Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ din 14 februarie 2017  pentru siguranţa alimentelor privind cazeinele şi cazeinaţii destinaţi consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ din 14 februarie 2017 pentru siguranţa alimentelor privind cazeinele şi cazeinaţii destinaţi consumului uman

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 205 din 24 martie 2017
──────────
    Aprobată de Ordinul nr. 13/201/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 24 martie 2017.
──────────
    ART. 1
    Prezenta normă pentru siguranţa alimentelor reglementează cazeinele şi cazeinaţii destinaţi consumului uman, precum şi amestecurile din acestea.

    ART. 2
    În sensul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor se aplică următoarele definiţii:
    a) cazeină acidă comestibilă înseamnă un produs lactat obţinut prin separarea, spălarea şi uscarea coagulului acid precipitat din lapte degresat şi/sau din alte produse obţinute din lapte;
    b) cazeină cheag comestibilă înseamnă un produs lactat obţinut prin separarea, spălarea şi uscarea coagulului din lapte degresat şi/sau din alte produse obţinute din lapte; coagulul se obţine prin reacţia cheagului sau a altor enzime de coagulare;
    c) cazeinaţi comestibili înseamnă un produs lactat obţinut prin reacţia cazeinei comestibile sau a coagulului de cazeină comestibilă granulată cu agenţi de neutralizare, urmată de uscare.


    ART. 3
    (1) Produsele lactate definite la art. 2 pot fi comercializate sub denumirile menţionate la articolul respectiv numai dacă respectă prevederile prezentei norme pentru siguranţa alimentelor şi standardele stabilite în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.
    (2) Cazeinele şi cazeinaţii care nu respectă standardele stabilite în anexa nr. 1 pct. I lit. b) şi c), în anexa nr. 1 pct. II lit. b) şi c) sau în anexa nr. 2 lit. b) şi c) la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor nu sunt folosiţi la prepararea alimentelor şi, atunci când sunt comercializaţi în mod legal cu altă destinaţie, sunt denumiţi şi etichetaţi astfel încât cumpărătorul să nu fie indus în eroare privind natura, calitatea sau destinaţia prevăzută pentru utilizarea lor.

    ART. 4
    (1) Menţiunile următoare sunt marcate pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor lactate menţionate la art. 2 cu caractere uşor vizibile, lizibile clar şi indelebile:
    a) denumirea produselor lactate astfel cum este stabilită la art. 2, în cazul cazeinaţilor comestibili împreună cu o indicaţie privind cationul sau cationii, astfel cum se prevede în anexa nr. 2 pct. d) la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor;
    b) cantitatea netă a produselor, exprimată în kilograme sau grame;
    c) numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar sub a cărui denumire ori denumire comercială se comercializează produsul sau, dacă operatorul din sectorul alimentar respectiv nu are sediul în Uniunea Europeană, ale importatorului pe piaţa Uniunii Europene;
    d) în cazul produselor importate din ţări terţe, denumirea ţării de provenienţă;
    e) identificarea lotului produselor sau data de producţie.

    (2) Denumirea produselor lactate, în cazul produselor comercializate sub formă de amestec:
    a) menţiunea „amestec de...“ urmată de denumirile diverselor produse care alcătuiesc amestecul, în ordine descrescătoare după greutate;
    b) o indicaţie privind cationul sau cationii, astfel cum sunt enumeraţi în anexa nr. 2 lit. d), în cazul cazeinaţilor comestibili;
    c) conţinutul de proteine, în cazul amestecurilor conţinând cazeinaţi comestibili.

    (3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), menţiunile pot fi marcate numai într-un document de însoţire.
    (4) Este interzisă comercializarea pe teritoriul României a produselor lactate definite la art. 2 dacă informaţiile menţionate la alin. (1) din prezentul articol nu sunt marcate în limba română, cu excepţia cazului în care astfel de informaţii sunt furnizate de către operatorul din sectorul alimentar prin alte mijloace. Menţiunile în cauză pot fi marcate în mai multe limbi.
    (5) În cazul în care conţinutul minim de grăsimi din lapte stabilite în anexa nr. 1 pct. I lit. a) pct. 2, pct. II lit. a) pct. 2 şi în anexa nr. 2 lit. a) pct. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor este depăşit în produsele lactate definite la art. 2, acest lucru poate fi marcat în mod corespunzător pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor, fără a se aduce atingere altor prevederi ale dreptului Uniunii Europene.

    ANEXA 1

    la norma pentru siguranţa alimentelor
    CAZEINE COMESTIBILE
    I. Standarde aplicabile cazeinelor acide comestibil
    a) Factori importanţi privind compoziţia:

┌─────────────────────────────┬────────┐
│1. conţinut maxim de apă │12% din │
│ │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│2. conţinutul minim de │90% din │
│proteină de lapte calculat pe│greutate│
│extractul uscat, │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│din care conţinut minim de │95% din │
│cazeină │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│3. conţinutul maxim de │2% din │
│grăsime din lapte │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│4. aciditatea titrabilă │ │
│maximă exprimată în ml de │0,27 │
│soluţie decinormală de │ │
│hidroxid de sodiu per g │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│5. conţinutul maxim de cenuşă│2,5% din│
│(inclusiv P2O5) │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│6. conţinutul maxim de │1% din │
│lactoză anhidră │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│7. conţinutul maxim de │22,5 mg │
│sedimente (particule arse) │în 25 g │
└─────────────────────────────┴────────┘


    b) Contaminanţi:

┌──────────────────────────┬───────────┐
│conţinutul maxim de plumb │0,75 mg/kg │
└──────────────────────────┴───────────┘


    c) Impurităţi:

┌────────────────────────────────┬─────┐
│corpuri străine (precum │lipsă│
│particulele de lemn, metal, │în 25│
│fragmente de păr sau insecte) │g │
└────────────────────────────────┴─────┘


    d) Adjuvanţi tehnologici, culturi de bacterii şi ingrediente autorizate:
    1. acizi:
    (i) acid lactic;
    (ii) acid clorhidric;
    (iii) acid sulfuric;
    (iv) acid citric;
    (v) acid acetic;
    (vi) acid ortofosforic;

    2. culturi de bacterii care produc acid lactic;
    3. zer.

    e) Caracteristici organoleptice
    1. miros: lipsit de mirosuri străine;
    2. aspect: culoarea variază de la alb la crem; produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea uşoară.


    II. Standarde aplicabile cazeinelor cheag comestibile
    a) Factori importanţi privind compoziţia:

┌─────────────────────────────┬────────┐
│1. conţinut maxim de apă │12% din │
│ │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│2. conţinutul minim de │84% din │
│proteină de lapte calculat pe│greutate│
│extractul uscat, │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│din care conţinutul minim de │95% din │
│cazeină │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│3. conţinutul maxim de │2% din │
│grăsime din lapte │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│4. conţinutul maxim de cenuşă│7,5% din│
│(inclusiv P2O5) │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│5. conţinutul maxim de │1% din │
│lactoză anhidră │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│6. conţinutul maxim de │15 mg în│
│sedimente (particule arse) │25 g │
└─────────────────────────────┴────────┘


    b) Contaminanţi:

┌──────────────────────────┬───────────┐
│conţinutul maxim de plumb │0,75 mg/kg │
└──────────────────────────┴───────────┘


    c) Impurităţi:

┌────────────────────────────────┬─────┐
│corpuri străine (precum │lipsă│
│particulele de lemn, metal, │în 25│
│fragmente de păr sau insecte) │g │
└────────────────────────────────┴─────┘


    d) Adjuvanţi tehnologici:
    1. cheag care îndeplineşte cerinţele Regulamentului (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare şi de modificare a Directivei 83/417/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 al Consiliului, a Directivei 2000/13/CE, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 258/97;
    2. alte enzime de coagulare a laptelui care îndeplinesc cerinţele Regulamentului (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului.

    e) Caracteristici organoleptice:
    1. miros: lipsit de mirosuri străine;
    2. aspect: culoarea variază de la alb la crem; produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea uşoară.



    ANEXA 2

    la norma pentru siguranţa alimentelor
    CAZEINAŢI COMESTIBILI
        Standarde aplicabile cazeinaţilor comestibili
    a) Factori importanţi privind compoziţia:

┌─────────────────────────────┬────────┐
│1. conţinut maxim de apă │8% din │
│ │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│2. conţinutul minim de │88% din │
│proteină din lapte calculat │greutate│
│pe extract uscat, │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│din care conţinut minim de │95% din │
│cazeină │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│3. conţinutul maxim de │2% din │
│grăsime din lapte │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│4. conţinutul maxim de │1% din │
│lactoză anhidră │greutate│
├─────────────────────────────┼────────┤
│5. valoare pH │6,0 la │
│ │8,0 │
├─────────────────────────────┼────────┤
│6. conţinutul maxim de │22,5 mg │
│sedimente (particule arse) │în 25 g │
└─────────────────────────────┴────────┘


    b) Contaminanţi:

┌──────────────────────────┬───────────┐
│conţinutul maxim de plumb │0,75 mg/kg │
└──────────────────────────┴───────────┘


    c) Impurităţi Corpuri străine - precum particulele de lemn, metal, fragmente de păr sau insecte - lipsă în 25 g
    d) Aditivi alimentari - agenţi neutralizanţi şi de tamponare facultativi

┌────────────────┬──┬───┬──────────────┐
│hidroxizi │ │ │sodiu │
│carbonaţi │ │ │potasiu │
│fosfaţi │} │de │calciu │
│citraţi │ │ │amoniu │
│ │ │ │magneziu │
└────────────────┴──┴───┴──────────────┘


    e) Caracteristici
    1. miros: arome şi mirosuri străine foarte slabe;
    2. aspect: culoarea variază de la alb la crem; produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea uşoară;
    3. solubilitate: solubil aproape în totalitate în apă distilată, cu excepţia cazeinatului de calciu.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016