Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MOŢIUNE SIMPLĂ nr. 2 din 26 mai 2020  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 MOŢIUNE SIMPLĂ nr. 2 din 26 mai 2020 "Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă, în timp de pandemie"

EMITENT: Senatul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 444 din 27 mai 2020
    În temeiul art. 112 alin. (2) din Constituţia României, republicată,
    Senatul adoptă prezenta moţiune simplă.

    "Cineva, dacă nu are mască şi strănută, poate avea dosar penal pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor. Sunaţi la 112!"
    Nu, nu este o glumă! Este declaraţia celui care ocupă încă portofoliul Ministerului Afacerilor Interne, declaraţia celui care coordonează activităţile pentru gestionarea crizei din România provocate de pandemia de coronavirus! În viziunea sa, strănutul a devenit faptă penală!
    Este greu de înţeles de ce ministrul Vela îi urăşte atât de mult pe bătrâni. De ce şi-a bătut atât de mult joc de ei, obligându-i să se îmbulzească în magazine timp de două ore, alături de alte persoane, potenţial purtătoare de virus, astfel încât să aibă toate şansele de a se îmbolnăvi? De ce i-a umilit? De ce i-a urmărit prin cartiere cu Poliţia locală? De ce le-a dat amenzi de zeci de ori mai mari decât pensia lor pe o lună pentru abateri minore care nu puneau în pericol sănătatea nimănui? De ce i-a făcut să se simtă că ei ar fi principalii responsabili pentru toate necazurile venite odată cu pandemia?
    Dacă s-ar face un clasament mondial al aberaţiilor decise de autorităţi în timpul pandemiei de coronavirus, cu siguranţă România ar fi printre primele locuri, iar ministrul Marcel Vela ar fi campion absolut. La aberaţii, la bâlbe, contradicţii şi retractări!
    Nu există, probabil, niciun ministru de Interne în întreaga lume care să se fi contrazis de atât de multe ori în actele emise pe timpul pandemiei!

    Contradicţii în impunerea restricţiilor prin ordonanţe militare
    O analiză sumară a ordonanţelor militare semnate de ministrul Vela ne arată un lung şir de decizii contradictorii. Aproape în fiecare ordonanţă militară vedem că se anulează o aberaţie emisă în ordonanţele precedente!
    Astfel:
    - După ce aţi impus obligaţii şi interdicţii în Ordonanţa militară nr. 1, aţi transformat totul în recomandări în Ordonanţa militară nr. 2, pentru ca apoi să reveniţi la interdicţii şi restricţii în ordonanţele militare ulterioare.
    – Prin Ordonanţa militară nr. 9 aţi anulat aberaţia din Ordonanţa militară nr. 8 privind exportul de produse agroalimentare.
    – Ordonanţa militară nr. 7 anulează aberaţia din Ordonanţa militară nr. 4, care îi obliga pe şoferii de TIR să stea 14 zile în carantină, blocând astfel aprovizionarea ţării cu alimente şi produse sanitare.
    – O interdicţie la fel de aberantă din Ordonanţa militară nr. 3, care dispunea carantinarea timp de 14 zile a piloţilor şi navelor maritime comerciale a fost anulată prin Ordonanţa militară nr. 9.
    – Prin Ordonanţa militară nr. 3 se impune producătorilor agricoli să îşi vândă produsele în piaţă doar dacă respectă „distanţa socială“, nedefinită în niciun fel între ei şi faţă de cumpărători - o aberaţie eliminată abia prin Ordonanţa militară nr. 9.
    – Într-un exces de zel, prin Ordonanţa militară nr. 4, ministrul Vela îi obligă pe primari să cheltuie sume uriaşe de bani pentru dotarea scărilor de bloc cu dispensere şi dezinfectanţi. Se fac achiziţii, se epuizează bugetele locale, apoi ministrul Vela anulează totul în Ordonanţa militară nr. 8!
    – În Ordonanţele militare nr. 7 şi 8 se ridică interdicţia din Ordonanţa militară nr. 3 privind cursele aeriene către focarele COVID-19 din Europa, însă doar pentru muncitorii sezonieri. Explicaţia premierului Orban că nu avea pârghii legale de a interzice dreptul acestora de a pleca la muncă în Europa nu se aplică şi în cazul celorlalţi cetăţeni români, pentru care s-a menţinut interdicţia.
    – Toate efectele acestor bâlbe, retractări şi aberaţii se răsfrâng însă în mod direct în viaţa cetăţenilor. Prin ordonanţele militare nr. 3 şi 4, ministrul Vela îi obligă pe bătrâni să meargă la cumpărături doar după ora 11,00, când cărucioarele, produsele şi rafturile din magazine erau deja contaminate de posibilii purtători de coronavirus. Au realizat aberaţia abia în Ordonanţa militară nr. 10, când, după lungi critici şi insistenţe, celor în vârstă li s-a dat, în sfârşit, prioritate la cumpărături în intervalul 07,00-11,00.
    Lista restricţiilor inutile, absurde sau contraproductive este nesfârşită! Aproape fiecare ordonanţă militară conţine articole anulate de cele ulterioare!
    Fiecare articol abrogat din ordonanţele militare reprezintă o recunoaştere oficială a incompetenţei, a neroziei şi a lipsei de consecvenţă în managementul crizei provocate de pandemia de coronavirus.
    Numeroasele retractări şi anulări din actele oficiale emise de ministrul Vela ilustrează haosul şi arbitrarul restricţiilor impuse cetăţenilor români în timpul pandemiei.
    Îmbătat de autoritatea aproape nelimitată pe care i-au conferit-o ordonanţele militare, ameţit de-a dreptul de audienţa colosală pe care o avea când venea îmbrăcat în geacă de tip „Top Gun“ să ne anunţe deciziile de la Guvern, ministrul Vela nici măcar nu a catadicsit să îşi ceară scuze public pentru interdicţiile absurde pe care le-a impus populaţiei şi pe care tot el le-a anulat ulterior.



    Contradicţiile între ministrul Vela şi şefii săi politici
    Numele „Marcel Vela“ este cvasisinonim cu termenul de „haos“. Aproape în fiecare apariţie publică a sa ne anunţă câte o trăsnaie care este ulterior contrazisă, retractată sau anulată de şefii săi politici.
    – Ne-a anunţat protocolul ce ar fi fost încheiat între Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă Română, prin care poliţiştii ar fi urmat să vină cu lumina sfântă la domiciliul credincioşilor în noaptea de Înviere. „Gura păcătosului adevăr grăieşte!“, zice un proverb românesc ce s-a potrivit de minune atunci când ministrul Vela a afirmat că protocolul dintre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Biserica Ortodoxă Română (BOR) a fost realizat cu acordul premierului Orban şi al preşedintelui Iohannis. A fost însă contrazis imediat de cel din urmă, care i-a cerut să revină asupra protocolului.
    – Tot ministrul Vela ne anunţa că după data de 15 mai vom putea merge „la picnic“ sau „la alpinism“ în afara localităţii de domiciliu, după care premierul Orban ne-a spus că astfel de deplasări în afara localităţii, pentru astfel de motive, nu vor fi permise.
    – Iar după ce preşedintele Iohannis ne anunţa că după 15 mai vom putea călători liber în localitate, fără să mai fie nevoie să declarăm unde ne ducem, domnul Vela, acompaniat de această dată şi de prim-ministrul Orban, ne-a anunţat contrariul, că încă se gândesc la menţinerea declaraţiilor pe propria răspundere!
    Contradicţiile, ezitările, inadvertenţele şi lipsa de consecvenţă care pot fi observate în toate intervenţiile publice ale ministrului Marcel Vela arată lipsa oricărui argument epidemiologic care să fundamenteze deciziile privind gestionarea pandemiei.
    Se acţionează după ureche sau după sondajele politice, fără nicio legătură cu interesul suprem de protejare a siguranţei cetăţenilor. De cele mai multe ori, aceste decizii sunt contrare avertismentelor şi îngrijorărilor exprimate de experţii epidemiologi. Multe dintre recomandările acestora au fost nesocotite de decidenţii politici din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă coordonat de ministrul de Interne, Marcel Vela.
    Experţii care şi-au permis să critice incoerenţa unor decizii politice, lipsa de control asupra românilor veniţi din diaspora, dinspre focarele Europei, sau numărul mic de teste făcut la nivelul populaţiei au fost rapid înlăturaţi pentru a face loc unor politruci care aprobă toate deciziile luate după ureche de ministrul Vela!

    Structurile coordonate de ministrul Vela nu au pregătit ţara pentru pandemie
    Tot greul pandemiei a fost pus în seama cetăţenilor, în timp ce structurile pentru situaţii de urgenţă aflate în subordinea ministrului Vela au neglijat riscurile şi nu au luat măsuri pentru a pregăti ţara în faţa valului epidemic ce se anunţa să vină.
    • Au minimalizat riscul de pandemie, în pofida avertizărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Mult timp, structurile Ministerului de Interne au tratat riscul de coronavirus ca „în orice altă răceală“, aşa cum „decretase“ preşedintele Iohannis. Deşi, încă din 30 ianuarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de urgenţă pentru sănătate publică la nivel internaţional, multă vreme Ministerul de Interne condus de ministrul Vela şi celelalte autorităţi responsabile au tratat ştirile despre pandemie drept „încercări de a crea senzaţionalul“ sau drept „ştiri alarmiste“. În mod ironic, în data în care OMS declara starea de urgenţă, premierul Orban vorbea despre „sănătatea vieţii publice“, dar nu pentru pregătirea în vederea pandemiei, ci ca justificare pentru declanşarea alegerilor anticipate!
    • Nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical! Deşi au încercat să dea vina pe guvernarea precedentă pentru situaţia stocurilor de echipamente de protecţie pentru medici, în realitate, la o lună după instituirea stării de urgenţă de către OMS, Ministerul de Interne nu luase încă măsuri pentru asigurarea acestor echipamente. Neglijenţa autorităţilor în asigurarea echipamentelor de protecţie a fost confirmată de declaraţiile preşedintelui Iohannis care, mult timp, inclusiv după declararea stării de urgenţă, s-a declarat mulţumit de modul în care se pregătiseră autorităţile. Criza de la Suceava şi numeroasele cazuri de medici şi asistente infectate de coronavirus au arătat contrariul; autorităţile nu erau deloc pregătite.
    • Nu au achiziţionat din timp teste şi aparatură de testare pentru coronavirus! Multă vreme România a fost pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de teste! Lipsa testelor şi aparaturii de testare de coronavirus nu mai putea fi pusă în seama „grelei moşteniri“, întrucât noul coronavirus nu apăruse înainte de venirea PNL la guvernare.
    • De frica unor costuri electorale, Ministerul de Interne a gestionat lamentabil venirea în ţară a circa 1 milion de cetăţeni români. Ministrul Vela a minţit când a afirmat că toţi cei veniţi în ţară vor intra în carantină instituţionalizată. Sub 1% dintre aceştia au fost testaţi pentru coronavirus! Iar potrivit profesorului Streinu Cercel, care la acea dată încă era şeful Comisiei de management clinic şi epidemiologic al COVID-19, 20% dintre românii întorşi în ţară nu au stat nici în carantină, nici în izolare, devenind sursă de infectare pentru rudele, prietenii şi cunoştinţele din ţară!
    Singurele motive pentru care structurile pentru situaţii de urgenţă coordonate de ministrul Marcel Vela nu au luat din timp măsurile necesare pentru prevenirea pandemiei au fost legate de obsesia PNL pentru declanşarea alegerilor anticipate!
    Renunţarea la acest proiect electoral aberant nu a avut loc în urma instituirii stării de pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020 (premierul desemnat Florin Cîţu încă juca în acele momente cartea anticipatelor!), ci doar în urma deciziei Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă pentru anticipate!

    Greul pandemiei pus pe seama cetăţenilor
    După luni de zile irosite din cauza obsesiei PNL pentru anticipate, atunci când pandemia a început să se manifeste şi în ţara noastră, toată presiunea şi tot greul au fost puse pe seama cetăţenilor.
    Niciun moment ministrul Vela nu şi-a propus să dezvolte un parteneriat cu cetăţenii.
    Toată strategia de gestionare a crizei s-a bazat pe măsuri coercitive: restricţii dure, amenzi usturătoare, dosare penale şi cenzură! „Vă izolăm, vă facem dosare penale, vă sancţionăm, vă amendăm şi vă interzicem să ne criticaţi!“ Aceasta este reţeta ministrului „Top Gun“ pentru managementul pandemiei!
    În ordonanţele militare semnate de ministrul Vela nu există nici cea mai vagă intenţie a unor măsuri preventive, avertismente sau abordări graduale în sancţionarea cetăţenilor!
    Nu a existat nici cel mai mic semn de empatie din partea ministrului Vela pentru pensionarii sancţionaţi cu amenzi de zeci de ori mai mari decât pensia lor pe o lună, pentru abateri minore care nu puneau viaţa altor cetăţeni în pericol.
    În spaţiul public au apărut dovezi privind existenţa unui plan prestabilit de amenzi! Agenţii constatatori au primit sarcina de a căuta nod în papură, pentru a aplica amenzi sub orice motiv, chiar şi în cazul unor persoane de bună-credinţă, care se comportau cu responsabilitate faţă de restricţiile impuse de autorităţi.
    Presa din România a arătat numeroase cazuri de amenzi date după bunul plac, total disproporţionate în raport cu natura faptei sancţionate. S-au dat amenzi uriaşe unor pensionari cu handicap mintal. S-au aplicat amenzi de zeci de mii de lei unor persoane aflate în proximitatea locuinţei lor, pentru simple greşeli de completare a declaraţiilor pe propria răspundere!
    În mod evident, amenzile nu urmăreau scopul firesc de descurajare a celor care puneau în pericol viaţa sau sănătatea semenilor lor.
    România a ajuns în presa internaţională pentru cele mai disproporţionate amenzi de coronavirus în raport cu veniturile cetăţenilor! Jurnaliştii străini au semnalat că volumul acestora ajunsese să egaleze impozitul pe venit colectat de autorităţile fiscale.
    A devenit evident că amenzile lui Vela erau mai degrabă o taxă mascată pe coronavirus, pe care Guvernul miza pentru a acoperi găurile date în buget de ministrul „Catastrofă“, Vasile-Florin Cîţu.
    Pandemia a devenit pretext pentru abuzuri împotriva cetăţenilor! Pandemia a fost folosită ca paravan pentru spolierea cetăţenilor români, cu scopul suplimentării veniturilor la bugetul de stat!
    Caracterul subiectiv, arbitrar, disproporţionat al amenzilor lui Vela şi lipsa unei norme legale clare pentru sancţionarea cetăţenilor au stat la baza deciziei Curţii Constituţionale împotriva modului în care au fost reglementate măsurile coercitive împotriva populaţiei.
    Curtea Constituţională a arătat că peste 300.000 de amenzi au fost date în afara cadrului legal şi constituţional.
    În loc să respecte decizia Curţii şi să dea rapid o reglementare unică pentru anularea amenzilor nelegale în scopul evitării unui blocaj la nivelul sistemului de justiţie, prima reacţie a Guvernului a fost să acuze Curtea Constituţională.
    Ministrul Vela şi Guvernul s-au comportat ca nişte infractori care au acuzat judecătorii că i-au condamnat pentru încălcarea legii!
    Ministrul Vela şi Guvernul din care face parte sunt singurii responsabili pentru blocajul creat la nivelul de justiţie, pentru caracterul nelegal al sutelor de mii de amenzi acordate, pentru disproporţia dintre amenzi şi faptele sancţionate. Ministrul Vela este cel care a reglementat prost şi fără respect faţă de Constituţie şi faţă de libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor români!
    Ministrul Vela este sursa anarhiei generate de lipsa de aplicabilitate a unor reglementări, prin haosul creat de prevederile care se bat cap în cap în ordonanţele militare şi de numeroasele sale declaraţii contradictorii cu cele ale prim-ministrului sau ale preşedintelui!
    Trimiterea românilor la export, pe sub ochii ministrului Vela
    Lipsa de empatie a Guvernului şi a ministrului Vela faţă de cetăţeni şi lipsa de preocupare faţă de siguranţa şi sănătatea acestora s-au văzut în cazul acţiunilor de trimitere a românilor la export pentru a munci în poziţiile refuzate de alţi cetăţeni europeni.
    Din dorinţa de a câştiga bunăvoinţa unor cancelarii occidentale sau pur şi simplu dintr-un gest reflex de a da curs oricăror solicitări venite de la marii decidenţi ai Europei, Guvernul României a răspuns imediat, prin intermediul ministrului Vela, la cererea de forţă de muncă venită din vestul Europei.
    Evidenţa îi contrazice în faţă şi pe premierul Orban şi pe preşedintele Iohannis care au negat implicarea autorităţilor statului în exportul de români pentru muncile prost plătite din Occident! Această operaţiune nu ar fi putut avea loc dacă ministrul Vela nu ar fi abrogat prevederea din Ordonanţa militară nr. 3 care interzicea cursele aeriene către statele din „zona roşie“ din Europa, precum Germania sau Franţa.
    Faptul că ridicarea interdicţiei a avut loc imediat după ce autorităţile unor state occidentale şi-au manifestat interesul de a aduce muncitori din Europa de Est nu poate fi pus pe seama unei simple coincidenţe! Autorităţile române au ştiut că va urma un exod al muncitorilor sezonieri din România către vestul Europei. Au ştiut şi au încuviinţat acest lucru!
    Grav este că ministrul Vela, în calitate de conducător al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, nu a luat nicio măsură pentru siguranţa acestor cetăţeni, forţaţi să plece la muncă în afară, după dezastrul economic produs în România sub directa coordonare a Guvernului PNL.
    În condiţiile în care compania aeriană care a asigurat transportul cetăţenilor români pe ruta Cluj-Düsseldorf avea rezervări cu mult înainte de data plecării, era clar că autorităţile române au avut date atât despre numărul curselor charter organizate pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ din Cluj, cât şi despre numărul călătorilor care urmau să plece din România.
    Cu toate acestea, ministrul Vela nu a luat nicio măsură pentru asigurarea unor condiţii de risc minim pentru cetăţenii români care plecau din ţară!
    Nicio procedură, nicio regulă, nicio răspundere stabilită pentru plecarea în siguranţă a muncitorilor români! Îmbulzeala din mijloacele de transport către aeroport şi îmbulzeala produsă înainte de îmbarcare în aeronave sunt ilustrative pentru nepăsarea autorităţilor române faţă de propriii cetăţeni.
    Spre deosebire de ministrul român Vela, autorităţile federale din Germania stabiliseră, cu mult înainte, condiţii de siguranţă pentru întâmpinarea muncitorilor veniţi din România: control de sănătate la sosire, reguli pentru respectarea distanţei sociale de 1,5 metri, obligaţia firmei angajatoare de a le asigura transportul în condiţii de siguranţă de la aeroport, reguli pentru desfăşurarea muncii.
    Într-un exces patriotard, colegul de partid al ministrului Vela, europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a calificat într-un mod edificator trimiterea românilor la export pentru a munci în statele occidentale: „Nu ştiu cine a luat decizia, însă oricine ar fi, este un imbecil.“ Conform actelor oficiale, decizia a fost luată de semnatarul Ordonanţei militare nr. 7, care a executat o înţelegere stabilită pe cale diplomatică, aşa cum ne-a confirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, medicul Raed Arafat.
    Pandemia, pretext pentru cenzurarea presei antiguvernamentale sau antiprezidenţiale
    Tentaţiile autocratice manifestate de ministrul Vela şi de Guvernul PNL în gestionarea pandemiei se pot vedea cu ochiul liber în cenzura instituită, în mod sistematic, la nivelul presei româneşti!
    Nimeni nu are voie să aibă alte opinii decât Guvernul! Nimeni nu are voie să pună la îndoială datele şi acţiunile Guvernului în gestionarea pandemiei! Nu contează adevărul, ci doar povestea livrată de Guvern sau de preşedinte!
    Sub autoritatea discreţionară a ordonanţelor militare şi a unor ordonanţe de urgenţă emise în contextul pandemiei, ministrul Vela îi ameninţă cu dosare penale pe toţi cei care critică Guvernul şi pe preşedintele Iohannis.
    Încă dinaintea instituirii stării de alertă, atunci când preşedintele Iohannis ne spunea că noul virus se comportă ca „în orice răceală“, informaţiile îngrijorătoare prezentate de unii jurnalişti în presa din România erau catalogate drept „ştiri alarmiste“ sau „încercări de a crea senzaţionalul“.
    După instituirea stării de urgenţă, ministrul Vela a trecut de la comentariile acide la ameninţarea pe faţă, cu dosare penale, a jurnaliştilor „indisciplinaţi“. Este unul dintre cele mai grave atacuri din ultimele decenii, exercitate din partea unui înalt reprezentant al Guvernului împotriva libertăţii presei! Materializarea ulterioară a ameninţărilor ministrului Vela, prin deschiderea unei anchete penale împotriva jurnaliştilor de la România TV, ne-a arătat că nu a fost vorba doar de simple declaraţii scăpate de sub control, ci de acţiuni concrete de intimidare a unor jurnalişti care vor să prezinte adevărul!
    Gravitatea acestei situaţii a determinat reacţii din partea unor organisme internaţionale, care şi-au manifestat îngrijorarea că autorităţile din România ar putea folosi pretextul pandemiei şi al instituirii stării de urgenţă pentru „restricţionarea nejustificată a activităţii jurnaliştilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul“, după cum a remarcat domnul Harlem Désir, reprezentantul pentru libertatea presei din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
    Ameninţările ministrului Vela împotriva jurnaliştilor de la România TV nu au fost doar un exces izolat sau doar un derapaj nervos, pe fondul stresului în gestionarea pandemiei. Există multe alte exemple în care Grupul „Anonim“ de Comunicare Strategică acţionează la comanda ministrului, pentru obstrucţionarea sau chiar desfiinţarea unor publicaţii critice la adresa Guvernului sau a preşedintelui Iohannis! În mod greu de justificat de ministrul Vela, astfel de interdicţii sau sancţiuni apar doar în zona presei antiguvernamentale sau antiprezidenţiale! Niciodată în cazul susţinătorilor puterii!
    Odată cu instituirea stării de urgenţă, sub comanda ministrului Vela şi a Grupului „Anonim“ de Comunicare Strategică, a fost organizată o inchiziţie a aşa-ziselor „ştiri false“, care arde pe rugul pandemiei orice jurnalist care pune prea mult la îndoială acţiunea guvernamentală sau prezidenţială!
    În timp ce preşedintele României şi membrii Guvernului lansează ştiri false de la cel mai înalt nivel - despre acuzarea profesorului Streinu Cercel că ar fi spus inepţia carantinării forţate a bătrânilor, enunţată de fapt de ministrul sănătăţii, despre aşa-zisele efecte negative înregistrate de Franţa după redeschiderea şcolilor, care încă nu avusese loc sau despre nebunia cu aşa-zisa vânzare a Ardealului către vecinii maghiari - mai multe publicaţii antiprezidenţiale sunt închise, iar jurnaliştii critici sunt hăituiţi cu dosare penale pentru acuzaţii infinit mai puţin clare!
    Totul se face sub comanda ministrului Marcel Vela, prin braţul armat al Grupului de Comunicare Strategică care, sub protecţia anonimatului şi în afara oricărui cadru legal, dă dispoziţii diverselor autorităţi publice să închidă site-uri şi publicaţii critice la adresa preşedintelui Iohannis sau a Guvernului!
    În pofida solicitărilor publice sau chiar a unor interpelări din partea unor membri ai Parlamentului, până la data depunerii prezentei moţiuni pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne nu este publicată nici componenţa Grupului de Comunicare Strategică, nici cine îl coordonează, nici baza legală în care acest grup anonim cere unor autorităţi publice să impună cenzura asupra presei.
    Falsificarea datelor despre pandemie
    În acelaşi timp, Grupul de Comunicare Strategică nu răspunde în niciun fel pentru erorile numeroase din rapoartele zilnice privind rata deceselor şi a cazurilor confirmate.
    România este singura ţară din lume în care Guvernul comunică anonim despre evoluţia pandemiei. Nimeni nu ştie cine este responsabil şi cine trebuie tras la răspundere pentru difuzarea de informaţii eronate, cu titlul oficial, de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
    Mai mult, acest grup, aflat sub autoritatea ministrului Marcel Vela, falsifică în mod deliberat realitatea despre pandemie prin omisiunea unor informaţii esenţiale pentru a da populaţiei posibilitatea de a-şi forma o imagine completă şi corectă despre criza actuală.
    Se comunică doar numărul de teste, dar nu şi al persoanelor testate, care este în realitate mult mai mic - fapt ce arată ineficienţa Guvernului în testarea populaţiei şi în identificarea şi izolarea din timp a cazurilor de infectare cu noul coronavirus!
    Se compară numărul de cazuri confirmate şi al deceselor COVID-19 din România doar cu statele occidentale, evitându-se deliberat o comparaţie cu statele din regiune care ar arăta că România a gestionat mult mai prost pandemia în comparaţie cu vecinii săi!
    Se raportează doar decesele persoanelor internate, fără a se prezenta date despre cele extraspitaliceşti!
    În general, se oferă doar informaţii care descriu o imagine mai bună decât realitatea, privând cetăţenii de posibilitatea de a-şi forma o opinie corectă cu privire la evoluţia pandemiei şi riscul real de transmitere a noului virus.
    "Zilele prostiei" PNL
    Dispreţul şi desconsiderarea faţă de drepturile şi libertăţile constituţionale ale cetăţenilor se pot observa în aproape toate deciziile şi declaraţiile ministrului Vela.
    Deşi Constituţia prevede clar că drepturile şi libertăţile pot fi restrânse doar prin lege, ministrul Vela se visa deja în postura despotului luminat care decide soarta românilor în această pandemie! „Am putea prelua o parte din deciziile din ordonanţele militare, printr-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă“, a declarat cu seninătate ministrul Vela.
    Adică în viziunea sa, ceea ce fusese stabilit în urma unui decret prezidenţial, aprobat în limitele precizate de Parlament, urma ca în starea de alertă să fie decis după bunul său plac, în calitatea sa de conducător al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă!
    Acesta e motivul pentru care ministrul Vela nu s-a ocupat din timp de elaborarea unei legi care să reglementeze, aşa cum spune Constituţia, restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.
    Din acest motiv, Guvernul a depus mult prea târziu proiectul de lege pentru reglementarea stării de alertă! Termenele legale şi constituţionale impuse în procedurile de legiferare nu permit intrarea în vigoare a legii stării de alertă imediat după încetarea stării de urgenţă!
    O gafă monumentală a ministrului Vela şi a Guvernului PNL, care descrie perfect modul arogant, superficial şi neglijent, în care este gestionată criza provocată de pandemia de coronavirus! Din acest motiv, după încetarea stării de urgenţă, apar trei zile cu un vid de reglementare în domeniul pandemiei. Trei zile ale prostiei PNL, care pot compromite uriaşul efort colectiv al cetăţenilor români care timp de două luni s-au conformat restricţiilor şi izolării sociale!
    Este cea mai mare gafă a unui guvern de după Revoluţie, care din păcate se produce într-una dintre cele mai grele perioade pe care o traversează ţara noastră în ultimii 30 de ani!
    Este deja mult prea mult!
    Sunt mult prea mulţi români care au suferit în urma deciziilor luate după ureche de ministrul Vela!
    Este mult prea multă confuzie în rândul cetăţenilor cu privire la regulile pe care trebuie să le urmeze, după declaraţiile hazardate şi contradictorii ale ministrului Vela!
    Sunt prea multe instituţii şi autorităţi publice a căror funcţionare este afectată şi ale căror bugete au fost sărăcite din cauza unor aberaţii din ordonanţele militare semnate de ministrul Vela!
    Drepturile fundamentale ale cetăţenilor români au fost prea puternic lovite de reglementările prost făcute, de amenzile nelegale şi de excesele autoritare ale ministrului „Top Gun“!
    Cenzura instituită asupra presei este mult prea gravă pentru a fi trecută cu vederea!
    Sfintele sărbători de Paşte au fost puse într-o lumină mult prea proastă de intervenţiile total neinspirate ale celui pus în fruntea Comitetului pentru gestiunea pandemiei!
    În plină criză mondială, în faţa secetei şi austerităţii economice care ne bate la uşă, democraţia din România merge, cu Vela ruptă, în derivă!
    Este mult prea mult!
    Ministrul Vela trebuie să plece!
    Această moţiune simplă a fost adoptată de Senat în şedinţa din 26 mai 2020, cu respectarea prevederilor art. 67 din Constituţia României, republicată, precum şi ale art. 168 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.


                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ROBERT-MARIUS CAZANCIUC

    Bucureşti, 26 mai 2020.
    Nr. 2.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016