Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul căpşunilor în conservă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul căpşunilor în conservă

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 779/1496/322/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea căpşunilor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică căpşunilor în conservă preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Căpşuni în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din căpşuni sănătoase, proaspete, care păstrează identitatea fructului Fragaria, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adaugă unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime: "căpşuni";

    (2) denumirea mediului fluid în care sunt conservate căpşunile, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 2 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr".


    CAP. III
    Fabricare
    ART. 6
        Alimentul "Căpşuni în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
        Fructele folosite la fabricarea căpşunilor în conservă, sunt fructele provenite din oricare soi de căpşuni de cultură, ajunse la maturitate, proaspete, întregi, curate, sănătoase, curăţate de părţile exterioare; trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 8
     Ingredientele utilizate la fabricarea căpşunilor în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise impuse de aceste reglementări.

    ART. 9
     Lichidul sau mediul în care sunt conservate căpşunile trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 2 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
        Spaţiile în care se fabrică căpşunile în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 11
     "Căpşunile în conservă" trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv anexa nr. 4, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 12
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 13
        Se interzice fabricarea şi comercializarea căpşunilor în conservă care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 14
        Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 15
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 16
        Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista ingredientelor;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului;

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 17
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 18
        Depozitarea căpşunilor în conservă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 19
        Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

    ART. 20
        Fiecare transport de căpşuni în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
    Anexele nr. 1 până la nr. 4 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
                               Ingrediente. Limite admise

┌─────────────────┬────────────────────┐
│Ingredientul │Limita admisă │
├─────────────────┼────────────────────┤
│Căpşuni │Conform anexei nr. 4│
├─────────────────┼────────────────────┤
│Apă │ │
├─────────────────┤ │
│Suc de fructe │ │
├─────────────────┤ │
│Apă şi suc de │ │
│fructe │În cantităţi fixate │
├─────────────────┤prin tehnologia de │
│Amestec de sucuri│fabricaţie, cu │
│de fructe │respectarea │
├─────────────────┤prevederilor din │
│Îndulcitori │anexa nr. 2 la │
│nutritivi: │normă. │
│zaharoză, │ │
│dextroză, sirop │ │
│de zahăr │ │
│invertit, sirop │ │
│de glucoză. │ │
├─────────────────┼────────────────────┤
│Aditivi │ │
│alimentari: │ │
├───┬─────────────┼────────────────────┤
│(a)│Agenţi │ │
│ │acidifianţi: │ │
├───┼─────────────┼────────────────────┤
│ │Acid Lactic │ │
│ │(E270) │În cantităţi fixate │
├───┼─────────────┤prin tehnologia de │
│ │Acid Malic │fabricaţie │
│ │(E296) │ │
├───┼─────────────┼────────────────────┤
│ │Acid Citric │ │
│ │(E330) │ │
├───┼─────────────┼────────────────────┤
│ │Acid │ │
│ │L-Tartric │ │
│ │(E334) │ │
├───┼─────────────┼────────────────────┤
│(b)│Coloranţi: │max. 200 mg/kg │
├───┼─────────────┼────────────────────┤
│ │Ponceau 4R │ │
│ │(E124) │ │
├───┼─────────────┼────────────────────┤
│(c)│Agenţi de │ │
│ │întărire │ │
├───┼─────────────┤ │
│ │Clorură de │max. 350 mg/kg │
│ │calciu (E509)│produs finit │
├───┼─────────────┤calculat ca ioni de │
│ │Gluconat de │Ca, singuri sau în │
│ │calciu (E578)│combinaţie │
├───┼─────────────┤ │
│ │Lactat de │ │
│ │calciu (E327)│ │
└───┴─────────────┴────────────────────┘


    ANEXA 2

    la normă
                      Medii de conservare. Definiţii şi descriere

    (1) Căpşunile se conservă într-unul din următoarele medii lichide:
    a) Apă sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în apă" sau "conservat în apă";
    b) Amestecul format din apă cu suc de căpşuni, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de căpşuni cu apă", "în suc de X (denumirea fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apă";
    c) Suc de căpşuni, sucul unui fruct compatibil cu căpşunile sau un amestec de sucuri din fructe. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de căpşuni", "în suc de X (numele fructului)" sau "în suc de fructe";


    (2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.

    (3) Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri, denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex.: "în suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat".


    Tabelul nr. 1. Descrierea lichidelor de conservare cu adaos de zaharuri

┌───────────────────────────┬──────────┐
│ │Conţinutul│
│ │în │
│ │substanţă │
│Lichidul de conservare │uscată │
│ │solubilă │
│ │(în ° │
│ │Brix) │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Dacă lichidul de conservare│ │
│îndulcit este sucul de │ │
│căpşuni sau sucul unui alt │ │
│fruct sau un amestec de │ │
│sucuri din fructe, lichidul│ │
│final nu trebuie să scadă │ │
│sub 14°Brix şi se defineşte│ │
│după cum urmează: │ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│a)│Suc de fructe cu puţin │min. 14 │
│ │zahăr, sau slab îndulcit│ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│ │Suc de fructe cu mult │ │
│b)│zahăr sau puternic │min. 18 │
│ │îndulcit │ │
├──┴────────────────────────┼──────────┤
│Dacă lichidul de conservare│ │
│îndulcit este apă sau │ │
│amestec de apă cu unul sau │ │
│mai multe sucuri de fructe,│ │
│lichidul final se defineşte│ │
│după cum urmează: │ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu puţin zahăr, │min. 14 - │
│c)│slab îndulcit, sirop │max. 18 │
│ │subţire │ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu mult zahăr, │min. 18 - │
│d)│puternic îndulcit, sirop│max. 22 │
│ │concentrat │ │
├──┴────────────────────────┼──────────┤
│Opţional se pot prepara │ │
│următoarele lichide de │ │
│conservare îndulcite: │ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│ │Apă îndulcită, apă slab │min. 10; │
│e)│îndulcită, apă cu puţin │max. 14 │
│ │zahăr │ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│f)│Sirop foarte concentrat │min. 22 │
└──┴────────────────────────┴──────────┘


    ANEXA 3

    la normă
                                 Cerinţe organoleptice

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Caracteristică│Condiţii de │
│ │admisibilitate │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Curat, ermetic închis, │
│ │nebombat, să nu │
│ │prezinte fisuri, să nu │
│ │prezinte pete de rugină│
│ │la exteriorul sau în │
│ │interiorul │
│ │recipientelor, ori │
│ │peliculă de lac │
│Aspectul │desprinsă de pe │
│exterior al │interiorul cutiei, cu │
│recipientului │etichetă curată, │
│ │vizibil imprimată cu │
│ │toate elementele de │
│ │identificare, lipită │
│ │simetric în planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se │
│ │admit uşoare deformări │
│ │la corp dar nu la falţ.│
├──────────────┼───────────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului: │ │
├───┬──────────┼───┬───────────────────┤
│ │ │ │Caracteristică │
│ │ │ │soiului, tipului de│
│(1)│Culoare │(1)│conservare şi │
│ │ │ │sortimentului │
│ │ │ │fabricat. │
├───┼──────────┼───┼───────────────────┤
│ │ │ │Gustul şi mirosul │
│ │ │ │trebuie să fie │
│ │ │ │plăcute, │
│ │Gust şi │ │caracteristic │
│(2)│miros │(2)│sortimentului │
│ │ │ │fabricat şi │
│ │ │ │ingredientelor │
│ │ │ │folosite, fără gust│
│ │ │ │şi miros străin. │
├───┼──────────┼───┼───────────────────┤
│ │ │ │Căpşunile în │
│ │ │ │conservă trebuie să│
│ │ │ │prezinte o textură │
│(3)│Textură │(3)│satisfăcătoare: │
│ │ │ │fructe potrivit de │
│ │ │ │tari, nedestrămate,│
│ │ │ │suficient de │
│ │ │ │cărnoase. │
├───┼──────────┼───┴───────────────────┤
│(4)│Defecte │Conform tabelului nr. 2│
│ │admise: │ │
└───┴──────────┴───────────────────────┘


    Tabelul nr. 2. Defecte admise

┌───────────────────────────┬──────────┐
│Defectul │Limita │
│ │maximă │
├───┬───────────────────────┼──────────┤
│ │Fructe cu aspect │ │
│ │modificat: fructe cu │15% din │
│ │pete de mucegai sau │numărul │
│(1)│găuri mai mari de 5 mm │total de │
│ │diametru, fructe │fructe │
│ │deformate, fructe a │dintr-un │
│ │căror culoare este │recipient │
│ │modificată. │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │ │20% din │
│ │Fructe zdrobite: │numărul │
│(2)│căpşuni deformate sau │total de │
│ │zdrobite care nu mai au│fructe │
│ │forma lor normală. │dintr-un │
│ │ │recipient │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │ │15% din │
│ │Căpşuni cu porţiuni de │numărul │
│(3)│calice sau calice │total de │
│ │întreg, din care: │fructe │
│ │ │dintr-un │
│ │ │recipient │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│(a)│căpşuni cu caliciul │(a) 5% │
│ │complet │ │
├───┴───────────────────────┼──────────┤
│ │30% din │
│ │din │
│Totalul defectelor de la │numărul │
│aliniatele (1), (2) şi (3) │total de │
│ │fructe │
│ │dintr-un │
│ │recipient │
├───┬───────────────────────┼──────────┤
│(4)│Materii vegetale │ │
│ │străine: │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │frunze, calice │(a) 1 cm2 │
│ │detaşate, sau porţiuni │la 100 g │
│(a)│de frunze sau calice, │căpşuni │
│ │sau orice altă materie │fără │
│ │vegetală străină; │lichid │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │tulpini sau fragmente │(b) 1 buc.│
│ │de tulpini cu o lungime│la 100 g │
│(b)│mai mare de 3 mm; (se │căpşuni │
│ │stabilesc pentru media │fără │
│ │eşantioanelor │lichid │
│ │prelevate). │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │ │300 mg la │
│(5)│Impurităţi minerale │1 kg │
│ │ │produs │
│ │ │finit │
└───┴───────────────────────┴──────────┘

        Acceptarea lotului
     Orice recipient de căpşuni în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctul (4), este considerat necorespunzător.
        Un lot de "Căpşuni în conservă" va fi considerat corespunzător:
    (a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius;
    (b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.



    ANEXA 4

    la normă
                                 Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Condiţii de │Metode de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din │
│Cantitatea de │ │greutatea │
│căpşuni │ │volumului │
│conţinută │ │de apă │
│într-un │ │distilată │
│recipient cu │minim 35% │conţinută │
│produs sau │ │de │
│cantitatea netă│ │recipientul│
│fără lichid, │ │complet │
│(în kg/kg). │ │umplut şi │
│ │ │închis, │
│ │ │măsurată la│
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculat ca│
│ │ │procent din│
│Gradul de │ │volumul de │
│umplere admis │ │apă │
│pentru un │ │distilată │
│recipient cu │ │conţinut de│
│produs │minim 90% │recipientul│
│(inclusiv │ │complet │
│lichidul în │ │umplut şi │
│care sunt │ │închis, │
│conservate)1) │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.
        Acceptarea lotului
        Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.

    (1) Un lot de "Căpşuni în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016