Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 780/1.497/323/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea perelor în conservă pe teritoriul României, pentru ca acestea să nu prezinte nici un risc pentru consumul uman şi să fie descrise corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică perelor în conservă produse în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Pere în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din soiurile de pere aparţinând speciei Pyrus communis sau Pyrus sinensis, ajunse la maturitatea industrială, proaspete sau preconservate, prezentate într-una din formele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adauga unul sau mai multe dintre ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime "Pere";

    (2) dacă perele sunt colorate artificial, descrierea culorii respective, ex. "Pere verzi, colorate artificial";

    (3) dacă perele sunt descojite, se va menţiona "descojite" în denumirea produsului;

    (4) forma de prezentare a perelor în conservă: "întregi", "jumătăţi", "felii", "bucăţi", "amestec", "fără miez" sau alte forme, după caz, conform specificaţiei din anexa nr. 1 la prezenta normă;

    (5) descrierea lichidului în care sunt conservate, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă;

    (6) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă specifică: ex. "cu X".


    CAP. III
    Fabricarea
    ART. 6
        Alimentul "Pere în conservă" trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
     Materia primă folosită la fabricarea perelor în conservă, descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume şi fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 8
     Ingredientele utilizate la fabricarea perelor în conservă, descrise în anexa nr. 2 la prezenta normă, trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

    ART. 9
     Lichidul sau mediul în care sunt conservate perele trebuie să corespundă definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă.

    ART. 10
        Spaţiile în care se fabrică perele în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 11
     Alimentul "Pere în conservă" trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice stipulate în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi încadrate calitativ conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 12
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 13
        Se interzice comercializarea alimentelor care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 14
        Ambalajele care intră în contact cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 15
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 16
        Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista completă a ingredientelor, enumerate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului;

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului, după caz;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 17
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 18
        Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 19
        Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, ferite de razele solare şi de îngheţ.

    ART. 20
        Fiecare transport de pere în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
    Anexele nr. 1 până la nr. 5 fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
                         Materia primă. Definiţii şi descriere

    (1) Perele proaspete destinate conservării trebuie să fie curate, ajunse la maturitate industrială, fără codiţe şi frunze.

    (2) Se admit următoarele forme de prezentare a perelor în conservă:


┌───┬────────┬─────────────────────────┐
│ │ │Pere întregi descojite │
│(a)│întregi │sau nedescojite, cu sau │
│ │ │fără miez │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Pere descojite sau │
│(b)│jumătăţi│nedescojite, fără miez, │
│ │ │tăiate în două părţi │
│ │ │aproximativ egale │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Pere descojite fără miez,│
│(c)│sferturi│tăiate în patru părţi │
│ │ │aproximativ egale │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│(d)│felii │Pere descojite fără miez,│
│ │ │tăiate în sectoare egale │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│(e)│cuburi │Pere descojite, fără │
│ │ │miez, tăiate în cuburi │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Pere descojite, fără │
│(f)│bucăţi │miez, tăiate în bucăţi de│
│ │ │dimensiuni şi forme │
│ │ │inegale │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Orice alte forme sau │
│ │ │combinaţii de forme, dacă│
│ │ │nu se pot confunda cu │
│ │alte │formele prevăzute în │
│(g)│forme │normă, sunt prezentate │
│ │ │corect în denumirea │
│ │ │produsului şi pe etichetă│
│ │ │şi respectă prevederile │
│ │ │prezentei norme │
└───┴────────┴─────────────────────────┘


    ANEXA 2

    la normă
                               Ingrediente. Limite admise

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Ingredientul │Limita admisă │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Pere │Anexa nr. 5 │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Apă │ │
├───────────────────┤fixată prin │
│Suc de fructe │tehnologia de │
├───────────────────┤fabricaţie cu │
│Apă şi suc de │respectarea │
│fructe │prevederilor din │
├───────────────────┤anexa nr. 3 la │
│Amestec de sucuri │normă │
│de fructe │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Zaharuri: zaharoză,│fixată prin │
│dextroză, sirop de │tehnologia de │
│zahăr invertit, │fabricaţie │
│sirop de glucoză. │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Plante aromatice, │fixată prin │
│uleiuri aromate, │tehnologia de │
│mentă, suc de │fabricaţie │
│lămâie │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Aromatizanţi: arome│ │
│naturale şi │fixată prin │
│artificiale cu │tehnologia de │
│excepţia celor care│fabricaţie │
│reproduc aroma de │ │
│pere. │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Acidifianţi: │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Acid Lactic (E270) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Acid Malic (E296) │ │
├───────────────────┤fixată prin │
│Acid Citric (E330) │tehnologia de │
├───────────────────┤fabricaţie. 1300 │
│Acid L-Tartric │mg/kg │
│(E334) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Coloranţi (admişi │ │
│doar în produsele │ │
│speciale pentru │ │
│sărbători) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Tartrazină (E102) │ │
├───────────────────┤200 mg/kg separat │
│Roşu Allura AC │sau în combinaţie │
│(E129) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Amaranth (E123) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Roşu Ponceau 4R │ │
│(E124) │ │
└───────────────────┴──────────────────┘


    ANEXA 3

    la normă
                     Lichidul de conservare. Definiţii şi descriere

    (1) Următoarele lichide de conservare sunt admise:
    a) Apă sau amestec al apei cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În apă" sau "Conservat în apă";
    b) Un amestec al apei cu suc de pere, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În suc de pere cu apă", "În suc de X (denumirea fructului) cu apă" sau "În suc de fructe cu apă", după caz;
    c) Suc de pere, sucul unui fruct compatibil cu perele sau un amestec de sucuri de fructe. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de pere", "în suc de X (numele fructului)" sau "în suc de fructe", după caz;
    d) Nectarul de pere sau al unui alt fruct sau un amestec de nectaruri. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În nectar", "În nectar de pere", "În nectar de (numele fructului sau fructelor)", "În nectar de fructe", după caz.


    (2) În oricare dintre lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau o combinaţie din următorii zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.

    (3) Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharurile de la aliniatul (2), denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex. "În suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "În apă slab îndulcită", "În sirop concentrat", etc., după caz.

    (4) Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaus de zaharuri".


    Tabelul nr. 1. Descrierea lichidelor de conservare cu adaos de zaharuri

┌───────────────────────────┬──────────┐
│ │Conţinutul│
│ │în │
│ │substanţă │
│Lichid de conservare │uscată │
│ │solubilă │
│ │(în ° │
│ │Brix) │
├───┬───────────────────────┼──────────┤
│ │Dacă lichidul de │ │
│ │conservare îndulcit │ │
│ │este sucul de pere sau │ │
│ │sucul unui alt fruct │ │
│ │sau un amestec de │ │
│(1)│sucuri de fructe, │ │
│ │lichidul final nu │ │
│ │trebuie să scadă sub │ │
│ │14° Brix şi se │ │
│ │defineşte după cum │ │
│ │urmează: │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Suc de fructe cu puţin │ │
│a) │zahăr, sau slab │min. 14 │
│ │îndulcit │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Suc de fructe cu mult │ │
│b) │zahăr sau puternic │min. 18 │
│ │îndulcit │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Dacă lichidul de │ │
│ │conservare îndulcit │ │
│ │este apă sau amestecul │ │
│(2)│de apă cu unul sau mai │ │
│ │multe sucuri de fructe,│ │
│ │mediul final se │ │
│ │defineşte după cum │ │
│ │urmează: │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu puţin zahăr, │min. 14 - │
│c) │slab îndulcit, sirop │max. 18 │
│ │subţire │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu mult zahăr, │min. 18 - │
│d) │puternic îndulcit, │max. 22 │
│ │sirop gros │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Opţional se pot prepara│ │
│(3)│următoarele medii de │ │
│ │conservare îndulcite: │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Apă îndulcită, apă slab│min. 10 - │
│e) │îndulcită, apă cu puţin│max. 14 │
│ │zahăr │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│f) │Sirop foarte concentrat│min. 22 │
└───┴───────────────────────┴──────────┘


    ANEXA 4

    la normă
                      Cerinţe organoleptice. Verificarea calităţii

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Caracteristică │Condiţii de │
│ │admisibilitate │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │Curat, ermetic │
│ │închis, nebombat, să │
│ │nu prezinte fisuri, │
│ │să nu prezinte pete │
│ │de rugină la │
│ │exteriorul sau în │
│ │interiorul │
│ │recipientelor ori │
│ │peliculă de lac │
│Aspectul │desprinsă de pe │
│exterior │interiorul cutiei, cu│
│ │etichetă curată, │
│ │vizibil imprimată cu │
│ │toate elementele de │
│ │identificare, lipită │
│ │simetric în planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se │
│ │admit uşoare │
│ │deformări la corp, │
│ │dar nu la falţ. │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului: │ │
├───┬────────────┼───┬─────────────────┤
│ │ │ │Perele în │
│ │ │ │conservă trebuie │
│ │ │ │să aibă culoarea │
│ │ │ │caracteristică │
│ │ │ │soiului, │
│ │ │ │exceptând perele │
│(1)│Culoare │(1)│colorate │
│ │ │ │artificial │
│ │ │ │conform anexei │
│ │ │ │nr. 2.(c). O │
│ │ │ │decolorare slabă │
│ │ │ │în roz nu se │
│ │ │ │consideră defect.│
├───┼────────────┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Perele în │
│ │ │ │conservă trebuie │
│ │ │ │să prezinte gust │
│(2)│Gust şi │(2)│şi miros │
│ │miros │ │caracteristic │
│ │ │ │perelor fierte, │
│ │ │ │fără gusturi şi │
│ │ │ │mirosuri străine.│
├───┼────────────┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Perele trebuie să│
│ │ │ │aibă o textură │
│(3)│Textură │(3)│uniformă │
│ │ │ │caracteristică │
│ │ │ │fructului. │
├───┼────────────┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │95% din numărul │
│ │ │ │de unităţi │
│ │ │ │(întregi, │
│ │ │ │jumătăţi, │
│ │ │ │sferturi) trebuie│
│ │ │ │să fie │
│ │ │ │aproximativ egale│
│ │ │ │ca mărime,cea mai│
│ │ │ │mare unitate │
│ │Uniformitate│ │trebuie să nu fie│
│ │dimensională│ │mai grea decât │
│(4)│(la pere │(4)│dublul celei mai │
│ │întregi" şi │ │mici unităţi, iar│
│ │"jumătăţi" │ │dacă sunt mai │
│ │"sferturi") │ │puţin de 20 de │
│ │ │ │unităţi, o │
│ │ │ │unitate se poate │
│ │ │ │neglija. Dacă o │
│ │ │ │unitate este │
│ │ │ │sfărâmată în │
│ │ │ │ambalaj, bucăţile│
│ │ │ │asamblate pot fi │
│ │ │ │considerate o │
│ │ │ │unitate. │
├───┼────────────┼───┴─────────────────┤
│(5)│Defecte │Conform tabelului nr.│
│ │admise │1 │
└───┴────────────┴─────────────────────┘


    Tabelul nr. 1. Defecte admise

┌───┬───────────────┬──────────────────┐
│ │Defectul │Limite maxime │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │ │(a) pentru totalul│
│ │ │defectelor max. │
│ │ │30% din numărul │
│ │ │fructelor dintr-un│
│ │ │recipient prin │
│ │Fructe cu │numărare sau 3 │
│ │aspect │unităţi dacă │
│ │modificat: cu │numărul perelor │
│ │pete, lovituri,│este maxim 10 şi │
│ │leziuni, care │numai dacă media │
│ │contrastează │probelor este sub │
│(1)│puternic cu │30%; dar limitat │
│ │restul │de: (b) numărul │
│ │fructului │fructelor cu pete,│
│ │(valabil pentru│lovituri, leziuni,│
│ │sortimentele cu│decolorări din │
│ │pere întregi, │total defecte de │
│ │jumătăţi şi │max. 20% sau 2 │
│ │sferturi) │unităţi dacă │
│ │ │numărul perelor │
│ │ │este max. 10 şi │
│ │ │numai dacă media │
│ │ │probelor este sub │
│ │ │20%. │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │Fructe zdrobite│ │
│ │sau bucăţi de │ │
│ │fructe ( la │ │
│ │sortimentele │ │
│ │"întregi", │ │
│ │"jumătăţi" şi │20% din numărul │
│ │"sferturi", o │total de unităţi │
│ │unitate │dintr-un recipient│
│ │(întreg, │sau 2 unităţi pe │
│ │jumătate, │recipient dacă │
│(2)│sfert) zdrobită│numărul lor este │
│ │în mai multe │sub 10 şi numai │
│ │bucăţi va fi │dacă media │
│ │considerată o │probelor este sub │
│ │unitate │10%. │
│ │întreagă dacă │ │
│ │bucăţile │ │
│ │reunite au │ │
│ │aproximativ │ │
│ │mărimea │ │
│ │întregului) │ │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │Părţi din casa │ │
│ │seminală sau │ │
│ │sâmburi. Se │ │
│ │consideră │ │
│ │bucăţi de │ │
│ │sâmburi, │ │
│ │sâmburi, coji │ │
│ │sau porţiuni │ │
│ │din casa │ │
│ │seminală. Dacă │3 unităţi la 1 kg │
│(3)│bucăţile │de produs integral│
│ │reunite │ │
│ │formează │ │
│ │aproximativ o │ │
│ │jumătate de │ │
│ │casă seminală, │ │
│ │se consideră o │ │
│ │unitate. Se │ │
│ │stabileşte │ │
│ │pentru media │ │
│ │probelor. │ │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │(Se face │ │
│ │excepţie la │ │
│ │sortimentul cu │ │
│ │fructe întregi │ │
│ │la care casa │ │
│ │seminală nu a │ │
│ │fost │ │
│ │îndepărtată) │ │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │Pieliţe, la │ │
│ │perele depelate│ │
│ │(bucăţi de │ │
│ │pieliţă │max. 10 cm2 │
│ │aderente la │suprafaţă agregată│
│(4)│pere sau libere│la 1 kg de produs │
│ │în lichid; se │integral │
│ │stabilesc │ │
│ │pentru media │ │
│ │probelor │ │
│ │prelevate) │ │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │Sâmburi sau │ │
│ │fragmente de │ │
│ │sâmburi (se │ │
│ │stabilesc │ │
│ │pentru media │ │
│ │probelor │8 sâmburi1) (sau │
│(5)│prelevate, se │echivalentul) la 1│
│ │consideră │kg de produs │
│ │fiecare sâmbure│integral │
│ │sau bucăţi care│ │
│ │reunite │ │
│ │formează │ │
│ │echivalentul │ │
│ │unui sâmbure) │ │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │Materii │ │
│(6)│vegetale │ │
│ │străine: │ │
├───┼───────────────┼──────────────────┤
│ │(a) Pedunculi │ │
│ │sau tije (fac │ │
│ │excepţie de la │ │
│ │acest defect │ │
│ │fructele în al │1 bucată la 3 kg │
│ │căror mod de │de produs │
│ │prezentare este│integral; 2 cm2 │
│ │acceptat │per kg de produs │
│ │pedunculul); │integral; │
├───┼───────────────┤ │
│ │(b) Frunze (sau│ │
│ │alte materii │ │
│ │vegetale │ │
│ │asemănătoare) │ │
└───┴───────────────┴──────────────────┘

        *1) "un sâmbure" desemnează un sâmbure întreg sau un fragment mare echivalent cu o jumătate de sâmbure sau maxim trei bucăţi mici, a căror masă totală este mai mică decât cea a unei jumătăţi de sâmbure.
        Acceptarea lotului

    (1) O probă de pere în conservă care nu îndeplineşte una sau mai multe din cerinţele organoleptice, exceptându-le pe cele de la punctele (3), (4) şi (5) din tabelul nr. 1, este considerată "necorespunzătoare".

    (2) Un lot de "Pere în conservă" va fi considerat corespunzător calitativ dacă:
    (a) numărul probelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare "c" al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate". Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius. Prepackaged Foods (1969) (AQL-6.5) (CAC/RM 42-1969) (Codex Alimentarius Volume 13), şi
    (b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, conform tabelului nr. 1, sunt îndeplinite.



    ANEXA 5

    la normă
                                 Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Condiţii de │Metode de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│Conţinutul │ │Calculat ca│
│total de pere, │ │procent din│
│în kg, sau │ │masa │
│cantitatea netă│ │volumului │
│fără lichid: │ │de apă │
│ │ │distilată │
├───┬───────────┼──────────────┼───────────┤
│ │pere │ │conţinută │
│(a)│"întregi" │(a) min. 50% │de │
│ │ │ │recipientul│
├───┼───────────┼──────────────┼───────────┤
│ │pere │ │complet │
│ │"jumătăţi",│ │umplut şi │
│(b)│"sferturi",│(b) min. 53% │închis, │
│ │"felii" şi │ │măsurată la│
│ │"bucăţi" │ │temperatura│
│ │ │ │de │
├───┼───────────┼──────────────┼───────────┤
│(c)│pere │(c) min. 56% │20°C.2) │
│ │"cuburi" │ │ │
├───┴───────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculat ca│
│ │ │procent din│
│Gradul de │ │volumul de │
│umplere admis │ │apă │
│pentru un │ │distilată │
│recipient cu │ │conţinut de│
│produs │minim 90% │recipientul│
│(inclusiv, │ │complet │
│lichidul de │ │umplut şi │
│acoperire)2) │ │închis, │
│ │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *2) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.
        Acceptarea lotului

    (1) O probă de pere în conservă care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră "necorespunzătoare".

    (2) Un lot de "Pere în conservă" va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul probelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare "c" al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius. Prepackaged Foods (1969) (AQL-6.5) (CAC/RM 42-1969) (Codex Alimentarius Volume 13).

    (3) La verificarea conţinutului de fructe din recipient după ce a fost îndepărtat lichidul, se consideră că lotul corespunde cerinţelor dacă greutatea medie a conţinutului recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare mai mică decât valoarea minimă cerută.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016