Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 29 decembrie 2017  privind aprobarea metodologiei de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 29 decembrie 2017 privind aprobarea metodologiei de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 40 din 16 ianuarie 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 1.533 din 29 decembrie 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2018.
──────────
    Persoanele decedate în urma unei boli infecţioase prezintă risc de îmbolnăvire pentru cei care manevrează corpul decedatului, pentru familie şi pentru comunitate. Atât corpul, cât şi fluidele corporale pot rămâne infecţioase post mortem şi pot prezenta risc de transmitere prin contact direct sau indirect.
    A. Principalele căi de transmitere care trebuie luate în considerare la manipularea cadavrelor umane sunt:
    1. sângele şi alte fluide corporale, precum saliva, lichidul pleural etc.;
    2. produse de dejecţie: fecale şi urină;
    3. aerosoli infectanţi, care pot fi eliberaţi în momentul mutării sau ca urmare a autopsierii sau îmbălsămării cadavrului;
    4. tegumentele decedatului sau suprafeţele contaminate cu agenţii posibil infecţioşi, menţionaţi la pct. 1-3.

    B. Modul de transmitere a agenţilor infecţioşi de la decedat către persoanele care manipulează corpul decedatului:
    1. prin contactul direct al mâinilor, degetelor ori al mucoasei oculare sau al altor mucoase (nazală, bucală) a persoanei care manipulează cadavrul cu nasul, ochii, gura sau cu obiecte contaminate aparţinând decedatului ori ca urmare a împroşcării cu sânge sau alte fluide corporale ale decedatului;
    2. prin inhalarea aerosolilor contaminaţi, rezultaţi în timpul manipulării/îmbălsămării/autopsierii cadavrului;
    3. prin contactul direct al tegumentului neintegru (care prezintă o soluţie de continuitate) a persoanei care manipulează corpul decedatului, cu tegumentul sau fluidele decedatului.

    C. Clasificarea riscului de transmitere a bolilor infecţioase în funcţie de gravitate, pentru persoanele care manipulează, autopsiază sau vin în contact direct cu cadavrul:
    1. Risc înalt se atribuie pentru următoarele boli:
    a) variola/variolidul;
    b) febre virale hemoragice (Lassa, Ebola, Marburg etc.);
    c) febra galbenă;
    d) tifos exantematic;
    e) pesta (ciuma);
    f) antrax;
    g) rabia.

    2. Risc mediu se atribuie pentru următoarele boli:
    a) hepatite B, C;
    b) infecţie HIV;
    c) encefalopatii spongiforme transmisibile (spre exemplu, Boala Creutzfeldt-Jakob);
    d) holeră;
    e) febră tifoidă şi paratifoidă;
    f) dizenterie (amoebiană sau bacilară);
    g) salmoneloză;
    h) tuberculoză pulmonară;
    i) difterie;
    j) boală meningococică (netratată);
    k) scarlatină;
    l) bruceloză;
    m) leptospiroză;
    n) infecţie cu Stafilococ auriu meticilinorezistent (MRSA) (în cazul în care există dovezi medicale);
    o) infecţie cu enterococi rezistenţi la vancomicină (în cazul în care există dovezi medicale).
    NOTĂ:
    În cazul în care există scurgeri de fluide din cadavru, bolile prevăzute la lit. a)-c) se încadrează la risc înalt; în celelalte cazuri, riscul este mediu.


    3. Risc minor
    - celelalte boli infecţioase, nespecificate la pct. 1 şi 2.
    Nivelul de risc se poate modifica, dacă apar tulpini microbiene cu patogenitate crescută.


    D. Precauţiuni specifice, în funcţie de clasificarea riscului*)
──────────
    *) Precauţiunile sunt schematizate în tabelul din anexa nr. 1. Tabelul poate fi reactualizat în funcţie de contextul epidemiologic şi apariţia de tulpini microbiene cu patogenitate crescută.
──────────
    1. Precauţiuni specifice pentru contactul cu decedaţii cu boli cu risc înalt de transmitere:
    a) Se interzice îmbălsămarea decedatului.
    b) Se interzic practicile obişnuite de igienizare: spălare, îmbrăcare, pieptănare, cosmetizare a cadavrului.
    c) Se pulverizează dezinfectant peste cadavru.
    d) Se acoperă faţa cadavrului cu o mască; de asemenea se vor acoperi şi alte orificii cu potenţial de eliminare a fluidelor/ secreţiilor pentru a scădea riscul de infectare prin picături infecţioase de aerosoli.
    e) Cadavrul se introduce în doi saci rezistenţi, de vinil. După introducerea cadavrului în fiecare sac, acesta se pulverizează cu dezinfectant, urmat de introducerea în sicriu.
    f) Sicriul se închide şi se sigilează. Este interzisă vizionarea sau contactul direct cu cadavrul, fiind interzisă redeschiderea sicriului.
    g) Persoanele care manipulează sicriul sunt instruite şi echipate conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare.
    h) Înainte de a acoperi sicriul cu pământ, angajaţii cimitirului toarnă peste sicriu var cloros sau un dezinfectant care generează clor activ în concentraţie de minimum 10%.
    i) Groapa trebuie să aibă o adâncime de minimum 3 metri.
    j) Deshumarea înainte de trecerea a 7 ani de la deces este strict interzisă, cu excepţia situaţiilor prevăzute de reglementările în vigoare.
    k) Persoanele care manipulează cadavrul ori îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale decedatului vor purta obligatoriu echipament de protecţie individuală: mănuşi, protectoare faciale, echipament din tyvek, măşti chirurgicale, protectoare oculare şi cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.
    l) Se interzicere folosirea obiectelor contaminate cu fluide ale decedatului.
    m) Se realizează obligatoriu dezinfecţia spaţiilor în care a stat bolnavul înainte de a deceda, a obiectelor, îmbrăcămintei, lenjeriei, precum şi curăţarea acestora.
    n) Se realizează dezinsecţia obiectelor şi spaţiilor în care a stat bolnavul înainte de a deceda şi spaţiilor în care a fost păstrat după deces, inclusiv îmbrăcămintea acestuia, în cazul pestei, tifosului exantematic, febrelor hemoragice.
    o) Se efectuează deratizarea în spaţiile în care a stat bolnavul înainte de a muri şi spaţiile în care a fost păstrat după deces, în cazul pestei, tifosului exantematic, febrelor hemoragice.
    p) Dezinfecţiile prevăzute la lit. c) şi m) se realizează cu dezinfectanţi care asigură distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, a fungilor, virusurilor, micobacteriilor şi a majorităţii sporilor bacterieni, conform cu activităţile biocide menţionate în avizul sau în autorizaţia emisă de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

    2. Precauţiuni specifice pentru contactul cu decedaţii cu boli cu risc mediu de transmitere:
    a) Se permite îmbălsămarea decedatului.
    b) Se permit practicile obişnuite de igienizare: spălare, îmbrăcare, pieptănare, cosmetizare a decedatului, respectând precauţiunile standard prevăzute în anexa nr. 4 la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare.
    c) Se permit manipularea, vizualizarea şi contactul direct cu cadavrul, respectând precauţiunile standard în anexa nr. 4 la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare.
    d) Se pulverizează dezinfectant peste cadavru.
    e) Se obturează cu vată îmbibată în dezinfectant orificiile cu potenţial de eliminare a fluidelor/secreţiilor.
    f) Persoanele care manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale decedatului vor purta obligatoriu echipament standard de protecţie individuală.
    g) Se interzicere folosirea obiectelor contaminate cu fluide ale decedatului.
    h) Se efectuează dezinfecţia spaţiilor în care a stat bolnavul înainte de a deceda, a obiectelor, îmbrăcămintei şi a lenjeriei, precum şi curăţarea acestora.
    i) Se efectuează dezinsecţia în spaţiile în care a stat bolnavul înainte de a deceda şi spaţiile în care a fost păstrat după deces, inclusiv îmbrăcămintea acestuia în cazul bolilor cu transmitere digestivă.
    j) Dezinfecţiile prevăzute la lit. d) şi h) se realizează cu dezinfectanţi care asigură distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, a fungilor, virusurilor, micobacteriilor şi a majorităţii sporilor bacterieni, conform cu activităţile biocide menţionate în avizul sau în autorizaţia emisă de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

    NOTE:
    1. Pentru persoanele care au decedat cu infecţie HIV, hepatite B, C, holeră, dizenterie, salmoneloze, la care există scurgeri de fluide/materii fecale, se va/vor folosi un sac/doi saci, după caz, înainte de introducerea în sicriu a decedaţilor;
    2. Pentru persoanele care au decedat cu infecţie HIV, hepatite B, C şi encefalopatii spongiforme transmisibile, la care există scurgeri de fluide, se vor aplica următoarele precauţiuni specifice prevăzute la pct. 1:
    - se interzice îmbălsămarea decedatului;
    – se interzic practicile obişnuite de igienizare: spălare, îmbrăcare, pieptănare, cosmetizare a decedatului;
    – se pulverizează dezinfectant peste cadavru;
    – se va acoperi faţa decedatului cu o mască, de asemenea se vor acoperi şi alte orificii cu potenţial de eliminare a fluidelor/secreţiilor pentru a scădea riscul de infectare prin picături infecţioase de aerosoli;
    – cadavrul se introduce în doi saci rezistenţi de vinil. După introducerea cadavrului în saci, se pulverizează cu dezinfectant, urmat de introducerea în sicriu.

    3. Precauţiuni specifice pentru contactul cu decedaţii cu boli cu risc scăzut de transmitere
    - Se permite îmbălsămarea decedatului.
    – Se permit ritualurile de igienizare a cadavrelor.
    – Se permit: manipularea, vizualizarea şi contactul direct cu cadavrul.
    – Nu este necesară folosirea sacilor pentru cadavre.
    – Este necesară respectarea precauţiunilor standard şi a recomandărilor din anexa nr. 2 în cazul manipulării cadavrelor, respectiv utilizarea echipamentului de protecţie individuală şi spălatul mâinilor.



    E. Atribuţiile direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti:
    1. Clasifică riscul de boală a decedaţilor pe baza certificatului constatator al decesului, conform listei de la lit. C şi anexei nr. 1 la prezenta metodologie, şi emit avizul epidemiologic de îmbălsămare sau notificare de respingere a avizului de îmbălsămare, după caz, conform formularelor prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta metodologie.
    2. Constituie o bază de date a avizelor epidemiologice eliberate, care va conţine: numele şi prenumele persoanei decedate, data decesului, gradul de risc infecţios, denumirea bolii, solicitantul avizului, locul înmormântării/incinerării.

    F. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
    ANEXA 1

    la metodologie




    Tabel cu încadrarea în gradul de risc al bolilor infecţioase şi principalele măsuri
    de prevenire a transmiterii acestora de la cadavre

┌──────┬──────────────────┬───────────────────────────────────┬──────────┬──────────────────────────────┐
│ │ │tanatopractori, autopsieri │ │Familie │
│ │ ├──────────┬───────────┬────────────┤Închiderea├───────────┬────────┬─────────┤
│Gradul│ │Practici │ │ │şi │ │ │Practici │
│de │Boala │de │ │Introducerea│sigilarea │ │ │de │
│risc │ │igienizare│Îmbălsămare│cadavrului │sicriului,│Vizualizare│Atingere│spălare, │
│ │ │(spălare, │ │în sac │etanş │ │ │îmbrăcare│
│ │ │îmbrăcare)│ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │variola/variolid │nu │nu │da │da │nu │nu │nu │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │febre virale │ │ │ │ │ │ │ │
│ │hemoragice (Lassa,│nu │nu │da │da │nu │nu │nu │
│ │Ebola, Marburg │ │ │ │ │ │ │ │
│ │etc.) │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│înalt │febra galbenă │nu │nu │da │da │nu │nu │nu │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │tifos exantematic │nu │nu │da │da │nu │nu │nu │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │pesta (ciuma) │nu │nu │da │da │nu │nu │nu │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │antrax │nu │nu │da │da │nu │nu │nu │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │rabia │nu │nu │da │da │nu │nu │nu │
├──────┼──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │encefalopatii │ │ │ │ │ │ │ │
│ │spongiforme │ │ │ │ │ │ │ │
│ │transmisibile │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ │(Boala │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Creutzfeldt-Jakob)│ │ │ │ │ │ │ │
│ │* │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │hepatite: B, C* │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │infecţie cu HIV* │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │holeră** │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │febră tifoidă şi │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ │paratifoidă** │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │dizenterie │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(amoebiană sau │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ │bacilară)** │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │salmoneloză** │da │da │nu │nu │da │da │da │
│mediu ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │infecţie cu MRSA │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │Infecţie cu │ │ │ │ │ │ │ │
│ │enterococi │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ │rezistenţi la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │vancomicină │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │tuberculoză │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ │pulmonară │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │difterie │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │boală │ │ │ │ │ │ │ │
│ │meningococică │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ │(netratată) │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │scarlatină │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │bruceloză │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ ├──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │leptospiroză │da │da │nu │nu │da │da │da │
├──────┼──────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────┼─────────┤
│ │alte boli │ │ │ │ │ │ │ │
│ │infecţioase, │ │ │ │ │ │ │ │
│Scăzut│nespecificate la │da │da │nu │nu │da │da │da │
│ │risc înalt şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │mediu │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────────────────┴──────────┴───────────┴────────────┴──────────┴───────────┴────────┴─────────┘


──────────
     * Pentru cadavrele persoanelor care au decedat cu infecţie HIV, hepatite B, C şi encefalopatii spongiforme transmisibile la care există scurgeri de fluide se vor aplica următoarele precauţiuni de la gradul de risc înalt:
    - se interzice îmbălsămarea cadavrului;
    – se interzic practicile obişnuite de igienizare: spălare, îmbrăcare a cadavrului etc.;
    – se pulverizează dezinfectant peste cadavru;
    – se va acoperi faţa cadavrului cu o mască, de asemenea se vor acoperi şi alte orificii cu potenţial de eliminare a fluidelor/secreţiilor, pentru a scădea riscul de infectare prin picături infecţioase de aerosoli.

    ** Pentru cadavrele persoanelor care au decedat cu infecţie HIV, hepatite B, C la care există scurgeri de fluide se recomandă folosirea a doi saci înainte de introducerea în sicriu a cadavrelor, iar pentru persoanele care au decedat cu holeră, dizenterie, salmoneloze la care există scurgeri de materii fecale se recomandă folosirea unui sac înainte de introducerea în sicriu a cadavrelor.
──────────

    ANEXA 2

    la metodologie




    Recomandări pentru personalul implicat în manipularea cadavrelor
    – Folosirea de echipamente de protecţie adecvate: mănuşi, măşti chirurgicale şi şorţuri impermeabile şi dacă există riscul de contaminare prin împroşcare cu fluide corporale, folosirea ochelarilor/vizor de protecţie. Toate echipamentele trebuie să fie uşor de curăţat şi decontaminat.
    – Orice echipament de protecţie, folosit în zona de expunere a cadavrului, trebuie îndepărtat înainte de părăsirea acestei zone.
    – Orice soluţie de continuitate prezentă la nivelul tegumentelor trebuie acoperită cu pansament rezistent la apă. Dacă se produc tăieturi sau răniri în timpul procedurilor de manipulare a cadavrelor, acestea se spală imediat cu apă şi săpun.
    – Spălarea mâinilor/antebraţelor/duş cu apă caldă şi săpun după ce s-au folosit mănuşi, înaintea mesei, înainte de a fuma, de a folosi telefonul, de a atinge ochii etc.
    – Evitarea contactului mână-ochi, gură, nas.
    – De asemenea este recomandată folosirea soluţiilor dezinfectante avizate, conform normelor în vigoare.
    – Colectarea, ambalarea, stocarea, transportul şi eliminarea deşeurilor infecţioase se realizează conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.
    – Existenţa unor delimitări bine stabilite între zona „contaminată“ şi cea „necontaminată“ cu posibilitatea de acces şi curăţire uşoară a zonei contaminate, precum şi folosirea inscripţiilor uşor vizibile pentru aceste zone.
    – Cadavrele/Fragmentele umane vor fi aşezate cu precauţie, astfel încât se va evita împrăştierea aerosolilor sau împroşcarea cu fluide corporale. La mutarea sau întoarcerea cadavrelor se va evita presarea abdomenului şi a toracelui, preveninându-se astfel expulzarea materialului infecţios de la nivelul cavităţilor nazale, orale sau al altor orificii.
    – Spălarea cadavrelor se va face cu apă, cu presiune scăzută pentru a evita împroşcarea.

    ANEXA 3

    la metodologie




    Ministerul Sănătăţii
    Direcţia de Sănătate Publică .........................
    Nr. .........../..................
    Aviz epidemiologic pentru îmbălsămare şi încadrarea în gradul de risc infecţios
    Se aprobă realizarea îmbălsămării domnului/doamnei: nume ...................., prenume ...................., din localitatea ………….., judeţul …………….., decedat/decedată la data: anul ……….. luna ……………… ziua …….. la adresa ........................., având drept cauză directă a decesului: .........................., cauze antecedente: .......................... şi cauze morbide iniţiale: ............................, prin metoda ..............................., cu produsul/produsele biocid/biocide: ............................ de către tanatopractor: nume ........................... prenume ................................., localitatea ………………., judeţul ……………..

┌───────────────┬─────┬──────┬─────────┐
│Se încadrează │ │ │ │
│în gradul de │mediu│scăzut│fără risc│
│risc* │ │ │infecţios│
│(încercuiţi): │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼─────────┤
│şi vor putea fi│ │ │ │
│efectuate │ │ │ │
│următoarele: │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼─────────┤
│A. Va fi │ │ │ │
│folosit sac │ │ │ │
│pentru │ │ │da/nu │
│manevrarea │ │ │ │
│cadavrului │ │ │ │
│(încercuiţi): │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼─────────┤
│B. Poate fi │ │ │ │
│spălat cadavrul│ │ │da/nu │
│(încercuiţi): │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼─────────┤
│C. Poate fi │ │ │ │
│îmbălsămat │ │ │da/nu │
│(încercuiţi): │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼─────────┤
│D. Poate fi │ │ │ │
│vizionat │ │ │ │
│cadavrul cu │ │ │da/nu │
│sicriul deschis│ │ │ │
│(încercuiţi): │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼─────────┤
│E. Poate fi │ │ │ │
│atins cadavrul │ │ │da/nu │
│(încercuiţi): │ │ │ │
└───────────────┴─────┴──────┴─────────┘


──────────
    * Pentru gradul înalt de risc infecţios menţiunea se va efectua pe formularul de notificare de respingere a avizului de îmbălsămare.
──────────
    Data emiterii
    Întocmit de: nume: …………….., prenume: ………………
    Semnătura
    Ştampila unităţii





    Ministerul Sănătăţii
    Direcţia de Sănătate Publică .........................
    Nr. .........../..................
    Notificare de respingere a avizului de îmbălsămare
    Se respinge solicitarea de avizare a îmbălsămării domnului/doamnei: nume ..........................., prenume …………………, din localitatea ……………………., judeţul ………………., decedat/decedată la data: anul ……….. luna …………. ziua ………., având drept cauză directă a decesului: .........................., cauze antecedente: ......................... şi cauze morbide iniţiale: ........................, prin metoda ......................., cu produsul/produsele biocid/biocide: ..................................... .
    Motivul respingerii avizului: .....................................................................................................................
    Data emiterii
    Întocmit de: nume: …………….., prenume: ………………
    Semnătura
    Ştampila unităţii

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016