Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ DE METROLOGIE LEGALĂ din 29 noiembrie 2005  NML 026-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ DE METROLOGIE LEGALĂ din 29 noiembrie 2005 NML 026-05 "Transformatoare pentru măsurare"

EMITENT: Biroul Român de Metrologie Legală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1115 bis din 9 decembrie 2005
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 324 din 29 noiembrie 2005, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1115 din 9 decembrie 2005.
──────────
    1. Domeniul de aplicare.
    1.1. Prezenta normă de metrologie legală stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice pe care trebuie să le îndeplinească transformatoarele pentru măsurare (de curent şi de tensiune) pentru a asigura, în combinaţie cu contoarele de energie electrică adecvate, desfăşurarea corectă a tranzacţiilor comerciale cu energie electrică. Norma prevede şi modalitatile de atestare a legalităţii transformatoarelor pentru măsurare în scopul introducerii lor pe piaţă, punerii în funcţie sau utilizării în tranzacţii comerciale.
    1.2. Pentru a putea fi introduse pe piaţă, puse în funcţie sau utilizate în măsurările de interes public, transformatoarele pentru măsurare prevăzute la pct. 1.1 trebuie să îndeplinească atât cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în prezenta normă, cât şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezultă din tabelele 10 şi 11.
    1.3. Prezenta norma de metrologie legală nu se referă la transformatoarele pentru măsurare destinate a fi utilizate în combinaţie cu echipamente, altele decât contoarele de energie electrică (circuite de protecţie sau semnalizare, instalaţii de automatizare, comandă sau control).

    2. Terminologie
    În sensul prezentei norme de metrologie legala, principalii termeni specifici sunt definiţi după cum urmează:
    Pentru transformatoare de curent:
    2.1. transformator de curent pentru măsurare: dispozitiv la care curentul secundar, în condiţii normale de utilizare, este practic proporţional cu curentul primar şi defazat în raport cu acesta cu un unghi apropiat de zero, pentru o legare corespunzătoare a înfăşurărilor.
    2.2. curent primar nominal: valoare a curentului prin care este caracterizat transformatorul şi în funcţie de care se determină condiţiile de funcţionare.
    2.3. curent secundar nominal: valoare a curentului secundar prin care este caracterizat transformatorul şi în funcţie de care se determină condiţiile de funcţionare.
    2.4. curent termic de durată nominal: valoare a curentului care poate parcurge timp îndelungat înfăşurarea primară, înfăşurarea secundară debitând pe sarcina de precizie, fără ca încălzirea să depăşească limitele admise.
    2.5. raport de transformare: raport între curentul primar şi curentul secundar.
    2.6. raport de transformare nominal: raportul între curentul primar nominal şi curentul secundar nominal.
    2.7. eroare de curent (eroare de raport): eroare pe care transformatorul o introduce în măsurarea unui curent şi care provine din aceea că raportul de transformare nu este egal cu raportul nominal de transformare.
    2.8. eroare de unghi: diferenţa de faza între vectorii curentului primar şi curentului secundar, sensul vectorilor fiind astfel ales încât unghiul să fie zero pentru un transformator ideal.

    Pentru transformatoare de tensiune:
    2.9. transformator de tensiune pentru măsurare: dispozitiv la care tensiunea secundară, în condiţii normale de utilizare, este practic proporţională cu tensiunea primară şi defazată în raport cu aceasta cu un unghi apropiat de zero, pentru o legare corespunzătoare a înfăşurărilor.
    2.10. tensiune primară nominală: valoare a tensiunii prin care este caracterizat transformatorul şi în funcţie de care se determină condiţiile de funcţionare.
    2.11. tensiune secundară nominală: valoare a tensiunii secundare prin care este caracterizat transformatorul şi în funcţie de care se determină condiţiile de funcţionare.
    2.12. raport de transformare: raport între tensiunea primară şi tensiunea secundară.
    2.13. raport de transformare nominal: raportul între tensiunea primară nominală şi tensiunea secundară nominală.
    2.14. eroare de tensiune (eroare de raport): eroare pe care transformatorul o introduce în măsurarea unei tensiuni şi care provine din aceea că raportul de transformare nu este egal cu raportul nominal de transformare.
    2.15. eroare de unghi: diferenţa de fază între vectorii tensiunii primare şi tensiunea secundară, sensul vectorilor fiind astfel ales încât unghiul să fie zero pentru un transformator ideal.
    2.16. transformator de tensiune capacitiv pentru măsurare; transformator de tensiune pentru măsurare care conţine un divizor capacitiv şi un element electromagnetic conceput şi conectat astfel încât tensiunea secundară a elementului electromagnetic să fie practic proporţională cu tensiunea primară aplicată divizorului capacitiv şi în fază cu acesta.
    2.17. sarcina de precizie: valoarea sarcinii pentru care sunt îndeplinite condiţiile de precizie.
    2.18. nivel de izolatie prescris: combinaţie de valori de tensiune care caracterizează izolaţia unui transformator în ce priveşte capacitatea acestuia de a rezista la solicitări dielectrice.


    3. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice
    3.1. Condiţii nominale de functionare
    Producătorul trebuie să specifice, prin inscripţionare, condiţiile nominale de funcţionare ale transformatorului pentru măsurare, în special:
    - f(n) valoarea frecvenţei pentru care sunt aplicabile prescripţiile prezentei norme
    – I(pn): vezi pct. 2.2
    – I(sn): vezi pct. 2.3
    – U(pn): vezi pct. 2.10
    – U(sn): vezi pct. 2.11
    – P(n): impedanţa circuitului secundar exprimata în ohmi cu indicaţia factorului de putere. Este, în general, caracterizată prin puterea aparentă absorbită, în volt-amperi, la un factor de putere indicat şi pentru curentul (tensiunea) secundar(a) nominal(a).
    – I(th): valoarea eficace a curentului primar pe care transformatorul o poate suporta timp de 1 s, secundarul fiind pus în scurtcircuit, fără ca el sa sufere defecţiuni.
    – I(dyn): valoarea de creastă a curentului primar pe care transformatorul o poate suporta fără să sufere defecţiuni electrice sau mecanice datorate fortelor electromagnetice rezultate, secundarul fiind pus în scurtcircuit.


    3.2. Calitatea energiei electrice
    Un transformator trebuie să îndeplinească cerinţele privind exactitatea prevăzute în prezenta normă, în cazul în care calitatea energiei electrice este cea specificată mai jos. În cazul în care calitatea energiei electrice este, chiar şi numai temporar, inferioară celei specificate mai jos, nici una din cerinţele legale referitoare la performanţa metrologică nu este aplicabilă.
    Valorile tensiunii şi frecvenţei sunt cuprinse în urmatoarele limite:
    0,9 * U(n) <= U <= 1,1 * U(n)
    0,98 * f(n) <= f <= 1,02 * f(n)

    Factorul de putere este cuprins între urmatoarele limite: de la cos fi = 0,5 inductiv la cos fi = 0,8 capacitiv.

    3.3. Condiţiile de mediu
    Producătorul trebuie să specifice condiţiile de mediu climatic, mecanic şi electromagnetic în care este destinat să funcţioneze transformatorul pentru măsurare, conform cerinţei 2.1.3 din norma 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal".
    Din punct de vedere climatic, transformatoarele pentru măsurare sunt clasificate în trei categorii, conform tabelului 1.
    Tabelul 1
    Categorii de temperaturi

┌─────────┬──────────────┬──────────────┐
│Categorie│Temperatura │Temperatură │
│ │minimă °C │maximă °C │
├─────────┼──────────────┼──────────────┤
│-5/40 │-5 │40 │
├─────────┼──────────────┼──────────────┤
│-25/40 │-25 │40 │
├─────────┼──────────────┼──────────────┤
│-40/40 │-40 │40 │
└─────────┴──────────────┴──────────────┘



    Condiţiile mecanice se aplică numai transformatoarelor pentru măsurare având U(m) (tensiunea cea mai ridicata pentru echipament) egala sau mai mare de 72 kV. Tabelul 2 da valorile sarcinilor statice pe care transformatoarele pentru măsurare trebuie să le suporte. Valorile cuprind şi sarcinile datorate vântului sau gheţii.
    Tabelul 2
    Sarcinile statice

┌─────────┬────────────────────────────┐
│ │Sarcina statică N │
│U(m) KV ├─────────────┬──────────────┤
│ │Sarcina/clasa│Sarcina/clasa │
│ │I │II │
├─────────┼─────────────┼──────────────┤
│72,5 - │1250 │2500 │
│100 │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────────┤
│123 - 170│2000 │3000 │
├─────────┼─────────────┼──────────────┤
│245 - 362│2500 │4000 │
├─────────┼─────────────┼──────────────┤
│>= 420 │4000 │6000 │
└─────────┴─────────────┴──────────────┘




    3.4. Clase de exactitate
    Sunt definite urmatoarele clase de exactitate: 0,1; 0,2; 0,5; 1.
    Pentru transformatoarele de curent pentru măsurare, mai sunt prevăzute şi urmatoarele clase speciale: 0,2 S; 0,5 S.

    3.5. Erori maxime tolerate
    În tabelul 3 sunt indicate erorile de raport şi erorile de unghi pe care trebuie să le respecte transformatorul de curent pentru măsurare, în condiţiile nominale de funcţionare, pentru o energie electrică a cărei parametri de calitate se încadrează în limitele specificate la pct. 3.2 din prezenta normă, atunci când sarcina secundară este cuprinsă între 25% şi 100% din sarcina nominală.
    Tabelul 3
    Erorile tolerate, de raport şi de unghi, la transformatoarele de curent pentru măsurare

┌──────────┬────────────────────────┬─────────────────┐
│ │Eroare de raport │Eroare de unghi, │
│ │(curent) în procente, ±,│±, în minute, │
│ │pentru valori ale │pentru valori ale│
│Clasa de │curentului exprimate în │curentului │
│exactitate│procente din curentul │exprimate în │
│ │nominal │procente din │
│ │ │curentul nominal │
│ ├────┬────┬────┬────┬────┼──┬───┬──┬───┬───┤
│ │1 │5 │20 │100 │120 │1 │5 │20│100│120│
├──────────┼────┼────┼────┼────┼────┼──┼───┼──┼───┼───┤
│0,1 │ │0,40│0,20│0,10│0,10│ │15 │8 │5 │5 │
├──────────┼────┼────┼────┼────┼────┼──┼───┼──┼───┼───┤
│0,2 │ │0,75│0,35│0,20│0,20│ │30 │15│10 │10 │
├──────────┼────┼────┼────┼────┼────┼──┼───┼──┼───┼───┤
│0,2 S │0,75│0,35│0,20│0,20│0,20│30│15 │10│10 │10 │
├──────────┼────┼────┼────┼────┼────┼──┼───┼──┼───┼───┤
│0,5 │ │1,50│0,75│0,50│0,50│ │90 │45│30 │30 │
├──────────┼────┼────┼────┼────┼────┼──┼───┼──┼───┼───┤
│0,5 S │1,50│0,75│0,50│0,50│0,50│90│45 │30│30 │30 │
├──────────┼────┼────┼────┼────┼────┼──┼───┼──┼───┼───┤
│1 │ │3,00│1,50│1,00│1,00│ │180│90│60 │60 │
└──────────┴────┴────┴────┴────┴────┴──┴───┴──┴───┴───┘



    În tabelul 4 sunt indicate erorile de raport şi erorile de unghi pe care trebuie să le respecte transformatorul de tensiune pentru măsurare, în condiţiile nominale de functionare, pentru o energie electrica a carei parametri de calitate se încadrează în limitele specificate la pct. 3.2 din prezenta norma, atunci când sarcina secundară este cuprinsă între 25% şi 100% din sarcina nominală.
    Tabelul 4
    Erorile tolerate, de raport şi de unghi, la transformatoarele de tensiune pentru măsurare

┌──────────┬──────────────┬────────────┐
│ │Eroarea de │Eroarea de │
│ │raport │unghi, ±, în│
│ │(tensiune) în │minute, │
│ │procente, ±, │pentru │
│ │pentru valori │valori ale │
│Clasa de │ale tensiunii │tensiunii │
│exactitate│exprimate în │exprimate în│
│ │procente din │procente din│
│ │tensiunea │tensiunea │
│ │nominală │nominală │
│ ├────┬────┬────┼──┬────┬────┤
│ │80 │100 │120 │80│100 │120 │
├──────────┼────┼────┼────┼──┼────┼────┤
│0,1 │0,10│0,10│0,10│5 │5 │5 │
├──────────┼────┼────┼────┼──┼────┼────┤
│0,2 │0,20│0,20│0,20│10│10 │10 │
├──────────┼────┼────┼────┼──┼────┼────┤
│0,5 │0,50│0,50│0,50│20│20 │20 │
├──────────┼────┼────┼────┼──┼────┼────┤
│1 │1,00│1,00│1,00│40│40 │40 │
└──────────┴────┴────┴────┴──┴────┴────┘




    3.6. Marcarea bornelor
    Marcarea bornelor trebuie să permită identificarea:
    - infasurarilor primare şi secundare,
    – secţiunilor fiecarei infasurari (dacă exista),
    – polaritatea relativa a bornelor,
    – iesirile intermediare (dacă exista).


    3.7. Încălzirea
    Încălzirea unui transformator de curent pentru măsurare, parcurs de un curent egal cu curentul sau de încălzire, cu înfăşurarea secundară alimentată cu o sarcină egală cu sarcina sa de precizie, la factor de putere egal cu unu, nu trebuie să depăşească valorile indicate în tabelul 5.
    Încălzirea unui transformator de tensiune pentru măsurare, alimentat la 1,2ŢU(n), la frecventa nominala, pentru sarcina de precizie şi la un factor de putere cuprins între 0,8 şi 1, nu trebuie să depăşească valorile din tabelul 5.
    Tabelul 5
    Limitele de încălzire

┌────────────────────────────┬─────────┐
│Clasele de izolaţie │Limitele │
│(normativ de referinţă CEI │de │
│60085) │încălzire│
│ │°C │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Toate clasele, înfăşurările │60 │
│fiind cufundate în ulei │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Toate clasele, înfăşurările │ │
│fiind cufundate în ulei şi │65 │
│închise ermetic │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Toate clasele, înfăşurările │ │
│fiind incluse într-o masă │50 │
│izolantă bituminoasă │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Înfăşurările care nu sunt │ │
│nici cufundate în ulei nici │ │
│incluse într-o masă │ │
│bituminoasă, pot avea │ │
│următoarele clase de │ │
│izolaţie: │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Y │45 │
├────────────────────────────┼─────────┤
│A │60 │
├────────────────────────────┼─────────┤
│E │75 │
├────────────────────────────┼─────────┤
│B │85 │
├────────────────────────────┼─────────┤
│F │110 │
├────────────────────────────┼─────────┤
│H │135 │
└────────────────────────────┴─────────┘




    3.8. Nivelul de izolaţie a înfăşurărilor primare
    Nivelul de izolaţie a înfăşurărilor primare, trebuie să aibă la bază tensiunea cea mai ridicată pentru echipament - U(m).
    - pentru înfăşurările cu U(m) cuprins în intervalul 0,72 kV <= U(m) <= 300 kV nivelul de izolaţie nominal, definit prin încercarea la tensiunea nominală de ţinere la impuls de trasnet şi prin tensiunea nominală de ţinere de scurtă durată la frecvenţa industrială, este unul din cele indicate în tabelul 6.
    – în cazul unui transformator de curent pentru măsurare fără înfăşurare primara şi fără izolaţie primară, valoarea lui U(m) se presupune a fi egală cu 0,72 kV.
    – pentru înfăşurările cu U(m) mai mare sau egal cu 300 kV, nivelul de izolaţie nominal definit prin încercarea la tensiunea nominală de tinere la impuls de comutaţie, impuls de trăsnet şi tensiunea nominală de ţinere de scurtă durată la frecvenţa industrială, este unul din cele indicate în tabelul 7.

    Verificarea nivelului de izolaţie sub ploaie artificială - pentru transformatoarele de exterior - se face la aceleaşi valori, menţionate mai sus.
    Tabelul 6
    Nivelul de izolaţie pentru înfăşurările având U(m) mai mic de 300 kV

┌─────────────┬────────────┬───────────┐
│Tensiunea cea│Tensiunea de│Tensiunea │
│mai ridicată │ţinere la │de ţinere │
│pentru │frecvenţa │la impuls │
│echipament U │industrială │de trăsnet │
│(m) (valoare │(valoare │(valoare de│
│efectivă) KV │efectivă) kV│vârf) kV │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│0,72 │3 │- │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│1,2 │6 │- │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│3,6 │10 │20 │
│ │ │40 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│7,2 │20 │40 │
│ │ │60 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│12 │28 │60 │
│ │ │75 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│17,5 │38 │75 │
│ │ │95 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│24 │50 │95 │
│ │ │125 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│36 │70 │145 │
│ │ │170 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│52 │95 │250 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│72,5 │140 │250 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│100 │185 │450 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│123 │185 │450 │
│ │230 │550 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│145 │230 │550 │
│ │275 │650 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│170 │275 │650 │
│ │325 │750 │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│245 │395 │950 │
│ │460 │1050 │
└─────────────┴────────────┴───────────┘



    Tabelul 7
    Nivelul de izolaţie pentru înfăşurările având U(m) egal sau mai mare de 300 kV

┌──────────┬─────────┬─────────┬───────────┐
│Tensiunea │ │ │Tensiunea │
│cea mai │Tensiunea│Tensiunea│de ţinere │
│ridicată │de impuls│de impuls│la │
│pentru │de │de │frecvenţa │
│echipament│comutaţie│trăsnet │industrială│
│U(m) │(valoare │(valoare │(valoare │
│(valoare │de vârf) │de vârf) │efectivă) │
│efectivă) │kV │kV │kV │
│KV │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ │750 │950 │395 │
│300 ├─────────┼─────────┼───────────┤
│ │850 │1050 │460 │
├──────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ │850 │1050 │460 │
│362 ├─────────┼─────────┼───────────┤
│ │950 │1175 │510 │
├──────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ │1050 │1300 │570 │
│420 ├─────────┼─────────┼───────────┤
│ │1050 │1425 │630 │
├──────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ │1050 │1425 │630 │
│525 ├─────────┼─────────┼───────────┤
│ │1175 │1550 │680 │
├──────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ │1425 │1950 │880 │
│765 ├─────────┼─────────┼───────────┤
│ │1550 │2100 │975 │
└──────────┴─────────┴─────────┴───────────┘




    3.9. Nivelul de izolaţie a înfăşurărilor secundare şi a izolaţiei între secţiunile înfăşurării secundare (dacă există)
    Nivelul de izolaţie al înfăşurărilor secundare şi izolaţia între secţiunile înfăşurării secundare (dacă exista) se definesc prin încercarea de ţinere la tensiunea de frecvenţă industrială cu o valoare efectivă de 3 kV timp de 1 minut.

    3.10. Descărcări parţiale
    Prescripţiile referitoare la descărcările parţiale sunt aplicabile transformatoarelor pentru măsurare având U(m) >= 7,2 kV.
    Nivelul descărcărilor parţiale nu trebuie să depăşească valorile din tabelul 8 şi din tabelul 9.

    3.11. Perturbaţii radio
    Prescripţiile privind perturbaţiile radio se aplică transformatoarelor pentru măsurare având U(m) >= 123 kV, montate în staţii deschise.

    3.12. Încercarea de ţinere la curentul de scurtcircuit termic
    Încercarea de ţinere la curentul de scurtcircuit termic (la transformatoarele de curent pentru măsurare), se efectuează cu înfăşurările secundare în scurtcircuit, prin înfăşurarea primară trecând un curent I în timpul t, astfel ca valoarea I^2*t să fie cel puţin egală cu I(th)^2, (valoarea lui t să fie cuprinsă între 0,5 şi 5 secunde).
    Tabelul 8
    Limitele descărcărilor parţiale pentru transformatoarele de curent pentru măsurare

┌───────┬─────────────┬─────────────────┐
│ │Tensiunea de │Nivelul admis al │
│ │încercare a │descărcărilor │
│Tipul │descărcărilor│parţiale pC │
│reţelei│parţiale ├────────┬────────┤
│ │(valoare │Izolaţie│Izolaţie│
│ │efectivă) kV │lichidă │solidă │
├───────┼─────────────┼────────┼────────┤
│Reţea │ │ │ │
│cu │U(m) │10 │50 │
│neutru │1,2 U(m)/ │5 │20 │
│la │radical din 3│ │ │
│pământ │ │ │ │
├───────┼─────────────┼────────┼────────┤
│Reţea │1,2 U(m) │ │ │
│cu │1,2 U(m)/ │10 │50 │
│neutru │radical din 3│5 │20 │
│izolat │ │ │ │
└───────┴─────────────┴────────┴────────┘



    Tabelul 9
    Limitele descărcărilor parţiale pentru transformatoarele de tensiune pentru măsurare.

┌───────┬───────────┬─────────────┬─────────────────┐
│ │ │Tensiunea de │Nivelul admisibil│
│ │Racordul │încercare a │al descărcărilor │
│Tipul │înfăşurării│descărcărilor│parţiale pC │
│reţelei│primare │parţiale ├────────┬────────┤
│ │ │(val. │Izolaţie│Izolaţie│
│ │ │efectivă) kV │lichidă │solidă │
├───────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│Reţea │Între fază │U(m) │10 │50 │
│cu │şi pământ │1,2 U(m)/ │5 │20 │
│neutru │ │radical din 3│ │ │
│la ├───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│pământ │Între faze │1,2 U(m) │5 │20 │
├───────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│Reţea │Între fază │1,2 U(m) │10 │50 │
│cu │şi pământ │1,2 U(m)/ │5 │20 │
│neutru │ │radical din 3│ │ │
│izolat ├───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│ │Între faze │1,2 U(m) │5 │20 │
└───────┴───────────┴─────────────┴────────┴────────┘




    3.13. Încercarea de ţinere la curentul de scurtcircuit dinamic
    Încercarea de ţinere la curentul de scurtcircuit dinamic, (la transformatoarele de curent pentru măsurare) se efectueaza cu înfăşurările secundare în scurtcircuit, prin înfăşurarea primară trecând un astfel de curent încât valoarea primului vârf să fie cel puţin egală cu curentul dinamic nominal I(dyn).

    3.14. Încercarea de ţinere la scurtcircuit secundar
    Pentru încercarea de ţinere la scurtcircuit secundar (la transformatoarele de tensiune pentru măsurare), transformatorul se alimentează prin primar, iar la bornele secundare se provoacă, timp de 1 secundă, scurtcircuitul.

    3.15. Capacitatea şi tg delta
    Pentru verificarea capacităţii şi tg delta (la transformatoarele de tensiune capacitive pentru măsurare), se vor utiliza metode care evita erorile datorate armonicilor superioare.

    3.16. Ferorezonanţă (la transformatoarele de tensiune capacitive pentru măsurare).
    Când un transformator de tensiune capacitiv pentru măsurare este alimentat la 120% din tensiunea nominală şi cu o sarcina practic nulă, cu bornele secundare scurtcircuitate iar scurtcircuitul este suprimat brusc, valoarea de vârf a tensiunii secundare trebuie să revină la o valoare care să nu difere cu mai mult de 10% faţă de valoarea anterioară stabilirii scurtcircuitului, după zece cicluri de frecvenţă nominală.

    3.17. Răspunsul tranzitoriu (la transformatoarele de tensiune capacitive pentru măsurare)
    După punerea în scurtcircuit a alimentării, între borna de înaltă tensiune şi borna de joasă tensiune conectată la masă, tensiunea secundară trebuie să descrească, într-un ciclu de frecvenţă nominală, până la o valoare mai mică de 10% din valoarea sa de vârf, anterioară scurtcircuitului.

    3.18. Adecvare
    Transformatorul pentru măsurare trebuie să poată fi instalat astfel încât să poată funcţiona în orice poziţie, cu excepţia cazurilor când există o indicaţie contrară, marcată clar pe transformatorul pentru măsurare.


    4. Atestarea legalităţii
    4.1. Atestarea legalităţii unui transformator pentru măsurare se realizează numai după demonstrarea conformităţii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile, prevăzute în tabelele 10 şi 11.
    4.2. Modalitatile de control metrologic legal aplicabile transformatoarelor pentru măsurare sunt cele prevăzute în Lista oficiala a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.
    4.3. Atestarea legalităţii se realizează prin aplicarea marcajelor metrologice şi eliberarea unor documente specifice, în conformitate cu prevederile instrucţiunilor de metrologie legală în vigoare.
    Tabelul 10
    Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalităţilor de control metrologic legal aplicabile transformatoarelor de curent pentru măsurare

┌────┬─────────────────┬──────────┬───────────┬─────────┬────────┐
│ │ │Punctul │Joasă │Medie │Înaltă │
│ │Cerinţă │din norma │tensiune │tensiune │tensiune│
│Nr. │metrologică sau │de │max. 0,72 │(7,2-35) │(35-800)│
│crt.│tehnică │metrologie│kV │kV │kV │
│ │ │legală ├─────┬─────┼────┬────┼───┬────┤
│ │ │ │AM*1)│VI*2)│AM │VI │AM │VI │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Verificarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │marcării bornelor│3.6/NML │ │ │ │ │ │ │
│ │şi a │026-05 │ │ │ │ │ │ │
│1. │informaţiilor │2.9/NML │X │X │X │X │X │X │
│ │inscripţionate pe│001-05 │ │ │ │ │ │ │
│ │plăcuţa │ │ │ │ │ │ │ │
│ │transformatorului│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │ │ │ │ │ │ │ │
│2. │frecvenţa │3.8/NML │X │X │X │X │X │X │
│ │industrială a │026-05 │ │ │ │ │ │ │
│ │înfăşurărilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │primare │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │ │ │ │ │ │ │ │
│3. │frecvenţa │3.9/NML │X │X │X │X │X │X │
│ │industrială a │026-05 │ │ │ │ │ │ │
│ │înfăşurărilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │secundare │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │3.9/NML │ │ │ │ │ │ │
│4. │frecvenţa │026-05 │X │X │X │X │X │X │
│ │industrială între│ │ │ │ │ │ │ │
│ │secţiuni │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │ │3.6/NML │ │ │ │ │ │ │
│5. │Determinarea │026-05 │X │X │X │X │X │X │
│ │erorilor │2.1.1/NML │ │ │ │ │ │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Măsurarea │3.10/NML │ │ │ │ │ │ │
│6. │descărcărilor │026-05 │ │ │X │X │X │X │
│ │parţiale │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│7. │Încercarea la │3.7/NML │X │ │X │ │X │ │
│ │încălzire │026-05 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│8. │Încercarea la │3.8/NML │ │ │X │ │X │ │
│ │impuls de trăsnet│026-05 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea la │3.7/NML │ │ │ │ │ │ │
│9. │impuls de │026-05 │ │ │ │ │X │ │
│ │comutaţie │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │frecvenţa │ │ │ │ │ │ │ │
│ │industrială a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │înfăşurărilor │3.8/NML │ │ │ │ │ │ │
│10. │primare, sub │026-05 │ │ │X │ │X │ │
│ │ploaie │ │ │ │ │ │ │ │
│ │artificială, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │transformatoarele│ │ │ │ │ │ │ │
│ │de exterior │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Măsurarea │3.9/NML │ │ │ │ │ │ │
│11. │perturbaţiilor │026-05 │ │ │X │ │X │ │
│ │radio │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │3.12/NML │ │ │ │ │ │ │
│12. │curentul de │026-05 │ │ │X │ │X │ │
│ │scurtcircuit │ │ │ │ │ │ │ │
│ │termic │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │3.13/NML │ │ │ │ │ │ │
│13. │curentul de │026-05 │ │ │X │ │X │ │
│ │scurtcircuit │ │ │ │ │ │ │ │
│ │dinamic │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│14. │Adecvare │3.18/NML │X │ │X │ │X │ │
│ │ │026-05 │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────────┴──────────┴─────┴─────┴────┴────┴───┴────┘


    *1) Aprobare de model;
    *2) Verificare metrologică iniţială;
    *3) Încercări speciale.

    Tabelul 11
    Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalităţilor de control metrologic legal aplicabile transformatoarelor de tensiune şi transformatoarelor de tensiune capacitive, pentru măsurare

┌──────┬─────────────────┬──────────┬───────────┬─────────┬────────┐
│ │ │Punctul │Joasă │Medie │Înaltă │
│ │Cerinţă │din norma │tensiune │tensiune │tensiune│
│Nr. │metrologică sau │de │max. 0,72 │(7,2-35) │(35-800)│
│crt. │tehnică │metrologie│kV │kV │kV │
│ │ │legală ├─────┬─────┼────┬────┼───┬────┤
│ │ │ │AM*1)│VI*2)│AM │VI │AM │VI │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Verificarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │marcării bornelor│3.6/NML │ │ │ │ │ │ │
│ │şi a │026-05 │ │ │ │ │ │ │
│1. │informaţiilor │2.1/NML │X │X │X │X │X │X │
│ │inscripţionate pe│001-05 │ │ │ │ │ │ │
│ │plăcuţa │ │ │ │ │ │ │ │
│ │transformatorului│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │ │ │ │ │ │ │ │
│2. │frecvenţa │3.8/NML │X │X │X │X │X │X │
│ │industrială a │026-05 │ │ │ │ │ │ │
│ │înfăşurărilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │primare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │ │ │ │ │ │ │ │
│3. │frecvenţa │3.9/NML │X │X │X │X │X │X │
│ │industrială a │026-05 │ │ │ │ │ │ │
│ │înfăşurărilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │secundare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea la │3.14/NML │ │ │ │ │ │ │
│4. │scurtcircuit │026-05 │ │ │X │ │X │ │
│ │secundar │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │ │3.10/NML │ │ │ │ │ │ │
│5. │Determinarea │026-05 │X │X │X │X │X │X │
│ │erorilor │2.1/NML │ │ │ │ │ │ │
│ │ │001-05 │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Măsurarea │3.10/NML │ │ │ │ │ │ │
│6. │descărcărilor │026-05 │ │ │X │X │X │X │
│ │parţiale │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│7. │Încercarea la │3.11/NML │X │ │X │ │X │ │
│ │încălzire │026-05 │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│8. │Încercarea la │3.12/NML │ │ │X │ │X │ │
│ │impuls de trăsnet│026-05 │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea la │3.7/NML │ │ │ │ │ │ │
│9. │impuls de │026-05 │ │ │ │ │X │ │
│ │comutaţie │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţinere la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │frecvenţa │ │ │ │ │ │ │ │
│ │industrială a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │înfăşurărilor │3.8/NML │ │ │ │ │ │ │
│10. │primare, sub │026-05 │ │ │X │ │X │ │
│ │ploaie │ │ │ │ │ │ │ │
│ │artificială, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │transformatoarele│ │ │ │ │ │ │ │
│ │de exterior │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Măsurarea │3.13/NML │ │ │ │ │ │ │
│11. │perturbaţiilor │026-05 │ │ │X │ │X │ │
│ │radio │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│12*3).│Încercarea la │3.16/NML │ │ │ │ │X │ │
│ │ferorezonanţă │026-05 │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│ │Încercarea la │3.17/NMK │ │ │ │ │ │ │
│13*3).│răspuns │026-05 │ │ │ │ │X │ │
│ │tranzitoriu │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│14*3).│Verificarea C şi │3.15/NML │ │ │X │X │X │X │
│ │tg delta │026-05 │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────────────────┼──────────┼─────┼─────┼────┼────┼───┼────┤
│15. │Adecvare │3.18/NML │X │ │X │ │X │ │
│ │ │026-05 │ │ │ │ │ │ │
└──────┴─────────────────┴──────────┴─────┴─────┴────┴────┴───┴────┘

    *1) Aprobare de model;
    *2) Verificare metrologică iniţială;
    *3) Numai la transformatoare capacitive




    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016