Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 5 aprilie 2011  de eliberare a carnetelor de lucru in port si de inregistrare a muncitorilor portuari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 5 aprilie 2011 de eliberare a carnetelor de lucru in port si de inregistrare a muncitorilor portuari

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 260 din 13 aprilie 2011

    ART. 1
    Personalul care efectueazã, manual sau mecanizat, urmãtoarele operaţiuni: încãrcare/descãrcare a mãrfurilor şi/sau a containerelor în şi din nave, de manipulare în şi din magaziile portuare sau în şi din alte mijloace de transport, de depozitare, stivuire, amarare, sortare, marcare, paletizare, pachetizare, containerizare, slinguire şi însãcuire a mãrfurilor, precum şi operaţiunile de curãţare a hambarelor şi a magaziilor navelor, denumit în continuare muncitori portuari, se înregistreazã la administraţia portuarã şi/sau de cãi navigabile interioare, denumitã în continuare administraţie portuarã, în care îşi desfãşoarã activitatea, conform prezentei metodologii.
    ART. 2
    (1) Înregistrarea muncitorilor portuari se face la solicitarea operatorilor economici cu care respectivii muncitori portuari au contracte de muncã înregistrate la inspectoratul teritorial de muncã sau la solicitarea agenţiei de ocupare şi formare profesionalã a muncitorilor portuari, denumitã în continuare agenţie.
    (2) Operatorii economici care desfãşoarã activitãţi ce cuprind operaţiunile prevãzute la art. 1 sunt obligaţi sã foloseascã numai muncitori portuari cu care au încheiate contracte de muncã înregistrate la inspectoratul teritorial de muncã, dacã aceştia:
    a) sunt înregistraţi la administraţii portuare;
    b) posedã carnet de lucru.
    (3) Operatorii economici sau agenţia vor/va solicita eliberarea carnetelor de lucru în port pentru angajaţii care sunt încadraţi în conformitate cu legislaţia privind clasificarea ocupaţiilor din România, specifice grupei ocupaţiilor portuare sau pentru ocupaţii ce nu sunt cuprinse în aceastã grupã dar sunt specifice activitãţilor portuare.
    (4) Pentru asigurarea securitãţii în muncã operatorii economici au obligaţia de a utiliza forţa de muncã calificatã în conformitate cu sarcina de muncã, dupã caz.
    ART. 3
    (1) Administraţia portuarã înregistreazã şi ţine evidenţa muncitorilor portuari în Registrul de evidenţã a muncitorilor portuari, denumit în continuare registru, la solicitarea, în scris, a operatorului economic sau a agenţiei.
    (2) Pentru înregistrarea muncitorilor portuari potrivit art. 2, operatorul economic sau agenţia va înainta administraţiei portuare o cerere scrisã, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezenta metodologie, însoţitã de câte douã fotografii tip act de identitate 2 cm x 3 cm, copia documentului de identitate şi a contractului de muncã înregistrat la inspectoratul teritorial de muncã, pentru fiecare muncitor în parte.
    ART. 4
    (1) În registru se vor înscrie în mod obligatoriu urmãtoarele:
    a) numele şi prenumele muncitorului portuar;
    b) codul numeric personal;
    c) domiciliul;
    d) specialitatea sau specialitãţile muncitorului portuar;
    e) operatorul economic la care îşi desfãşoarã activitatea;
    f) data la care a fost angajat;
    g) data la care înceteazã raporturile de muncã între muncitorul portuar şi operatorul economic;
    h) seria şi numãrul carnetului/carnetelor de lucru în port deţinut/deţinute de muncitorul portuar.
    (2) Registrele vor fi astfel întocmite încât sã poatã fi înregistrate toate vizele anuale, mutaţiile, schimbãrile de specialitate ale muncitorului portuar, menţiunile speciale privind efectuarea de cursuri de calificare, de specializare, de perfecţionare, de promovare, cele privind dobândirea de noi calificãri, specializãri sau grade profesionale, precum şi cele referitoare la sancţiunile primite şi faptele de indisciplinã sãvârşite, cele referitoare la pierderea, distrugerea, anularea sau nepredarea carnetului de lucru în port.
    (3) Registrele se vor ţine şi în format electronic.
    (4) Administraţiile portuare au obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru asigurarea confidenţialitãţii şi pãstrarea integritãţii şi a siguranţei datelor înscrise în registre.
    ART. 5
    (1) La data primirii cererii, administraţia portuarã înregistreazã muncitorul portuar respectiv în registru şi elibereazã operatorului economic sau agenţiei, contra cost, carnetul de lucru în port, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2 care face parte integrantã din metodologie.
    (2) Carnetul de lucru în port are dimensiunile de 9 cm x 13 cm, are seria şi numãrul tipãrite pe fiecare paginã, se pãstreazã de cãtre titular şi este valabil o perioadã de 28 de ani, cu obligativitatea de a obţine viza anualã.
    (3) Înscrisurile în carnetul de lucru în port referitoare la data angajãrii, încetarea raporturilor de muncã, dobândirea de noi specialitãţi se fac, contra cost, de cãtre administraţii, la cererea operatorului economic angajator.
    (4) Înscrisurile în carnetul de lucru în port referitoare la absolvirea de cursuri de perfecţionare, precum şi menţiunile speciale privind sancţiunile primite şi faptele de indisciplinã sãvârşite se fac de cãtre operatorul economic sau, dupã caz, de cãtre agenţie.
    (5) Vizele anuale se înscriu de cãtre administraţia portuarã la solicitarea operatorului economic. Solicitarea se face în perioada 3-10 ianuarie, iar vizele se acordã în perioada 10-30 ianuarie. Cu aceastã ocazie administraţia portuarã va transcrie în registru menţiunile prevãzute la alin. (4), înscrise în anul precedent în carnetul de lucru în port de cãtre operatorii economici angajatori sau, dupã caz, de agenţie.
    ART. 6
    (1) În momentul în care raporturile de muncã ale muncitorului portuar cu operatorul economic înceteazã sau în momentul retragerii din agenţie ori al schimbãrii locului de muncã unde nu efectueazã operaţiunile prevãzute la art. 1, operatorul economic/agenţia are obligaţia de a reţine carnetul de lucru în port şi de a-l preda administraţiei portuare emitente în termen de 5 zile de la data reţinerii.
    (2) În cazul în care operatorul economic/agenţia nu a reuşit sã reţinã carnetul de lucru în port, acesta/aceasta are obligaţia de a informa administraţia portuarã care l-a emis, în termen de 5 zile de la data încetãrii raporturilor de muncã sau a retragerii din agenţie, iar administraţia portuarã are obligaţia sã menţioneze faptul în registru.
    (3) În cazul în care angajatul pãrãseşte locul de muncã fãrã a preda carnetul de lucru în port, operatorul economic sau agenţia are obligaţia de a informa în scris administraţia portuarã. Administraţia portuarã va efectua înscrierile cu privire la nerespectarea obligaţiei de a preda carnetul de lucru în port, în registru, la rubrica menţiuni.
    (4) În cazul în care angajatul îşi reia activitatea, are obligaţia de a prezenta carnetul angajatorului sau agenţiei, iar acesta/aceasta îl va înainta administraţiei portuare pentru efectuarea înscrierilor. Administraţia portuarã va efectua menţiunea cu privire la nerespectarea obligaţiei de a preda carnetul de lucru în port şi în carnetul respectiv.
    (5) Carnetele de lucru predate se pãstreazã de cãtre administraţiile portuare.
    (6) În cazul în care muncitorul portuar încheie un contract individual de muncã cu un alt operator economic care îşi desfãşoarã activitatea în portul respectiv, administraţia portuarã va elibera carnetul de lucru în port, la cerere, noului angajator, contra cost.
    ART. 7
    (1) În cazul în care un muncitor portuar este angajat din nou cu contract individual de muncã pe duratã determinatã sau nedeterminatã de cãtre acelaşi operator economic ori de un altul din acelaşi port sau din alt port administrat de aceeaşi administraţie portuarã, operatorul economic va solicita, în scris, administraţiei portuare eliberarea carnetului de lucru în port, pãstrat de aceasta.
    (2) Administraţia portuarã va verifica dacã perioada de valabilitate a carnetului de lucru în port nu a expirat şi va elibera, contra cost, operatorului economic carnetul de lucru în port, cu înscrierea vizei anuale.
    (3) În cazul în care perioada de valabilitate a carnetului de lucru în port a expirat, administraţia portuarã va elibera, contra cost, un nou carnet.
    ART. 8
    (1) În porturile în care funcţioneazã agenţii care furnizeazã operatorilor economici forţã de muncã de rezervã din rândurile muncitorilor portuari, solicitarea pentru înregistrarea muncitorilor portuari se face de cãtre acestea.
    (2) Pentru muncitorii portuari prevãzuţi la alin. (1) administraţia portuarã va elibera, contra cost, la solicitarea agenţiei care furnizeazã operatorilor economici forţã de muncã de rezervã din rândurile muncitorilor portuari, carnete de lucru în port pentru o perioadã de maximum 30 de zile.
    (3) Valabilitatea carnetelor de lucru în port poate fi prelungitã, gratuit, la cererea agenţiei care furnizeazã operatorilor economici forţã de muncã de rezervã din rândurile muncitorilor portuari, pentru perioade de câte 30 de zile.
    (4) Valabilitatea carnetelor de lucru în port eliberate la solicitarea agenţiilor care furnizeazã operatorilor economici forţã de muncã de rezervã din rândurile muncitorilor portuari înceteazã odatã cu angajarea muncitorului portuar de cãtre un operator economic şi eliberarea carnetului de lucru în port la solicitarea acestuia. Muncitorul portuar are obligaţia de a preda carnetul de lucru în port agenţiei care furnizeazã operatorilor economici forţã de muncã de rezervã din rândurile muncitorilor portuari, iar aceasta administraţiei portuare care l-a eliberat.
    ART. 9
    (1) Pierderea sau distrugerea carnetului de lucru în port se va anunţa de cãtre titular operatorului economic angajator ori, dupã caz, agenţiei prevãzute la art. 2 alin. (1).
    (2) Eliberarea unui nou carnet de lucru în port se va putea face, contra cost, la solicitarea operatorului economic sau, dupã caz, a agenţiei prevãzute la art. 2 alin. (1), care va prezenta şi dovada publicãrii într-un ziar local de cãtre titular a anunţului privind pierderea sau distrugerea carnetului de lucru în port.
    ART. 10
    Carnetele de lucru în port care şi-au pierdut valabilitatea prin expirarea termenului sau care au fost retrase ori anulate înainte de expirarea termenului de valabilitate vor fi predate la administraţiile portuare emitente, care le vor marca cu ştampila "anulat" şi le vor pãstra pentru o perioadã de cel puţin 30 de ani de la data emiterii lor.


    ANEXA 1
    la metodologie

    Operatorul economic ..........................
    Nr. de înregistrare ..........................

                                CERERE
               privind înregistrarea muncitorilor portuari

    Având în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a cãilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfãşurarea activitãţilor de transport naval în porturi şi pe cãile navigabile interioare, republicatã, şi ale Metodologiei de eliberare a carnetelor de lucru în port şi de înregistrare a muncitorilor portuari, aprobatã prin <>Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 252/2011, operatorul economic/ agenţia ..............., autorizat/autorizatã cu Autorizaţia nr. .........., vizatã la data de .........., pentru efectuarea activitãţilor de ............., având licenţa/permisul de lucru nr. .........., eliberatã/eliberat la data de ............, pentru efectuarea activitãţilor ............., vã rugãm sã înregistraţi în Registrul de evidenţã a muncitorilor portuari şi sã eliberaţi carnete de lucru în port urmãtorilor muncitori, angajaţi cu carnet de muncã de cãtre societatea noastrã:



┌────┬─────────┬────────┬──────────┬───────┬───────────┬────────────┬─────────┐
│Nr. │Numele şi│Codul │ │Specia-│Cod COR │Nr. contract│ Data │
│crt.│prenumele│numeric │Domiciliul│litatea│(pentru │de muncã │angajãrii│
│ │ │personal│ │ │activitatea│înregistrat │ │
│ │ │ │ │ │portuarã) │ │ │
├────┼─────────┼────────┼──────────┼───────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼──────────┼───────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼──────────┼───────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼──────────┼───────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼──────────┼───────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴────────┴──────────┴───────┴───────────┴────────────┴─────────┘



  Plata tarifului pentru eliberarea carnetului de lucru în port se va face
  prin virament/în numerar.

                      .........................
                 (semnatura autorizatã şi ştampila)

    NOTĂ:
    Agenţiile vor întocmi cereri similare.


    ANEXA 2
    la metodologie



  Administraţia ..........................................................
              (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
              şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul
               de lucru în port.)

                       CARNET DE LUCRU ÎN PORT
                        ...................*)
------------
    *) Se tipãresc seria şi numãrul.

    Acest carnet este emis în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului
    transporturilor şi infrastructurii nr. 252/2011 pentru aprobarea
    Metodologiei de eliberare a carnetelor de lucru în port şi de înregistrare
    a muncitorilor portuari

                                 (copertã)
    Administraţia ...........................................................
                  (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
               şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul de
               lucru în port.)
                                   ┌───────────┐
                                   │ Loc │
                                   │ pentru │
                                   │fotografie │
                                   │ │
                                   │ │
                                   └───────────┘
                           ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
                           └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                            (Codul numeric personal)

    Semnãtura titularului ...............

    Numele ..............................
    Prenumele ...........................
    Specialitatea .......................
    Cod COR .............................
    Domiciliul ..........................

                      Administraţia Portuarã
                    ........................
                 (semnãtura autorizatã şi ştampila)

    Carnet de lucru în port seria şi nr. ....
    Eliberat la data de .......


                                        (pag. 1)

    Administraţia ..........................................................
                 (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
              şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul de
              lucru în port.)

    Titularul prezentului carnet de lucru în port este înregistrat la
    Administraţia Portuarã ..................................................
    Nr. matricol din Registrul de evidenţã a muncitorilor portuari ..........
    Are dreptul sã execute urmãtoarele operaţiuni:
    .........................................................................
    în Portul ...............................................................
    Este salariat al/plasat de ..............................................
                          (denumirea şi sediul operatorului economic angajator
                          sau ale agenţiei de ocupare şi formare profesionalã)
    Carnet de lucru în port seria şi nr. ..................

                                     (pag. 2)

    Administraţia ..........................................................
                  (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
              şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul de
              lucru în port.)

                                    MUTAŢII

    Angajat la data de ..................................................
    în specialitatea ....................................................
    Operatorul economic .................................................
    Numele, prenumele şi semnãtura persoanei autorizate şi ştampila
    .....................................................................
    Încetat raporturile de muncã la data de .............................
    Numele, prenumele şi semnãtura persoanei autorizate şi ştampila
    ....................................................................

    Angajat la data de ..................................................
    în specialitatea ....................................................
    Operatorul economic .................................................
    Numele, prenumele şi semnãtura persoanei autorizate şi ştampila
    .....................................................................
    Încetat raporturile de muncã la data de .............................
    Numele, prenumele şi semnãtura persoanei autorizate şi ştampila
    ....................................................................

                         (pag. 3-24)

    Administraţia ......................................................
                 (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
               şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul
               de lucru în port.)

                       VIZE ANUALE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   1. Data .......... 6. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   2. Data .......... 7. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   3. Data .......... 8. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   4. Data .......... 9. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   5. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    NOTĂ:
    În fiecare casetã se vor înscrie numele, prenumele şi semnãtura
  persoanei autorizate, ştampila administraţiei portuare.

    Carnet de lucru în port seria şi nr. .............

                                  (pag. 25-27)

    Administraţia .........................................................
                  (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
              şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul
              de lucru în port.)

┌───┬─────────────┬──────┬───────┬───────────┬─────────┬──────────┬───────────┐
│Nr.│ Cursul de │Durata│ │Calificare │Numele, │Operatorul│ Data │
│crt│calificare, │(zile)│Centrul│sau gradul │prenumele│economic/ │efectuãrii │
│ │specializare,│ │ │profesional│semnãtura│ Agenţia │menţiunilor│
│ │perfecţionare│ │ │ │ şi │ │ │
│ │recalificare)│ │ │ │ştampila │ │ │
├───┼─────────────┼──────┼───────┼───────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────────┴──────┴───────┴───────────┴─────────┴──────────┴───────────┘


    NOTĂ:
    Înscrierile de menţiuni se fac de cãtre serviciul de resurse umane al
  angajatorului/agenţiei, cu menţionarea numelui şi prenumelui persoanei
  autorizate care face înscrisul şi a datei, urmate de semnãtura persoanei
  autorizate şi de ştampilã.

    Carnet de lucru în port seria şi nr. ...................

                                  (pag. 28-30)

    Administraţia ..........................................................
                 (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
              şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul de
              lucru în port.)

┌───┬──────┬─────────────┬──────────┬──────┬───────────┬──────────┬───────────┐
│Nr.│ │Fapta comisã │ Data │Obser-│ Numele, │Operatorul│ Data │
│crt│Sancţi│pentru care a│aplicãrii │vaţii │ prenumele │economic/ │efectuãrii │
│ │unea │fost aplicatã│sancţiunii│ │ semnãtura │ Agenţia │menţiunilor│
│ │ │ sancţiunea │ │ │şi ştampila│ │ │
├───┼──────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────┴─────────────┴──────────┴──────┴───────────┴──────────┴───────────┘

    NOTĂ:
    Înscrierile de menţiuni se fac de cãtre serviciul de resurse umane al
  angajatorului/agenţiei/administraţiei, cu menţionarea numelui şi prenumelui
  persoanei autorizate care face înscrisul şi a datei, urmate de semnãtura
  persoanei autorizate şi de ştampilã.

    Carnet de lucru în port seria şi nr. ..................

                                      (pag. 31-32)

    Administraţia .........................................................
                 (Se va scrie denumirea completã a administraţiei portuare
             şi/sau de cãi navigabile interioare care emite carnetul de
             lucru în port.)



                      INSTRUCŢIUNI
    1. Carnetul de lucru în port se elibereazã pe numele muncitorului portuar ca titular, la cererea operatorului economic angajator sau a agenţiei de ocupare şi formare profesionalã adresatã administraţiei portuare şi/sau de cãi navigabile interioare, dupã înregistrarea titularului în Registrul de evidenţã a muncitorilor portuari.
    2. Operaţiunile în carnetul de lucru în port se fac numai de cãtre administraţia portuarã şi/sau de cãi navigabile interioare, pentru emitere şi vize anuale, şi de cãtre serviciile de resurse umane ale operatorilor economici angajatori sau de cãtre agenţiile de ocupare şi formare profesionalã, sub semnãturã autorizatã şi ştampilã.
    3. Carnetul de lucru în port se pãstreazã de titular.
    4. Titularul carnetului de lucru în port este obligat:
    - sã aibã asupra sa carnetul de lucru în port atunci când se prezintã la program;
    - sã nu accepte reţinerea carnetului de lucru în port decât de cãtre persoane autorizate;
    - sã nu îl dea spre pãstrare sau drept garanţie;
    - sã îl pãstreze cu grijã, sã nu îl piardã ori sã îl deterioreze;
    - sã nu facã modificãri, adãugãri ori menţiuni scrise sau ştampilate în carnetul de lucru în port ori sã accepte sã se efectueze în acesta modificãri, adãugãri sau alte menţiuni, cu excepţia celor prevãzute la pct. 2.
    5. Este obligatorie prezentarea carnetului de lucru în port pentru viza anualã de prelungire a valabilitãţii.
    6. Pierderea carnetului de lucru în port se anunţã de cãtre titular operatorului economic angajator sau, dupã caz, agenţiei de ocupare şi formare profesionalã şi se publicã într-un ziar local, prin grija titularului.
    Prezentul carnet de lucru în port conţine un numãr de 16 file.


    NOTĂ:
    Acest text se tipãreşte pe copertã, în interiorul carnetului de lucru în port.

                      -------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016