Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 775/1.476/319/2004 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea ananasului în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică ananasului în conservă preparat în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Ananas în conservă" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din fructe de ananas sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate care păstrează identitatea fructului Ananas comosus (L.) Merr, (Ananas sativus (L.) Lindl.), depelate şi cărora li s-a extras miezul, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adaugă unul sau mai multe dintre ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, sau fără lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime: "ananas"

    (2) denumirea formei de prezentare: "Întregi", "Felii", etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

    (3) denumirea mediului fluid în care este conservat, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "În apă", "În suc", "În sirop slab îndulcit", "În sirop cu mult zahăr", etc.; dacă ananasul este conservat fără lichid, se menţionează "Tasat" sau "Foarte tasat", după caz;

    (4) dacă produsul este preparat dietetic se va preciza alături de numele produsului "Neîndulcit" sau "Fără zahăr"


    CAP. III
    Fabricarea
    ART. 6
        Alimentul "Ananas în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
     Materia primă folosită la fabricarea ananasului în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume şi fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 8
     Ingredientele utilizate la fabricarea ananasului în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

    ART. 9
     Lichidul sau mediul în care este conservat ananasul trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
        Spaţiile în care se fabrică ananasul în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 11
     Ananasul în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4 respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 12
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 13
        Se interzice fabricarea şi comercializarea ananasului în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 14
        Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 15
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 16
        Etichetarea şi marcarea produsului finit trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista ingredientelor;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 17
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 18
        Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheţ, la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 19
        Transportul produsului definit în prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

    ART. 20
        Fiecare transport de ananas în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
     Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
                      Materia primă. Definiţii şi descriere
    (1) Fructele de ananas trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, nelemnificate, necrăpate, fără gust şi/sau miros străin;
    (2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat;
    (3) Înainte de conservare trebuie bine spălate, depelate, îndepărtat miezul lemnos.
    (4) Ananasul în conservă se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:
    (a) întregi: fructe cilindrice întregi, scobite;
    (b) felii: felii în formă de spirală, felii întregi sau rondele: felii întregi sau rondele tăiate uniform din ananasul curăţat de coajă şi scobit;
    (c) felii jumătăţi: jumătăţi de felii aproximativ semi-circulare, tăiate uniform;
    (d) felii sferturi: sferturi de felii tăiate uniform;
    (e) lamele: porţiuni arcuite ce pot prezenta dimensiuni şi/sau forme neregulate;
    (f) batoane: bucăţi lungi şi subţiri, de cel puţin 65 mm, tăiate radial şi longitudinal;
    (g) sectoare circulare: sectoare în formă de conuri, aproximativ regulate, tăiate din felii sau porţiuni de felii, având grosimea cuprinsă în intervalul 8-13 mm;
    (h) bucăţi ("tronsoane"): bucăţi scurte şi groase, tăiate din felii groase şi/sau din fructele de ananas decojite şi scobite, având grosimea şi lăţimea mai mari de 12 mm şi lungimea de cel puţin 38 mm;
    (i) cuburi: bucăţi în formă de cuburi aproximativ regulate, cu latura de maxim 14 mm;
    (j) fragmente: bucăţi având forme şi dimensiuni neregulate;
    (k) fragmente mici: bucăţi mici de ananas având forme şi dimensiuni neregulate, asemănătoare bucăţilor care rămân după tăierea ananasului sub formă de cuburi;
    (l) bucăţele: bucăţi de ananas tăiate mărunt sau răzuite, putând să cuprindă şi fragmente mici.


    ANEXA 2

    la normă
        Ingrediente. Limite admise

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Ingredientul │Limita admisă │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Ananas │Conform anexei nr. 5 │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Apă │În cantităţi fixate │
├────────────────┤prin tehnologia de │
│Suc de ananas │fabricaţie cu │
├────────────────┤respectarea │
│Apă şi suc de │prevederilor din │
│ananas │anexa nr. 3 la normă │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Zaharuri: │ │
│zaharoză, │Concentraţia maximă │
│dextroză, sirop │este fixată prin │
│de zahăr │tehnologia de │
│invertit, sirop │fabricaţie │
│de glucoză. │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Plante │ │
│aromatice, │ │
│uleiuri │În cantităţi fixate │
│esenţiale ale │prin tehnologia de │
│plantelor │fabricaţie │
│aromatice, oţet,│ │
│mentă; │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Aditivi │ │
│alimentari: │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Aromatizanţi: │ │
├────────────────┤ │
│(a) esenţe │În cantităţi fixate │
│naturale de │prin tehnologia de │
│fructe; │fabricaţie │
├────────────────┤ │
│(b) ulei de │ │
│mentă │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Agenţi │ │
│acidifianţi: │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│acid citric E330│ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Antispumanţi: │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Dimetil │max. 10 mg/kg │
│polisiloxan E900│ │
└────────────────┴─────────────────────┘


    ANEXA 3

    la normă
        Medii de conservare. Definiţii şi descriere
    (1) Ananasul se conservă în mediu lichid sau fără adaus de lichid, după cum urmează:
    (a) "normal": în mediu lichid;
    (b) "tasat", cu conţinut ridicat de fructe: fragmente şi fragmente mici de ananas, cu sau fără adaus de zaharuri; recipientul cu produs trebuie să conţină minimum 73% fructe fără lichid (m/m) din cantitatea totală a produsului;
    (c) "foarte tasat", cu conţinut foarte ridicat de fructe: fragmente şi fragmente mici de ananas, cu sau fără adaus de zaharuri; recipientul cu produs trebuie să conţină minimum 78% fructe fără lichid (m/m) din cantitatea totală a produsului;

    (2) Lichidele de conservare sunt:
    (a) Apa: lichid de conservare format din apă sau amestec de apă şi suc de ananas;
    (b) Suc: suc opalescent de ananas sau suc limpede de ananas;
    (c) Sirop: amestec format din apă sau suc de ananas în care s-a adăugat unul sau mai multe zaharuri: zaharoză, zahăr invertit, dextroză, sirop deshidratat de glucoză, sirop de glucoză. În funcţie de conţinutul în substanţă uscată solubilă, siropurile se clasifică astfel:

┌───────────┬──────────────────────────┐
│Tipul │Concentraţia în substanţa │
│siropului │uscată solubilă (grade │
│ │Brix) │
├───────────┼──────────────────────────┤
│Sirop │ │
│foarte │min. 10 │
│diluat │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│Sirop │min. 14 │
│diluat │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│Sirop │min. 18 │
│concentrat │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│Sirop │ │
│foarte │min. 22 │
│concentrat │ │
└───────────┴──────────────────────────┘



    (3) Pentru formele de conservare "tasat" şi "foarte tasat" se adaugă zaharuri în formă cristalizată: zahăr, zahăr invertit, dextroză, sirop deshidratat de glucoză (în acest caz nu se adaugă nici un lichid de acoperire; se admit urme de apă (sau vapori de apă) sau suc natural de ananas ce apar în timpul procesului de fabricare a produsului.

    ANEXA nr. 4

    la normă
        Cerinţe organoleptice

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Caracteristică │Condiţii de │
│ │admisibilitate │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Curat, ermetic │
│ │închis, nebombat, │
│ │să nu prezinte │
│ │fisuri, să nu │
│ │prezinte pete de │
│ │rugină la │
│ │exteriorul sau în │
│ │interiorul │
│ │recipientelor, ori │
│ │pelicula de lac │
│Aspectul exterior │desprinsă de pe │
│al recipientului │interiorul cutiei, │
│ │cu eticheta curată,│
│ │vizibil imprimată │
│ │cu toate elementele│
│ │de identificare, │
│ │lipită simetric în │
│ │planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se│
│ │admit uşoare │
│ │deformări la corp │
│ │dar nu la falţ. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului: │ │
├───┬──────────────┼───┬───────────────┤
│ │ │ │Caracteristica │
│ │ │ │soiului tipului│
│(1)│Culoare │(1)│de conservare │
│ │ │ │şi │
│ │ │ │sortimentului │
│ │ │ │fabricat. │
├───┼──────────────┼───┼───────────────┤
│ │ │ │Gustul şi │
│ │ │ │mirosul trebuie│
│ │ │ │să fie plăcute,│
│ │ │ │caracteristic │
│(2)│Gust şi miros │(2)│sortimentului │
│ │ │ │fabricat şi │
│ │ │ │ingredientelor │
│ │ │ │folosite, fără │
│ │ │ │gust şi miros │
│ │ │ │străin. │
├───┼──────────────┼───┼───────────────┤
│ │ │ │Ananasul în │
│ │ │ │conservă │
│ │ │ │trebuie să │
│ │ │ │prezinte o │
│ │ │ │textură │
│(3)│Textură │(3)│satisfăcătoare:│
│ │ │ │fructe potrivit│
│ │ │ │de tari, │
│ │ │ │nedestrămate şi│
│ │ │ │cât mai mult │
│ │ │ │fără │
│ │ │ │porozităţi. │
├───┼──────────────┼───┴───────────────┤
│(4)│Uniformitatea │ │
│ │dimensională: │ │
├───┼──────────────┼───┬───────────────┤
│ │ │ │greutatea celei│
│ │ │ │mai mari felii │
│ │ │ │conţinută │
│ │felii sau │ │într-un │
│ │felii în formă│ │recipient nu │
│(a)│de spirală, │(a)│trebuie să fie │
│ │felii întregi │ │mai mare de 1,4│
│ │sau inele; │ │ori greutatea │
│ │ │ │feliei cu │
│ │ │ │dimensiunile │
│ │ │ │cele mai mici; │
├───┼──────────────┼───┼───────────────┤
│ │ │ │greutatea celei│
│ │ │ │mai mari │
│ │ │ │bucăţi, │
│ │ │ │conţinută │
│ │ │ │într-un │
│ │ │ │recipient, nu │
│ │ │ │trebuie să fie │
│ │ │ │mai mare de 1,7│
│ │ │ │5 ori greutatea│
│ │ │ │bucăţii cu │
│ │ │ │dimensiunile │
│ │jumătăţi sau │ │cele mai mici │
│(b)│sferturi de │(b)│(fac excepţie │
│ │felii; │ │de la această │
│ │ │ │prevedere │
│ │ │ │bucăţile de │
│ │ │ │ananas │
│ │ │ │sfărâmate │
│ │ │ │întâmplător sau│
│ │ │ │o felie │
│ │ │ │întreagă rămasă│
│ │ │ │întâmplător │
│ │ │ │nedivizată în │
│ │ │ │sferturi sau │
│ │ │ │jumătăţi); │
├───┼──────────────┼───┼───────────────┤
│ │ │ │greutatea celui│
│ │ │ │mai mare baton │
│ │ │ │conţinut │
│ │ │ │într-un │
│ │ │ │recipient nu │
│(c)│batoane; │(c)│trebuie să fie │
│ │ │ │mai mare de 1.4│
│ │ │ │ori greutatea │
│ │ │ │batonului cu │
│ │ │ │dimensiunile │
│ │ │ │cele mai mici; │
├───┼──────────────┼───┼───────────────┤
│ │ │ │maxim 15% din │
│ │ │ │greutatea │
│ │ │ │sectoarelor de │
│ │ │ │ananas dintr-un│
│ │ │ │recipient poate│
│ │ │ │să fie formate │
│(d)│sectoare │(d)│din bucăţi │
│ │circulare; │ │cântărind │
│ │ │ │fiecare mai │
│ │ │ │puţin de 3/4 │
│ │ │ │din greutatea │
│ │ │ │medie a │
│ │ │ │sectoarelor │
│ │ │ │întregi; │
├───┼──────────────┼───┼───────────────┤
│ │ │ │maxim 15% din │
│ │ │ │tronsoanele de │
│ │ │ │ananas din │
│ │ │ │fiecare │
│(e)│tronsoane; │(e)│recipient pot │
│ │ │ │fi constituite │
│ │ │ │din bucăţi care│
│ │ │ │cântăresc sub 5│
│ │ │ │grame fiecare; │
├───┼──────────────┼───┼───────────────┤
│ │ │ │maxim 10% din │
│ │ │ │bucăţile de │
│ │ │ │ananas din │
│ │ │ │fiecare │
│ │ │ │recipient pot │
│ │ │ │avea dimensiuni│
│ │ │ │ce le permit │
│ │ │ │trecerea prin │
│ │ │ │sită cu │
│(f)│cuburi │(f)│diametrul │
│ │ │ │orificiilor de │
│ │ │ │8 mm; sau maxim│
│ │ │ │15% din │
│ │ │ │bucăţile de │
│ │ │ │ananas din │
│ │ │ │fiecare │
│ │ │ │recipient, pot │
│ │ │ │avea peste 3 │
│ │ │ │grame fiecare. │
├───┼──────────────┼───┴───────────────┤
│(5)│Defecte │ │
│ │admise: │ │
├───┼──────────────┼───────────────────┤
│ │Malformaţii - │ │
│ │defecte ale │ │
│ │epidermei şi │ │
│ │pete care │ │
│ │contrastează │ │
│ │puternic cu │ │
│(a)│culoarea sau │ │
│ │cu textura │ │
│ │fructului │ │
│ │normal sau │ │
│ │care afectează│ │
│ │pulpa │ │
│ │fructului. │ │
├───┼──────────────┤ │
│ │Fructe │ │
│ │"dezintegrate"│ │
│ │unităţi │ │
│ │dezintegrate │Conform tabelului │
│ │în fragmente │nr. 1. │
│ │distincte │ │
│ │(acest defect │ │
│(b)│este menţionat│ │
│ │doar în cazul │ │
│ │în care │ │
│ │fructele de │ │
│ │ananas se │ │
│ │prezintă sub │ │
│ │formă de │ │
│ │"felii" sau │ │
│ │"batoane"). │ │
├───┼──────────────┤ │
│ │"Prelucrare │ │
│ │excesivă" │ │
│(c)│unităţile îşi │ │
│ │pierd forma │ │
│ │normală │ │
└───┴──────────────┴───────────────────┘

        Tabelul nr. 1 Condiţii de admisibilitate

┌──────────────┬──────────┬────────────┐
│Forma de │Unităţi │Malformaţii │
│prezentare │excesiv │sau unităţi │
│ │prelucrate│malformate │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │10% din │3 │
│ │numărul de│malformaţii │
│Întregi │fructe │pe fruct │
│ │(cilindri)│(cilindru) │
│ │*1) │ │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│Felii sau │O felie la│O felie la o│
│felii în │o cutie ce│cutie ce │
│spirală, sau │conţine │conţine │
│felii întregi │maxim 10 │maxim 5 │
│ │felii │felii │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │2 felii la o│
│ │2 felii la│cutie ce │
│ │o cutie ce│conţine │
│ │conţine │între 5 şi │
│ │între 10 │10 felii; 4 │
│ │şi 27 │felii la o │
│ │felii sau │cutie ce │
│Felii jumătăţi│7,5% din │conţine │
│şi felii │numărul │între 10 şi │
│sferturi │feliilor │32 felii sau│
│ │dintr-o │12,5% din │
│ │cutie ce │numărul │
│ │conţine │feliilor │
│ │mai mult │dintr-o │
│ │de 27 │cutie ce │
│ │felii │conţine mai │
│ │ │mult de 32 │
│ │ │felii │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │Aceleaşi │
│ │15% din │specificaţii│
│Batoane │numărul │ca în cazul │
│ │total de │"felii" sau │
│ │batoane │"felii │
│ │ │jumătăţi" │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │12,5% din │
│Lamele, │ │numărul │
│sectoare │ │total de │
│circulare, │ │lamele, │
│bucăţi │Nu se │sectoare │
│("tronsoane"),│aplică │circulare, │
│cuburi, │ │bucăţi │
│fragmente │ │(tronsoane),│
│ │ │cuburi, │
│ │ │fragmente │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │Maxim 1,5% │
│Fragmente mici│Nu se │din │
│şi bucăţele │aplică │cantitatea │
│ │ │fructelor │
└──────────────┴──────────┴────────────┘

        *1) Cifrele menţionate se referă la media tuturor recipientelor ce formează eşantionul.


     Acceptarea lotului
        Orice recipient de ananas în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4 este considerat necorespunzător.
        Un lot de ananas în conservă va fi considerat corespunzător:
    (a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil, NCA = 6,5 din Codex Alimentarius;
    (b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.


    ANEXA 5

    la normă
        Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Condiţii de │Metode de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din │
│Cantitatea de │ │greutatea │
│fructe de │ │volumului │
│ananas │ │de apă │
│conţinută │ │distilată │
│într-un │Conform tabel │conţinută │
│recipient cu │nr. 2 │de │
│produs, sau │ │recipientul│
│cantitatea netă│ │complet │
│fără lichid; │ │umplut şi │
│(în kg/kg) │ │închis, │
│ │ │măsurată la│
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculat ca│
│ │ │procent din│
│Gradul de │ │volumul de │
│umplere admis │ │apă │
│pentru un │ │distilată │
│recipient cu │ │conţinut de│
│produs │minim 90% │recipientul│
│(inclusiv │ │complet │
│lichidul de │ │umplut şi │
│conservare)*2) │ │închis, │
│ │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *2) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 ml.
        Tabelul nr. 2 Valorile minime pentru conţinutul în fructe al unui recipient (cantitatea netă fără lichid)

┌───────────────────────────┬──────────┐
│Forma de prezentare │Cantitatea│
│ │minimă (%)│
├───────────────────────────┼──────────┤
│Toate formele de prezentare│ │
│cu excepţia următoarelor: │58 │
│"întregi", "fragmente mici"│ │
│şi "bucăţele" │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Ambalare normală, │ │
│"fragmente mici" sau │63 │
│"bucăţele" │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Ambalare fără lichid, │73 │
│"tasată" │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Ambalare fără lichid, │78 │
│"foarte tasată" │ │
└───────────────────────────┴──────────┘



     Acceptarea lotului
        Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră "necorespunzător".

    (1) Un lot de "Ananas în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

                                         ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016