Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului "Mazăre verde în conservă"

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
        Aprobată prin Ordinul nr. 772/1.474/325/2004 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea mazărei verzi în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Mazăre verde în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din boabe de mazăre proaspătă sau congelată din specia Pisum sativum L. din care se exclud subspeciile macrocarpum, conservate cu unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, într-un mediu lichid sau în vid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime: "mazăre" sau "mazăre verde";

    (2) denumirea mărimii boabelor de mazăre: "fină", "mijlocie", "boabe", etc., conform reglementărilor în vigoare privind sortarea pe dimensiuni a boabelor de mazăre;

    (3) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex.: "cu piper verde", "în sos de unt" sau "cu unt";

    (4) menţiunea: "conservat în vid", dacă produsul este conservat în vid.


    CAP. III
    Fabricare
    ART. 6
        Alimentul "Mazăre verde în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
        Materia primă folosită la fabricarea mazărei verzi în conservă poate să provină din soiuri zaharate sau nezaharate, cu bob neted, zbârcit, rotund sau alte soiuri care îndeplinesc cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 8
        Mazărea verde poate fi conservată:
    (a) în mediu lichid: mazărea verde este acoperită cu un lichid de conservare care nu depăşeşte 40% din greutatea netă a produsului;
    (b) în vid: în interiorul recipientului se realizează un vid ridicat, iar cantitatea de lichid din recipient nu depăşeşte 20% din greutatea netă a produsului.


    ART. 9
        Lichidul sau mediul în care este conservată mazărea verde trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
     Ingredientele utilizate la fabricarea mazărei verzi în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

    ART. 11
        Spaţiile în care se fabrică mazărea verde în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 12
     Mazărea verde în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2, respectiv anexa nr. 3, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 13
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 14
        Se interzice fabricarea şi comercializarea mazărei verzi în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 15
        Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 16
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 17
        Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista ingredientelor;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 19 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului;

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului, sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului sau ale importatorului;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 18
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 19
        Depozitarea produsului definit prin prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 20
        Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

    ART. 21
        Fiecare transport de mazăre verde în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 22
    Anexele nr. 1 până la nr. 3 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
        Ingrediente. Limite admise

┌────────────────────────┬─────────────┐
│Ingredientul │Limita admisă│
├────────────────────────┼─────────────┤
│Mazăre verde boabe │Conform anexa│
│ │nr. 3 │
├────────────────────────┼─────────────┤
│Apă │ │
├────────────────────────┤În cantităţi │
│Sare │fixate prin │
├────────────────────────┤tehnologia de│
│Zaharuri: zahăr, zahăr │fabricaţie │
│invertit, dextroză, │ │
│sirop de glucoză │ │
├────────────────────────┼─────────────┤
│Concentrat sau suc de │ │
│legume (lăptucă, ceapă, │max. 15% (m/ │
│morcovi etc.); plante │m) din │
│aromatice; legume simple│cantitatea │
│sau în amestec (lăptucă,│netă fără │
│ceapă, morcovi, bucăţi │lichid │
│de ardei verde sau │ │
│roşu); esenţă de mentă; │ │
├────────────────────────┼─────────────┤
│ │min. 3% (m/m)│
│Unt , ulei vegetal sau │din │
│grăsimi de origine │cantitatea │
│animală sau vegetală; │netă a │
│ │produsului │
│ │din recipient│
├────────────────────────┼─────────────┤
│Aditivi alimentari │ │
├───┬────────────────────┼─────────────┤
│(1)│Coloranţi │ │
├───┼────────────────────┤ │
│(a)│tartrazină (E102), │max. 100 mg/ │
├───┼────────────────────┤kg singuri │
│(b)│albastru brilliant │sau în │
│ │(E133) │amestec │
├───┼────────────────────┤ │
│(c)│Beta-caroten (E160a │ │
│ │(ii)); │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│ │Potenţiatori de │ │
│ │arome: Glutamat │ │
│ │monosodic (E621): se│ │
│ │utilizează doar în │În cantităţi │
│ │cazul în care în │fixate prin │
│(2)│compoziţia │tehnologia de│
│ │produsului sunt │fabricaţie │
│ │prezente unt, ulei │ │
│ │vegetal sau grăsimi │ │
│ │de origine animală │ │
│ │sau vegetală. │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│ │Agenţi de întărire: │max. 350 mg/ │
│ │clorură de calciu │kg exprimat │
│(3)│(E509), lactat de │în Ca total, │
│ │calciu (E327), │singuri sau │
│ │gluconat de calciu │în amestec │
│ │(E578); │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│ │Agenţi │ │
│ │stabilizatori, │ │
│ │emulgatori şi │ │
│ │degelificare: Gume │ │
│ │vegetale: gumă │ │
│ │arabică (E414), │ │
│(4)│carragenan (E407), │max. 1% (m/m)│
│ │gumă guar (E412), │din │
│ │gumă xantan (E415), │cantitatea │
│ │gumă Karaya (E416), │netă a │
│ │gumă Tara (E417), │produsului │
│ │gumă lan (E418), │dintr-un │
│ │gumă Tragacanth │recipient │
│ │(E413); │ │
├───┴────────────────────┤ │
│Alginaţi: de calciu (E),│ │
│alginat de potasiu │ │
│(E402), alginat de sodiu│ │
│(E401), alginat de │ │
│amoniu (E403) │ │
├────────────────────────┼─────────────┤
│ │În cantităţi │
│Pectină (E440 i) │fixate prin │
│ │tehnologia de│
│ │fabricaţie │
├────────────────────────┼─────────────┤
│ │Max. 1% (m/m)│
│ │din │
│ │cantitatea │
│Total aditivi de la (3) │netă a │
│la (6) inclusiv │produsului │
│ │dintr-un │
│ │recipient, │
│ │singuri sau │
│ │în amestec. │
├────────────────────────┼─────────────┤
│Amidon natural │ │
│(nemodificat) sau │ │
│modificat: se utilizează│ │
│doar în cazul în care în│ │
│compoziţia produsului │ │
│sunt prezente unt, ulei │ │
│sau grăsimi de origine │ │
│animală sau vegetală; │ │
│este permisă utilizarea │ │
│următoarelor tipuri de │ │
│amidon: │ │
├───┬────────────────────┼─────────────┤
│a) │amidon tratat cu │ │
│ │acizi │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│b) │amidon tratat cu │ │
│ │baze │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│c) │amidon albit │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│ │fosfat de diamidon │În cantităţi │
│d) │(tratat cu │fixate prin │
│ │trimetafosfat de │tehnologia de│
│ │sodiu) │fabricaţie │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│e) │fosfat de diamidon │ │
│ │fosfatat (E1413) │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│f) │fosfat de monoamidon│ │
│ │(E1410) │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│g) │acetat de amidon │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│ │amidon │ │
│h) │hidroxipropilic │ │
│ │(E1440) │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│i) │adipat de diamidon │ │
│ │acetilat (E1422) │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│j) │amidon oxidat │ │
│ │(E1404) │ │
├───┼────────────────────┼─────────────┤
│ │fosfat de diamidon │ │
│k) │(E412) fosfat de │ │
│ │diamidon acetilat │ │
│ │(E414) │ │
└───┴────────────────────┴─────────────┘


    ANEXA 2

    la normă
        Cerinţe organoleptice

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Caracteristică │Condiţii de │
│ │admisibilitate │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Curat, ermetic închis,│
│ │nebombat, să nu │
│ │prezinte fisuri, să nu│
│ │prezinte pete de │
│ │rugină la exteriorul │
│ │sau în interiorul │
│ │recipientelor ori │
│ │pelicula de lac │
│Aspectul │desprinsă de pe │
│exterior al │interiorul cutiei, cu │
│recipientului │eticheta curată, │
│ │vizibil imprimată cu │
│ │toate elementele de │
│ │identificare, lipită │
│ │simetric în planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se │
│ │admit uşoare deformări│
│ │la corp dar nu la │
│ │falţ. │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului │ │
├───┬───────────┼───┬──────────────────┤
│ │ │ │Caracteristica │
│ │ │ │soiului, tipului │
│(1)│Culoare │(1)│de conservare şi │
│ │ │ │sortimentului │
│ │ │ │fabricat │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │ │ │Gustul şi mirosul │
│ │ │ │trebuie să fie │
│ │ │ │plăcute, │
│ │ │ │caracteristic │
│(2)│Gust şi │(2)│sortimentului │
│ │miros │ │fabricat şi │
│ │ │ │ingredientelor │
│ │ │ │folosite, fără │
│ │ │ │gust şi miros │
│ │ │ │străin. │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │ │ │Boabele de mazăre │
│ │ │ │trebuie să │
│ │ │ │prezinte o textură│
│(3)│Textură │(3)│satisfăcătoare: să│
│ │ │ │fie fragede şi să │
│ │ │ │prezinte un grad │
│ │ │ │de maturitate │
│ │ │ │uniform. │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │ │ │Lichidul de │
│ │ │ │conservare trebuie│
│ │ │ │să aibă o │
│ │ │ │consistenţă care │
│ │ │ │să-i permită │
│ │ │ │separarea de │
│ │ │ │boabele de mazăre │
│ │ │ │la temperatura de │
│ │ │ │20°C; excepţie fac│
│ │ │ │conservele de │
│(4)│Lichidul de│(4)│mazăre cu sos │
│ │conservare │ │Lichidul de │
│ │ │ │conservare trebuie│
│ │ │ │să fie limpede sau│
│ │ │ │uşor opalescent în│
│ │ │ │cazul conservelor │
│ │ │ │de mazăre verde în│
│ │ │ │apă, cu sau fără │
│ │ │ │adaos de sare, se │
│ │ │ │admite prezenţa │
│ │ │ │unui sediment │
│ │ │ │slab. │
├───┼───────────┼───┴──────────────────┤
│(5)│Defecte │ │
│ │admise: │ │
├───┼───────────┼───┬──────────────────┤
│ │Boabe uşor │ │max. 5% (m/m) din │
│(a)│pătate, │(a)│cantitatea netă │
│ │ │ │fără lichid │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │Boabe │ │max. 1% (m/m) din │
│(b)│foarte │(b)│cantitatea netă │
│ │pătate, │ │fără lichid │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │Fragmente │ │ │
│ │de boabe: │ │ │
│ │cotiledoane│ │ │
│ │separate, │ │max. 10% (m/m) din│
│(c)│cotiledoane│(c)│cantitatea netă │
│ │zdrobite, │ │fără lichid │
│ │coji │ │ │
│ │detaşate, │ │ │
│ │etc. │ │ │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │Boabe │ │max. 2% (m/m) din │
│(d)│galbene │(d)│cantitatea netă │
│ │ │ │fără lichid │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │Materii │ │ │
│ │vegetale │ │ │
│ │străine: │ │max. 0,5% (m/m) │
│(e)│cozi, │(e)│din cantitatea │
│ │frunze sau │ │netă fără lichid │
│ │păstăi de │ │ │
│ │mazăre │ │ │
│ │verde, etc.│ │ │
├───┴───────────┼───┴──────────────────┤
│Total defecte │max . 12% (m/m) din │
│(a, b, c, d, │cantitatea netă fără │
│e). │lichid │
└───────────────┴──────────────────────┘


     Acceptarea lotului
        Orice recipient de mazăre verde în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 2, este considerat necorespunzător.
        Un lot de mazăre verde în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    ANEXA 3

    la normă
        Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Condiţii de │Metode de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din │
│Cantitatea de │ │greutatea │
│boabe de mazăre│ │volumului │
│conţinută │ │de apă │
│într-un │ │distilată │
│recipient cu │minim 60% │conţinută │
│produs, sau │ │de │
│cantitatea netă│ │recipientul│
│fără lichid (în│ │complet │
│kg/kg). │ │umplut şi │
│ │ │închis, │
│ │ │măsurată la│
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│Gradul de │ │Calculat ca│
│umplere admis │ │procent din│
│pentru un │ │volumul de │
│recipient cu │ │apă │
│produs │ │distilată │
│(inclusiv │ │conţinut de│
│lichidul în │minim 90% │recipientul│
│care sunt │ │complet │
│conservate; │ │umplut şi │
│excepţie │ │închis, │
│ambalarea sub │ │măsurat la │
│vid)*1) │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.

     Acceptarea lotului
        Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.

    (1) Un lot de "Mazăre verde în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de mazăre verde în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

                                   ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016