocuitoare noi şi ale materialelor sunt cele practicate de unităţile de specialitate.
    (8) În cazurile în care pentru repararea autovehiculelor a fost necesară procurarea directă de către deţinător a unor părţi componente, piese sau materiale, cu plata în valută, costul acestora este egal cu costul de achiziţie prevăzut în actele de cheltuieli prezentate (inclusiv cheltuielile de transport şi taxe vamale, exclusiv T.V.A. aferentă), echivalat în lei la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data efectuării plăţii facturii de către păgubit. În aceste cazuri costul părţilor componente, pieselor sau materialelor nu va depăşi preţurile de vânzare practicate de unităţile de specialitate din România, dacă acestea sunt comercializate şi în România.
    (9) Costul reparaţiilor efectuate la autovehicule se stabileşte pe baza documentelor eliberate de unităţile de specialitate.
    (10) În cazul în care reparaţiile autovehiculului se efectuează în regie proprie sau se solicită plata despăgubirii înainte de efectuarea reparaţiilor, costul acestora se stabileşte pe baza evaluării asigurătorului şi, dacă este cazul, a documentelor justificative privind plăţile făcute, prezentate ulterior efectuării reparaţiilor. În astfel de cazuri cheltuielile cu manopera şi costul reparaţiilor nu pot depăşi, pentru părţi componente, piese sau materiale, preţurile de vânzare şi tarifele pentru manoperă practicate de unităţile de specialitate.
    (11) Dacă pentru unele părţi componente sau piese ale autovehiculului nu există preţuri practicate de unităţile de specialitate, valoarea de nou a acestora se stabileşte pe baza preţurilor din cataloagele pentru piese de schimb sau, în lipsă, prin asimilare cu preţurile din cataloage sau practicate de unităţile de specialitate, pentru părţile componente ori piesele unor autovehicule similare. În cazul în care preţurile din cataloage sunt exprimate în valută, se va calcula echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data producerii accidentului.
    ART. 37
    (1) Valoarea autovehiculului la data producerii accidentului se stabileşte scăzându-se din valoarea de nou a acestuia uzura corespunzătoare.
    (2) Modalitatea de stabilire a valorii de nou şi a uzurii corespunzătoare, prevăzute de prezentele norme, se aplică inclusiv în cazul despăgubirii stabilite prin hotărâre judecătorească.
    ART. 38
    Prin valoarea de nou a autovehiculelor avariate se înţelege:
    a) preţul de comercializare practicat de unităţile de specialitate din România la data producerii accidentului;
    b) pentru autovehiculele care nu se comercializează în România, preţul corespunzător din cataloagele de specialitate, echivalat în lei la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data producerii accidentului;
    c) pentru tipurile de autovehicule la care nu există preţuri stabilite sau pentru tipuri ori modele care nu se mai fabrică, valoarea stabilită prin asimilare cu preţul de vânzare*1), practicat la data accidentului, al unor autovehicule care au caracteristici tehnice similare din producţia internă sau externă.
---------
    *1) În lipsa acestor preţuri se pot avea în vedere preţurile corespunzătoare din cataloagele de specialitate.

    ART. 39
    (1) Uzura autovehiculului avariat se stabileşte în raport cu vechimea, utilizarea şi starea de întreţinere a acestuia la data producerii accidentului. La stabilirea uzurii se ţine seama de costul reparaţiilor curente sau capitale, inclusiv de costul de înlocuire a părţilor componente sau a pieselor executate înainte de accident, pentru menţinerea stării tehnice corespunzătoare a autovehiculului. Valoarea acestora se stabileşte în baza documentaţiilor privind costul efectiv al reparaţiilor sau al înlocuirilor respective.
    (2) Criteriile pentru stabilirea uzurii în cazul pagubelor produse la autovehicule sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.
    ART. 40
    Se acordă despăgubiri şi pentru:
    1. acoperirea cheltuielilor făcute în vederea limitării pagubelor, dacă au fost necesare ca urmare a accidentului şi sunt probate cu documente justificative;
    2. în cazul autovehiculelor avariate care nu se mai pot deplasa prin forţa proprie:
    a) acoperirea cheltuielilor de transport al autovehiculului (cu excepţia cazurilor de daună totală) la unitatea de specialitate din România, cea mai apropiată de locul accidentului, care poate face reparaţia, sau la locul cel mai apropiat de adăpostire a autovehiculului;
    b) cheltuielile de transport până la localitatea de domiciliu a persoanelor care au efectuat voiajul în autovehiculul avariat, fără a se putea depăşi tariful prevăzut pentru transportul cu trenul clasa a II-a;
    c) cheltuielile de transport al mărfurilor aflate în autovehicul, inclusiv remorca/semiremorca tractată de acesta, până la destinaţie;
    d) cheltuielile prevăzute mai sus trebuie probate cu documente justificative.
    ART. 41
    În cazul persoanei păgubite cu domiciliul/sediul în străinătate, deţinătoare a autovehiculului înmatriculat în străinătate:
    1. dacă reparaţia s-a efectuat în străinătate, despăgubirile urmând a se plăti în valută, costul reparaţiei este cel prevăzut în documentaţia de reparaţie, avându-se în vedere avariile constatate de asigurător, precum şi eventualele avarii suplimentare constatate cu ocazia efectuării reparaţiei, dacă producerea acestora se justifică prin dinamica accidentului;
    2. în cazul în care reparaţia s-a făcut în România şi se solicită plata despăgubirii în valută, calcularea în valută a costurilor reparaţiei, stabilite în lei, se face la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data la care păgubitul a efectuat plata facturii de reparaţii;
    3. în cazul în care se solicită plata despăgubirii înainte de efectuarea reparaţiilor, costul pagubelor se stabileşte pe baza evaluării făcute de asigurător, avându-se în vedere constatările reţinute de autorităţile publice competente, cercetările efectuate de asigurător în legătură cu dinamica accidentului şi întinderea prejudiciului, precum şi, dacă este cazul, documentele prezentate ulterior privind plăţile efectiv făcute de cel păgubit. Calcularea în valută a despăgubirilor stabilite în lei se face la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data propunerii făcute de către asigurător persoanei păgubite şi acceptate de către aceasta;
    4. în cazul în care se solicită plata în lei a despăgubirii stabilite în valută, se va calcula echivalentul în lei al acesteia la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data propunerii făcute de către asigurător persoanei păgubite şi acceptate de către aceasta;
    5. calcularea în valută a limitelor privind cuantumul despăgubirilor prevăzute în reglementarea în vigoare la data producerii accidentului se face la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data producerii accidentului.
    ART. 42
    În cazurile în care despăgubirile urmează să fie recuperate potrivit art. 58 din Legea nr. 136/1995, cu modificările ulterioare, suma de recuperat reprezintă:
    a) despăgubirea stabilită în lei, în cazul în care plata acesteia s-a făcut de către asigurător în lei;
    b) despăgubirea stabilită şi plătită în valută, echivalată în lei la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data efectuării plăţii externe de către asigurător.

    SECŢIUNEA B
    Stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau al decesului persoanelor

    ART. 43
    La stabilirea despăgubirilor pe baza convenţiei dintre asiguraţi, persoanele păgubite şi asigurători, în cazul vătămării corporale sau al decesului unor persoane, se au în vedere următoarele:
    1. în caz de vătămare corporală:
    a) diferenţa dintre veniturile nete ale persoanei vătămate şi indemnizaţia primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul îşi desfăşoară activitatea şi/sau, după caz, din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării şi a concediului medical;
    b) venitul mediu lunar net realizat din activităţi desfăşurate de către persoana vătămată, probat cu documente justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
    c) salariul de bază minim brut pe economie, în cazul persoanelor păgubite aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau calificare;
    d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident (cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, de tratament, de spitalizare, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentaţie suplimentară, conform prescripţiilor medicale), probate cu documente justificative şi care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevăzute de reglementările în vigoare;
    e) cheltuieli cu îngrijitori pe perioada incapacităţii de muncă, dacă prin certificat medical se recomandă acest lucru, însă nu mai mult de salariul de bază minim brut pe economie;
    2. în caz de deces:
    a) cheltuielile de înmormântare, inclusiv piatra funerară, precum şi cele efectuate cu îndeplinirea ritualurilor religioase, probate cu documente justificative;
    b) cheltuielile de transport al cadavrului, inclusiv cele de îmbălsămare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesul până la localitatea în care se face înmormântarea;
    c) veniturile nete nerealizate şi eventuale alte cheltuieli rezultate în perioada de la data producerii accidentului şi până la data decesului, prevăzute la pct. 1, dacă acestea au fost cauzate de producerea accidentului.

    SECŢIUNEA C
    Stabilirea despăgubirilor în cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, altele decât cele prevăzute la secţiunile A şi D

    ART. 44
    (1) Despăgubirile pentru clădiri, construcţii sau alte bunuri se stabilesc pe baza preţurilor existente pe piaţă la data producerii riscului asigurat, în limitele prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a).
    (2) În cazul în care persoanele păgubite prezintă documentaţii tehnice (devize de reparaţii sau alte evaluări), acestea pot fi luate în considerare la stabilirea despăgubirii, după verificarea prealabilă făcută de asigurător.

    SECŢIUNEA D
    Stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării sau pieirii animalelor

    ART. 45
    (1) Despăgubirile pentru animale se stabilesc pe baza valorii pe piaţa locală a animalului respectiv la data producerii accidentului.
    (2) Păgubitul va prezenta o adeverinţă de la primărie, din care să rezulte că este proprietarul animalului respectiv.
    (3) În cazul animalelor care se impune a fi sacrificate, iar carnea poate fi valorificată, se va lua în calculul recuperării suma primită pentru cantitatea de carne valorificată.

    CAP. IV
    Plata despăgubirilor

    ART. 46
    (1) Asigurătorul va efectua plata despăgubirilor în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la data depunerii de către persoana păgubită a ultimului document necesar finalizării dosarului de daune. Persoana păgubită va specifica în cererea de despăgubire modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în cont bancar personal sau în contul bancar al unităţii de specialitate care a efectuat reparaţia.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care în drepturile persoanei păgubite s-a subrogat asigurătorul acesteia, conform prevederilor art. 22 din Legea nr. 136/1995, cu modificările ulterioare, astfel:
    a) dacă nu există obiecţii asupra sumelor solicitate, acestea se vor achita în cel mult 20 de zile calendaristice;
    b) dacă există obiecţii asupra acestor sume, acestea se vor comunica solicitantului în termen de cel mult 15 zile calendaristice, urmând ca în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la soluţionarea obiecţiunilor să se efectueze plata.
    (3) Faţă de termenele prevăzute mai sus asigurătorul de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule va reactualiza cuantumul despăgubirii cu o cotă procentuală de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere în efectuarea plăţilor.
    ART. 47
    (1) O dată cu încasarea despăgubirii persoana păgubită va menţiona în scris că a fost integral despăgubită pentru pagubele suferite şi că nu mai are nici o pretenţie de la asigurător în legătură cu paguba respectivă.
    (2) În situaţia efectuării plăţii de către asigurător direct în contul bancar al persoanei păgubite, aceasta se consideră a fi integral despăgubită dacă în termen de 30 de zile de la data intrării sumei în contul său bancar nu a notificat asigurătorului eventualele obiecţii referitoare la cuantumul despăgubirii.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 48
    (1) În cazurile în care nu s-a realizat convenţia şi despăgubirile se stabilesc prin hotărâre judecătorească, asigurătorul va acorda despăgubiri fără a mai fi necesară încuviinţarea asiguratului, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, irevocabilă şi învestită cu formulă executorie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 136/1995, cu modificările ulterioare, şi ale prezentelor norme.
    (2) În cazul obligării la prestaţii băneşti periodice, sumele stabilite în condiţiile prevăzute la alin. (1) se vor plăti până la reducerea sau încetarea stării de nevoie ori a incapacităţii de muncă, ţinându-se seama de deciziile de pensionare, certificatele medicale şi de alte dovezi care stabilesc aceste situaţii, cu respectarea limitelor maxime de despăgubire prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. b).
    ART. 49
    În cazul în care după plata despăgubirilor pentru vătămări corporale, stabilite prin hotărâre a organului de jurisdicţie competent, intervine decesul victimei ca urmare a aceluiaşi accident, se vor stabili despăgubiri pe baza convenţiei dintre părţi pentru cheltuielile prevăzute la art. 43 pct. 2.
    ART. 50
    Convenţia dintre asiguraţi, persoanele păgubite şi asigurători are caracter total, necondiţionat, definitiv şi stinge toate pretenţiile decurgând din pagubele care erau sau puteau fi cunoscute la data realizării convenţiei, pentru pagubele ce s-au acoperit pe această cale, cu excepţia situaţiei în care ulterior plăţii despăgubirii pentru vătămări corporale starea persoanei păgubite s-a agravat ori a intervenit decesul acesteia, ca urmare a aceluiaşi accident.
    ART. 51
    Asigurătorii autorizaţi pentru practicarea asigurării de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule sunt obligaţi să comunice asiguraţilor condiţiile privind această asigurare, prevăzute de prezentele norme.
    ART. 52
    Pentru respectarea intereselor asiguraţilor Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prin atribuţiile sale, analizează şi rezolvă eventualele reclamaţii primite de la asiguraţi sau alte persoane fizice şi juridice care apelează la serviciile asigurătorilor ori brokerilor de asigurare, putând lua măsuri împotriva nerespectării condiţiilor prevăzute în prezentele norme, potrivit art. 54.
    ART. 53
    La primirea despăgubirii pe baza convenţiei persoana păgubită îşi ia un angajament scris, prin care se obligă să restituie de îndată despăgubirea primită, în cazul în care actele încheiate de organele de poliţie, de unităţile de pompieri sau de alte autorităţi competente să cerceteze accidentele de autovehicule sunt anulate.
    ART. 54
    Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către societăţile de asigurare se sancţionează în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 8 şi 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările ulterioare.
    ART. 55
    Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6a), 6b) şi 7 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1
    -------
la norme
--------

                                    CRITERII
      pentru stabilirea uzurii în cazul pagubelor produse la autovehicule

    ART. 1
    (1) Pentru stabilirea valorii autovehiculelor la data producerii evenimentului asigurat, din valoarea de nou a acestora se scade uzura valorică. Prin uzură valorică se înţelege acea parte din valoarea autovehiculului ce se pierde prin vechime, întrebuinţare sau stare de întreţinere.
    (2) Uzura valorică se calculează prin aplicarea unui coeficient de uzură asupra valorii de nou a autovehiculului la data producerii evenimentului asigurat.
    (3) Coeficientul de uzură se stabileşte în funcţie de gradul de întrebuinţare (parcurs) a autovehiculului, exprimat în kilometri, precum şi de vechimea în exploatare, exprimată în unităţi de timp (ani), diferenţiată pe categorii de autovehicule, potrivit tabelelor coeficienţilor de uzură nr. 1 şi 2.
    (4) Pentru stabilirea coeficientului de uzură a unui autovehicul sunt necesare:
    a) data introducerii în exploatare de nou a autovehiculului respectiv, menţionată în documentele de identificare a acestuia (carte de identitate, certificat de înmatriculare etc.) sau, în lipsă, anul de fabricaţie de pe placa de origine a autovehiculului;
    b) parcursul în kilometri realizat de autovehiculul respectiv de la data introducerii lui în exploatare de nou şi până la data producerii evenimentului asigurat.
    ART. 2
    (1) Pentru autovehiculele la care se cunosc datele menţionate la art. 1 alin. (4), pentru stabilirea coeficientului de uzură a autovehiculului avariat se caută în tabelul coeficienţilor de uzură linia corespunzătoare vechimii în exploatare (în ani) şi coloana corespunzătoare stării de întreţinere medie (coeficienţii de uzură din această coloană au fost determinaţi pentru un parcurs mediu anual de 10.000 km), la intersecţia cărora se va găsi coeficientul de uzură respectiv.
    (2) În cazul în care există diferenţe între parcursul real şi cel rezultat utilizându-se media anuală, coeficientul corespunzător stării de întreţinere medie se va corecta cu 0,6% pentru fiecare 1.000 km*), fără a se putea depăşi coeficienţii corespunzători stărilor de întreţinere bună sau satisfăcătoare.
----------
    *) Corecţia se va face prin adunare, dacă parcursul real este mai mare de 10.000 km/an, ori prin scădere, dacă parcursul real este mai mic.

    ART. 3
    (1) Pentru autovehiculele la care nu se cunoaşte parcursul (km) realizat până la data producerii evenimentului asigurat sau acesta nu este în concordanţă cu starea tehnică a autovehiculului respectiv, coeficientul de uzură a autovehiculului avariat se stabileşte în funcţie de vechimea în exploatare şi starea de întreţinere a acestuia, prevăzute în tabelele coeficienţilor de uzură nr. 1 şi 2.
    (2) Starea de întreţinere a unui autovehicul se clasifică în: bună, medie şi satisfăcătoare.
    (3) Stabilirea stării de întreţinere a autovehiculului se face potrivit stării acestuia dinainte de producerea evenimentului asigurat, pe baza criteriilor de mai jos:
    a) stare de întreţinere bună
    Autovehiculul prezintă: integritatea elementelor caroseriei, barelor de protecţie şi capacelor de roţi; vopseaua intactă, fără exfolieri sau urme aparente de rugină a tablei; tapiţeria fără pete, urme de uzură prematură sau rupturi; cauciucuri uzate uniform, fără să prezinte uzuri accentuate pe flancuri ca urmare a unui reglaj necorespunzător al direcţiei; motorul fără scurgeri de ulei pe părţile laterale sau pe capotajele interioare ale spaţiului afectat acestuia;
    b) stare de întreţinere medie
    Autovehiculul prezintă: deformări ale caroseriei, barelor de protecţie sau capacelor de roţi până la 10 dmp însumat pe întreaga suprafaţă exterioară; degradări ale vopselei în ceea ce priveşte luciul, cu urme de rugină aparentă pe o suprafaţă totală până la 10 dmp, cu exfolieri pe o suprafaţă totală până la 0,5 cmp sau orice alte zgârieturi; pete pe tapiţeria scaunelor;
    c) stare de întreţinere satisfăcătoare
    Autovehiculul prezintă: deformări ale caroseriei, barelor de protecţie şi capacelor de roţi mai mari de 10 dmp însumat pe întreaga suprafaţă exterioară: degradări ale vopselei, pierderea totală a luciului, cu exfolieri pe o suprafaţă totală mai mare de 0,5 cmp, cu urme pronunţate de rugină aparentă şi zgârieturi; tapiţeria deteriorată şi murdară; cauciucurile uzate neuniform, cu accentuări pe unul dintre flancuri, ca urmare a unui reglaj necorespunzător al direcţiei; motorul cu urme de ulei pe părţile superioare şi laterale ca urmare a scurgerilor la capacul distribuţiei, al chiulasei sau pe lângă garniturile de etanşare; joc mare la volanul direcţiei.
    (4) Cunoscându-se data introducerii în exploatare de nou şi starea sa de întreţinere justificată tehnic, pentru stabilirea coeficientului de uzură a autovehiculului avariat se caută în tabelul coeficienţilor de uzură linia orizontală corespunzătoare vechimii în exploatare (în ani) a acestuia şi se stabileşte un coeficient de uzură cuprins între cei corespunzători stării de întreţinere bună şi satisfăcătoare.
    ART. 4
    (1) Pentru autovehiculele care aveau executate înainte de data producerii evenimentului asigurat reparaţii curente, inclusiv înlocuiri ale părţilor componente sau ale pieselor originale, stabilirea coeficientului de uzură se face pe baza relaţiei:
    Ur = U x K,
    în care:
    Ur = coeficientul de uzură recalculat al autovehiculului;
    U = coeficientul de uzură rezultat din tabelele coeficienţilor de uzură, în baza datelor menţionate mai sus;
    K = coeficientul de corecţie a uzurii (A-a)/A,
    în care:
    A = valoarea de nou a autovehiculului avariat;
    a = costul total al reparaţiilor curente, inclusiv al înlocuirilor de părţi componente sau de piese originale executate înainte de data producerii evenimentului asigurat, exclusiv cele efectuate ca urmare a unor accidente sau a unor defecte de fabricaţie, pentru menţinerea ori îmbunătăţirea stării tehnice corespunzătoare a autovehiculului, în baza documentaţiilor privind costul efectiv al acestora.
    (2) Nu se pot lua în calcul coeficienţi de uzură (U) inferiori coeficienţilor minimali sau superiori celor maximali, pentru vechimea în exploatare, parcursul realizat şi starea de întreţinere a autovehiculului avariat, prevăzuţi în tabelele coeficienţilor de uzură nr. 1 şi 2.

                  TABELUL COEFICIENŢILOR DE UZURA Nr. 1
     pentru autovehicule a căror masa totala maxima autorizata nu depăşeşte
 3,5 t şi pentru cele al căror număr de locuri pe scaune nu este mai mare de 9
┌─────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Coeficient de uzura (%) │
│ ├────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────┤
│ Ani │ Stare de │ Stare de │ Stare de │
│ │întreţinere │ întreţinere │ întreţinere │
│ │ buna │ medie │ satisfăcătoare │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 1 │ 0 │ 4 │ 6 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 5 │ 9 │ 13 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 2 │ 12 │ 18 │ 28 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 18 │ 28 │ 35 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 3 │ 23 │ 33 │ 40 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 26 │ 37 │ 45 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 4 │ 30 │ 42 │ 50 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 34 │ 45 │ 53 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 5 │ 37 │ 48 │ 56 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 41 │ 52 │ 59 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 6 │ 45 │ 55 │ 62 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 48 │ 58 │ 65 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 7 │ 51 │ 62 │ 69 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 53 │ 65 │ 72 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 8 │ 56 │ 67 │ 75 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 58 │ 70 │ 78 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 9 │ 60 │ 72 │ 80 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 61 │ 73 │ 82 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 10 │ 62 │ 74 │ 84 │
│ ├────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 63 │ 75 │ 85 │
├─────────┼────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│ peste │ │ │ │
│ 10 │ 63 │ 75 │ 85 │
└─────────┴────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────┘


    NOTA: Coeficienţii de uzura din tabel, corespunzători anilor de vechime, sunt stabiliţi diferenţiat, pe aceşti ani, pentru jumătate de an şi pentru un an întreg de vechime.

                         TABELUL COEFICIENŢILOR DE UZURA Nr. 2
      pentru autovehicule a căror masa totala maxima autorizata depăşeşte
   3,5 t şi pentru cele al căror număr de locuri pe scaune este mai mare de 9

┌─────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Coeficient de uzura (%) │
│ ├─────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────────┤
│ Ani │ Stare de │ Stare de │ Stare de │
│ │întreţinere │ întreţinere │ întreţinere │
│ │ buna │ medie │ satisfăcătoare │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 1 │ 0 │ 5 │ 7 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 6 │ 10 │ 15 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 2 │ 12 │ 20 │ 27 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 18 │ 25 │ 34 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 3 │ 23 │ 30 │ 39 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 28 │ 35 │ 44 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 4 │ 33 │ 40 │ 48 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 37 │ 45 │ 52 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 5 │ 41 │ 49 │ 56 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 44 │ 52 │ 60 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 6 │ 47 │ 55 │ 63 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 50 │ 58 │ 65 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 7 │ 53 │ 60 │ 68 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 55 │ 64 │ 70 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 8 │ 58 │ 66 │ 72 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 60 │ 68 │ 74 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 9 │ 63 │ 70 │ 76 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 65 │ 71 │ 77 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 10 │ 66 │ 73 │ 79 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 67 │ 74 │ 80 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 11 │ 68 │ 75 │ 82 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 69 │ 76 │ 83 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 12 │ 70 │ 77 │ 84 │
│ ├─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ 71 │ 78 │ 85 │
├─────────┼─────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
│ peste │ │ │ │
│ 12 │ 71 │ 78 │ 85 │
└─────────┴─────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────┘

-----------
    NOTA: Coeficienţii de uzura din tabel, corespunzători anilor de vechime, sunt stabiliţi diferenţiat, pe aceşti ani, pentru jumătate de an şi pentru un an întreg de vechime.


    ANEXA 2
    -------
la norme
--------

     NIVELUL PRIMELOR DE ASIGURARE PENTRU ASIGURAREA OBLIGATORIE DE
            RĂSPUNDERE CIVILĂ PENTRU PAGUBE PRODUSE TERŢILOR
            PRIN ACCIDENTE DE AUTOVEHICULE, PENTRU ANUL 2004

    I. *) În cazul persoanelor care deţin autovehicule înmatriculate în România

                   ┌───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
                   │01 ian. -31 dec. │01 ian. - 30 iunie │01 iulie - 31 dec. │
──┬────────────────┼─────────┬─────────┼─────────┬─────────┼─────────┬─────────┤
Nr│ │ Pers. │ Pers. │ Pers. │ Pers. │ Pers. │ Pers. │
c │ Felul │ fizice │juridice │ fizice │ juridice│ fizice │juridice │
r │autovehiculului │ │ │ │ │ │ │
t.│ │ │ │ │ │ │ │
──┼────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┤
1.│Autoturisme (inclusiv autoturisme de teren şi automobile mixte a căror │
  │masa maxima autorizata nu depăşeşte 3,5 t) autosanitare, auto rulote, │
  │având capacitatea cilindrica: │
  ├────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
  │a) până la │ │ │ │ │ │ │
  │ 1200 cmc │1.120.000│1.330.000│ 560.000│ 665.000│ 560.000│ 665.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │b) intre 1201- │ │ │ │ │ │ │
  │ 1400 cmc │1.280.000│1.650.000│ 640.000│ 825.000│ 640.000│ 825.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │c) intre 1401- │ │ │ │ │ │ │
  │ 1600 cmc │1.520.000│2.230.000│ 760.000│1.115.000│ 760.000│1.115.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │d) intre 1601- │ │ │ │ │ │ │
  │ 1800 cmc │1.660.000│2.420.000│ 830.000│1.210.000│ 830.000│1.210.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │e) intre 1801- │ │ │ │ │ │ │
  │ 2000 cmc │2.140.000│2.920.000│1.070.000│1.460.000│1.070.000│1.460.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │f) peste │ │ │ │ │ │ │
  │ 2000 cmc │2.560.000│3.530.000│1.280.000│1.765.000│1.280.000│1.765.000│
  │ │ │ │ │ │ │ │
──┼────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┤
2.│Autovehicule pentru transport de persoane (inclusiv autospecializate pentru │
  │transport de persoane): │
  ├────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
  │a) intre 10-17 │ │ │ │ │ │ │
  │locuri pe scaune│ │ │ │ │ │ │
  │inclusiv cel al │ │ │ │ │ │ │
  │conducătorului │3.390.000│4.020.000│1.695.000│2.010.000│1.695.000│2.010.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │b) peste 18 │ │ │ │ │ │ │
  │locuri pe scaune│ │ │ │ │ │ │
  │inclusiv cel al │ │ │ │ │ │ │
  │conducătorului │6.140.000│7.290.000│3.070.000│3.645.000│3.070.000│3.645.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │c) tramvaie, │ │ │ │ │ │ │
  │troleibuze │ ----- │5.840.000│ ----- │2.920.000│ ----- │2.920.000│
──┼────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
3.│Motocicluri cu │ │ │ │ │ │ │
  │sau fără ataş │ 890.000│1.460.000│ 445.000│ 730.000│ 445.000│ 730.000│
──┼────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┤
4.│Tractoare rutiere având puterea motorului: │
  ├────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
  │a) până la 45 CP│ │ │ │ │ │ │
  │inclusiv │ 750.000│ 750.000│ 375.000│ 375.000│ 375.000│ 375.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │b) peste 45 CP │3.650.000│3.650.000│1.825.000│1.825.000│1.825.000│1.825.000│
──┼────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┤
5.│Alte autovehicule decât cele menţionate la pct. 1-4,a căror masa totala │
  │maxima autorizata este de: │
  ├────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
  │a) până la │ │ │ │ │ │ │
  │ 2.300 kg │2.210.000│3.190.000│1.105.000│1.595.000│1.105.000│1.595.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │b) intre 2.301- │ │ │ │ │ │ │
  │ 3.500 kg │3.480.000│4.380.000│1.740.000│2.190.000│1.740.000│2.190.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │c) intre 3.501- │ │ │ │ │ │ │
  │ 7.500 kg │4.760.000│5.480.000│2.380.000│2.740.000│2.380.000│2.740.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │d) intre 7.501- │ │ │ │ │ │ │
  │ 16.000 kg │5.840.000│7.290.000│2.920.000│3.645.000│2.920.000│3.645.000│
  ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
  │e) peste │ │ │ │ │ │ │
  │ 16.000 kg │7.290.000│9.480.000│3.645.000│4.740.000│3.645.000│4.740.000│
──┴────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘

-------
    *) a) Primele de asigurare se plătesc numai pentru autovehicule. Pentru remorci, semiremorci şi atase nu se plătesc prime de asigurare.
       b) Primele de asigurare prevăzute mai sus se plătesc şi pentru fiecare număr de circulaţie de proba.
       c) Primele de asigurare aferente perioadelor stabilite mai sus se încasează la cuantumul prevăzut, fără a fi posibila fracţionarea acestuia, cu exceptia cazurilor prevăzute la art. 5 alin. (2) din norme.
       d) Pentru toate autovehiculele care nu sunt menţionate expres la pct. 1 se vor aplica tarifele de la pct. 5 (autoutilitare, autofurgoane, autocamioane, autospeciale).

    II. *) În cazul persoanelor care intra pe teritoriul României cu autovehicule înmatriculate în străinătate, dar neasigurate sau ale căror asigurări expira în perioada în care se afla pe teritoriul României.

┌──────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │ Prima de asigurare pentru fiecare │
│ │ luna sau fracţiune de luna, │
│ Felul autovehiculului │ în perioada │
│ │ 01 ianuarie-31 decembrie 2004, │
│ │ pentru fiecare autovehicul înmatriculat │
│ │ în străinătate (lei) │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 1. Autoturisme │ 3.010.000 │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 2. Motocicluri │ 1.160.000 │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 3. Alte autovehicule decât │ │
│ autoturisme şi motocicluri, │ │
│ inclusiv remorci │ │
│ şi semiremorci │ 7.410.000 │
└──────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘


-------
    *) Primele de asigurare se plătesc numai pentru autovehicule. Pentru remorci, semiremorci şi atase nu se plătesc prime de asigurare.


    ANEXA 3
    -------
la norme
--------

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Societatea de asigurări (denumire, adresa, cod fiscal, tel/fax) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├─────────────────────┬──────────────────────┬────────────────────────────────┤
│Serie polita RCA │ │ │
├─────────────────────┼──────────────────────┤ │
│Număr polita RCA │ │ │
├─────────────────────┴──────────────────────┤ │
│ │ │
├──────┬──────────────┬──────────────────────┼────────────┬───────────────────┤
│ │Asigurat │ │ Utilizator │ │
├──────┼──────────────┼──────────────────────┼────────────┼───────────────────┤
│DATE: │Adresa │ │ Adresa │ │
├──────┼──────────────┴──────────────────────┼────────────┴───────────────────┤
│ │Cod fiscal/Cod numeric personal/CUI │ Cod fiscal/Cod numeric personal│
│ │ │/CUI │
│ ├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Autovehicul │ │
│ ├───────┬────────────────┬────────────┤ │
│ │ │categoria │ │ │
│ │ ├────────────────┼────────────┤ │
│ │ │marca │ │ │
│ │ ├────────────────┼────────────┤ │
│ │ │tipul │ │ │
│ ├───────┴────────────────┼────────────┤ │
│ │Capacitatea cilindrica │ │ │
│ ├────────────────────────┼────────────┤ │
│ │Numărul de locuri │ │ │
│ ├────────────────────────┼────────────┤ │
│ │Masa totala maxima │ │ │
│ │autorizata │ │ │
│ ├────────────────────────┼────────────┤ │
│ │Numărul de înmatriculare│ │ │
│ ├────────────────────────┼────────────┤ │
│ │Seria de sasiu │ │ │
│ ├────────────────────────┼────────────┤ │
│ │Valabilitate asigurare │ │ │
│ ├────────────────────────┼────────────┤ │
│ │Putere motor kW │ │ │
│ ├────────────────────────┼────────────┤ │
│ │Anul fabricaţiei │ │ │
├──────┴────────────────────────┴────────────┼────────────────────────────────┤
│Date cu privire la accidentele produse: │Date cu privire la conducătorul │
│ │vinovat: │
├────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│1. Data accidentului: │1. CNP: │
├────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│2. Data avizării: │2. Varsta: │
├────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│3. Cuantumul despăgubirii: │3. Sex: │
├────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│4. Data platii: │4. Vechime carnet conducere: │
└────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘


    ANEXA 4
    -------
la norme
--------

    Societatea: ...................
    Adresa: ........................
    Cod fiscal/CUI: ................
    Tel/fax (sediul central):.......
────┬─────────────────────┬────────────────────────┬────────────────┬──────────┐
Nr. │Unităţi teritoriale/ │Personalul specializat │Structura de │ Adrese şi│
crt.│ judeţe │în activitatea de │lucru/sucursala,│ numere de│
    │(sucursala, agenţie) │constatare şi lichidare │ agenţie pentru │ telefon/ │
    │ │ a daunelor - nume şi │ plata │ fax utile│
    │ │ prenume, funcţia, │despăgubirilor │ (fixe, │
    │ │specialitatea/sucursala,│ │ mobile) │
    │ │ agenţie │ │ │
────┼────────────────┬────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   1│ Alba │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   2│ Arad │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   3│ Arges │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   4│ Bacau │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   5│ Bihor │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   6│ Bistrita-Năsăud│ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   7│ Botoşani │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   8│ Braşov │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
   9│ Brăila │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  10│ Bucureşti │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  11│ Buzau │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  12│ Caras-Severin │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  13│ Cluj │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  14│ Călăraşi │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  15│ Constanta │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  16│ Covasna │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  17│ Dâmboviţa │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  18│ Dolj │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  19│ Galaţi │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  20│ Giurgiu │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  21│ Gorj │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  22│ Harghita │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  23│ Hunedoara │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  24│ Ialomiţa │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  25│ Iasi │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  26│ Maramureş │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  27│ Mehedinţi │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  28│ Mures │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  29│ Neamt │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  30│ Olt │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  31│ Prahova │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  32│ Satu-Mare │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  33│ Salaj │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  34│ Sibiu │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  35│ Suceava │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  36│ Teleorman │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  37│ Timis │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  38│ Tulcea │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  39│ Vaslui │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  40│ Vâlcea │ │ │ │ │
────┼────────────────┼────┼────────────────────────┼────────────────┼──────────┤
  41│ Vrancea │ │ │ │ │
────┴────────────────┴────┴────────────────────────┴────────────────┴──────────┘

       Data: ............. Semnatura,

                                     Preşedinte / Director General



    ANEXA 5
    -------
la norme
--------

                                   DECLARAŢIE

    Subsemnatul/Subsemnata ......................, preşedinte/director general şi reprezentant legal al Societăţii Comerciale ..........................., cu sediul în ............................., persoană juridică română, înregistrată la registrul comerţului .................... sub nr. .............., cod unic de înregistrare ........................., autorizată conform Legii nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările ulterioare, în data de ..................., solicit autorizarea pentru a practica asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule în anul 2004 şi, în consecinţă, declar pe propria răspundere următoarele:
    ● Societatea de asigurare şi organele de conducere ale acesteia se angajează să respecte întocmai prevederile Normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurătorilor care vor practica această asigurare în anul 2004, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 3.113/2003, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858 din 3 decembrie 2003.
    ● Pentru fiecare unitate (sucursală, agenţie) societatea de asigurare dispune de personal angajat cu contract de muncă, cu experienţă în activitatea de constatare şi de lichidare a daunelor auto şi totodată la cel puţin una dintre unităţile teritoriale din fiecare judeţ (excepţie judeţul Ilfov) efectuează plăţi de despăgubire.
    ● Societatea de asigurare dispune de tehnică de calcul şi software adecvate, inclusiv personal specializat, conform documentaţiei depuse în dosarul de autorizare, respectând prevederile art. 13 lit. h) din normele sus-menţionate.
    ● În cazul în care nu vor respecta cumulativ cele declarate mai sus, societatea de asigurare şi organele de conducere ale acesteia urmează a fi sancţionate conform prevederilor legale în vigoare.

         Data ................ Semnătura .....................


    ANEXA 6a)
    ---------
la norme
--------

                              PERSOANE FIZICE

   A. Prime încasate, cumulat de la începutul exerciţiului financiar de
raportare:_______________

   B.
┌────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┐
│Nr. │ Nr. │Volum │Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│
│crt │poliţe │prime │poliţe │prime │poliţe │prime │poliţe │prime │
│B(1)│cumulat │încasate│valabile│încasate│valabile│încasate│cu │încasate│
│ │ de la │cumulat │până la │pt. │până la │pt. │valabi- │pt. │
│ │începu- │ de la │31.12. │poliţele│30.06. │poliţele│litate │poliţele│
│ │tul │începu- │ 2004│valabile│ 2004│valabile│pe o │cu │
│ │exerci- │tul │cumulat │până la │cumulat │până la │luna de │valabili│
│ │ţiului │exerci- │ de la │data de │de la │data de │zile │tate pe │
│ │finan- │ţiului │începu- │31.12. │începu- │30.06. │cumulat │o luna │
│ │ciar de │finan- │tul │ 2004 │tul │ 2004│de la │de zile │
│ │raporta-│ciar de │exerci- │cumulat │exerci- │cumulat │începu- │cumulat │
│ │re B(2) │raporta-│ţiului │de la │ţiului │de la │tul │de la │
│ │ │re B(3) │finan- │începu- │finan- │începu- │exerci- │începu- │
│ │ │ │ciar de │tul │ciar de │tul │ţiului │tul │
│ │ │ │raporta-│exerci- │raporta-│exerci- │finan- │exerci- │
│ │ │ │re B(4) │ţiului │re B(6) │ţiului │ciar de │ţiului │
│ │ │ │ │finan- │ │finan- │raporta-│finan- │
│ │ │ │ │ciar de │ │ciar de │re B(8) │ciar de │
│ │ │ │ │raporta-│ │raporta-│ │raporta-│
│ │ │ │ │re B(5) │ │re B(7) │ │re B(9) │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1d) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1e) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1f) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│2a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│2b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│2c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│4a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│4b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5d) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5e) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│II.1│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│II.2│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│II.3│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│TO- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│TAL │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘


    ANEXA 6b)
    ---------
la norme
--------

                              PERSOANE JURIDICE

   A. Prime încasate, cumulat de la începutul exerciţiului financiar de
raportare:_______________

   B.

┌────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┐
│Nr. │ Nr. │Volum │Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│
│crt │poliţe │prime │poliţe │prime │poliţe │prime │poliţe │prime │
│B(1)│cumulat │încasate│valabile│încasate│valabile│încasate│cu │încasate│
│ │ de la │cumulat │până la │pt. │până la │pt. │valabi- │pt. │
│ │începu- │ de la │31.12. │poliţele│30.06. │poliţele│litate │poliţele│
│ │tul │începu- │ 2004│valabile│ 2004│valabile│pe o │cu │
│ │exerci- │tul │cumulat │până la │cumulat │până la │luna de │valabili│
│ │ţiului │exerci- │ de la │data de │de la │data de │zile │tate pe │
│ │finan- │ţiului │începu- │31.12. │începu- │30.06. │cumulat │o luna │
│ │ciar de │finan- │tul │ 2004 │tul │ 2004│de la │de zile │
│ │raporta-│ciar de │exerci- │cumulat │exerci- │cumulat │începu- │cumulat │
│ │re B(2) │raporta-│ţiului │de la │ţiului │de la │tul │de la │
│ │ │re B(3) │finan- │începu- │finan- │începu- │exerci- │începu- │
│ │ │ │ciar de │tul │ciar de │tul │ţiului │tul │
│ │ │ │raporta-│exerci- │raporta-│exerci- │finan- │exerci- │
│ │ │ │re B(4) │ţiului │re B(6) │ţiului │ciar de │ţiului │
│ │ │ │ │finan- │ │finan- │raporta-│finan- │
│ │ │ │ │ciar de │ │ciar de │re B(8) │ciar de │
│ │ │ │ │raporta-│ │raporta-│ │raporta-│
│ │ │ │ │re B(5) │ │re B(7) │ │re B(9) │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1d) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1e) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│1f) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│2a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│2b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│2c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│4a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│4b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5d) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│5e) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│II.1│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│II.2│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│II.3│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│TO- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│TAL │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



    ANEXA 7
    -------
la norme
--------


    SOCIETATEA DE ASIGURĂRI ..............
    LUNA DE RAPORTARE ....................

Situaţia dosarelor de dauna avizate, despăgubirilor plătite, a dosarelor de daune nelichidate şi a rezervelor de daună
                                                     în LUNA ........
┌───┬───────────┬────────────────────────┬──────────────────────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Nr.│ Forma │Numărul de daune avizate│ Despăgubiri plătite cumulat de │Nr. daune nelichida│ Rezerva aferenta │
│crt│ juridica │cumulat de la începutul │ la începutul exerciţiului │te cumulat de la │ daunelor │
│ │ a │exerciţiului financiar │ financiar │momentul autorizării nelichidate de la │
│ │persoanelor│de raportare │ - Mii Lei - │ca emitent de │ momentul │
│ │păgubite │ │ │răspundere civilă │ autorizării ca │
│ │ │ │ │ auto │ emitent de │
│ │ │ │ │ │ răspundere civilă │
│ │ │ │ │ │ auto │
│ │ │ │ │ │ - Mii Lei- │
│ │ ├──────────────┬─────────┼──────────────┬───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ Aferente │Aferente │ Pentru daune │ Pentru daune │Aferente poliţelor │Aferente poliţelor │
│ │ │ exerciţiilor │exerciţiu│ avizate în │ avizate în │ emise în │ emise în │
│ │ │ financiare │lui │ exerciţiile │ exerciţiul │ următoarele │ următoarele │
│ │ │ anterioare │financiar│ financiare │ financiar de │ exerciţii │ exerciţii │
│ │ │ │ de │ anterioare │ raportare │ financiare │ financiare │
│ │ │ │raportare│ exerciţiului │ │ │ │
│ │ │ │ │ financiar │ │ │ │
│ │ │ │ │ de raportare │ │ │ │
│ │ ├────┬────┬────┤ ├────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┤
│ │ │2001│2002│2003│ │2001│2002│2003│2001│2002│2003│2004│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ ├─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┤2001│2002│2003│2004│2001│2002│2003│2004│
│ │ │ │ │ │ │a│b │a│b │a│b │a│b │a│b │a│b │a│b │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼────┼────┼────┼─────────┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ 1.│Persoane │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fizice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼────┼────┼────┼─────────┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ 2.│Persoane │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │juridice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────┴────┴────┴────┴─────────┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┘
    a - vătămări corporale
    b - daune materiale


                                 -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016