Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MODALITATEA din 13 iunie 2023  de acordare a despăgubirilor prevăzute la art. 13^1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 MODALITATEA din 13 iunie 2023 de acordare a despăgubirilor prevăzute la art. 13^1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 569 din 23 iunie 2023
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.656 din 13 iunie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569 din 23 iunie 2023.
──────────
    ART. 1
    Modalitatea de acordare a despăgubirilor în cazul atacurilor produse de exemplare ce aparţin speciilor de interes cinegetic soldate cu rănirea/decesul unor persoane fizice, denumită în continuarea modalitatea de acordare a despăgubirilor, stabileşte acţiunile şi responsabilităţile victimelor sau ale reprezentanţilor legali ai acestora, ale structurilor teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare, precum şi ale structurilor teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de constatare, evaluare, stabilire a răspunderii civile şi plată a despăgubirilor acordate în cazul atacurilor produse de exemplare ce aparţin speciilor de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) Constatarea şi evaluarea pagubelor cauzate persoanelor fizice, aşa cum sunt definite la art. 2 lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia, stabilirea răspunderii civile şi a cuantumului despăgubirilor se realizează de comisia de constatare, constituită în acest scop din trei reprezentanţi ai structurilor prevăzute la art. 6 alin. (9) din actul normativ anterior menţionat.
    (2) În aplicarea prevederilor de la alin. (1) se constituie Comisia de constatare de la nivelul structurii teritoriale a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare, denumită în continuare Comisia de vânătoare sau Comisia de constatare de la nivelul structurii teritoriale a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, denumită în continuare Comisia de mediu, după caz.
    (3) Comisia de vânătoare funcţionează pentru pagubele cauzate persoanelor fizice, produse de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în fondurile cinegetice şi în intravilan.
    (4) Comisia de mediu funcţionează pentru pagubele cauzate persoanelor fizice, produse de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în ariile naturale protejate neincluse în fondurile cinegetice sau în cele în care vânătoarea nu este admisă şi/sau exemplare din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de locul în care paguba a fost produsă.

    ART. 3
    (1) Constatarea şi evaluarea pagubelor cauzate persoanelor fizice se fac numai la cererea scrisă a familiei persoanei decedate (soţul supravieţuitor/soţia supravieţuitoare/ copiii până la împlinirea vârstei de 18 ani sau dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora fără a depăşi vârsta de 26 de ani)/a persoanei vătămate sau a reprezentantului legal ori convenţional al acesteia, depusă şi înregistrată la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs atacul. Formularul cererii, în format tipizat, realizat conform anexei nr. 1, se pune la dispoziţia solicitantului de către unitatea administrativ-teritorială.
    (2) Cererea prevăzută la alin. (1) se completează şi se depune la sediul unităţii administrativ-teritoriale în termen de maximum 30 de zile de la data producerii atacului/pagubei/ externării din spital a persoanei vătămate/decesului persoanei vătămate, după caz.
    (3) În termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii prevăzute la alin. (1), primarul are obligaţia de a o comunica, în scris, cu confirmare de primire structurii teritoriale a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare sau structurii teritoriale a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, după caz.
    (4) La nivelul structurilor teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/pentru protecţia mediului, în termen de 24 de ore de la primirea cererii prevăzute la alin. (1), prin decizie a conducătorului, se constituie Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, după caz. În situaţia în care aceasta a fost deja constituită printr-o altă decizie, conducătorul structurilor teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/pentru protecţia mediului are obligaţia de a comunica comisiei cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 24 de ore de la data primirii.
    (5) În termen de 24 de ore de la constituire/comunicare, Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, după caz, constituie/iniţiază dosarul pagubei.
    (6) Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, după caz, solicită, în maximum 24 de ore de la constituire/comunicare, în scris, cu confirmare de primire, prin instituţiile la nivelul cărora se constituie, structurii de poliţie pe raza căreia s-a produs atacul soldat cu rănirea/decesul persoanelor fizice cauzele şi împrejurările producerii acestuia.
    (7) În termen de maximum 5 zile de la data primirii solicitării prevăzute la alin. (6), structura de poliţie pe raza căreia s-a produs atacul, transmite informaţiile solicitate.
    (8) În cazul în care din informaţiile transmise potrivit alin. (7) rezultă existenţa unui dosar penal pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect culpa persoanei vătămate, Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, după caz, suspendă procedura de acordare a despăgubirilor până la soluţionarea dosarului. Culpa persoanei vătămate stabilită, definitiv şi irevocabil, de instanţele de judecată conduce la decăderea din dreptul de a solicita stabilirea pagubei şi despăgubirea potrivit prezentei reglementări.
    (9) Termenele stabilite pe ore/zile, prevăzute la alin. (2)-(7), încep să curgă de la ora 00.00 a primei zile lucrătoare ulterioară celei în care s-a produs paguba, a fost depusă/transmisă cererea, s-a constituit Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, respectiv s-a primit solicitarea prevăzută la alin. (6). Pentru cazul în care termenul include o zi sau mai multe zile nelucrătoare, acesta se prelungeşte corespunzător împlinirii termenului prevăzut la alin. (2)-(7).
    (10) Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (2) conduce la decăderea din dreptul de a se solicita stabilirea pagubei şi despăgubirea potrivit prezentei reglementări, cu excepţia cazurilor în care persoanele menţionate la alin. (1) se află în imposibilitatea obiectivă de a formula cererea de despăgubire.
    (11) Renunţarea, în scris, la solicitarea despăgubirii, indiferent de momentul la care se face aceasta, dar nu mai târziu de data emiterii deciziei de aprobare a despăgubirii, duce la închiderea procedurii de stabilire a pagubei şi de acordare a despăgubirii.

    ART. 4
    (1) Hotărârile în Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu se iau cu votul celor 3 membri prevăzuţi la art. 2 alin. (1), consemnându-se, în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubei cauzate persoanelor fizice, votul fiecăruia şi motivarea în situaţii de opinii divergente.
    (2) Constatarea pagubelor cauzate persoanelor fizice, evaluarea acestora, stabilirea răspunderii civile şi a despăgubirii se pot realiza numai în prezenţa tuturor membrilor Comisiei de vânătoare sau Comisiei de mediu, după caz.
    (3) Fiecare membru al comisiei este obligat să îşi exprime, fără abţinere, votul privind constatarea pagubelor, evaluarea acestora, stabilirea răspunderii civile şi a despăgubirii şi răspunde de stabilirea corectă a valorii despăgubirii.

    ART. 5
    (1) Stabilirea cuantumului despăgubirilor se realizează de către Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, în funcţie de documentele prevăzute la art. 10 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2023.
    (2) Constatarea şi evaluarea pagubelor, stabilirea răspunderii civile şi a despăgubirii pentru pagubele cauzate persoanelor fizice de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic se consemnează, de către Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, într-un proces-verbal ale cărui model şi conţinut sunt prevăzute în anexa nr. 2. În cazul în care un atac se soldează cu rănirea/decesul mai multor persoane fizice se întocmeşte câte un proces-verbal pentru fiecare persoană vătămată/decedată.
    (3) La procesul-verbal prevăzut la alin. (2) se anexează toate documentele justificative administrate de Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu cu ocazia constatării, evaluării pagubei şi stabilirii răspunderii civile, care pot fi:
    a) în caz de vătămare corporală:
    (i) cererea de despăgubire;
    (ii) copia actului de identitate al persoanei vătămate;
    (iii) fişa de internare cu diagnosticul pus victimei;
    (iv) documente medicale eliberate la externarea din spital, precum şi alte documente medicale asociate care atestă dovada zilelor de inactivitate/perioada incapacităţii temporare de muncă a persoanei vătămate;
    (v) adeverinţă emisă de angajator din care să reiasă veniturile nete ale persoanei vătămate, angajate, şi perioada aferentă acestora, conform ultimului document de plată a drepturilor salariale emis anterior momentului producerii atacului;
    (vi) dovada salariului minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul persoanelor vătămate care nu au calitatea de salariat la data producerii atacului;
    (vii) dovezi justificative ale cheltuielilor prilejuite de accident conform prevederilor art. 10 alin. (2) pct. 1 lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2023;
    (viii) cauzele şi împrejurările producerii atacului, conform prevederilor art. 3 alin. (7);

    b) în caz de deces al persoanei vătămate:
    (i) cererea de despăgubire;
    (ii) copia certificatului de deces;
    (iii) certificatul medico-legal;
    (iv) dovezi ale cheltuielilor prevăzute la art. 10 alin. (2) pct. 2 lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2023;
    (v) dovada salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru calculul sumelor compensatorii ce se acordă familiei victimei, până la vârsta legală la care ar fi trebuit să se pensioneze persoana decedată;
    (vi) documente doveditoare, ale persoanei care solicită despăgubirea, privind legalitatea solicitării;
    (vii) cauzele şi împrejurările producerii atacului, conform prevederilor art. 3 alin. (7).


    (4) Documentele justificative menţionate la alin. (3) lit. a) şi b) vor fi solicitate de Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, prin instituţiile la nivelul cărora se constituie, persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (1).

    ART. 6
    (1) În baza documentelor prevăzute la art. 5 alin. (2) şi (3), conducătorii structurilor prevăzute la art. 2 alin. (2) emit decizie de aprobare/neaprobare a răspunderii civile şi de acordare sau de neacordare a despăgubirilor, după caz, conform modelului şi conţinutului din anexa nr. 3, în termen de 10 zile lucrătoare de la data constatării pagubelor prin procesul-verbal menţionat la art. 5 alin. (2).
    (2) Decizia prevăzută la alin. (1) poate fi contestată potrivit art. 7 şi 8 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare şi autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului vor aloca anual şi ori de câte ori este necesar Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ sau Gărzii Forestiere Naţionale, după caz, fondurile necesare plăţii despăgubirilor aprobate prin deciziile emise conform alin. (1), în limita creditelor bugetare şi angajamentelor aprobate anual cu această destinaţie.
    (4) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului sau Garda Forestieră Naţională vor aloca structurilor din subordine fondurile prevăzute la alin. (3).

    ART. 7
    (1) Răspunderea civilă pentru pagubele cauzate persoanelor fizice se stabileşte astfel:
    a) în sarcina autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare, prin Garda Forestieră Naţională şi instituţiile subordonate acesteia, dacă paguba a fost produsă de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în fondurile cinegetice şi în intravilan;
    b) în sarcina autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi instituţiile subordonate acesteia sau prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“, dacă paguba a fost produsă de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în ariile naturale protejate neincluse în fondurile cinegetice sau în cele în care vânătoarea nu este admisă şi/sau exemplare din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de locul în care paguba a fost produsă.

    (2) La nivelul structurilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), pentru atacurile produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic care s-au soldat cu rănirea/decesul persoanelor fizice se întocmeşte un dosar de despăgubire care trebuie să cuprindă:
    a) documentele menţionate la art. 5 alin. (2) şi (3);
    b) decizia de aprobare/neaprobare a răspunderii civile şi de acordare sau neacordare a despăgubirilor, emisă conform prevederilor art. 6 şi anexei nr. 3;
    c) copia documentului care atestă efectuarea plăţii.

    (3) Dosarul prevăzut la alin. (2) se păstrează şi se arhivează la unitatea care a emis decizia de aprobare a răspunderii civile şi de acordare sau neacordare a despăgubirilor, după caz. Dosarul poate fi pus la dispoziţia organelor abilitate pentru consultare şi verificare, potrivit legii.
    (4) În cadrul structurilor menţionate la alin. (1) lit. a) şi b) se deschide un registru electronic, întocmit conform formularului prevăzut în anexa nr. 4, care conţine: numele, prenumele şi CNP-ul persoanei vătămate/decedate, seria şi numărul certificatului de deces, tipul atacului: rănire sau deces, data atacului, denumirea judeţului şi a unităţii administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a produs atacul, specia din care face parte exemplarul care a produs atacul, numărul şi data procesului-verbal întocmit conform prevederilor anexei nr. 2, numărul şi data emiterii deciziei întocmite conform prevederilor anexei nr. 3, cuantumul despăgubirilor aprobate şi documentul doveditor al efectuării plăţii acestora.

    ART. 8
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta modalitate de acordare a despăgubirilor.

    ANEXA 1

    la modalitatea de acordarea a despăgubirilor




    CERERE
    pentru constatarea şi evaluarea pagubei, pentru stabilirea răspunderii civile şi acordarea despăgubirii
    (Model)
    Către
    Unitatea administrativ-teritorială .......................................
    ...................................................................................
     (unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs atacul)
    Nr. de înregistrare ............................./zzllaaaazz/ll/aaaa/ora
    Subsemnatul/Subsemnata, .........................................................................., identificat(ă) cu B.I./C.I. seria ......... nr. ........., CNP ......................................., cu domiciliul în ..................................................., tel. ..............., e-mail ........................, în calitate de membru al familiei persoanei decedate ................................., conform Certificatului de deces seria ....... nr. ......., eliberat în data de ................ de către ..................../persoană vătămată sau reprezentant legal ori convenţional al acesteia, persoană fizică .............................................., identificat cu B.I./C.I. seria ......... nr. ........., CNP ..................., cu domiciliul în .........................., conform procurii ................................ din ......................., vă aduc la cunoştinţă că, în data de ...................., în jurul orelor ................., a/am fost atacat(ă) şi ucis(ă)/rănit(ă) de animale sălbatice din specia/speciile de interes cinegetic ....................................................
    Localizarea atacului şi descrierea sumară a circumstanţelor producerii acestuia: .............................
    .......................................................................................................................................
    Având în vedere cele prezentate, solicit convocarea comisiei în scopul constatării şi evaluării pagubei, stabilirii răspunderii civile şi acordării despăgubirii.
    Data
    ...............................
    Semnătura
    ...............................

    ANEXA 2

    la modalitatea de acordare a despăgubirilor




    ..........................................................
    (structura din subordinea Gărzii Forestiere Naţionale/ structura din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului/ Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“)
    Nr. ................../..................................
    PROCES-VERBAL
    privind constatarea şi evaluarea pagubelor cauzate persoanelor fizice
    de către exemplare din specii de faună de interes cinegetic,
    stabilirea răspunderii civile şi a despăgubirii
    I. Comisia de mediu/vânătoare, întrunită astăzi, …………………., constituită din:
    1. ………………….., având funcţia de ………………, în cadrul ................/(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)...........................;
    2. ………………….., având funcţia de ………………, în cadrul ............/(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)...................;
    3. ………………….., având funcţia de ………………, în cadrul ................/(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)....../(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)............;
    ca urmare a cererii din data de …………., înregistrată cu nr. …………………. la Primăria ………………., judeţul …………………….., şi cu nr. .............. la ..................../(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)....., am constatat şi am stabilit că, în data de ……………, ora ………, s-a produs un atac al unui exemplar/unor exemplare din specia ........................................., soldat cu rănirea/decesul unei persoane fizice, cu următoarele date de identificare: .......................................................................


    II. Informaţii privind producerea atacului soldat cu rănirea/decesul persoanei fizice:
    2.1. Referitor la constatarea producerii atacului/evenimentului
    2.1.1. Pagube provocate de (specia) ...................................................................... .
    2.1.2. Cauzele şi împrejurările producerii atacului, transmise de ....../(structura de poliţie pe raza căreia s-a produs atacul)........, prin Adresa nr. ............/................, conform art. 3 alin. (7) din Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.656/2023 pentru aprobarea modalităţii de acordare a despăgubirilor prevăzute la art. 13^1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006:
    ......................................................................


    2.2. Pagube cauzate persoanelor fizice:
    2.2.1. În caz de vătămare corporală:
    a) fişa de internare cu diagnosticul pus victimei;
    b) documentele medicale eliberate la ieşirea din spital precum şi celelalte documente medicale asociate care atestă dovada unui număr de ....... zile de inactivitate/incapacitate temporară de muncă a persoanei vătămate;
    c) adeverinţă emisă de angajator din care să reiasă veniturile nete ale persoanei vătămate, angajate, şi perioada aferentă acestora, conform ultimului document de plată a drepturilor salariale emis anterior momentului producerii atacului, în cuantum de ..................;
    d) actul normativ prin care s-a stabilit valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul persoanelor vătămate care nu au calitatea de salariat la data producerii atacului, în cuantum de ............ lei, conform legislaţiei în vigoare;
    e) veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, în cuantum de ........ lei*;
    f) dovezi justificative ale cheltuielilor prilejuite de accident conform prevederilor art. 10 alin (2) pct. 1 lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia, în cuantum detaliat/total de ............ lei**;
    ** Se vor menţiona fiecare document justificativ şi valoarea aferentă, în lei, cu specificaţia nedecontat din fondurile asigurărilor sociale de sănătate.

    g) daune morale, în cuantum de ............ lei, echivalent cu veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în inactivitate/incapacitate temporară de muncă*.
    * Veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, respectiv daunele morale se vor calcula de către Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu, în funcţie de zilele de inactivitate/incapacitate temporară de muncă a persoanei vătămate şi veniturile nete încasate de aceasta, conform ultimului document de plată a drepturilor salariale emis anterior momentului producerii atacului/salariul minim brut pe ţară garantat în plată, prin aplicarea regulii de trei simplă.
    În cazul în care în componenţa Comisiei de vânătoare sau Comisiei de mediu nu se regăsesc persoane compatibile să efectueze aceste calcule, valoarea veniturilor nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, respectiv a daunelor morale, va fi calculată de către personalul calificat în acest sens din cadrul instituţiilor la nivelul cărora se constituie cele două comisii.



    2.2.2. În caz de deces al persoanei vătămate:
    a) dovezi ale cheltuielilor prevăzute la art. 10 alin. (2) pct. (2) lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2023, în cuantum detaliat/total de ............ lei***;
    *** Se vor menţiona fiecare document justificativ şi valoarea aferentă, în lei.

    b) dovada salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru calculul sumelor compensatorii ce se acordă familiei victimei, până la vârsta pensionării, în cuantum de .............. lei;
    c) sume compensatorii ce se acordă familiei victimei până la vârsta pensionării, în cuantum de .............. lei.



    III. Stabilirea despăgubirilor
    În baza documentelor menţionate la pct. 2.2, Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu stabileşte valoarea despăgubirilor, care este în cuantum total de ..................... lei, fiind compusă din sumele prevăzute la lit. e)-g) ale pct. 2.2.1 sau cele prevăzute la lit. a) şi c) ale pct. 2.2.2, după caz.

    IV. Alte menţiuni (după caz)
    ............................................................................................... .

    V. Votul membrilor Comisiei de vânătoare/Comisiei de mediu
    Membrii prezenţi îşi exprimă votul de susţinere a datelor înscrise în prezentul proces-verbal şi îl motivează, dacă este cazul, astfel:
    1. …………..………, având funcţia de ..……………, în cadrul ......../(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)........;
    DA/NU. Motivare: .......................................................................
    ............................................................................................. .
    Semnătura:
    ..........................

    2. ……………………, având funcţia de ..……………, în cadrul ........./(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)..........;
    DA/NU. Motivare: ...........................................................................................
    ................................................................................................................. .
    Semnătura:
    ..........................

    3. ……………………, având funcţia de ..……………, în cadrul ......./(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului).........;
    DA/NU. Motivare: ............................................................................................
    ....................................................................................................................
    Semnătura:
    ..........................


    Având în vedere cele constatate, Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu hotărăşte, în urma votului membrilor acesteia, că răspunderea civilă pentru pagubele produse revine ........................................, care trebuie să achite o despăgubire în cuantum de ..................... lei.
    Achitarea despăgubirii menţionate mai sus se face pe baza deciziei emise conform art. 6 alin. (1) din Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.656/2023.
    Prezentul proces-verbal a fost încheiat astăzi, ......................, într-un exemplar original. Prezentul proces-verbal, împreună cu toate documentele în baza cărora s-a întocmit, se înregistrează la structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/pentru protecţia mediului, după caz.
    Comisia (numele, funcţia, semnătura):
    1. ……………………, având funcţia de ..……………, în cadrul ........../(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului).........;
    2. ……………………, având funcţia de ..……………, în cadrul ......./(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului).........;
    3. ……………………, având funcţia de ..……………, în cadrul ........./(structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare/ structura teritorială a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului)....... .


    ANEXA 3

    la modalitatea de acordare a despăgubirilor




    ANTET
    (structura din subordinea Gărzii Forestiere Naţionale/structura din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului/Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării)
    DECIZIA
    Nr. ........./........................
    În temeiul prevederilor art. 6 alin. (1) din Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.656/2023 pentru aprobarea modalităţii de acordare a despăgubirilor prevăzute la art. 13^1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006,
    în baza documentelor din dosarul pagubei, menţionate la art. 5 alin. (2) şi (3) din actul normativ mai sus menţionat, parte integrantă din prezenta decizie, constituit din următoarele înscrisuri (Se va menţiona fiecare înscris din dosar.):
    ....................................................................................................,
    (conducătorul structurii din subordinea Gărzii Forestiere Naţionale/structurii din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului/Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“)
    emite următoarea decizie:
    ART. 1
    Cu data prezentei, se aprobă/nu se aprobă răspunderea civilă şi cuantumul despăgubirilor stabilite de către Comisia de vânătoare sau Comisia de mediu prin Procesul-verbal nr. ........./............, pentru pagubele cauzate persoanelor fizice de către exemplare din specia ......................................, faună de interes cinegetic din anexa nr. .... la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    Despăgubirea pentru pagubele menţionate la art. 1, în sumă de ................. lei, se achită persoanei vătămate/familiei decedatului ................................................., identificată prin ..................................................................., prin virarea în contul nr. ...................................... deschis la ................................. sau prin mandat poştal la adresa ............................................................., în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării prezentei.

    ART. 3
    Instituţia căreia îi revine răspunderea civilă duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii şi face dovada achitării despăgubirii în termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicării prezentei.

    ART. 4
    Prin plata despăgubirii se sting orice pretenţii privind paguba care face obiectul prezentei decizii.

    ART. 5
    Prezenta decizie poate fi contestată potrivit capitolului II art. 7 şi 8 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
    Prezenta decizie se comunică persoanei vătămate/familiei decedatului de către ............................................... .

    Conducătorul autorităţii,
    ............................................
    (numele şi prenumele, funcţia, semnătura şi ştampila autorităţii)

    ANEXA 4

    la modalitatea de acordare a despăgubirilor




    REGISTRUL ELECTRONIC
    privind evidenţa atacurilor exemplarelor din speciile de faună de interes
    cinegetic soldate cu rănirea/decesul persoanelor fizice

┌────┬──────────┬───────────┬──────────┬─────────┬─────────┬─────────┬────────────┬───────────┬───────────────┬──────────────┬──────────┬────────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Procesul-verbal│Decizia nr./ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │nr./data │data │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │(întocmit │(întocmită │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │conform │conform │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │prevederilor │prevederilor │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │anexei nr. 2 la│anexei nr. 3 │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │Specia din │Modalitatea de │la Modalitatea│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │care face/ │acordare a │de acordare a │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │Codul │ │fac parte │despăgubirilor │despăgubirilor│Emitentul │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Numele şi│numeric │ │exemplarul/│prevăzute la │prevăzute la │deciziei │Valoarea │Documentul│ │
│ │Judeţul │Localitatea│Data │Tipul │prenumele│personal │Certificatul│exemplarele│art. 13^1 din │art. 13^1 din │(Se va │despăgubirii│doveditor │ │
│Nr. │producerii│producerii │producerii│atacului:│persoanei│al │de deces │de faună de│Legea vânătorii│Legea │menţiona │aprobată │al │Observaţii│
│crt.│atacului │atacului │atacului │rănire/ │vătămate/│persoanei│(serie/ │interes │şi a protecţiei│vânătorii şi a│instituţia│prin decizie│efectuării│ │
│ │ │ │ │deces │decedate │vătămate/│număr) │cinegetic │fondului │protecţiei │care a │(lei) │plăţii │ │
│ │ │ │ │ │ │decedate │ │care a/au │cinegetic nr. │fondului │emis │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │(CNP) │ │produs │407/2006, │cinegetic nr. │decizia.) │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │atacul │aprobată prin │407/2006, │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Ordinul │aprobată prin │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ministrului │Ordinul │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │mediului, │ministrului │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │apelor şi │mediului, │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │pădurilor nr. │apelor şi │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │1.656/2023) │pădurilor nr. │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1.656/2023) │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼──────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │
└────┴──────────┴───────────┴──────────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────────────┴──────────────┴──────────┴────────────┴──────────┴──────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016