Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 9 septembrie 2008  de certificare a conformitatii in vederea introducerii pe piata a mijloacelor tehnice pentru apararea impotriva incendiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 9 septembrie 2008 de certificare a conformitatii in vederea introducerii pe piata a mijloacelor tehnice pentru apararea impotriva incendiilor

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 6 octombrie 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte cadrul legal pentru certificarea conformitãţii în vederea introducerii pe piaţã în România a mijloacelor tehnice în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor, în domenii nereglementate prin <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã.
ART. 2
(1) Introducerea pe piaţã a mijloacelor tehnice în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor, denumite în continuare produse, menţionate la art. 1, se realizeazã în baza unui certificat pentru introducere pe piaţã.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã produselor introduse pe piaţã şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, care prezintã un nivel echivalent de protecţie cu cel prevãzut de reglementãrile tehnice naţionale aplicabile.
ART. 3
Evaluarea în vederea emiterii certificatului pentru introducere pe piaţã se face de cãtre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, prin Centrul Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilã, denumit în continuare Centrul Naţional.
ART. 4
În aplicarea prezentei metodologii se utilizeazã urmãtoarele definiţii:
a) certificat de conformitate - document emis pe baza regulilor unui sistem de certificare, care indicã existenţa unei încrederi adecvate cã un produs, identificat corespunzãtor, este conform cu reglementarea tehnicã aplicabilã, cu un anumit standard sau cu un alt document normativ;
b) certificat pentru introducere pe piaţã - document emis în vederea comercializãrii şi utilizãrii unui produs, care atestã cã acesta îndeplineşte condiţiile de introducere pe piaţã;
c) distribuitor - persoanã fizicã autorizatã sau persoanã juridicã care desfãşoarã activitãţi de comercializare ulterior introducerii pe piaţã a produselor şi a cãrei activitate profesionalã nu afecteazã caracteristicile produsului;
d) evaluare a conformitãţii - activitate al cãrei obiect este determinarea faptului cã un produs satisface cerinţele specificate în reglementarea tehnicã în vederea comercializãrii şi utilizãrii pentru apãrarea împotriva incendiilor;
e) fişã tehnicã - document care stabileşte caracteristicile unui produs, cum ar fi niveluri de calitate, performanţã, securitate sau dimensiuni, inclusiv cerinţe care se aplicã produsului cu privire la denumirea sub care acesta este comercializat, terminologie, simboluri, încercãri şi metode de încercare, ambalare, marcare sau etichetare şi proceduri pentru evaluarea conformitãţii;
f) introducere pe piaţã a unui produs - acţiunea de a face disponibil pentru prima datã, contra cost sau gratuit, un produs din domeniul reglementat prin prezenta metodologie, în vederea comercializãrii şi utilizãrii în România pentru apãrarea împotriva incendiilor;
g) importator - orice persoanã fizicã autorizatã sau persoanã juridicã având domiciliul, respectiv sediul în România sau în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene ori Spaţiului Economic European, care introduce pe piaţa comunitarã un produs dintr-o ţarã terţã;
h) mijloc tehnic destinat apãrãrii împotriva incendiilor - produs destinat activitãţilor specifice din competenţa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, denumit în continuare Inspectoratul General (conform anexei nr. 3);
i) operator economic - producãtorul, reprezentantul autorizat, importatorul sau distribuitorul;
j) procedurã - mod specificat de desfãşurare a unei activitãţi sau a unui proces;
k) producãtor - orice persoanã fizicã autorizatã sau persoanã juridicã ce proiecteazã sau fabricã un produs ori pentru care se proiecteazã sau se fabricã un astfel de produs sub numele ori marca sa;
l) reprezentant autorizat al producãtorului - persoanã fizicã sau juridicã având domiciliul, respectiv sediul în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, împuternicitã de producãtor sã acţioneze în numele acestuia;
m) reglementare - document care conţine reguli cu caracter obligatoriu şi care este adoptat de cãtre o autoritate;
n) supravegherea pieţei - ansamblul mãsurilor, resurselor şi structurilor instituţionale adecvate prin care autoritatea competentã - Inspectoratul General - asigurã şi garanteazã, în mod imparţial, cã produsele introduse pe piaţã şi utilizate pentru apãrarea împotriva incendiilor îndeplinesc prevederile reglementãrilor tehnice aplicabile pentru care s-a emis certificatul pentru introducere pe piaţã, indiferent de originea produselor, cu respectarea principiului liberei concurenţe;
o) zile - zile calendaristice.
ART. 5
Certificarea conformitãţii în vederea introducerii pe piaţã a produselor se face având ca referenţial reglementãrile tehnice elaborate de Inspectoratul General şi aprobate prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative.
ART. 6
Reglementãrile tehnice prevãd cel puţin urmãtoarele:
a) definirea produselor pentru care se aplicã evaluarea conformitãţii;
b) proceduri pentru evaluarea conformitãţii produselor;
c) cerinţe minime de performanţã, metodele de încercare şi analizã, cu precizarea specificului naţional, dupã caz.

CAP. II
Evaluarea în vederea eliberãrii certificatului pentru introducere pe piaţã

ART. 7
Evaluarea în vederea eliberãrii certificatului pentru introducere pe piaţã se face prin evaluarea conformitãţii cu reglementarea tehnicã aplicabilã pentru produsele menţionate la art. 2 alin. (1).
ART. 8
Pentru iniţierea activitãţii de evaluare a conformitãţii în vederea introducerii pe piaţã, solicitantul depune dosarul cu documentaţia tehnicã la Centrul Naţional.
ART. 9
Pentru produsele care sunt menţionate la art. 2 alin. (1), dosarul cu documentaţia tehnicã conţine:
a) cerere-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 1;
b) certificatul de conformitate cu reglementarea tehnicã aplicabilã din România sau cu o altã reglementare tehnicã echivalentã emisã de o instituţie de reglementare naţionalã dintr-un stat membru al Uniunii Europene ori dintr-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, emis de un organism de certificare acreditat.
ART. 10
Documentaţia tehnicã prevãzutã la art. 9 se prezintã în dublu exemplar în limba românã. Documentele sunt semnate şi ştampilate pentru conformitate de cãtre solicitant.
ART. 11
(1) Activitatea de evaluare pentru emiterea certificatului pentru introducere pe piaţã se desfaşoarã cu respectarea prevederilor prezentei metodologii şi a condiţiilor impuse de reglementãrile tehnice (aplicabile produsului/familiei de produse) şi se finalizeazã prin eliberarea, în 3 exemplare, a certificatului pentru introducere pe piaţã, prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Centrul Naţional îi comunicã în scris solicitantului eventualele neconformitãţi constatate, în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrãrii cererii.
ART. 12
Dacã solicitantul nu rezolvã toate neconformitãţile în termen de 60 de zile de la comunicarea acestora, dosarul va fi clasat, solicitantul fiind înştiinţat în scris despre aceasta în termen de 10 zile.
ART. 13
Dosarul prevãzut la art. 9 se analizeazã de cãtre Centrul Naţional, care face propuneri privind rezolvarea.
ART. 14
Propunerile sunt analizate de cãtre o comisie numitã prin ordin de zi pe unitate de cãtre inspectorul general al Inspectoratului General, care ia decizia privind introducerea pe piaţã.
ART. 15
Certificatul pentru introducere pe piaţã se semneazã de cãtre inspectorul general şi se contrasemneazã de cãtre şeful Centrului Naţional.
ART. 16
Termenul maxim de eliberare a certificatului pentru introducere pe piaţã este de 20 de zile şi curge de la data depunerii documentaţiei tehnice complete.
ART. 17
Exemplarul nr. 1 al certificatului pentru introducere pe piaţã se înmâneazã solicitantului, exemplarul nr. 2 se înainteazã la Inspectoratul General şi exemplarul nr. 3 se pãstreazã la Centrul Naţional.
ART. 18
(1) Exemplarul nr. 2 al certificatului pentru introducere pe piaţã al produsului se transmite de cãtre Centrul Naţional la Inspectoratul General pentru înscrierea în Registrul produselor certificate, în vederea introducerii pe piaţã pe teritoriul României.
(2) Registrul menţionat la alin. (1) se întocmeşte şi se monitorizeazã de structura specializatã cu atribuţii de supraveghere a pieţei din cadrul Inspectoratului General.
(3) Lista produselor certificate se publicã pe site-ul Inspectoratului General.
ART. 19
(1) Pentru produsele care se încadreazã în prevederile art. 2 alin. (2), producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia, importatorul sau distribuitorul prezintã la Centrul Naţional o declaraţie pe propria rãspundere în care se menţioneazã faptul cã produsul este introdus pe piaţã şi comercializat în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European pe baza unei reglementãri tehnice echivalente cu cea din România (conform anexei nr. 4).
(2) Centrul Naţional trimite la Inspectoratul General o copie a declaraţiei pe propria rãspundere pentru a înscrie produsul în Registrul produselor certificate.

CAP. III
Obligaţiile operatorilor economici

ART. 20
Producãtorul trebuie sã asigure:
a) obţinerea certificatului pentru introducere pe piaţã a produsului, dupã caz;
b) cã produsele sunt proiectate şi fabricate în conformitate cu cerinţele reglementãrii tehnice aplicabile;
c) întocmirea fişei tehnice solicitate, efectuarea procedurii aplicabile de evaluare a conformitãţii;
d) cã procedurile în vigoare garanteazã conformitatea continuã a producţiei;
e) aplicarea pe produs a tipului, lotului sau numãrului de serie ori a oricãrui element de identificare, conform reglementãrii tehnice aplicabile. Dacã mãrimea sau natura produsului nu permite acest lucru, producãtorul se asigurã ca informaţia solicitatã sã fie prevãzutã pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte produsul;
f) indicarea pe produs a numelui şi adresei la care poate fi contactat. Dacã mãrimea sau natura produsului nu permite acest lucru, producãtorul indicã datele pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte produsul;
g) cooperarea cu structura specializatã de supraveghere a pieţei, furnizarea tuturor informaţiilor şi documentaţia necesarã pentru a demonstra conformitatea produsului.
ART. 21
Importatorul trebuie sã asigure:
a) cã produsul are certificat pentru introducere pe piaţã, dupã caz;
b) cã pe produs apar numele lui şi adresa la care poate fi contactat. Dacã mãrimea sau natura produsului nu permite acest lucru, producãtorul şi importatorul le indicã pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte produsul;
c) cã atât timp cât un produs se aflã în responsabilitatea lui, condiţiile de depozitare sau de transport nu pericliteazã conformitatea cu cerinţele reglementãrii tehnice;
d) furnizarea tuturor informaţiilor şi documentaţiei necesare pentru a demonstra conformitatea produsului, cooperarea cu structura specializatã de supraveghere a pieţei cu privire la orice acţiune de evitare a riscurilor prezentate de produsele introduse pe piaţã.
ART. 22
Distribuitorul trebuie sã se asigure cã:
a) produsul are certificat pentru introducere pe piaţã, dupã caz;
b) atât timp cât un produs se aflã în responsabilitatea lui, condiţiile de depozitare sau de transport nu pericliteazã conformitatea cu cerinţele reglementãrii tehnice.

CAP. IV
Supravegherea pieţei

ART. 23
(1) Supravegherea pieţei se efectueazã prin structura specializatã şi personalului nominalizat prin ordin al inspectorului general.
(2) Supravegherea pieţei asigurã un sistem de control pentru produsele aflate în utilizare sau comercializare.
(3) Prin activitatea de supraveghere a pieţei se verificã dacã:
a) produsele îndeplinesc condiţiile care au stat la baza eliberãrii certificatului pentru introducerea pe piaţã;
b) produsele deţin certificatul pentru introducere pe piaţã;
c) produsele sunt însoţite de documente care atestã cã acestea au fost introduse pe piaţã şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European.
(4) Verificarea produselor introduse pe piaţã se realizeazã prin:
a) controlul produselor în locurile unde se comercializeazã, se depozitezã şi se utilizeazã;
b) controale inopinate şi verificãri punctuale;
c) prelevarea de mostre de produse şi verificarea prin examinare şi încercare a acestora;
d) controlul produselor expuse la târguri, expoziţii, prezentãri demonstrative privind conformitatea cu modul de inscripţionare prevãzut de lege.
(5) În cazul în care structura specializatã de supraveghere a pieţei identificã un produs care nu este în conformitate cu prevederile reglementãrii tehnice aplicabile precizate în certificatul pentru introducere pe piaţã, ia urmãtoarele mãsuri:
a) solicitã producãtorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului sau distribuitorului, dupã caz, sã realizeze conformitatea cu prevederile reglementãrii tehnice aplicabile produsului introdus pe piaţã sau care a fost pus în funcţiune, potrivit precizãrilor din certificatul pentru introducere pe piaţã;
b) în cazul în care mãsurile iniţiale nu au dus la realizarea conformitãţii produsului, structura specializatã de supraveghere a pieţei ia mãsurile potrivite pentru a restricţiona sau a interzice introducerea pe piaţã ori punerea în funcţiune a produsului în cauzã şi pentru a asigura retragerea lui de pe piaţã. Retragerea efectivã a produsului neconform de pe piaţã se realizeazã, dupã caz, de cãtre producãtor, reprezentantul autorizat al acestuia, importatorul sau distribuitorul care a introdus produsul pe piaţã.
ART. 24
La târguri, expoziţii şi altele asemenea este permisã/sunt permise expunerea şi/sau demonstraţiile produselor neconforme cu prevederile prezentei metodologii, cu condiţia sã existe o indicaţie vizibilã care sã menţioneze clar cã ele nu pot fi introduse pe piaţã, comercializate în mod legal şi nici puse în funcţiune înainte de aducerea lor în conformitate.
ART. 25
Inspectoratul General interzice comercializarea, utilizarea şi dispune retragerea de pe piaţã a produselor de cãtre producãtor, reprezentantul autorizat al acestuia, importator sau distribuitor, dupã caz, atunci când structura specializatã de supraveghere a pieţei constatã urmãtoarele:
a) lipsa certificatului pentru introducere pe piaţã;
b) lipsa declaraţiei pe propria rãspundere pentru produsele care se încadreazã în prevederile art. 2 alin. (2);
c) neconformitãţi faţã de declaraţia pe propria rãspundere.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 26
(1) Orice modificare adusã produsului introdus pe piaţã care schimbã performanţele tehnice ale acestuia impune o nouã certificare a produsului.
(2) Orice furnizare a produsului trebuie sã fie însoţitã de o copie a certifcatului pentru introducere pe piaţã, dupã caz, precum şi de certificatul de garanţie.
ART. 27
Avizele emise în baza <>Ordinului ministrului de interne nr. 85/2001 pentru aprobarea Metodologiei de certificare a conformitãţii, de agrementare tehnicã şi de avizare tehnicã pentru fabricarea, comercializarea şi utilizarea mijloacelor tehnice de apãrare împotriva incendiilor, cu modificãrile ulterioare, rãmân valabile pânã la expirarea perioadei înscrise în document.
ART. 28
Contravaloarea prestãrilor de servicii efectuate în vederea eliberãrii certificatului pentru introducere pe piaţã se stabileşte în condiţiile prevãzute de <>art. 5 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 259/2005 privind înfiinţarea şi stabilirea atribuţiilor Centrului Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilã.
ART. 29
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

Model de cerere

Cãtre
Centrul Naţional pentru Securitate
la Incendiu şi Protecţie Civilã

Societatea Comercialã ..................., reprezentatã prin domnul (doamna) ..............., în calitate de .............., cu sediul în ..............., str. ............. nr. ..., judeţul ............., telefon .........., fax .........., ţara ........., înregistratã la registrul comerţului cu nr. ..........., la data ........., contul ............., deschis la ..........., solicitã emiterea certificatului pentru introducere pe piaţã a urmãtorului produs:
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
Depunem alãturat dosarul cuprinzând documentaţia tehnicã pentru produsul nominalizat, în conformitate cu prevederile Metodologiei de certificare a conformitãţii în vederea introducerii pe piaţã a mijloacelor tehnice pentru apãrarea împotriva incendiilor, aprobatã prin <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 607/2008 .

Data ............ Manager,
.............
L.S.


ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------

- model -

[STEMA] ROMÂNIA
MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

CERTIFICAT
pentru introducere pe piaţã

Nr. C/....... din ........

În baza prevederilor <>art. 50 din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor şi ale <>art. 4 lit. f) din Hotãrârea Guvernului nr. 259/2005 privind înfiinţarea şi stabilirea atribuţiilor Centrului Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilã,
se certificã în vederea comercializãrii şi utilizãrii:
Produsul/tip/model/cod .................................................
Producãtorul ...........................................................
Adresa .......................................... Ţara .................
Produsul este conform cu prevederile ...................................
Certificatul este valabil atât timp cât produsul nu a suferit modificãri de fabricaţie faţã de tipul/modelul care a fost supus evaluãrii.

Inspectorul general,
...................

Şeful Centrului Naţional pentru Securitate
la Incendiu şi Protecţie Civilã,
.........................

La cererea structurii specializate abilitate de lege pentru îndrumarea şi controlul activitãţii de apãrare împotriva incendiilor, este obligatorie prezentarea certificatului pentru introducere pe piaţã.
Deţinãtorul certificatului poartã rãspunderea pentru utilizarea în condiţii legale a produsului.
Nerespectarea condiţiilor din documentaţia în baza cãreia s-a eliberat prezentul certificat duce la retragerea acestuia şi rãspunderea potrivit legii.


ANEXA 3
-------
la metodologie
--------------

MIJLOACE TEHNICE
de apãrare împotriva incendiilor

1. Stingãtoare portative
2. Stingãtoare transportabile
3. Aparate portabile de stins incendii
4. Utilaje, unelte şi alte mijloace de intervenţie:
4.1. racorduri fixe, de aspiraţie, de refulare, înfundate, reducţii de racorduri;
4.2. chei pentru racorduri;
4.3. hidranţi portativi;
4.4. ţevi de refulare;
4.5. sorb;
4.6. distribuitor;
4.7. colector;
4.8. furtun de refulare cauciucat pentru utilaje de stins incendii;
4.9. furtun de refulare semirigid pentru utilaje de stins incendii;
4.10. tunuri pentru stins incendii cu apã şi spumã;
4.11. pãturi antifoc;
4.12. scãri portabile pentru incendiu;
4.13. furtunuri de aspiraţie şi flexibile de cauciuc şi materiale plastice;
4.14. topoare p.s.i.;
4.15. cãngi de incendiu;
4.16. amestecãtor de linie pentru utilaje de stins incendii.
5. Pulberi
6. Spumanţi
7. Agenţi neutralizatori speciali
8. Produs ignifug pentru lemn
9. Produs ignifug textil


ANEXA 4
-------
la metodologie
--------------

DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE



┌─────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ Producãtor │ Reprezentantul sãu autorizat │
├─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Denumire produs, tip, model, cod de │ │
│referinţã al produsului dat de producãtor│ │
└─────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘



În conformitate cu <>art. 19 din Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 607/2008 pentru aprobarea Metodologiei de certificare a conformitãţii în vederea introducerii pe piaţã a mijloacelor tehnice pentru apãrarea împotriva incendiilor, declar pe propria rãspundere cã a fost efectuatã certificarea conformitãţii produsului (produselor) ....................... şi cã acesta (acestea) poate (pot) fi folosit(e) conform instrucţiunilor de utilizare conţinute în documentaţia produsului (produselor).
Conformitatea este demonstratã având ca referinţã ....................... .
Date (informative) privind performanţa produsului:
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
(de exemplu: denumirea şi descrierea produsului, numãrul certificatului, denumirea şi adresa organismului de certificare)

Producãtorul poate completa declaraţia cu alte date considerate utile.


┌────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Producãtor │ Reprezentantul sãu autorizat │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Semnãtura │ Semnãtura │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Nume │ Nume │
│ Funcţie │ Funcţie │
│ Data │ Data │
└────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘



-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016