Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 8 mai 2008  privind schimbarea furnizorului de catre consumatorii noncasnici de gaze naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 8 mai 2008 privind schimbarea furnizorului de catre consumatorii noncasnici de gaze naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 385 din 21 mai 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Scop

ART. 1
Metodologia privind schimbarea furnizorului de cãtre consumatorii noncasnici de gaze naturale are scopul de a stabili etapele şi responsabilitãţile pãrţilor implicate în acest proces.

SECŢIUNEA a 2-a
Terminologie

ART. 2
Termenii din prezenta metodologie sunt utilizaţi în sensul definiţiilor prevãzute la <>art. 3 din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la art. 2 din Metodologia privind schimbarea furnizorului de cãtre consumatorii casnici de gaze naturale, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 47/2007, şi în anexa la Condiţiile generale de contractare pentru consumatorii captivi noncasnici de gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 52/2007.

SECŢIUNEA a 3-a
Domeniul de aplicare

ART. 3
(1) Prevederile prezentei metodologii se aplicã consumatorilor noncasnici care doresc sã îşi schimbe furnizorul de gaze naturale, precum şi titularilor de licenţe emise de autoritatea de reglementare care sunt implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului.
(2) Schimbarea furnizorului se poate realiza în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) prin trecerea de la furnizare reglementatã la furnizare negociatã;
b) prin schimbarea furnizorului în condiţii de furnizare negociatã;
c) prin trecerea de la furnizare negociatã la furnizare reglementatã.

CAP. II
Etapele procesului de schimbare a furnizorului de cãtre consumatorii noncasnici de gaze naturale

SECŢIUNEA 1
Alegerea furnizorului nou de gaze naturale

ART. 4
(1) Consumatorul noncasnic de gaze naturale are dreptul de a alege tipul de contract de furnizare şi, în funcţie de acesta, unul sau mai mulţi furnizori de gaze naturale pentru fiecare loc de consum.
(2) În situaţia în care consumatorul noncasnic opteazã pentru furnizarea reglementatã a gazelor naturale, acesta se va adresa exclusiv furnizorului care, potrivit licenţei, deruleazã contracte de furnizare reglementatã a gazelor naturale în aria unitãţii administrativ-teritoriale unde se aflã locul de consum al consumatorului.
(3) Operatorii de distribuţie au obligaţia sã afişeze la sediile lor lista furnizorilor licenţiaţi de gaze naturale.
(4) În situaţia în care consumatorul noncasnic opteazã pentru furnizarea negociatã a gazelor naturale, acesta va consulta lista afişatã la sediul operatorului de distribuţie a gazelor naturale sau lista afişatã pe site-ul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

SECŢIUNEA a 2-a
Încheierea contractului de furnizare cu furnizorul nou şi rezilierea contractului de furnizare cu furnizorul actual

ART. 5
(1) În situaţia prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. a) şi b), furnizorul nou, pe care consumatorul noncasnic îl contacteazã în vederea încheierii contractului de furnizare negociatã a gazelor naturale, transmite acestuia condiţiile de contractare şi iniţiazã procesul de negociere a clauzelor contractului.
(2) În situaţia prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. c), furnizorul nou, pe care consumatorul noncasnic îl contacteazã în vederea încheierii contractului de furnizare reglementatã a gazelor naturale, are obligaţia, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi noncasnici - clauze specifice de contractare, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 182/2005 privind aprobarea contractelor-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sã punã la dispoziţia consumatorului noncasnic, cu titlu gratuit, înainte de semnarea contractului, Condiţiile generale de contractare pentru consumatorii captivi noncasnici de gaze naturale.
ART. 6
(1) Contractul de furnizare negociatã a gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici include cel puţin urmãtoarele elemente:
a) identitatea şi adresa pãrţilor;
b) obiectul contractului - serviciile oferite;
c) drepturile şi obligaţiile pãrţilor;
d) preţul, modalitãţile şi condiţiile de platã a facturilor;
e) durata contractului, prelungirea, modificarea şi încetarea contractului;
f) daune şi penalitãţi plãtite de pãrţile contractante pentru neîndeplinirea clauzelor contractuale, inclusiv penalitãţile pe care furnizorul este obligat sã le plãteascã în cazul nerespectãrii indicatorilor de performanţã garantaţi, în conformitate cu Standardul de performanţã pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 37/2007;
g) modalitatea de soluţionare a neînţelegerilor şi litigiilor.
(2) Contractul de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici se încheie cu respectarea Contractului-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi noncasnici - clauze specifice de contractare, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 182/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a Condiţiilor generale de contractare pentru consumatorii captivi noncasnici de gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 52/2007.
ART. 7
(1) Consumatorul noncasnic de gaze naturale şi furnizorul nou de gaze naturale încheie contractul de furnizare, cu luarea în considerare a termenului necesar denunţãrii unilaterale, în vederea rezilierii contractului încheiat cu furnizorul actual.
(2) Consumatorul noncasnic de gaze naturale nu are dreptul sã deruleze simultan un contract de furnizare reglementatã şi un contract de furnizare negociatã pentru acelaşi loc de consum.
ART. 8
(1) Consumatorul noncasnic de gaze naturale are posibilitatea sã încheie contractul de furnizare negociatã cu furnizorul nou în urmãtoarele variante:
a) cu servicii incluse, prin includerea în preţul final, pe lângã preţul de furnizare negociatã a gazelor naturale, a tarifelor reglementate aferente serviciilor prestate, respectiv, dupã caz, a tarifului de transport, de distribuţie - pentru consumatorii conectaţi în sistemul de distribuţie, şi de înmagazinare subteranã a gazelor naturale;
b) fãrã servicii incluse, numai pentru cantitatea de gaze naturale contractatã la preţul de furnizare negociatã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a), încheierea, dupã caz, a contractelor de transport, distribuţie sau înmagazinare cade în sarcina noului furnizor.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), încheierea, dupã caz, a contractelor de transport, distribuţie sau înmagazinare cade în sarcina consumatorului.
(4) Indiferent dacã contractele de transport, distribuţie sau înmagazinare se încheie de cãtre furnizorul nou ori de cãtre consumator, clauzele acestora sunt stabilite în conformitate cu prevederile contractelor-cadru aprobate de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, iar prestarea acestor servicii se realizeazã la tarifele reglementate, stabilite de autoritate.
(5) Indiferent de varianta în care se încheie contractul de furnizare negociatã a gazelor naturale, preţul care este negociat între consumatorul noncasnic şi furnizorul nou este exclusiv preţul de furnizare a gazelor naturale.
ART. 9
(1) În situaţia prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. a), consumatorul noncasnic solicitã furnizorului actual rezilierea contractului de furnizare reglementatã încheiat cu acesta, cu un preaviz de 75 de zile.
(2) Denunţarea unilateralã a contractelor de furnizare reglementatã din iniţiativa consumatorului noncasnic de gaze naturale devine efectivã sub condiţia achitãrii tuturor obligaţiilor de platã, mai puţin a celor care fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor de judecatã.
ART. 10
În situaţia prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. b) şi c), consumatorul noncasnic notificã furnizorului actual intenţia de reziliere a contractului de furnizare negociatã încheiat cu acesta, cu respectarea termenului şi a condiţiilor de denunţare unilateralã, prevãzute în contractul de furnizare negociatã.
ART. 11
(1) În situaţia prevãzutã la art. 3 alin. 2 lit. c), consumatorul noncasnic de gaze naturale solicitã furnizorului care, potrivit licenţei, deruleazã contracte de furnizare reglementatã a gazelor naturale în aria unitãţii administrativteritoriale unde se aflã locul de consum al consumatorului încheierea unui astfel de contract.
(2) Solicitarea prevãzutã la alin. (1) se înainteazã furnizorului cu minimum 45 de zile înaintea datei preconizate de începere a contractului de furnizare reglementatã.
(3) Furnizorul cãruia, potrivit prevederilor alin. (1), i s-a înaintat o solicitare de încheiere a unui contract de furnizare reglementatã a gazelor naturale nu are dreptul sã refuze încheierea unui astfel de contract, cu excepţia cazului în care încheierea contractului de furnizare reglementatã afecteazã semnificativ îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele de furnizare reglementatã aflate în derulare.
(4) Orice refuz privind încheierea unui contract de furnizare reglementatã în condiţiile alin. (3) se justificã consumatorului în cel mult 15 zile de la înregistrarea solicitãrii. În acelaşi termen, furnizorul are obligaţia sã transmitã Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei o notificare a refuzului împreunã cu justificarea transmisã consumatorului noncasnic care a solicitat încheierea contractului.

SECŢIUNEA A 3-A
Notificarea distribuitorului/transportatorului şi transferul capacitãţii rezervate

ART. 12
(1) Furnizorul nou notificã distribuitorului/ transportatorului asupra faptul cã acesta va deveni furnizorul consumatorului noncasnic începând cu data convenitã de cele douã pãrţi.
(2) Notificarea va fi transmisã cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte de data la care noul furnizor începe sã livreze gaze naturale consumatorului.
ART. 13
(1) Pentru consumatorul noncasnic de gaze naturale care schimbã furnizorul se aplicã principiul "capacitatea urmeazã consumatorul".
(2) Furnizorul actual şi furnizorul nou notificã distribuitorului/ transportatorului capacitatea predatã/preluatã aferentã consumatorului noncasnic de gaze naturale care schimbã furnizorul.
(3) În cazul în care existã divergenţe între furnizorul actual şi furnizorul nou în privinţa capacitãţii predate/preluate aferente consumatorului noncasnic care îşi schimbã furnizorul, distribuitorul/transportatorul procedeazã la transferul obligatoriu al respectivei capacitãţi.
(4) Încadrarea consumatorului noncasnic într-o anumitã categorie de consumatori nu se modificã ca efect al schimbãrii furnizorului de gaze naturale.

SECŢIUNEA a 4-a
Determinarea indexului contorului consumatorului de gaze naturale

ART. 14
Distribuitorul/transportatorul convine şi consemneazã împreunã cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului consumatorului de gaze naturale din ziua în care furnizorul nou începe sã vândã gaze naturale consumatorului.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016