Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 781/1.477/316 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea piersicilor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică piersicilor în conservă preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Piersici în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din piersici sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate, care păstrează identitatea fructului Prunus persica L. cu excepţia nectarinelor, descojite sau nedescojite, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, sau fără lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime: "piersici";

    (2) denumirea formei de prezentare "întregi", "jumătăţi", "descojite", "cu coajă", etc., şi a culorii fructului: "alb", "galben", etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

    (3) denumirea mediului fluid în care sunt conservate piersicile, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr", etc., dacă piersicile sunt conservate fără lichid se menţionează: "fără lichid" sau "tasat";

    (4) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "cu X";

    (5) acidul ascorbic adăugat se menţionează în lista ingredientelor sub forma "antioxidant: acid ascorbic" în cazul în care funcţia principală a acestuia este de conservare a culorii produsului.


    CAP. III
    Fabricare
    ART. 6
        Alimentul "Piersici în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
     Materia primă folosită la fabricarea piersicilor în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 8
     Ingredientele utilizate la fabricarea piersicilor în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

    ART. 9
     Lichidul sau mediul în care sunt conservate piersicile trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
        Spaţiile în care se fabrică piersicile în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 11
     Piersicile în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 12
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 13
        Se interzice fabricarea şi comercializarea piersicilor în conservă care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 14
        Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 15
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 16
        Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista ingredientelor;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului;

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 17
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 18
        Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 19
        Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare şi a îngheţului.

    ART. 20
        Fiecare transport de piersici în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
        Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
        Materia primă. Definiţii şi descriere
    (1) Piersicile trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codiţe şi frunze, fără gust şi/sau miros străin;
    (2) Soiurile de piersici sunt grupate după criteriul aderenţei sâmburelui la pulpă, astfel:
    (a) cu sâmbure detaşabil - acele soiuri la care sâmburele se detaşează uşor de pulpă;
    (b) cu sâmbure aderent - acele soiuri la care sâmburele nu se poate detaşa.

    (3) Soiurile de piersici sunt grupate după culoare, astfel:

┌───┬───────┬──────────────────────────┐
│ │ │- soiuri de piersici a │
│(a)│albe │căror culoare dominantă │
│ │ │variază de la alb la │
│ │ │alb-gălbui; │
├───┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ │- soiuri de piersici a │
│ │ │căror culoare dominantă │
│(b)│galbene│variază de la galben │
│ │ │deschis la roşu-portocaliu│
│ │ │intens; │
├───┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ │- soiuri de piersici a │
│(c)│verzi │căror culoare dominantă │
│ │ │variază de la verde │
│ │ │deschis la verde; │
├───┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ │- soiuri de piersici a │
│ │ │căror culoare dominantă │
│ │ │variază de la galben │
│ │ │deschis la │
│(d)│roşii │roşu-portocaliu, iar pulpa│
│ │ │acestora (inclusiv │
│ │ │concavitatea în care se │
│ │ │găseşte sâmburele) │
│ │ │prezintă puncte roşii. │
└───┴───────┴──────────────────────────┘


    (4) Piersicile în conservă se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:

┌───┬────────┬─────────────────────────┐
│ │ │- fructe întregi cu │
│(a)│întregi │sâmburi, depelate sau │
│ │ │nedepelate; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │- fructe fără sâmburi, │
│(b)│jumătăţi│tăiate în două părţi │
│ │ │aproximativ egale, │
│ │ │depelate sau nedepelate; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │- fructe fără sâmburi, │
│(c)│sferturi│tăiate în patru părţi │
│ │ │aproximativ egale, │
│ │ │depelate sau nedepelate │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │- fructe fără sâmburi, │
│(d)│felii │tăiate în sectoare │
│ │ │aproximativ egale, │
│ │ │depelate sau nedepelate; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │- fructe fără sâmburi, │
│(e)│cuburi │tăiate în bucăţi având │
│ │ │forma unui cub, │
│ │ │nedepelate; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │- fructe fără sâmburi, │
│(f)│bucăţi │depelate sau nedepelate, │
│ │ │tăiate în forme de │
│ │ │dimensiuni inegale; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │- orice altă formă de │
│ │ │prezentare a piersicilor │
│ │alte │este admisă dacă: │
│(g)│forme ├─────────────────────────┤
│ │ │(i) se deosebeşte de │
│ │ │formele prezentate în │
│ │ │prezenta normă; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │(ii) îndeplineşte │
│ │ │cerinţele prezentei │
│ │ │norme, incluzându-le pe │
│ │ │cele privind defectele, │
│ │ │conţinutul de fructe şi │
│ │ │orice altă prevedere │
│ │ │privind modul de │
│ │ │prezentare, pentru │
│ │ │evitarea confuziilor; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │(iii) este descrisă clar │
│ │ │în denumirea produsului │
│ │ │şi pe etichetă astfel │
│ │ │încât să nu inducă în │
│ │ │eroare consumatorul. │
└───┴────────┴─────────────────────────┘



    ANEXA 2

    la normă
        Ingrediente. Limite admise

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Ingredientul │Limita admisă │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Piersici │Conform anexei nr. 5 │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Apă │ │
├────────────────┤ │
│Suc de fructe │ │
├────────────────┤ │
│Apă şi suc de │ │
│fructe │În cantităţi fixate │
├────────────────┤prin tehnologia de │
│Amestec de │fabricaţie cu │
│sucuri de fructe│respectarea │
├────────────────┤prevederilor din │
│Zaharuri: │anexa nr. 3 la normă │
│zaharoză, │ │
│dextroză, sirop │ │
│de zahăr │ │
│invertit, sirop │ │
│de glucoză. │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Plante │În cantităţi fixate │
│aromatice, oţet,│prin tehnologia de │
│miez de sâmburi │fabricaţie │
│de piersici │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Aromatizanţi: │ │
├───┬────────────┤ │
│ │esenţe │ │
│(a)│naturale de │ │
│ │fructe │În cantităţi fixate │
├───┼────────────┤prin tehnologia de │
│ │alţi │fabricaţie │
│ │aromatizanţi│ │
│(b)│naturali sau│ │
│ │identic │ │
│ │naturali │ │
├───┴────────────┼─────────────────────┤
│Antioxidanţi: │În cantităţi fixate │
├────────────────┤prin tehnologia de │
│Acid L-ascorbic │fabricaţie │
│(E300) │ │
└────────────────┴─────────────────────┘


    ANEXA 3

    la normă
        Medii de conservare. Definiţii şi descriere
    (1) Piersicile se conservă în mediu lichid sau fără adaus de lichid, după cum urmează:
    (a) Apă sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în apă" sau "conservat în apă";
    (b) Amestecul format din apă cu suc de piersici, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de piersici cu apă", "în suc de X (denumirea fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apă";
    (c) Suc de piersici, sucul unui fruct compatibil cu piersicile sau un amestec de sucuri din fructe. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de piersici", "în suc de X (numele fructului)" sau "în suc de fructe";

    (2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.
    (3) Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex. "în suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat".
    (4) Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaus de zaharuri".
    (5) Se admite conservarea piersicilor fără adaus de lichid, practic doar cu lichidul rezultat din tasarea lor. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "fără lichid" sau "tasate".
        Tabelul nr. 1 Descrierea lichidelor de conservare cu adaus de zaharuri

┌───────────────────────────┬──────────┐
│ │Conţinutul│
│ │în │
│Lichidul de conservare │substanţă │
│ │uscată │
│ │solubilă │
│ │(în °Brix)│
├───────────────────────────┼──────────┤
│Dacă lichidul de conservare│ │
│îndulcit este sucul de │ │
│piersici sau sucul unui alt│ │
│fruct sau un amestec de │ │
│sucuri din fructe, lichidul│ │
│final nu trebuie să scadă │ │
│sub 14 °Brix şi se │ │
│defineşte după cum urmează:│ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│a)│Suc de fructe cu puţin │min. 14 │
│ │zahăr sau slab îndulcit │ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│ │Suc de fructe cu mult │ │
│b)│zahăr sau puternic │min. 18 │
│ │îndulcit │ │
├──┴────────────────────────┼──────────┤
│Dacă lichidul de conservare│ │
│îndulcit este apă sau un │ │
│amestec de apă cu unul sau │ │
│mai multe sucuri din │ │
│fructe, lichidul final se │ │
│defineşte după cum urmează:│ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu puţin zahăr, │ │
│c)│slab îndulcit, sirop │min. 14 │
│ │subţire │ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu mult zahăr, │ │
│d)│puternic îndulcit, sirop│min. 18 │
│ │concentrat │ │
├──┴────────────────────────┼──────────┤
│Opţional se pot prepara │ │
│următoarele lichide de │ │
│conservare îndulcite: │ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│ │apă îndulcită, apă slab │min. 10 - │
│e)│îndulcită, apă cu puţin │max. 14 │
│ │zahăr │ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│f)│Sirop foarte concentrat │min. 22 │
└──┴────────────────────────┴──────────┘



    ANEXA 4

    la normă
        Cerinţe organoleptice

┌─────────────────┬────────────────────┐
│Caracteristică │Condiţii de │
│ │admisibilitate │
├─────────────────┼────────────────────┤
│ │Curat, ermetic │
│ │închis, nebombat, să│
│ │nu prezinte fisuri, │
│ │să nu prezinte pete │
│ │de rugină la │
│ │exteriorul sau în │
│ │interiorul │
│ │recipientelor ori │
│ │peliculă de lac │
│Aspectul exterior│desprinsă de pe │
│al recipientului │interiorul cutiei, │
│ │cu etichetă curată, │
│ │vizibil imprimată cu│
│ │toate elementele de │
│ │identificare, lipită│
│ │simetric în planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se │
│ │admit uşoare │
│ │deformări la corp │
│ │dar nu la falţ. │
├─────────────────┼────────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului: │ │
├───┬─────────────┼───┬────────────────┤
│ │ │ │Caracteristica │
│ │ │ │soiului, tipului│
│(1)│Culoare │(1)│de conservare şi│
│ │ │ │sortimentului │
│ │ │ │fabricat. │
├───┼─────────────┼───┼────────────────┤
│ │ │ │Gustul şi │
│ │ │ │mirosul trebuie │
│ │ │ │să fie plăcute, │
│ │ │ │caracteristic │
│(2)│Gust şi miros│(2)│sortimentului │
│ │ │ │fabricat şi │
│ │ │ │ingredientelor │
│ │ │ │folosite, fără │
│ │ │ │gust şi miros │
│ │ │ │străin. │
├───┼─────────────┼───┼────────────────┤
│ │ │ │Piersicile în │
│ │ │ │conservă trebuie│
│ │ │ │să prezinte o │
│ │ │ │textură │
│(3)│Textură │(3)│satisfăcătoare: │
│ │ │ │fructe potrivit │
│ │ │ │de tari, │
│ │ │ │nedestrămate, │
│ │ │ │suficient de │
│ │ │ │cărnoase. │
├───┼─────────────┼───┼────────────────┤
│ │ │ │95% din numărul │
│ │ │ │de fructe │
│ │ │ │întregi, │
│ │ │ │jumătăţi sau │
│ │ │ │sferturi trebuie│
│ │ │ │să fie │
│ │ │ │aproximativ │
│ │Uniformitatea│ │egale ca mărime.│
│ │dimensională │ │Dacă într-un │
│ │la piersici │ │recipient se │
│(4)│"întregi", │(4)│află un fruct │
│ │"jumătăţi" │ │sfărâmat, │
│ │sau │ │bucăţile │
│ │"sferturi" │ │combinate sunt │
│ │ │ │considerate un │
│ │ │ │fruct. Dacă în │
│ │ │ │recipient sunt │
│ │ │ │mai puţin de 20 │
│ │ │ │de fructe, unul │
│ │ │ │poate fi │
│ │ │ │neglijat. │
├───┼─────────────┼───┴────────────────┤
│(5)│Defecte │Conform tabelului │
│ │admise: │nr. 2 │
└───┴─────────────┴────────────────────┘

        Tabelul nr. 2 Defecte admise

┌───────────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │Conservate │
│Defectul admis │Conservate │"fără │
│ │în lichid │lichid" sau │
│ │ │"tasate" │
├───┬───────────┼────────────┼────────────┤
│ │Fructe cu │ │ │
│ │aspect │ │ │
│ │modificat: │ │ │
│ │fructe │ │ │
│ │atacate de │30% din │ │
│ │insecte sau│numărul │ │
│(1)│boli, │total de │3 fructe la │
│ │fructe │fructe │500 g fructe│
│ │lovite │dintr-un │ │
│ │fructe a │recipient │ │
│ │căror │ │ │
│ │culoare │ │ │
│ │este │ │ │
│ │modificată.│ │ │
├───┼───────────┼────────────┼────────────┤
│ │Fructe │ │ │
│(2)│zdrobite │ │ │
│ │sau bucăţi │ │ │
│ │de fructe: │ │ │
├───┼───────────┼────────────┼────────────┤
│ │piersici │ │ │
│ │"întregi": │ │ │
│ │piersici │ │ │
│ │deformate │ │ │
│(a)│sau │ │ │
│ │zdrobite │ │ │
│ │care nu mai│ │ │
│ │au forma │ │ │
│ │lor │5% din │ │
│ │normală; │numărul │ │
├───┼───────────┤total de │ │
│ │piersici │fructe │ │
│ │"jumătăţi":│dintr-un │ │
│ │jumătăţi de│recipient │ │
│ │piersici │ │ │
│ │sparte sau │ │ │
│(b)│zdrobite │ │ │
│ │accidental │ │Nu se aplică│
│ │în bucăţi │ │ │
│ │mai mici cu│ │ │
│ │50% faţă de│ │ │
│ │dimensiunea│ │ │
│ │normală; │ │ │
├───┼───────────┼────────────┤ │
│ │piersici │ │ │
│ │"sferturi":│ │ │
│ │sferturi de│ │ │
│ │piersici │ │ │
│ │sparte sau │ │ │
│(c)│zdrobite │ │ │
│ │accidental │ │ │
│ │în bucăţi │ │ │
│ │mai mici cu│ │ │
│ │75% faţă de│ │ │
│ │dimensiunea│ │ │
│ │normală; │ │ │
├───┼───────────┼────────────┼────────────┤
│ │Pieliţe, la│ │ │
│ │piersicile │ │ │
│ │depelate │ │ │
│ │(se │max. 15 cmp │max. 30 cmp │
│(3)│stabilesc │suprafaţă la│suprafaţă la│
│ │pentru │1 kg fructe │1 kg fructe │
│ │media │ │ │
│ │probelor │ │ │
│ │prelevate) │ │ │
├───┼───────────┼────────────┼────────────┤
│ │Sâmburi sau│ │ │
│ │fragmente │ │ │
│ │de │1 sâmbure │1 sâmbure │
│ │sâmburi*1) │sau │sau │
│(4)│(se │echivalentul│echivalentul│
│ │stabilesc │la 5 kg │la 5 kg │
│ │pentru │fructe │fructe │
│ │media │ │ │
│ │probelor │ │ │
│ │prelevate) │ │ │
└───┴───────────┴────────────┴────────────┘

        *1) "un sâmbure" desemnează un sâmbure întreg sau un fragment mare echivalent cu o jumătate de sâmbure sau maxim trei bucăţi mici, a căror masă totală este mai mică decât cea a unei jumătăţi de sâmbure.


     Acceptarea lotului
        Orice recipient de piersici în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctele (3) şi (4) din tabelul nr. 2, este considerat necorespunzător.
        Un lot de piersici în conservă va fi considerat corespunzător:
    (a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius, şi
    (b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.


    ANEXA 5

    la normă
        Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Condiţii de │Metode de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din │
│Cantitatea de │ │greutatea │
│piersici │ │volumului │
│conţinută │ │de apă │
│într-un │ │distilată │
│recipient cu │Conform tabel │conţinută │
│produs sau │nr. 3 │de │
│cantitatea netă│ │recipientul│
│fără lichid (în│ │complet │
│kg/kg). │ │umplut şi │
│ │ │închis, │
│ │ │măsurată la│
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculat ca│
│ │ │procent din│
│Gradul de │ │volumul de │
│umplere admis │ │apă │
│pentru un │ │distilată │
│recipient cu │ │conţinut de│
│produs │minim 90% │recipientul│
│(inclusiv │ │complet │
│lichidul în │ │umplut şi │
│care sunt │ │închis, │
│conservate)*2) │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *2) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.
        Tabelul nr. 3 Valorile minime pentru conţinutul în fructe al unui recipient

┌─────────┬──────────┬─────────┬────────┐
│ │În sirop │În sirop │ │
│ │cu mult │cu puţin │"Fără │
│ │zahăr, │zahăr, │lichid" │
│ │puternic │slab │sau │
│ │îndulcit, │îndulcit,│"tasate"│
│ │sirop │sirop │ │
│ │concentrat│subţire │ │
├─────────┼──────────┼─────────┼────────┤
│Soiuri cu│ │ │ │
│sâmbure │57% │59% │84% │
│aderent │ │ │ │
├─────────┼──────────┼─────────┼────────┤
│Soiuri cu│ │ │ │
│sâmbure │54% │56% │82% │
│detaşabil│ │ │ │
└─────────┴──────────┴─────────┴────────┘



     Acceptarea lotului
        Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.

    (1) Un lot de "Piersici în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.


                                       -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016