Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
METODOLOGIE din 8 mai 2018 privind selecţia participanţilor la programele de formare specializată organizate de Institutul Naţional de Administraţie
EMITENT: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 395 din 9 mai 2018
──────────
Aprobată prin Ordinul nr. 4.759 din 8 mai 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 395 din 9 mai 2018.
──────────
ART. 1
Institutul Naţional de Administraţie, denumit în continuare Institut, organizează programe de formare specializată în administraţia publică centrală şi locală pentru funcţionari publici, personal contractual, personal care îşi desfăşoară activitatea în baza unor contracte de management, persoane alese sau numite în funcţii de demnitate publică sau asimilate acestora, aleşii locali, managerii publici, precum şi alte categorii de persoane stabilite prin lege conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 23/2016 privind înfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 44/2017, cu modificările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.005/2016 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Administraţie, cu modificările ulterioare.
ART. 2
Participarea la programele de formare profesională menţionate la art. 1 se face pe bază de selecţie organizată de Institut.
ART. 3
Prezenta metodologie reglementează cadrul general pentru efectuarea selecţiei participanţilor la programele de formare specializată organizate de către Institut.
ART. 4
Prezenta metodologie se aplică de către personalul desemnat pentru această activitate în vederea realizării unei selecţii cât mai corecte, transparente şi obiective a participanţilor la programele de formare specializată organizate de Institut.
ART. 5
Selecţia participanţilor la programele de formare specializată organizate de Institut se realizează ţinând cont de următoarele principii:
a) egalitatea de tratament - principiul potrivit căruia, în procesul de selecţie, vor fi aplicate aceleaşi criterii de selecţie pentru fiecare participant;
b) obiectivitate - principiul conform căruia selecţia este asigurată prin metode specifice şi orice decizie luată trebuie să aibă o motivaţie clară şi demonstrabilă;
c) egalitatea de şanse - principiul conform căruia selecţia participanţilor se va realiza fără condiţionări, deosebiri, excluderi, preferinţe, restricţii bazate pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, vârstă, handicap, situaţie sau responsabilitate familială şi alte asemenea criterii care pot conduce la acte de discriminare directă sau indirectă.
ART. 6
Selecţia participanţilor la programele de formare specializată respectă următoarele etape:
a) informarea potenţialilor participanţi - se va asigura prin aplicarea următoarelor măsuri:
a.1) postarea anunţurilor cu privire la organizarea programelor de formare specializată şi a metodologiei privind selecţia participanţilor la programele de formare specializată organizate de Institut pe site-ul oficial al Institutului;
a.2) diseminarea informaţiilor cu privire la lansarea programelor de formare specializată către grupul-ţintă de către personalul Direcţiei programe de formare specializată şi al centrelor teritoriale de formare profesională pentru administraţia publică, după caz;
a.3) alte căi de informare/comunicare;
b) înscrierea potenţialilor participanţi - se va realiza prin depunerea online a următoarelor documente:
b.1) formularul de înscriere;
b.2) dovada apartenenţei persoanei la grupul-ţintă căruia i se adresează programul de formare specializată;
c) selecţia - se va realiza de către personalul desemnat de conducerea Institutului, pe baza criteriilor de selecţie menţionate în prezenta metodologie;
d) rezultatul selecţiei - constă în întocmirea unui proces-verbal care va cuprinde informaţii privind procesul de selecţie. Procesul-verbal se aprobă de către conducerea Institutului şi se publică pe site-ul oficial al acestuia.
ART. 7
Principalele atribuţii ale personalului desemnat pentru efectuarea selecţiei participanţilor la programele de formare specializată sunt:
a) analizarea şi evaluarea documentelor depuse în vederea îndeplinirii criteriilor de selecţie;
b) elaborarea procesului-verbal privind rezultatele procesului de selecţie.
ART. 8
(1) Criteriile privind selecţia persoanelor înscrise în vederea participării la programele de formare specializată organizate de Institut sunt:
a) depunerea în termenul stabilit şi în formatul stabilit a formularelor de înscriere;
b) apartenenţa persoanei care a transmis formularul de înscriere la grupul-ţintă căruia i se adresează programul de formare specializată;
c) data transmiterii formularului de înscriere (se aplică principul „primul venit, primul servit“);
d) respectarea criteriului numeric (numărul maxim de participanţi stabilit pentru fiecare program în parte).
(2) Criteriile de selecţie prevăzute la alin. (1) se aplică în ordinea enumerării lor.
ART. 9
Vor fi declarate „Selectat“ la programele de formare specializată persoanele care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 8.
ART. 10
Pentru programele de formare specializată care presupun îndeplinirea unor criterii specifice prin raportare la specificul programului şi la grupul-ţintă, altele decât criteriile generale, acestea vor fi definite pentru fiecare program în parte în cadrul Regulamentului de organizare şi desfăşurare a programului de formare specializată, aprobat prin ordin al preşedintelui Institutului, cu avizul Consiliului de coordonare.
ART. 11
Pentru programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici se aplică prevederile Hotărârii Guvernului nr. 832/2007 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea programului de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, cu modificările şi completările ulterioare.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: