Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ DE METROLOGIE LEGALĂ NML 008-05 din 23 noiembrie 2005  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ DE METROLOGIE LEGALĂ NML 008-05 din 23 noiembrie 2005 "Aparate de cântărit cu funcţionare automată"*)

EMITENT: Biroul Român de Metrologie
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1102 bis din 7 decembrie 2005
──────────
    *) Aprobată prin Ordinul nr. 287 din 23.11.2005, care a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.102 din 7 decembrie 2005
──────────
    1. Domenii de aplicare
    1.1. Prezenta normă de metrologie legală stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalităţile de atestare a legalităţii, specifice aparatelor de cântărit cu funcţionare automată definite la punctul 2.1. din prezenta normă, destinate determinării masei unui produs în domenii de interes public.
    În prezenta normă aparatele de cântărit cu funcţionare automată sunt denumite "aparate".

    1.2. Pentru a putea fi introduse pe piaţă, puse în funcţiune sau utilizate în măsurările de interes public, aparatele de cântărit cu funcţionare automata trebuie să îndeplinească atât cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în prezenta normă, cât şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezultă din tabelele 12, 13, 14, 15 şi 16.

    2. Terminologie
    În sensul prezentei norme de metrologie legală, termenii specifici sunt definiţi după cum urmează:
    2.1. aparat de cântărit cu funcţionare automată: aparat care determină masa unui produs fără intervenţia unui operator şi care urmăreşte un program prestabilit de procese automate caracteristice aparatului.
    2.2. aparat de cântărit cu funcţionare automată pentru sortare-etichetare: aparat de cântărit cu funcţionare automată care determină masa unor sarcini individuale asamblate în prealabil (de exemplu produse preambalate) sau a unor sarcini individuale de produse în vrac.
    2.3. aparat de cântărit cu funcţionare automată pentru control: aparat de cântărit cu funcţionare automată pentru sortare-etichetare care subîmparte produsele cu masa diferită în două sau mai multe subgrupe, în funcţie de valoarea diferenţei dintre masa acestora şi un punct nominal de reglare.
    2.4. aparat pentru etichetarea masei: aparat de cântărit cu funcţionare automată pentru sortare-etichetare care imprimă valoarea masei fiecărui produs.
    2.5. aparat pentru etichetarea masei/preţului: aparat de cântărit cu funcţionare automată pentru sortare-etichetare care imprimă valoarea masei şi a preţului fiecărui produs.
    2.6. dozator gravimetric cu funcţionare automată: aparat de cântărit cu funcţionare automată care umple recipiente cu o masă predeterminată şi practic constantă dintr-un produs în vrac.
    2.7. totalizator discontinuu: aparat de cântărit cu funcţionare automată care determină masa unui produs în vrac, prin subdivizare în sarcini discrete. Aparatul măsoară masa fiecărei sarcini discrete şi calculează masa totala. Fiecare sarcină discretă este apoi descărcată sub formă de vrac.
    2.8. totalizator continuu (cântar de bandă): aparat de cântărit cu funcţionare automată care determină în mod continuu masa unei cantităţi de produs în vrac, pe o bandă transportoare, fără subdivizarea sistematică a produsului şi fară întreruperea mişcării benzii transportoare.
    2.9. instalaţie pentru cântărirea în mers a vagoanelor de cale ferată: aparat de cântărit cu funcţionare automată prevăzut cu un receptor de sarcină ce include şine pentru transportul vehiculelor de cale ferată.


    3. Cerinţe metrologice şi tehnice comune tuturor tipurilor de aparate de cântărit cu funcţionare automată
    3.1. Condiţii nominale de funcţionare
    Producătorul trebuie să specifice condiţiile nominale de funcţionare ale aparatului, după cum urmează:
    3.1.1. Pentru mărimea supusă măsurării:
    Domeniul de măsurare al aparatului, adică limitele minimă şi maximă de cântărire.

    3.1.2. Pentru mărimile de influenţă datorate alimentării electrice:
    În cazul alimentării
    în curent alternativ: tensiunea nominală de alimentare, sau
    limitele domeniului tensiunii de alimentare.
    În cazul alimentării
    în curent continuu: tensiunea nominală şi minimă de alimentare, sau
    limitele domeniului tensiunii de alimentare.

    3.1.3. Pentru mărimile de influenţă de natură mecanică şi climatică
    Producătorul trebuie să specifice temperatura limită superioară şi temperatura limită inferioară de funcţionare a aparatului. Dacă nu se specifică altceva în cerinţele corespunzătoare fiecărei categorii de aparate din prezenta normă, aceste limite specificate de producător pot fi oricare din limitele prezentate în tabelul 1 de la pct. 2.1.3.1. din NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, cu condiţia ca intervalul minim de temperatură să fie de 30°C.
    Pentru aparatele care sunt utilizate în condiţii de solicitare mecanică specială, de exemplu aparate incorporate în vehicule (condiţii de mediu mecanic clasă M1 din NML 001-05), producătorul trebuie să definească condiţiile mecanice de utilizare.

    3.1.4. Pentru alte mărimi de influenţă (dacă este cazul)
    - viteza sau vitezele de funcţionare,
    – caracteristicile produsului sau produselor de cântărit, etc,



    3.2. Repetabilitate
    Pentru un aparat afectat de erori aleatoare semnificative, diferenţa între valorile medii ale seriilor de rezultate consecutive trebuie să fie mică în comparaţie cu eroarea maximă tolerată.

    3.3. Adecvare
    3.3.1. Aparatele trebuie să fie prevăzute cu mijloace pentru limitarea efectelor datorate înclinării, încărcării şi vitezei de funcţionare, astfel încât erorile maxime tolerate să nu fie depăşite în condiţii nominale de funcţionare.
    3.3.2. Pentru a permite aparatului respectarea erorilor maxime tolerate în timpul funcţionării normale, trebuie prevăzute facilităţi adecvate pentru manipularea materialelor.
    3.3.3. Orice interfaţa de comandă la dispoziţia operatorului trebuie să fie explicită şi eficientă.
    3.3.4. Integritatea afişajului (dacă există) trebuie să poată fi verificată de către operator.
    3.3.5. Pentru a permite aparatului respectarea erorilor maxime tolerate în timpul funcţionării normale, trebuie prevăzută o funcţie adecvată pentru a asigura reglarea la zero.
    3.3.6. Rezultatele situate în afara domeniului de măsurare trebuie să fie semnalate distinct atunci când sunt tipărite.

    3.4. Informaţii furnizate de mijlocul de măsurare şi informaţii însoţitoare
    3.4.1. Un aparat trebuie să poarte următoarele inscripţii:
    - marca sau numele producătorului;
    – clasa de exactitate:
    – domeniul de măsurare;
    – valoarea diviziunii;
    plus, după caz:

    – date referitoare la condiţiile de utilizare;
    – tipul şi seria aparatului;
    – numărul aprobării de model
    – informaţii precizând dacă dispozitivele suplimentare, care furnizează rezultate metrologice, satisfac cerinţele prezentei norme.

    3.4.2. Când un aparat are dimensiuni prea mici sau este produs dintr-un material prea sensibil pentru a permite să fie inscripţionat cu informaţiile cerute, containerul şi/sau documentaţia care îl însoţeşte trebuie să fie inscripţionate într-o manieră corespunzătoare, conform punctului 3.4.1. din prezenta normă.
    3.4.3. Un aparat trebuie să fie însoţit de informaţii despre modul său de funcţionare. Informaţiile, concentrate într-un manual de utilizare, pot include, după caz:
    - condiţiile nominale de funcţionare:
    – limitele superioare şi inferioare de temperatură şi umiditate pentru funcţionarea aparatului;
    – montarea în spaţii închise sau deschise;
    – instrucţiuni privind instalarea, întreţinerea, repararea, reglajele admise;
    – instrucţiuni privind utilizarea corectă şi condiţiile speciale de utilizare.

    3.4.4. Unităţile de măsură folosite şi simbolurile lor trebuie să fie în concordantă cu dispoziţiile legale privind unităţile de măsură şi simbolurile lor în domeniul mase.

    3.5. Posibilitatea evaluării conformităţii
    3.5.1. Un aparat trebuie să fie conceput astfel încât să permită evaluarea imediată a conformităţii sale atât cu cerinţele NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal" cât şi cu cerinţele prezentei norme de metrologie legală.
    3.5.2. Modulele de evaluare a conformităţii sunt următoarele:
    - încercarea aparatului în vederea obţinerii aprobării de model,
    – verificarea metrologică iniţială pentru aparatele care au aprobare de model şi
    – verificarea metrologică periodică.



    4. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice aparatelor de cântărit cu funcţionare automată pentru sortare-etichetare
    4.1. Clase de exactitate
    4.1.1. Aparatele sunt împărţite în categorii principale indicate prin litere majuscule:
    X sau Y, conform specificaţiei producătorului.

    4.1.2. Fiecare din aceste categorii principale este împărţită în patru clase de exactitate:
    XI, XII, XIII şi XIIII şi Y(I), (YII), Y(a) şi Y(b), care trebuie specificate de producător.


    4.2. Aparate din categoria X
    4.2.1. Categoria X se aplică aparatelor utilizate pentru verificarea produselor preambalate realizate în conformitate cu cerinţele prevăzute în reglementările în vigoare aplicabile cu privire la preambalate.
    4.2.2. Simbolul clasei de exactitate este completat cu factorul de desemnare a clasei de exactitate (x), care cuantifică abaterea standard maximă tolerată aşa cum este specificat la pct. 4.4.2.
    Producătorul trebuie să specifice factorul de desemnare a clasei de exactitate (x), unde x trebuie să fie ≤ 2 şi de forma 1 x 10^k, 2x 10^k sau 5 x 10^k, unde k este un număr întreg, negativ sau zero.


    4.3. Aparate din categoria Y
    Categoria Y se aplică tuturor celorlalte aparate pentru sortare-etichetare cu funcţionare automată.

    4.4. Erori, maxime tolerate
    4.4.1. Eroarea medie maximă tolerată pentru aparate din categoria X/ Eroarea maximă tolerată pentru aparate din categoria Y.
    Tabelul 1 - Erori maxime tolerate

┌─────────────────────────────────────┬────────┬────────┐
│Sarcina netă (m) în diviziuni de │Eroarea │Eroarea │
│verificare (c) │medie │maximă │
├───┬─────┬───┬────┬────┬───┬─────┬───┤maximă │tolerată│
│XI │Y(I) │XII│Y │XIII│Y │XIIII│Y │tolerată│Y │
│ │ │ │(II)│ │(a)│ │(b)│X │ │
├───┴─────┼───┴────┼────┴───┼─────┴───┼────────┼────────┤
│0 < m ≤ │0 < m ≤ │0 < m ≤ │0 < m ≤ │± 0,5 e │± 1 e │
│50000 │5000 │500 │50 │ │ │
├─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│50000 │5000 <m │50O < m │50 < m ≤ │± 1,0 e │± 1,5 e │
│<m≤200000│<20000 │< 2000 │200 │ │ │
├─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│200000 < │20000 <m│2000 <m │200 <m ≤ │± 1,5 e │± 2 e │
│m │≤100 │≤10000 │1000 │ │ │
└─────────┴────────┴────────┴─────────┴────────┴────────┘


    4.4.2. Abaterea standard
    Valoarea maximă tolerată a abaterii standard pentru aparatele din clasa X (x) este rezultatul înmulţirii factorului (x) cu valoarea din tabelul 2.

    Tabelul 2 - Abaterea standard

┌───────────┬──────────────────────────┐
│Sarcina │Abaterea standard maximă │
│netă(m) │tolerată pentru clasa X(I)│
├───────────┼──────────────────────────┤
│m ≤ 50 g │0,48 % │
├───────────┼──────────────────────────┤
│50 g < m ≤ │0,24 g │
│100 g │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│100 g < m ≤│0,24 % │
│200 g │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│200 g < m ≤│0,48 g │
│300 g │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│300 g < m ≤│0,16 % │
│500 g │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│500 g < m ≤│0,8 g │
│1000 g │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│1000 g < m │0,08 % │
│≤ 10000 g │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│10000 g < m│8 g │
│≤ 15000 g │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│15000 g < m│0,053 % │
├───────────┴──────────────────────────┤
│Pentru clasa XI şi XII, (x) trebuie să│
│fie mai mic decât 1 │
│Pentru clasa XIII, (x) trebuie să nu │
│fie mai mare decât 1 │
│Pentru clasa XIIII, (x) trebuie să fie│
│mai mare decât 1 │
└──────────────────────────────────────┘


    4.4.3. Valoarea diviziunii de verificare - aparate cu un singur domeniu
    Tabelul 3 - Diviziunea de verificare - aparate cu un singur domeniu

┌───────────────┬──────────┬───────────┐
│ │Valoarea │Numărul de │
│Clase de │diviziunii│diviziuni │
│exactitate │de │de │
│ │verificare│verificare │
│ │ │n = Max/e │
├─────────┬─────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Minim │Maxim │
├─────┬───┼─────┼──────────┼───────────┤
│XI │Y │0,001│50000 │- │
│ │(I)│g ≤ e│ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │ │0,001│ │ │
│ │Y │g ≤ e│ │ │
│XII │(II│≤ │100 │100000 │
│ │ │0,05 │ │ │
│ │ │g │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │ │0,1 g│5000 │100000 │
│ │ │≤ e │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │Y │0,1 g│ │ │
│XIII │(a)│≤ e ≤│100 │10000 │
│ │ │2 g │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │ │5 g ≤│500 │10000 │
│ │ │e │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│XIIII│Y │5 g ≤│100 │1000 │
│ │(b)│e │ │ │
└─────┴───┴─────┴──────────┴───────────┘


    4.4.4. Valoarea diviziunii de verificare - aparate cu mai multe domenii
    Tabelul 4 - Diviziunea de verificare - aparate cu mai multe domenii

┌───────────────┬──────────┬───────────┐
│ │Valoarea │Numărul de │
│Clase de │diviziunii│diviziuni │
│exactitate │de │de │
│ │verificare│verificare │
│ │ │n = Max/e │
├─────────┬─────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Minim n = │Maxim n = │
│ │ │Max(i)/ e │Max(i)/ e │
│ │ │(i+1) │(i) │
├─────┬───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │Y │0,001│ │ │
│XI │(I)│g ≤ e│50000 │- │
│ │ │(1) │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │ │0,001│ │ │
│ │Y │g ≤ e│ │ │
│XII │(II│(i) ≤│5000 │100000 │
│ │ │0,05 │ │ │
│ │ │g │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │ │0,1 g│ │ │
│ │ │≤ e │5000 │100000 │
│ │ │(i) │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│ │Y │0,1 g│ │ │
│XIII │(a)│≤ e │500 │10000 │
│ │ │(i) │ │ │
├─────┼───┼─────┼──────────┼───────────┤
│XIIII│Y │5 g ≤│50 │1000 │
│ │(b)│e(i) │ │ │
└─────┴───┴─────┴──────────┴───────────┘

    Unde:
    i= 1,2, ..,r
    i = domeniu parţial de cântărire
    r - numărul total de domenii parţiale de cântărire
    (1) Pentru i = r, coloana corespunzătoare din tabelul 3 se aplică cu e înlocuit cu e(r)



    4.5. Domeniu de măsurare
    La specificarea domeniului de măsurare pentru aparatele clasa Y, producătorul trebuie să ia în considerare faptul că limita minimă de cântărire nu trebuie să fie mai mică decât:

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Pentru clasa Y(I):│ │
│Pentru clasa Y │100 e │
│(II): │20 e pentru 0,001 g│
│Pentru clasa Y(a):│≤ e ≤ 0,05 g, şi │
│Pentru clasa Y(b):│50 e pentru 0,1 g ≤│
│Aparate utilizate │e │
│pentru sortare, │20 e │
│de exemplu balanţe│10 e │
│poştale şi │5 e │
│bascule pentru │ │
│gunoi │ │
└──────────────────┴───────────────────┘



    4.6. Reglare dinamică
    4.6.1. Funcţia de reglare dinamică trebuie să fie activă în domeniul de cântărire specificat de producător.
    4.6.2. În cazul în care aparatul este prevăzut cu un dispozitiv de reglare dinamică pentru compensarea efectelor dinamice ale sarcinii aflate în mişcare, acesta trebuie să nu poată funcţiona în afara domeniului de cântărire şi trebuie să poată fi protejat.

    4.7. Funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă şi a perturbaţiilor electromagnetice
    4.7.1. Erori tolerate la funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă
    4.7.1.1. Pentru aparate din categoria X:
    - pentru funcţionare automată; conform specificaţiilor din tabelele 1 şi 2,
    – pentru cântărire statică, în funcţionare neautomată, conform specificaţiilor din tabelul 1.

    4.7.1.2. Pentru aparate din categoria Y:
    - pentru fiecare sarcină, în cântărire dinamică, conform specificaţiilor din tabelul 1,
    – pentru cântărire statică, în modul de funcţionare neautomată, conform specificaţiilor pentru categoria X din tabelul 1.


    4.7.2. Valoarea admisă a variaţiei datorate unei perturbaţii este de o diviziune de verificare.
    4.7.3. Intervalul de temperatură:
    - Pentru clasa XI şi Y(I) intervalul minim este de 5°C,
    – Pentru clasa XII şi Y(II) intervalul minim este de 15°C.



    5. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice dozatoarelor gravimetrice cu funcţionare automată
    5.1. Clase de exactitate
    5.1.1. Producătorul trebuie să specifice atât clasa de exactitate de referinţă Ref (x) cât şi clasa de exactitate de functionare X(x).
    5.1.2. Unui tip de aparat i se atribuie o clasă de exactitate de referinţă Ref (x), corespunzătoare celei mai bune exactităţi posibile pentru aparate de acest tip. După instalare, aparatelor individuale le sunt atribuite una sau mai multe clase de exactitate de funcţionare X(x), în funcţie de natura produsului de cântărit. Factorul de desemnare a clasei de exactitate (x) trebuie să fie ≤ 2 şi de forma 1x10^k, 2x10^k sau 5x 10^k unde k este un număr întreg, negativ sau zero.
    5.1.3. Clasa de exactitate de referinţă, Ref(x) este aplicabilă în cazul sarcinilor statice.
    5.1.4. Pentru clasa de exactitate de funcţionare X(x), X simbolizează relaţia dintre exactitate şi masa sarcinii, iar (x) este un multiplicator pentru limitele abaterii specificate la pct. 5.2.2.

    5.2. Erori şi abateri maxime tolerate
    5.2.1. Erori maxime tolerate pentru cântărirea statică
    5.2.1.1. În cazul sarcinilor statice, în condiţii nominale de funcţionare, eroarea maximă tolerată pentru clasa de exactitate de referinţă Ref (x) este 0,312 din abaterea maximă tolerată a fiecărei doze faţă de valoarea medie, indicată în tabelul 5, multiplicată cu factorul de desemnare a clasei de exactitate (x).
    5.2.1.2. Pentru aparatele la care dozarea se realizează din mai multe sarcini (de exemplu aparate de dozat cumulative sau cu combinaţii selective) abaterile maxime tolerate sunt egale cu exactitatea impusă dozelor aşa cum este specificat la pct. 5.2.2. (adică nu suma abaterii maxime tolerate pentru fiecare sarcină individuală).

    5.2.2. Abaterea faţă de valoarea medie a dozelor
    Tabelul 5 - Abaterea maxima tolerată faţă de valoarea medie a dozelor

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Valoarea │Abaterea maximă tolerată │
│masei │pentru fiecare doză faţă │
│dozelor, m│de valoarea medie, pentru │
│(g) │clasa X(I) │
├──────────┼───────────────────────────┤
│m ≤ 50 │7,2 % │
├──────────┼───────────────────────────┤
│50 < m ≤ │3,6 g │
│100 │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│100 < m ≤ │3,6 % │
│200 │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│200 < m ≤ │7,2 g │
│300 │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│300 < m ≤ │2,4 % │
│500 │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│500 < m ≤ │12 g │
│1000 │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│1000 < m ≤│1,2 % │
│10000 │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│10000 < m │120 g │
│≤ 15000 │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│15000 < m │0,8 % │
├──────────┴───────────────────────────┤
│NOTĂ: Valoarea calculată a abaterii │
│fiecărei doze faţă de medie poate fi │
│ajustata pentru a lua în considerare │
│efectul datorat dimensiunii │
│particulelor materialului │
└──────────────────────────────────────┘


    5.2.3. Eroarea maximă tolerată a valorii predeterminate (eroare de reglare)
    În cazul aparatelor pentru care este posibilă predeterminarea masei dozei, diferenţa maximă între valoarea predeterminata şi valoarea medie a masei dozelor trebuie să nu depăşească 0,312 din abaterea maximă, tolerată a fiecărei doze faţă de valoarea medie, aşa cum este indicată în tabelul 5.


    5.3. Funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă şi a perturbaţiilor electromagnetice
    5.3.1. Erorile maxime tolerate la funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă sunt cele specificate la pct. 5.2.1.
    5.3.2. Valoarea admisă a variaţiei datorate unei perturbaţii este o modificare a indicaţiei pentru cântărire statică egala cu eroarea maximă tolerată specificată la pct. 5.2.1., calculată pentru doza nominală minima, sau o modificare ce are un efect echivalent asupra dozei în cazul aparatelor care efectuează dozarea din mai multe sarcini. Valoarea calculată a variaţiei admise trebuie rotunjită la valoarea imediat superioară corespunzătoare unui număr întreg de diviziuni (d).
    5.3.3. Producătorul trebuie să specifice valoare nominală minimă a dozei.


    6. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice totalizatoarelor discontinue
    6.1. Clase de exactitate
    Aparatele sunt împărţite în patru clase, după cum urmează:
    0,2; 0,5; 1; 2.


    6.2. Erori maxime tolerate
    Tabelul 6 - Erori maxime tolerate

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Clasa de │Eroarea maximă tolerată │
│exactitate│pentru sarcina totalizată │
├──────────┼───────────────────────────┤
│0,2 │± 0,10 % │
├──────────┼───────────────────────────┤
│0,5 │± 0,25 % │
├──────────┼───────────────────────────┤
│1 │± 0,50 % │
├──────────┼───────────────────────────┤
│2 │± 1,00 % │
└──────────┴───────────────────────────┘


    6.3. Valoarea diviziunii de totalizare
    Valoarea diviziunii de totalizare [d(t)] trebuie să fie cuprinsă între valorile următoare:
    0,01 % Max ≤ d(t) ≤ 0,2 % Max


    6.4. Sarcina totalizată minimă
    Sarcina totalizată minimă [Σ(min)] trebuie să nu fie mai mică decât sarcina pentru care eroarea maximă tolerată este egală cu valoarea diviziunii de totalizare [d(t)] şi nici mai mică decât sarcina minimă specificată de producător.

    6.5. Reglarea la zero
    Aparatele care nu tarează după fiecare descărcare trebuie să fie prevăzute cu un dispozitiv de reglare la zero. Funcţionarea aparatului în regim automat trebuie inhibată în cazul în care indicaţia la zero variazâ cu:
    - 1 d(t) în cazul aparatelor cu dispozitiv de reglare la zero automat,
    – 0,5 d(t) în cazul aparatelor cu dispozitiv de reglare la zero semiautomat sau neautomat.


    6.6. Interfaţa cu operatorul
    În timpul funcţionării automate, reglajele efectuate de către operator şi reiniţializarea (resetarea) trebuie să nu fie posibile.

    6.7. Tipărirea rezultatelor
    În cazul aparatelor prevăzute cu dispozitiv de tipărire, aducerea la zero a sarcinii totalizate trebuie nu să fie posibilă până în momentul în care se tipăreşte sarcina totalizată. În cazul unei întreruperi a funcţionării automate, sarcina totalizată trebuie tipărită.

    6.8. Funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă şi a perturbaţiilor electromagnetice
    6.8.1. Erorile maxime tolerate la funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă sunt cele specificate în tabelul 7.
    Tabelul 7 - Erorile maxime tolerate la funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă

┌───────────────────────┬──────────────┐
│Sarcina (m) exprimată │Eroarea maximă│
│în diviziuni de │tolerată │
│totalizare [d(t)] │ │
├───────────────────────┼──────────────┤
│0 < m ≤ 500 │± 0,5 d(t) │
├───────────────────────┼──────────────┤
│500 < m ≤ 2000 │± 1,0 d(t) │
├───────────────────────┼──────────────┤
│2000 < m ≤ 10000 │± 1,5 d(t) │
└───────────────────────┴──────────────┘


    6.8.2. Valoarea admisă a variaţiei datorate unei perturbaţii este egală cu o diviziune de totalizare pentru orice indicaţie de masă şi orice sarcină totalizată memorată.


    7. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice totalizatoarelor continue (cântarelor de bandă)
    7.1. Clase de exactitate
    Aparatele sunt împărţite în trei clase, după cum urmează:
    0,5; 1; 2.


    7.2. Domeniul de măsurare
    7.2.1. Producătorul trebuie să specifice domeniul de măsurare, sarcina minimă totalizată şi raportul dintre sarcina netă minimă a unităţii de cântărire şi limita maximă.
    7.2.2. Sarcina minimă totalizată Σ(min) trebuie să nu fie mai mică decât:
    - 800 d pentru aparatele clasă 0,5;
    – 400 d pentru aparatele clasă 1;
    – 200 d pentru aparatele clasă 2,
    Unde d este diviziunea de totalizare a dispozitivului de totalizare generală.


    7.3. Eroarea maximă tolerată
    Tabelul 8 - Eroarea maximă tolerată

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Clasa de │Eroarea maximă tolerată │
│exactitate│pentru sarcina totalizată │
├──────────┼───────────────────────────┤
│0,5 │± 0,25 % │
├──────────┼───────────────────────────┤
│1 │± 0,5 % │
├──────────┼───────────────────────────┤
│2 │± 1,0 % │
└──────────┴───────────────────────────┘


    7.4. Viteza benzii
    Producătorul trebuie să specifice viteza benzii transportoare. Atât pentru cântarele de bandă cu viteză constantă cât şi pentru cântarele de bandă cu viteză variabilă, care au comandă manuală pentru reglarea vitezei, viteza trebuie să nu varieze cu mai mult de 5% din valoare nominală. Produsul de cântărit trebuie să nu aibă o viteză diferită de viteza benzii.

    7.5. Dispozitiv de totalizare generală
    Aducerea la zero a dispozitivului de totalizare generală trebuie să nu fie posibilă.

    7.6. Funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă şi a perturbaţiilor electromagnetice
    7.6.1. Erorile maxime tolerate la funcţionarea în prezenţa unui factor de influenţă, pentru o sarcină care nu este mai mică decât Σ(min) este de 0,7 din valoarea corespunzătoare specificată în tabelul 8, rotunjită la o valoare corespunzătoare celui mai apropiat număr întreg de diviziuni de totalizare (d).
    7.6.2. Valoarea admisă a variaţiei datorate unei perturbaţii este de 0,7 din eroarea corespunzătoare specificată în tabelul 8, pentru o sarcină egală cu Σ(min) pentru clasa de exactitate specificată a cântarului de banda, rotunjită la valoarea imediat superioară corespunzătoare unui număr întreg de diviziuni (d).


    8. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice instalaţiilor pentru cântărirea în mers a vagoanelor de cale ferată
    8.1. Clase de exactitate
    Instalaţiile sunt împărţite în patru clase, după cum urmează:
    0.2; 0.5; 1; 2.


    8.2. Erorile maxime tolerate
    8.2.1. Erorile maxime tolerate pentru cântărirea în mers a unui vagon de cale ferată sunt specificate în tabelul 9.
    Tabelul 9 - Erorile maxime tolerate pentru cântârirea în mers

┌─────────────────┬────────────────────┐
│Clasa de │Eroarea maximă │
│exactitate │tolerată │
├─────────────────┼────────────────────┤
│0,2 │± 0,1 % │
├─────────────────┼────────────────────┤
│0,5 │± 0,25 % │
├─────────────────┼────────────────────┤
│1 │± 0,5 % │
├─────────────────┼────────────────────┤
│2 │± 1,0 % │
└─────────────────┴────────────────────┘


    8.2.2. Eroarea maximă tolerată pentru cântărirea în mers a vagoanelor cuplate sau necuplate este cea mai mare dintre următoarele valori:
    - valoarea calculată conform tabelului 9, rotunjită la o valoare corespunzătoare celui mai apropiat număr întreg de diviziuni;
    – valoarea calculată conform tabelului 9, rotunjită la o valoare corespunzătoare celui mai apropiat număr întreg de diviziuni, pentru masa unui vagon egală cu 35 % din masa maximă a vagonului (specificată în inscripţii);
    – o diviziune (d).

    8.2.3. Eroarea maximă tolerată pentru cântărirea în mers a unui tren este cea mai mare dintre următoarele valori:
    - valoarea calculată conform tabelului 9, rotunjită la o valoare corespunzătoare celui mai apropiat număr întreg de diviziuni;
    – valoarea calculată conform tabelului 9, pentru masa unui vagon egală cu 35 % din masa maximă a vagonului (specificată în inscripţii), înmulţită cu numărul vagoanelor de referinţă din tren (nu mai mult de 10) şi rotunjită la o valoare corespunzătoare celui mai apropiat număr întreg de diviziuni;
    – o diviziune (d) pentru fiecare vagon din tren, dar fară a depăşi 10 d.

    8.2.4. În cazul cântăririi vagoanelor cuplate, erorile pentru maximum 10% din rezultatele cântăririi obţinute din una sau mai multe treceri ale trenului pot depăşi eroarea maximă tolerată aplicabilă, specificată la pct. 8.2.2, dar nu pot depăşi dublul erorii maxime tolerate.

    8.3. Valoarea diviziunii
    Relaţia dintre clasa de exactitate şi valoarea diviziunii trebuie să fie cea specificată în tabelul 10.

    Tabelul 10 - Valoarea diviziunii

┌─────────────────┬────────────────────┐
│Clasa de │Valoarea diviziunii │
│exactitate │(d) │
├─────────────────┼────────────────────┤
│0,2 │d ≤ 50 kg │
├─────────────────┼────────────────────┤
│0,5 │d ≤ 100 kg │
├─────────────────┼────────────────────┤
│1 │d ≤ 200 kg │
├─────────────────┼────────────────────┤
│2 │d ≤ 500 kg │
└─────────────────┴────────────────────┘


    8.4. Domeniul de cântărire
    8.4.1. Limita minimă de cântărire trebuie să nu fie mai mică de 1 t şi nici mai mare decât valoarea rezultată, în urmă împărţirii masei minime a vagonului la numărul de cântăriri parţiale.
    8.4.2. Masa minimă a vagonului trebuie să nu fie mai mica de 50 d.

    8.5. Funcţionarea în prezenţa factorilor de influenţă şi a perturbaţiilor electromagnetice
    8.5.1. Erorile maxime tolerate la funcţionarea în prezenta unui factor de influenţă sunt cele specificate în tabelul 11.
    Tabelul 11 - Erorile maxime tolerate la funcţionarea în prezenţa unui factor de influenţă

┌──────────────────────┬───────────────┐
│Sarcina (m) exprimată │Eroarea maximă │
│în diviziuni │tolerată │
├──────────────────────┼───────────────┤
│0 < m ≤ 500 │± 0,5 d │
├──────────────────────┼───────────────┤
│500 < m ≤ 2000 │± 1,0 d │
├──────────────────────┼───────────────┤
│2000 < m ≤ 10000 │± 1,5 d │
└──────────────────────┴───────────────┘


    8.5.2. Valoarea admisă a variaţiei datorate unei perturbaţii este egală cu o diviziune


    9. Atestarea legalităţii
    9.1. Atestarea legalităţii unui aparat se realizează numai după demonstrarea conformităţii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile prevăzute în prezenta norma de metrologie legală, conform tabelelor 12...16, de mai jos.
    9.2. Conformitatea unui mijloc de măsurare cu toate obligaţiile prevăzute în prezenta normă se atestă prin marcaje metrologice: marcajul aprobării de model şi marcajul de verificare iniţială sau periodică. Marcajele metrologice pot fi însoţite, după caz, de documente specifice: certificate de aprobare de model şi buletine de verificare.
    9.3. Marcajul aprobării de model se aplică de către, sau sub responsabilitatea producătorului, în conformitate cu prevederile certificatului aprobării de model. Marcajul de verificare se aplică, de către laboratorul autorizat care a efectuat verificarea. Totodată se aplică o sigilare prin utilizarea unor mijloace şi metode destinate să împiedice intervenţiile neautorizate asupra mijlocului de măsurare verificat.
    9.4. Este interzisă aplicarea marcajelor într-o manieră care ar putea să provoace confuzii privind semnificaţia, forma, vizibilitatea sau claritatea lor.
    9.5. În cazul unui mijloc de măsurare constituit dintr-un set de dispozitive şi/sau subansambluri care funcţionează împreună, marcajele se aplică pe dispozitivul/subansamblul principal al mijlocului de măsurare.
    Tabelul 12 - Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile aparatelor pentru sortare-etichetare

┌────┬────────────────┬───────┬───────────────────────────┐
│ │ │Punctul│Modalităţi de control │
│ │ │din │aplicabile la │
│Nr. │Cerinţa │norma ├────────┬──────────────────┤
│crt.│esenţială │de │ │Verificare │
│ │ │metro- │Aprobare│metrologică │
│ │ │logie │de model├────────┬─────────┤
│ │ │legală │ │iniţială│periodică│
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Informaţii │2.9/NML│ │ │ │
│ │inscrip- │001-05 │ │ │ │
│ │ţionate pe │3.1/NML│ │ │ │
│ │aparat │008-05 │ │ │ │
│ │şi informaţii │3.4/NML│ │ │ │
│1 │înso- │008-05 │X │X │X │
│ │ţitoare │4.1/NML│ │ │ │
│ │(specifica- │008-05 │ │ │ │
│ │ţii ale │4.5/NML│ │ │ │
│ │producăto- │008-05 │ │ │ │
│ │rului) │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Verificarea con-│1.10/ │ │ │ │
│2 │strucţiei │NML │X │X │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.7/NML│ │ │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
│3 │Adecvare ├───────┤X │X │X │
│ │ │4.6/NML│ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Protecţie │ │ │ │ │
│ │împotriva │ │ │ │ │
│ │intervenţiilor │ │ │ │ │
│4 │neautorizate şi │2.8/NML│X │ │ │
│ │a │001-05 │ │ │ │
│ │degradării │ │ │ │ │
│ │infor- │ │ │ │ │
│ │maţiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Indicarea │2.10/ │ │ │ │
│5 │rezultă- │NML │X │X │X │
│ │tului măsurării │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Prelucrarea │ │ │ │ │
│ │ulte- │ │ │ │ │
│ │rioară a │ │ │ │ │
│ │informa- │ │ │ │ │
│ │ţiilor de │2.11/ │ │ │ │
│6 │măsurare │NML │X │X │X │
│ │pentru │001-05 │ │ │ │
│ │încheierea │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei │ │ │ │ │
│ │comer- │ │ │ │ │
│ │ciale │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.12/ │ │ │ │
│ │Posibilitatea │NML │ │ │ │
│7 │evaluării │001-05 │X │ │ │
│ │confor- │3.5.1/ │ │ │ │
│ │mităţii │NML │ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Erori în │ │ │ │ │
│ │condiţii │2.1.1/ │ │ │ │
│ │nominale de │NML │ │ │ │
│8 │func- │001-05 │X │X │X │
│ │ţionare, fără │4.4/NML│ │ │ │
│ │per- │008-05 │ │ │ │
│ │turbaţii │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Funcţionarea în │ │ │ │ │
│ │prezenţa │ │ │ │ │
│ │factorilor │4.4/NML│ │ │ │
│9 │de influenţă şi │008-05 │X*1) │ │ │
│ │a │ │ │ │ │
│ │perturbaţiilor │ │ │ │ │
│ │electromagnetice│ │ │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┴────────┴─────────┘

    *1) Evaluările la factori de influenţă de natură electrică şi la perturbaţii electrice se efectuează numai la aparatele prevăzute cu dispozitive electrice şi electronice.

    Tabelul 13 - Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile dozatoarelor gravimetrice cu funcţionare automată

┌────┬────────────────┬───────┬───────────────────────────┐
│ │ │Punctul│Modalităţi de control │
│ │ │din │aplicabile la │
│Nr. │Cerinţa │norma ├────────┬──────────────────┤
│crt.│esenţială │de │ │Verificare │
│ │ │metro- │Aprobare│metrologică │
│ │ │logie │de model├────────┬─────────┤
│ │ │legală │ │iniţială│periodică│
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Informaţii │2.9/NML│ │ │ │
│ │inscrip- │001-05 │ │ │ │
│ │ţionate pe │3.1/NML│ │ │ │
│ │aparat │008-05 │ │ │ │
│ │şi informaţii │3.4/NML│ │ │ │
│1 │înso- │008-05 │X │X │X │
│ │ţitoare │5.1.1/ │ │ │ │
│ │(specifica- │NML │ │ │ │
│ │ţii ale │008-05 │ │ │ │
│ │producăto- │5.3.3/ │ │ │ │
│ │rului) │NML │ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Verificarea con-│1.10/ │ │ │ │
│2 │strucţiei │NML │X │X │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│3 │Adecvare │2.7/NML│X │X │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Protecţie │ │ │ │ │
│ │împotriva │ │ │ │ │
│ │intervenţiilor │ │ │ │ │
│4 │neautorizate şi │2.8/NML│X │ │ │
│ │a │001-05 │ │ │ │
│ │degradării │ │ │ │ │
│ │infor- │ │ │ │ │
│ │maţiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Indicarea │2.10/ │ │ │ │
│5 │rezultă- │NML │X │X │X │
│ │tului măsurării │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Prelucrarea │ │ │ │ │
│ │ulte- │ │ │ │ │
│ │rioară a │ │ │ │ │
│ │informa- │ │ │ │ │
│ │ţiilor de │2.11/ │ │ │ │
│6 │măsurare │NML │X │X │X │
│ │pentru │001-05 │ │ │ │
│ │încheierea │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei │ │ │ │ │
│ │comer- │ │ │ │ │
│ │ciale │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.12/ │ │ │ │
│ │Posibilitatea │NML │ │ │ │
│7 │evaluării │001-05 │X │ │ │
│ │confor- │3.5.1/ │ │ │ │
│ │mităţii │NML │ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Erori în │ │ │ │ │
│ │condiţii │2.1.1/ │ │ │ │
│ │nominale de │NML │ │ │ │
│8 │func- │001-05 │X │X │X │
│ │ţionare, fără │5.2/NML│ │ │ │
│ │per- │008-05 │ │ │ │
│ │turbaţii │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Funcţionarea în │ │ │ │ │
│ │prezenţa │ │ │ │ │
│ │factorilor │5.3/NML│ │ │ │
│9 │de influenţă şi │008-05 │X*1) │ │ │
│ │a │ │ │ │ │
│ │perturbaţiilor │ │ │ │ │
│ │electromagnetice│ │ │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┴────────┴─────────┘

    *1) Evaluările la factori de influenţă de natură electrică şi la perturbaţii electrice se efectuează numai la aparatele prevăzute cu dispozitive electrice şi electronice.

    Tabelul 14 - Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile totalizatoarelor discontinue

┌────┬────────────────┬───────┬───────────────────────────┐
│ │ │Punctul│Modalităţi de control │
│ │ │din │aplicabile la │
│Nr. │Cerinţa │norma ├────────┬──────────────────┤
│crt.│esenţială │de │ │Verificare │
│ │ │metro- │Aprobare│metrologică │
│ │ │logie │de model├────────┬─────────┤
│ │ │legală │ │iniţială│periodică│
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Informaţii │2.9/NML│ │ │ │
│ │inscrip- │001-05 │ │ │ │
│ │ţionate pe │3.1/NML│ │ │ │
│ │aparat │008-05 │ │ │ │
│ │şi informaţii │3.4/NML│ │ │ │
│1 │înso- │008-05 │X │X │X │
│ │ţitoare │6.1/NML│ │ │ │
│ │(specifica- │008-05 │ │ │ │
│ │ţii ale │6.3/NML│ │ │ │
│ │producăto- │008-05 │ │ │ │
│ │rului) │6.4/NML│ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Verificarea con-│1.10/ │ │ │ │
│2 │strucţiei │NML │X │X │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.7/NML│ │ │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
│ │ │6.5/NML│ │ │ │
│3 │Adecvare │008-05 │X │X │ │
│ │ │6.6/NML│ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
│ │ │6.7/NML│ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Protecţie │ │ │ │ │
│ │împotriva │ │ │ │ │
│ │intervenţiilor │ │ │ │ │
│4 │neautorizate şi │2.8/NML│X │ │ │
│ │a │001-05 │ │ │ │
│ │degradării │ │ │ │ │
│ │infor- │ │ │ │ │
│ │maţiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Indicarea │2.10/ │ │ │ │
│5 │rezultă- │NML │X │X │X │
│ │tului măsurării │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Prelucrarea │ │ │ │ │
│ │ulte- │ │ │ │ │
│ │rioară a │ │ │ │ │
│ │informa- │ │ │ │ │
│ │ţiilor de │2.11/ │ │ │ │
│6 │măsurare │NML │X │X │X │
│ │pentru │001-05 │ │ │ │
│ │încheierea │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei │ │ │ │ │
│ │comer- │ │ │ │ │
│ │ciale │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.12/ │ │ │ │
│ │Posibilitatea │NML │ │ │ │
│7 │evaluării │001-05 │X │ │ │
│ │confor- │3.5.1/ │ │ │ │
│ │mităţii │NML │ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Erori în │ │ │ │ │
│ │condiţii │2.1.1/ │ │ │ │
│ │nominale de │NML │ │ │ │
│8 │func- │001-05 │X │X │X │
│ │ţionare, fără │6.2/NML│ │ │ │
│ │per- │008-05 │ │ │ │
│ │turbaţii │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Funcţionarea în │ │ │ │ │
│ │prezenţa │ │ │ │ │
│ │factorilor │6.8/NML│ │ │ │
│9 │de influenţă şi │008-05 │X*1) │ │ │
│ │a │ │ │ │ │
│ │perturbaţiilor │ │ │ │ │
│ │electromagnetice│ │ │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┴────────┴─────────┘

    *1) Evaluările la factori de influenţă de natură electrică şi la perturbaţii electrice se efectuează numai la aparatele prevăzute cu dispozitive electrice şi electronice.

    Tabelul 15 - Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile totalizatoarelor continue

┌────┬────────────────┬───────┬───────────────────────────┐
│ │ │Punctul│Modalităţi de control │
│ │ │din │aplicabile la │
│Nr. │Cerinţa │norma ├────────┬──────────────────┤
│crt.│esenţială │de │ │Verificare │
│ │ │metro- │Aprobare│metrologică │
│ │ │logie │de model├────────┬─────────┤
│ │ │legală │ │iniţială│periodică│
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Informaţii │2.9/NML│ │ │ │
│ │inscrip- │001-05 │ │ │ │
│ │ţionate pe │3.1/NML│ │ │ │
│ │aparat │008-05 │ │ │ │
│ │şi informaţii │3.4/NML│ │ │ │
│1 │înso- │008-05 │X │X │X │
│ │ţitoare │7.1/NML│ │ │ │
│ │(specifica- │008-05 │ │ │ │
│ │ţii ale │7.2/NML│ │ │ │
│ │producăto- │008-05 │ │ │ │
│ │rului) │7.4/NML│ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Verificarea con-│1.10/ │ │ │ │
│2 │strucţiei │NML │X │X │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.7/NML│ │ │ │
│3 │Adecvare │001-05 │X │X │ │
│ │ │7.5/NML│ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Protecţie │ │ │ │ │
│ │împotriva │ │ │ │ │
│ │intervenţiilor │ │ │ │ │
│4 │neautorizate şi │2.8/NML│X │ │ │
│ │a │001-05 │ │ │ │
│ │degradării │ │ │ │ │
│ │infor- │ │ │ │ │
│ │maţiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Indicarea │2.10/ │ │ │ │
│5 │rezultă- │NML │X │X │X │
│ │tului măsurării │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Prelucrarea │ │ │ │ │
│ │ulte- │ │ │ │ │
│ │rioară a │ │ │ │ │
│ │informa- │ │ │ │ │
│ │ţiilor de │2.11/ │ │ │ │
│6 │măsurare │NML │X │X │X │
│ │pentru │001-05 │ │ │ │
│ │încheierea │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei │ │ │ │ │
│ │comer- │ │ │ │ │
│ │ciale │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.12/ │ │ │ │
│ │Posibilitatea │NML │ │ │ │
│7 │evaluării │001-05 │X │ │ │
│ │confor- │3.5.1/ │ │ │ │
│ │mităţii │NML │ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Erori în │ │ │ │ │
│ │condiţii │2.1.1/ │ │ │ │
│ │nominale de │NML │ │ │ │
│8 │func- │001-05 │X │X │X │
│ │ţionare, fără │7.3/NML│ │ │ │
│ │per- │008-05 │ │ │ │
│ │turbaţii │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Funcţionarea în │ │ │ │ │
│ │prezenţa │ │ │ │ │
│ │factorilor │7.6/NML│ │ │ │
│9 │de influenţă şi │008-05 │X*1) │ │ │
│ │a │ │ │ │ │
│ │perturbaţiilor │ │ │ │ │
│ │electromagnetice│ │ │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┴────────┴─────────┘

    *1) Evaluările la factori de influenţă de natură electrică şi la perturbaţii electrice se efectuează numai la aparatele prevăzute cu dispozitive electrice şi electronice.

    Tabelul 16 - Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile instalaţiilor pentru cântărirea în mers a vagoanelor de cale ferată.

┌────┬────────────────┬───────┬───────────────────────────┐
│ │ │Punctul│Modalităţi de control │
│ │ │din │aplicabile la │
│Nr. │Cerinţa │norma ├────────┬──────────────────┤
│crt.│esenţială │de │ │Verificare │
│ │ │metro- │Aprobare│metrologică │
│ │ │logie │de model├────────┬─────────┤
│ │ │legală │ │iniţială│periodică│
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Informaţii │2.9/NML│ │ │ │
│ │inscrip- │001-05 │ │ │ │
│ │ţionate pe │3.1/NML│ │ │ │
│ │aparat │008-05 │ │ │ │
│ │şi informaţii │3.4/NML│ │ │ │
│1 │înso- │008-05 │X │X │X │
│ │ţitoare │8.1/NML│ │ │ │
│ │(specifica- │008-05 │ │ │ │
│ │ţii ale │8.4/NML│ │ │ │
│ │producăto- │008-05 │ │ │ │
│ │rului) │8.3/NML│ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Verificarea con-│1.10/ │ │ │ │
│2 │strucţiei │NML │X │X │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│3 │Adecvare │2.7/NML│X │X │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Protecţie │ │ │ │ │
│ │împotriva │ │ │ │ │
│ │intervenţiilor │ │ │ │ │
│4 │neautorizate şi │2.8/NML│X │ │ │
│ │a │001-05 │ │ │ │
│ │degradării │ │ │ │ │
│ │infor- │ │ │ │ │
│ │maţiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Indicarea │2.10/ │ │ │ │
│5 │rezultă- │NML │X │X │X │
│ │tului măsurării │001-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Prelucrarea │ │ │ │ │
│ │ulte- │ │ │ │ │
│ │rioară a │ │ │ │ │
│ │informa- │ │ │ │ │
│ │ţiilor de │2.11/ │ │ │ │
│6 │măsurare │NML │X │X │X │
│ │pentru │001-05 │ │ │ │
│ │încheierea │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei │ │ │ │ │
│ │comer- │ │ │ │ │
│ │ciale │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │ │2.12/ │ │ │ │
│ │Posibilitatea │NML │ │ │ │
│7 │evaluării │001-05 │X │ │ │
│ │confor- │3.5.1/ │ │ │ │
│ │mităţii │NML │ │ │ │
│ │ │008-05 │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Erori în │ │ │ │ │
│ │condiţii │2.1.1/ │ │ │ │
│ │nominale de │NML │ │ │ │
│8 │func- │001-05 │X │X │X │
│ │ţionare, fără │8.2/NML│ │ │ │
│ │per- │008-05 │ │ │ │
│ │turbaţii │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┤
│ │Funcţionarea în │ │ │ │ │
│ │prezenţa │ │ │ │ │
│ │factorilor │8.5/NML│ │ │ │
│9 │de influenţă şi │008-05 │X*1) │ │ │
│ │a │ │ │ │ │
│ │perturbaţiilor │ │ │ │ │
│ │electromagnetice│ │ │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┴────────┴─────────┘

    *1) Evaluările la factori de influenţă de natură electrică şi la perturbaţii electrice se efectuează numai la aparatele prevăzute cu dispozitive electrice şi electronice.



    ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016