Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 22 octombrie 2004  cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 22 octombrie 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă

EMITENT: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 391 bis din 9 mai 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 777/1.494/321/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igiena alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea amestecului de fructe în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceste produse nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt descrise corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

    ART. 2
        Reglementările prezentei norme nu se aplică amestecurilor de fructe în conservă produse în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

    ART. 3
        Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

    CAP. II
    Natură. Conţinut
    ART. 4
     "Amestec de fructe în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din patru sau cinci specii de fructe sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate, care păstrează identitatea fructelor specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

    ART. 5
        Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea materiei prime: "5 (4) fructe" sau "cinci (patru) fructe"; fructele se vor menţiona în lista ingredientelor;

    (2) denumirea mediului fluid în care sunt conservate fructele, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr", etc.

    (3) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "cu X";


    CAP. III
    Fabricarea
    ART. 6
        Alimentul "Amestec de fructe în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

    ART. 7
     Materia primă folosită la fabricarea amestecului de fructe în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 8
     Ingredientele utilizate la fabricarea amestecului de fructe în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

    ART. 9
     Lichidul sau mediul în care este conservat amestecul de fructe trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 10
        Spaţiile în care se fabrică amestecul de fructe în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

    CAP. IV

        Calitate. Siguranţă alimentară
    ART. 11
     Amestecul de fructe în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

    ART. 12
        Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 13
        Se interzice fabricarea şi comercializarea amestecului de fructe în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

    CAP. V
    Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
    ART. 14
        Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit în prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 15
        Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

    ART. 16
        Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    (1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

    (2) cantitatea netă;

    (3) cantitatea netă fără lichid;

    (4) lista ingredientelor;

    (5) menţionarea tratamentului termic;

    (6) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

    (7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului;

    (8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

    (9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

    (10) ţara de origine a produsului.


    ART. 17
        Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

    ART. 18
        Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 20°C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

    ART. 19
        Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

    ART. 20
        Fiecare transport de amestec de fructe în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
    Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

    ANEXA 1

    la normă
                         Materia primă. Definiţii şi descriere

    (1) Fructele utilizate la prepararea amestecului de fructe în conservă trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codiţe, tije şi frunze, fără gust şi/sau miros străin.

    (2) Amestecul de fructe în conservă se fabrică din următoarele specii de fructe:

┌───┬────────┬─────────────────────────┐
│ │ │Orice soi de piersici │
│ │ │aparţinând specia Prunus │
│ │ │persica L. de culoare │
│(1)│Piersici│galbenă, cu pulpa fermă │
│ │ │cu sâmbure detaşabil sau │
│ │ │aderent la pulpă, │
│ │ │depelate, fără sâmburi şi│
│ │ │divizate în cuburi; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Orice soi de pere │
│ │ │aparţinând speciei Pyrus │
│(2)│Pere │sinensis L., depelate, │
│ │ │fără casă seminală şi │
│ │ │divizate în cuburi; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Orice soi de ananas │
│ │ │aparţinând speciei Ananas│
│ │ │comosus L. depelat, fără │
│(3)│Ananas │zona dură şi fibroasă şi │
│ │ │divizat în felii având │
│ │ │forma unui sector de cerc│
│ │ │sau cuburi; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Orice soi de cireşe din │
│ │ │specia Prunus cerasus │
│ │ │întregi cu sau fără │
│(4)│Cireşe │sâmburi, sau jumătăţi; │
│ │ │cireşele pot fi colorate │
│ │ │în roşu şi aromatizate │
│ │ │utilizând arome naturale │
│ │ │sau identic naturale; │
├───┼────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Orice soi de struguri din│
│(5)│Struguri│speciile Vitis vinifera │
│ │ │L. sau Vitis labrusca L.,│
│ │ │întregi. │
└───┴────────┴─────────────────────────┘



    (3) La prepararea amestecului din patru fructe se pot omite cireşele sau strugurii.


    ANEXA 2

    la normă
                               Ingrediente. Limite admise

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Ingredientul │Limita admisă │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Fructe │Conform tabelului nr.│
│ │1 │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Apă │ │
├────────────────┤În cantităţi │
│Suc de fructe │stabilite prin │
├────────────────┤tehnologia de │
│Apă şi suc de │fabricaţie cu │
│fructe │respectarea │
├────────────────┤prevederilor din │
│Amestec de │anexa nr. 3 la normă │
│sucuri de fructe│ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Zaharuri: │ │
│zaharoză, │În cantităţi │
│dextroză, sirop │stabilite prin │
│de zahăr │tehnologia de │
│invertit, sirop │fabricaţie │
│de glucoză. │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │În cantităţi │
│Plante aromatice│stabilite prin │
│ │tehnologia de │
│ │fabricaţie │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │În cantităţi │
│Mentă │stabilite prin │
│ │tehnologia de │
│ │fabricaţie │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Aromatizanţi: │ │
├───┬────────────┼─────────────────────┤
│ │esenţe │ │
│(a)│naturale de │ │
│ │fructe; │(a) şi (b) │
├───┼────────────┤concentraţia maximă │
│ │alţi │se stabileşte prin │
│ │aromatizanţi│tehnologia de │
│(b)│naturali sau│fabricaţie │
│ │identic │ │
│ │naturali; │ │
├───┼────────────┼─────────────────────┤
│ │ulei de │ │
│ │prunus │ │
│(c)│laurocerasus│(c) 10 mg/kg de │
│ │(doar pentru│produs │
│ │aromatizarea│ │
│ │cireşelor); │ │
├───┼────────────┼─────────────────────┤
│ │ulei de │ │
│ │migdale │ │
│(d)│amare (doar │(d) 40 mg/kg de │
│ │pentru │produs │
│ │aromatizarea│ │
│ │cireşelor) │ │
├───┴────────────┼─────────────────────┤
│Coloranţi: │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Eritrozina (E │În cantitate │
│127), opţional │stabilită prin │
│pentru colorarea│tehnologia de │
│cireşelor; │fabricaţie │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Antioxidanţi: │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Acidul ascorbic │500 mg/kg de produs │
│(E) │ │
└────────────────┴─────────────────────┘


    Tabelul nr. 1. Cantitatea de fructe în amestec (raportată la cantitatea netă fără lichid)

┌────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │Amestec sau │Amestec sau │
│Fructul │cocteil de 5 │cocteil de 4 │
│ │fructe │fructe │
├────────┼──────────────┼──────────────┤
│Piersici│30% - 50% │30% - 50% │
├────────┼──────────────┼──────────────┤
│Pere │25% - 45% │25% - 45% │
├────────┼──────────────┼──────────────┤
│Ananas │6% - 16% │6% - 25% │
├────────┼──────────────┼──────────────┤
│Struguri│6% - 20% │Opţional; 6% -│
│ │ │20% │
├────────┼──────────────┼──────────────┤
│Cireşe │2% - 6% │Opţional; 2% -│
│ │ │15% │
└────────┴──────────────┴──────────────┘


    ANEXA 3

    la normă
                     Lichidul de conservare. Definiţii şi descriere

    (1) Amestecul de fructe se conservă în mediu lichid, după cum urmează:
    a) Apa sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomina apă. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în apă" sau "conservat în apă";
    b) Amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri din fructele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, în care sucul sau sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de X (numele fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apă";
    c) Sucul unui fruct sau un amestec de sucuri din fructele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de X (numele fructului)", sau "în suc de fructe";


    (2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză.

    (3) Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 2, spre ex. "în suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat", etc.

    (4) Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaos de zaharuri".
        Tabelul nr. 2. Descrierea lichidelor de conservare cu adaos de zaharuri

┌───────────────────────────┬──────────┐
│ │Conţinutul│
│ │în │
│ │substanţă │
│Lichid de conservare │uscată │
│ │solubilă │
│ │(în ° │
│ │Brix) │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Dacă lichidul de conservare│ │
│îndulcit este sucul unui │ │
│fruct sau un amestec de │ │
│sucuri din fructe, lichidul│ │
│final nu trebuie să scadă │ │
│sub 14° Brix şi se │ │
│defineşte după cum urmează:│ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│a)│Suc de fructe cu puţin │min. 14 │
│ │zahăr, sau slab îndulcit│ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│ │Suc de fructe cu mult │ │
│b)│zahăr sau puternic │min. 18 │
│ │îndulcit │ │
├──┴────────────────────────┼──────────┤
│Dacă lichidul de conservare│ │
│îndulcit este apă sau un │ │
│amestec de apă cu unul sau │ │
│mai multe sucuri din │ │
│fructe, lichidul final se │ │
│defineşte după cum urmează:│ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu puţin zahăr, │min. 14 - │
│c)│slab îndulcit, sirop │max. 18 │
│ │subţire │ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│ │Sirop cu mult zahăr, │min. 18 - │
│d)│puternic îndulcit, sirop│max. 22 │
│ │concentrat │ │
├──┴────────────────────────┼──────────┤
│Opţional se pot prepara │ │
│următoarele medii de │ │
│conservare îndulcite: │ │
├──┬────────────────────────┼──────────┤
│ │Apă îndulcită, apă slab │min. 10 - │
│e)│îndulcită, apă cu puţin │max. 14 │
│ │zahăr │ │
├──┼────────────────────────┼──────────┤
│f)│Sirop foarte concentrat │min. 22 │
└──┴────────────────────────┴──────────┘




    (5) Densitatea finală a sucului de fructe sau siropului se determină ca valoare medie a probelor prelevate, dar nici o probă nu trebuie să prezinte o densitate exprimată în ° Brix mai mică decât densitatea minimă a categoriei imediat inferioare.


    ANEXA 4

    la normă
                                 Cerinţe organoleptice

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Caracteristică │Condiţii de │
│ │admisibilitate │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │Curat, ermetic │
│ │închis, nebombat, │
│ │fără fisuri, fără │
│ │pete de rugină la │
│ │exteriorul sau în │
│ │interiorul │
│ │recipientelor ori │
│ │peliculă de lac │
│Aspectul │desprinsă de pe │
│exterior al │interiorul cutiei, cu│
│recipientului │etichetă curată, │
│ │vizibil imprimată cu │
│ │toate elementele de │
│ │identificare, lipită │
│ │simetric în planul │
│ │recipientului; la │
│ │cutiile metalice se │
│ │admit uşoare │
│ │deformări la corp, │
│ │dar nu la falţ. │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Aspectul │ │
│conţinutului: │ │
├───┬────────────┼───┬─────────────────┤
│ │ │ │Caracteristică │
│ │ │ │soiului, tipului │
│(1)│Culoare │(1)│de conservă şi │
│ │ │ │sortimentului │
│ │ │ │fabricat. │
├───┼────────────┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Gustul şi mirosul│
│ │ │ │trebuie să fie │
│ │ │ │plăcute, │
│ │ │ │caracteristic │
│(2)│Gust şi │(2)│sortimentului │
│ │miros │ │fabricat şi │
│ │ │ │ingredientelor │
│ │ │ │folosite, fără │
│ │ │ │gust şi miros │
│ │ │ │străin. │
├───┼────────────┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Amestecul de │
│ │ │ │fructe în │
│ │ │ │conservă trebuie │
│ │ │ │să prezinte o │
│ │ │ │textură │
│(3)│Textură │(3)│satisfăcătoare: │
│ │ │ │fructe potrivit │
│ │ │ │de tari, │
│ │ │ │nedestrămate, │
│ │ │ │suficient de │
│ │ │ │cărnoase. │
├───┼────────────┼───┼─────────────────┤
│ │Uniformitate│ │Conform tabelului│
│(4)│dimensională│(4)│nr. 3 din │
│ │ │ │prezenta anexă. │
├───┼────────────┼───┼─────────────────┤
│ │Defecte │ │Conform tabelului│
│(5)│admise: │(5)│nr. 4 din │
│ │ │ │prezenta anexă. │
└───┴────────────┴───┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 3. Mărimi şi forme admise

┌────────────┬───────────────┬──────────────┐
│Fructul │Forma şi │Condiţii de │
│ │mărimea │admisibilitate│
├────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │Cuburi a căror │ │
│ │latură este mai│ │
│ │mică de 20 mm │ │
│Piersici │şi nu trec prin│min. 75% │
│ │ciurul cu │ │
│ │ochiurile de 8 │ │
│ │mm. │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │Cuburi a căror │ │
│ │latură este mai│ │
│ │mică de 20 mm │ │
│Pere │şi nu trec prin│min. 75% │
│ │ciurul cu │ │
│ │ochiurile de 8 │ │
│ │mm. │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Ananas │ │ │
├───┬────────┼───┬───────────┼──────────────┤
│ │ │ │Cu latura │ │
│ │ │ │mai mică de│ │
│ │ │ │20 mm şi nu│ │
│(a)│cuburi │(a)│trec prin │min. 75% │
│ │ │ │ciurul cu │ │
│ │ │ │ochiurile │ │
│ │ │ │de 8 mm. │ │
├───┼────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │ │lungimea │ │
│(b)│sectoare│(b)│arcului │ │
│ │ │ │exterior: │ │
├───┴────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │10 mm - 25 │ │
│ │ │mm │ │
├────────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │grosimea │min. 80% │
│ │ │sectorului:│ │
├────────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │10 mm - 15 │ │
│ │ │mm │ │
├────────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │lăţimea │ │
│ │ │sectorului:│ │
├────────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │20 mm - 40 │ │
│ │ │mm │ │
├────────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │întregi: │ │
│ │ │formă │ │
│ │ │normală, │ │
│ │ │fără │ │
│Cireşe │(a)│exemplare │min. 90% │
│ │ │zdrobite, │ │
│ │ │rupte în │ │
│ │ │două sau │ │
│ │ │mai multe │ │
│ │ │bucăţi. │ │
├────────────┼───┼───────────┼──────────────┤
│ │ │jumătăţi: │ │
│ │ │fără │ │
│ │ │exemplare │ │
│ │ │rupte, sau │ │
│ │ │zdrobite │ │
│ │(b)│(a) şi (b) │min. 80% │
│ │ │se │ │
│ │ │determină │ │
│ │ │ca valoare │ │
│ │ │medie a │ │
│ │ │probelor │ │
│ │ │prelevate │ │
├────────────┼───┴───────────┼──────────────┤
│ │Întregi, având │ │
│ │formă normală, │ │
│ │fără exemplare │ │
│ │zdrobite, rupte│ │
│Struguri │în două sau mai│min 90% │
│ │multe bucăţi; │ │
│ │se determină ca│ │
│ │valoare medie a│ │
│ │probelor │ │
│ │prelevate │ │
└────────────┴───────────────┴──────────────┘


    Tabelul nr. 4. Defecte admise

┌─────────────────────────┬────────────┐
│ │Limita │
│ │maximă │
│ │admisă │
│Defectul │(raportată │
│ │la │
│ │cantitatea │
│ │netă fără │
│ │lichid) │
├───┬─────────────────────┼────────────┤
│ │Fructe cu aspect │ │
│ │modificat: fructe │ │
│ │atacate de insecte │ │
│(1)│sau boli, lovite, │20% m/m │
│ │crăpate, cu pete, sau│ │
│ │fructe a căror │ │
│ │culoare este │ │
│ │modificată. │ │
├───┼─────────────────────┼────────────┤
│ │Pieliţe, se stabilesc│25 cm2 │
│(2)│pentru media probelor│suprafaţă │
│ │prelevate. │însumată la │
│ │ │1 kg │
├───┼─────────────────────┼────────────┤
│ │Sâmburi sau fragmente│ │
│ │de sâmburi care │1 sâmbure │
│ │depăşesc 5 mm sau │sau │
│(3)│prezintă vârfuri sau │fragmente de│
│ │muchii ascuţite; (se │sâmburi la 2│
│ │stabilesc pentru │kg. │
│ │media probelor │ │
│ │prelevate). │ │
├───┼─────────────────────┼────────────┤
│ │Pedunculi mici, de │ │
│ │mărimea celor │ │
│ │proveniţi la de │5 pedunculi │
│(4)│struguri (se │la 1 kg │
│ │stabilesc pentru │ │
│ │media probelor │ │
│ │prelevate) │ │
├───┼─────────────────────┼────────────┤
│ │Pedunculi mari, de │1 peduncul │
│ │mărimea celor │mare sau │
│ │proveniţi de la │echivalentul│
│(5)│piersici, pere sau │lui în │
│ │cireşe (se stabilesc │fragmente, │
│ │pentru media probelor│la 1 kg │
│ │prelevate) │ │
└───┴─────────────────────┴────────────┘

        Acceptarea lotului
        Orice recipient de amestec de fructe în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctele (2), (3), (4) şi (5) din tabelul nr. 4, este considerat necorespunzător.
        Un lot de amestec de fructe în conservă va fi considerat corespunzător:
    (a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius, şi
    (b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, conform tabelului nr. 4, sunt îndeplinite.



    ANEXA 5

    la normă
                                 Cerinţe fizico-chimice

┌───────────────┬──────────────┬───────────┐
│Denumirea │Limita de │Metode de │
│caracteristicii│admisibilitate│analiză │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculată │
│ │ │ca procent │
│ │ │din │
│Cantitatea de │ │greutatea │
│fructe │ │volumului │
│conţinută │ │de apă │
│într-un │ │distilată │
│recipient cu │min. 60% │conţinută │
│produs sau │ │de │
│cantitatea netă│ │recipientul│
│fără lichid (în│ │complet │
│kg/kg) │ │umplut şi │
│ │ │închis, │
│ │ │măsurată la│
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
├───────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │Calculat ca│
│ │ │procent din│
│Gradul de │ │volumul de │
│umplere admis │ │apă │
│pentru un │ │distilată │
│recipient cu │ │conţinut de│
│produs │minim 90% │recipientul│
│(inclusiv │ │complet │
│lichidul în │ │umplut şi │
│care sunt │ │închis, │
│conservate)1) │ │măsurat la │
│ │ │temperatura│
│ │ │de 20°C. │
└───────────────┴──────────────┴───────────┘

        *1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.
        Acceptarea lotului
        Un recipient cu produs care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru criteriul gradului de umplere se consideră "necorespunzător".

    (1) Un lot de amestec de fructe în conservă va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" - Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

    (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016