Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 25 aprilie 2013  de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere (Anexa 3)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 25 aprilie 2013 de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere (Anexa 3)*)

EMITENT: Ministerul Transporturilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 267 bis din 13 mai 2013
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 733 din 25 aprilie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere reprezintă ansamblul activităţilor de pregătire a cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere auto.

    ART. 2
    (1) Şcolile de conducători auto efectuează la cerere, cursuri de pregătire în conducerea autovehiculelor, precum şi cursuri de conducere preventivă, conducere ecologică şi prim ajutor după caz, şi în scopul actualizării/perfecţionării pregătirii persoanelor care deţin permis de conducere, sau a persoanelor care au permisul de conducere reţinut de către organele în drept, ori al căror permis de conducere a fost anulat.
    (2) Activităţile desfăşurate în cadrul unei şcoli de conducători auto sunt următoarele: activităţi de secretariat, înregistrarea cursanţilor, primirea documentelor cursanţilor, încheierea contractului de şcolarizare, eliberarea către cursant a documentelor şcolare, arhivarea documentelor şi activităţi de pregătire teoretică şi practică.

    ART. 3
    Pregătirea unei persoane în vederea obţinerii permisului de conducere este obligatorie şi se realizează într-o şcoală de conducători auto autorizată, în baza programei de şcolarizare prevăzută în anexa nr. 4 la ordin, în condiţiile încheierii unui contract de şcolarizare unic între persoana care solicită pregătirea şi şcoala respectivă.

    ART. 4
    Şcoala de conducători auto ţine evidenţa activităţilor desfăşurate în Registrul Naţional al Cursanţilor.

    ART. 5
    (1) Pentru efectuarea pregătirii în vederea obţinerii permisului de conducere solicitantul depune la sediul autorizat al şcolii de conducători auto următoarele documente:
    a) cerere
    b) actul de identitate, în copie;
    c) permisul de conducere, în copie, după caz;
    d) certificat medical cu menţiunea "apt";
    e) document de evaluare obligatorie a capacităţii psihologice, în original, cu menţiunea "apt";
    f) cazier judiciar în copie sau declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că nu se încadrează în prevederile legale în vigoare privind interdicţia de a se prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere în original;
    g) în cazul cetăţenilor străini, declaraţie notarială din care să rezulte că nu posedă un alt permis de conducere naţional eliberat de o autoritate străină sau că dreptul de a conduce nu a fost suspendat, retras ori anulat.

    (2) Şcoala de conducători auto introduce cursantul în Registrul Naţional al Cursanţilor, iar numărul unic de înregistrare atribuit acestuia este înscris în contractul de şcolarizare încheiat cu şcoala de conducători auto, în caietul cursantului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta Metodologie, precum şi în fişa de şcolarizare.
    (3) Registrul Naţional al Cursanţilor este o aplicaţie informatică a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. privind înscrierea în format electronic a datelor de către şcolile de conducători auto care conţine date privind şcolile de conducători auto, instructorii auto, profesorii de legislaţie rutieră, cursanţii, vehiculele utilizate la pregătirea practică, precum şi alte date stabilite de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.; Registrul Naţional al Cursanţilor nu va permite înregistrarea activităţii unui instructor auto/profesor de legislaţie rutieră angajat cu contract individual de muncă cu normă întreagă ce depăşesc 210 ore/lună, sau activităţile unui instructor auto/profesor de legislaţie rutieră angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial ce depăşesc 60 ore/lună.
    (4) Contractul de şcolarizare prevăzut la art. 3 conţine cel puţin următoarele prevederi:
    a) datele de identificare ale părţilor contractante;
    b) obiectul contractului;
    c) obligaţiile părţilor;
    d) clauze de reziliere;
    e) tarif;
    f) alte clauze.

    (5) Contractul de şcolarizare prevăzut la art. 3 încheiat cu minori trebuie să fie semnat de unul dintre părinţi sau de persoana care are calitatea de tutore.
    (6) Cursantul care efectuează pregătirea în scopul obţinerii permisului de conducere are obligaţia să înştiinţeze în scris conducerea şcolii de conducători auto despre orice modificare apărută, cu privire la documentele prevăzute la alin. (1), în perioada cuprinsă între data depunerii documentelor şi data finalizării pregătirii.
    (7) Documentele prevăzute la alin. (1) în copie, sunt semnate de către solicitantul pregătirii teoretice şi practice, având înscris în mod expres: "Subsemnatul ......., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul.

    ART. 6
    Odată cu semnarea contractului de şcolarizare, cursanţilor li se vor înmâna, următoarele documente:
    a) un exemplar din contractul de şcolarizare;
    b) caietul cursantului.


    CAP. II
    Organizarea pregătirii teoretice şi practice
    ART. 7
    (1) Pregătirea teoretică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere se organizează pe serii.
    (2) O serie este alcătuită din una sau mai multe grupe de cursanţi care încep pregătirea teoretică la aceeaşi dată.
    (3) Seriile se formează periodic de către managerul activităţii şcolii de conducători auto, pe baza contractelor de şcolarizare.
    (4) Grupa este unitatea organizatorică de bază a activităţilor de pregătire teoretică, formată din cel mult 40 de persoane, care solicită pregătirea în vederea obţinerii uneia şi aceleaşi categorii de permis de conducere.
    (5) Grupele de cursanţi se vor forma astfel încât să nu se depăşească capacitatea sălii/sălilor de pregătire teoretică menţionată pe autorizaţia şcolii de conducători auto.

    ART. 8
    (1) Managerul activităţii şcolii de conducători auto formează seria/grupa prin completarea cursanţilor în Registrul Naţional al Cursanţilor, stabileşte orarul fiecărei serii/grupe constituite şi întocmeşte catalogul acestora.
    (2) Persoanele care se adresează şcolii de conducători auto printr-o cerere de pregătire după data începerii pregătirii unei serii/grupe, sunt cuprinse în programul de pregătire organizat pentru seriile/grupele formate ulterior acestei date.

    ART. 9
    Cursanţii cuprinşi în programul de pregătire sunt informaţi, înainte de începerea pregătirii teoretice, cu privire la condiţiile de şcolarizare, precum şi asupra conţinutului programei de şcolarizare şi a orarului de desfăşurare a cursului.

    ART. 10
    (1) Persoanele care fac dovada absolvirii unei instituţii de învăţământ superior tehnic în specialitatea autovehicule rutiere, sunt scutite la pregătirea teoretică de la frecventarea disciplinei "cunoaşterea şi întreţinerea autovehiculelor".
    (2) Persoanele care fac dovada că sunt cadre medicale calificate, absolvente ale unui institut de studii superioare de lungă durată, sunt scutite la pregătirea teoretică de la frecventarea disciplinei "prim ajutor".
    (3) Persoanele beneficiare de scutirile aferente pregătirii teoretice prevăzute la alin. (1) şi (2), depun la sediul şcolii de conducători auto copii ale documentelor doveditoare în acest sens.

    ART. 11
    În cazurile prevăzute la art. 10, managerul activităţii şcolii de conducători auto consemnează motivul scutirii în Registrul Naţional al Cursanţilor, precum şi în caietul cursantului.

    ART. 12
    Pregătirea practică a unui cursant în vederea obţinerii permisului de conducere auto poate începe numai după ce acesta a finalizat pregătirea teoretică în cadrul unei şcoli de conducători auto autorizate şi a depus toate documentele prevăzute la art. 5 alin. (1).

    ART. 13
    (1) Pregătirea practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile C1, C, D1 şi D se efectuează numai după finalizarea pregătirii practice pentru vehicule din categoria B.
    (2) Pregătirea practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E şi DE se efectuează numai după finalizarea pregătirii practice pentru vehicule din categoria B, C1, C, D1 şi D.

    ART. 14
    (1) Durata unei ore didactice de pregătire teoretică sau practică este de 50 minute.
    (2) După fiecare oră didactică de pregătire teoretică, se va lua o pauză de 10 minute.
    (3) După fiecare oră didactică de pregătire practică, se va lua o pauză de 10 minute.
    (4) Cu acordul cursanţilor, se pot efectua 2 ore didactice de pregătire practică consecutive, urmate de o pauză de 20 de minute.

    ART. 15
    (1) Durata zilnică a pregătirii teoretice programate pentru o grupă de cursanţi, indiferent de numărul disciplinelor prevăzute în orar, nu poate depăşi 5 ore didactice.
    (2) Durata zilnică a pregătirii practice programate pentru o persoană, nu poate depăşi 2 ore didactice.

    ART. 16
    Pe parcursul derulării activităţilor de pregătire practică în conducerea autovehiculelor, fiecare cursant trebuie să parcurgă cu autovehiculul din categoria pentru care solicită pregătirea, cel puţin distanţa în km. prevăzută în planul de învăţământ.

    ART. 17
    Durata de pregătire efectuată într-o lună calendaristică, de către un profesor de legislaţie rutieră sau de către un instructor auto, trebuie să ţină cont de numărul de ore aferent fiecărei categorii de pregătire prevăzut în anexa nr. 4 la prezentul Ordin şi să fie în conformitate cu prevederile prezentelor norme şi a legislaţiei specifice în vigoare din domeniul muncii.

    CAP. III
    Finalizarea pregătirii
    ART. 18
    Un cursant finalizează pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere dacă promovează o evaluare susţinută în cadrul şcolii de conducători auto compusă din două probe, o probă teoretică şi o probă practică.

    ART. 19
    (1) Pregătirea teoretică se finalizează prin promovarea unei evaluări tip grilă, în format electronic, în cadrul şcolii de conducători auto unde cursantul a efectuat pregătirea teoretică.
    (2) Cursanţii care se pregătesc în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile C, C1, D sau D1 vor susţine o evaluare şi cu întrebări specifice categoriilor respective.

    ART. 20
    Evaluarea tip grilă prevăzută la art. 19, atât din punct de vedere al numărului de întrebări, cât şi din punct de vedere al promovabilităţii, este asemănătoare cu examenul susţinut de către cursanţi în vederea obţinerii permisului de conducere, întrebările care compun această evaluare fiind rezultate din programa disciplinelor predate, structurate în raport cu ponderea acestora în planul de învăţământ şi elaborate exclusiv pe baza unor materiale publicate.

    ART. 21
    (1) Rezultatele obţinute la evaluarea menţionată la art. 19 se comunică individual cursanţilor în aceiaşi zi, imediat după corectarea acestora.
    (2) Promovarea evaluării menţionată la art. 19 se face în condiţii similare cu modalitatea de promovare a examenului susţinut de cursanţi în vederea obţinerii permisului de conducere.
    (3) Cursanţii au obligaţia să semneze toate documentele printate, aferente evaluării menţionate la art. 19 pentru luarea la cunoştinţa a rezultatului evaluării.

    ART. 22
    Rezultatul evaluării va fi înscris în catalogul fiecărei grupe de cursanţi şi în Registrul Naţional al Cursanţilor.

    ART. 23
    Persoanele care nu s-au prezentat la susţinerea evaluării prevăzute la art. 19 sau nu au promovat respectiva evaluare, se pot prezenta la o nouă evaluare la data şi ora comunicate de managerul activităţii şcolii de conducători auto.

    ART. 24
    Finalizarea pregătirii teoretice pentru persoanele care nu au promovat sau care nu s-au prezentat la evaluarea prevăzută la art. 23, se va face în condiţiile contractuale prestabilite.

    ART. 25
    Pregătirea practică se finalizează prin susţinerea şi promovarea unui evaluări practice asemănătoare cu susţinerea şi promovarea examenului practic pe care cursanţii îl susţin în vederea obţinerii permisului de conducere, în cadrul şcolii de conducători auto unde s-a efectuat pregătirea, cu un instructor auto din cadrul acestei şcoli de conducători auto.

    ART. 26
    Evaluarea practică prevăzută la art. 25 este susţinută în cadrul şcolilor de conducători auto, pe vehicule deţinute de către acestea;

    ART. 27
    (1) Rezultatele obţinute la evaluarea practică prevăzută la art. 25 se va comunică individual cursanţilor în aceiaşi zi, imediat după susţinerea acesteia;
    (2) Cursanţii au obligaţia să certifice prin semnătură rezultatul evaluării practice prevăzută la art. 26, pentru luarea la cunoştinţa a rezultatului evaluării.

    ART. 28
    Rezultatul evaluării practice prevăzut la art. 25 va fi înscris în Registrul Naţional al Cursanţilor.

    ART. 29
    Persoanele care nu s-au prezentat sau nu au promovat evaluarea practică prevăzută la art. 25, se pot prezenta la o nouă evaluare la data şi ora comunicate de managerul activităţii şcolii de conducători auto.

    ART. 30
    Finalizarea pregătirii practice pentru persoanele care nu au promovat sau care nu s-au prezentat la evaluarea practică prevăzută la art. 29, se va face în condiţiile contractuale prestabilite.

    ART. 31
    (1) În cazul în care cursantul are obiecţii cu privire la rezultatul evaluării practice, poate solicita conducerii şcolii de conducători auto repetarea acesteia cu un alt instructor auto.
    (2) Repetarea evaluării practice prevăzută la alin.(1) se va face în prezenţa managerului activităţii şcolii de conducători auto, care va contrasemna documentele aferente respectivei reevaluări.

    ART. 32
    Pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere se consideră finalizată dacă din documentele şcolare, întocmite în condiţiile prezentei metodologii, reiese că persona în cauză:
    a) a efectuat în totalitate numărul de ore de pregătire teoretică şi practică stabilite prin contractul de şcolarizare şi evidenţiate în documentele şcolare;
    b) a susţinut şi promovat evaluarea teoretică şi practică din cadrul şcolii de conducători auto.;
    c) îndeplineşte condiţiile iniţiale de admitere la curs;


    ART. 33
    (1) Perioada de pregătire teoretică şi practică efectuată în cadrul unei şcoli de conducători auto pentru una sau mai multe din categoriile A, A1, B, B1, B1E, BE nu poate depăşi 6 luni.
    (2) Perioada de pregătire teoretică şi practică efectuată în cadrul unei şcoli de conducători auto pentru una sau mai multe din categoriile C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E, Tr, Tv, Tb nu poate depăşi 9 luni.
    (3) În cazul depăşirii termenelor prevăzute la alin. (1) sau alin. (2) pregătirea teoretică şi practică a cursantului în vederea obţinerii permisului de conducere se poate face doar după încheierea unui alt contract de şcolarizare cu o şcoală de conducători auto, pentru un nou curs întreg de pregătire.

    ART. 34
    După finalizarea pregătirii şi promovarea evaluării teoretice şi practice, şcoala de conducători auto va elibera fişa de şcolarizare care se înmânează fiecărui cursant care a absolvit şcoala respectivă. Copia acesteia va fi ataşată la dosarul fiecărui cursant.

    ART. 35
    (1) În cazul în care un cursant care a finalizat pregătirea teoretică şi practică minimă obligatorie solicită efectuarea unei pregătiri practice suplimentare, şcoala de conducători auto va elibera cursantului o adeverinţă, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta Metodologie.
    (2) În situaţia în care un cursant solicită unei şcoli de conducători auto să desfăşoare activitate de pregătire practică suplimentară, acesta se va înscrie în Registrul Naţional al Cursanţilor, încheindu-se în prealabil un act adiţional la contractul de şcolarizare dintre cursant şi şcoală.
    (3) Pe toată durata efectuării pregătirii practice suplimentare, cursanţii au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate şi adeverinţa prevăzută la alin. (1) pe care le prezintă, la cerere, organelor de control.
    (4) O copie a adeverinţei prevăzută la alin. (1) se va arhiva la dosarul cursantului respectiv.

    CAP. IV
    Documente şcolare
    ART. 36
    Documentele şcolare aferente pregătirii teoretice a persoanelor în cadrul şcolilor de conducători auto în vederea obţinerii permisului de conducere, sunt următoarele:
    a) planul de învăţământ;
    b) programele şcolare pentru disciplinele predate;
    c) catalogul;
    d) orarului grupelor de cursanţi;
    e) proiectele unităţilor de conţinut (lecţiilor);


    ART. 37
    Documentele şcolare aferente pregătirii practice a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, sunt următoarele:
    a) foaia zilnică de parcurs, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta Metodologie;
    b) caietul cursantului;
    c) proiectele unităţilor de conţinut (lecţiilor);


    CAP. V
    Transferul la altă şcoală
    ART. 38
    În situaţia rezilierii contractului de şcolarizare pe motivul transferului la altă şcoală de conducători auto, managerul activităţii şcolii de conducători auto are obligaţia de a elibera, persoanei titulare de contract, următoarele documente:
    a) caietul cursantului completat la zi, barat cu menţiunea "transfer", semnat şi ştampilat;
    b) documentele personale depuse de titular la sediul şcolii de conducători auto, şcoala de conducători auto păstrând copiile acestor documente;
    c) dovada efectuării pregătirii practice, după caz;
    d) fişa de transfer, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4 la prezenta Metodologie


    ART. 39
    (1) Şcoala de conducători auto care înregistrează solicitarea de pregătire din partea unei persoane care a frecventat programul de pregătire al unei alte şcoli, are dreptul să procedeze la integrarea acesteia în procesul de pregătire propriu pentru finalizarea pregătirii, cu echivalarea orelor de pregătire efectuate anterior, în condiţiile respectării planului de învăţământ raportat la situaţia persoanei respective.
    (2) La cererea depusă de solicitant pentru echivalarea totală sau parţială a orelor de pregătire efectuate, se vor anexa documentele prevăzute la art. 5 alin. (1).
    (3) Şcoala de conducători auto unde cursantul continuă pregătirea are obligaţia încheierii unui contract de şcolarizare cu respectivul cursant precum şi înregistrării acestuia în Registrul Naţional al Cursanţilor.
    (4) În cazul transferului unui cursant, fişa de şcolarizare este eliberată de către şcoala de conducători auto în care acesta a finalizat pregătirea practică, menţionându-se şi şcoala/şcolile de conducători auto în care cursantul a desfăşurat anterior activitate de pregătire.

    CAP. VI
    Arhivarea documentelor şcolare
    ART. 40
    (1) Documentele aferente pregătirii teoretice şi practice aflate în evidenţele şcolilor de conducători auto, se vor păstra pentru o perioadă de 3 ani la sediile acestora.
    (2) Documentele arhivate vor fi structurate pe grupe şi serii de cursanţi în cadrul şcolilor de conducători auto.

    ART. 41
    (1) Dosarul arhivat la sediul şcolilor de conducători auto aferent fiecărei grupe de cursanţi va conţine următoarele documente completate:
    a) catalogul;
    b) contractele de şcolarizare la care se ataşează o copie a documentului de plată;
    c) documentele solicitate cursanţilor pentru înscrierea la şcoala de conducători auto, în copie;
    d) caietul cursantului;
    e) copii ale documentelor personale pe baza cărora s-au acordat scutiri parţiale de la program;
    f) fişa/fişele de examinare ale fiecărui cursant, semnate de către aceştia;
    g) fişa de şcolarizare a fiecărui cursant, în copie;

    (2) Foile zilnice de parcurs utilizate de instructorii auto, angajaţi ai şcolii de conducători auto, vor fi arhivate în ordine cronologică, pentru o perioadă de 3 ani.

    CAP. VII
    Obligaţiile şcolii de conducători auto, ale instructorului auto şi ale profesorului de legislaţie rutieră
    SUBSECŢIUNEA I
    Obligaţiile şcolilor de conducători auto
    ART. 42
    (1) Şcolile de conducători auto au următoarele obligaţii:
    a) să încheie contract de şcolarizare în vederea pregătirii cu fiecare dintre persoanele care solicită pregătirea;
    b) să respecte planul şi programa de învăţământ prevăzute în anexa nr. 4 la ordin;
    c) să respecte orarul stabilit;
    d) să asigure efectuarea pregătiri practice, cuprinsă în planul de învăţământ, numai de către instructori auto cu care are încheiat contract individual de muncă, în cazul şcolilor de conducători auto prevăzute la art. 4 lit. a) din anexa nr. 1 la prezentul Ordin respectiv numai de către instructori auto, persoane fizice autorizate, care deţin şcolile de conducători auto prevăzute la art. 4 lit. b) din anexa nr. 1 la prezentul Ordin;
    e) să deţină la sediu documentele şcolare completate la zi, arhivate cel puţin 3 ani, copiile fişelor de şcolarizare, foile zilnice de parcurs, contractele de şcolarizare încheiate cu cursanţii, inclusiv documentele şcolare privind evidenţa şi verificarea cunoştinţelor cursanţilor, precum şi toate documente solicitate cursanţilor la înscrierea la şcoala de conducători auto;
    f) să efectueze pregătirea practică a persoanelor numai după finalizarea pregătirii teoretice;
    g) să elibereze instructorului auto foile zilnice de parcurs;
    h) să asigure existenţa la sediu a copiilor după actele de identitate, permisele de conducere, avizele medicale şi psihologice, atestatele pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul şcolii de conducători auto ca instructor auto şi ca profesor de legislaţie rutieră, actualizate;
    i) să utilizeze în procesul de pregătire teoretică doar profesori de legislaţie rutieră şi în procesul de pregătire practică doar instructori auto înscrişi în Registrul Naţional al Cursanţilor;
    j) să utilizeze în procesul de pregătire practică doar vehiculele înscrise în Registrul Naţional al Cursanţilor;
    k) să utilizeze în procesul de pregătire practică numai vehicule care îndeplinesc condiţiile prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin;
    l) să-şi desfăşoare activitatea, cu excepţia pregătirii practice, doar în locaţii care au fost autorizate în acest sens;
    m) să facă public prin afişare la sediu: orarul după care se desfăşoară pregătirea teoretică şi practica, planul de învăţământ, precum şi tariful pentru activitatea de pregătire efectuată;
    n) să efectueze pregătire teoretică/practică numai cu cursanţi care se regăsesc în Registrul Naţional al Cursanţilor;
    o) să elibereze fişa de şcolarizare numai cursanţilor care au finalizat cursurile de pregătire şi au promovat testele aferente pregătirii teoretice şi practice susţinute în cadrul şcolilor de conducători auto;
    p) să depună, în termen de cel mult 5 zile, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. pe a cărei rază teritorială şcoala de conducători auto îşi desfăşoară activitatea, toate documentele aferente modificării condiţiilor care au stat la baza acordării autorizaţiei de funcţionare şi care au fost înregistrate în Registrul Naţional al Cursanţilor, nepercepându-se un tarif pentru această prestaţie.
    r) să asigure un grad minim de promovabilitate/categorie anual prevăzut în anexa nr. 1 la Ordin;
    s) să pună la dispoziţia organelor de control documentele aferente pregătirii cursanţilor;
    t) să inscripţioneze vehiculele cu care efectuează pregătirea practică, pe părţile laterale, cu autocolante al cărui modelului este prevăzut la anexa nr. 5 la prezenta Metodologie, pe care trebuie să se regăsească denumirea şcolii de conducători auto, numărul autorizaţiei şi categoriile pentru care este valabilă autorizaţia.
    u) să efectueze pregătirea practică doar pe trasee stabilite de Poliţia Rutieră de pe raza de competenţă.
    v) să efectueze pregătirea practică numai în condiţiile respectării prevederilor Codului Muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, fără a depăşi 210 de ore de pregătire practică/lună pentru fiecare instructor auto angajat cu contract individual de muncă cu normă întreagă.
    w) să efectueze pregătirea practică numai în condiţiile respectării prevederilor Codului Muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, fără a depăşi 60 de ore de pregătire practică/lună pentru fiecare instructor auto angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial.
    x) să efectueze pregătirea teoretică numai în condiţiile respectării prevederilor Codului Muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 43
    Managerul activităţii şcolii de conducători auto răspunde de asigurarea condiţiilor de pregătire teoretică şi practică în conducerea auto a cursanţilor şi are următoarele obligaţii:
    1) să respecte prevederile metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor în vederea obţinerii permisului de conducere;
    2) să promoveze în activitatea de învăţământ metode, procedee şi mijloace moderne;
    3) să verifice, comportamentul cursanţilor, hotărând, dacă este cazul, întreruperea pregătirii celor care prezintă manifestări incompatibile cu calitatea de conducător auto;
    4) să organizeze şi să controleze desfăşurarea procesului de pregătire a cursanţilor;
    5) să menţină în permanenţă funcţionalitatea bazei tehnico-didactice de pregătire şi instruire;
    6) să asigure arhivarea registrelor de evidenţă a cursanţilor, copiile fişelor de şcolarizare, cataloagelor, caietelor cursanţilor, contractelor încheiate cu cursanţii, a documentelor şcolare privind evidenţa şi verificarea cunoştinţelor acestora, precum şi a dovezilor efectuării pregătirii practice.
    7) să asigure completarea Registrului Naţional al Cursanţilor, privind pregătirea cursanţilor, precum şi transferul datelor către sistemul informatic al ARR.
    8) să verifice activitatea instructorilor auto şi a profesorilor de legislaţie rutieră în cazul şcolilor de conducători auto prevăzute la art. 4 lit. a) din anexa nr. 1 la Ordin, sau să verifice activitatea profesorului de legislaţie rutieră în cazul şcolilor de conducători auto prevăzute la art. 4 lit. b) din anexa nr. 1 la Ordin.


    SUBSECŢIUNEA II
    Obligaţiile instructorului auto
    ART. 44
    Pe toată durata efectuării pregătirii practice, instructorul auto are obligaţia să deţină la bordul autovehiculului şi să prezinte personalului cu atribuţii de control, la cererea acestuia, documentele solicitate de acesta, respectiv:
    a) actul de identitate;
    b) permisul de conducere sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie;
    c) atestatul de pregătire profesională ca instructor auto;
    d) caietul cursantului;
    e) documentele autovehiculului cu care efectuează pregătirea practică;
    f) foaia zilnică de parcurs.


    ART. 45
    În cadrul procesului de pregătire a cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere, instructorul auto are următoarele obligaţii:
    a) să respecte planul şi programa de învăţământ prevăzute de legislaţia în vigoare;
    b) să respecte durata orelor de pregătire practică precum şi a pauzelor dintre acestea;
    c) să depună la sediul şcolii de conducători auto copii după actul de identitate, permisul de conducere, avizul medical şi psihologic, atestatul de pregătire profesională de instructor auto, actualizate;
    d) să utilizeze în procesul de pregătire practică numai vehicule ale căror documente au fost depuse în dosarul de autorizare a şcolii de conducători auto sau cele care au fost ulterior adăugate sau schimbate la acele dosare prin înştiinţarea scrisă a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R;
    e) să utilizeze în procesul de pregătire practică numai vehicule care îndeplinesc condiţiile prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin;
    f) să depună în momentul finalizării pregătirii practice la şcoala de conducători auto cu care are încheiat contract de muncă, foile zilnice de parcurs aferente vehiculului cu care respectivul cursant a efectuat pregătirea practică;
    g) să efectueze pregătirea practică fără a depăşi mai mult de 210 ore/lună în situaţia în care sunt angajaţi cu contract individual de muncă cu normă întreagă şi 60 ore/lună în situaţia în care sunt angajaţi cu contract individual de muncă cu timp parţial.
    h) să acopere caseta cu inscripţia "ŞCOALĂ" pe perioada în care nu efectuează pregătire practică;
    i) să efectueze pregătirea practică doar în intervalul orar prevăzut în foaia de parcurs.
    j) să îndeplinească procentul minim de promovabilitate impus şcolilor de conducători auto, în situaţia în care aceştia sunt angajaţii şcolilor de conducători auto care nu au îndeplinit respectivul procent.


    SUBSECŢIUNEA III
    Obligaţiile profesorului de legislaţie rutieră
    ART. 46
    Pe toată durata efectuării pregătirii teoretice, profesorul de legislaţie rutieră are următoarele obligaţii:
    a) să respecte planul şi programa de învăţământ prevăzute de legislaţia în vigoare;
    b) asigurarea şi respectarea condiţiilor necesare efectuării pregătirii teoretice.
    c) respectarea duratelor orelor de pregătire teoretică, precum şi a pauzelor dintre acestea.
    d) asigure completării la zi a documentelor şcolare.


    ART. 47
    Pe toată durata efectuării pregătirii teoretice, profesorul de legislaţie rutieră are obligaţia să deţină şi să prezinte organelor de control, la cererea acestora, documentele solicitate de acestea, respectiv:
    a) actul de identitate;
    b) atestatul de profesor de legislaţie rutieră;
    c) proiectele unităţilor de conţinut (lecţiilor);
    d) planul de învăţământ;
    e) programa de învăţământ;
    f) orarul stabilit;
    g) legitimaţia de serviciu.


    CAP. VIII
    Dispoziţii finale
    ART. 48
    (1) Cursul prevăzut la art. 11 din anexa 1 la prezentul Ordin constă în efectuarea unui număr de 7 ore de pregătire practică şi cuprinde exersarea următoarelor: accelerare, decelerare, mersul înapoi, frânarea, distanţa de frânare, schimbarea benzii de circulaţie, frânare/manevră de urgenţă, balansul remorcii, decuplarea şi recuplarea unei remorci la autovehiculul său, parcarea.
    (2) Prevedererile prezentului ordin referitoare la înscrierea şi efectuarea pregătirii pentru obţinerea permisului de conducere sunt aplicabile şi posesorilor de permis categoria B care optează pentru efectuarea cursului prevăzut la alin.(1).
    (3) Urmare efectuării cursului prevăzut la alin.(1), şcolile de conducători auto eliberează o adeverinţă, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6 la prezenta Metodologie.

    ART. 49
    (1) Persoanele cu handicap pot efectua pregătire practică cu vehicule deţinute de către acestea sub orice titlu.
    (2) În situaţia prevăzută la alin.(1), persoana cu handicap trebuie să prezinte şcolii de conducători auto cu care încheie contract de şcolarizare, pe lângă celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare, un certificat medical care să certifice respectivul handicap, precum şi documentele vehiculului cu care efectuează pregătirea practică care să ateste admiterea acestuia în circulaţie pe drumurile publice, precum şi Certificatul de Agreare eliberat de Regia Autonomă Registrul Auto Român.

    ART. 50
    Tariful de şcolarizare prevăzut în contractul încheiat de către un cursant cu şcoala de conducători auto, trebuie să cuprindă în mod obligatoriu toate costurile directe, inclusiv combustibilul şi indirecte, aferente pregătirii teoretice şi practice ale respectivului cursant.

    ART. 51
    Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. poate aviza, la solicitarea persoanelor interesate, materiale didactice utilizate în procesul de pregătire în vederea obţinerii permisului de conducere.

    ART. 52
    Datele din Registrul Naţional al Cursanţilor sunt puse la dispoziţia Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pe bază de protocol încheiat între cele două instituţii.

    ART. 53
    Anexele nr. 1 - 6 fac parte integrantă din prezenta Metodologie.

    ANEXA 1

    la Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor de
    pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea
    obţinerii permisului de conducere
    (dimensiuni A5, 14,8 x 21 cm)
    (coperta - faţă)
    ŞCOALA DE CONDUCĂTORI AUTO
    ..........................
    CAIETUL CURSANTULUI
    ................. *)
    *) Se completează cu numele şi prenumele cursantului
    (coperta - verso)
    Plan de învăţământ (extras)

┌────┬────────┬──────┬────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ │ │ │Pregătire teoretică │Pregătire practică │
│ │ │Durata├─────┬───────┬────────┬──────────┬──────┬───────────────┼──────────┬────────┤
│Cat.│Menţiuni│Minimă│ │ │ │Conducere │ │Cunoaşterea şi │Conducerea│ │
│ │ │(sapt)│Total│Leg. │Leg. │preventivă│Prim │întreţinerea │autov. │Km. │
│ │ │ │ore │rutieră│specifcă│şi │ajutor│autovehiculului│Total ore │parcurşi│
│ │ │ │ │ │ │ecologică │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│AM │ │2 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │8 │8 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A1 │a) │3 │12 │7 │1 │2 │1 │1 │20 │40 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A1 │b) │3 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │10 │20 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A1 │c) │4 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │26 │60 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A2 │d) │3 │12 │7 │1 │2 │1 │1 │20 │40 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A2 │e) │3 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │10 │20 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A2 │f) │4 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │26 │60 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A │g) │3 │12 │7 │1 │2 │1 │1 │20 │40 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A │h) │3 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │10 │20 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│A │i) │4 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │26 │60 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│B1 │ │4 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │30 │300 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│B │ │4 │24 │14 │2 │4 │2 │2 │30 │300 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│C1 │j) │6 │60 │15 │5 │20 │2 │18 │30 │200 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│C │j) │7 │60 │15 │5 │20 │2 │18 │40 │250 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│C │k) │6 │50 │5 │5 │20 │2 │18 │36 │250 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│C │l) │5 │50 │5 │5 │20 │2 │18 │30 │200 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│D1 │k) │7 │72 │14 │10 │22 │6 │20 │40 │250 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│D │k) │8 │72 │14 │10 │22 │6 │20 │50 │350 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│D │m) │5 │46 │10 │5 │15 │6 │10 │25 │200 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│D │n) │4 │46 │10 │5 │15 │6 │10 │20 │150 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│BE │ │+1 │10 │2 │1 │5 │- │2 │10 │50 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│C1E │ │+1 │10 │2 │1 │5 │- │2 │10 │100 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│CE │ │+2 │10 │2 │1 │5 │- │2 │10 │100 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│D1E │ │+1 │10 │2 │1 │5 │- │2 │6 │60 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│DE │ │+2 │10 │2 │2 │4 │- │2 │6 │60 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│Tr │ │6 │54 │14 │10 │10 │2 │18 │36 │250 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│Tb │ │11 │122 │14 │56 │16 │6 │30 │60 │600 │
├────┼────────┼──────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼──────┼───────────────┼──────────┼────────┤
│Tv │ │11 │122 │14 │56 │16 │6 │30 │60 │600 │
└────┴────────┴──────┴─────┴───────┴────────┴──────────┴──────┴───────────────┴──────────┴────────┘

    a) posesor de permis de conducere pentru categoria AM cu o vechime de până la 2 ani;
    b) posesor de permis de conducere pentru categoria AM cu o vechime minimă de 2 ani;
    c) fără permis de conducere sau posesor de permis de conducere alte categorii în afară de AM;
    d) posesor de permis de conducere pentru categoria A1cu o vechime de până la 2 ani;
    e) posesor de permis de conducere pentru categoria A1 cu o vechime minimă de 2 ani;
    f) fără permis de conducere sau posesor de permis de conducere alte categorii în afară de AM şi A1;
    g) posesor de permis de conducere pentru categoria A2 cu o vechime de până la 2 ani;
    h) posesor de permis de conducere pentru categoria A2 cu o vechime minimă de 2 ani;
    i) fără permis de conducere sau posesor de permis de conducere alte categorii în afară de AM, A1 şi A2;
    j) efectuează pregătirea concomitent cu cea necesară obţinerii permisului de conducere categoria B;
    k) posesor de permis de conducere categoria B cu o vechime de până la 1 an;
    l) posesor de permis de conducere categoria B cu o vechime minimă de 1 an;
    m) posesor permis de conducere categoriile C şi/sau D1 cu o vechime de până la 1 an;
    n) posesor permis de conducere categoriile C şi/sau D1 cu o vechime minimă de 1 an;
    Notă:
    I - Accesul la pregătire în vederea obţinerii permisului de conducere/categorie se efectuează de către cursanţi doar cu respectarea vârstei minime obligatorii, prevăzută de reglementările legale în vigoare;
    II - În cazul în care se efectuează pregătirea pentru mai multe categorii concomitent, se va respecta numărul maxim de ore din modulul de pregătire teoretică, fără a se depăşi un număr maxim de cursanţi pentru care sala/sălile este/sunt autorizată(e).
    Ex. 1: Cursantul solicită efectuarea pregătirii concomitent, pentru categoriile B şi C rezultă următoarea ordine de efectuare a pregătirii: 24 ore de pregătire teoretică aferente categoriei B; 30 ore de pregătirea practică aferente categoriei B în acelaşi timp cu acestea putând să efectueze diferenţa până la 60 ore pregătire teoretică aferente categoriei C (36 ore); după ce termină pregătirea practică aferentă categoria B poate începe cele 40 de ore de pregătire practică aferente categoriei C;
    Total = minim 8 săptămâni;

    Ex. 2: Cursantul solicită efectuarea pregătirii concomitent, pentru categoriile C (l),CE şi D rezultă următoarea ordine de efectuare a pregătirii: 50 ore de pregătire teoretică aferentă categoriei C; 30 ore de pregătire practică aferente categoriei C în acelaşi timp putând să efectueze cele 10 ore de pregătire teoretică aferente categoriei CE urmate de pregătirea teoretică la categoria D (22 ore - diferenţa dintre orele aferente categoria D şi cele aferente categoriei C); după ce termină pregăturea practică aferentă categoriei C precum şi cele 10 ore de pregătire teoretică aferente categoriei CE poate începe cele 10 ore de pregătire practică aferente categoriei CE; după ce termină cele 10 ore de pregătire practică aferentă categoriei CE şi cele 22 ore de pregătire teoretică aferente categoriei D poate începe cele 50 ore de pregătire practică aferentă categoriei D;
    Total = minim 11 săptămâni;


    ACTE NECESARE PENTRU ÎNTOCMIREA DOSARULUI ÎN VEDEREA PREZENTĂRII
    LA EXAMENUL PENTRU OBŢINEREA PERMISULUI DE CONDUCERE:
    1. .................................
    2. .................................
    3. .................................
    4. .................................
    5. .................................
    6. .................................
    7. .................................
    8. .................................
    9. .................................

┌──────────────────────────────────────────────────────┐
│Şcoala de conducători auto │
│............................................... │
│Autorizaţie seria ..... nr....... Adresa: │
│......................................................│
│Telefon: ...... Fax: ........ e-mail: . │
│................................. │
│DIRECTOR, │
│Semnătura ........................ │
│L.S. │
└──────────────────────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Cursant: │
│Numele: ................... Prenumele │
│................................. │
│C.N.P. ....................... Adresa │
│..................................... │
│Telefon: .................. e-mail │
│......................................│
│Categoria ............... │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Alte informaţii: │
│Nr. din Registrul Electronic Naţional:│
│................. Nr. şi data │
│încheierii contractului de │
│şcolarizare: ........... Seria │
│........... Grupa │
│....................... │
└──────────────────────────────────────┘

    ORARUL
    pentru pregătirea teoretică

┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Disciplina │
│ ├──────────┬──────────┬──────────┬───────┬───────────────┤
│ │ │ │Conducere │ │Cunoaşterea şi │
│ │Legislaţie│Legislaţie│preventivă│Prim │întreţinerea │
│Zilele │rutieră │specifică │şi │ajutor │autovehiculului│
│ │ │ │ecologică │ │ │
│ ├─────┬────┼─────┬────┼──────┬───┼───┬───┼─────────┬─────┤
│ │de la│la │de la│la │de la │la │de │la │ │la │
│ │ora │ora │ora │ora │ora │ora│la │ora│de la ora│ora │
│ │ │ │ │ │ │ │ora│ │ │ │
├────────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼───┼───┼───┼─────────┼─────┤
│Luni │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼───┼───┼───┼─────────┼─────┤
│Marţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼───┼───┼───┼─────────┼─────┤
│Miercuri│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼───┼───┼───┼─────────┼─────┤
│Joi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼───┼───┼───┼─────────┼─────┤
│Vineri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼───┼───┼───┼─────────┼─────┤
│Sâmbătă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴─────┴────┴─────┴────┴──────┴───┴───┴───┴─────────┴─────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Informaţii utile: │
└──────────────────────────────────────┘

    Examenul teoretic susţinut în cadrul şcolii de conducători auto:
    D-ul(na) ................. a absolvit pregătirea teoretică şi a obţinut la examenul final un număr de ........ pct.

    Examenul practic susţinut în cadrul şcolii de conducători auto:
    D-ul(na) ................. a absolvit pregătirea teoretică şi a obţinut la examenul final un număr de ........ pct.

                                                      Director,
                                            Numele şi prenumele ..........
                                            Semnătura ....................
                                                                    L.S.
    Managerul activităţii
    şcolii de conducători auto
    Numele şi prenumele ..........
    Semnătura ....................
    Pregătirea teoretică

┌──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│Legislaţie rutieră│Legislaţie │Prim ajutor │
│ │specifică │ │
├───┬────┬─────────┼───┬────┬─────────┼───┬────┬─────────┤
│Nr.│Data│Semnătură│Nr.│Data│Semnătură│Nr.│Data│Semnătură│
│ore│ │profesor │ore│ │profesor │ore│ │profesor │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┴────┼─────────┼───┴────┼─────────┤
│ │ │ │Total │ │Total │ │
├───┼────┼─────────┤ore │ │ore ├─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼────────┤ ├────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼────────┴─────────┼────────┴─────────┤
│ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┤Conducere │Cunoaşterea şi │
│ │ │ │preventivă şi │întreţinerea │
├───┼────┼─────────┤ecologică │autovihicului │
│ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┬────┬─────────┼───┬────┬─────────┤
│ │ │ │Nr.│Data│Semnătură│Nr.│Data│Semnătură│
│ │ │ │ore│ │profesor │ore│ │profesor │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┼───┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼───┴────┼─────────┼───┴────┼─────────┤
│ │ │ │Total │ │Total │ │
├───┼────┼─────────┤ore │ │ore ├─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼─────────┼────────┤ ├────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└───┴────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┘

        Rezultate obţinute la testul de verificare a cunoştinţelor (opţional)

┌────┬──────────┬───────┬─────────┬────┬──────────┬───────┬─────────┐
│Data│Disciplina│Punctaj│Semnătura│Data│Disciplina│Punctaj│Semnătura│
│ │ │(nota) │profesor │ │ │(nota) │profesor │
├────┼──────────┼───────┼─────────┼────┼──────────┼───────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────┼─────────┼────┼──────────┼───────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────┼─────────┼────┼──────────┼───────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────┼─────────┼────┼──────────┼───────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────┼─────────┼────┼──────────┼───────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴───────┴─────────┴────┴──────────┴───────┴─────────┘

    EVIDENŢA EFECTUĂRII ORELOR DE INSTRUIRE PRACTICĂ
    Categoria .............
    Instructor .................

┌────┬─────────┬───────┬────────────────────┬───────┬──────────────────┐
│ │ │Durata │Km. parcurşi │ │Confirmare │
│ │Nr. ore ├───┬───┼───────┬──────┬─────┤Ore ├──────────┬───────┤
│Data│efectuate│De │La │Km. │Km. │Km. │cumulat│ │ │
│ │ │la │ora│plecare│sosire│total│ │Instructor│Cursant│
│ │ │ora│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───┼───┼───────┼──────┼─────┼───────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴───┴───┴───────┴──────┴─────┴───────┴──────────┴───────┘


    ANEXA 2

    la Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor
    de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea
    obţinerii permisului de conducere
    (dimensiuni A5)
    - faţă -
    Şcoala de conducători auto
    ..................................
    Seria: AS Nr......................
    Valabilă din data de: ............
    ADEVERINŢĂ
    Nr......./.............
    Prin prezenta se adevereşte faptul că d-nul (a) ............ C.N.P. ............ a efectuat pregătirea teoretică şi practică minimă obligatorie în vederea obţinerii permisului de conducere categoria/iile ...... începând cu data de ............. şi până la data de ............, fiind înscris în Registrul Naţional al Cursanţilor cu nr. ........./ .............. eliberându-i-se fişa de şcolarizare nr. ....... din data ...../....../.......... .
    DIRECTOR/P.F.A.*)
    Numele şi Prenumele
    ....................
    Semnătura Managerul activităţii
    ................. L.S. şcolii de conducători auto*)
                                                  Numele şi Prenumele
                                                       ...................
                                                        Semnătura
                                                       ...................
    *) se completează după caz, în funcţie de forma de organizare a şcolii de conducători auto

    - verso -
    Pregătirea practică suplimentară se efectuată de către cursantul ...... cu instructorul auto ...... *) conform planificării următoare:
    *) se completează cu numele şi prenumele instructorului auto.


┌────┬────┬────┬────┬─────────┬─────────┬──────────┐
│ │ │De │La │ │ │ │
│ │Data│la │ora │Numărul │ │Semnătură │
│Nr. │(zz/│ora │(ora│de ore │Semnătură│instructor│
│Crt.│ll/ │(ora│^ │didactice│cursant │auto │
│ │an) │^ │min)│ │ │ │
│ │ │min)│ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│6 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│7 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│8 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│9 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│10 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│11 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│12 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│13 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│14 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│15 │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴────┴────┴─────────┴─────────┴──────────┘


    ANEXA 3

    la Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor
    de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea
    obţinerii permisului de conducere
                               (faţă)

┌─────────────┬──────────────┬─────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │autovehicul │ │ │
│înmatriculare├──────────────┤Data │ │
│ │remorcă │ │MATCA FOII DE │
├─────────────┴───┬──────────┴───────┬─────────┤PARCURS PENTRU │
│ │Numele şi │ │AUTOVEHICULELE │
│Program │prenumele │Atestat │"ŞCOALĂ" │
│ │instructorului │ │Seria │
├─────────────────┼─────────────┬────┴─────────┤nr. │
│Am primit foaia │Semnătură │ │ │
│de parcurs şi │instructor │ │ │
│documentele │ │ │ │
├─────────────────┴─────────────┴──────────────┴────────────────────┤
│…………………………….. │
├─┬──────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────┤
│A│ │FOAIE DE PARCURS │ │
│ │ŞTAMPILA │PENTRU │Data: │
├─┤UNITĂŢII │AUTOVEHICULELE │Seria │
│ │EMITENTE │"ŞCOALĂ" │nr. │
│ │ │ │ │
├─┼──────────────────┼─────────────────────────┴────────────────────┤
│B│ │ │
├─┤ │autovehicul │
│ │ │ │
├─┴──────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│înmatriculare │remorcă │
├─┬──────────────────┴─────────────────────────┬────────────────────┤
│1│ │ │
├─┤Numele şi prenumele instructorului │Atestat │
│ │ │Seria ..... │
├─┴────────────────────────────────────────────┤Nr........ │
│ │ │
├─┬─────────────────────────────┬───────┬──────┴────────────────────┤
│2│Alimentarea │C │Autovehiculul este în bună │
├─┤autovehiculului ├───────┤stare de │
│ │ │ │circulaţie │
├─┴────┬────────┬────────┬──────┼───────┴───────────────────────────┤
│Tip/ │ │ │ │ │
│/ │Aprobat │Efectiv │Semnătura│Semnătură instructor │
│/BCF │ │ │ │ │
├──────┼────────┼────────┼──────┼──────────────┬──────────┬─────────┤
│ │ │ │ │ │Kilometraj│Verificat│
├──────┼────────┼────────┼──────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ │ │ │ │La plecare │ │ │
├──────┼────────┼────────┼──────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ │ │ │ │La sosire │ │ │
├──────┼────────┼────────┼──────┼───────┬──────┴──────────┴─────────┤
│ │ │ │ │5 │Notări ale organelor de │
├─┬────┴────────┴────────┴──────┼───────┤control │
│3│ │ │ │
├─┤CALCULE ├───────┴───────────────────────────┤
│ │ │ │
├─┼─────────────────────────────┤ │
│4│ │ │
├─┤Procese tehnologice │ │
│ │ │ │
├─┼───────────┬────────┬───┬────┤ │
│ │ │ │ │ │ │
├─┼───────────┼────────┼───┼────┤ │
│ │ │ │ │ │ │
└─┴───────────┴────────┴───┴────┴───────────────────────────────────┘

                                        (verso)

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│…………………………….. │
├─────────────────┬──────┬──────────┬───────┬───┬────────┬───────────┤
│ │ │ │ │ │ │Semnătura │
│Numele şi │Nr. │Nr. │De la │la │Km │de │
│prenumele │serie/│registru │ora │ora│efectivi│confirmare │
│cursantului │grupă │ │ │ │ │a │
│ │ │ │ │ │ │cursantului│
├─────────────────┼──────┼──────────┼───────┼───┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────┼──────────┼───────┼───┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────┼──────────┼───────┼───┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────┼──────────┼───────┼───┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────┼──────────┼───────┼───┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────┼──────────┼───────┼───┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─┬───────┬───────┼──────┼──────────┼───────┴──┬┴───┬────┴───────────┤
│7│ora de │ora de │ │Evenimente│ │8 │Notări ale │
├─┤început│sfârşit│durata│de │Observaţii├────┤instructorului │
│ │ │ │ │circulaţie│ │ │auto │
├─┴───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────┼────┴────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└─────────┴───────┴──────┴──────────┴──────────┴─────────────────────┘


    ANEXA 4

    la Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor de
    pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii
    permisului de conducere
    (dimensiuni A5)
    Nr. ....../..........
    FIŞĂ DE TRANSFER
    Şcoala de conducători auto .............. autorizată să desfăşoare activitate de pregătire teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile: ............ în baza autorizaţiei seria ..... nr......, adevereşte faptul că D-nul (a) ................, înregistrat(ă) în Registrul Naţional al Cursanţilor cu nr. .............. în baza contractului de şcolarizare nr. ....../........... a efectuat:
    pregătirea teoretică din data de: ........ până la data de: ......... reprezentând un nr. de ..... ore
    pregătirea practică din data de: ........ până la data de: ......... reprezentând un nr. de ..... ore
    aferentă obţinerii permisului de conducere cat: ..................
    DIRECTOR/P.F.A.*)
    Numele şi Prenumele
    ..................
    Semnătura Managerul activităţii
    ............... L.S. şcolii de conducători auto*)
                                             Numele şi Prenumele
                                               ....................
                                                   Semnătura
                                               ....................
    *) se completează după caz, în funcţie de forma de organizare a şcolii de conducători auto

    ANEXA 5

    la Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor de
    pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea
    obţinerii permisului de conducere
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 6

    la Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor
    de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea
    obţinerii permisului de conducere
    (dimensiuni A5)
    Şcoala de conducători auto ..................
    Seria: AS Nr. ..............................
    Valabilă din data de: ......................
    ADEVERINŢĂ
    Nr. ......./.............
    Prin prezenta se adevereşte faptul că d-nul (a) ................. C.N.P. .............., posesor al permisului de conducere seria ..... nr: ......... şi care a obţinut categoria B în data de ............., a absolvit cursul minim obligatoriu prevăzut la art. 24^1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, necesar conducerii ansamblului de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3500 kg dar nu depăşeşte 4250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg.
    Cursul a fost efectuat de la data de .... până la data de .... fiind înscris în Registrul Electronic Naţional al Cursanţilor cu nr. .... /......
    DIRECTOR
    Numele şi Prenumele
    ....................
    Semnătura Managerul activităţii
    ................. L.S. şcolii de conducători auto*)
                                       Numele şi Prenumele
                                       .....................
                                           Semnătura
                                       .....................

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016