Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 15 iunie 2011  privind autorizarea pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 15 iunie 2011 privind autorizarea pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 456 din 29 iunie 2011
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentele norme se aplică deţinătorilor de linii ferate industriale nou-construite sau modernizate, denumiţi în continuare solicitanţi.

    ART. 2
    Autorizaţia pentru punere în funcţiune a liniei ferate industriale nou-construite sau modernizate, denumită în continuare autorizaţie, este un document nominal şi netransmisibil.

    ART. 3
    (1) Autorizarea pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate se efectuează la cererea solicitantului, în calitatea sa de deţinător al acestora, pe baza dosarului de autorizare pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate, întocmit şi depus la Autoritatea Feroviară Română - AFER - Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR.
    (2) Deţinătorul liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate are obligaţia să solicite autorizarea pentru punere în funcţiune a acestora în termen de maximum 30 de zile de la data semnării procesului-verbal de recepţie (proces-verbal încheiat fără obiecţiuni) la terminarea lucrărilor de construire sau modernizare.
    (3) Analizarea de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR a dosarului de autorizare pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate are ca scop verificarea existenţei documentelor solicitate şi evaluarea acestora în vederea acceptării dosarului.
    (4) După acceptarea dosarului de autorizare, comisia de evaluare, formată din reprezentanţii Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR, efectuează acţiunea de evaluare a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate, pe teren.

    ART. 4
    Comisia de evaluare constată dacă sunt îndeplinite cerinţele impuse de reglementările specifice în vigoare, astfel încât liniile ferate industriale nou-construite sau modernizate pot fi autorizate pentru punere în funcţiune.

    CAP. II
    Acordarea autorizaţiei pentru punere în funcţiune a liniei ferate industriale
    ART. 5
    (1) Autorizaţia se acordă de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR pentru linia ferată industrială nou-construită sau modernizată precizată şi identificată în cererea solicitantului prin lungimea şi/sau prin delimitarea acesteia.
    (2) Liniile ferate industriale pentru a căror exploatare deţinătorul trebuie să posede autorizaţie sunt liniile pe care se efectuează operaţiuni de încărcare/descărcare/depozitare, linii de tragere, linii de manevră, liniile de racord şi altele asemenea, conform avizului de construire/modernizare emis de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

    ART. 6
    Pentru acordarea autorizaţiilor, solicitantul trebuie să depună la Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR un dosar de autorizare pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate, cu următoarele documente prezentate în limba română:
    a) lista cu documentele conţinute;
    b) cerere pentru obţinerea autorizaţiei pentru punere în funcţiune, din care să rezulte:
    - denumirea persoanei juridice solicitante;
    – adresa la care solicitantul îşi are sediul, cod poştal, telefon/fax;
    – copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
    – numărul şi datele de identificare ale liniilor ferate industriale pentru care se solicită autorizarea pentru punere în funcţiune (denumirea, adresa - punctul de lucru, lungimea liniilor şi/sau delimitarea acestora);
    – tipul lucrărilor efectuate la liniile ferate industriale: construire sau modernizare;
    – numele şi prenumele persoanei împuternicite de solicitant în relaţia cu Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR şi numerele de telefon/fax la care aceasta poate fi contactată;

    c) documente care atestă calitatea de deţinător a solicitantului pentru liniile ferate industriale pentru care se solicită autorizarea pentru punere în funcţiune (deţinerea în proprietate, cu chirie sau sub altă formă legală);
    d) avizul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii privind documentaţia referitoare la lucrările de construire sau modernizare a liniilor ferate industriale, având în anexă documentul de avizare;
    e) avizul emis de Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. - structura teritorială - Consiliul tehnico-economic, pe a cărei rază de activitate se află liniile ferate industriale, privind construirea sau modernizarea acestora;
    f) aviz de construire CFR şi condiţiile în care trebuie executate lucrările de construire sau modernizare, conform reglementărilor specifice în vigoare;
    g) avizul emis de Autoritatea Feroviară Română - AFER pentru construirea sau modernizarea liniilor ferate industriale;
    h) caiet de sarcini întocmit de proiectant, semnat de solicitant, aprobat de Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. şi avizat de Autoritatea Feroviară Română - AFER;
    i) proiectul tehnic aferent lucrărilor de construire sau modernizare, întocmit conform reglementărilor specifice în vigoare;
    j) contractul de execuţie pentru lucrările la liniile ferate industriale încheiat cu un operator economic autorizat ca furnizor feroviar care deţine agrement tehnic feroviar pentru lucrări de construire sau modernizare, încadrate în clasa de risc 1 A, conform reglementărilor specifice în vigoare;
    k) referatul de prezentare, întocmit de proiectant, privind modul în care au fost executate lucrările, în conformitate cu documentaţia tehnică aprobată;
    l) procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, semnat de beneficiar, proiectant şi constructor;
    m) procesul-verbal de predare-primire la terminarea lucrărilor de construire sau modernizare, încheiat între solicitant şi structura teritorială a Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. şi/sau deţinătorii liniilor ferate industriale din amonte, după caz;
    n) declaraţia de conformitate întocmită de executantul lucrărilor, vizată de Autoritatea Feroviară Română - AFER;
    o) dovada asigurării mentenanţei liniilor ferate industriale, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
    p) dovada achitării contravalorii tarifului aferent activităţii prestate de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, de autorizare pentru punerea în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate, transmisă după acceptarea dosarului de autorizare.


    ART. 7
    (1) După depunerea documentelor menţionate la art. 6 alin. (1), Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR va analiza în termen de 30 de zile dosarul de autorizare pentru punerea în funcţiune a liniilor ferate industriale, va decide şi va notifica solicitantului, după caz, acceptarea, respingerea sau completarea acestuia.
    (2) Completarea dosarului de autorizare se va face în termen de 15 zile de la transmiterea notificării de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR către solicitant.
    (3) Dacă dosarul de autorizare pentru punerea în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate nu se completează cu documentele solicitate, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR va decide şi va notifica solicitantului, motivat, respingerea dosarului, în termen de 20 de zile de la transmiterea notificării de la Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, menţionată la alin. (2).

    ART. 8
    (1) După acceptarea dosarului de autorizare pentru punerea în funcţiune, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Române - ASFR efectuează pe teren acţiunea de evaluare a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate.
    (2) Evaluarea se efectuează de către o comisie formată din 2 reprezentanţi din cadrul Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR. La evaluare participă şi un reprezentant al solicitantului.
    (3) Acţiunea de evaluare a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate constă în verificarea pe teren a lucrărilor executate în conformitate cu prevederile documentelor prezentate în dosarul de autorizare.
    (4) Acţiunea de evaluare se finalizează prin întocmirea unui raport semnat de către membrii comisiei de evaluare din cadrul Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR şi de către reprezentantul solicitantului participant.

    ART. 9
    (1) Dacă se constată că sunt îndeplinite cerinţele impuse de reglementările specifice în vigoare pentru punerea în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR decide acordarea şi emiterea autorizaţiei.
    (2) Autorizaţia se emite în două exemplare, un exemplar pentru solicitant şi un exemplar pentru Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR.
    (3) Autorizaţia este înmânată reprezentantului legal al solicitantului, sub semnătură de primire, şi este înregistrată în Registrul de evidenţă autorizaţii pentru punere în funcţiune linii ferate industriale.

    ART. 10
    (1) Dacă Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR constată că nu sunt îndeplinite în totalitate cerinţele pentru punerea în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate, decide neacordarea autorizaţiei.
    (2) Decizia motivată de neacordare a autorizaţiei se transmite solicitantului, în scris, în termen de 10 zile de la data finalizării acţiunii de evaluare.

    CAP. III
    Valabilitatea autorizaţiei pentru punere în funcţiune a liniei ferate industriale
    ART. 11
    Autorizaţia are valabilitate pe toată durata normală de funcţionare a liniei ferate industriale nou-construite sau modernizate, în condiţiile menţinerii cerinţelor impuse de prezenta normă sau, atunci când este cazul, până la următoarea modernizare.

    CAP. IV
    Contestaţii
    ART. 12
    (1) Contestaţiile solicitantului referitoare la decizia de respingere a dosarului de autorizare pentru punerea în funcţiune sau de neacordare a autorizaţiei se depune la Autoritatea Feroviară Română - AFER în termen de 5 zile de la primirea notificării. Depăşirea termenului este considerată de Autoritatea Feroviară Română - AFER ca o acceptare a deciziei comunicate.
    (2) Soluţionarea contestaţiilor se efectuează de către Consiliul de conducere al Autorităţii Feroviare Române - AFER în termen de 30 de zile de la data depunerii acestora.
    (3) În cazul în care contestatarul este nemulţumit de soluţia dată de către Autoritatea Feroviară Română - AFER, acesta se poate adresa instanţelor de contencios administrativ, conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. V
    Eliberarea duplicatului autorizaţiei pentru punere în funcţiune a liniei ferate industriale
    ART. 13
    (1) În cazul pierderii, deteriorării sau distrugerii autorizaţiei, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR poate elibera duplicat după autorizaţie, la solicitarea scrisă a deţinătorului liniei ferate industriale autorizate de punere în funcţiune.
    (2) Deţinătorul autorizaţiei declară pierderea, deteriorarea sau distrugerea autorizaţiei în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    (3) Deţinătorul autorizaţiei solicită în scris, la Autoritatea Feroviară Română - AFER - Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, eliberarea unui duplicat după autorizaţie, cu menţionarea cauzelor care au condus la această situaţie şi cu prezentarea dovezii publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    (4) Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR înscrie pe autorizaţie menţiunea "DUPLICAT" şi eliberează duplicatul autorizaţiei, sub semnătură, reprezentantului legal al solicitantului, după ce se face dovada achitării tarifului aferent acestei activităţi.
    (5) Eliberarea duplicatului autorizaţiei se consemnează în Registrul de evidenţă autorizaţii pentru punere în funcţiune linii ferate industriale.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 14
    Deţinătorii de linii ferate industriale, aflate în stadiul de construire sau modernizare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, trebuie să se conformeze prevederilor acestuia, în vederea obţinerii autorizaţiei pentru punere în funcţiune.

    ART. 15
    Responsabilitatea exploatării în siguranţă şi asigurarea mentenanţei liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate aparţine deţinătorului acestora.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016