Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 30 aprilie 2013  privind acordarea recompenselor pentru persoanele aflate in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pe baza Sistemului de creditare a participarii detinutilor la activitati si programe de educatie, asistenta psihologica si sociala, la activitati lucrative, precum si in situatii de risc    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 30 aprilie 2013 privind acordarea recompenselor pentru persoanele aflate in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pe baza Sistemului de creditare a participarii detinutilor la activitati si programe de educatie, asistenta psihologica si sociala, la activitati lucrative, precum si in situatii de risc

EMITENT: ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 353 din 14 iunie 2013


    CAP. I
    Metodologia privind acordarea recompenselor persoanelor aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

    SECŢIUNEA 1
    Principii generale de acordare a recompenselor

    ART. 1
    Recompensele constituie un mijloc de individualizare a pedepsei privative de libertate ce se acordă deţinuţilor care şiau format o atitudine corectă faţă de muncă, de ordinea de drept şi de regulile de convieţuire socială, printr-o conduită constant pozitivă şi o participare activă la activităţile productive, educative, culturale sau terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială sau cele de instruire şcolară şi formare profesională, precum şi în situaţii de risc.
    ART. 2
    O recompensă poate fi acordată unui deţinut o singură dată în cursul unei luni calendaristice, cu excepţia situaţiilor prevăzute de art. 69 alin. (1) lit. b) şi e) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.
    ART. 3
    (1) Recompensele prevăzute la art. 68 alin. (1) din Lege se acordă, de regulă, după caz, în mod gradual, cu respectarea prevederilor art. 144 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.897/2006, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament.
    (2) Respectarea principiului gradualităţii vizează recompensarea deţinuţilor, astfel încât să se asigure o creştere treptată a gradului de responsabilizare şi libertate de mişcare a acestora, în context stimulativ, precum şi punerea în valoare, în egală măsură, a tipurilor de recompense.
    (3) Permisiunea de ieşire din penitenciar se acordă deţinuţilor după ce aceştia au fost recompensaţi, după caz, cu încredinţarea unei responsabilităţi în cadrul activităţilor prevăzute în art. 64 din Lege şi cu suplimentarea drepturilor la pachete şi vizite, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 69 alin. (1) lit. b) şi e) din Lege, precum şi cu excepţia deţinuţilor clasificaţi iniţial în regim deschis, cu pedepse care nu depăşesc un an.
    ART. 4
    (1) La analizarea propunerilor, în vederea acordării recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar, se are în vedere în ce măsură deţinuţii:
    a) au o conduită constant pozitivă;
    b) sunt stăruitori în muncă;
    c) participă activ în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi formării profesionale;
    d) determină convingerea că nu mai comit infracţiuni;
    e) nu sunt cercetaţi sau urmăriţi penal în alte cauze;
    f) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influenţa conduita şi comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieşire din penitenciar;
    g) sunt clasificaţi în categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului.
    (2) La verificarea întrunirii cumulative a condiţiilor şi criteriilor stabilite de lege, se vor avea în vedere şi următoarele aspecte referitoare la persoana deţinutului:
    a) natura infracţiunii;
    b) durata pedepsei;
    c) regimul de executare;
    d) numărul şi natura recompenselor acordate anterior;
    e) perioada executată, raportat la durata din pedeapsă ce mai trebuie executată până la analizarea în comisia pentru liberare condiţionată;
    f) istoricul infracţional;
    g) apartenenţa la grupări de criminalitate organizată;
    h) conduita la revenirea în penitenciar, dintr-o permisiune de ieşire din penitenciar acordată anterior;
    i) comportamentul avut înainte de arestare şi modul în care deţinutul este cunoscut în comunitate; vor fi avute în vedere, cu precădere, datele din dosarul individual al persoanei private de libertate;
    j) menţinerea legăturilor cu membrii de familie;
    k) existenţa suspiciunilor cu privire la deţinere/consum/trafic obiecte şi substanţe interzise.
    ART. 5
    Acordarea recompenselor cu permisiunea de ieşire din penitenciar se supune următoarelor principii:
    a) abţinerea de la orice acţiune care să genereze sau să contribuie la manifestările care aduc atingere prestigiului şi imaginii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
    b) respectarea întocmai a situaţiilor în care poate fi acordată permisiunea de ieşire din penitenciar prevăzute de art. 69 din Lege.
    ART. 6
    De regulă, recompensa cu permisiunea de ieşire din penitenciar se acordă numai după o perioadă de cunoaştere şi evaluare în cadrul aceluiaşi loc de deţinere de cel puţin 4 luni înaintea analizării, în vederea acordării sau formulării de propuneri.
    ART. 7
    Directorul locului de deţinere desemnează prin decizie, la începutul fiecărui an, secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor. În cazuri deosebite, acesta se înlocuieşte, prin desemnarea altei persoane, în cursul anului, prin decizie, pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului.
    ART. 8
    Analizarea rapoartelor de recompensare se realizează în cadrul comisiei pentru acordarea recompenselor, hotărârea fiind luată cu majoritatea simplă a voturilor membrilor acesteia.
    ART. 9
    Recompensele acordate se evidenţiază în registrul prevăzut de art. 79 lit. b) din Lege (raportul 905 din aplicaţia informatică PMSweb*1) şi în fişa de evidenţă a drepturilor, recompenselor şi sancţiunilor. Prin intermediul Sistemului de creditare recompensele se înregistrează în aplicaţia informatică în modulul Vizite, la secţiunea Recompense.
________
    *1) Întocmit conform responsabilităţilor şi competenţelor prevăzute în cap. II secţiunea a 3-a pct. 3.5 lit. o).

    ART. 10
    Procedura de lucru a comisiei pentru acordarea recompenselor, a persoanei care desfăşoară activităţi directe cu deţinutul, precum şi a celorlalte persoane care concură la buna desfăşurare a acestei activităţi este prevăzută în cap. II secţiunea a 3-a.
    ART. 11
    În cazurile prevăzute la art. 69 alin. (1) lit. b) şi e) din Lege se pot formula propuneri de recompensare cu permisiunea de ieşire din penitenciar în afara termenelor prevăzute în cap. II secţiunea a 3-a, de către şeful de secţie. Pentru analiza în cadrul comisiei pentru acordarea recompenselor sunt necesare documentele justificative corespunzătoare.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Punerea în aplicare a recompenselor

    ART. 12
    Recompensa cu încredinţarea unei responsabilităţi
    (1) Recompensa cu încredinţarea unei responsabilităţi în cadrul activităţilor prevăzute la art. 64 din Lege se acordă cu respectarea dispoziţiilor art. 68 alin. (1) lit. a) din Lege şi în condiţiile art. 141-143 din Regulament.
    (2) În termen de două zile lucrătoare, secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor distribuie o copie de pe raportul de recompensare coordonatorului structurii reintegrare socială, pentru punere în executare.
    (3) Acordarea recompensei cu încredinţarea unei responsabilităţi în cadrul activităţilor prevăzute de art. 64 din Lege nu exclude posibilitatea acordării altui tip de recompensă în lunile următoare.
    ART. 13
    Recompensa cu ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior
    (1) Recompensa cu ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior se acordă cu respectarea dispoziţiilor art. 68 alin. (1) lit. b) din Lege şi în condiţiile art. 141-144 din Regulament.
    (2) Luna în care un deţinut sancţionat disciplinar de mai multe ori poate fi recompensat cu ridicarea unei măsuri disciplinare aplicate anterior este luna imediat următoare datei celei mai îndepărtate la care se împlineşte termenul prevăzut de art. 144 din Regulament, raportat la data aplicării fiecărei sancţiuni în parte. Ordinea ridicării sancţiunilor disciplinare prin recompensare trebuie să respecte ordinea aplicării acestora.
    ART. 14
    Recompensa cu suplimentarea drepturilor la pachete şi vizite
    (1) Prin recompensa cu suplimentarea drepturilor la pachete şi vizite se înţelege acordarea în plus faţă de drepturile lunare a unui pachet şi a unei vizite.
    (2) Recompensa cu suplimentarea drepturilor la pachete şi vizite se acordă cu respectarea dispoziţiilor art. 68 alin. (1) lit. c) din Lege şi în condiţiile art. 141-145 din Regulament.
    ART. 15
    Recompensa cu acordarea de premii constând în materiale pentru activităţi ocupaţionale
    (1) Recompensa cu acordarea de premii constând în materiale pentru activităţi ocupaţionale se acordă cu respectarea dispoziţiilor art. 68 alin. (1) lit. d) din Lege şi în condiţiile art. 141-146 din Regulament.
    (2) În termen de două zile lucrătoare, secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor înmânează o copie de pe raportul de recompensare şefului serviciului/biroului logistică din unitate, pentru punere în executare.
    (3) Materialele destinate activităţilor ocupaţionale se asigură de unitate din veniturile proprii, sponsorizări şi donaţii, fiind predate deţinuţilor recompensaţi în cel mult o lună, pe bază de proces-verbal. Reprezentanţii organizaţiilor guvernamentale sau nonguvernamentale care desfăşoară proiecte sau programe în penitenciar nu pot recompensa direct deţinuţii participanţi cu materiale destinate activităţilor ocupaţionale.
    ART. 16
    Permisiunea de ieşire din penitenciar
    (1) Data punerii în aplicare a recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar este stabilită de către directorul fiecărui loc de deţinere, la rubrica "Menţiuni speciale" din cadrul raportului de recompensare prevăzut la anexa nr. 9 în cazul permisiunii de ieşire din penitenciar cu durata mai mare de 24 de ore, iar în cazul permisiunilor de ieşire din penitenciar cu durata de 24 de ore, data punerii în aplicare este înscrisă în colţul din dreapta sus al raportului de recompensare prevăzut la anexa nr. 7. Cu ocazia punerii în aplicare a recompensei, directorul efectuează instruirea, conform prevederilor art. 148 din Regulament.
    (2) La plecarea unui deţinut în permisiunea de ieşire din penitenciar, în afara organelor prevăzute de art. 148 din Regulament, se informează în scris, cu datele necesare pentru prevenirea sustragerii de la executarea pedepsei privative de libertate, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Pentru deţinuţii de cetăţenie străină se înştiinţează misiunea diplomatică a statului de care aparţin.
    (3) Cu ocazia revenirii în penitenciar, deţinuţii sunt supuşi în mod obligatoriu unui examen medical şi unui control amănunţit, corporal şi al bagajelor. Cu eventualele sume de bani sau bunuri cu care se prezintă deţinutul la întoarcerea în penitenciar se procedează la fel ca în situaţia depunerii în penitenciar, cu precizarea că nu sunt admise pachete cu alimente, decât în limita drepturilor.
    (4) În situaţia neprezentării la timp din permisiunea de ieşire din penitenciar, şeful de tură informează de îndată conducerea locului de deţinere şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. De asemenea, sunt sesizate organele de poliţie, în vederea declanşării procedurilor specifice pentru darea în urmărire a deţinutului.
    (5) La unităţile penitenciare care nu au prevăzute în statul de organizare funcţiile la care se face referire în prezenta metodologie sau acestea există, dar nu sunt încadrate, atribuţiile acestora se realizează de către personal desemnat de director, prin decizie.
    (6) În situaţia în care, în intervalul de timp scurs de la aprobarea recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar şi până la punerea în aplicare, deţinutul săvârşeşte o abatere disciplinară sau au apărut elemente noi, care nu mai justifică acordarea recompensei, comisia pentru acordarea recompenselor sau, după caz, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor poate dispune ca recompensa să nu se acorde, făcându-se menţiuni în acest sens pe raportul de recompensare.
    (7) Conducerea fiecărei unităţi dispune măsuri de informare cu privire la numărul deţinuţilor aflaţi în permisiunea de ieşire din penitenciar, la dispeceratul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu ocazia raportării situaţiei operative.

    CAP. II
    Sistemul de creditare a participării deţinuţilor la activităţi şi programe de educaţie, asistenţă psihologică şi socială, la muncă efectuată în regim de prestări servicii, activităţi cu caracter gospodăresc, activităţi desfăşurate în regie proprie, în caz de calamitate şi pe bază de voluntariat - denumite în continuare activităţi lucrative, precum şi în situaţii de risc

    SECŢIUNEA 1
    Consideraţii generale privind Sistemul de creditare

    ART. 17
    Fundamentarea elaborării şi aplicării Sistemului de creditare
    Fundamentarea elaborării şi aplicării Sistemului de creditare are ca obiective:
    a) asigurarea unui sistem unitar, obiectiv, previzibil, care responsabilizează deţinuţii, în raport cu sancţiunea privativă de libertate şi conferă acesteia o dimensiune recuperativă, prin implicarea în activităţi educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, în activităţi lucrative, precum şi în situaţii de risc;
    b) conturarea unui sistem obiectiv, echitabil şi transparent, care să condiţioneze comportamentul deţinuţilor, în sens dezirabil social, prin utilizarea creditelor corespunzătoare în acordarea recompenselor şi consecutiv aplicării sancţiunilor disciplinare;
    c) stimularea participării deţinuţilor la programe şi activităţi derulate pe perioada executării pedepsei şi dezvoltarea motivaţiei acestora pentru adoptarea unui comportament prosocial;
    d) operaţionalizarea conceptelor prevăzute în art. 68 alin. (1) din Lege: "o bună conduită", "stăruinţă în muncă sau în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi formării profesionale";
    e) analizarea posibilităţii de extindere a Sistemului de creditare pentru propunerile, deciziile privind trecerea de la un regim de executare a pedepsei privative de libertate la altul, în sens progresiv sau regresiv;
    f) crearea premiselor pentru facilitarea analizei individuale şi pentru formularea propunerilor privind liberarea condiţionată.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Secvenţe de aplicare a Sistemului de creditare

    ART. 18
    Descrierea secvenţelor de utilizare a Sistemului de creditare
    (1) Sistemul de creditare are la bază înregistrările operate de către personalul care desfăşoară activităţi directe cu deţinuţii, în documentele specifice domeniului, aferente activităţilor şi programelor desfăşurate.
    (2) Pentru fiecare activitate, program de educaţie, asistenţă psihologică, asistenţă socială finalizat/absolvit, conform obiectivelor specifice demersului, fiecărui participant i se alocă un număr de credite - stabilit în funcţie de complexitatea activităţii sau programului finalizat/absolvit - conform anexei nr. 3.
    (3) Pentru fiecare activitate lucrativă, fiecărui participant i se alocă un număr de credite - conform anexei nr. 4.
    (4) Pentru situaţiile de risc, fiecărui deţinut cu rol în prevenirea sau înlăturarea acestora, ori care acordă sprijin altor persoane pentru desfăşurarea activităţilor curente şi asigurarea igienei individuale zilnice, i se alocă un număr de credite - stabilit în funcţie de natura şi complexitatea activităţii - conform anexei nr. 5*2)
___________
    *2) În cazul deţinuţilor care acordă sprijin altor persoane pentru desfăşurarea activităţilor curente şi asigurarea igienei individuale zilnice, creditarea se realizează în conformitate cu anexa nr. 5, cuantumul creditelor alocate fiind stabilit de către directorul unităţii, la propunerea formulată de şeful secţiei.

    (5) În aplicaţia informatică PMSweb, la introducerea datelor specifice finalizării/absolvirii programelor, activităţilor educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, respectiv a participării la activităţi lucrative, precum şi în situaţii de risc, numărul de credite corespunzător va fi alocat automat - în baza suportului informatic, după cum urmează:
    a) pentru finalizarea/absolvirea programelor, activităţilor educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, conform anexei nr. 3;
    b) pentru participarea la activităţi lucrative, conform anexei nr. 4;
    c) pentru participarea la activităţi de prevenire sau înlăturare a situaţiilor de risc, conform anexei nr. 5.
    (6) Centralizarea creditelor acumulate şi/sau reduse, ca urmare a acordării recompenselor sau după aplicarea sancţiunilor disciplinare, este asigurată implicit de funcţionalităţile aplicaţiei informatice PMSweb, în secţiunile anume destinate.
    (7) Acumularea numărului de credite corespunzător fiecărui tip de recompensă prevăzută la art. 68 din Lege, conform anexei nr. 1, reprezintă condiţia necesară pentru analiza în comisia pentru acordarea recompenselor, dar nu şi suficientă pentru aprobarea recompensei, întrucât acordarea acesteia se realizează numai în condiţiile întrunirii cumulative a criteriilor prevăzute de cadrul legal.
    a) Propunerea de recompensare se formulează pentru toţi deţinuţii eligibili din punctul de vedere al creditelor acumulate şi care nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare, conform art. 144 din Regulament.
    b) Comisia pentru acordarea recompenselor decide cu privire la aprobarea/respingerea unei recompense propuse, preocupându-se de asigurarea unei ponderi adecvate*3) a procesului de recompensare.
______________
    *3) Evitarea fenomenului de suprarecompensare - limitându-se accesul persoanelor cu o bună conduită la recompense de rang superior sau, dimpotrivă, nerecompensarea pe perioade îndelungate de timp -, soldul de credite crescând disproporţionat raportat la media efectivului de deţinuţi.

    c) În situaţia în care deţinutul a fost analizat în comisia pentru acordarea recompenselor, conform prevederilor de la lit. a), iar membrii comisiei au decis nerecompensarea acestuia, formularea următoarei propuneri de recompensare se va face numai după ce acesta a mai desfăşurat cel puţin o activitate care a generat credite şi a condus la modificarea soldului total în sens crescător, indiferent de cuantum şi dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii corespunzătoare activităţii desfăşurate.
    Formularea propunerii de recompensare cu ridicarea unei măsuri disciplinare aplicate anterior nu este condiţionată de existenţa unui sold total pozitiv, echivalent cu numărul creditelor scăzute consecutiv aplicării măsurii disciplinare, ci se raportează la cuantumul creditelor acumulate ca urmare a participării deţinuţilor la activităţi.
    d) Prevederile lit. c) se aplică, în mod corespunzător, în cazul deţinuţilor cu sancţiuni multiple, recompensaţi odată cu ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior.
    (8) Procedura disciplinară se realizează în condiţiile cadrului legislativ, cu precizarea că fiecărei sancţiuni disciplinare aplicate de către comisia de disciplină îi corespunde un anumit număr de credite, care se scade din totalul celor acumulate, conform anexei nr. 2.
    (9) Creditele excedentare după acordarea unei recompense, precum şi cele insuficiente pentru analiza în vederea acordării unei recompense, se reportează, evidenţa acestora fiind asigurată de funcţionalităţile implicite ale aplicaţiei informatice PMSweb.
    (10) La acordarea unei recompense sau consecutiv aplicării unei sancţiuni disciplinare, din totalul creditelor acumulate se scade numărul de credite aferent, conform anexelor nr. 1 sau 2, creditele rămase fiind disponibile pentru utilizări ulterioare. Aplicaţia informatică asigură contorizarea automată a totalului de credite acumulate/scăzute pe parcursul executării pedepsei privative de libertate.
    ART. 19
    Cazuri particulare
    (1) Formularea propunerilor de recompensare
    Întrunirea numărului de credite necesar pentru analiza în vederea acordării recompenselor rezultă din cumularea punctelor obţinute în cadrul mai multor activităţi: propunerea de recompensare este formulată de către reprezentantul care a derulat activitatea generatoare a celui mai mare număr de credite sau, după caz, de către coordonatorul celui mai recent demers, activitate sau program.
    a) În situaţia în care deţinutul a fost recompensat ca urmare a participării la un anumit tip de activitate, însă rămâne eligibil pentru recompensare şi în perioada imediat următoare, se va evita recompensarea pentru aceeaşi activitate desfăşurată.
    Propunerea de recompensare va fi întocmită de către coordonatorul celui mai recent demers, chiar dacă totalul creditelor acumulate ulterior este mai mic comparativ cu soldul precedent.
    În situaţia în care, totuşi, deţinutul rămâne eligibil pentru recompensare, fără a mai desfăşura activităţi generatoare de credite ulterior, personalul responsabil formulează propunerea de recompensare, în mod repetat, pentru acelaşi tip de activitate finalizată.
    b) În cazul în care cumularea creditelor este consecutivă exclusiv activităţilor creditate de personalul din cadrul sectorului prevenirea criminalităţii şi terorismului sau de către director, propunerea de recompensare este formulată de şeful secţiei.
    c) În situaţia în care două luni consecutiv deţinutul nu îndeplineşte condiţia celor 4 zile câştig, conform anexei nr. 4, iar în cea de-a treia lună îndeplineşte cuantumul necesar de credite pentru a fi propus, fără a mai desfăşura însă activităţi lucrative în luna curentă, propunerea de recompensare este formulată de coordonatorul celui mai recent demers, respectiv şeful ultimului punct de lucru în care a muncit deţinutul.
    (2) Transferul deţinuţilor
    a) În cazul transferului deţinuţilor, personalul responsabil actualizează informaţiile consemnate în aplicaţia informatică, astfel încât să se asigure finalizarea activităţilor şi programelor curente şi alocarea, după caz, a creditelor; în cazul transferului neprevăzut/de urgenţă al unor deţinuţi care au participat la mai mult de 75% din numărul total de şedinţe prevăzute în cadrul programelor educaţionale şi/sau de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, coordonatorul structurii reintegrare socială din unitatea de destinaţie, în baza unei informări scrise primite din partea penitenciarului sursă, asigură realizarea evaluării finale a deţinutului în cadrul programului şi finalizează demersurile respective în aplicaţia informatică, cu alocarea, după caz, a creditelor corespunzătoare.
    b)Pentru deţinuţii sosiţi prin transfer, care au înregistrat soldul de credite necesar, în unitatea de provenienţă, dar în penitenciarul de destinaţie, în luna premergătoare formulării propunerii de recompensare, nu au desfăşurat niciun fel de activităţi generatoare de credite, propunerea de recompensare este formulată de către şeful secţiei.
    (3) Situaţia creditării deţinuţilor aflaţi în tranzit
    Pentru deţinuţii aflaţi în tranzit se impune orientarea intervenţiei spre activităţi de scurtă durată, cu accent pe susţinerea de convorbiri individuale de informare/consiliere psihologică/consiliere pe probleme sociale - activităţi care răspund unor nevoi ale deţinuţilor, dar care nu sunt generatoare de credite.
    (4) Compensarea/rectificarea înregistrărilor din aplicaţia informatică PMSweb
    a) În cazul erorilor de operare a datelor, responsabilitatea rectificării revine coordonatorului sectorului corespunzător - reintegrare socială, organizarea muncii, siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, prevenirea criminalităţii şi terorismului, în baza sesizării scrise a situaţiei care a impus operarea rectificării.
    Pentru toate rectificările şi compensările operate în aplicaţia informatică, ce au consecinţe asupra soldului de credite al deţinuţilor, indiferent de temeiul în care acestea sunt efectuate, trebuie completat formularul*4) din anexa nr. 6.
__________
    *4) Formularul, completat în scop justificativ conform anexei nr. 6, este depus în fondul documentar al serviciului/sectorului de activitate.

    b) Drepturile de compensare, în sensul rectificării unei omisiuni sau erori, în aplicaţia informatică, cu influenţă asupra numărului de credite, sunt acordate, exclusiv, coordonatorilor principalelor sectoare de activitate: şeful structurii de educaţie şi asistenţă psihosocială, şeful structurii organizarea muncii, precum şi secretarului comisiei pentru acordarea recompenselor şi directorului unităţii, conform responsabilităţilor şi competenţelor stabilite în cap. II secţiunea a 3-a.
    c) În cazul în care un deţinut recompensat cu permisiunea de ieşire din penitenciar nu beneficiază în fapt de această recompensă, din motive imputabile sau neimputabile lui, numărul creditelor scăzute se va compensa. Compensarea creditelor scăzute prin recompensare se efectuează de directorul locului de deţinere, în baza formularului de rectificare prevăzut în anexa nr. 6, cu precizarea motivelor care au condus la această situaţie. În secţiunea Vizite, în cadrul înregistrării corespunzătoare recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar acordată, la rubrica Observaţii se menţionează motivele neaplicării recompensei.
    (5) În situaţia acordării eronate a recompenselor de către comisia responsabilă de la nivelul unităţii, care determină modificarea soldului de credite din aplicaţia informatică, înregistrările greşite vor fi compensate în modulul Credite, în baza formularului de rectificare prevăzut la anexa nr. 6. Pentru actualizarea datelor din rubrica Recompense se procedează la ştergerea înregistrării aferente recompensei în secţiunea Vizite. Imediat după sesizarea erorii, în aceeaşi lună, se va constitui o nouă comisie şi va fi reluat procesul de planificare şi programare, cu încheierea deciziei corecte de recompensare.
    (6) Formularul*5), completat conform anexei nr. 6, este utilizat de către secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor, pentru ştergerea deţinuţilor programaţi pentru analiza în cadrul comisiei pentru acordarea recompenselor, în cazurile de transfer/liberare/deces/ridicat în cercetări, survenite anterior întrunirii acesteia.
_________
    *5) Formularul se depune la dosarul disciplinar al deţinutului.

    (7) Situaţia deţinuţilor cu dosare conexate şi a celor care au desfăşurat activităţi lucrative în arestul organelor de poliţie
    În cazul în care în hotărârea de condamnare s-a dispus deducerea unei perioade executate anterior, la calcularea creditelor necesare pentru acordarea unei recompense se ţine seama de soldul obţinut în timpul perioadei executate anterior. Odată ce se solicită dosarul individual pentru conexare de la unitatea din care a fost pus în libertate deţinutul, în vederea deducerii corecte a perioadei executate şi calculării fracţiunilor necesare liberării condiţionate, se vor solicita şi lămuriri cu privire la soldul de credite: pozitiv sau negativ.
    Zilele considerate ca executate pe baza muncii prestate în arestul organelor de poliţie generează credite potrivit anexei nr. 4.
    Responsabil pentru actualizarea creditelor în situaţiile prezentate este secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor, în baza sesizării Structurii "Evidenţă deţinuţi" care, prin persoana desemnată, va completa formularul din anexa nr. 6, aprobat de director, şi îl va preda secretarului comisiei pentru acordarea recompenselor, în vederea operării corespunzătoare în aplicaţia informatică.
    În acest caz se aplică, în mod corespunzător, prevederile alin. (2) lit. b).
    ART. 20
    Excepţii privind aplicarea Sistemului de creditare
    (1) În cazul deţinuţilor clasificaţi iniţial în regimul deschis, cu pedepse până la un an, dată fiind perioada scurtă de detenţie, acordarea recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar nu este condiţionată de însumarea unui anumit număr de credite. Acordarea recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru această categorie de deţinuţi nu determină scăderea creditelor cumulate.
    (2) În cazul analizării posibilităţii de acordare, din motive umanitare, conform legii, a permisiunii de ieşire din penitenciar, însumarea unui anumit număr de credite constituie o premisă favorabilă deciziei comisiei pentru acordarea recompenselor, însă nu condiţionează acordarea acesteia. Acordarea recompensei în astfel de împrejurări nu determină scăderea creditelor cumulate de către persoanele private de libertate.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Responsabilităţi şi competenţe ale personalului care aplică Sistemul de creditare


┌───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Personalul care utilizează │ │
│Sistemul de creditare │ Responsabilităţi şi competenţe │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.1. Personalul care desfăşoară│3.1.1. de educaţie şi asistenţă psihosocială │
│activităţi directe cu deţinuţii│a) desfăşoară activităţi directe cu deţinuţii şi asigură │
│ │introducerea datelor în câmpurile specifice din aplicaţia│
│ │informatică PMSweb; │
│ │b) asigură corectitudinea înregistrărilor, prin confrun- │
│ │tarea evidenţelor scriptice, de exemplu, mapa programului│
│ │sau documentele activităţii, cu datele operate în │
│ │câmpurile specifice din aplicaţia informatică PMSweb; │
│ │c) informează deţinuţii cu privire la numărul de credite │
│ │acumulate la finalul activităţii sau programului; │
│ │d) vizualizează raportul 900 din aplicaţia informatică │
│ │PMSweb cu posibilitatea selectării deţinuţilor eligibili │
│ │din punctul de vedere al activităţilor de reintegrare │
│ │socială, care au acumulat numărul de credite necesar │
│ │pentru formularea propunerii de recompensare; │
│ │e) programează, până în data de 10 a lunii, deţinuţii │
│ │care au participat la activităţi directe, desfăşurate │
│ │sub coordonarea sa, la comisia pentru acordarea │
│ │recompenselor, pregătindu-se astfel generarea raportului │
│ │cu propunerea de recompensare sau a sesizării: raportul │
│ │901 - anexa nr. 7 sau raportul 902 - anexa nr. 8, fără a │
│ │se lista. Programarea conţine tipul de recompensă propus │
│ │şi motivaţia; │
│ │f) semnează raportul sau sesizarea de recompensare, cu │
│ │verificarea*7) corectitudinii propunerii formulate, │
│ │avizat în format electronic de şeful secţiei şi listat │
│ │de către secretarul comisiei pentru acordarea │
│ │recompenselor. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │3.1.2. lucrative*6) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │a) înaintează Compartimentului organizarea muncii │
│ │tabelele nominale de scoatere la muncă, în vederea │
│ │înregistrării pontajului deţinuţilor în câmpurile speci- │
│ │fice din aplicaţia informatică PMSweb; │
│ │b) informează deţinuţii cu privire la numărul de credite │
│ │acumulat la finalul fiecărei luni; │
│ │c) vizualizează raportul 900 din aplicaţia PMSweb cu │
│ │posibilitatea selectării deţinuţilor implicaţi în acti- │
│ │vităţi lucrative care au obţinut numărul de credite │
│ │necesar formulării propunerii de recompensare şi care │
│ │sunt eligibili şi în ceea ce priveşte îndeplinirea │
│ │celorlalte condiţii specifice; │
│ │d) programează la comisia pentru acordarea recompenselor,│
│ │până în data de 10 a lunii, deţinuţii care au participat │
│ │la activităţi lucrative, desfăşurate sub coordonarea sa, │
│ │pregătindu-se astfel generarea raportului cu propunerea │
│ │sau sesizarea de recompensare, raportul 901 sau raportul │
│ │902, fără a se lista. Programarea conţine tipul de │
│ │recompensă propus şi motivaţia; │
│ │e) semnează raportul sau sesizarea de recompensare, cu │
│ │verificarea*8) corectitudinii propunerii formulate, aviza│
│ │în format electronic de şeful secţiei şi listat de către │
│ │secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │3.1.3. prevăzute la anexa nr. 5 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │a) operează, în baza aprobării acordate de conducerea │
│ │profesională, creditele în câmpurile specifice din apli- │
│ │caţia PMSweb*9); │
│ │b) solicită aprobarea directorului unităţii pentru │
│ │acordarea numărului corespunzător de credite │
│ │deţinutului*10). │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.2. Compartimentul organizarea│a) introduce în câmpurile specifice din aplicaţia │
│muncii │informatică PMSweb pontajul deţinuţilor implicaţi în │
│ │activităţile lucrative; │
│ │b) introduce în aplicaţia informatică PMSweb, în baza │
│ │documentelor justificative, datele necesare pentru │
│ │alocarea zilelor câştig, corespunzătoare activităţilor │
│ │lucrative derulate de către deţinuţi în perioada │
│ │arestului efectuat la organele de poliţie; │
│ │c) efectuează transferul de credite până în data de 7 a │
│ │lunii*11); │
│ │d) în lipsa şefului punctului de lucru, precum şi în │
│ │situaţia deţinuţilor din regimul deschis care desfăşoară │
│ │activităţi lucrative în afara locului de deţinere, fără │
│ │supraveghere, îndeplineşte responsabilităţile de la │
│ │pct. 3.1.2 lit. b)-e). │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.3. Şeful secţiei │a) pentru situaţiile reglementate prin prezenta │
│ │metodologie, pentru care şeful de secţie are responsabi- │
│ │litatea formulării propunerii de recompensare, │
│ │programează deţinuţii la comisia pentru acordarea │
│ │recompenselor, pregătindu-se astfel generarea raportului │
│ │cu propunerea sau sesizarea de recompensare, raportul 901│
│ │sau raportul 902, fără a se lista. Programarea conţine │
│ │tipul de recompensă propus şi motivaţia; │
│ │b) avizează electronic*12), pozitiv sau negativ, │
│ │rapoartele şi sesizările de recompensare, inclusiv pentru│
│ │propriile programări, până la data de 12 a lunii, cu │
│ │precizarea motivaţiei în cazul avizului negativ; în │
│ │situaţia propunerii unui alt tip de recompensă faţă de │
│ │cel formulat iniţial, menţine avizul pozitiv, generat │
│ │implicit în aplicaţia informatică, şi consemnează │
│ │propunerea sa la rubrica Comentarii; │
│ │c) semnează raportul şi sesizarea de recompensare, │
│ │după caz, cu verificarea*13) corectitudinii, după caz, │
│ │a propunerii sau avizului formulat, listate de către │
│ │secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor şi │
│ │semnate de către persoana care a formulat propunerea de │
│ │recompensare; │
│ │d) după semnare şi avizare, remite rapoartele şi │
│ │sesizările de recompensare secretarului comisiei pentru │
│ │acordarea recompenselor, pe bază de tabel nominal, │
│ │raportul 907, listat din aplicaţia informatică PMSweb; │
│ │e) asigură aducerea la cunoştinţa deţinuţilor, sub │
│ │semnătură, a rezoluţiei comisiei pentru acordarea │
│ │recompenselor, în rubrica corespunzătoare din raportul/ │
│ │sesizarea de recompensare. │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.4. Coordonatorii sectorului │a) asigură informarea, comunicarea şi diseminarea în │
│de activitate (şef serviciu │cadrul colectivelor pe care le coordonează a cerinţelor │
│aplicare regim penitenciar, │legate de aplicarea Sistemului de creditare; │
│director adjunct educaţie şi │b) asigură monitorizarea şi controlul modului în care │
│asistenţă psihosocială sau şef │cerinţele privind aplicarea Sistemului de creditare sunt │
│serviciu educaţie şi asistenţă │îndeplinite; │
│psihosocială, în situaţia în │c) monitorizează şi verifică corectitudinea introducerii │
│care funcţia nu este ocupată, │datelor în câmpurile specifice din aplicaţia informatică │
│şef serviciu educaţie şi şef │PMSweb de către personalul din subordine, care desfăşoară│
│serviciu asistenţă psihosocială│activităţi directe cu deţinuţii; │
│director adjunct economico- │d) rectifică omisiunile/erorile de introducere a datelor │
│administrativ, ori, după caz, │specifice în câmpurile din aplicaţia informatică PMSweb, │
│şef serviciu/birou producţie şi│în baza sesizării scrise a situaţiei care a impus │
│venituri proprii, şef serviciu/│rectificarea*14). │
│birou producţie şi organizarea │ │
│muncii sau şef serviciu/birou │ │
│evidenţă şi organizarea muncii)│ │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.5. Secretarul comisiei pentru│a) planifică şi constituie comisia pentru acordarea │
│acordarea recompenselor │recompenselor, până la data de 7 a lunii; │
│ │b) listează rapoartele de recompensare avizate electronic│
│ │de şefii secţiilor şi asigură semnarea acestora de către │
│ │persoanele care au formulat propunerile, precum şi de │
│ │către şefii secţiilor, până la data de 15 a lunii; │
│ │c) şterge programarea, pentru cazurile prevăzute la │
│ │art. 19 alin. (6), în baza formularului din anexa nr. 6; │
│ │d) primeşte rapoartele de recompensare de la şefii de │
│ │secţie, pe bază de tabel nominal, raportul 907; │
│ │e) prezintă situaţia fiecărui deţinut în vederea │
│ │analizării de către comisia pentru acordarea recompen- │
│ │selor şi realizează adnotări pe fiecare raport de │
│ │recompensare, respectiv operează în câmpul specific din │
│ │aplicaţia informatică PMSweb tipul recompensei stabilite;│
│ │f) închide deciziile de recompensare în limitele compe- │
│ │tenţelor de aprobare stabilite de Lege*15); │
│ │g) consemnează pe raportul de recompensare, pe verso, │
│ │motivarea deciziei comisiei pentru acordarea recom- │
│ │penselor, în situaţia nerecompensării unui deţinut cu │
│ │comportament constant pozitiv pentru a-i permite │
│ │acestuia cumularea creditelor necesare pentru │
│ │recompensarea ulterioară cu permisiunea de ieşire din │
│ │penitenciar; │
│ │h) efectuează ştergerile şi compensările necesare, pentru│
│ │situaţia prevăzută la art. 19 alin. (5); │
│ │i) predă şefilor de secţie, în baza condicii de predare- │
│ │primire, cu înregistrare exclusiv numerică, rapoartele de│
│ │recompensare cu rezoluţia comisiei pentru acordarea │
│ │recompenselor, în vederea luării la cunoştinţă şi │
│ │semnării de către deţinuţi; │
│ │j) ridică de la şefii secţiilor rapoartele de recom- │
│ │pensare │
│ │luate la cunoştinţă, prin semnătura deţinuţilor; │
│ │k) distribuie, în format electronic, personalului de la │
│ │sectorul vizite tabelul 905 cu deţinuţii recompensaţi în │
│ │cadrul comisiei pentru acordarea recompenselor, în │
│ │vederea operării în fişele de vizită; │
│ │l) listează raportul 903 - anexa nr. 9 şi se îngrijeşte │
│ │de expedierea tabelului prevăzut la anexa nr. 12, până la│
│ │data de 25 a fiecărei luni, către Administraţia Naţională│
│ │a Penitenciarelor - Direcţia siguranţa deţinerii şi regim│
│ │penitenciar, care cuprinde propunerile de recompensare cu│
│ │permisiunea de ieşire din penitenciar cu durata mai mare │
│ │de 24 de ore; │
│ │m) instituie o mapă de aşteptare a rapoartelor de recom- │
│ │pensare, raportul 903, cu permisiunea de ieşire din │
│ │penitenciar cu durata mai mare de o zi. După primirea │
│ │aprobării, face menţiuni pe rapoartele de recompensare │
│ │aflate în mapa de aşteptare cu privire la numărul │
│ │lucrării şi rezoluţia directorului general, după care le │
│ │prezintă directorului unităţii pentru autentificare şi │
│ │stabilire a datei plecării din unitate a persoanei │
│ │recompensate; │
│ │n) înştiinţează Serviciul evidenţă deţinuţi şi organi- │
│ │zarea muncii despre recompensele cu permisiunea de ieşire│
│ │din penitenciar, în vederea emiterii documentelor prevă- │
│ │zute în anexele nr. 10 şi 11; │
│ │o) predă secretarului comisiei de disciplină rapoartele │
│ │de recompensare, pe bază de condică, pentru clasare în │
│ │dosarul disciplinar, până la data de 5 a lunii următoare;│
│ │p) listează şi arhivează tabelele nominale ale deţinu- │
│ │ţilor recompensaţi în cadrul comisiei pentru acordarea │
│ │recompenselor, raportul 905, care constituie parte compo-│
│ │nentă a registrului prevăzut de art. 79 lit. b) din Lege,│
│ │până la data de sfârşit a lunii*16); │
│ │q) în cazul persoanelor cu dosare conexate, precum şi în │
│ │situaţia deţinuţilor care au desfăşurat activităţi │
│ │lucrative în perioada arestului efectuat la organele de │
│ │poliţie, completează Programul "Restaurare credite"*17), │
│ │care generează, în secţiunea Credite, un credit; │
│ │r) pentru situaţiile prevăzute la lit. q), compensează │
│ │înregistrarea iniţială, de un credit, până la valoarea │
│ │corectă a soldului*18). │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.6. Membrii comisiei pentru │a) asigură respectarea secvenţelor prevăzute în prezenta │
│acordarea recompenselor*19) │metodologie de aplicare a Sistemului de creditare, în │
│ │vederea acordării recompenselor; │
│ │b) analizează toate propunerile de acordare a recompen- │
│ │selor pentru deţinuţii care au acumulat numărul de │
│ │credite aferent recompenselor prevăzute la art. 68 din │
│ │Lege, indiferent de avizul pozitiv sau negativ, şi │
│ │urmăresc întrunirea cumulativă a condiţiilor prevăzute │
│ │de cadrul normativ; │
│ │c) decid, după caz, acordarea recompensei, respingerea │
│ │propunerii de recompensare sau înlocuirea cu un alt tip │
│ │de recompensă; în situaţia nerecompensării unui deţinut │
│ │pentru a-i permite recompensarea ulterioară cu permisi- │
│ │unea de ieşire din penitenciar, motivaţia deciziei este │
│ │consemnată pe raportul de recompensare neaprobat; │
│ │d) propun directorului general al Administraţiei │
│ │Naţionale a Penitenciarelor recompensarea deţinuţilor cu │
│ │permisiunea de ieşire din penitenciar cu durata mai mare │
│ │de 24 de ore; │
│ │e) semnează rapoartele de recompensare la secţiunea │
│ │aferentă deciziei comisiei pentru acordarea recompen- │
│ │selor, precum şi tabelele nominale cu deciziile de recom-│
│ │pensare, listate de secretarul comisiei pentru acordarea │
│ │recompenselor; │
│ │f) în baza sesizării structurii "Evidenţă deţinuţi", │
│ │aprobată de către directorul unităţii, completează formu-│
│ │larul din anexa nr. 6 şi actualizează creditele în apli- │
│ │caţia informatică, pentru situaţiile generate de dosarele│
│ │conexate sau de zilele câştig din perioada de arest. │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.7. Secretarul comisiei de │a) introduce în aplicaţia informatică PMSweb, în │
│disciplină │secţiunea Comisii, hotărârile comisiei de disciplină │
│ │privind sancţiunile disciplinare, aplicaţia reducând, în │
│ │mod automat, numărul de credite prevăzut în anexa nr. 2; │
│ │b) completează în aplicaţia informatică PMSweb data │
│ │anulării sau modificării unei sancţiuni disciplinare, în │
│ │cazul admiterii sau admiterii în parte de către judecă- │
│ │torul delegat sau de către instanţa de judecată a unei │
│ │plângeri sau contestaţii formulate de către deţinut, │
│ │având consecinţă realocarea numărului de credite pierdute│
│ │prin sancţiune; │
│ │c) primeşte de la secretarul comisiei pentru acordarea │
│ │recompenselor rapoartele de recompensare, pe bază de │
│ │condică, şi le clasează în dosarul disciplinar, până la │
│ │data de 5 a lunii următoare. │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.8. Compartimentul "Vizită" │a) primeşte de la secretarul comisiei pentru acordarea │
│ │recompenselor, în format electronic, tabelul, raportul │
│ │905, cu deţinuţii recompensaţi în cadrul comisiei pentru │
│ │acordarea recompenselor şi operează în fişele de vizită; │
│ │b) consemnează în câmpul "Vizite" data punerii în │
│ │aplicare a recompenselor. │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.9. Directorul unităţii │a) stabileşte data de desfăşurare a lucrărilor comisiei │
│ │de recompensare; │
│ │b) aprobă, în condiţiile extrasului din metodologia │
│ │menţionată în anexa nr. 5 alocarea şi cuantumul credi- │
│ │telor pentru situaţiile de risc*20) şi operează creditele│
│ │corespunzătoare, în aplicaţia informatică PMSweb; │
│ │c) aprobă, la solicitarea şefului secţiei, alocarea şi │
│ │cuantumul creditelor pentru situaţiile de risc, altele │
│ │decât cele prevăzute la lit. b); │
│ │d) stabileşte data de început a recompensei cu │
│ │permisiunea de ieşire din penitenciar; │
│ │e) semnează legitimaţia deţinutului pentru permisiunea │
│ │de ieşire din penitenciar; │
│ │f) ia măsuri de instruire a deţinutului recompensat cu │
│ │permisiunea de ieşire din penitenciar, în condiţiile │
│ │art. 148 alin. (1) şi (2) din Regulament; │
│ │g) contactează reprezentanţii legali, soţul sau soţia ori│
│ │rudele până la gradul IV inclusiv, în cazurile prevăzute │
│ │de art. 148 alin. (1) şi (2) din Regulament; │
│ │h) ia măsuri ca numele deţinuţilor recompensaţi cu │
│ │permisiunea de ieşire din penitenciar să fie comunicate │
│ │telefonic organelor de poliţie pe raza cărora se află │
│ │localităţile unde cei în cauză se deplasează; │
│ │i) rectifică omisiunile/erorile de introducere a datelor │
│ │specifice în câmpurile din aplicaţia informatică PMSweb │
│ │în cazurile prevăzute la art. 19 alin. (4) lit. c); │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.10. Informaticianul unităţii │a) acordă permisiuni de operare în aplicaţia informatică │
│ │PMSweb, conform instrucţiunilor de aplicare şi deciziei │
│ │directorului unităţii; │
│ │b) oferă, la nevoie, sprijin şi consultanţă de speciali- │
│ │tate personalului cu responsabilităţi în aplicarea │
│ │Sistemului de creditare, în vederea soluţionării │
│ │aspectelor problematice. │
├───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.11. Evidenţa deţinuţilor │a) face menţiuni în registrul de termene cu privire la │
│ │data la care se pune în aplicare recompensa cu permi- │
│ │siunea de ieşire din penitenciar, stabilită în prealabil │
│ │de directorul unităţii, în vederea emiterii documentelor │
│ │prevăzute în anexele nr. 10 şi 11; │
│ │b) prin persoana desemnată întocmeşte sesizarea către │
│ │secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor, │
│ │aprobată de director, şi o predă secretarului comisiei │
│ │pentru acordarea recompenselor în vederea actualizării │
│ │creditelor în aplicaţia informatică, pentru situaţiile │
│ │generate de dosarele conexate sau de zilele câştig din │
│ │perioada de arest. │
└───────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘

____________
    *6) Sunt asimilaţi şefilor punctelor de lucru categoriile de personal prevăzute în anexa nr. 4 lit. C.
    *7) Persoana care a formulat propunerea de acordare a recompensei verifică şi validează datele consemnate în raportul de recompensare, anterior semnării acestuia.
    *8) Idem pct. 9.
    *9) Lucrătorul de prevenirea criminalităţii.
    *10) Alte categorii profesionale, şeful de secţie.
    *11) Pentru generarea corectă a datelor înscrise în raportul 900, data efectuării transferului de credite trebuie înregistrată ca ultima zi a lunii în care au fost desfăşurate activităţile lucrative. Spre exemplificare, dacă data transferării creditelor consecutive activităţilor lucrative s-a făcut pe data de 7 a lunii mai pentru luna aprilie, data înregistrării transferului va fi 30 aprilie.
    *12) Pentru propunerile de recompensare pentru care se impune un aviz negativ, şeful secţiei accesează aplicaţia informatică, alege opţiunea "Modifică", debifează câmpul "Aviz şef secţie" şi completează în mod corespunzător rubrica destinată acestui scop, cu precizarea că avizul pozitiv implicit este asigurat de aplicaţia informatică.
    *13) Şeful secţiei verifică şi validează datele consemnate în raportul de recompensare, confirmând prin semnătură avizul iniţial acordat.
    *14) Compensarea poate fi operată numai în cazul în care există înregistrări cu efecte asupra soldului de credite. Utilizarea formularului prevăzut la anexa nr. 6 se impune doar în situaţiile în care apar erori în alocarea corectă a creditelor.
    *15) Recompensele aprobate/neaprobate de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se închid la data primirii răspunsului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    *16) Constituie excepţie de la data de clasare şi arhivare la dosarul disciplinar recompensele pentru a căror acordare este necesară aprobarea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    *17) Programul "Restaurare credite" se regăseşte în secţiunea Educaţional - Programe şi activităţi, iar pentru consemnarea datelor se procedează în mod similar operării informaţiilor referitoare la participarea deţinuţilor la programele de educaţie şi asistenţă psihosocială.
    *18) În cazul deţinuţilor care au desfăşurat activităţi lucrative în perioada arestului efectuat la organele de poliţie, creditele se calculează conform anexei nr. 4, prin înmulţirea cu 4 a numărului total de zile câştigate. Pentru deţinuţii cu dosare conexate, înregistrarea de compensare se face prin adunare sau scădere, astfel încât rezultatul să echivaleze cu soldul obţinut în timpul perioadei executate anterior. De exemplu: deţinutul are sold credite, din perioada executată anterior, egal cu 18; după finalizarea programului "Restaurare credite" este alocat 1 credit; se intervine, prin compensare, cu +17 credite, pentru obţinerea soldului curent de 18.
    *19) În cazul în care se înregistrează modificări în componenţa comisiei pentru acordarea recompenselor de la constituirea acesteia până la data desfăşurării propriu-zise a activităţilor, cum ar fi misiuni neprevăzute, concedii medicale, persoana desemnată responsabilă preia atribuţiile membrului absent şi semnează "Pentru".
    *20) Identificate de celelalte categorii profesionale, în afara lucrătorilor de prevenire a criminalităţii.

    ART. 21
    Anexele nr. 1-12 fac parte integrantă din prezenta metodologie.


    ANEXA 1
    la metodologie

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Tipuri de recompense acordate deţinuţilor din unităţile penitenciare │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ Tipul recompensei conform Legii nr. 275/2006 │ Nr. de │
│ │credite │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 68 alin. (1) lit. a) │ │
│Încredinţarea unei responsabilităţi în cadrul activităţilor │ 30 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 68 alin. (1) lit. c) │ │
│Suplimentarea dreptului la pachet şi vizită │ 45 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 68 alin. (1) lit. d) │ │
│Acordarea de premii constând în materiale pentru activităţi │ │
│ocupaţionale │ 30 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 68 alin. (1) lit. e) │ │
│Permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult │ │
│de 15 zile pe an │ 60 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 68 alin. (1) lit. f) │ │
│Permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 5 zile,│ │
│dar nu mai mult de 25 zile pe an │ 80 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 68 alin. (1) lit. g) │ │
│Permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 10 │ │
│zile, dar nu mai mult de 30 zile pe an │ 80 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 69 alin. (5) │ │
│Permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 5 zile,│ │
│pe motive umanitare │ 0 │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘


    Propunerea de recompensare cu recompensa prevăzută la art. 68 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se formulează atunci când deţinutul cumulează minimum 60 credite. Pentru fiecare permisiune de ieşire din penitenciar pentru o zi acordată se scad 60 credite.
    Soldul minim necesar pentru formularea propunerilor de recompensare cu recompensele prevăzute la art. 68 alin. (1) lit. f) şi g) din Legea nr. 275/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de 80 credite. Acordarea acestor tipuri de recompense determină scăderea unui număr fix, de 80 credite, indiferent de durata permisiunilor de ieşire din penitenciar aprobate.
    Pentru ridicarea unei sancţiuni disciplinare*1):
__________
    *1) Formularea propunerilor de recompensare nu este condiţionată de existenţa unui sold total pozitiv, echivalent cu numărul creditelor scăzute consecutiv aplicării măsurii disciplinare, ci se raportează la cuantumul creditelor acumulate ca urmare a participării deţinuţilor la activităţi, care întotdeauna are valoare pozitivă raportat la soldul total, vizualizat în aplicaţia informatică PMSweb, şi care trebuie să fie cel puţin egal cu numărul creditelor scăzute consecutiv aplicării măsurii disciplinare.

┌────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Art. 68 alin. (1) lit. b) │Necesită acumularea a│
│Ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior,│30 credite pentru │
│după cum urmează: │anularea scăderii │
│Ridicarea sancţiunii "avertisment" │celor 30 de credite │
│[art. 71 alin. (1) lit. a)] │pierdute prin │
│ │sancţionare. │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Ridicarea sancţiunii "suspendarea dreptului de a │Necesită acumularea │
│participa la activităţi culturale, artistice, sportive │a 30 credite pentru │
│pentru o perioadă de cel mult o lună" │anularea scăderii │
│[art. 71 alin. (1) lit. b)] │celor 30 de credite │
│ │pierdute prin │
│ │sancţionare. │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Ridicarea sancţiunii "suspendarea dreptului de a presta │Necesită acumularea a│
│o muncă pe o perioadă de cel mult o lună" │30 credite pentru │
│[art. 71 alin. (1) lit. c)] │anularea scăderii │
│ │celor 30 de credite │
│ │pierdute prin │
│ │sancţionare. │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Ridicarea sancţiunii "suspendarea dreptului de a primi │Necesită acumularea a│
│şi de a cumpăra bunuri, cu excepţia celor necesare │50 credite pentru │
│pentru igiena individuală, pentru o perioadă de cel mult│anularea scăderii │
│2 luni" │celor 50 de credite │
│[art. 71 alin. (1) lit. d)] │pierdute prin │
│ │sancţionare. │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Ridicarea sancţiunii "suspendarea dreptului de a primi │Necesită acumularea a│
│vizite, pe o perioadă de cel mult 3 luni" │60 credite pentru │
│[art. 71 alin. (1) lit. e)] │anularea scăderii │
│ │celor 60 de credite │
│ │pierdute prin │
│ │sancţionare. │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Ridicarea sancţiunii "izolarea pentru maximum 10 zile" │Necesită acumularea a│
│[art. 71 alin. (1) lit. f)] (indiferent de numărul de │100 credite pentru │
│zile) │anularea scăderii │
│ │celor 100 de credite │
│ │pierdute prin │
│ │sancţionare. │
└────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘


    ANEXA 2
    la metodologie

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Tipuri de sancţiuni disciplinare aplicate deţinuţilor şi numărul corespunzător│
│ de credite deductibile │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ Tipul sancţiunii disciplinare conform Legii nr. 275/2006 │ Nr. de │
│ │credite │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 71 alin. (1) lit. a) │ │
│Avertisment │ -30 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 71 alin. (1) lit. b) │ │
│Suspendarea dreptului de a participa la activităţi culturale, │ │
│artistice şi sportive pentru o perioadă de cel mult o lună │ │
│(indiferent de perioadă) │ -30 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 71 alin. (1) lit. c) │ │
│Suspendarea dreptului de a presta o muncă pe o perioadă de cel mult o│ │
│lună (indiferent de perioadă) │ -30 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 71 alin. (1) lit. d) │ │
│Suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpăra bunuri, cu excepţia │ │
│celor necesare pentru igiena individuală, pentru o perioadă de cel │ │
│mult 2 luni (indiferent de perioadă) │ -50 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 71 alin. (1) lit. e) │ │
│Suspendarea dreptului de a primi vizite, pe o perioadă de cel mult 3 │ │
│luni (indiferent de perioadă) │ -60 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│Art. 71 alin. (1) lit. f) │ │
│Izolarea pentru maximum 10 zile (indiferent de numărul de zile) │ -100 │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘



    ANEXA 3
    la metodologie

    Nomenclatorul activităţilor şi programelor educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială

    Propunerile de recompensare pentru deţinuţii care au participat la activităţi şi programe de reintegrare socială se formulează numai la finalizarea/absolvirea unei activităţi, după caz, a unui program, cu respectarea numărului de credite prevăzut pentru fiecare tip de recompensă, conform anexei nr. 1 la metodologie.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ A. Domeniul educaţie │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│Nr. │ Activităţi/Programe │ Nr. de credite │
│crt.│ │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│ Învăţământ │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│ 1. │Instruire şcolară - învăţământ de masă, clasele │30/semestru │
│ │I-XIII - adulţi │absolvit │
│ │ │ │
│ │Instruire şcolară - învăţământ de masă, clasele I-XIII │80/semestru │
│ │- minori şi tineri │absolvit │
│ │ │ │
│ │Învăţământ profesional cu durata de 2 ani - adulţi │30/semestru │
│ │Anul I │absolvit │
│ │Anul II │ │
│ │ │ │
│ │Învăţământ profesional cu durata de 2 ani - minori şi │80/semestru │
│ │tineri │absolvit │
│ │Anul I │ │
│ │Anul II │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 2. │Program "A Doua Şansă" - adulţi │30/an de studiu │
│ │- Nivel primar, an de studiu I-IV │absolvit │
│ │- Nivel gimnazial, an de studiu V-VIII │ │
│ │Program "A Doua Şansă" - minori şi tineri │80/an de studiu │
│ │- Nivel primar, an de studiu I-IV │absolvit │
│ │- Nivel gimnazial, an de studiu V-VIII │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 3. │Universitar │30/an promovat │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 4. │Postuniversitar │30/an promovat │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│ Formare profesională │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│ 5. │Cursuri de iniţiere │20/curs absolvit │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 6. │Cursuri de calificare/specializare/perfecţionare-adulţi│ │
│ │Cursuri nivel I │40/curs nivel I │
│ │ │absolvit │
│ │Cursuri nivel II │60/curs nivel II │
│ │ │absolvit │
│ │ │ │
│ │Cursuri de calificare - minori şi tineri │80/curs absolvit │
│ │ │(indiferent de │
│ │ │nivel) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 7. │Activităţi de informare/consiliere/medierea muncii │ │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate) │10 │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│ Programe educaţionale │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│ 8. │Adaptare pentru viaţa instituţionalizată │ 5 │
│ │(Se acordă o singură dată.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 9. │Program de alfabetizare │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│10. │Program de educaţie pentru sănătate │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11. │Program de informare pentru prevenirea consumului de │ │
│ │droguri, alcool, tutun │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│12. │Program de educaţie pentru viaţa de familie │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│13. │Program de educaţie civică │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│14. │Program de cultură generală "Universul cunoaşterii" │25/modul │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│15. │Program "Dezvoltarea spiritului antreprenorial al │ │
│ │persoanelor private de libertate" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│16. │Program "Implicarea angajatorilor în mediul │ │
│ │penitenciar" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│17. │Program "Minte sănătoasă, în corp sănătos" (femei) │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│18. │Program "Descopăr lumea citind" (minori) │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│19. │Program "Educaţie pentru drepturile omului" (minori) │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│20. │Program de valorificare a aptitudinilor - HOBBY │ │
│ │(creaţie artistică, literatură, pictură, sculptură, │ │
│ │grafică, origami etc.) │20 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│21. │Program destinat menţinerii unei vieţi active "Activ - │ │
│ │club" (calculator, limbi străine etc.) │20 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│22. │Programe de educaţie religioasă: │25/modul, program│
│ │Programul "Cuvântul care zideşte" - Modulul I │ │
│ │Programul "Cuvântul care zideşte" - Modulul II │ │
│ │Programul "Lăudaţi pe Domnul" │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│23. │Program "Educaţie prin sport" │20 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│24. │Program de iniţiere în limba română şi de orientare │ │
│ │culturală pentru străini │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│25. │Programul de dezvoltare a abilităţilor de viaţă │ │
│ │independentă destinat minorilor privaţi de libertate │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│26. │Programul "Stil de viaţă sănătos" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│27. │Programul "Gestionarea emoţiilor" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│28. │Programul "Alfabetul Bunului Cetăţean" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│29. │Programul "Eu şi familia mea" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│30. │Programul "Adolescentul şi anturajul său" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│31. │Programul de individualizare a parcursului educaţional │ │
│ │din penitenciar │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│32. │Programul de consiliere pentru dobândirea autonomiei şi│ │
│ │responsabilităţii │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│33. │Alte programe educaţionale │20/25 │
│ │(Cu respectarea standardului de minimum 12 şedinţe, │În funcţie de │
│ │conform lit. E) │tipul programului│
│ │ │educaţional │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│34. │Programul "O zi în penitenciar" │5/activitate │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│35. │Programul "Managementul voluntarilor" │5/activitate │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│36. │Activităţi de educaţie pe platforma de eLearning pentru│5 │
│ │prevenirea tuberculozei (5 credite se acordă, o singură│ │
│ │dată, numai la finalul parcurgerii activităţii, în │ │
│ │ansamblul său, şi nu pentru fiecare modul în parte.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│37. │Activităţi artistice │10 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│38. │Activităţi de difuzare a culturii │10 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│39. │Activităţi sportive │Nu se creditează.│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│40. │Concursuri tematice │5 │
│ │(Se acordă participanţilor calificaţi în etapa finală, │Pentru finalişti │
│ │conform proiectului de activitate.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│41. │Competiţii sportive în interiorul penitenciarului │10 │
│ │(Se acordă pentru finalişti, stabiliţi conform │ │
│ │proiectului de activitate.) │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│ Activităţi în comunitate │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│42. │Vizionare spectacole de teatru/competiţii sportive/ │Nu se creditează.│
│ │expoziţii artistice │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤ │
│43. │Vizite la obiective culturale, instituţii publice şi │ │
│ │private, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale│ │
│ │excursii, tabere, ieşiri în natură │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤ │
│44. │Participare la servicii religioase │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│45. │Protagonist în piesă de teatru │30 │
│ │(Se acordă iniţial, o singură dată/piesă/an.) │ │
│ │ │ │
│ │(Se acordă pentru fiecare reprezentaţie susţinută │10/reprezentaţie │
│ │ulterior.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│46. │Participare la competiţii sportive │10 │
│ │ │Tuturor partici- │
│ │ │panţilor │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│47. │Participare cu exponate proprii la expoziţii artistice │20 │
│ │(Se acordă o dată/expoziţie.) │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│ Activităţi derulate de preotul angajat, după caz, în colaborare cu │
│ reprezentanţii cultelor │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│48. │Activităţi religioase │10 │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│49. │Activităţi de sprijin la activităţile religioase │Se creditează │
│ │ │conform anexei │
│ │ │nr. 4. │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│ Activităţi interpenitenciare │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│50. │Activităţi sportive (competiţii, campionate) │10 │
│ │(Se acordă pentru finalişti, stabiliţi conform │ │
│ │proiectului de activitate) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│51. │Activităţi cultural-artistice (participare ca │30 │
│ │protagonişti la spectacole, festival teatru) │ │
│ │Se acordă iniţial, o singură dată/piesă/an.) │ │
│ │ │ │
│ │(Se acordă pentru fiecare reprezentaţie susţinută │10/reprezentaţie │
│ │ulterior.) │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│ Activităţi şi programe educaţionale derulate de colaboratori externi │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│52. │a) Programe educaţionale - creditate │20/25 │
│ │(Cu respectarea standardelor minime prevăzute la │ │
│ │lit. F) │În funcţie de │
│ │ │tipul programului│
│ │ │educaţional │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│53. │b) Programe educaţionale - necreditate │Nu se creditează.│
│ │(Se va realiza distincţia în aplicaţia informatică │ │
│ │PMSweb.) │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ B. Domeniul asistenţă psihologică │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│ │ Programe de asistenţă psihologică │ Nr. de credite │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 1.│Program destinat persoanelor cu antecedente în │ │
│ │toxicomanie │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 2.│Program destinat persoanelor cu antecedente de consum │ │
│ │de alcool │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 3.│Program destinat persoanelor cu conduită agresivă │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 4.│Program destinat persoanelor cu risc de suicid │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 5.│Program destinat agresorilor sexuali │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 6.│Program destinat vârstnicilor │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 7.│Program destinat persoanelor cu afecţiuni psihice │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 8.│Program de autocunoaştere şi dezvoltare personală │ │
│ │(3 module) │25/modul │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 9.│Program de autocunoaştere şi dezvoltare personală prin │ │
│ │metoda artterapiei (3 module) │25/modul │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 10.│Program "Relaţii conjugale şi familiale" (femei) │25 │
│ │(Coordonator psiholog, conform instrucţiunilor de │ │
│ │aplicare a programului) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 11.│Program "Educaţie parentală" (femei) │25 │
│ │(Coordonator psiholog, conform instrucţiunilor de │ │
│ │aplicare a programului) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 12.│Program de autocunoaştere şi dezvoltare personală │25 │
│ │"Cine sunt eu?" (minori) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 13.│Program de formare a deţinuţilor de sprijin │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 14.│Program "A educa pentru a repara" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 15.│Program "Construirea unui plan de prevenire şi │ │
│ │contingenţă - Pregătirea pentru liberare" │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 16.│Program de reducere a riscului de vulnerabilizare │ - │
│ │(Inactiv în aplicaţia informatică PMSweb) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 17.│Programul de asistenţă psihologică specifică pentru │30 │
│ │diminuarea furiei │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 18.│Programul de asistenţă psihologică specifică pentru │30 │
│ │diminuarea impulsivităţii │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 19.│Programul de asistenţă psihologică specifică destinat │30 │
│ │lipsei de empatie (cruzime)/falsităţii (minciună)/ │ │
│ │lipsei de morală │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 20.│Programul de asistenţă psihologică specifică destinat │ │
│ │dependenţei (jocuri, adicţii, alcool) │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 21.│Programul de asistenţă psihologică specifică pentru │ │
│ │dezvoltarea managementului de timp │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 22.│Programul de asistenţă psihologică specifică pentru │ │
│ │dezvoltarea managementului financiar │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 23.│Alte programe │25/30 │
│ │(Derulate cu avizul direcţiei de specialitate, conform │În funcţie de │
│ │lit. E) │tipul programului│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 24.│Comunităţile terapeutice │20 │
│ │(Se acordă per ansamblu, pentru toate activităţile │ │
│ │incluse/lună.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 25.│a) Programe de asistenţă psihologică generală derulate │25 │
│ │de colaboratori externi - creditate │ │
│ │(Cu respectarea standardelor minime prevăzute la lit.F)│ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 26.│Programe de asistenţă psihologică specifică derulate de│ │
│ │colaboratori externi - creditate │30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 27.│b) Programe de asistenţă psihologică derulate de │Nu se creditează.│
│ │colaboratori externi - necreditate │ │
│ │(Se va realiza distincţia în aplicaţia informatică │ │
│ │PMSweb.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 28.│Activităţi interpenitenciare │10 │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 29.│Activităţi psihologice │10 │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 30.│Participare la stagii de practică │ 3 │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate şi a │ │
│ │ protocolului de cercetare) │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ C. Domeniul asistenţă socială │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│Nr. │ │ Nr. de credite │
│crt.│ Programe de asistenţă socială │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 1. │Program de pregătire pentru liberare │20 │
│ │(Se acordă o singură dată.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 2. │RRR - Program de pregătire pentru liberare │25 │
│ │(Se va realiza distincţia în aplicaţia informatică │ │
│ │PMSweb.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 3. │Program de dezvoltare a abilităţilor parentale │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 4. │Program de dezvoltare a abilităţilor sociale │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 5. │Program de menţinere/dezvoltare a relaţiilor cu mediul │ │
│ │de suport │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 6. │Program de prevenţie a violenţei domestice │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 7. │Program de dezvoltare a abilităţilor decizionale în │ │
│ │situaţii de risc infracţional │25 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 8. │Program "Drepturi şi responsabilităţi parentale" │25 │
│ │(femei) │ │
│ │(Coordonator asistentul social, conform instrucţiunilor│ │
│ │de aplicare a programului) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 9. │Alte programe │20/25 │
│ │(Derulate cu avizul direcţiei de specialitate, conform │În funcţie de │
│ │lit. E) │tipul programului│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 10.│a) Programe de asistenţă socială derulate de │20/25 │
│ │colaboratori externi - creditate │În funcţie de │
│ │(Cu respectarea standardelor minime prevăzute la lit.F)│tipul programului│
│ ├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │b) Programe de asistenţă socială derulate de │Nu se creditează.│
│ │colaboratori externi - necreditate │ │
│ │(Se va realiza distincţia în aplicaţia informatică │ │
│ │PMSweb.) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 11.│Activităţi interpenitenciare │10 │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 12.│Activităţi sociale │10 │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 13.│Participare la stagii de practică │ 3 │
│ │(Organizate pe baza proiectului de activitate şi a │ │
│ │protocolului de cercetare) │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ D. Activităţi în regim individual (educaţionale, psihologice, sociale) │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│Nr. │ │ │
│crt.│ Activităţi │ Nr. de credite │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ 1. │Convorbiri individuale de informare │Nu se creditează.│
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Consiliere educaţională │Nu se creditează.│
├────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│Consiliere psihologică │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│ 2. │Consiliere psihologică pentru agresori sexuali │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤Nu se creditează.│
│ 3. │Consiliere psihologică bolnavi psihic │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ 4. │Consiliere psihologică consumatori de droguri │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ 5. │Consiliere psihologică persoane cu risc de vulnerabi- │ │
│ │lizare (inclusiv consilierea pre şi posttestare │ │
│ │HIV SIDA) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ 6. │Consiliere psihologică diminuare risc de suicid │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ 7. │Consiliere psihologică în criză (inclusiv refuzul de │ │
│ │hrană) │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│Consiliere socială │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│ 8. │Consiliere socială în vederea restabilirii/medierii │ │
│ │relaţiilor de familie │Nu se creditează.│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ 9. │Consiliere socială pentru identificarea de resurse │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┘


    E. Creditarea diferenţiată a participării deţinuţilor, în funcţie de tipul programului de grup:
    Creditarea participării deţinuţilor la programele educaţionale şi/sau de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, care îndeplinesc standardele minime necesare, se realizează diferenţiat, în funcţie de tipul programului:
    - programele de tipul intervenţiei psihologice specifice sunt creditate cu 30 credite;
    - programele de tip informativ, de asistenţă socială şi de tipul intervenţiei psihologice generale sunt creditate cu 25 credite;
    - programele de tip recreativ/ocupaţional sunt creditate cu 20 credite.
    Se acordă credite numai pentru participarea deţinuţilor la programe educaţionale şi/sau de asistenţă psihologică şi asistenţă socială care îndeplinesc standardele minime necesare şi sunt avizate de Direcţia reintegrare socială din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
    Se creditează, conform nomenclatorului, doar activităţile de grup, desfăşurate în baza proiectului de activitate prevăzut de Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.199/C/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de organizare şi desfăşurare a activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială din penitenciare.

    F. Standardele minime necesare pentru creditarea participării deţinuţilor la activităţi/programe educaţionale şi/sau de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, derulate de colaboratori externi:
    1. Să se deruleze în baza unor protocoale de colaborare sau acorduri de parteneriat, încheiate la nivel central sau local.
    2. Să corespundă nevoilor identificate la nivelul populaţiei carcerale, din punct de vedere educaţional, psihologic, social.
    3. Să fie îndeplinite standardele minime de pregătire şi experienţă specifică de către colaboratorii externi, care asigură desfăşurarea activităţii/programului.
    4. Să fie respectate cerinţele minimale referitoare la standardele de elaborare, ca formă şi conţinut, a mapei programului sau proiectului de activitate, conform prevederilor Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.199/C/2011. În cazul în care standardele minime de elaborare nu sunt întrunite, demersul poate fi derulat, în baza aprobării, însă fără a fi acordat numărul de credite.
    5. Să fie certificat conţinutul tematic şi informaţional al activităţii sau programului cu avizul favorabil al Direcţiei reintegrare socială din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea coordonatorului sectorului educaţie şi asistenţă psihosocială.
    Prevederile de la lit. E privind creditarea diferenţiată a participării deţinuţilor la programele educaţionale, de asistenţă psihologică sau asistenţă socială se aplică corespunzător pentru demersurile derulate de colaboratorii externi, cu condiţia de a fi respectate standardele minime necesare prevăzute la lit. F.

    G. Alocarea creditelor corespunzătoare participării deţinuţilor la programele educaţionale şi/sau de asistenţă psihologică şi asistenţă socială se realizează numai în condiţiile în care acestea înregistrează o prezenţă de minimum 75% din numărul total de şedinţe prevăzute*1) şi un calificativ minim "Bine" obţinut la evaluarea finală.
___________
    *1) Pentru programele de 12 şedinţe, un standard de participare de minimum 9 şedinţe asigură alocarea creditelor aferente finalizării demersului. Pentru programele de 24 de şedinţe, un standard de participare de minimum 18 şedinţe asigură alocarea creditelor aferente finalizării demersului.


    ANEXA 4
    la metodologie

    A. Nomenclatorul activităţilor lucrative
    Acordarea a 4 credite/zi câştig, ca urmare a activităţilor lucrative desfăşurate de către deţinuţi, indiferent de tipul muncii prestate:
    a) munca efectuată în regim de prestări servicii, pentru operatori economici, persoane fizice sau juridice, în interiorul ori exteriorul locului de deţinere;
    b) activităţile cu caracter gospodăresc necesare locului de deţinere;
    c) activităţile desfăşurate în regie proprie;
    d) munca prestată în caz de calamitate;
    e) activităţi lucrative pe bază de voluntariat;
    f) activităţi de elaborare a lucrărilor ştiinţifice/invenţii/inovaţii.

    B. Condiţii suplimentare de formulare a propunerii de recompensare
    La formularea propunerii de recompensare pentru deţinuţii care au desfăşurat activităţi lucrative şi care au cumulat numărul de credite necesar, vor fi avute în vedere şi următoarele criterii:
    1. Să fi obţinut cel puţin 4 zile câştig în luna anterioară celei în care se formulează propunerea de recompensare. Prin excepţie, în situaţia în care timp de două luni consecutiv deţinutul nu a putut fi propus pentru recompensare ca urmare a neîndeplinirii acestei condiţii, în cea de-a treia lună se va formula propunere de recompensare.
    Necesitatea îndeplinirii condiţiei celor 4 zile câştig devine din nou obligatorie, după formularea unei propuneri de recompensare, în condiţiile anterior menţionate.
    2. Să nu fi fost retras de la muncă, din motive imputabile lui, în luna anterioară formulării propunerii de recompensare sau în luna în curs.
    Responsabilitatea informării persoanei care formulează propunerea de recompensare asupra neîndeplinirii acestei condiţii revine Compartimentului organizarea muncii.

    C. Categorii de personal asimilate şefilor punctelor de lucru
    Sunt asimilaţi şefilor punctelor de lucru şi îndeplinesc responsabilităţile prevăzute în Metodologia privind acordarea recompenselor pentru persoanele aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pe baza Sistemului de creditare a participării deţinuţilor la activităţi şi programe de educaţie, asistenţă psihologică şi socială, la activităţi lucrative, precum şi în situaţii de risc, aprobată prin Decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 438/2013, secţiunea a 3-a, pct. 3.1.2 lit. a)-e), următorii*1):
___________
    *1) Instruirea acestor categorii de personal se va face de către şefii nemijlociţi.

    a) şefii de schimb, după caz, şefi de tură în unităţile în care nu sunt şefi de schimb - pentru deţinuţii folosiţi la activităţi de întărire a dispozitivului de pază pe perimetrul locului de deţinere ori alte activităţi asimilate acestora;
    b) supraveghetorii - pentru deţinuţii folosiţi la activităţi de curăţenie în cadrul secţiilor de deţinere, planton pe timp de noapte şi însoţitori;
    c) personalul desemnat din cadrul serviciului educaţie şi asistenţă psihosocială - pentru deţinuţii folosiţi la activităţi de sprijin/suport al activităţilor de educaţie şi de asistenţă psihosocială cărora li se acordă zile câştig.


    ANEXA 5
    la metodologie

                         Nomenclator pentru prevenirea
                      sau înlăturarea situaţiilor de risc

    A. Stabilirea modului de lucru şi gestionarea secţiunii "Prevenirea sau înlăturarea situaţiilor de risc"
    Funcţii cu acces la secţiunea "Prevenirea sau înlăturarea situaţiilor de risc" şi condiţiile de utilizare:
    - lucrătorul de prevenire a criminalităţii, în condiţiile metodologiei elaborate de Direcţia prevenirea criminalităţii şi terorismului, clasificată potrivit legii;
    - directorul unităţii, la propunerea formulată de şeful secţiei, în cazul persoanelor private de libertate care acordă sprijin altor deţinuţi pentru desfăşurarea activităţilor curente şi asigurarea igienei individuale zilnice;
    - directorul unităţii*1), la propunerea formulată de alte categorii de personal, cu respectarea extrasului din metodologia elaborată de Direcţia prevenirea criminalităţii şi terorismului, clasificată potrivit legii, pentru situaţii circumscrise acestui domeniu.
__________
    *1) În lipsa directorului unităţii, persoana care preia atribuţiile acestuia.

    Modalitatea de lucru şi numărul de credite propuse a fi acordate:
    ● nomenclatorul activităţilor cuprinse în secţiunea "Prevenirea sau înlăturarea situaţiilor de risc" este stabilit prin metodologia elaborată de Direcţia prevenirea criminalităţii şi terorismului, clasificată potrivit legii. Un extras al acesteia este pus la dispoziţia directorului unităţii;
    ● pot fi acordate 5, 10, 15 sau 20 credite în mai multe etape pe parcursul unei luni, valoarea totală la sfârşitul lunii calendaristice neputând fi mai mare de 20 credite;
    ● în secţiune pot introduce credite cu valorile indicate anterior atât lucrătorul de prevenire, cât şi directorul unităţii, la propunerea formulată de şeful secţiei, dar nu mai mult de 20 credite pentru ambele funcţii;
    ● introducerea creditelor se realizează de către:
    - lucrătorul de prevenirea criminalităţii din unitate, la motivarea scrisă a acestuia, aprobată de conducerea profesională;
    - directorul unităţii, la aprobarea motivării scrise a şefilor secţiei sau a altor categorii profesionale, altele decât lucrătorul de prevenirea criminalităţii.

    B. Nomenclatorul activităţilor şi criteriile de creditare la secţiunea "Prevenirea sau înlăturarea situaţiilor de risc"


┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬─────────────────┐
│Nr. │ Activităţi │ Nr. │ Observaţii │
│crt.│ │ de │ │
│ │ │credite│ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────────────────┤
│ 1.│Date referitoare la: identificarea şi prevenirea faptelor,│ │ │
│ │situaţiilor şi împrejurărilor de nerespectare de către │ │ │
│ │personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi │ │ │
│ │al unităţilor subordonate a drepturilor deţinuţilor ori │ │ │
│ │de supunere a acestora la tortură, tratamente inumane sau │ │ │
│ │degradante │ 20 │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────────────────┤
│ 2.│Date referitoare la: identificarea persoanelor aflate în │ │ │
│ │detenţie (arestaţi preventiv sau condamnaţi), care au avut│ │ │
│ │sau continuă să aibă legături cu organizaţii ori grupări │ │ │
│ │teroriste şi semnalarea către instituţiile abilitate │ │ │
│ │atunci când există indicii că este iminentă încălcarea │ │ │
│ │legii │ 15 │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────────────────┤
│ 3.│Date referitoare la: identificarea persoanelor aflate în │ 10, 15│În funcţie de │
│ │detenţie (arestaţi preventiv sau condamnaţi), care au avut│ │situaţiile │
│ │sau continuă să aibă legături cu organizaţii ori grupări │ │specifice │
│ │de criminalitate organizată şi semnalarea către │ │ │
│ │instituţiile abilitate atunci când există indicii că este │ │ │
│ │iminentă încălcarea legii │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────────────────┤
│ 4.│Date referitoare la: identificarea persoanelor aflate în │ │ │
│ │detenţie, care intenţionează organizarea unor acţiuni │ │ │
│ │violente îndreptate împotriva personalului administraţiei │ │ │
│ │penitenciare, judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor │ │ │
│ │sau altor persoane ale căror funcţii implică exerciţiul │ │ │
│ │autorităţii publice ori care se află în diverse │ │ │
│ │împrejurări în mediul penitenciar │ 20 │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────────────────┤
│ 5.│Date referitoare la: stări de pericol la adresa persoane- │ │ │
│ │lor incluse în programul de protecţie a martorilor │ 20 │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────────────────┤
│ 6.│Date referitoare la: identificarea faptelor sau │5, 10, │În funcţie de │
│ │evenimentelor cu consecinţe periculoase pentru siguranţa │ 15 │situaţiile │
│ │detenţiei, precum şi a oricăror situaţii sau împrejurări │ │specifice │
│ │din care pot rezulta asemenea pericole (deţinerea şi │ │ │
│ │comercializarea obiectelor interzise, nerespectarea │ │ │
│ │regulamentelor interioare etc.) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────────────────┤
│ 7.│Date referitoare la: identificarea şi prevenirea │ 5, 10,│În funcţie de │
│ │acţiunilor specifice criminalităţii şi corupţiei │ 15 │situaţiile │
│ │ │ │specifice │
└────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴─────────────────┘



    ANEXA 6
    la metodologie

    Unitatea .............
                                                Văzut
                                               ________
                                               Director,
                                            .............


                       Formular de sesizare a necesităţii
                   de operare a rectificărilor/compensărilor
                       în modulul "Credite" din aplicaţia
                               informatică PMSweb

    Subsemnatul, ......, având funcţia de ......., în cadrul sectorului ......,
declar că am operat rectificări/compensări în modulul "Credite" din aplicaţia
informatică PMSweb.
    1. Rectificarea/compensarea a constat în .........................
    ..................................................................
    ..................................................................
    2. Situaţia care a impus rectificarea/compensarea este ...........
    ..................................................................
    ..................................................................
    3. Persoana*1) căreia îi aparţine eroarea/omisiunea este ......, având
funcţia de ....... .

          Semnătura persoanei de la pct. 3
          ................................
            Data ...................... Semnătura ........

__________
    *1) Se completează în situaţia compensării/rectificării erorilor sau omisiunilor de înregistrare a datelor aparţinând persoanelor care desfăşoară activităţi directe cu deţinuţii.


    ANEXA 7
    la metodologie

    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR
    Penitenciarul ....................

                             RAPORT DE RECOMPENSARE

    Persoana privată de libertate, .........., născută la data de .......,
fiul/fiica lui ...... şi al/a ......, arestată preventiv/condamnată la .... ani
şi ..... luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ......, clasificată
în regimul .........
    Situaţia disciplinară ............................................
    A mai fost recompensat cu .....................................*1)

    Propun:
    Acordarea recompensei prevăzute de art. 68 alin. (1) lit. ... din Legea
nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele
judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările
ulterioare, pentru
    ........................................................................
    .......................................................................*2)


            Întocmit Data
         .............*3) ...............


                               Aviz şef secţie*3)
                               ..................


                    Comisia pentru acordarea recompenselor:

    Având în vedere cele de mai sus, cu ocazia analizării propunerii de
recompensare din data de ......, comisia pentru acordarea recompenselor:
    [] acordă recompensa propusă în forma solicitată, respectiv ...............
    [] respinge propunerea şi acordă recompensa: ...........................
    [] respinge propunerea de recompensare.

                              Membri:*3)
    1. ................
    2. ................
    3. ................

              Data Secretar,
         ................ .............*3)

__________
    *1) Persoana care desfăşoară activităţi directe cu deţinutul face menţiuni cu privire la ultima recompensă acordată.
    *2) Se detaliază activităţile în cadrul cărora deţinutul a fost remarcat.
    *3) Se fac obligatoriu menţiuni, în clar, cu privire la grad profesional, nume şi prenume, semnătură.


    ANEXA 8
    la metodologie

    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR
    Penitenciarul .............................

                                    SESIZARE

    Persoana privată de libertate, ........., născută la data de ........,
fiul/fiica lui ...... şi al/a ......, arestată preventiv/condamnată la ......
ani şi ...... luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ......,
clasificată în regimul ............
    Situaţia disciplinară .............................................
    A mai fost recompensat cu ....................................... *1)

    Supun analizei comisiei pentru acordarea recompenselor:
    Formularea propunerii de recompensare prevăzute de art. 68 alin. (1)
lit. ... din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor
dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi
completările ulterioare, pe o perioadă de ...... zile, pentru ...............
    ...........................................................*2)

             Întocmit Data
          ............*3) .................

                         Aviz şef secţie*3)
                       ......................


                    Comisia pentru acordarea recompenselor:

    Având în vedere cele de mai sus, cu ocazia analizei din data de .........,
comisia:
    [] admite sesizarea şi propune acordarea recompensei prevăzute de art. 68
alin. (1) lit. ..... din Legea nr. 275/2006, cu modificările şi completările
ulterioare, pe o durată de .......... zile;
    [] respinge sesizarea şi acordă recompensa: ...........................;
    [] respinge sesizarea şi dispune clasarea din următoarele motive:
    ....................................................................
    ....................................................................


                                   Membri:*3)

    1. ...........................
    2. ...........................
    3. ...........................


                     Data Secretar,
                 ............. .............*3)

_________
    *1) Persoana care desfăşoară activităţi directe cu deţinutul face menţiuni cu privire la ultima recompensă acordată.
    *2) Se detaliază activităţile în cadrul cărora a fost remarcat.
    *3) Se fac obligatoriu menţiuni, în clar, cu privire la grad profesional, nume şi prenume, semnătură.


    ANEXA 9
    la metodologie

    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR
    Penitenciarul .............................

                                          Menţiuni speciale*6)
                                          ....................

                             RAPORT DE RECOMPENSARE

    Ca urmare a sesizării formulate de către .............................
şi analizând persoana privată de libertate ......, născută la data de .......,
fiul/fiica lui ....... şi al/a ........, arestată preventiv/condamnată
la ........ ani şi ......... luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii
de ......, clasificată în regimul ............
    Situaţia disciplinară .....................................................
    A mai fost recompensat cu ..............................................*1)

    Propunem:
    Acordarea recompensei prevăzute de art. 68 alin. (1) lit. ...... *2) din
Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de
organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările
ulterioare, pentru ...........................................................
............................................................................*3)

                   Comisia pentru acordarea recompenselor:*4)

    1. ..............................
    2. ..............................
    3. ..............................

                     Data
              ................


                Rezoluţia directorului general al Administraţiei
                          Naţionale a Penitenciarelor
                          Nr. ....... din ....... *5)

    Ca urmare a Propunerii înaintate directorului general al Administraţiei
Naţionale a Penitenciarelor cu nr. ..... din data de ......, privind acordarea
permisiunii de ieşire din penitenciar pe durata de ...... zile,
    [] s-a aprobat propunerea în forma solicitată;
    [] s-a aprobat propunerea cu menţiunea că................................;
    [] nu s-a aprobat.


                     Data Secretar,
                ................ .............*4)

_________
    *1) Secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor face menţiuni cu privire la ultima recompensă acordată.
    *2) Se completează de către secretarul comisiei litera corespunzătoare recompensei propuse spre a fi acordată.
    *3) Se completează de către secretar, cu arătarea în clar a situaţiilor prevăzute de art. 69 alin. (1) din Legea nr. 275/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    *4) Se fac obligatoriu, menţiuni, în clar, cu privire la grad profesional, nume şi prenume, semnătură.
    *5) Secretarul comisiei pentru acordarea recompenselor scrie numărul de înregistrare a lucrării prin care s-a transmis rezoluţia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    *6) Se autentifică de către directorul locului de deţinere prin semnătură, iar la rubrica "Menţiuni speciale" stabileşte data punerii în aplicare.


    ANEXA 10
    la metodologie

    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR
    Penitenciarul .............................

                                   ANGAJAMENT

    Subsemnatul/Subsemnata, ......, deţinut(ă) ......, clasificat în regimul ......, născut(ă) la data de ...... în ....., fiul/fiica lui ...... şi al/a ......, condamnat(ă) la ...... ani şi ...... luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ......, în urma recompensării cu permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de ......, începând cu data de ...... ora ...... până în data de ...... ora ......, mă angajez ca, sub rezerva sancţiunii, în acest interval de timp să mă încadrez în limitele următoarelor obligaţii şi interdicţii:

    Obligaţii
    ● Respectarea strictă a zilei şi orei de înapoiere în penitenciar
    ● Respectarea strictă a destinaţiei şi a motivului pentru care am primit permisiunea de ieşire din penitenciar
    ● Prezentarea la organele administrative locale sau la organele de poliţie pentru aplicarea vizelor de confirmare a prezenţei în localitate, dacă durata permisiunii de ieşire din penitenciar este mai mare de 24 de ore
    ● Încadrarea în normele sociale în ceea ce priveşte comportamentul, ţinuta, limbajul etc.

    Interdicţii
    ● Săvârşirea de contravenţii şi infracţiuni
    ● Achiziţionarea, primirea, deţinerea şi consumul de substanţe psihotrope
    ● Achiziţionarea, primirea şi deţinerea de arme, muniţii, substanţe toxice sau explozive
    ● Revenirea în penitenciar sub influenţa băuturilor alcoolice
    Am luat cunoştinţă despre obligaţiile şi interdicţiile menţionate mai sus.

    Data
    ..............................
    Semnătura
    ..............................

    Aparţinător*1)
    ..............................
    Semnătura
    .................................

    Dat în faţa mea, ..............................................
                     (gradul, numele şi prenumele, funcţia deţinută)

    Semnătura
    ..........................

__________
    *1) Se completează doar pentru situaţia prevăzută de art. 148 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.897/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi se fac obligatoriu menţiuni cu privire la nume, prenume, relaţia cu persoana privată de libertate, actul de identitate, seria şi numărul acestuia.


    ANEXA 11
    la metodologie

    MINISTERUL JUSTIŢIEI - FAŢĂ -
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR ┌──────────┐
    Penitenciarul .......................... │ LOC │
    Adresa: ................................ │FOTOGRAFIE│
    Telefon ................................ │ │
                                                                  └──────────┘


                                  LEGITIMAŢIE
                    de permisiune de ieşire din penitenciar
                           nr. ...... din ..........

    Deţinutul/Deţinuta ......., posesor/posesoare al/a B.I/C.I seria .........
nr. ....., eliberat(ă) la data de ......, de către ......., cu CNP ..........,
clasat la dosarul individual, clasificat(ă) în regim ........................,
născut(ă) la data de ......, în localitatea......., fiul/fiica lui...........
şi al/a ......, condamnat(ă) la ....... ani ...... luni închisoare, a fost
recompensat(ă) cu permisiunea de ieşire din penitenciar, în perioada
zz ....../ll ...../aa ....., ora .... - zz ..../ll ...../aa ....., ora .....,
urmând a se deplasa în localitatea ......, judeţul........
    Prezentul document foloseşte la identificarea şi legitimarea persoanei
private de libertate mai sus menţionate pe perioada acordării recompensei cu
permisiunea de ieşire din penitenciar.

                          Directorul penitenciarului,
                                      L.S.

                                                                  - VERSO -

                                      VIZE

            SOSIRE PLECARE
    Localitatea ............... Localitatea ...........
    Autoritatea ............... Autoritatea ...........
    ........................... .......................
    ........................... .......................

    Numele şi prenumele persoanei Numele şi prenumele persoanei
    care aplică viza............. care aplică viza.............
    ............................. .............................
    Data ....... ora ......... Data ........ ora ......


                L.S. L.S.


                                   VIZE


            SOSIRE PLECARE
    Localitatea ............... Localitatea ...........
    Autoritatea ............... Autoritatea ...........
    ........................... .......................
    ........................... .......................

    Numele şi prenumele persoanei Numele şi prenumele persoanei
    care aplică viza............. care aplică viza.............
    ............................. .............................
    Data ....... ora ......... Data ........ ora ......


                L.S. L.S.


    ANEXA 12
    la metodologie


    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR
    Penitenciarul ......................
    Nr. ....... din ..........
                                                 Director general,
                                               1. Aprob conform menţiunilor făcute de directorul general adjunct.
                                               2. Aprob pentru persoanele private de libertate de la poziţiile .........

            Director general adjunct,
    1. Propun să aprobaţi conform menţiunilor
       făcute de directorul Direcţiei
       siguranţa deţinerii şi regim
       penitenciar
    2. Propun să aprobaţi pentru persoanele
       private de libertate de la
       poziţiile .............

                                     Către
                   Administraţia Naţională a Penitenciarelor
                     Direcţia siguranţa deţinerii şi regim
                              penitenciar (DSDRP)


                Tabel nominal cu persoanele private de libertate
                 propuse pentru recompensare cu permisiunea de
                 ieşire din penitenciar cu durata de ..... zile

┌────┬──────────┬───────────┬─────────┬─────────┬─────────┬──────────┬──────────┬─────────┬─────────┬────────────┬──────────┐
│Nr. │ Date de │Condamnarea│ Regimul │ Data │ Data │ Data │Recompense│Sancţiuni│Motivaţia│Modalitatea │Propunerea│
│crt.│ stare │ şi fapte │ de │expirării│arestării│scoaterii │ cu │aplicate │ conform │de menţinere│Direcţiei │
│ │civilă ale│ Starea de │executare│în termen│ │ la │permisi- │ în │art. 69 │a legăturii │siguranţa │
│ │persoanei │ recidivă │ │ a │ │activităţi│ unea │ultimele │alin. (1)│ cu familia │deţinerii │
│ │private de│ │ │ pedepsei│ │ │ ieşirii │ 12 luni │din Legea│ │ şi regim │
│ │libertate │ │ │ Data │ │ │ din │ │nr. 275/ │ │peniten- │
│ │Domiciliul│ │ │discută- │ │ │penitenci-│ │ 2006 │ │ciar │
│ │şi locul │ │ │rii în │ │ │ar conform│ │ Nr. de │ │ │
│ │deplasării│ │ │ comisia │ │ │ art. 68 │ │ zile │ │ │
│ │ │ │ │ de │ │ │alin. (1) │ │conside- │ │ │
│ │ │ │ │liberare │ │ │lit. e), │ │rate ca │ │ │
│ │ │ │ │condiţio-│ │ │f) şi g) │ │executate│ │ │
│ │ │ │ │nată │ │ │din Legea │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │nr. 275/ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │2006 │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┼─────────┼──────────┼──────────┼─────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┼─────────┼──────────┼──────────┼─────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴───────────┴─────────┴─────────┴─────────┴──────────┴──────────┴─────────┴─────────┴────────────┴──────────┘


                                      __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016