Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 27 noiembrie 2013  de determinare şi monitorizare a supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 27 noiembrie 2013 de determinare şi monitorizare a supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 735 din 28 noiembrie 2013

──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 84 din 27 noiembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 735 din 28 noiembrie 2013.
──────────

    CAP. I
    Dispoziţii generale
    Scop
    ART. 1
    Prezenta metodologie stabileşte:
    a) modul în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei monitorizează veniturile şi costurile pentru activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare în scopul determinării supracompensării, respectiv ante-supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de bonus prin schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, denumită în continuare schemă de sprijin;
    b) modul de determinare a supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă pentru perioada de evaluare a supracompensării;
    c) modul de determinare a bonusului pentru fiecare producător prin realizarea analizei de ante-supracompensare, în baza datelor estimative transmise de aceştia, pentru anul următor.



    Domeniu de aplicare
    ART. 2
    Prezenta metodologie se aplică producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin.

    ART. 3
    În prezenta metodologie sunt utilizate următoarele abrevieri:

    ┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ANRE │Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei │
    ├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
    │SEN │Sistemul electroenergetic naţional │
    ├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
    │CSEE │Capacităţi de producere separată a energiei electrice │
    ├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
    │CSET │Capacităţi de producere separată a energiei termice │
    └─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘



    ART. 4
    (1) Termenii folosiţi în prezenta metodologie au semnificaţiile prevăzute în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, în Hotărârea Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă, în Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 3/2010 privind aprobarea Metodologiei de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energia electrică şi termică produsă şi livrată din centrale de cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin, respectiv a bonusului pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 23/2010 privind aprobarea Regulamentului de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă în cogenerare de înaltă eficienţă.
    (2) Prin ante-supracompensare se înţelege supracompensarea estimată pentru anul următor, în conformitate cu prevederile art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009.

    CAP. II
    Consideraţii generale privind determinarea veniturilor şi alocarea costurilor justificate pentru activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul analizei de supracompensare/ante-supracompensare
    Determinarea veniturilor
    ART. 5
    (1) Veniturile din activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă aferente perioadei de evaluare a supracompensării se determină prin însumarea veniturilor din energia termică utilă produsă în capacităţile de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, a veniturilor din energia electrică ce beneficiază de bonus, a veniturilor din bonusul primit de respectivul producător şi a altor venituri specifice activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă.
    (2) Veniturile din energia termică se determină prin înmulţirea cantităţii de energie termică utilă produse în capacităţile de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin cu preţul de referinţă al energiei termice, aferente fiecărui an al perioadei de evaluare a supracompensării, pentru fiecare producător.
    (3) Veniturile din energia electrică se determină prin înmulţirea cantităţii de energie electrică ce beneficiază de bonus cu preţul de referinţă al energiei electrice, aferente fiecărui an al perioadei de evaluare a supracompensării, pentru fiecare producător.
    (4) Veniturile realizate din aplicarea schemei de sprijin se determină prin înmulţirea cantităţii totale de energie electrică ce beneficiază de bonus, cantitate aprobată prin decizia de calificare emisă de ANRE pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, cu bonusul aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE pentru fiecare producător, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.
    (5) Alte venituri specifice activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă se determină pe baza altor categorii de venituri realizate de producător, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, precum venituri din vânzarea de certificate CO(2), determinate pe baza diferenţei dintre alocările gratuite de certificate şi restituirile pentru emisiile efectiv realizate în anul analizat şi a preţului mediu al unui certificat de CO(2) rezultat din raportările producătorilor, venituri din vânzarea apei de adaos etc.
    (6) Nu se iau în considerare veniturile rezultate pe pieţele concurenţiale de energie electrică şi termică, cele din alte activităţi decât producerea de energie electrică şi termică, veniturile din provizioane şi penalităţi etc.


    Determinarea costurilor
    A. Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare şi cea de producere în capacităţi de producere separată a energiei electrice şi/sau termice
    ART. 6
    Fiecare producător transmite preţul mediu de achiziţie a combustibilului consumat, pe fiecare tip de capacitate, de cogenerare sau de producere separată, pentru fiecare tip de combustibil utilizat şi pentru fiecare categorie de consum, populaţie sau noncasnic, conform evidenţelor sale contabile, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.

    ART. 7
    Costurile variabile cu combustibilul pentru capacităţile de cogenerare şi pentru capacităţile de producere separată se determină prin înmulţirea preţului mediu menţionat la art. 6 cu cantităţile de combustibil menţionate la art. 10.

    ART. 8
    (1) Costurile variabile, altele decât costurile cu combustibilul, şi costurile fixe se raportează de către producător, conform înregistrărilor sale contabile, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.
    (2) Costurile fixe cu amortizarea aferentă activelor realizate din contribuţii financiare, primite cu titlu gratuit, din donaţii sau achiziţionate din Fondul de dezvoltare a sistemului energetic sau alte fonduri nerambursabile nu se iau în calcul la determinarea supracompensării.

    ART. 9
    Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare şi cea de producere în capacităţi de producere separată a energiei electrice şi/sau termice se realizează în baza următoarelor principii:
    a) costurile variabile, altele decât cele cu combustibilul, se alocă proporţional cu cantităţile de combustibil aferente celor două categorii de activităţi;
    b) din categoria costurilor fixe, costurile de operare şi mentenanţă, costurile aferente serviciilor cu terţi şi cele cu amortizarea se alocă direct capacităţilor respective de producere, în baza documentelor justificative;
    c) celelalte costuri fixe, precum şi costurile de operare şi mentenanţă, costurile aferente serviciilor cu terţi şi cele cu amortizarea care nu pot fi alocate direct capacităţilor de producere se alocă proporţional cu cantităţile de energie electrică şi termică livrate din cele două tipuri de capacităţi.


    ART. 10
    (1) Cantităţile de combustibil consumate şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate, aferente capacităţilor de cogenerare şi capacităţilor de producere separată de energie electrică şi/sau termică, ce intervin în alocarea costurilor prevăzute la art. 9, sunt:
    a) cantităţile consumate pe fiecare tip de combustibil şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate aferente producerii în cogenerare pentru care s-a accesat schema de sprijin, care au fost validate de ANRE din documentaţiile de calificare transmise de responsabilul de configuraţie, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 23/2010, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării;
    b) cantităţile consumate pe fiecare tip de combustibil şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate aferente producerii în cogenerare pentru care nu s-a accesat schema de sprijin raportate de producător, conform evidenţelor sale, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării;
    c) cantităţile consumate pe fiecare tip de combustibil şi cantităţile de energie electrică sau termică livrate aferente producerii energiei electrice sau energiei termice în capacităţi de producere separată raportate de producător, conform evidenţelor sale, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.

    (2) Cantităţile de gaze naturale consumate se prezintă diferenţiat pe categorii de consum, populaţie sau noncasnic.


    B. Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin şi cea de producere în cogenerare care nu beneficiază de schema de sprijin
    ART. 11
    Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schemade sprijin şi cea de producere în cogenerare care nu beneficiază de schema de sprijin se realizează după următoarele principii:
    a) costurile variabile, inclusiv cele cu combustibilul, se alocă proporţional cu cantităţile de combustibil aferente acestora;
    b) din categoria costurilor fixe, costurile de operare şi mentenanţă, costurile aferente serviciilor cu terţi şi cele cu amortizarea se alocă direct capacităţilor de producere în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, respectiv capacităţilor de cogenerare care nu beneficiază de schema de sprijin, în baza documentelor justificative;
    c) costurile de operare şi mentenanţă, costurile aferente serviciilor cu terţi şi cele cu amortizarea, alocate direct capacităţilor de producere în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, se alocă activităţii de producere în cogenerare de înaltă eficienţă proporţional cu raportul dintre cantităţile de energie electrică şi termică livrate în cogenerare de înaltă eficienţă şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate din capacităţile de producere în cogenerare care accesează schema de sprijin;
    d) celelalte costuri fixe şi costurile de operare şi mentenanţă, costurile aferente serviciilor cu terţi şi cele cu amortizarea, care nu pot fi alocate direct, se alocă activităţii de producere în cogenerare de înaltă eficienţă proporţional cu raportul dintre cantităţile de energie electrică şi termică livrate în cogenerare de înaltă eficienţă şi cantităţile totale de energie electrică şi termică livrate din toate capacităţile de cogenerare.


    ART. 12
    Cantităţile de combustibil consumate şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate care intervin în alocarea costurilor menţionate la art. 11 sunt:
    a) cantităţile consumate pe fiecare tip de combustibil pentru activitatea de producere în cogenerare de înaltă eficienţă care a beneficiat de schema de sprijin şi livrările de energie electrică şi termică aferente acestei activităţi, cele validate de ANRE din documentaţiile de calificare transmise de responsabilul de configuraţie, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 23/2010, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării;
    b) cantităţile de combustibil consumate, atât pentru activitatea de producere în cogenerare care a beneficiat de schema de sprijin, cât şi pentru activitatea de producere în cogenerare care nu a beneficiat de schema de sprijin, şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate aferente, menţionate la art. 10.



    CAP. III
    Etape de calcul pentru determinarea veniturilor aferente cogenerării de înaltă eficienţă în cadrul analizei de supracompensare/ante-supracompensare
    ART. 13
    Determinarea veniturilor aferente energiei termice se realizează pe baza energiei termice utile livrate din capacităţile de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, validate de ANRE, şi a preţului de referinţă pentru energia termică, aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, astfel:

     cog,i,ef cog,i,ef ET cog,i,ef ET
    V = ET x p + ET x p (lei),
     ET livrata,pop ref,pop livrata,noncasnic ref,noncasnic
        unde:
         cog,i,ef
        V - venituri aferente energiei termice utile livrate din
         ET capacităţile de cogenerare care beneficiază de schema de
                   sprijin (lei);
          cog,i,ef cog,i,ef cog,i,ef
        ET = ET + ET - energia termică utilă
          livrata livrata,pop livrata,noncasnic livrată populaţiei şi/sau
                                                          consumatorilor noncasnici
    din capacităţile de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, validată
    de ANRE din documentaţiile de calificare, pentru fiecare an al perioadei de
    evaluare a supracompensării. În energia termică utilă livrată consumatorilor se
    consideră şi energia termică utilizată de producător în alte activităţi decât
    cele de producere a energiei electrice şi termice (MWh);
         ET ET
        p , p - preţurile de referinţă ale energiei termice
         ref,pop ref,noncasnic livrate populaţiei, respectiv consumatorilor
                                    noncasnici (în situaţia în care acestea nu sunt
    diferenţiate după categoria de consumatori, se va utiliza acelaşi preţ atât
    pentru populaţie, cât şi pentru consumatori noncasnici), aprobate prin ordin al
    preşedintelui ANRE, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a
    supracompensării (lei/MWh).



    ART. 14
    Determinarea veniturilor aferente energiei electrice se realizează pe baza cantităţilor de energie electrică de înaltă eficienţă pentru care s-a acordat bonus, aprobate prin decizii ale preşedintelui ANRE, şi a preţului de referinţă pentru energia electrică, aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, astfel:

         cog,i,ef SS EE
        V = EE x p (lei),
         EE ref
        unde:
         cog,i,ef
        V - venituri aferente energiei electrice (lei);
         EE
          SS
        EE - energia electrică de înaltă eficienţă, care beneficiază de schema
               de sprijin, conform deciziei anuale de calificare, pentru fiecare
    an al perioadei de evaluare a supracompensării (MWh);
         EE
        p - preţul de referinţă al energiei electrice, aprobat pentru fiecare an
         ref al perioadei de evaluare a supracompensării prin ordin al
              preşedintelui ANRE (lei MWh).



    ART. 15
    Veniturile din bonus sunt veniturile de care a beneficiat producătorul în fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, prin aplicarea schemei de sprijin, şi se determină astfel:

              SS
        V = EE x b (lei,
         B
        unde:
        V - venituri realizate din aplicarea schemei de sprijin în fiecare an al
         B perioadei de evaluare a supracompensării (lei);
        b - bonusul aprobat, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a
    supracompensării, prin decizie a preşedintelui ANRE, pentru fiecare producător
    (lei/MWh).



    ART. 16
    Alte venituri din cogenerarea de înaltă eficienţă, menţionate la art. 5 alin. (5), se determină astfel:

                             cog,i,ef
         cog.i,ef total B
        V = V x ─────────── (lei),
         alte alte cog CS
                            B + B
        unde:
         cog,i,ef
        V - alte venituri aferente cogenerării de înaltă eficienţă (lei);
         alte
         total
        V - alte venituri realizate de producător, pentru fiecare an al
         alte perioadei de evaluare a supracompensării, pe total centrală (lei);
         cog
        B - consumul anual de combustibil al capacităţilor de producere în
               cogenerare, atât al celor care beneficiază de schema de sprijin,
               cât şi al celor care nu beneficiază de schema de sprijin (MWh);
         CS
        B - consumul anual de combustibil al capacităţilor de producere
              separată a energiei electrice şi/sau termice (MWh);
         cog,i,ef
        B - consumul anual de combustibil pentru cogenerarea de înaltă
                   eficienţă, rezultat din calculul de autoevaluare validat de ANRE,
                   din documentaţia de calificare anuală (MWh).



    CAP. IV
    Etape de calcul pentru alocarea costurilor
    A. Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare şi cea de producere în capacităţi de producere separată a energiei electrice şi/sau termice
    ART. 17
    (1) Determinarea consumurilor de combustibil se realizează prin însumarea consumului de combustibil pentru fiecare tip de combustibil i, astfel:

        a) consumul anual de combustibil al capacităţilor de producere în
    cogenerare, atât al celor care beneficiază de schema de sprijin, cât şi al celor
    care nu beneficiază de schema de sprijin, cog
                                              B
         cog n cog
        B = Σ B (MWh);
              i=1 i
        b) consumul anual de combustibil al capacităţilor de producere separată
    a energiei electrice, CSEE
                         B
         CSEE n CSEE
        B = Σ B (MWh);
                i=1 i
        c) consumul anual de combustibil al capacităţilor de producere separată
    a energiei termice, CSET
                        B
         CSET n CSET
        B = Σ B (MWh);
               i=1 i
        d) consumul anual de combustibil al capacităţilor de producere separată
    a energiei electrice şi/sau termice, CS
                                         B
         CS CSEE CSET
        B = B + B (MWh).


    (2) Consumul anual de combustibil se determină la puterea calorifică inferioară.

    ART. 18
    Costurile anuale cu combustibilul se determină astfel:

          cog n cog
        CV = Σ p x B (lei);
          comb i=1 i,cog i
          CSEE n CSEE
        CV = Σ p x B (lei);
          comb i=1 i,CSEE i
          CSET n CSET
        CV = Σ p x B (lei),
          comb i=1 i,CSET i
        unde:
          cog
        CV - costul anual cu combustibilul consumat în capacităţile de producere
          comb în cogenerare, atât în cele care beneficiază de schema de sprijin,
                cât şi în cele care nu beneficiază de schema de sprijin (lei);
          CSEE
        CV - costul anual cu combustibilul consumat în capacităţile de producere
          comb separată a energiei electrice (lei)
          CSET
        CV - costul anual cu combustibilul consumat în capacităţile de producere
          comb separată a energiei termice (lei);
        p , p , p - preţurile medii de achiziţie a combustibilului
         i,cog i,CSEE i,CSET consumat în capacităţile de producere în
                                   cogenerare, atât în cele care beneficiază de
    schema de sprijin, cât şi în cele care nu beneficiază de schema de sprijin, în
    capacităţile de producere separată a energiei electrice şi/sau termice, pentru
    fiecare tip de combustibil utilizat, pe categorii de consumatori, populaţie sau
    noncasnici, la puterea calorifică inferioară, conform evidenţelor
    producătorului, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării
    (lei/MWh).



    ART. 19
    Alocarea costurilor variabile, altele decât costurile cu combustibilul, se realizează astfel:

                                   cog cog
          cog cog+CSEE B B
        CV = CV x ──────────── + CV x ───────── (lei);
          alte cog CSEE comune cog CS
                              B + B B + B
                                 CSEE CSEE
          CSEE cog+CSEE B B
        CV = CV x ──────────── + CV x ─────────── (lei);
          alte cog CSEE comune cog CS
                             B + B B + B
                                CSET
          CSET B
        CV = CV x ──────────── (lei),
          alte comune cog CS
                            B + B
        unde:
          cog+CSEE
        CV - costuri aferente cogenerării şi producerii separate a energiei
                     electrice, de exemplu: costuri aferente contractelor de
                     transport, contractelor de distribuţie, dezechilibrelor
                     etc. (lei);
        CV - costuri comune cogenerării şi capacităţilor de producere
          comune separată a energiei electrice şi/sau termice, de exemplu:
                   achiziţie energiei electrică pentru consumul propriu tehnologic,
    achiziţie certificate verzi, achiziţie certificate de CO(2)- exprimate ca
    diferenţă între restituirile pentru emisiile efectiv realizate şi alocările
    gratuite de certificate pentru anul analizat etc. (lei);
          cog
        CV - costuri variabile aferente capacităţilor de cogenerare, altele
          alte decât costurile cu combustibilul (lei);
          CSEE
        CV - costuri variabile aferente capacităţilor separate de producere a
          alte energiei electrice, altele decât costurile cu combustibilul (lei);
          CSET
        CV - costuri variabile aferente capacităţilor separate de producere a
          alte energiei termice, altele decât costurile cu combustibilul (lei).



    ART. 20
    Alocarea costurilor fixe se realizează astfel:

                     cog CS
        CF = CF + CF (lei);
          totale
          cog cog cogSS cognonSS
        CF = CF + CF + CF (lei);
                  comune alocaredirecta alocaredirecta
                                   cog cog
                                 EE + ET
          cog livrata livrata

        CF = CF x ------------------------- (lei);
          comune comune EE + ET
                                   livrata livrata
                             CSEE CSET
                           EE + ET
          CS livrata livrata CS

        CF = CF x ------------------------- + CF (lei),
                 comune EE + ET alocaredirecta
                               livrata livrata
        unde:
        CF - costurile fixe anuale pentru capacităţile de producere în
          totale cogenerare şi pentru capacităţile de producere separată,
                   pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării,
                   de exemplu: costuri cu amortizarea şi de operare şi
                   mentenanţă, servicii executate cu terţi, salarii şi asimilate,
                   de protecţia mediului etc.; nu se iau în considerare costurile
                   cu privizioanele, cu penalităţile etc. (lei);
          cog
        CF - costurile fixe alocate pentru capacităţile de producere în
                cogenerare, atât pentru cele care beneficiază de schema de sprijin,
                cât şi pentru cele care nu beneficiază de schema de sprijin (lei);
          CS
        CF - costurile fixe alocate pentru capacităţile de producere separată
                a energiei electrice şi/sau termice (lei);
        CF - costurile fixe comune, care nu au putut fi alocate direct
          comune capacităţilor de producere (lei);
          cog
        CF - costurile fixe comune capacităţilor de producere în
          comune cogenerare (lei);
          cogSS
        CF - costurile de operare şi mentenanţă, servicii executate
          alocaredirecta cu terţi şi cele cu amortizarea, alocate direct
                           capacităţilor de producere în cogenerare care accesează
                           schema de sprijin, pe baza documentelor justificative
                           (lei);
          cognonSS
        CF - costurile de operare şi mentenanţă, servicii executate
          alocaredirecta cu terţi şi cele cu amortizarea, alocate direct
                           capacităţilor de producere în cogenerare care nu
                           accesează schema de sprijin, pe baza documentelor
                           justificative (lei);
          CS
        CF - costurile de operare şi mentenanţă, servicii executate
          alocaredirecta cu terţi şi cele cu amortizarea, alocate direct
                           capacităţilor de producere separată a energiei electrice
                           şi/sau termice, pe baza documentelor justificative
                           (lei);
          cog
        EE - energia electrică livrată din capacităţile de producere în
          livrata cogenerare, atât din cele care beneficiază de schema de sprijin,
                    cât şi din cele care nu beneficiază de schema de spijin (MWh);
          CSEE
        EE - energia electrică livrată din capacităţile de producere
          livrata separată a energiei electrice (MWh);
        EE - energia electrică livrată din centrală (MWh);
          livrata
          cog
        ET - energia termică livrată din capacităţile de cogenerare, atât
          livrata din cele care beneficiază de schema de sprijin, cât şi din
                    cele care nu beneficiază de schema de spijin, inclusiv energia
                    termică utilizată de producător în alte activităţi decât cele
                    de producere a energiei electrice şi termice (MWh);
          CSET
        EE - energia termică livrată din capacităţile de producere
          livrata separată a energiei termice (MWh);
        ET
          livrata - energia termică livrată din centrală (MWh).




    B. Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin şi cea de producere în cogenerare care nu beneficiază de schema de sprijin
    ART. 21
    (1) Alocarea costurilor cu combustibilul se realizează astfel:

                                 cog,i.ef
          cog,i.ef cog B

        CV = CV x ----------- (lei),
          comb comb cog
                                  B
        unde:
          cog,i.ef
        CV - costul anual al combustibilului pentru cogenerarea de înaltă
          comb eficienţă (lei);
          cog,rest cog cog,i.ef
        CV = CV - CV (lei),
          comb comb comb
        unde:
          cog,rest
        CV - costul anual al combustibilului aferent producţiei în
          comb cogenerare care nu beneficiază de schema de sprijin (lei).


    (2) În cazul în care producătorul are un consum de energie electrică pentru alte activităţi decât cele de producere a energiei electrice şi termice,


                                                        SS cog,i.ef
                                                      EE + ET
          cog,i.ef livrata

        CV se va corecta prin înmulţirea cu ------------------ , unde:
          comb cog,i.ef
                                                     EEEC + ET
                                                              livrata


    EEEC - energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, conform ultimei decizii de calificare a cantităţii de energie electrică produse în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrate (MWh).


    ART. 22
    (1) Alocarea costurilor variabile, altele decât costurile cu combustibilul, se realizează astfel:

                                 cog,i.ef
          cog,i.ef cog B

        CV = CV x ----------- (lei),
          alte alte cog
                                  B
          cog,rest cog cog,i.ef
        CV = CV - CV (lei),
          alte alte alte
        unde:
          cog,i.ef
        CV - alte costuri variabile aferente producţiei în cogenerare de
          alte înaltă eficienţă (lei);
          cog,rest
        CV - alte costuri variabile aferent producţiei în cogenerare
          alte care nu beneficiază de schema de sprijin (lei).
        (2) În cazul în care producătorul are un consum de energie electrică pentru
        alte activităţi decât cele de producere a energiei electrice şi termice,
                                                        SS cog,i.ef
                                                      EE + ET
          cog,i.ef livrata

        CV se va corecta prin înmulţirea cu ------------------ .
          alte cog,i.ef
                                                     EEEC + ET
                                                              livrata



    ART. 23
    (1) Alocarea costurilor fixe se realizează astfel:

    
                                              SS cog,i.ef SS cog,i.ef
                                            EE + ET EE + ET
          cog,i.ef cogSS livrata cog livrata

        CF = CF x ------------------------ + CF x ---------------------- (lei),
                       alocaredirecta cogSS cog,i.ef comune cog cog
                                         EE + ET EE + ET
                                           livrata livrata livrata livrata
        unde:
          cog,i.ef
        CF - costurile fixe aferente producţiei în cogenerare de înaltă eficienţă (care
                     beneficiază de schema de sprijin), pentru fiecare an al perioadei de evaluare
                     a supracompensării (lei);
          cogSS
        EE - energia electrică livrată din capacităţile de producere în cogenerare care
          livrata accesează schema de sprijin (MWh);
          cog,rest cog cog,i.ef
        CF = CF - CF (lei),
        unde:
          cog,rest
        CF - costurile fixe aferente producţiei în cogenerare care nu beneficiază de schema
                     de sprijin, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării (lei).
        (2) În cazul în care producătorul are un consum de energie electrică pentru
        alte activităţi decât cele de producere a energiei electrice şi termice,
                                                        SS cog,i.ef
                                                      EE + ET
          cog,i.ef livrata

        CF se va corecta prin înmulţirea cu ------------------ .
                                                              cog,i.ef
                                                     EEEC + ET
                                                              livrata



    CAP. V
    Etape de calcul pentru determinarea rentabilităţii bazei reglementate a activelor
    ART. 24
    (1) Determinarea rentabilităţii bazei reglementate a activelor se realizează prin aplicarea ratei maxime acceptabile a rentabilităţii la baza reglementată medie a activelor din fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, astfel:

        R = r x BAR (lei);
                   mediu
        BAR = (BAR + BAR ) /2 (lei),
           mediu 01ian 31dec
        unde:
        R - rentabilitatea bazei reglementate a activelor (lei);
        BAR - baza reglementată medie a activelor în fiecare an al perioadei
           mediu de evaluare a supracompensării (lei);
        BAR = BAR + IA - EA - AM (lei),
           31dec 01ian t t t
        unde:
        BAR - valoarea BAR la începutul fiecărui an al perioadei de evaluare
           01ian a supracompensării (lei);
        BAR - valoarea BAR la sfârşitul fiecărui an al perioadei de evaluare
           31dec a supracompensării (lei);
        IA - intrările de active în cursul fiecărui an al perioadei de evaluare
          t a supracompensării (lei);
        EA - ieşirile de active în cursul fiecărui an al perioadei de evaluare
          t a supracompensării (lei);
        AM - amortizarea anuală aferentă activelor ce compun BAR , la care
          t 01ian
              se adaugă cea aferentă activelor puse în/scoase din funcţiune în
              fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării (lei);
        r - rata maximă acceptabilă a rentabilităţii în valori reale, înainte de
            impozitare, egală cu 9%, stabilită prin Hotărârea Guvernului
            nr. 1.215/2009.


    (2) La determinarea bazei reglementate a activelor nu se iau în considerare mijloacele fixe ce nu aparţin producătorului şi care nu se supun amortizării.
    (3) Baza reglementată medie a activelor, definită la alin. (1), se va determina distinct pentru capacităţile de producere în cogenerare care accesează schema de sprijin, pentru capacităţile de producere în cogenerare care nu accesează schema de sprijin, pentru capacităţile de producere separată şi pentru activele comune capacităţilor de producere.

        (4) Rentabilitatea pentru producerea în cogenerare de înaltă eficienţă
         cog,i.ef
        R se determină utilizând baza reglementată medie a activelor
        aferente capacităţilor de producere în cogenerare care accesează schema
        de sprijin şi cea aferentă activelor comune, ajustate proporţional cu
        cantităţile de energie electrică şi termică livrate în cogenerare de înaltă
        eficienţă, la care se aplică rata maximă acceptabilă a rentabilităţii.



    CAP. VI
    Determinarea supracompensării
    ART. 25
    (1) În vederea determinării supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă se parcurg următoarele etape:

        a) se determină costurile totale pentru cogenerarea de înaltă eficienţă
         cog,i.ef
        C pentru perioada de evaluare a supracompensării:
         total
         cog,i.ef cog,i.ef cog,i.ef cog,i.ef
        C = CV + CV + CF (lei);
         total comb alte
        b) se determină veniturile totale pentru cogenerarea de înaltă eficienţă
         cog,i.ef
        V pentru perioada de evaluare a supracompensării:
         total
         cog,i.ef cog,i.ef cog,i.ef cog,i.ef
        V = V + V + V + V (lei);
         total ET EE B alte
        c) se determină supracompensarea:
             cog,i.ef cog,i.ef cog,i.ef
        S = V - C - R (lei).
             total total


    (2) Dacă S > 0, activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă a fost supracompensată în perioada de evaluare a supracompensării.
    (3) Dacă S ≤ 0, activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă nu a fost supracompensată în perioada de evaluare a supracompensării, caz în care se va considera S = 0.
    (4) În situaţia în care, în urma realizării calificării anuale a cantităţilor de energie electrică produse în cogenerare de înaltă eficienţă care au dreptul să beneficieze de bonus pentru perioada de evaluare a supracompensării, se constată funcţionarea cu alt combustibil majoritar decât cel luat în considerare la emiterea deciziei de bonus pentru perioada de evaluare a supracompensării, se majorează/se diminuează supracompensarea determinată la alin. (1) lit. c) cu contravaloarea necuvenită/neacordată corespunzătoare diferenţei dintre bonusul aprobat prin decizie şi cel rezultat în urma schimbării combustibilului majoritar.

    ART. 26
    (1) Valoarea supracompensării constatate pentru un producător, actualizată cu rata inflaţiei şi rata titlurilor de stat, se aprobă prin decizie a preşedintelui ANRE până la data de 31 martie a anului următor perioadei de evaluare a supracompensării.
    (2) Decizia de aprobare a supracompensării se comunică producătorului respectiv şi se notifică administratorului schemei de sprijin.
    (3) În trimestrul I al anului 2014, ANRE realizează analiza supracompensării pentru anii de aplicare a schemei de sprijin 2011, 2012 şi 2013. În acest caz, valoarea supracompensării S se va determina luând în considerare suma veniturilor totale anuale, suma costurilor totale anuale şi suma rentabilităţilor anuale, aferente activităţii de producere în cogenere de înaltă eficienţă din anii 2011, 2012 şi 2013. Datele aferente anului 2011 sunt cele corespunzătoare perioadei de aplicare a schemei de sprijin, respectiv 1 aprilie 2011-31 decembrie 2011.

    CAP. VII
    Determinarea bonusului prin realizarea analizei de ante-supracompensare
    ART. 27
    În cursul trimestrului IV se realizează analiza de ante-supracompensare pentru anul următor, prin aplicarea prevederilor prezentei metodologii la datele de prognoză aferente anului de analiză ante-supracompensare transmise de producător.

    ART. 28
    (1) Cantitatea de energie electrică luată în considerare la determinarea veniturilor prognozate din aplicarea schemei de sprijin pentru anul următor se determină pe baza realizărilor producătorului, astfel:

                                          SS
                                        EE
          SS ultimacalificare

        EE = EE x --------------------------- ,
          ante livrata,prognoza EE
                                         livrata,ultimacalificare
        unde:
          SS
        EE - cantitatea de energie electrică luată în considerare la
          ante determinarea veniturilor prognozate din aplicarea schemei de
                 sprijin pentru anul următor (MWh);
          SS
        EE - energia electrică beneficiară de bonus, conform ultimei
          ultimacalificare decizii a preşedintelui ANRE de calificare a cantităţii
                             de energie electrică produse în cogenerare de înaltă
                             eficienţă şi livrate (MWh);
        EE - energia electrică livrată, conform ultimei
          livrata,ultimacalificare decizii a preşedintelui ANRE de calificare a
                                    cantităţii de energie electrică produse în
                                    cogenerare de înaltă eficienţă (MWh);
        EE - energia electrică prognozată a fi livrată pentru anul
          livrata,prognoza următor (MWh).


    (2) Consumul de combustibil de înaltă eficienţă luat în calcul la analiza de ante-supracompensare se determină pe baza eficienţei globale a producţiilor de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă, conform datelor din autoevaluarea transmisă la ANRE la ultima calificare anuală.

    ART. 29
    Bonusul de referinţă cu care se prognozează venitul din aplicarea schemei de sprijin este cel aprobat prin ordin al ANRE pentru anul următor.

    ART. 30
    Preţurile de referinţă pentru energia electrică şi termică luate în considerare la determinarea veniturilor prognozate din energia electrică şi termică sunt cele aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE pentru anul următor.

    ART. 31

        În situaţia în care se constată că, din aplicarea schemei de sprijin pentru
    anul următor, se înregistrează o supracompensare S a activităţii de
                                                      ante
    producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă,
    determinată conform prevederilor prezentei metodologii, ANRE diminuează bonusul
    pentru acel producător pentru anul următor, astfel încât să fie redusă
    posibilitatea apariţiei supracompensării în anul respectiv:
                     S
                      ante

        b = b - --------- (lei/MWh),
             ref SS
                     EE
                       ante
        unde:
        b - bonusul pentru producătorul care a înregistrat supracompensare, în urma
            analizei de ante-supracompensare realizate de ANRE (lei/MWh);
        b - bonusul de referinţă aprobat de ANRE pentru anul următor (lei/MWh);
         ref
        S - supracompensarea determinată în urma analizei de
         ante ante-supracompensare (lei).


    ART. 32
    (1) În cadrul analizei de supracompensare, pentru producătorii la care se nu se constată o supracompensare şi care au avut aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE un bonus determinat conform art. 31, se realizează regularizarea sumelor respective, în limita valorii bonusului de referinţă aferent perioadei de evaluare a supracompensării.
    (2) Suma rezultată în urma regularizării efectuate în conformitate cu alin. (1) se aprobă prin decizie a preşedintelui ANRE până la data de 31 martie a anului următor perioadei de evaluare a supracompensării. Decizia se comunică producătorului respectiv şi se notifică administratorului schemei de sprijin.

    CAP. VIII
    Monitorizarea veniturilor şi costurilor pentru activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă
    ART. 33
    (1) Producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, beneficiari ai schemei de sprijin, transmit la ANRE până la data de 1 octombrie a fiecărui an documentaţia necesară realizării analizei de ante-supracompensare, în conformitate cu machetele de raportare prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3, care fac parte integrantă din prezenta metodologie, după cum urmează:
    a) valorile prognozate ale veniturilor/costurilor/producţiilor/ livrărilor/consumurilor pentru anul următor;
    b) realizările pe 8 luni şi prognoza pe 4 luni din anul curent pentru venituri/costuri/producţii/livrări/consumuri.

    (2) Producătorilor care nu transmit date în vederea realizării analizei de ante-supracompensare nu li se acordă bonus pentru anul următor.
    (3) Analiza de ante-supracompensare aferentă anului 2014, care se realizează în trimestrul IV al anului 2013, are la bază datele transmise de producători ca urmare a unor solicitări anterioare ale ANRE.

    ART. 34
    Prin excepţie de la prevederile art. 33, producătorii care se află în primul an de accesare a schemei de sprijin sau care îşi schimbă structura de capacităţi de cogenerare care accesează schema de sprijin transmit datele solicitate la art. 33 începând cu anul următor anului de accesare a schemei de sprijin sau de schimbare a structurii de capacităţi de cogenerare.

    ART. 35
    Producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, beneficiari ai schemei de sprijin, transmit la ANRE până la data de 1 februarie a fiecărui an documentaţia necesară realizării analizei de supracompensare: valorile realizate ale veniturilor/costurilor/producţiilor/livrărilor/consumurilor pentru anul anterior, în conformitate cu machetele de raportare prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3, completate cu datele aferente perioadei în care au accesat schema de sprijin.

    ART. 36
    Prin excepţie de la prevederile art. 35, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, beneficiari ai schemei de sprijin, transmit la ANRE până la data de 1 februarie 2014 documentaţia necesară realizării analizei de supracompensare pentru fiecare din anii de aplicare a schemei de sprijin 2011, 2012 şi 2013: valorile realizate ale veniturilor/costurilor/producţiilor/livrărilor/consumurilor, în conformitate cu machetele de raportare prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3, completate cu datele aferente perioadei în care au accesat schema de sprijin.

    ART. 37
    Producătorii completează/corectează documentaţiile de ante-supracompensare şi supracompensare în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării ANRE.

    ANEXA NR. 1
    la metodologie

    
                     Venituri, costuri, producţii şi consumuri aferente
        Nume producător: ..............................
        Centrala: .....................................
        Perioada de accesare schemă din anul: .........
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬────────┐
    │ Denumirea │Cantitatea│Valoarea│
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │VENITURI TOTALE │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Venituri piaţa reglementată de energie electrică şi termică │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri din activitatea de producere energie electrică (contracte │ │ │
    │ reglementate), din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri din vânzarea de energie electrică pe piaţa reglementată │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri din bonusul de cogenerare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem (contracte │ │ │
    │ reglementate) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri pe piaţa de energie termică (contracte reglementate) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - alte venituri rezultate din aplicarea sistemelor de promovare │ │ │
    │ adoptate la nivel naţional/local sau individuale │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Venituri piaţa concurenţială de energie electrică şi termică │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri contracte bilaterale de vânzare energie electrică │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem (contracte │ │ │
    │ negociate, licitaţie) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri pe piaţa pentru ziua următoare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri pe piaţa de echilibrare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri pentru dezechilibre pozitive │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - venituri pe piaţa energiei termice (contracte negociate) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Venituri pe piaţa certificatelor verzi │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Venituri vânzare certificate CO(2) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Alte venituri (altele decât cele realizate pe piaţa reglementată şi │ │ │
    │concurenţială de energie electrică şi termică), din care (vor fi │ │ │
    │detaliate categoriile respective): │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │............. │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │COSTURI TOTALE │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Costuri variabile, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri combustibil, inclusiv transportul acestuia la centrală │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri aferente contractelor de achiziţie energie electrică pe │ │ │
    │ piaţa cu amănuntul │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri aferente contracte bilaterale de achiziţie energie │ │ │
    │ electrică (negociate bilateral cu furnizori/producători, PCCB, │ │ │
    │ PCCB-NC, export, consumatori eligibili etc.) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri pe piaţa pentru ziua următoare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri pe piaţa de echilibrare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri pentru dezechilibre negative │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri cumpărare certificate verzi │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri contracte de transport/servicii sistem/administrare piaţă │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri contracte de distribuţie pentru consumatori eligibili │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri pentru utilizare capacitate de interconexiune (licitaţie) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri cumpărare certificate CO(2) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - alte costuri variabile, din care (vor fi detaliate categoriile │ │ │
    │ respective): │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ ................... │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Costuri fixe, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri operare şi mentenanţă, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - cog care accesează schema │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - cog care nu accesează schema │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - capacităţi producere separată ET │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - capacităţi producere separată EE │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - comune │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri materiale │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri amortizare, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - cog care accesează schema │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - cog care nu accesează schema │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - capacităţi producere separată ET │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - capacităţi producere separată EE │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - comune │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri redevenţă/chirii │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri utilităţi │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri salarii şi asimilate │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri protecţia mediului │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri servicii executate cu terţii, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - cog care accesează schema │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - cog care nu accesează schema │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - capacităţi producere separată ET │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - echipamente principale - capacităţi producere separată EE │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - comune │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - costuri financiare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - alte costuri fixe, din care (vor fi detaliate categoriile │ │ │
    │ respective): │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ ................. │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Ajutoare de investiţii primite │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Alte date: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie electrică la borne, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în cogenerare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în capacităţi de producere separată │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie electrică livrată, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - din unităţi de cogenerare │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - din capacităţi de producere separată │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Autoconsum │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie electrică ce a beneficiat de bonus (MWh) │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie termică livrată la gardul centralei, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - capacităţi de producere separată pentru consumatorii casnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - capacităţi de producere separată pentru consumatorii noncasnici, │ │ │
    │ din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - energie termică sub formă de abur │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare pentru consumatorii casnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare pentru consumatorii noncasnici, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - energie termică sub formă de abur │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie termică vândută la gardul centralei │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie termică vândută din reţeaua de transport │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie termică vândută din reţeaua de distribuţie │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Pierderile în reţelele de transport şi distribuţie │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Energie din combustibil total, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care accesează schema de sprijin, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN pentru energia termică pentru consumatorii casnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN pentru energia termică pentru consumatorii noncasnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN producere energie electrică │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - combustibil solid │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - păcură │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - alţi combustibili │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care nu accesează schema de sprijin, din care: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN pentru energia termică pentru consumatorii casnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN pentru energia termică pentru consumatorii noncasnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN producere energie electrică │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - combustibil solid │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - păcură │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - alţi combustibili │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - capacităţi de producere separată a energiei termice │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN pentru energie termică pentru consumatorii casnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN pentru energie termică pentru consumatorii noncasnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - combustibil solid │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - păcură │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - alţi combustibili │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - capacităţi de producere separată a energiei electrice │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - GN │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - combustibil solid │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - păcură │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - alţi combustibili │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Preţ mediu anual de achiziţie a GN consumate: │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în cogenerare pentru energia termică pentru consumatori casnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care accesează schema de sprijin │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care nu accesează schema de sprijin │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în cogenerare pentru energia termică pentru consumatori noncasnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care accesează schema de sprijin │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care nu accesează schema de sprijin │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în cogenerare pentru energia electrică │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care accesează schema de sprijin │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - cogenerare care nu accesează schema de sprijin │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în capacităţi separate pentru energia termică pentru consumatori │ │ │
    │ casnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în capacităţi separate pentru energia termică pentru consumatori │ │ │
    │ noncasnici │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │ - în capacităţi separate pentru producerea energiei electrice │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Preţ mediu anual de achiziţie a păcurii consumate │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Preţ mediu anual de achiziţie a combustibilului solid consumat │ │ │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────┤
    │Preţ mediu anual de achiziţie alt combustibil │ │ │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴────────┘


    NOTE:
    1. Datele vor fi prezentate pe total centrală.
    2. Energia din combustibil şi preţul mediu al combustibilului se vor determina la puterea calorifică inferioară.
    3. Preţul mediu al combustibilului va include şi costurile cu transportul.
    4. Preţurile medii ale combustibililor vor fi prezentate, după caz, pentru fiecare tip de capacitate de producere (în cogenerare care accesează/nu accesează schema în capacităţi separate de producere energie electrică/energie termică) şi pe tip de consum (casnic/noncasnic).
    5. Costurile şi veniturile se exprimă în lei.
    6. Producţiile şi consumurile de combustibil se exprimă în MWh.
    7. Preţurile se exprimă în lei/MWh.


    ANEXA NR. 2
    la metodologie

                Fundamentarea rentabilităţii bazei reglementate a activelor
        Nume producător: ...........
        Centrala: ..................
        Perioada de accesare schemă din anul: .....................
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬────┬────────┐
    │Denumirea │U.M.│ Anul │
    │ │ │analizat│
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │BAR (01ian) - baza reglementată a activelor la începutul anului │lei │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │IA - intrările de active în cursul anului analizat │lei │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │EA - ieşirile de active din cursul anului analizat │lei │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │AM - amortizarea anuală aferentă activelor ce compun BAR (01ian)│ │ │
    │la care se adaugă cea aferentă activelor puse în/scoase din │ │ │
    │funcţiune în anul analizat │lei │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │BAR (31dec) - baza reglementată a activelor la sfârşitul anului │lei │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │BAR (mediu) - baza reglementată medie a activelor în anul │ │ │
    │analizat │lei │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │R - rentabilitatea bazei reglementate a activelor │lei │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────────┤
    │R (cog, i.ef.) - rentabilitatea pentru producţia în cogenerare │ │ │
    │de înaltă eficienţă │lei │ │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────┴────┴────────┘


    NOTĂ:
    Macheta va fi completată pentru cogenerare care accesează schema, cogenerare care nu accesează schema, capacităţi de producere separată a energiei electrice şi termice, echipamente comune capacităţilor de producere din centrală.


    ANEXA NR. 3
    la metodologie

                                           Certificate CO(2)
        Nume producător: ..............
        Centrala: ............
        Perioada de accesare schemă din anul: .................
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────┐
    │ Categoria │Numărul│Valoarea│
    │ │ │ (lei) │
    ├─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
    │Certificate alocate pentru anul analizat*) │ │ │
    ├─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
    │Certificate restituite pentru anul analizat**) │ │ │
    ├─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
    │Certificate vândute în anul analizat │ │ │
    ├─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
    │Certificate cumpărate în anul analizat │ │ │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴────────┘


──────────
    *) Certificate CO(2) alocate cu titlu gratuit pentru anul analizat.
    **) Restituirile pentru anul analizat, aferente emisiilor efectiv realizate în anul analizat, în conformitate cu prevederile art. 18 din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările şi completările ulterioare.
──────────

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016