Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MOŢIUNE SIMPLĂ nr. 3 din 9 iunie 2020  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 MOŢIUNE SIMPLĂ nr. 3 din 9 iunie 2020 "Opriţi-o pe «Doamna în negru» de la Ministerul Şomajului şi Prăbuşirii Sociale"

EMITENT: Senatul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 491 din 10 iunie 2020
    În temeiul art. 112 alin. (2) din Constituţia României, republicată,
    Senatul adoptă prezenta moţiune simplă.
    Sunteţi ministrul cel mai respins de actualul Parlament! Aţi fost audiată de trei ori în Comisiile de muncă şi protecţie socială ale Parlamentului, reunite, de tot atâtea ori primind un vot de blam.
    Aţi fost votată în lipsă, ca, de altfel, întregul Guvern, în data de 14 martie, pentru simplul motiv că eraţi nominalizată în Guvernul anti-Covid.
    Măsurile sanitare luate în urma decretării stării de urgenţă duceau inevitabil la turbulenţe pe piaţa muncii direct legate de încetarea unor activităţi, reducerea altora, precum şi de blocarea efectivă a economiei.
    Trebuia să veniţi cu măsuri care să preîntâmpine degradarea socială şi a situaţiei materiale a celor loviţi de criză. Soluţia dumneavoastră s-a numit Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30, care trebuia să reglementeze şomajul tehnic, precum şi măsurile legate de acordarea de ajutoare diverselor categorii vulnerabile. A fost atât de prost scrisă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30, încât a fost nevoie să o modificaţi de şase ori, prin ordonanţe de urgenţă succesive. Vorbim de Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului nr. 32, 53, 55, 59, 60, 70. Şi dacă e să ne referim doar la domeniul pe care îl păstoriţi. Ce argumente puteţi găsi ca în doar 60 de zile să modificaţi de atâtea ori un act normativ, pe care tot dumneavoastră l-aţi elaborat?
    Starea de urgenţă v-a creat posibilitatea să introduceţi şi inovaţii legislative, astfel că prin Decretul nr. 240/2020, prin care a fost prelungită starea de urgenţă, dumneavoastră, ca participant activ la elaborarea decretului, alături de Guvern şi Preşedinţie, aţi introdus în anexa nr. 1 la decret mai multe reglementări ce ţin de legislaţia muncii, precum şi a protecţiei sociale. Aţi introdus munca forţată. Şi, da, nu e un termen dur, este ceea ce aţi făcut prin interzicerea demisiei pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, orice angajat al statului fiind obligat, în numele luptei anti-Covid, să îşi vadă aprobată decizia unilaterală a demisiei abia după expirarea perioadei de urgenţă. Asta pentru că, la art. 56 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 240, aţi interzis aplicarea prevederilor art. 81 alin. (4) din Codul muncii cu privire la demisie şi termenele de preaviz aferente.
    Vă atragem atenţia că, deşi România, prin Guvern, a notificat Consiliului Europei suspendarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, există câteva articole care nu pot fi suspendate nici în stare de război, nici într-o altă situaţie de urgenţă: art. 2 din Convenţie, prin care se interzice pedeapsa cu moartea, art. 3 din Convenţie privind interzicerea torturii şi art. 4 privind interzicerea sclaviei şi a muncii forţate [nota bene: considerăm că prevederile art. 4 alin. (3) lit. c) din Convenţie nu sunt aplicabile în cazul demisiei].
    Tot în Decretul nr. 240, la art. 54 din anexă, aţi introdus o inovaţie juridică de genul instituirii vacanţei forţate, pentru că aţi dat posibilitatea angajatorilor de a decide unilateral cu privire la efectuarea concediului de odihnă pe perioada stării de urgenţă. În legislaţia românească concediul de odihnă este reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Având în vedere că acest decret nu abrogă şi nici măcar nu suspendă prevederile din legislaţia muncii, respectiv Codul muncii, dispoziţiile acestuia se aplică fără restricţii.
    Dreptul la concediu este un drept nenegociabil, care se acordă în virtutea legii şi care se accesează numai cu acordul angajatului. Prin introducerea acestor două articole în anexa decretului prezidenţial, aţi încălcat Constituţia României, dând Preşedintelui puteri pe care nu le are, şi anume de a legifera. Drepturile fundamentale ale cetăţenilor, pe care Constituţia le consideră necesar a fi restrânse de regimul stării de urgenţă, au fost enumerate în decret, iar printre acestea, dreptul la muncă nu se regăsea. Prin prevederile de mai sus aţi încălcat articolul 41 din Constituţie, care prevede că dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
    Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale ar fi putut regla aceste neajunsuri dacă şi-ar fi dorit cu adevărat protecţia angajaţilor şi a angajatorilor, prin reglementarea, prin act normativ cu putere de lege, a tuturor aspectelor ce ţin de domeniul muncii şi protecţiei sociale prevăzute în anexa nr. 1 la Decretul nr. 240/2020, care să poată fi aplicate legal şi corect.
    Aţi gestionat foarte prost situaţia românilor plecaţi, după cum spuneţi dumneavoastră, de bunăvoie, pentru activităţi sezoniere în ţări din vestul Europei. În ce situaţie s-a întâmplat acest lucru!? În situaţia stării de urgenţă, când aveam interdicţii de a părăsi localitatea, darămite ţara.
    Situaţia de fapt: pe 9 aprilie, cu 3 zile înainte de Paştele catolic şi 10 zile înainte de Paştele ortodox, fără nicio intervenţie din partea autorităţilor competente din subordinea dumneavoastră, grupuri mari de români, din nordul Moldovei şi din Transilvania, s-au adunat pe Aeroportul din Cluj încălcând toate regulile impuse de ordonanţele militare, precum şi de către autorităţile sanitare. Ştiaţi prea bine că eraţi obligaţi, ca minister, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), să verificaţi furnizorii de servicii de plasare de forţă de muncă în străinătate, în conformitate cu art. 82 alin. (5) din Legea nr. 156/2000, cu 5 zile lucrătoare înainte. Dar aţi ales să suspendaţi controalele efectuate de ITM pe perioada stării de urgenţă în loc să verificaţi, prin instituţiile dumneavoastră, dacă lucrătorii români plecaţi la muncă, în Germania, de exemplu, au fost instruiţi, anterior, de către furnizori, cu privire la principalele prevederi ale legislaţiei germane în contextul pandemiei Covid-19. În loc să vă fi deplasat în Germania pozând în „Deus ex machina“, când lucrurile erau deja complicate pentru românii de acolo, ar fi fost mai ieftin şi mai rapid să vă fi deplasat la Cluj, pentru a verifica situaţia celor care aşteptau deja, de peste jumătate de zi, pe aeroport.
    Nu ne-aţi prezentat câte contracte de mediere şi contracte individuale de muncă încheiate de aceste persoane plecate la muncă în Germania aţi verificat. Toate aceste probleme să fi fost oare cauzate de faptul că activitatea ITM-urilor era suspendată prin art. 34 din Decretul prezidenţial?!
    Vă lăudaţi în permanenţă că sunteţi ministrul care munceşte cel mai mult din Guvernul României, că dintre toţi miniştrii Muncii, de la Verdeţ până astăzi, sunteţi de departe cel mai harnic. Şi mai că am fi crezut acest lucru, atunci când v-am văzut cu câtă seriozitate aţi abordat situaţia celor 32 de cetăţeni din Sri Lanka. Aşteptăm cu nerăbdare următorii 200 de ani, eventual, ca să rezolvaţi şi situaţia celor 400.000 de români care au rămas fără locuri de muncă până la 1 iunie.
    Managementul, cuvântul pe care îl iubiţi atât de mult, încât îl repetaţi obsesiv, este, de fapt, micro-management, în cazul dumneavoastră. Primele realizări cu care v-aţi lăudat la Muncă au fost acelea că aţi dispus spălatul treptelor şi al geamurilor de la intrarea în clădire, lucru pe care îl făceau, zilnic, oricum, femeile de serviciu. Apoi v-aţi pus consilierul să blocheze parcarea, astfel încât angajaţii să nu poată pleca de la serviciu la finalizarea programului, ci doar când vreţi dumneavoastră. Nu conta că aveau copii care îi aşteptau la porţile grădiniţelor şi şcolilor. Toate acestea pentru ca, ulterior, să vă daţi peste cap pentru a concedia liftiera, care nici măcar nu era angajată a ministerului, ci a firmei care asigura, potrivit legii, mentenanţa liftului. Cam aceasta este capacitatea dumneavoastră, doamnă Alexandru, de micro-management, aţi fi fost mai potrivită pentru şefă la Gospodărie.
    Cât despre munca dumneavoastră de reorganizare a serviciilor din subordinea ministerului, vă dăm un singur citat, al fostului director al Casei Naţionale de Pensii Publice, Laurenţiu Tenţ, de dumneavoastră numit, tot de dumneavoastră demis: „Nu am executat toate fanteziile imposibile ale doamnei ministru! Nu am putut să susţin lucruri false!“
    Asta, după ce aţi demolat ghişeele de la casele de pensii, pentru a apropia funcţionarii de cetăţeni, fix în prag de pandemie, cu două săptămâni înainte de a-i distanţa, din nou, prin ordonanţă militară.
    Se aude în sistem că aţi trimis adrese către casele judeţene de pensii, tot în plină pandemie, să verifice dacă persoanele pentru care se solicită ajutor de deces chiar şi-au pierdut viaţa, de se cruceau angajaţii şi se întrebau dacă nu cumva ar trebui să discute cu rudele defunctului, pentru a le permite să fie a opta persoană de la înmormântare.
    În schimb, aţi îngheţat pensia minimă, adică v-aţi răzbunat pe cei mai năpăstuiţi dintre părinţii şi bunicii noştri. Nu aţi declarat niciodată, cu subiect şi predicat, că veţi mări punctul de pensie cu 40%, de la 1 septembrie, aşa cum prevede Legea nr. 127/2019.
    A trecut 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului! Copiii noştri aşteaptă de la 1 ianuarie dublarea alocaţiilor! Aţi prorogat termenul de aplicare, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020, până la 1 august. Acum probabil aşteptaţi 1 august să mai prorogaţi încă o dată. Am fi crezut că economia pe care aţi făcut-o la buget o veţi folosi pentru stimularea unor programe active de ocupare, pentru cei 400.000 de şomeri care aşteaptă soluţii sau măcar pentru suplimentarea bugetelor necesare acordării stimulentului de risc, de 2.500 de lei, şi pentru angajaţii din asistenţă socială, pe care i-aţi arestat la locul de muncă în ture de câte 14 zile, apoi la domiciliu, tot 14 zile. Dumneavoastră, care sunteţi cea mai „harnică“, aţi trecut cu vederea, timp de o lună şi jumătate, faptul că aceşti oameni nu au avut contact cu familia atâta timp, nu şi-au putut îngriji copiii sau părinţii, dedicându-şi activitatea, 24 de ore din 24, beneficiarilor din centrele rezidenţiale. În loc să vă preocupaţi pentru includerea angajaţilor din asistenţă socială printre beneficiarii stimulentului de risc, aţi aşteptat să furaţi ideea dintr-un amendament al Parlamentului, ca să mai daţi o ordonanţă de urgenţă, care modifică altă ordonanţă de urgenţă, după modelul patentat la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30.
    Mai mult, nu aţi dispus nici măsuri de testare a personalului din centre, nu aţi verificat calitatea serviciilor oferite, astfel că mai mulţi angajaţi, apoi beneficiari s-au îmbolnăvit de coronavirus.
    Acum, spre încheiere, spuneţi-ne şi nouă, ce tot munciţi la ministerul pe care îl coordonaţi!? Pentru că:
    - nu aţi iniţiat procesul de recalculare a celor 5 milioane de pensii, în baza noii Legi a pensiilor nr. 127/2019;
    – nu v-aţi ocupat ca nivelul de trai al românilor să nu scadă cu 10%;
    – nu aveţi niciun proiect prin care cei peste un milion de români întorşi în ţară de la declanşarea pandemiei să rămână şi să muncească acasă;
    – nu aţi făcut nimic pentru a opri invazia celor 12.000 de specialişti liberali de marcă, precum chelneri, ciocli, coafeze, manichiuriste, lăutari, în funcţii la stat. Mai mult, prin decretele şi ordonanţele date pentru instaurarea şi reglementarea stării de urgenţă şi de alertă, aţi încurajat angajarea fără concurs la stat, iar, în paralel, aţi concediat funcţionari cu vechime, experienţă, numiţi prin concurs.

    Dacă toate acestea s-ar fi întâmplat în patru ani de zile am fi spus că e un mandat normal, în care există şi scăpări. „Errare humanum est, sed perseverare diabolicum!“ Nu doar că aţi perseverat, dar aţi condensat în aceste doar câteva luni de mandat toate erorile posibile vouă şi imposibile nouă!
    Cunoaştem că „Qvod licet Jovi, non licet bovi!“, dar nu credeţi că e timpul să coborâţi printre noi, muritorii, să renunţaţi la morga olimpiană şi să priviţi românii în ochi, să vedeţi spaima care i-a cuprins pe toţi, de la mic la mare, în contextul pandemiei transformate de Guvern într-o criză economică şi socială, ce nu-şi poate găsi rezolvarea în şpriţurile din Palatul Victoria!?
    Nu condamnaţi românii la sărăcie, plecaţi de bunăvoie!
    Această moţiune simplă a fost adoptată de Senat în şedinţa din 9 iunie 2020, cu respectarea prevederilor art. 67 din Constituţia României, republicată, precum şi ale art. 168 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.


                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ROBERT-MARIUS CAZANCIUC

    Bucureşti, 9 iunie 2020.
    Nr. 3.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016