Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 29 iulie 2021  pentru recunoaşterea calificărilor profesionale dobândite în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/centre de evaluare a competenţelor autorizate şi/sau alte autorităţi competente din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 29 iulie 2021 pentru recunoaşterea calificărilor profesionale dobândite în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/centre de evaluare a competenţelor autorizate şi/sau alte autorităţi competente din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova

EMITENT: Ministerul Educaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 820 din 26 august 2021
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 4.492 din 29 iulie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 26 august 2021.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie se aplică acelor calificări dobândite în sistem formal, nonformal şi informal care sunt obţinute în afara sistemului naţional de învăţământ.
    (2) Furnizorii de formare profesională autorizaţi/Centrele de evaluare a competenţelor autorizate şi/sau alte autorităţi competente din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova sunt denumiţi generic emitenţi în cadrul prezentei metodologii.
    (3) Recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute la emitenţi din afara sistemului de învăţământ românesc se realizează prin raportarea la o calificare profesională dobândită în România, de nivel 1-8, conform Cadrului naţional al calificărilor.
    (4) Recunoaşterea calificărilor profesionale se realizează pentru o anumită calificare de referinţă sau ocupaţie din nomenclatorul Clasificarea ocupaţiilor din România (denumit în continuarea COR).

    ART. 2
    Recunoaşterea se aplică următoarelor categorii de cetăţeni:
    a) cetăţenilor români, cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii şi Republicii Moldova;
    b) membrilor de familie ai cetăţenilor români aşa cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aşa cum sunt definiţi la art. 2 alin. (1) pct. 3 lit. a), b) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) cetăţenilor din state terţe beneficiari ai statutului de rezident permanent în România şi beneficiarilor statutului de rezident pe termen lung acordat de către unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană;
    d) cetăţenilor din state terţe care beneficiază de o formă de protecţie internaţională pe teritoriul României;
    e) cetăţenilor din state terţe, alţii decât cei menţionaţi la lit. c) şi d), numai în vederea accesului pe piaţa forţei de muncă din România.


    ART. 3
    (1) În vederea eliberării atestatelor de recunoaştere a calificării profesionale dobândite în afara sistemului naţional de învăţământ, în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova, pentru solicitanţii prevăzuţi la art. 2 se depune la Autoritatea Naţională pentru Calificări, denumită în continuare ANC, un dosar în format fizic la sediul instituţiei sau electronic pe adresa de e-mail oficială, care conţine următoarele documente:
    a) cerere, în limba română sau engleză, în conformitate cu modelul aprobat prin decizie a preşedintelui ANC şi postat pe pagina oficială a instituţiei;
    b) documentul de identitate, în copie şi traducere legalizată în limba română;
    c) certificatul de căsătorie/certificatului de divorţ, dacă este cazul, copie şi traducere legalizată în limba română;
    d) documentul care atestă calificarea, copie şi traducere legalizată în limba română, după caz;
    e) actul care dovedeşte ultimul nivel de studii absolvit, copie şi traducere legalizată în limba română, după caz;
    f) dovada achitării tarifului de verificare/evaluare a dosarului.

    (2) Documentele care atestă calificarea, supuse recunoaşterii, sunt autentificate cu apostila de la Haga pentru statele care sunt părţi ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare, iar pentru celelalte state, documentele care atestă calificarea sunt supralegalizate sau însoţite de adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unui tratat internaţional la care România este parte sau pe bază de reciprocitate.
    (3) Criteriile pentru recunoaşterea calificărilor profesionale dobândite în sistem formal, nonformal şi informal se aprobă prin decizie a preşedintelui ANC şi se publică pe site-ul oficial al instituţiei.
    (4) La momentul eliberării/ridicării atestatului, solicitantul trebuie să prezinte documentele depuse la dosar în original.

    ART. 4
    În situaţia în care solicitanţii au obţinut calificarea într-un stat cu care România a încheiat acorduri bilaterale de recunoaştere reciprocă a actelor de calificare dobândită în afara sistemului naţional de învăţământ, recunoaşterea acestora se face în condiţiile prevăzute de acordurile respective.

    ART. 5
    (1) Cererile de recunoaştere a calificării profesionale, însoţite de documentaţia completă, se soluţionează în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet.
    (2) În cazul în care în urma analizei dosarului se constată neregularităţi privind documentele prevăzute la art. 3, ANC notifică în scris solicitantul, indicând modul în care pot fi remediate. În acest caz, termenul se prelungeşte în mod corespunzător.
    (3) Termenul prevăzut la alin. (1) se poate prelungi în mod corespunzător şi în cazul necesităţii efectuării unor verificări suplimentare, respectiv emiterea unor puncte de vedere din partea altor organe de specialitate/competente, din ţară sau din străinătate, cu notificarea solicitantului în acest sens.
    (4) În situaţia în care ANC constată existenţa oricăror suspiciuni privind autenticitatea documentelor depuse la dosar, are obligaţia de a sesiza autorităţile competente.
    (5) În cazul în care solicitantul nu completează dosarul în termen de 6 luni de la data notificării, dosarul se clasează, cu notificarea solicitantului în acest sens.

    ART. 6
    (1) Decizia de respingere motivată a cererii de recunoaştere a calificării profesionale se comunică în scris, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet.
    (2) Solicitantul poate depune o cerere de reevaluare a dosarului în termen de 30 de zile de la comunicarea respingerii cererii.
    (3) Decizia de respingere a cererii de recunoaştere a calificării profesionale poate fi contestată la instanţa judecătorească competentă, în condiţiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    (1) Modelul atestatului de recunoaştere a calificării se aprobă prin decizie a preşedintelui ANC şi este postat pe siteul oficial al instituţiei.
    (2) Atestatele de recunoaştere a calificării profesionale se înscriu într-un registru naţional gestionat de ANC, prevăzut în anexa la prezenta metodologie.
    (3) Registrul naţional menţionat la alin. (2) este public pe website-ul oficial al ANC.

    ART. 8
    (1) Tariful pentru verificarea/evaluarea dosarului depus este de 150 de lei şi se aplică cetăţenilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, beneficiarilor art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi cetăţenilor din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova.
    (2) Tariful se achită prin ordin de plată şi/sau virament bancar în contul instituţiei.
    (3) Tariful prevăzut la alin. (1) se constituie venit propriu la bugetul instituţiei.

    ART. 9
    (1) În cazul pierderii/furtului/distrugerii atestatului de recunoaştere a calificării profesionale original, în baza unei cereri scrise a solicitantului, ANC eliberează un duplicat al acestuia, întocmit pe baza documentelor aflate în arhiva ANC.
    (2) Cererea de eliberare a duplicatului este însoţită de următoarele acte, care se arhivează cu titlu permanent:
    a) declaraţia scrisă, dată de titularul atestatului de recunoaştere a calificării profesionale, în care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare, împrejurările în care certificatul a fost pierdut, precum şi alte precizări care să confirme dispariţia certificatului respectiv;
    b) dovada publicării pierderii/furtului/distrugerii atestatului de recunoaştere a calificării profesionale în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, sau într-un ziar de largă circulaţie;
    c) copie de pe actul de identitate;
    d) dovada achitării tarifului de emitere a duplicatului, în valoare de 100 de lei.

    (3) Tariful prevăzut la alin. (2) lit. d) se constituie venit propriu la bugetul instituţiei.
    (4) Termenul pentru eliberarea duplicatelor este de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

    ART. 10
    ANC eliberează atestatul de recunoaştere a calificării şi/sau duplicatul acestuia solicitantului sau persoanei desemnate de acesta prin procură/împuternicire notarială, exclusiv la sediul instituţiei.

    ART. 11
    Anexa la prezenta metodologie face parte integrantă din aceasta.

    ANEXA 1

    la metodologie
    REGISTRUL
    atestatelor de recunoaştere în România a calificărilor profesionale dobândite în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/centre de evaluare a competenţelor autorizate şi/sau alte autorităţi competente din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova

┌────┬──────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────────────┬────────────┬──────────┐
│Nr. │Numele │Seria │Nr. │Data │Naţionalitatea│Calificarea │ │
│crt.│beneficiarului│atestatului│atestatului│atestatului│/ │profesională│Observaţii│
│^1 │^2 │ │ │ │Cetăţenia^3 │/Ocupaţia^4 │ │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│ │(1) │(2) │(3) │(4) │(5) │(6) │(7) │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────────────┴────────────┴──────────┘


    ^1 Se completează pornind de la cifra 1.
    ^2 Se înscriu numele şi prenumele persoanei fizice care solicită atestat; numele titularului, precum şi toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari, de tipar, utilizând diacriticele. Se înscriu cu majuscule toate iniţialele prenumelui tatălui. Iniţialele prenumelui mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut.
    ^3 Se completează naţionalitatea/cetăţenia beneficiarilor care pot fi cetăţeni români, ai altor state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţiei Elveţiene, Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii şi Republicii Moldova.
    ^4 Calificarea profesională/Ocupaţia recunoscută conform certificatului deţinut.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016