Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 773/1.492/326/2004 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea fasolei păstăi în conservă, pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Fasole păstăi în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din păstăi de fasole, sănătoase, proaspete, din speciile Phaseolus vulgaris L. şi Phaseolus coccineus L., conservate în apă sau un mediu lichid în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime: "fasole păstăi";

    (2) denumirea formei de prezentare: "întregi", "bucăţi", etc., a culorii: "verde", "galbenă", etc. şi a formei: "rotundă" sau "lată", conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

    (3) denumirea mediului lichid în care sunt conservate, spre ex. "în saramură";

    (4) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";


    CAP. III
    Fabricarea
    ART. 6
        Alimentul "Fasole păstăi în conservă" definit şi descris în prezenta normă trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
     Materia primă folosită la fabricarea fasolei păstăi în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 8
     Ingredientele utilizate la fabricarea fasolei păstăi în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

    ART. 9
        Lichidul sau mediul în care sunt conservate păstăile de fasole trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
        Spaţiile în care se fabrică fasolea păstăi în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 11
     Fasolea păstăi în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv anexa nr. 4, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 12
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 13
        Se interzice fabricarea şi comercializarea fasolei păstăi în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 14
        Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 15
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 16
        Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista ingredientelor;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 17
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 18
        Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 19
        Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

    ART. 20
        Fiecare transport de fasole păstăi în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
    Anexele nr. 1 până la nr. 4 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
                    Materia primă. Definiţii şi descriere

    (1) Păstăile de fasole trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără aţe, vârfuri şi codiţe, fără gust şi/sau miros străin;

    (2) Fasolea păstăi poate să provină din soiurile "verde" şi "galbenă (grasă)" cu păstăi cilindrice sau late;

    (3) Fasolea păstăi trebuie sortată şi calibrată pe dimensiuni înainte de prelucrare;

    (4) Fasolea păstăi în conservă se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:

┌───┬───────────┬──────────────────────┐
│(a)│"întregi" │păstăi de fasole │
│ │ │întregi │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │"fâşii", │păstăi de fasole │
│ │"tăiate în │tăiate longitudinal, │
│(b)│lung" sau │în fâşii sau sub un │
│ │"stil │unghi de cel mult 45° │
│ │franţuzesc"│ │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │ │păstăi de fasole │
│ │ │tăiate transversal în │
│ │ │bucăţi de cel puţin 20│
│(c)│"bucăţi" │mm lungime (se admit │
│ │ │şi bucăţi mai mici, │
│ │ │corespunzătoare │
│ │ │extremităţilor rămase │
│ │ │după tăiere) │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │ │păstăi de fasole │
│ │ │tăiate transversal în │
│ │"bucăţi │bucăţi scurte, astfel │
│(d)│scurte" │încât cel puţin 75% │
│ │ │din numărul lor să │
│ │ │aibă lungimi mai mici │
│ │ │de 20 mm; │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │"bucăţi │păstăi de fasole │
│(e)│tăiate în │tăiate sub un unghi de│
│ │diagonală" │aproximativ 45° faţă │
│ │ │de axa longitudinală │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │ │orice altă formă de │
│(f)│alte forme │prezentare a păstăilor│
│ │ │de fasole este admisă │
│ │ │dacă: │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │ │(i) se deosebeşte de │
│ │ │formele descrise în │
│ │ │prezenta normă; │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │ │(ii) îndeplineşte │
│ │ │cerinţele prezentei │
│ │ │norme, incluzându-le │
│ │ │pe cele privind │
│ │ │defectele, cantitatea │
│ │ │de păstăi în conservă │
│ │ │şi orice altă │
│ │ │prevedere privind │
│ │ │modul de prezentare, │
│ │ │pentru evitarea │
│ │ │confuziilor; │
├───┼───────────┼──────────────────────┤
│ │ │(iii) este descrisă │
│ │ │clar în denumirea │
│ │ │produsului şi pe │
│ │ │etichetă astfel încât │
│ │ │să nu inducă în eroare│
│ │ │consumatorul. │
└───┴───────────┴──────────────────────┘



    (5) Dacă în denumirea produsului sau pe etichetă se face o referire la mărimea păstăilor din produs, ex. "extrafină", "fină", etc., atunci trebuie însoţită şi de o caracterizare dimensională.


    ANEXA 2

    la normă
        Ingrediente. Limite admise

┌─────────────────────────┬──────────┬─┐
│Ingredientul │Limita │ │
│ │admisă │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│ │Conform │ │
│Fasole păstăi │anexei nr.│ │
│ │4 │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Apă │În │ │
├─────────────────────────┤cantităţi ├─┤
│Sare │fixate │ │
├─────────────────────────┤prin ├─┤
│Zaharuri: zaharoză, │tehnologia│ │
│dextroză, sirop de zahăr │de │ │
│invertit, sirop de │fabricaţie│ │
│glucoză. │ │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│ │min. 3% m/│ │
│ │m din │ │
│ │cantitatea│ │
│Unt │netă a │ │
│ │produsului│ │
│ │din │ │
│ │recipient │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Seminţe de mărar sau │max. 15% │ │
│condimente pe bază de │din │ │
│mărar sau condimente │cantitatea│ │
│similare şi oţet; bucăţi │netă a │ │
│de ardei verde sau roşu, │produsului│ │
│sau amestec al acestora │din │ │
│cu tomate; │recipient │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Aditivi alimentari: │ │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Potenţiatori de arome: │max. 10 g/│ │
│ │kg │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Glutamat monosodic E621: │ │ │
│se utilizează doar în │ │ │
│cazul în care în │ │ │
│compoziţia produsului │ │ │
│sunt prezente unt, ulei │ │ │
│sau grăsimi comestibile │ │ │
│de origine animală sau │ │ │
│vegetală. │ │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Agenţi stabilizatori, │ │ │
│emulgatori şi de │ │ │
│gelificare: │ │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Gume vegetale: Gumă │ │ │
│arabică E414, Carragenan │de la (2) │ │
│E407, Guar E412 │la (3) │ │
├─────────────────────────┤incl., ├─┤
│Alginaţi: de calciu E404,│max. 10 g/│ │
│de potasiu E402, de sodiu│kg singuri│ │
│E401, de amoniu E403; │sau în │ │
├─────────────────────────┤combinaţie├─┤
│ │ │ │
│Coloranţi: tartrazină ├──────────┼─┤
│E102 │max. 100 │ │
│ │mg/kg │ │
├─────────────────────────┼──────────┼─┤
│Amidon natural sau │ │ │
│modificat: se utilizează │max. 10 g/│ │
│în cazul în care în │kg singuri│ │
│compoziţia produsului │sau în │ │
│sunt prezente unt, ulei │combinaţie│ │
│sau alte grăsimi de │cu │ │
│origine vegetală sau │aditivii │ │
│animală; este permisă │de la (2) │ │
│utilizarea următoarelor │şi (3) │ │
│tipuri de amidon: │ │ │
├───┬─────────────────────┼──────────┼─┤
│ │amidon tratat cu │(a) maxim │ │
│(a)│acizi │3 g la 340│ │
│ │ │g │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(b)│amidon tratat cu baze│ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(c)│amidon albit │ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│ │fosfat de diamidon │ │ │
│(d)│(tratat cu │ │ │
│ │trimetafosfat de │ │ │
│ │sodiu) E1412 │ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(e)│fosfat de diamidon │ │ │
│ │fosfatat E1413 │ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(f)│fosfat de amidon │ │ │
│ │E1410 │ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(g)│amidon acetilat E1420│ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(h)│amidon │ │ │
│ │hidroxipropilic E1440│ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(i)│adipat de diamidon │ │ │
│ │acetilat E1422 │ │ │
├───┼─────────────────────┼──────────┼─┤
│(j)│amidon oxidat E1404 │ │ │
└───┴─────────────────────┴──────────┴─┘


    ANEXA 3

    la normă
        Cerinţe organoleptice

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Caracteristică │Condiţii de │
│ │admisibilitate │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Curat, ermetic închis,│
│ │nebombat, să nu │
│ │prezinte fisuri, să nu│
│ │prezinte pete de │
│ │rugină la exteriorul │
│ │sau în interiorul │
│ │recipientelor, ori │
│ │pelicula de lac │
│Aspectul │desprinsă de pe │
│exterior al │interiorul cutiei, cu │
│recipientului │eticheta curată, │
│ │vizibil imprimată cu │
│ │toate elementele de │
│ │identificare, lipită │
│ │simetric în planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se │
│ │admit uşoare deformări│
│ │la corp dar nu la │
│ │falţ. │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului: │ │
├───┬───────────┼───┬──────────────────┤
│ │ │ │Caracteristica │
│ │ │ │soiului, tipului │
│(1)│Culoare │(1)│de conservare │
│ │ │ │sortimentului şi │
│ │ │ │fabricat │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │ │ │Gustul şi mirosul │
│ │ │ │trebuie să fie │
│ │ │ │plăcute, │
│ │ │ │caracteristic │
│(2)│Gust şi │(2)│sortimentului │
│ │miros │ │fabricat şi │
│ │ │ │ingredientelor │
│ │ │ │folosite, fără │
│ │ │ │gust şi miros │
│ │ │ │străin. │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │ │ │Păstăile de fasole│
│ │ │ │trebuie să │
│ │ │ │prezinte o textură│
│ │ │ │satisfăcătoare: să│
│ │ │ │nu fie fibroase şi│
│(3)│Textură │(3)│maximum 5% (m/m) │
│ │ │ │din păstăi ce pot │
│ │ │ │avea aţe dure (aţe│
│ │ │ │rezistă la o │
│ │ │ │greutate de 250 g,│
│ │ │ │menţinută cel │
│ │ │ │puţin 5 secunde). │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│(4)│Defecte │ │ │
│ │admise │ │ │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │materii │ │ │
│ │vegetale │ │ │
│ │străine: │ │ │
│ │codiţe, │ │ │
│ │vârfuri, │ │ │
│ │frunze de │ │max. 3 păstăi la │
│(a)│fasole, │(a)│340 g cantitate │
│ │etc. (se │ │netă fără lichid │
│ │stabilesc │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │media │ │ │
│ │probelor │ │ │
│ │prelevate) │ │ │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │păstăi cu │ │max. 8 păstăi cu │
│(b)│vârfuri │(b)│vârfurile netăiate│
│ │netăiate │ │la 340 g cantitate│
│ │ │ │netă fără lichid │
├───┼───────────┼───┼──────────────────┤
│ │păstăi cu │ │ │
│ │aspect │ │ │
│ │modificat: │ │ │
│ │păstăi │ │ │
│ │atacate de │ │ │
│ │insecte sau│ │max. 10% (m/m) din│
│(c)│boli, │(c)│care maxim 50% │
│ │păstăi │ │atacate de insecte│
│ │lovite, sau│ │sau boli. │
│ │păstaia │ │ │
│ │căror │ │ │
│ │culoare │ │ │
│ │este │ │ │
│ │modificată.│ │ │
└───┴───────────┴───┴──────────────────┘

        Acceptarea lotului
     Orice recipient de fasole păstăi în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 3, exceptându-le pe cele de la aliniatul (4(a)) este considerat necorespunzător.
        Un lot de fasole păstăi în conservă va fi considerat corespunzător:
    (a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius,
    (b) cerinţa de acceptare calculată ca valoare medie a probelor, este îndeplinită.



    ANEXA 4

    la normă
        Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Condiţii de │Metoda de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din │
│Cantitatea de │ │greutatea │
│fasole păstăi │ │volumului │
│conţinută │ │de apă │
│într-un │ │distilată │
│recipient cu │minim 60% │conţinută │
│produs sau │ │de │
│cantitatea netă│ │recipientul│
│fără lichid (în│ │complet │
│kg/kg) │ │umplut şi │
│ │ │închis, │
│ │ │măsurată la│
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculat ca│
│ │ │procent din│
│Gradul de │ │volumul de │
│umplere admis │ │apă │
│pentru un │ │distilată │
│recipient cu │ │conţinut de│
│produs │minim 90% │recipientul│
│(inclusiv │ │complet │
│lichidul în │ │umplut şi │
│care sunt │ │închis, │
│conservate)^1) │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.
        Acceptarea lotului
        Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.

    (1) Un lot de "Fasole păstăi în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fasole păstăi în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016