Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 28 septembrie 2023  de selectare, prin concurs, a membrilor - cadre didactice în Consiliul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 28 septembrie 2023 de selectare, prin concurs, a membrilor - cadre didactice în Consiliul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior

EMITENT: Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 903 din 6 octombrie 2023
──────────
    Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 263 din 28 septembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 903 din 6 octombrie 2023.
──────────
    ART. 1
    (1) Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, denumită în continuare ARACIS, este condusă, în conformitate cu prevederile art. 252 alin. (1) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare, de către un consiliu alcătuit din 21 de membri, din care:
    a) 17 cadre didactice în învăţământul superior care reprezintă, de regulă, domeniile de studii universitare şi provin din instituţii de învăţământ superior diferite;
    b) 2 studenţi, reprezentanţi ai federaţiilor studenţeşti din România, reconfirmaţi la începutul fiecărui an universitar;
    c) un reprezentant al patronatului;
    d) un reprezentant al federaţiei sindicale cu cei mai mulţi membri din învăţământul superior.

    (2) Universităţile multiculturale, prin excepţie de la alin. (1) lit. a), pot fi reprezentate în consiliu de două cadre didactice aparţinând liniilor de studii diferite, iar între cadrele didactice selectate se vor găsi obligatoriu şi cadre didactice de la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale.

    ART. 2
    Membrii Consiliului ARACIS, cadre didactice, sunt selectaţi prin concurs în baza prezentei metodologii, aprobată prin hotărâre a Consiliului ARACIS şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, anterior declanşării concursului.

    ART. 3
    (1) Mandatul membrilor Consiliului ARACIS are o durată de 4 ani.
    (2) Cadrele didactice din învăţământul superior pot îndeplini calitatea de membru în Consiliul ARACIS pentru două mandate, potrivit dispoziţiilor art. 252 alin. (6) şi (7) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare.

    ART. 4
    Din Consiliul ARACIS nu pot face parte persoane care îndeplinesc funcţia de rector sau persoane care îndeplinesc o funcţie de demnitate publică, pe perioada exercitării respectivelor funcţii.

    ART. 5
    (1) Se pot înscrie la concursul prevăzut la art. 2 cadrele didactice care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
    a) sunt profesori sau conferenţiari universitari titulari, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată;
    b) au experienţă în evaluarea calităţii educaţiei - sunt membri ai Registrului naţional al evaluatorilor şi au participat la minimum 5 evaluări externe, desemnaţi de către ARACIS;
    c) nu au fost sancţionate disciplinar sau pentru abateri de la etica şi deontologia universitară.

    (2) Selecţia cadrelor didactice se realizează, în conformitate cu prevederile art. 252 alin. (2) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare, pe baza criteriilor de prestigiu profesional şi moral şi de competenţă profesională şi ştiinţifică.

    ART. 6
    (1) ARACIS publică anunţul privind concursul de selectare a candidaţilor în vederea ocupării de posturi vacante din cadrul Consiliului ARACIS într-un ziar central, precum şi prin afişare la sediul ARACIS şi pe site-ul agenţiei.
    (2) Termenul de înscriere la concurs este de 10 zile lucrătoare de la publicarea anunţului de concurs prevăzut la alin. (1).
    (3) Înscrierea la concursul pentru selecţia cadrelor didactice şi transmiterea dosarului de concurs se realizează prin mijloace electronice de comunicare, la adresa secretariat@aracis.ro.

    ART. 7
    (1) Dosarul de concurs cuprinde:
    a) cererea-tip, care include precizarea privind domeniul/domeniile de studii universitare (conform Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar curent) pe care doreşte să îl/le reprezinte în Consiliul ARACIS sau domeniul specific formelor de învăţământ la distanţă/cu frecvenţă redusă (ID/IFR);
    b) CV însoţit de copii de pe documente justificative, acolo unde este cazul;
    c) memoriu de activitate din care să rezulte experienţa candidatului în domeniul asigurării calităţii academice, prestigiul profesional şi moral, precum şi competenţa profesională şi ştiinţifică, însoţit de copii de pe documente justificative, acolo unde este cazul;
    d) un program succint cu propuneri de îmbunătăţire a calităţii academice şi a activităţii ARACIS (maximum două pagini);
    e) adeverinţă care să ateste calitatea de profesor sau conferenţiar universitar titular, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată;
    f) declaraţie pe propria răspundere că nu a încălcat, în decursul activităţii sale, normele de etică şi de deontologie universitară;
    g) declaraţie pe propria răspundere că nu a fost condamnat penal definitiv, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) lit. b) şi d) se transmit şi în limba engleză.

    ART. 8
    (1) Concursul constă în două etape:
    a) analiza şi validarea îndeplinirii condiţiilor de înscriere stabilite la art. 5 alin. (1), în baza documentelor din dosarul de concurs;
    b) analiza îndeplinirii criteriilor de prestigiu profesional şi moral şi de competenţă profesională şi ştiinţifică, în baza documentelor din dosarul de concurs şi a unui interviu.

    (2) Interviul are loc la sediul ARACIS, conform programării, care este anunţată prin publicare pe site-ul ARACIS cu cel puţin 3 zile înainte. Fiecare candidat va fi informat şi prin e-mail cu privire la data şi ora interviului, cu cel puţin 3 zile înainte ca acesta să aibă loc.
    (3) În situaţii temeinic justificate şi cu aprobarea comisiei de concurs, interviul se poate desfăşura şi în format online.

    ART. 9
    (1) Validarea dosarelor se realizează de către membrii Biroului executiv al Consiliului ARACIS, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data încheierii perioadei de înscriere.
    (2) La procesul de validare participă, în calitate de observator, un student din Consiliul ARACIS.
    (3) Lista candidaţilor validaţi se publică pe site-ul ARACIS. Candidaţii invalidaţi vor fi informaţi asupra motivelor invalidării.
    (4) Pot participa în continuare la procedura de concurs numai candidaţii validaţi.
    (5) Dosarele candidaţilor validaţi sunt puse la dispoziţia membrilor comisiei de concurs în format electronic, imediat după validare.

    ART. 10
    (1) Comisia de concurs este formată din 9 membri cu drept de vot, astfel:
    a) 3 membri ai Biroului executiv al Consiliului ARACIS;
    b) un membru din Consiliul ARACIS, reprezentant al sindicatului din învăţământul superior;
    c) un membru din Consiliul ARACIS, reprezentant al angajatorilor;
    d) un membru din Consiliul ARACIS, reprezentant al studenţilor;
    e) un membru nominalizat după consultarea Consiliului Naţional al Rectorilor;
    f) un membru nominalizat după consultarea Asociaţiei Europene pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (European Association for Quality Assurance in Higher Education - ENQA);
    g) un membru nominalizat după consultarea Uniunii Europene a Studenţilor (European Students Union - ESU).

    (2) Preşedintele comisiei de concurs este preşedintele ARACIS.
    (3) În mod excepţional, comisia de concurs îşi poate desfăşura activitatea în prezenţa a cel puţin 7 dintre membrii ei.
    (4) Membrii comisiei de concurs din rândul reprezentanţilor comunităţii academice din Spaţiul european al învăţământului superior (ESG) pot participa la lucrările comisiei şi în format online şi îşi pot exprima punctul de vedere prin mijloace electronice.
    (5) Secretariatul comisiei de concurs este asigurat de doi angajaţi ai ARACIS din aparatul tehnic, nominalizaţi prin decizie a preşedintelui ARACIS la propunerea directorului general.
    (6) Cheltuielile aferente participării la lucrările comisiei de concurs a reprezentanţilor comunităţii academice din Spaţiul european al învăţământului superior sunt acoperite de către ARACIS.

    ART. 11
    (1) Criteriile de prestigiu profesional şi moral şi de competenţă profesională şi ştiinţifică pe baza cărora se realizează selecţia sunt următoarele:
    a) competenţa profesională în domeniul asigurării calităţii;
    b) calitatea de membru/preşedinte/secretar al unei comisii de experţi permanenţi de specialitate a ARACIS sau de membru al Consiliului ARACIS;
    c) calitatea de expert evaluator care a participat la proceduri de evaluare externă a calităţii desfăşurate în baza ESG la nivel internaţional;
    d) participarea la cursuri de formare în asigurarea calităţii academice, în calitate de cursant sau formator;
    e) publicarea unor lucrări ştiinţifice/studii/rapoarte în domeniul asigurării calităţii şi participarea la conferinţe de profil la nivel naţional şi internaţional;
    f) experienţa şi prestigiul profesional şi moral în domeniul managementului la nivelul învăţământului superior;
    g) experienţa şi prestigiul profesional şi activitatea ştiinţifică în domeniul pe care doresc să îl reprezinte;
    h) experienţă în coordonarea unor proiecte finanţate din fonduri naţionale/internaţionale în domeniul educaţiei şi asigurării calităţii academice;
    i) abilităţi de comunicare;
    j) cunoaşterea limbii engleze.

    (2) În procesul de selecţie, comisia de concurs va ţine cont şi de următoarele elemente:
    a) reprezentarea adecvată în Consiliul ARACIS a domeniilor de studii universitare stabilite prin Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar curent şi a domeniului specific ID/IFR;
    b) candidaţii selectaţi trebuie să provină din instituţii de învăţământ superior diferite, cu excepţia universităţilor multiculturale, care pot fi reprezentate în consiliu de două cadre didactice aparţinând liniilor de studii diferite, iar între cadrele didactice selectate se vor găsi obligatoriu şi cadre didactice de la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale;
    c) asigurarea nediscriminării, egalităţii de şanse şi gen.


    ART. 12
    (1) După susţinerea interviului, fiecare membru al comisiei de concurs îşi exercită votul, candidaţii fiind clasificaţi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi primite.
    (2) În caz de egalitate de voturi se aplică prevederile art. 11 alin. (2). În continuare, se aplică, în ordine, următoarele criterii de departajare:
    a) vizibilitatea internaţională în domeniul asigurării calităţii în învăţământul superior;
    b) experienţa şi prestigiul profesional şi moral în domeniul managementului la nivelul învăţământului superior.


    ART. 13
    (1) Lista noilor membri ai Consiliului ARACIS, aprobată de comisia de concurs, se anunţă public prin afişarea la sediul ARACIS din municipiul Bucureşti, bulevardul Mărăşti nr. 59, sectorul 1, şi pe site-ul agenţiei, www.aracis.ro, la data finalizării concursului.
    (2) Rezultatele concursului se comunică candidaţilor în termen de 3 zile de la publicarea pe site-ul ARACIS.

    ART. 14
    Candidaţii selectaţi au obligaţia de a transmite, în termen de 3 zile lucrătoare de la data comunicării cu privire la selectare, o declaraţie prin care acceptă calitatea de membru în Consiliul ARACIS, în condiţiile respectării art. 4.

    ART. 15
    Mandatele rămase vacante ca urmare a neacceptării calităţii de membru în Consiliul ARACIS, în condiţiile art. 14, se ocupă de către următorii candidaţi, în condiţiile stabilite la art. 12.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016