Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 778/1.495/327/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea sparanghelului în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Sparanghel în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din tije de sparanghel sănătos, proaspăt, din specia Asparagus officinalis L., care îndeplinesc cerinţele prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi, pentru aceasta, trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime: "sparanghel";

    (2) denumirea formei de prezentare: "lung", "vârfuri", etc., a culorii: "alb", "alb cu vârfuri albastre sau verzi", etc., şi, opţional, a diametrului lăstarilor: "mic", "mediu", "mare", etc. şi a numărului de bucăţi conţinute în recipient, ex. "aproximativ x până la y vârfuri", conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

    (3) menţiunea: "decojit" sau "nedecojit";

    (4) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "în sos de unt" sau "cu unt".


    CAP. III
    Fabricare
    ART. 6
        Alimentul "Sparanghel în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
     Materia primă folosită la fabricarea sparanghelului în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 8
     Ingredientele utilizate la fabricarea sparanghelului în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

    ART. 9
     Lichidul sau mediul în care este conservat sparanghelul trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
        Spaţiile în care se fabrică sparanghelul în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 11
     Sparanghelul în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4 respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 12
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 13
        Se interzice fabricarea şi comercializarea sparanghelului în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 14
        Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit în prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 15
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 16
        Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista ingredientelor;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului;

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului, sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului, sau ale importatorului;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 17
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 18
        Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 19
        Transportul produsului definit în prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare şi a îngheţului.

    ART. 20
        Fiecare transport de sparanghel în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
     Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
                         Materia primă. Definiţii şi descriere
    (1) Tijele de sparanghel (Asparagus Officinalis L.) trebuie să fie sănătoase, curate, fragede, fără gust şi/sau miros străin;
    (2) Sparanghelul în conservă se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:
    (a) După lungime:
    (i) sparanghel lung sau lăstari lungi - vârfuri şi porţiuni de tijă (muguri) având lungimea de minim 15 cm şi maxim 18 cm;
    (ii) sparanghel semi-lung sau lăstari - vârfuri şi porţiuni de tijă (muguri) având lungimea de minim 10,5 cm şi maxim 15 cm;
    (iii) vârfuri sau muguri de sparanghel - extremitatea superioară (muguri) şi partea alăturată mugurilor având lungimea de minim 4 cm şi maxim 10,5 cm;
    (iv) sparanghel tăiat, cu vârfuri sau vârfuri tăiate - muguri tăiaţi transversal în bucăţi având lungimea de minim 2 cm şi maxim 6 cm;
    (v) sparanghel tăiat - muguri tăiaţi transversal în bucăţi cu lungimea de maxim 6 cm (pot fi prezente şi vârfuri);
    (vi) orice altă formă de prezentare este admisă dacă:
    - se deosebeşte de formele descrise în prezenta normă;
    – îndeplineşte cerinţele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, cantitatea de sparanghel în conservă şi orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;
    – este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.


    (b) După culoare:
    (i) sparanghel alb - muguri albi, crem sau alb-gălbui;
    (ii) sparanghel alb cu vârfuri albastre sau verzi - sparanghel lung, semi-lung şi vârfuri de sparanghel alb, crem sau alb-gălbui, ce pot prezenta vârfuri albastre, verzi, verde-deschis sau verde-gălbui;
    (iii) sparanghel verde-verde, verde-deschis sau verde-gălbui;
    (iv) amestec - amestec de culori: alb, crem, alb-gălbui, albastru, verde, verde-deschis sau verde-gălbui.

    (c) După calibru sau diametru: conform tabelului nr. 1:
        Tabelul nr. 1. Calibrele tijelor de sparanghel

┌─────────────┬───────────┬────────────┐
│Calibrul sau │Sparanghel │Sparanghel │
│diametrul │decojit │nedecojit │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│"Mic" │d*) < 8 mm │d < 10 mm │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│"Mediu" │8 mm < d < │10 mm < d < │
│ │13 mm │15 mm │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│"Mare" │13 mm < d <│15 mm < d < │
│ │18 mm │20 mm │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│"Foarte mare"│d > 18 mm │d > 20 mm │
├─────────────┼───────────┴────────────┤
│"Mixt" sau │tije având calibre │
│"asortate" │diferite │
└─────────────┴────────────────────────┘

        *) d - diametrul sparanghelului este diametrul maxim al tijei celei mai mari, măsurat perpendicular pe axa longitudinală a tijei.



    ANEXA 2

    la normă
                               Ingrediente. Limite admise

┌──────────────────────────┬───────────┐
│Ingredientul │Limita │
│ │admisă │
├──────────────────────────┼───────────┤
│ │Conform │
│Sparanghel │anexei nr. │
│ │5 │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Apă │ │
├──────────────────────────┤ │
│Sare │În │
├──────────────────────────┤cantităţi │
│Oţet │fixate prin│
├──────────────────────────┤tehnologia │
│Zaharuri: zahăr, zahăr │de │
│invertit, dextroză, sirop │fabricaţie │
│de glucoză, sirop │ │
│deshidratat de glucoză. │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│ │Unt, min. │
│ │3% m/m │
│Unt, ulei vegetal sau │raportat la│
│grăsimi de origine animală│cantitatea │
│sau vegetală; │netă a │
│ │produsului │
│ │din │
│ │recipient │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Aditivi alimentari: │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Corectori de aciditate: │În │
│acid acetic (E260), acid │cantităţi │
│citric (E330), acid malic │fixate prin│
│(E296), acid L-tartric │tehnologia │
│(E334) │de │
│ │fabricaţie │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Antioxidanţi: │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│ │În │
│ │cantităţi │
│Acid L-ascorbic (E300) │fixate prin│
│ │tehnologia │
│ │de │
│ │fabricaţie │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Clorură stanoasă (E512) │ │
│(acest aditiv poate fi │max. 25 mg/│
│utilizat doar pentru │kg │
│sparanghelul ambalat în │(exprimată │
│recipiente din sticlă sau │în Sn) │
│recipiente metalice │ │
│complet vernisate) │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Potenţiatori de arome: │ │
│Glutamat monosodic (E621) │În │
│(acesta se utilizează doar│cantităţi │
│în cazul în care în │fixate prin│
│compoziţia produsului sunt│tehnologia │
│prezente untul, uleiul │de │
│vegetal sau grăsimile │fabricaţie │
│comestibile de origine │ │
│animală sau vegetală). │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Agenţi stabilizatori, │ │
│emulgatori şi de │ │
│gelificare: │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Gume vegetale: gumă │ │
│arabică (E414), carragenan│ │
│(E407), gumă guar (gE412).│ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Alginat de calciu (E404), │ │
│alginat de potasiu (E402),│În │
│alginat de sodiu (E401), │cantităţi │
│alginat de amoniu (E403), │fixate prin│
│alginat de propan 1,2-diol│tehnologia │
│(E405); │de │
├──────────────────────────┤fabricaţie │
│Pectine (E440); │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Amidon natural │ │
│(nemodificat) sau │ │
│modificat prin procedee │ │
│fizice sau enzimatice │ │
│(acest ingredient se │ │
│utilizează doar în cazul │ │
│în care în compoziţia │ │
│produsului sunt prezente │ │
│untul, uleiul sau grăsimi │ │
│de origine animală sau │ │
│vegetală). │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Este permisă utilizarea │ │
│următoarelor tipuri de │ │
│amidon: │ │
├──────────────────────────┤ │
│a) amidon tratat cu acizi │ │
├──────────────────────────┤ │
│b) amidon tratat cu baze │ │
├──────────────────────────┤ │
│c) amidon albit │ │
├──────────────────────────┤ │
│d) fosfat de diamidon │ │
│(E1412) │În │
├──────────────────────────┤cantităţi │
│e) fosfat de diamidon │fixate prin│
│fosfatat (E1413) │tehnologia │
├──────────────────────────┤de │
│f) fosfat de amidon │fabricaţie │
│(E1410) │ │
├──────────────────────────┤ │
│g) amidon hidroxipropilat │ │
│(E1440) │ │
├──────────────────────────┤ │
│h) adipat de diamidon │ │
│acetilat (E1422) │ │
├──────────────────────────┤ │
│i) amidon oxidat (1404) │ │
├──────────────────────────┤ │
│j) fosfat de diamidon │ │
│acetilat (E1414) │ │
└──────────────────────────┴───────────┘


    ANEXA 3

    la normă
                      Mediul de conservare. Definiţii şi descriere
    (1) Sparanghelul se conservă în apă sau soluţie apoasă preparată prin adăugarea ingredientelor prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta normă, conform reţetei de fabricaţie.
    (2) Lichidul de conservare trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute în prezenta normă.

    ANEXA 4

    la normă
                                 Cerinţe organoleptice

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Caracteristică│Condiţiile de │
│ │admisibilitate │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Curat, ermetic închis, │
│ │nebombat, să nu │
│ │prezinte fisuri, să nu │
│ │prezinte pete de rugină│
│ │la exteriorul sau în │
│ │interiorul │
│ │recipientelor, ori │
│ │peliculă de lac │
│Aspectul │desprinsă de pe │
│exterior al │interiorul cutiei, cu │
│recipientului │eticheta curată, │
│ │vizibil imprimată cu │
│ │toate elementele de │
│ │identificare, lipită │
│ │simetric în planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se │
│ │admit uşoare deformări │
│ │la corp, dar nu la │
│ │falţ. │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului: │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│(1) Culoarea │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │(a) maxim 20% din │
│ │numărul mugurilor pot │
│(a) sparanghel│prezenta puncte │
│alb │albastre, verzi, │
│ │verde-deschis sau │
│ │verde-gălbui; │
├──────────────┼───────────────────────┤
│(b) sparanghel│(b) maxim 25% din │
│alb cu vârfuri│numărul tijelor pot │
│albastre sau │prezenta aceste culori │
│verzi │pe mai mult de jumătate│
│ │din lungimea unităţii; │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │(c) maxim 20% din │
│ │numărul tijelor pot să │
│ │prezinte o culoare │
│(c) sparanghel│albă, crem sau │
│verde; │alb-gălbuie la partea │
│ │inferioară a mugurului,│
│ │pe mai mult de jumătate│
│ │din lungimea tijei. │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │(2) Gustul şi mirosul │
│ │trebuie să fie plăcute,│
│(2) Gust şi │caracteristic │
│miros │sortimentului fabricat │
│ │şi ingredientelor │
│ │folosite, fără gust şi │
│ │miros străin. │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │(3) Sparanghelul │
│ │trebuie să fie fraged, │
│(3) Textură │fără elemente fibroase │
│ │sau lemnoase, cu │
│ │textură şi grad de │
│ │maturitate uniforme. │
├──────────────┼───────────────────────┤
│(4) │ │
│Uniformitate │ │
│dimensională: │ │
├───┬──────────┼───────────────────────┤
│ │ │(a) Lungimea cea mai │
│ │ │frecventă a unităţilor │
│ │ │eşantionului se înscrie│
│ │ │în limitele fixate │
│ │ │pentru modul de │
│ │ │prezentare respectiv şi│
│ │ ├───────────────────────┤
│ │ │(a.1) în cazul │
│ │ │sparanghelului lung, │
│ │ │semi-lung şi vârfurilor│
│ │ │de sparanghel cel puţin│
│ │ │75% din numărul │
│ │ │acestora nu se abat cu │
│ │ │mai mult de 1 cm de la │
│ │ │valoarea medie şi cel │
│ │ │puţin 95% din numărul │
│(a)│Lungime │acestora nu se abat cu │
│ │ │mai mult de 2 cm de la │
│ │ │valoarea medie şi │
│ │ ├───────────────────────┤
│ │ │(a.2) în cazul │
│ │ │sparanghelului tăiat cu│
│ │ │vârfuri sau a │
│ │ │sparanghelului tăiat, │
│ │ │cel puţin 75% din │
│ │ │numărul acestora nu se │
│ │ │abat cu mai mult de 1 │
│ │ │cm de la lungimea medie│
│ │ │şi cel puţin 90% din │
│ │ │numărul acestora nu se │
│ │ │abat cu mai mult de 2 │
│ │ │cm de la lungimea │
│ │ │medie. │
├───┼──────────┼───────────────────────┤
│ │ │(b.1) Atunci când se │
│ │ │declară că produsul │
│ │ │este uniform │
│ │ │dimensional conform │
│ │ │calibrelor din anexa │
│ │ │nr. 1 la normă, se │
│ │ │admite ca maxim 25% din│
│ │ │numărul tijelor sau │
│ │ │vârfurilor dintr-un │
│ │ │recipient să aparţină │
│(b)│Calibrul │grupei sau grupelor de │
│ │ │calibre învecinate. │
│ │ ├───────────────────────┤
│ │ │(b.2) Se admite │
│ │ │fabricarea produselor │
│ │ │din sparanghel din două│
│ │ │sau mai multe calibre │
│ │ │distincte dacă se │
│ │ │declară că produsul │
│ │ │este "mixt" sau │
│ │ │"asortat". │
├───┼──────────┼───────────────────────┤
│ │ │(5) Limpede, exceptând │
│ │ │cazul în care │
│ │ │ingredientele sau │
│ │Lichidul │aditivii alimentari │
│(5)│de │adăugaţi pot afecta │
│ │conservare│aspectul acestuia. Se │
│ │ │admite prezenţa unui │
│ │ │sediment slab sau a │
│ │ │unor fragmente de │
│ │ │sparanghel. │
├───┼──────────┼───────────────────────┤
│(6)│Defecte │ │
│ │admise: │ │
├───┴──────────┼───────────────────────┤
│a) Vârfuri sau│ │
│alte părţi de │ │
│sparanghel │ │
│zdrobite: │ │
│bucăţi │(a) lipsă │
│"sparte" sau │ │
│zdrobite, │ │
│fragmente de │ │
│cel puţin 1 cm│ │
│lungime; │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│b) Corpuri │ │
│străine: │(b) lipsă │
│pământ, nisip,│ │
│etc. │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│c) Sparanghel │ │
│cu coajă în │ │
│cazul │ │
│sparanghelului│ │
│prezentat │(c) max. 10% din │
│"decojit": │numărul tijelor │
│tije ce │ │
│prezintă zone │ │
│necurăţate de │ │
│coajă; │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│d) Sparanghel │(d) max. 10% din │
│ce prezintă │numărul tijelor │
│scobituri; │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│e) Sparanghel │ │
│deformat: │ │
│muguri sau │ │
│vârfuri de │(e) max. 10% din │
│sparanghel │numărul mugurilor, │
│curbate sau │vârfurilor sau tijelor │
│tije serios │ │
│afectate de │ │
│malformaţii; │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│f) Sparanghel │ │
│ce prezintă │ │
│defecte de │(f) max. 10% din │
│culoare, │numărul mugurilor, │
│leziuni │vârfurilor sau tijelor │
│mecanice, boli│ │
│sau alte │ │
│defecte; │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Totalul │ │
│defectelor de │ │
│la aliniatele │ │
│(d), (e) şi │ │
│(f) pentru │ │
│formele de │ │
│prezentare │ │
│următoare: │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Sparanghel │15% din numărul tijelor│
│lung │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Sparanghel │15% din numărul tijelor│
│semi-lung │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Vârfuri de │15% din numărul │
│sparanghel │vârfurilor │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Sparanghel │ │
│tăiat cu │20% din numărul tijelor│
│vârfuri │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Sparanghel │25% din numărul tijelor│
│tăiat │ │
└──────────────┴───────────────────────┘


     Acceptarea lotului
        Orice recipient de sparanghel în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, este considerat necorespunzător.
        Un lot de sparanghel în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    ANEXA 5

    la normă
                                 Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Condiţii de │Metode de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│Cantitatea de │ │ca procent │
│sparanghel │ │din │
│conţinută │ │greutatea │
│într-un │ │volumului │
│recipient sau │ │de apă │
│cantitatea netă│ │distilată │
│fără lichid, │ │conţinută │
│(în kg/kg): │ │de │
│ │ │recipientul│
├───────────────┼──────────────┤complet │
│ │ │umplut şi │
│(a) Sparanghel │ │închis, │
│decojit: │minim 60% │măsurată la│
│Sparanghel lung│ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│Toate celelalte│ │ │
│moduri de │minim 58% │ │
│prezentare │ │ │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│(b) Sparanghel │ │ │
│nedecojit │minim 57% │ │
│Sparanghel lung│ │ │
│şi tăiat │ │ │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│Toate celelalte│ │ │
│moduri de │minim 55% │ │
│prezentare │ │ │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculat ca│
│ │ │procent din│
│Gradul de │ │volumul de │
│umplere admis │ │apă │
│pentru un │ │distilată │
│recipient cu │ │conţinut de│
│produs │minim 90% │recipientul│
│(inclusiv │ │complet │
│lichidul în │ │umplut şi │
│care este │ │închis, │
│conservat)*1) │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.

     Acceptarea lotului
        Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.

    (1) Un lot de "Sparanghel în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

                                           ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016