Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 4 iulie 2008  de colectare, prelucrare, interpretare si difuzare a preturilor la lapte si produse lactate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 4 iulie 2008 de colectare, prelucrare, interpretare si difuzare a preturilor la lapte si produse lactate

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 564 din 25 iulie 2008


1. Subiect
1.1. Preţul mediu lunar al laptelui crud, plãtit producãtorului de cãtre cumpãrãtor (procesator sau centru de colectare), în acord cu cap. III art. 6(2) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
1.2. Preţul mediu sãptãmânal al produselor lactate, la poarta fabricii, altele decât brânzeturile, a cãror producţie naţionalã depãşeşte 2% din producţia comunitarã, conform cap. III art. 6(1) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 .
1.3. Preţul mediu sãptãmânal al brânzeturilor, la poarta fabricii, a cãror producţie depãşeşte 8% din producţia naţionalã totalã, conform cap. III art. 6(1) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 .
2. Furnizorii de date sunt unitãţile cumpãrãtoare
- pentru lapte: procesatorii şi centrele independente de colectare înregistraţi în Sistemul cotei de lapte;
- pentru produsele lactate: procesatorii de lapte.
3. Responsabilitatea furnizãrii de date
Responsabilitatea raportãrii datelor revine: unitãţilor de procesare şi centrelor înregistrate în Sistemul cotei de lapte.
4. Forma de colectare a datelor
Datele vor fi colectate în format electronic prin intermediul SIPPAA.
5. Caracteristicile eşantioanelor:
- pentru preţul laptelui, toţi procesatorii şi centrele de colectare;
- pentru produse lactate, toţi procesatorii de lapte;
- pentru brânzeturi, toţi procesatorii de lapte.
6. Modul de transmitere a datelor
Fiecare procesator şi centru de colectare se poate loga la sistem cu un username şi o parolã. Procesatorii şi centrele de colectare care au acces la sistemul informatic vor descãrca formularul, îl vor completa şi îl vor trimite în format electronic prin intermediul sistemului informatic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale. Datele se preiau şi se prelucreazã de cãtre personalul desemnat din cadrul Direcţiei politici de piaţã în sectorul zootehnic.
7. Descrierea formularelor
Formularele nr. 1 şi 2 sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
8. Furnizarea datelor:
- lunar, preţul laptelui crud şi al produselor lactate pânã în data de 5 a lunii;
- sãptãmânal, lunar şi anual, în funcţie de produs, conform prevederilor Regulamentului CE nr. 562/2005 privind schimburile de informaţii dintre statele membre şi Comisie, în sectorul lapte şi produse lactate.
9. Caracteristici ale preţului
9.1. Preţul laptelui achiziţionat în luna anterioarã raportãrii:
- este exprimat în lei/kg;
- valoarea (suma) plãtitã de cãtre cumpãrãtor pentru cantitatea de lapte crud livratã de producãtor în luna precedentã raportãrii, valoarea laptelui crud nu include taxe (TVA) şi alte costuri (cheltuieli de transport, încãrcare, manipulare, depozitare, asigurãri etc.);
- se evalueazã ca medie ponderatã pentru luna precedentã.
9.2. Preţul produselor lactate comercializate în sãptãmâna anterioarã raportãrii:
- este exprimat în lei/kg;
- reprezintã media ponderatã a preţurilor la produse lactate pentru sãptãmâna precedentã;
- reprezintã preţul de valorificare a produsului de cãtre procesator la poarta fabricii, fãrã (TVA) şi alte costuri (cheltuieli de transport, încãrcare, manipulare, depozitare, asigurãri etc.), în acord cu anexa VI la Regulamentul CE nr. 562/2005, pentru sãptãmâna anterioarã raportãrii.
10. Furnizorii de date
Procesatorii şi centrele de colectare aprobate în baza deciziei emise de cãtre Departamentul de administrare a cotei de lapte (DACL)
11. Responsabilitatea furnizãrii de date
În funcţie de produs, revine cumpãrãtorilor care funcţioneazã în sistemul cotelor de lapte, aprobaţi de cãtre DACL: unitãţile procesatoare sau centrele independente de colectare.
12. Caracteristicile eşantioanelor
Toţi cumpãrãtorii aprobaţi de cãtre DACL (unitãţile procesatoare sau centrele independente de colectare)
13. Clasificare
●lapte crud (materie primã):
- conform standardului Uniunii Europene;
- conform standardului perioadei de tranziţie prevãzut în derogãrile Tratatului de aderare la Uniunea Europeanã;
●produse lactate:
- lapte praf degresat;
- lapte praf integral;
- caşcaval (cu perioadã de maturare mai mare de 60 de zile);
- caşcaval;
- telemea;
- brânzã fermentatã;
- brânzã proaspãtã;
- unt cod NC 0405 10 19 (natural din lapte cu un conţinut de grãsime cuprins între 80 şi 85%, ambalat în cantitãţi de peste 1 kg).
14. Difuzare:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- pentru publicaţia naţionalã, preţurile pe regiuni;
- Patronatul laptelui.

ANEXĂ
la metodologie

(Se completeazã de cãtre procesator.)
Denumirea procesatorului: ....................

Formularul nr. 1

Codul CIF:
PLĂŢILE CĂTRE PRODUCĂTORII DE LAPTE
Valoarea laptelui preluat (luna/anul) ................../200 ...




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Preţul laptelui "conform" (sub 100.000 NTG şi sub 400.000 NCS) şi conţinutul de grãsime şi proteinã │
├────────────────┬─────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┤
│Codul produsului│Cantitate│Proteinã (unitãţi proteinã)│Grãsime (unitãţi grãsime)│Preţ mediu (lei/kg)│
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┴─────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Preţul pentru laptele "conform" Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului │
│ nr. 1.106/2003 privind aprobarea Programului de acţiuni pentru îmbunãtãţirea calitãţii şi │
│ salubritãţii laptelui materie primã (sub 1.000.000 NTG şi sub 600.000 NCS) şi conţinutul de │
│ grãsime şi proteinã pânã la 31 decembrie 2008 │
├────────────────┬─────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┤
│Codul produsului│Cantitate│Proteinã (unitãţi proteinã)│Grãsime (unitãţi grãsime)│Preţ mediu (lei/kg)│
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┴─────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Preţul pentru laptele "conform" Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi │
│ mediului nr. 1.106/2003 (sub 500.000 NTG şi sub 400.000 NCS) şi conţinutul de grãsime şi │
│ proteinã între 01 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 │
├────────────────┬─────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┤
│Codul produsului│Cantitate│Proteinã (unitãţi proteinã)│Grãsime (unitãţi grãsime)│Preţ mediu (lei/kg)│
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
└────────────────┴─────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┘




Formularul nr. 2

(Se completeazã de cãtre procesator.)
Denumirea procesatorului: ..................
Codul CIF:

PLĂŢILE SĂPTĂMÂNALE DE LA PROCESATORI




┌─────┬────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Codul│ Denumirea sortimentului │Preţul per kg│Cantitatea sortimentului│Total lei (col. 2 x col. 3)│
│ │(preţuri la poarta fabricii)│ (lei) │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Lapte praf │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ degresat │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ integral │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Telemea │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ proaspãtã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ maturatã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Caşcaval │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ Semidur │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │(Dalia) │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │(Rucãr) │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ Dur │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ Foarte dur │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Brânzã topitã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Brânzã (proaspãtã) de vacã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Brânzã de burduf │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Alte sortimente │ │ │ │
└─────┴────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



NOTĂ: Numai pentru sortimentele de brânzeturi care depãşesc 8% din producţia naţionalã.

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016