Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 5 noiembrie 2020  privind cazurile şi condiţiile în care se asigură asistenţa juridică în mod gratuit de unitate, la cerere, prin avocat, pentru poliţiştii de penitenciare şi membrii de familie ai acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 5 noiembrie 2020 privind cazurile şi condiţiile în care se asigură asistenţa juridică în mod gratuit de unitate, la cerere, prin avocat, pentru poliţiştii de penitenciare şi membrii de familie ai acestora

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1137 din 26 noiembrie 2020
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 4.527/C din 5 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1137 din 26 noiembrie 2020.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prin prezenta metodologie se reglementează cazurile şi condiţiile în care se asigură asistenţa juridică în mod gratuit de unitate, la cerere, prin avocat, după cum urmează:
    a) pentru poliţiştii de penitenciare care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal sau judecaţi pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
    b) pentru poliţiştii de penitenciare şi membrii de familie ai acestora în cazul în care, la sesizarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau a unităţilor subordonate, acestora li se asigură protecţie împotriva ameninţărilor, violenţelor, faptelor de ultraj ori a altor fapte de natură penală cărora le-ar putea fi victimă, precum şi în cazul în care viaţa, integritatea corporală, demnitatea sau bunurile le sunt puse în pericol în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea.

    (2) Sumele de bani necesare pentru acoperirea cheltuielilor privind plata onorariului unui avocat în vederea asigurării serviciilor reglementate la alin. (1) sunt prevăzute în bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unităţilor subordonate pentru personalul propriu.

    ART. 2
    În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu - fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor profesionale sau prevăzute de lege;
    b) membrii de familie - soţ sau soţie, după caz, copiii şi părinţii poliţistului de penitenciare;
    c) fapte în legătură cu atribuţiile de serviciu - fapte care au legătură cu îndeplinirea atribuţiilor prevăzute în fişa postului şi legislaţia specifică ori săvârşite în executarea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
    d) date de interes - informaţii de natură a clarifica împrejurările în care au fost săvârşite faptele, prin care se stabilesc limitele temporale ale producerii evenimentelor, succesiunea în timp a acestora, datele de identificare ale persoanelor care au avut cunoştinţă sau au participat la respectivele activităţi, clarificările oferite de către specialişti şi altele asemenea;
    e) analiză preliminară - analiza întocmită de şeful nemijlocit al poliţistului de penitenciare, care stabileşte dacă la data săvârşirii faptei poliţistul de penitenciare se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi dacă sunt incidente situaţiile prevăzute la art. 7.


    ART. 3
    (1) Pentru asigurarea asistenţei juridice în mod gratuit de unitate, prin avocat, poliţiştii de penitenciare se adresează cu cerere scrisă, asumată prin semnătură, directorului unităţii unde aceştia sunt numiţi în funcţie la momentul depunerii solicitării.
    (2) În situaţia în care poliţistul de penitenciare este arestat preventiv, cererea poate fi depusă de reprezentantul său legal sau convenţional.
    (3) Cererea scrisă se înregistrează la secretariatul unităţii şi este însoţită de documentele care fac dovada că poliţiştii de penitenciare sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal sau judecaţi pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau din care rezultă că poliţiştii şi membrii de familie beneficiază de protecţie împotriva ameninţărilor, violenţelor, faptelor de ultraj ori a altor fapte de natură penală cărora le-ar putea fi victimă, precum şi în cazul în care viaţa, integritatea corporală, demnitatea sau bunurile le sunt puse în pericol în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

    CAP. II
    Asistenţa juridică asigurată în mod gratuit de unitate, prin avocat, pentru poliţiştii de penitenciare care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal sau judecaţi pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi cazurile în care se asigură aceste servicii
    ART. 4
    (1) În termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, directorul unităţii hotărăşte, după caz:
    a) aprobarea cererii de asigurare a asistenţei juridice, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale;
    b) respingerea cererii de asigurare a asistenţei juridice şi comunicarea în scris a motivelor care au stat la baza respingerii.

    (2) Hotărârea directorului unităţii prevăzută la alin. (1) are la bază analiza preliminară întocmită de şeful nemijlocit al poliţistului de penitenciare, care stabileşte dacă la data săvârşirii faptei poliţistul de penitenciare se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi dacă sunt incidente situaţiile prevăzute la art. 7.
    (3) Pentru clarificarea unor aspecte necesare în rezolvarea cererii, directorul unităţii poate solicita lămuriri, în scris sau verbal, din partea poliţistului de penitenciare sau a unor reprezentanţi ai structurilor din cadrul unităţii, precum şi a altor autorităţi sau instituţii care pot furniza date de interes.
    (4) În situaţia în care ulterior săvârşirii unei fapte în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul de penitenciare în cauză îşi modifică raporturile de serviciu, fiind încadrat într-o altă unitate, în vederea luării hotărârii prevăzute la alin. (1), directorul unităţii respective solicită lămuriri, în scris, conducerii unităţii în care a fost săvârşită fapta.

    ART. 5
    (1) Pentru asigurarea asistenţei juridice, unitatea încheie o convenţie cu un avocat sau cu mai mulţi avocaţi, după caz, urmând ca, în funcţie de solicitări, să se încheie un contract de asistenţă juridică. Odată cu aprobarea cererii conform art. 4 alin. (1) lit. a), directorul unităţii, prin grija unui reprezentant al structurii secretariat, comunică poliţistului de penitenciare datele de contact ale avocatului sau, după caz, ale avocaţilor selectat/selectaţi.
    (2) Pe baza contractului încheiat între unitate şi avocat şi a raportului de asistenţă întocmit de avocat, sumele de bani se plătesc din fondurile alocate în buget cu această destinaţie, pe bază de documente justificative legal întocmite de acesta, şi care vor purta confirmarea poliţistului de penitenciare cu privire la realitatea prestării serviciului.

    ART. 6
    (1) La momentul aprobării cererii conform art. 4 alin. (1) lit. a), poliţistul de penitenciare completează un angajament, al cărui model este prevăzut în anexa la prezenta metodologie, prin care se obligă să restituie sumele suportate de unitate pentru asigurarea asistenţei juridice, în cazul în care s-a stabilit vinovăţia sa, în termen de 3 luni de la data constatării acestei situaţii.
    (2) În cazul în care poliţistul de penitenciare nu restituie sumele datorate în termenul prevăzut la alin. (1), acestea se recuperează potrivit art. 147 din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    Nu pot beneficia de asistenţă juridică în condiţiile prezentei metodologii poliţiştii de penitenciare care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal ori judecaţi pentru:
    a) infracţiuni împotriva patrimoniului unităţii;
    b) infracţiuni pentru care sesizarea organului de urmărire penală s-a făcut prin plângere sau, după caz, denunţ al unităţii;
    c) infracţiuni flagrante.


    CAP. III
    Asistenţa juridică asigurată în mod gratuit de unitate, prin avocat, pentru poliţiştii de penitenciare şi membrii de familie ai acestora împotriva ameninţărilor, violenţelor, faptelor de ultraj ori a altor fapte de natură penală cărora le-ar putea fi victimă, precum şi în cazul în care viaţa, integritatea corporală, demnitatea sau bunurile le sunt puse în pericol în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu
    ART. 8
    (1) Pentru a beneficia de asistenţă juridică asigurată în mod gratuit de unitate, prin avocat, poliţiştii de penitenciare prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. b) depun o cerere scrisă adresată directorului unităţii în care este numit poliţistul de penitenciare, care se soluţionează în termen de 5 zile lucrătoare de la depunere.
    (2) Pentru clarificarea unor aspecte necesare în rezolvarea cererii, directorul unităţii poate solicita lămuriri, în scris sau verbal, din partea poliţistului de penitenciare sau a unor reprezentanţi ai structurilor din cadrul unităţii, precum şi altor autorităţi sau instituţii care pot furniza date de interes.
    (3) Dispoziţiile art. 5 sunt aplicabile şi poliţiştilor de penitenciare prevăzuţi la alin. (1).

    ANEXA 1

    la metodologie
    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR
    Unitatea .........................
    Data .....................
    ANGAJAMENT
    (model)
    Subsemnatul, ...........................(gradul, numele şi prenumele), prin prezentul angajament mă oblig să restitui suma cheltuielilor suportate de unitate pentru asigurarea asistenţei juridice în cauza privind ............................., în cazul în care mi s-a stabilit vinovăţia, în termen de 3 luni de la data constatării acestei situaţii.
    ......................
                   (numele şi prenumele)
    Semnătura .........................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016