Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 7 decembrie 2022  pentru atestarea formării profesionale dobândite la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 7 decembrie 2022 pentru atestarea formării profesionale dobândite la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană

EMITENT: Ministerul Educaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1241 din 22 decembrie 2022
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 6.374 din 7 decembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1241 din 22 decembrie 2022.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie se aplică documentelor de formare profesională care atestă dobândirea unor competenţe profesionale/rezultate ale învăţării, în afara sistemului naţional de învăţământ, la furnizorii de formare profesională autorizaţi/acreditaţi în conformitate cu cadrul legal din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, denumiţi generic emitenţi autorizaţi/acreditaţi.
    (2) În înţelesul prezentei metodologii, formarea profesională este dobândită în sistem formal prin programe de iniţiere, perfecţionare, specializare, calificare, recalificare sau prin evaluarea competenţelor profesionale/rezultatelor învăţării obţinute la emitenţi autorizaţi/acreditaţi, de nivel 1-5, conform Cadrului naţional al calificărilor.
    (3) Autoritatea Naţională pentru Calificări, denumită în continuare ANC, atestă valabilitatea şi autenticitatea unui document eliberat de un emitent autorizat/acreditat.

    ART. 2
    Prin sintagma documente de formare profesională se înţelege orice diplomă/certificat/atestat sau alt titlu oficial de formare profesională, eliberat de emitenţii autorizaţi/acreditaţi dintr-un stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană şi care certifică absolvirea cursurilor de formare profesională cu dobândirea competenţelor/rezultatelor învăţării aferente.

    ART. 3
    Atestarea se aplică următoarelor categorii de cetăţeni, denumiţi în continuare solicitanţi:
    a) cetăţenilor români, cetăţenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană;
    b) membrilor de familie ai cetăţenilor români şi europeni, aşa cum sunt definiţi la art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 3 lit. a), b) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) cetăţenilor din state terţe beneficiari ai statutului de rezident permanent în România şi beneficiarilor statutului de rezident pe termen lung acordat de către unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană;
    d) cetăţenilor din state terţe care beneficiază de o formă de protecţie internaţională pe teritoriul României;
    e) cetăţenilor din state terţe, alţii decât cei menţionaţi la lit. c) şi d), numai în vederea accesului pe piaţa forţei de muncă din România.


    ART. 4
    (1) În vederea eliberării atestatelor pentru documentele de formare profesională dobândite în afara sistemului naţional de învăţământ, în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană, solicitanţii prevăzuţi la art. 3 depun la ANC un dosar, fie în format fizic la sediul instituţiei, fie prin poştă sau electronic pe adresa de e-mail oficială, care conţine următoarele documente:
    a) cerere, în limba română sau engleză, în conformitate cu modelul aprobat prin decizie a preşedintelui ANC şi postat pe pagina oficială a instituţiei;
    b) documentul de identitate, în copie şi traducere legalizată în limba română;
    c) certificatul de naştere;
    d) certificatul de căsătorie/certificatul/hotărârea de divorţ, dacă este cazul, în copie şi traducere legalizată în limba română;
    e) documentul de formare profesională, în copie şi traducere legalizată în limba română, după caz;
    f) suplimentul descriptiv, în cazul în care se eliberează de emitentul autorizat/acreditat;
    g) împuternicire, în conformitate cu modelul aprobat prin decizie a preşedintelui ANC şi postat pe pagina oficială a instituţiei, doar pentru persoanele care nu sunt titularii actelor supuse atestării.

    (2) Documentele de formare profesională supuse atestării sunt autentificate cu apostila de la Haga pentru statele care sunt părţi ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare, iar pentru celelalte state, documentele care atestă calificarea sunt supralegalizate sau însoţite de adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unui tratat internaţional la care România este parte sau pe bază de reciprocitate.

    ART. 5
    (1) Cererile de atestare, însoţite de documentele menţionate la art. 4, se soluţionează în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet.
    (2) În situaţia în care dosarul nu este complet, solicitantul va fi notificat în acest sens pentru completarea dosarului. În cazul în care acesta nu se conformează în termen de 3 luni de la data notificării, dosarul se clasează, cu înştiinţarea solicitantului în acest sens.
    (3) Durata prevăzută la alin. (1) se prelungeşte automat cu timpul necesar obţinerii informaţiilor externe privind emitentul autorizat/acreditat.
    (4) Decizia de admitere/respingere motivată a cererii de atestare a documentelor de formare profesională se comunică în scris.
    (5) În cazul respingerii cererii şi doar în situaţia în care se depun documente suplimentare, solicitantul poate depune o cerere de reevaluare a dosarului.
    (6) Decizia de respingere a cererii de atestare poate fi contestată la instanţa judecătorească competentă, în condiţiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
    ANC eliberează atestatul pentru documentele de calificare profesională sau duplicatul acestuia solicitantului sau persoanei desemnate de acesta prin procură notarială, exclusiv la sediul instituţiei.

    ART. 7
    (1) În cazul pierderii/furtului/distrugerii atestatului original, în baza unei cereri scrise a solicitantului, ANC eliberează un duplicat al acestuia, întocmit pe baza documentelor aflate în arhiva ANC.
    (2) Cererea de eliberare a duplicatului este însoţită de următoarele acte, care se arhivează cu titlu permanent:
    a) declaraţia scrisă, dată de titularul atestatului pentru documentele de calificare profesională, în care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare, împrejurările în care certificatul a fost pierdut, precum şi alte precizări care să confirme dispariţia certificatului respectiv;
    b) dovada publicării pierderii/furtului/distrugerii atestatului pentru documentele de calificare profesională în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, sau într-un ziar de largă circulaţie;
    c) copia actului de identitate.

    (3) Termenul pentru eliberarea duplicatelor este de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

    ART. 8
    (1) Modelul atestatului pentru documentele de calificare profesională este prevăzut în anexa nr. 1 şi este postat pe site-ul oficial al instituţiei.
    (2) ANC înfiinţează un Registru al atestatelor emise pentru documentele de calificare profesională, a cărui structură este prevăzută în anexa nr. 2.
    (3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    la metodologie
    MINISTERUL EDUCAŢIEI
    AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU CALIFICĂRI
    Adresă: piaţa. Valter Mărăcineanu nr. 1-3, intrarea B, etaj 2, camera 117, sectorul 1, 010155 Bucureşti
    ATESTAT
    Seria ...... nr. .......... din ...................
    În temeiul prevederilor Ordinului ministrului educaţiei nr. 6.374/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru atestarea formării profesionale dobândite la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană,
    Autoritatea Naţională pentru Calificări
    ATESTĂ
    faptul că domnul/doamna ............................, născut/(ă) la data de ...................., având cetăţenia ..................., posesor/posesoare al/a documentului de identitate ............ seria ........ nr. ..........., CNP ..........................., eliberat de ..................... la data de ..................,
    A ABSOLVIT
    programul de formare profesională cu titlul ..............................................................................., în data de ....................., organizat de emitentul autorizat/acreditat ................................................ din ţara ......................................., şi a obţinut documentul de calificare profesională ...................................... seria ........ nr. ……….......... din data de .................... .
    Titularul documentului de calificare profesională depus pentru atestare îşi asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestuia.
    Preşedinte,
    ..........................................

    ANEXA 2

    la metodologie
    REGISTRUL
    atestatelor pentru documentele de calificare profesională dobândite
    în sistem formal la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi
    din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană

┌────┬──────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────────────┬────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │Documentul │ │
│Nr. │Numele │Seria │Nr. │Data │Naţionalitatea│de │ │
│crt.│beneficiarului│atestatului│atestatului│atestatului│/ │calificare │Observaţii│
│^1 │^2 │ │ │ │Cetăţenia^3 │profesională│ │
│ │ │ │ │ │ │^4 │ │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│(1) │(2) │(3) │(4) │(5) │(6) │(7) │(8) │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────────────┴────────────┴──────────┘


    ^1 Se completează pornind de la cifra 1.
    ^2 Se înscriu numele şi prenumele persoanei fizice care solicită atestatul; numele titularului, precum şi toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari, de tipar, utilizând diacriticele. Se înscriu cu majuscule toate iniţialele prenumelui tatălui. Iniţialele prenumelui mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut.
    ^3 Se completează naţionalitatea/cetăţenia beneficiarilor care pot fi cetăţeni români, ai altor state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană.
    ^4 Se completează cu denumirea tipului de document de calificare profesională atestat.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016