Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 29 decembrie 2005  de organizare si de derulare a programelor de formare-calificare a personalului care efectueaza activitati specifice desfasurarii transportului feroviar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 29 decembrie 2005 de organizare si de derulare a programelor de formare-calificare a personalului care efectueaza activitati specifice desfasurarii transportului feroviar

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 118 din 8 februarie 2006
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În scopul asigurãrii desfãşurãrii transportului feroviar în condiţii de siguranţã a circulaţiei trenurilor, de securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, personalul care efectueazã activitãţi specifice trebuie sã fie calificat în condiţiile prezentei metodologii.
(2) Unitãţile feroviare sunt obligate sã utilizeze numai personal calificat pentru efectuarea activitãţilor specifice desfãşurãrii transportului feroviar.
ART. 2
Calificarea în activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar reprezintã ansamblul de competenţe profesionale care permit unei persoane sã desfãşoare activitãţi specifice unei funcţii sau unei meserii.
ART. 3
Activitatea de organizare şi derulare a programelor de calificare profesionalã în funcţii/meserii specifice activitãţii de transport feroviar se efectueazã de CENAFER, conform prezentei metodologii.
ART. 4
(1) Unitãţile feroviare, conform prezentului ordin, vor transmite la CENAFER, pânã la data de 15 decembrie a fiecãrui an, personalul propus în vederea calificãrii profesionale pentru anul urmãtor.
(2) Solicitãrile unitãţilor feroviare trebuie sã cuprindã necesarul de personal de calificat, funcţia/meseria în care urmeazã a se califica personalul şi perioada propusã pentru şcolarizare.
ART. 5
(1) În baza solicitãrilor transmise de unitãţile feroviare şi a logisticii disponibile, CENAFER va întocmi Planul anual de calificare profesionalã, care va fi aprobat de Consiliul de conducere al CENAFER.
(2) Planul anual de calificare profesionalã aprobat, care cuprinde numãrul de personal pe funcţii/meserii care urmeazã sã fie pregãtit prin cursurile de calificare, va fi repartizat corespunzãtor centrelor teritoriale ale CENAFER şi va fi adus la cunoştinţa tuturor celor interesaţi.
(3) La solicitarea unitãţilor feroviare, Consiliul de conducere al CENAFER poate aproba modificarea sau suplimentarea Planului anual de calificare profesionalã.
ART. 6
Programele de formare profesionalã organizate de CENAFER cuprind, în principal, urmãtoarele elemente:
a) obiectivele programului de formare profesionalã exprimate în competenţele profesionale ce urmeazã sã fie dobândite de fiecare persoanã care urmeazã programul;
b) durata de pregãtire pentru realizarea obiectivelor propuse;
c) numãrul minim şi maxim de participanţi pentru un ciclu sau o serie de pregãtire;
d) persoanele cu atribuţii de instruire teoreticã şi practicã;
e) programa de pregãtire;
f) mijloacele şi metodele prin care se asigurã transmiterea şi asimilarea cunoştinţelor şi dobândirea deprinderilor necesare formãrii;
g) dotãrile, echipamentele şi materialele necesare formãrii;
h) procedura de evaluare în conformitate cu obiectivele specifice programului de formare profesionalã.
ART. 7
Persoanele care urmeazã programe de calificare profesionalã cu sau fãrã scoatere din producţie au pe toatã durata programului urmãtoarele îndatoriri:
a) sã respecte prevederile şi regulamentele de ordine interioarã ale CENAFER şi ale structurilor sale organizatorice teritoriale, ale unitãţilor feroviare unde efectueazã pregãtire practicã, precum şi prevederile specifice prevãzute în Statutul disciplinar al personalului din transporturi;
b) sã cunoascã şi sã respecte normele de protecţie a muncii, de apãrare împotriva incendiilor, precum şi instrucţiunile de funcţionare şi folosire a instalaţiilor cu care lucreazã.

SECŢIUNEA a 2-a
Organizarea şi desfãşurarea programelor de calificare

ART. 8
Programele de calificare profesionalã pentru fiecare funcţie/meserie se vor organiza şi derula în conformitate cu procedura operaţionalã, elaboratã de CENAFER şi aprobatã prin decizie a directorului general al CENAFER.
ART. 9
Desfãşurarea programelor de calificare profesionalã se face eşalonat pe parcursul unui an calendaristic, pe baza planului de calificare profesionalã aprobat.
ART. 10
(1) Pregãtirea teoreticã se asigurã în spaţii adecvate desfãşurãrii acestei activitãţi specifice, care oferã condiţiile necesare desfãşurãrii programului şi sunt dotate în scop didactic.
(2) Pregãtirea practicã se asigurã în spaţiile CENAFER şi/sau ale unitãţilor feroviare, prin utilizarea de vehicule feroviare şi de elemente ale infrastructurii feroviare aflate în exploatare.
(3) Contractele încheiate de CENAFER cu unitãţile feroviare vor cuprinde în mod obligatoriu clauze cu privire la modul de efectuare a pregãtirii practice, responsabilitãţile privind desfãşurarea şi supravegherea personalului în timpul practicii, modul de asigurare a normelor de protecţie şi de securitate a muncii, numãrul de cursanţi repartizaţi pe loc de muncã.
ART. 11
(1) Înscrierea la programele de calificare profesionalã se face pe baza dosarului personal întocmit de fiecare compartiment de resurse umane din unitatea feroviarã care a solicitat cursul de calificare.
(2) Dosarele verificate se transmit la centrele teritoriale ale CENAFER cu 5 zile înainte de data concursului de admitere la programul de calificare.
(3) Pe toatã durata programului de calificare dosarele candidaţilor declaraţi reuşiţi la concursul de admitere se pãstreazã la CENAFER sau în centrele teritoriale ale CENAFER.
(4) Dosarele candidaţilor care nu au promovat concursul de admitere se transmit unitãţii feroviare emitente.
ART. 12
(1) Dosarul personal pentru înscrierea la un program de calificare profesionalã trebuie sã cuprindã urmãtoarele documente:
a) cerere de înscriere;
b) declaraţie pe propria rãspundere a candidatului cã nu suferã de epilepsie, boli cronice;
c) copie dupã buletinul/cartea de identitate;
d) copie certificatã dupã carnetul de muncã, dupã caz;
e) copie dupã certificatul de naştere;
f) actele de studii şi/sau, dupã caz, alte documente certificate, care sã ateste calificarea, perfecţionarea sau efectuarea unor stagii;
g) avizul medical şi psihologic din care sã rezulte cã este apt pentru exercitarea funcţiei/meseriei în care doreşte sã se califice.
(2) În cazuri bine justificate se pot primi dosare fãrã avizul medical şi psihologic, cu condiţia de a se face dovada participãrii la examenul medical şi/sau psihologic pânã la data deschiderii programului de calificare respectiv, urmând a se completa dosarul cu avizul respectiv pânã la începerea cursurilor.
ART. 13
Admiterea la programele de calificare se face prin concurs, în funcţie de nivelul de calificare şi în limita numãrului de locuri prevãzut în planul de calificare profesionalã, aferent unitãţii feroviare solicitante.
ART. 14
Desfãşurarea concursului de admitere, stabilirea comisiilor de examinare, a subiectelor pentru probele de concurs, pregãtirea sãlilor de concurs, accesul şi repartizarea în sãli a candidaţilor, repartizarea supraveghetorilor pe sãli, desfãşurarea probelor, corectarea şi notarea probelor scrise, stabilirea şi comunicarea rezultatelor şi soluţionarea contestaţiilor se vor realiza de CENAFER pe baza Regulamentului de organizare a concursului de admitere la programele de calificare profesionalã, aprobat prin decizie a directorului general al CENAFER.
ART. 15
Deschiderea unui program de calificare profesionalã se poate face la o datã stabilitã de comun acord cu unitatea feroviarã, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice de la data afişãrii rezultatelor finale ale concursului de admitere.

SECŢIUNEA a 3-a
Examenul de absolvire a cursurilor de calificare

ART. 16
Examenul de absolvire a unui program de calificare profesionalã se organizeazã conform Regulamentului de desfãşurare a examenului de absolvire a programelor de calificare profesionalã, aprobat prin decizie a directorului general al CENAFER.
ART. 17
(1) Pentru cursanţii care promoveazã examenul de absolvire se elibereazã de CENAFER un certificat de calificare profesionalã în funcţia/meseria pentru care au absolvit programul de calificare profesionalã.
(2) Certificatele de calificare profesionalã se înregistreazã în Registrul de evidenţã a eliberãrii actelor de studii şi se elibereazã personal cursantului de CENAFER sub semnãturã de primire.
ART. 18
(1) Certificatele de calificare profesionalã se completeazã pe baza datelor din foaia matricolã şi din catalogul examenului de absolvire şi se semneazã de conducerea CENAFER.
(2) Foaia matricolã cuprinde toate datele prevãzute în reglementãrile specifice în vigoare.
ART. 19
În certificatul de calificare profesionalã al absolvenţilor programelor de calificare profesionalã, pentru care în programa de pregãtire sunt prevãzute mai multe funcţii/meserii în cadrul aceleiaşi calificãri în conformitate cu standardele ocupaţionale, se vor menţiona toate acestea.
ART. 20
(1) Actele de studii (certificatul de calificare profesionalã, foile matricole) se vor arhiva la CENAFER sau la centrele teritoriale ale CENAFER, dupã caz, unde s-a organizat programul de calificare.
(2) În cazul pierderii sau distrugerii certificatului de calificare profesionalã, se poate elibera un duplicat pe baza aprobãrii conducerii CENAFER sau a centrelor teritoriale ale CENAFER numai dupã publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a pierderii sau distrugerii acestuia.
ART. 21
La solicitarea unitãţii feroviare cursanţii care nu au promovat examenul de absolvire pot susţine un alt examen la o datã stabilitã de comun acord, dar nu mai târziu de 60 de zile de la data susţinerii primului examen, cu o altã serie sau cu o comisie special constituitã în acest sens.
ART. 22
Decalarea sau reînscrierea pentru efectuarea programelor de calificare şi/sau examenului de absolvire sau participarea în cadrul altei serii/clase de cursanţi se aprobã de Consiliul de conducere al CENAFER pe baza unor acte justificative pentru motive temeinice, dar nu mai mult de un an. În aceastã perioadã nu se cuprinde durata concediilor medicale sau satisfacerea obligaţiilor militare.

SECŢIUNEA a 4-a
Duratele minime de practicã în vederea autorizãrii personalului cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei

ART. 23
Duratele minime de practicã prevãzute în cadrul programului de calificare profesionalã în vederea autorizãrii personalului cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei sunt prezentate în tabelul nr. 1, defalcat pe funcţii/meserii.

SECŢIUNEA a 5-a
Contestaţii

ART. 24
(1) Contestaţiile privind rezultatele examenului de admitere sau de absolvire a programului de calificare profesionalã se primesc la CENAFER în termen de 5 zile lucrãtoare de la comunicarea/afişarea rezultatelor.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se efectueazã de CENAFER în termen de maximum 30 de zile de la depunerea acestora.

SECŢIUNEA a 6-a
Dispoziţii tranzitorii

ART. 25
Drepturile şi îndatoririle pãrţilor care sunt interesate direct în procesul de formare profesionalã (CENAFER, unitatea feroviarã pentru care se organizeazã programul, cursantul care solicitã calificarea profesionalã) sunt cele stabilite în contractele de şcolarizare încheiate între pãrţi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Tabelul 1

DURATELE MINIME
de practicã în vederea autorizãrii personalului cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei


┌────┬──────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Nr. │ Personal cu responsabilitati SC │Numar minim de ore de practica│
│crt.│ │prevazute in cadrul programu- │
│ │ │lui de calificare in vederea │
│ │ │ amortizarii │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 1 │Acar, revizor ace, franar, pazitor bariera│ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 2 │Manevrant vagoane │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 3 │Sef manevra, sef tren │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 4 │Conductor tren │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 5 │Magaziner tranzit, magaziner comercial │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 6 │Impiegat de miscare │ 480 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 7 │Sef tura miscare │ Absolvent curs │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 8 │Sef statie, sef adjunct statie, sef │Absolvent curs sef statie │
│ │rezerva │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 9 │Sef statie, sef adjunct statie sef statie │Absolvent curs sef statie │
│ │rezerva din activitatea operatorilor de │ │
│ │transport feroviar │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 10 │Sef tura regulator M │Absolvent curs operator │
│ │ │circulatie M din RT │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 11 │Operator circulatie M din regulator de │ RT │
│ │trafic │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 12 │Dispecer circulatie M │Absolvent curs operator circu-│
│ │ │latie M din RT │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 13 │Responsabil SC din activitatea furnizori- │ 180 │
│ │lor feroviari si a detinatorilor de linii │ │
│ │ferate industriale │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 14 │Sef district linii, sef disrict poduri, │ │
│ │sef district exploatare utilaje, pichet │ 600 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 15 │Sef echipa intretinere lucari arta, sef │ 480 │
│ │echipa intretinere cale │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 16 │Revizor cale, revizor puncte periculoase, │ 360 │
│ │revizor cale si puncte periculoase │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 17 │Maistru linii, maistru arta(in activita- │Cele prevazute in cursul de la│
│ │tea de constructii CF) │scoala de maistri │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 18 │Maistru lucrari arta, sudura caii │Cele prevazute in cursul de la│
│ │ │scoala de maistri │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 19 │Conducator tren ajutor, conducator tren │ 240 │
│ │macara │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 20 │Macaragiu tren ajutor, macaragiu tren │ 240 │
│ │interventie │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 21 │Masinist lucrari cale si L.A. │Cele prevazute in cursul de la│
│ │ │scoala profesionala sau liceul│
│ │ │de specialitate │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 22 │Sudor intretinere cale si aparate de cale │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 23 │Dispecer energetic feroviar │ 360 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 24 │Dispecer energetic feroviar sef │ 360 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 25 │Sef district SCB, sef district TTR, sef │ 600 │
│ │district LC │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 26 │Electromecanic SCB │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 27 │Electromecanic IFTE (intretinere LC) │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 28 │Electromecanic TTR │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 29 │Montator I (SCB, TTR, IFTE) │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 30 │Revizor tehnic vagoane │ 480 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 31 │Mecanic locomotiva-automotor │560 in activitatea de marfa si│
│ │ │calatori, din care 160 ore in │
│ │ │activitatea de manevra ca │
│ │ │mecanic asistent*) │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 32 │Mecanic ajutor locomotiva-automotor │Curs calificare mecanic ajutor│
│ │ │sau mecanic │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 33 │Mecanic drezina pantograf │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 34 │Mecanic masini grele de cale, mecanic │ │
│ │ajutor masini grele de cale │ 480 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 35 │Mecanic masini grele sudura caii, mecanic │ │
│ │ajutor masini sudura caii │ 400 │
└────┴──────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┘


____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016