Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 25 mai 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conservelor de ciuperci comestibile şi al produselor derivate din ciuperci    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 25 mai 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conservelor de ciuperci comestibile şi al produselor derivate din ciuperci

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 896 din 1 octombrie 2004
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea conservelor şi a produselor derivate din ciuperci comestibile pe teritoriul României pentru a putea garanta că acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
    Cerinţe specifice, suplimentare celor prevăzute prin prezenta normă, vor putea fi stipulate în norme elaborate pentru produse sau grupe de produse dintre cele care fac obiectul prezentei norme.

    ART. 3
    Reglementările prezentei norme nu se aplică conservelor şi produselor derivate din ciuperci comestibile preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană ori pentru mediu.

    ART. 4
    Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Republica Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 5
    Conservele şi produsele derivate din ciuperci, definite şi descrise în anexa nr. 1 la prezenta normă, sunt produse finite, fabricate în scopul vânzării, din ciuperci comestibile de cultură sau din flora spontană, întregi ori divizate, care prezintă caracteristicile familiei, genului şi speciei în care se încadrează, prelucrate prin procedeele de conservare descrise în anexa nr. 1 la prezenta normă, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 6
    Denumirea fiecărui produs trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
    a) denumirea ştiinţifică şi/sau populară a genului ori speciei de ciuperci, de exemplu "Pleurotus", şi menţiunea "amestec", dacă produsul a fost realizat din mai multe specii de ciuperci;
    b) denumirea procedeului de prelucrare, de exemplu "deshidratate", "congelate", "sterilizate" etc., conform specificaţiilor din anexa nr. 2 la prezenta normă;
    c) denumirea formei de prezentare a ciupercilor, de exemplu "întregi", "tăiate" etc.
    d) denumirea oricărui ingredient care conferă produsului un gust caracteristic, de exemplu "cu X" sau "în X", după caz. În cazul în care în denumirea produsului se specifică "Cu (sau "în") sos de unt", atunci singura materie grasă utilizată trebuie să fie untul.


    CAP. III
    Fabricare
    ART. 7
    Conservele şi produsele derivate din ciuperci comestibile, definite şi descrise prin prezenta normă, trebuie să fie sănătoase, salubre, corespunzătoare pentru consumul uman, preparate din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricate şi ambalate în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 8
    Materia primă folosită la fabricarea conservelor şi produselor derivate din ciuperci comestibile, descrisă în anexa nr. 2 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume şi fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 9
    Mediile lichide în care sunt conservate ciupercile, descrise în anexa nr. 3 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
    Ingredientele utilizate la fabricarea conservelor şi produselor derivate din ciuperci comestibile, definite şi descrise în anexa nr. 4 la prezenta normă, trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxime admise.

    ART. 11
    Spaţiile în care se fabrică conservele şi produsele derivate din ciuperci comestibile, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 12
    Conservele şi produsele derivate din ciuperci comestibile trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate, organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 5, respectiv în anexa nr. 6 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 13
    Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme nu trebuie să depăşească limitele maxime admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 14
    Se interzic fabricarea şi comercializarea conservelor şi a produselor derivate din ciuperci comestibile care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxime admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 15
    Ambalajele care intră în contact cu alimentele definite în prezenta normă trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 16
    Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractilă sau din alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 17
    Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării, şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4 din prezenta normă;
    2. o menţiune care să informeze consumatorul asupra naturii materiei prime, dacă ciupercile folosite la prepararea produsului nu au fost proaspete, de exemplu "Preparat din ciuperci congelate", "Preparat din ciuperci murate" etc.;
    3. cantitatea netă;
    4. cantitatea netă fără lichid, după caz;
    5. lista completă a ingredientelor, enumerate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs; în cazul produselor "Ciuperci suprasărate", "Ciuperci murate", "Concentrat de ciuperci", "Extract de ciuperci", "Pudră din concentrate de ciuperci" se menţionează concentraţia de clorură de sodiu;
    6. condiţiile de depozitare, conform art. 19 din prezenta normă;
    7. data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...", cu menţionarea lunii şi anului;
    8. o menţiune care să permită identificarea lotului (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
    9. numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
    10. ţara de origine a produsului.


    ART. 18
    Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 19
    Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheţ, la o temperatură de maximum 20°C şi umiditate relativă a aerului de maximum 80%.

    ART. 20
    Transportul produselor definite şi descrise în prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

    ART. 21
    Fiecare transport de produse trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 22
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
    DEFINIREA PRODUSELOR
    1. Ciuperci de cultură în conservă - produse preparate din ciuperci de cultură proaspete, aparţinând familiei Agaricaceae, genului Agaricus (Psalliota), speciei A. bisporus, conservate în apă, în suc propriu sau în alt mediu lichid în care se pot adăuga diferite ingrediente, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.
    2. Ciuperci deshidratate - produse obţinute prin deshidratarea sau liofilizarea ciupercilor comestibile, întregi ori divizate, din acelaşi soi.
    3. Granule şi pudră din ciuperci - produse obţinute prin măcinare grosieră sau fină (care trec prin sita cu ochiuri de 200 microni) a ciupercilor comestibile deshidratate, din acelaşi soi.
    4. Ciuperci în oţet (marinate) - produse preparate din ciuperci comestibile proaspete sau conservate anterior, din una sau mai multe specii, conservate într-o soluţie de oţet cu sau fără adaos de sare, condimente, zaharuri, uleiuri vegetale, acizi (acetic, lactic, citric sau ascorbic), pasteurizate în recipiente închise ermetic.
    5. Ciuperci murate - produse obţinute prin lactofermentare din ciuperci proaspete provenite din aceeaşi specie, conservate în soluţie de sare.
    6. Ciuperci în ulei de măsline sau în alte uleiuri vegetale produse preparate din ciuperci comestibile aparţinând aceleiaşi specii, proaspete sau în prealabil sărate, întregi ori divizate, conservate în ulei de măsline sau în orice alt ulei vegetal comestibil, ambalate în recipiente care se închid ermetic şi supuse unui tratament termic care să împiedice alterarea lor.
    7. Ciuperci congelate - produse obţinute din ciuperci comestibile aparţinând aceleiaşi specii, care, după spălare şi opărire, sunt supuse unui proces de congelare rapidă, utilizându-se echipamente adecvate. Procesul de congelare rapidă se consideră finalizat în momentul în care temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18°C după stabilizarea termică.
    8. Ciuperci sterilizate - produse preparate din ciuperci comestibile provenite din una sau mai multe specii, proaspete, sărate sau congelate, conservate într-o soluţie de apă cu sare în recipiente care se închid ermetic, supuse unui tratament termic care să împiedice alterarea lor.
    9. Extract de ciuperci - produsul obţinut prin concentrarea până la 7% s.u. (exclusiv sarea) a sucului de ciuperci comestibile proaspete sau a extractului apos din ciuperci comestibile deshidratate, provenite din una sau mai multe specii, în care se adaugă sare.
    10. Concentrat de ciuperci - produsul obţinut prin concentrarea până la 24% s.u. (exclusiv sarea) a sucului de ciuperci comestibile proaspete sau a extractului apos din ciuperci comestibile deshidratate, provenite din una sau mai multe specii, în care se adaugă sare.
    11. Concentrat deshidratat de ciuperci - produsul obţinut prin deshidratarea extractului sau a concentratului de ciuperci.
    12. Ciuperci în saramură - produsul preparat din ciuperci comestibile provenite din aceeaşi specie, întregi sau divizate, conservate în saramură.

    ANEXA 2

    la normă
    MATERIA PRIMĂ
    1. Cerinţe generale
    a) Sunt admise la prelucrare toate soiurile de ciuperci comestibile admise prin reglementările în vigoare pentru comercializare în stare proaspătă.
    b) Materia primă constituită din ciuperci proaspete trebuie să fie curată, sănătoasă, fără pete şi leziuni cauzate de boli, insecte sau alţi dăunători şi să prezinte caracteristicile specifice familiei, genului şi speciei în care se încadrează. La fel ca materia primă, ciupercile conservate anterior, utilizate la prepararea produselor descrise în prezenta normă, trebuie să fie curate, sănătoase, în perfectă stare, cu cât mai puţine leziuni cauzate de larve şi să îşi păstreze mirosul şi gustul proprii speciei din care provin.
    c) Asemănarea ciupercilor comestibile cu ciupercile necomestibile sau otrăvitoare impune acordarea unei atenţii deosebite la recoltarea, colectarea şi sortarea ciupercilor din flora spontană.
    Aceste activităţi trebuie efectuate de experţi în domeniu.

    d) Ciupercile pot fi prelucrate preliminar într-o largă varietate de forme: întregi cu picior, pălării, butoni, felii, sferturi etc., dar orice alte forme de divizare sunt admise, cu condiţia ca produsele respective să fie distincte de cele standardizate, să se deosebească între ele, să îndeplinească criteriile de calitate şi siguranţă alimentară cuprinse în prezenta normă.
    e) Exceptând cazul produselor care sunt fabricate exclusiv din pălării sau în care raportul pălării-picioruşe este impus, în celelalte produse numărul de picioruşe nu trebuie să depăşească numărul de pălării.

    2. Cerinţe specifice
    a) Ciupercile de cultură în conservă pot fi prezentate în următoarele forme:
    a1) butoni - ciuperci tinere întregi, având lungimea piciorului de maximum 5 mm (lungimea piciorului se măsoară de la baza pălăriei); se admite ca 10% din numărul ciupercilor să aibă lungimea piciorului mai mare de 5 mm;
    a2) butoni felii - ciuperci tinere tăiate în felii, având grosimea variabilă în intervalul 2 mm-6 mm; cel puţin 50% din felii sunt tăiate paralel cu axa ciupercilor;
    a3) întregi - ciuperci întregi, având piciorul ataşat (partea inferioară a piciorului este tăiată astfel încât lungimea acestuia să nu depăşească diametrul pălăriei); se admite ca 10% din numărul ciupercilor să aibă lungimea piciorului mai mare decât diametrul pălăriei;
    a4) tăiate - ciuperci tăiate în felii, având grosimea variabilă în intervalul 2 mm-8 mm; cel puţin 50% din felii sunt tăiate paralel cu axa ciupercilor;
    a5) tăiate vrac - ciuperci tăiate în felii de grosimi diferite şi după direcţii diferite;
    a6) sferturi - ciuperci tăiate în 4 părţi aproximativ egale;
    a7) bucăţi - bucăţi de pălării şi picioare având dimensiuni şi forme neregulate;
    a8) griller - ciuperci selecţionate, cu pălăria deschisă şi cu piciorul ataşat (diametrul pălăriei trebuie să fie de maximum 40 mm, iar lungimea piciorului nu trebuie să depăşească diametrul pălăriei);
    a9) orice alte forme de divizare, cu condiţia ca produsele respective să fie distincte de cele de mai sus, să se deosebească între ele, să îndeplinească criteriile de calitate şi siguranţă alimentară cuprinse în prezenta normă.



    ANEXA 3

    la normă
    MEDIUL DE CONSERVARE

┌────┬────────────┬────────────────────┐
│Nr. │Produsul │Mediul de conservare│
│crt.│ │ │
├────┼────────────┼──┬─────────────────┤
│ │ │ │în varianta de │
│ │ │ │conservare │
│ │ │ │"tradiţional": │
│ │ │a)│apă, saramură şi/│
│ │ │ │sau lichidul în │
│ │ │ │care au fiert │
│ │ │ │ciupercile; │
│ │Ciuperci de ├──┼─────────────────┤
│1. │cultură în │ │în alte variante │
│ │conservă │ │de conservare: │
│ │ │ │sos de unt; sos │
│ │ │ │de smântână; alte│
│ │ │b)│sosuri decât │
│ │ │ │sosul de unt sau │
│ │ │ │de smântână; │
│ │ │ │soluţii de oţet, │
│ │ │ │ulei, vin │
├────┼────────────┼──┴─────────────────┤
│2. │Ciuperci │- │
│ │deshidratate│ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │Granule şi │ │
│3. │pudră din │- │
│ │ciuperci │ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │Ciuperci în │Oţet maximum 2% m/m,│
│4. │oţet │exprimat în acid │
│ │(marinate) │acetic │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │Ciuperci │Soluţie de apă cu │
│5. │murate │sare, minimum 3% m/ │
│ │ │m, maximum 6% m/m │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │Ciuperci în │ │
│ │ulei de │ │
│6. │măsline sau │Ulei de măsline sau │
│ │în alte │ulei vegetal │
│ │uleiuri │ │
│ │vegetale │ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│7. │Ciuperci │- │
│ │congelate │ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│8. │Ciuperci │Soluţie de sare 2% m│
│ │sterilizate │/m │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│9. │Extract de │- │
│ │ciuperci │ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│10. │Concentrat │- │
│ │de ciuperci │ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │Concentrat │ │
│11. │deshidratat │- │
│ │de ciuperci │ │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │Ciuperci în │Saramură - │
│12. │saramură │concentraţie 15-18% │
│ │ │m/m │
└────┴────────────┴────────────────────┘


    ANEXA 4

    la normă

┌──────────────────────────────────────┐
│INGREDIENTE. LIMITE ADMISE │
├────┬───────────────────┬─────────────┤
│Nr. │Produsul/ │Limitele │
│crt.│Ingredientele │admise │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Ciuperci de cultură│ │
│ │în conservă │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │a) apă; sare │ │
│ │(clorură de sodiu);│ │
│ │plante aromatice; │ │
│ │condimente; sos de │ │
│ │soia; oţet; vin; │ │
│ ├───────────────────┤ │
│ │b) zahăr, zahăr │ │
│ │invertit, dextroză,│ │
│ │sirop de glucoză; │a), b), d) şi│
│ ├───────────────────┤e), g), h), │
│ │c) unt, margarina │i) şi j) - │
│ │sau alte grăsimi │stabilite │
│ │vegetale ori │prin │
│ │animale, uleiuri │tehnologia de│
│ │(inclusiv uleiul de│fabricaţie c)│
│ │măsline); lapte, │untul şi │
│ │lapte praf sau │margarină se │
│ │smântână; │adaugă în │
│ ├───────────────────┤proporţie de │
│ │d) făină de grâu │cel puţin 3% │
│ │sau mălai; │din masa netă│
│ ├───────────────────┤a produsului;│
│ │e) acid ascorbic - │f) maximum │
│ │E300; acid citric -│250 mg/kg │
│ │E330; glutamat │ │
│ │monosodic - E621; │ │
│ │coloranţi pe bază │ │
│ │de caramel, │ │
│ │utilizaţi în cazul │ │
│ │sosurilor - E150a, │ │
│ │E150b, E150c, │ │
│ │E150d; │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │f) etilenă diamină │ │
│ │tetra-acetat de │ │
│ │calciu, disodiu │ │
│1. │(CaNa2EDTA) - E385;│ │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │g) gume vegetale │ │
│ │(gumă arabică - │ │
│ │E414, caragen - │ │
│ │E407, gumă guar - │ │
│ │E412); │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │h) pectine - E440; │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │i) alginat de │ │
│ │calciu - E404, de │ │
│ │potasiu - E402, de │ │
│ │sodiu - E401, de │ │
│ │amoniu - E403; │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │j) amidon modificat│ │
│ │(amidon tratat cu │ │
│ │acizi; amidon │ │
│ │tratat cu baze; │ │
│ │amidon albit); │ │
│ │fosfat de diamidon │ │
│ │- E1412 (tratat cu │ │
│ │trimetafosfat de │ │
│ │sodiu); fosfat de │ │
│ │diamidon fosfatat -│ │
│ │E1413; fosfat de │ │
│ │monoamidon - E1410;│ │
│ │amidon │ │
│ │hidroxipropilic - │ │
│ │E1440; adipat de │ │
│ │diamidon acetilat -│ │
│ │E1422; amidon │ │
│ │oxidat E1404; │ │
│ │fosfat de diamidon │ │
│ │- E1412 (tratat cu │ │
│ │oxiclorură de │ │
│ │fosfor); fosfat de │ │
│ │diamidon acetilat -│ │
│ │E1414 │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│2. │Ciuperci │- │
│ │deshidratate │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│3. │Granule şi pudră │- │
│ │din ciuperci │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Ciuperci în oţet │ │
│ │(marinate) │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │Sare │maximum 2,5% │
│ │ │m/m │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│4. │Zaharuri │maximum 2,5% │
│ │ │m/m │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │Oţet │maximum 2,0% │
│ │ │m/m │
│ ├───────────────────┼─────────────┤
│ │Acid acetic - E260 │maximum 20 g/│
│ │ │kg │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Ciuperci murate │ │
│5. ├───────────────────┼─────────────┤
│ │Sare (Clorură de │3%-6% m/m │
│ │sodiu) │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Ciuperci în ulei de│ │
│ │măsline sau în alte│ │
│ │uleiuri vegetale │ │
│ ├───────────────────┤ │
│6. │Sare (Clorură de │maximum 1% m/│
│ │sodiu) │m │
│ ├───────────────────┤ │
│ │Ulei de măsline sau│ │
│ │uleiuri vegetale │ │
│ │comestibile │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│7. │Ciuperci congelate │- │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Ciuperci │- │
│ │sterilizate │ │
│8. ├───────────────────┼─────────────┤
│ │Sare (Clorură de │maximum 2% m/│
│ │sodiu) │m │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Extract de ciuperci│ │
│9. ├───────────────────┤maximum 20% m│
│ │Sare (Clorură de │/m │
│ │sodiu) │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Concentrat de │ │
│ │ciuperci │maximum 20% m│
│10. ├───────────────────┤/m │
│ │Sare (Clorură de │ │
│ │sodiu) │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Concentrat │ │
│ │deshidratat de │ │
│11. │ciuperci │maximum 5% m/│
│ ├───────────────────┤m │
│ │Sare (Clorură de │ │
│ │sodiu) │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Ciuperci în │ │
│ │saramură │maximum │
│12. ├───────────────────┤15%-18% │
│ │Sare (Clorură de │ │
│ │sodiu) │ │
└────┴───────────────────┴─────────────┘


    ANEXA 5

    la normă
                                CERINŢE DE CALITATE ŞI ORGANOLEPTICE

┌────┬─────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │Produsul/ │Criteriul de │
│crt.│Cerinţele de │admisibilitate │
│ │calitate │ │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci de │ │
│ │cultură în │ │
│ │conservă │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) Ciupercile din │
│ │ │produs trebuie să │
│ │ │aibă culoarea │
│ │ │caracteristică │
│ │ │ciupercilor fierte │
│ │ │sau fierte în │
│ │ │amestec cu │
│ │ │ingredientele şi │
│ │ │aditivii alimentari│
│ │ │utilizaţi. │
│ │ │Decolorările sau │
│ │Culoarea │brunificările │
│ │ │anormale sunt │
│ │ │considerate │
│ │ │defecte. │
│ │ ├───────────────────┤
│ │ │b) La varianta de │
│ │ │conservare │
│ │ │"tradiţional", │
│ │ │lichidul trebuie să│
│ │ │fie clar sau uşor │
│ │ │opalescent şi │
│ │ │galben sau brun │
│ │ │deschis la culoare.│
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Caracteristicile │
│ │ │ciupercilor fierte │
│ │ │sau fierte în │
│ │ │amestec cu │
│ │Gust şi miros │ingredientele │
│ │ │utilizate; nu se │
│ │ │admit gusturi şi │
│ │ │mirosuri străine │
│ │ │(de fermentat, de │
│ │ │mucegai etc.). │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) Ciupercile în │
│ │ │produsele │
│ │ │"tradiţionale" │
│ │ │trebuie să fie │
│ │ │ferme şi în mare │
│ │ │măsură intacte. │
│ │ ├───────────────────┤
│ │ │b) Maximum 10% din │
│ │ │numărul de pălării │
│ │ │la "butoni" sau │
│ │Textură, aspect │"întregi" pot să │
│1. │ │aibă membrana ruptă│
│ │ │total ori parţial. │
│ │ ├───────────────────┤
│ │ │c) În variantele de│
│ │ │prezentare │
│ │ │"butoni", "întregi"│
│ │ │şi "grill" 5% din │
│ │ │numărul acestora │
│ │ │pot să aibă pălăria│
│ │ │sau piciorul │
│ │ │desprins. │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) Pot prezenta │
│ │ │urme foarte slabe │
│ │Defecte admise │de pământ, nisip │
│ │ │sau corpuri străine│
│ │ │de origine minerală│
│ │ │ori organică. │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) Pot conţine un │
│ │ │număr rezonabil de │
│ │ │ciuperci pătate sau│
│ │ │cu alte defecte. │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Un recipient cu │
│ │ │produs care nu │
│ │ │îndeplineşte una │
│ │Produs │sau mai multe │
│ │"necorespunzător"│dintre condiţiile │
│ │ │de calitate │
│ │ │enumerate anterior │
│ │ │este considerat │
│ │ │"necorespunzător". │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Un lot de produse │
│ │ │va fi acceptat dacă│
│ │ │numărul │
│ │ │recipientelor │
│ │ │"necorespunzătoare"│
│ │ │nu depăşeşte │
│ │ │criteriul de │
│ │ │acceptare c) al │
│ │Acceptarea │planului de │
│ │lotului │eşantionare │
│ │ │specific, prezentat│
│ │ │în "Planurile de │
│ │ │eşantionare pentru │
│ │ │produse alimentare │
│ │ │preambalate", Nivel│
│ │ │de calitate │
│ │ │acceptabil NCA = │
│ │ │6,5, din Codex │
│ │ │Alimentarius. │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci │ │
│ │deshidratate │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Culoare, miros, │specifice speciei │
│ │gust │respective │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Umiditatea │ │
│ │relativă: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) ciuperci │6% m/m │
│ │liofilizate │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) ciuperci │ │
│ │deshidratate │12% m/m │
│ │(diferite de cele│ │
│ │liofilizate) │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │13% m/m │
│ │Shii-take │ │
│2. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │maximum 2% m/m │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │maximum 0,02% m/m, │
│ │b) impurităţi de │exceptând soiul │
│ │origine vegetală │Shii-take pentru │
│ │ │care, maximum 1% │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │ │
│ │viermănoase │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c1) ciuperci din │maximum 20% m/m, │
│ │flora spontană │inclusiv ciupercile│
│ │ │cu defecte grave │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c2) ciuperci de │maximum 1% m/m, din│
│ │cultură │care maximum 0,5% │
│ │ │cu defecte grave │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Granule şi pudră │ │
│ │din ciuperci │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Umiditatea │ │
│ │relativă a │maximum 13% m/m │
│ │granulelor │ │
│3. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Umiditatea │maximum 9% m/m │
│ │relativă a pudrei│ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Impurităţi │maximum 2% m/m │
│ │minerale │ │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci în oţet │ │
│ │(marinate) │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │maximum 0,1% m/m │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │maximum 0,02% m/m │
│ │origine vegetală │ │
│4. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │ │
│ │viermănoase │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c1) ciuperci din │maximum 6% m/m, din│
│ │flora spontană │care maximum 2% cu │
│ │ │defecte grave │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c2) ciuperci de │maximum 1% m/m, din│
│ │cultură │care maximum 0,5% │
│ │ │cu defecte grave │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci murate │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Concentraţia de │minimum 1% m/m │
│ │acid lactic │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│5. │a) impurităţi │maximum 0,2% m/m │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │maximum 0,1% m/m │
│ │origine vegetală │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │maximum 4% m/m │
│ │viermănoase │ │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci în ulei │ │
│ │de măsline sau în│ │
│ │alte uleiuri │ │
│ │vegetale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │maximum 0,1% m/m │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │maximum 0,02% m/m │
│6. │origine vegetală │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │ │
│ │viermănoase │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c1) ciuperci din │maximum 6% m/m, din│
│ │flora spontană │care maximum 2% cu │
│ │ │defecte grave │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c2) ciuperci de │maximum 1% m/m, din│
│ │cultură │care maximum 0,5% │
│ │ │cu defecte grave │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci │ │
│ │congelate │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │maximum 0,2% m/m │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │maximum 0,02% m/m │
│ │origine vegetală │ │
│7. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │ │
│ │viermănoase │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c1) ciuperci din │maximum 6% m/m, din│
│ │flora spontană │care maximum 2% cu │
│ │ │defecte grave │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c2) ciuperci de │maximum 1% m/m, din│
│ │cultură │care maximum 0,5% │
│ │ │cu defecte grave │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci │ │
│ │sterilizate │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │maximum 0,2% m/m │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │maximum 0,02% m/m │
│ │origine vegetală │ │
│8. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │ │
│ │viermănoase │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c1) ciuperci din │maximum 6% m/m, din│
│ │flora spontană │care maximum 2% cu │
│ │ │defecte grave │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c2) ciuperci de │maximum 1% m/m, din│
│ │cultură │care maximum 0,5% │
│ │ │cu defecte grave │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Extract de │ │
│ │ciuperci │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│9. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │Nu sunt admise │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │Nu sunt admise │
│ │origine vegetală │ │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Concentrat de │ │
│ │ciuperci │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise │ │
│10. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │Nu sunt admise │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │Nu sunt admise │
│ │origine vegetală │ │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Concentrat │ │
│ │deshidratat de │ │
│ │ciuperci │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Umiditatea │maximum 9% m/m │
│ │relativă │ │
│11. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │Nu sunt admise │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │Nu sunt admise │
│ │origine vegetală │ │
├────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │Ciuperci în │ │
│ │saramură │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │Defecte admise: │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │a) impurităţi │maximum 0,3% m/m │
│ │minerale │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │b) impurităţi de │maximum 0,05% m/m │
│ │origine vegetală │ │
│12. ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c) ciuperci │ │
│ │viermănoase │ │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c1) ciuperci din │maximum 6% m/m, din│
│ │flora spontană │care maximum 2% cu │
│ │ │defecte grave │
│ ├─────────────────┼───────────────────┤
│ │c2) ciuperci de │maximum 1% m/m, din│
│ │cultură │care maximum 0,5% │
│ │ │cu defecte grave │
└────┴─────────────────┴───────────────────┘


    ANEXA 6

    la normă

┌─────────────────────────────────────────────────┐
│CERINŢE FIZICO-CHIMICE │
├──────────────────────┬──────────────┬───────────┤
│Denumirea │Conditiile de │Metodele de│
│caracteristicii │admisibilitate│analiză │
├──────────────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din masa │
│ │ │volumului │
│ │ │de apă │
│Conţinutul de ciuperci│ │distilata │
│raportat la masa netă │ │conţinută │
│sau masa netă fără │ │de │
│lichid1) │ │recipientul│
│ │ │complet │
│ │ │umplut şi │
│ │ │închis, │
│ │ │măsurată la│
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C │
├──┬───────────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │Ciuperci de cultură│ │ │
│ │în conserva: │ │ │
│ ├────┬──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │conservate │ │ │
│1.│1.a)│"tradiţional",│minimum 53% (m│ │
│ │ │în oţet vin │/m) │ │
│ │ │sau în ulei │ │ │
│ ├────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │1.b)│conservate în │minimum 27,5% │ │
│ │ │sos │(m/m) │ │
├──┼────┴──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │Alte forme de │ │ │
│ │conservare în │ │ │
│ │lichid: │ │ │
│ ├────┬──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │recipiente cu │l minimum 50% │ │
│2.│2.a)│capacitate sub│(m/m) │ │
│ │ │0,5 l │ │ │
│ ├────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │recipiente cu │minimum 53% (m│ │
│ │2.b)│capacitate │/m) │ │
│ │ │peste 0,5 l │ │ │
├──┴────┴──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din volumul│
│ │ │de apă │
│ │ │distilată │
│Gradul de umplere │ │conţinut de│
│admis pentru un │minimum 90% │recipientul│
│recipient cu produs │ │complet │
│ │ │umplut şi │
│ │ │închis, │
│ │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C │
└──────────────────────┴──────────────┴───────────┘


    Acceptarea lotului
    (1) Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră "necorespunzător".
    Un lot de produse va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de ciuperci în recipient (masa netă fără lichid) după îndepărtarea lichidului, se consideră că produsul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.


     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016