Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 24 iunie 2010  de stabilire a tarifelor reglementate practicate de operatorii pietelor centralizate din sectorul energiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 24 iunie 2010 de stabilire a tarifelor reglementate practicate de operatorii pietelor centralizate din sectorul energiei electrice

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 479 din 13 iulie 2010

CAP. I
Scop

ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte modul de determinare a venitului reglementat al operatorului unei pieţe centralizate din sectorul energiei electrice, precum şi modul de calcul al tarifelor reglementate pentru serviciile prestate de operatorul pieţei centralizate participanţilor la respectiva piaţã.
ART. 2
Metodologia are în vedere urmãtoarele obiective:
a) promovarea unor practici eficiente de operare;
b) folosirea eficientã a resurselor;
c) îmbunãtãţirea continuã a calitãţii serviciilor prestate;
d) viabilitatea financiarã a operatorilor pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice.
ART. 3
Venitul reglementat pentru serviciile prestate de operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice participanţilor la respectivele pieţe este de tipul "cost+", reprezentând suma dintre costurile totale justificate şi o cotã rezonabilã de profit, calculatã ca procent din aceste costuri.

CAP. II
Domeniu de aplicare

ART. 4
(1) Metodologia se aplicã pentru stabilirea tarifelor practicate de operatorii urmãtoarelor pieţe:
a) piaţa centralizatã pentru ziua urmãtoare;
b) piaţa centralizatã a contractelor bilaterale;
c) piaţa centralizatã a contractelor bilaterale cu negociere continuã;
d) piaţa de certificate verzi;
e) alte pieţe centralizate din sectorul energiei electrice, stabilite de legislaţia primarã şi/sau secundarã din sectorul energiei electrice şi reglementate ulterior aprobãrii prezentei metodologii.
(2) Metodologia nu se aplicã la stabilirea tarifelor pentru operarea pieţei centralizate de alocare a capacitãţilor de interconexiune, a pieţei centralizate de echilibrare şi a pieţei centralizate de servicii tehnologice de sistem, acestea fiind stabilite conform metodologiilor aferente tarifelor pentru serviciul de transport, respectiv pentru serviciul de sistem.
(3) Activitatea de calculare a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare ale participanţilor la pieţele centralizate, costurile şi veniturile aferente acestei activitãţi pot fi transferate altor operatori ai pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice, prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

CAP. III
Definiţii şi abrevieri

ART. 5
(1) Termenii utilizaţi în prezenta metodologie sunt definiţi în <>Legea energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în <>Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în Codul comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
(2) În înţelesul prezentei metodologii, urmãtorii termeni sunt definiţi dupã cum urmeazã:


- autoritate competentã - Autoritatea Naţionalã de Reglementare
în Domeniul Energiei - ANRE;

- perioadã tarifarã - perioadã pentru care se calculeazã tarifele
aprobate de ANRE; aceasta este de un an
calendaristic;

- ratã a titlurilor de - ratã a dobânzii titlurilor de stat cu
stat (RTS) scadenţã la un an, la prima emisiune a
acestora din cadrul fiecãrei perioade
tarifare, exprimatã în procente. În cazul
în care nu au fost emise titluri de stat
cu scadenţã la un an, autoritatea
competentã stabileşte şi comunicã
operatorilor pieţelor centralizate, pe
baza datelor furnizate de instituţiile
abilitate, rata care este utilizatã în
calcule;

- localizator uniform de - adresã a unui document de pe internet.
resurse Conţine numele fişierului, precum şi
(Uniform Resource Locator - informaţii referitoare la localizarea
URL) exactã a acelui fişier;

- USB - Universal Seria Bus - desemneazã un ansamblu de magistralã şi
tip de conector utilizat pentru
transmiterea de date;

- unitate tranzacţionatã - unitatea care se vinde/se cumpãrã pe
(UT) pe o piaţã piaţa centralizatã;
centralizatã

- tranzacţie - convenţie legalã ferm încheiatã între
douã sau mai multe pãrţi prin care se
transmit anumite drepturi ori se face un
schimb comercial, de bursã etc.


(3) În prezenta metodologie se folosesc urmãtoarele abrevieri:
CPT - consum propriu tehnologic;
CV - certificat verde;
OTS - operator de transport şi sistem;
PZU - piaţã pentru ziua urmãtoare;
RTS - ratã a titlurilor de stat;
URL - localizator uniform de resurse;
USB - Universal Seria Bus;
UT - unitate tranzacţionatã.

CAP. IV
Determinarea venitului reglementat al operatorului pieţei centralizate

ART. 6
(1) Venitul anual reglementat pentru asigurarea serviciilor prestate de operatorul unei pieţe centralizate participanţilor la fiecare piaţã centralizatã reprezintã venitul necesar acoperirii costurilor justificate aferente activitãţilor prestate pentru administrarea acelei pieţe, la care se adaugã profitul reglementat.
(2) Costurile justificate avute în vedere la determinarea venitului anual reglementat sunt cele necesare pentru desfãşurarea fiecãreia dintre activitãţile operatorului pieţei centralizate, potrivit licenţei deţinute şi reglementãrilor aplicabile.
(3) Costurile justificate avute în vedere la determinarea venitului reglementat sunt defalcate pentru fiecare piaţã centralizatã în parte şi, în cadrul unei pieţe, pentru fiecare dintre activitãţile pentru care se reglementeazã tarifele în baza prezentei metodologii.
ART. 7
(1) Activitãţile desfãşurate de operatorul unei pieţe centralizate sunt urmãtoarele:
a) administrarea pieţei centralizate;
b) realizarea tranzacţiilor pe piaţa centralizatã;
c) calcularea obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare ale participanţilor la pieţele centralizate.
(2) Activitãţile prevãzute la alin. (1) sunt detaliate în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
ART. 8
Rata profitului brut (p^X) pentru activitãţile prevãzute la art. 7 alin. (1), aferente pieţei centralizate X, este aprobatã de ANRE în baza justificãrilor prezentate de operatorii respectivei pieţe.
ART. 9
Rata profitului brut aprobatã de ANRE nu depãşeşte valoarea de 0,05 (5%) din costurile totale anuale recunoscute de ANRE pentru activitãţile desfãşurate de operator pe respectiva piaţã centralizatã.
ART. 10
Venitul anual reglementat al operatorului unei pieţe centralizate X, obţinut din serviciile prestate participanţilor la acea piaţã (V^X[OPER]), se calculeazã cu formula:

V^X[OPER] = V^X(admin) + V^X(tranz) + V^X(calcul) [lei] (1),

unde:
- V^X(admin) = C^X(admin)*(1+p^X) este venitul anual din activitatea de administrare a infrastructurii pieţei centralizate, calculat pe baza costurilor justificate C^X(admin) şi a profitului corespunzãtor ratei profitului brut p^X aprobat pentru desfãşurarea activitãţii respective;
- V^X(tranz) = C^X(tranz)*(1+p^X) este venitul anual din activitatea de realizare a tranzacţiilor pe piaţa centralizatã, calculat pe baza costurilor justificate C^X(tranz) şi a profitului corespunzãtor ratei profitului brut p^X aprobat pentru desfãşurarea activitãţii respective;
- V^X(calcul) = C^X(calcul)*(1+p^X) este venitul anual din activitatea de calculare a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare ale participanţilor la pieţele centralizate, determinat pe baza costurilor justificate C^X(calcul) şi a profitului corespunzãtor ratei profitului brut p^X aprobat pentru desfãşurarea activitãţii respective.
ART. 11
(1) În vederea stabilirii venitului anual reglementat pentru perioada de tarifare (t), operatorul pieţei centralizate completeazã şi transmite la ANRE, pânã la data de 1 noiembrie a fiecãrui an (t-1), spre aprobare, anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta metodologie, conţinând estimãrile proprii pentru perioada de tarifare (t) (valori totale şi lunare) privind urmãtoarele date:
a) costurile justificate;
b) rata profitului brut;
c) numãrul participanţilor înregistraţi la începutul perioadei de tarifare (Nr. part.^X);
d) numãrul participanţilor înregistraţi în luna i a perioadei de tarifare [Nr. part. noi^X(i)];
e) numãrul participanţilor retraşi/revocaţi în luna i a perioadei de tarifare [Nr. part. retr./revoc.^X(i)];
f) numãrul unitãţilor tranzacţionate (UT) de participanţi pe piaţa centralizatã X în perioada de tarifare [Q^X(tranz.)];
g) veniturile din alte prestaţii (lucrãri executate, servicii prestate, activitãţi diverse etc.);
h) alte venituri de exploatare (vânzare active, operaţii de capital, materiale obţinute din dezmembrãri de mijloace fixe etc.);
i) venitul necesar desfãşurãrii activitãţii pentru fiecare piaţã centralizatã.
(2) Veniturile prevãzute la alin. (1) lit. g) şi h) nu se recunosc la determinarea venitului reglementat sau la corecţia acestuia.
(3) Datele prevãzute la alin. (1) vor fi însoţite de explicaţii şi justificãri privind valorile totale şi defalcarea acestor valori pe fiecare dintre activitãţile prevãzute la art. 7.
(4) La calculul tarifelor reglementate practicate, orice cost justificat asociat activitãţilor desfãşurate de operatorul unei pieţe centralizate este luat în considerare o singurã datã.
(5) În cazul în care se constatã cã un cost a fost inclus de mai multe ori, acesta va fi corectat prin scãderea din venitul reglementat aferent urmãtoarei perioade de reglementare cu considerarea RTS.
(6) În cazul în care ANRE solicitã clarificãri, informaţii suplimentare şi/sau corecţii unui operator al pieţei centralizate, acesta este obligat sã transmitã datele solicitate în termen de 7 zile de la data solicitãrii.
(7) Operatorul pieţei centralizate transmite la ANRE, odatã cu valorile estimate prevãzute la alin. (1) pentru perioada tarifarã (t), şi valorile realizate referitoare la perioada tarifarã (t-2), precum şi valorile estimate a fi realizate (8 luni realizate: ianuarie-august şi 4 luni estimate: septembrie-decembrie) în perioada tarifarã (t-1).

CAP. V
Modul de calcul al tarifului pentru activitãţile prestate de operatorul pieţei centralizate

ART. 12
Pentru fiecare dintre pieţele centralizate se stabilesc anual urmãtoarele tarife:
a) tarif de administrare a pieţei centralizate X, aplicat lunar fiecãrui participant la piaţa centralizatã:

T^X(admin) [lei/participant] (2)

b) tarif de realizare a tranzacţiilor pe piaţa centralizatã X, aplicat lunar fiecãrui participant pentru tranzacţiile de vânzare/cumpãrare realizate în luna respectivã de acesta pe piaţa centralizatã:

T^X(tranz) [lei/UT] (3)

c) un tarif de calculare a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare ale participanţilor la pieţele centralizate, tarif aplicat lunar fiecãrui participant pentru tranzacţiile de vânzare/cumpãrare realizate în luna respectivã de acesta pe piaţa centralizatã:

T^X(calcul) [lei/UT] (4)

ART. 13
(1) Tariful de administrare a pieţei centralizate X se calculeazã cu formula:




12 l
T^X(admin) = V^X(admin)/Σ [Nr.part^X + Σ [Nr. part.noi^X(i) - Nr.part.retr./revoc.^X(i)]
l=1 i=1

[lei/participant] (5),


unde:
- V^X(admin)[lei] este venitul anual din activitatea de mentenanţã a infrastructurii pieţei centralizate X definit la art. 10;
- Nr. part^X este numãrul participanţilor înregistraţi la începutul perioadei de tarifare;
- Nr. part. noi^X(i) este numãrul participanţilor noi, în luna i a perioadei de tarifare;
- Nr. part. retr./revoc.^X(i) este numãrul participanţilor retraşi/revocaţi la/de la piaţa centralizatã X în luna i a perioadei tarifare.
(2) Tariful de administrare a pieţei centralizate va fi plãtit de participant integral pentru luna în care participantul s-a înregistrat, s-a retras sau a fost revocat din piaţa X.
ART. 14
Tariful de realizare a tranzacţiilor pe piaţa centralizatã X se calculeazã cu formula:

T^X(tranz) = V^X(tranz)/2*Q^X(tranz.anual) [lei/UT] (6),

unde:
- V^X(tranz)[lei] este venitul anual din activitatea de realizare a tranzacţiilor pe piaţa centralizatã X, definit la art. 10; şi
- Q^X(tranz.anual)[UT] reprezintã numãrul de unitãţi tranzacţionate anual de participanţi pe piaţa centralizatã X, definit la art. 11 alin. (1) lit. f).
ART. 15
Tariful de calculare a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare ale participanţilor pe piaţa centralizatã X se calculeazã cu formula:

T^X(calcul) = V^X(calcul)/2*Q^X(tranz.anual) [lei/UT] (7),

unde: V^X(calcul)[lei] este venitul anual din activitatea de calculare a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare ale participanţilor pe piaţa centralizatã X, definit la art. 10, şi Q^X(tranz.anual)[UT] reprezintã numãrul de unitãţi tranzacţionate anual de participanţi pe piaţa centralizatã X, prevãzut la art. 11 alin. (1) lit. f).

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 16
(1) Pânã la momentul licenţierii unui alt operator al pieţei centralizate din sectorul energiei electrice, pentru toate serviciile prestate de Societatea Comercialã OPCOM - S.A., în calitate de operator al pieţei de energie electricã, ANRE aprobã un singur tarif calculat ca raportul dintre venitul anual reglementat şi cantitãţile de energie electricã aferente consumului intern (inclusiv pentru acoperirea CPT în reţelele electrice de distribuţie) plus exportul, diminuate cu cantitãţile de energie electricã pentru acoperirea CPT în reţeaua electricã de transport.
(2) Tariful menţionat la alin. (1) este aplicat clientului în factura emisã de Compania Naţionalã "Transelectrica" - S.A. pe baza Contractului pentru prestarea serviciului de transport, a serviciilor de sistem şi serviciilor prestate de operatorul comercial participanţilor la piaţa angro de energie electricã, încheiat între Compania Naţionalã "Transelectrica" - S.A. şi [Client], iar contravaloarea serviciilor prestate de operatorul comercial participanţilor la piaţa angro de energie electricã este încasatã de Societatea Comercialã OPCOM - S.A.
ART. 17
(1) Propunerea de tarife reglementate practicate de operatorul unei pieţe centralizate participanţilor la acea piaţã centralizatã se elaboreazã de cãtre respectivul operator pentru fiecare perioadã tarifarã (t) pânã la data de 1 noiembrie a perioadei tarifare (t-1) şi se aprobã de cãtre ANRE pânã la data de 31 decembrie a perioadei tarifare respective, potrivit prezentei metodologii.
(2) În vederea determinãrii tarifelor reglementate practicate de operatorii pieţelor centralizate în perioada tarifarã (t), venitul necesar prevãzut la art. 11 alin. (1) lit. i) se corecteazã ţinându-se cont de valorile prevãzute la art. 11 alin. (7), luându-se în considerare RTS.
ART. 18
Toate costurile necesare determinãrii veniturilor necesare operatorului pieţei centralizate pentru serviciile prestate participanţilor la piaţa centralizatã sunt exprimate în termeni nominali.
ART. 19
Drepturile bãneşti ale operatorilor pieţelor centralizate rezultate din aplicarea tarifelor stabilite potrivit prezentei metodologii se obţin de cãtre respectivul operator pe baze contractuale.
ART. 20
(1) Operatorii pieţelor centralizate pot solicita, în cadrul unei perioade de tarifare, revizuirea valorilor tarifelor reglementate practicate pentru serviciile prestate participanţilor la oricare dintre pieţele centralizate administrate la un interval de cel puţin 6 luni de la data emiterii ultimului ordin de aprobare de cãtre ANRE.
(2) Revizuirea valorii tarifelor reglementate prevãzutã la alin. (1) poate fi solicitatã în urmãtoarele cazuri:
a) variaţii mai mari de 20% ale veniturilor anuale estimate a fi realizate, avându-se în vedere veniturile realizate în n luni şi cele estimate a fi realizate în 12-n luni, ca urmare a preluãrii/retragerii unor sarcini sau atribuţii stabilite de legislaţia primarã şi secundarã ori a altor cauze justificate;
b) rata inflaţiei sau variaţia cursului valutar leu/euro depãşeşte trimestrial 5%.
(3) ANRE revizuieşte valoarea tarifelor în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevãzute la alin. (1) şi (2).
ART. 21
(1) Operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice au obligaţia de a transmite lunar la ANRE, în ultima zi a lunii l+1 pentru luna l, urmãtoarele documente:
a) datele necesare stabilirii tarifelor reglementate practicate pentru serviciile prestate participanţilor la pieţele centralizate administrate, în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta metodologie;
b) contul de profit şi pierdere;
c) balanţa de verificare contabilã.
(2) Pe baza datelor prevãzute la alin. (1), ANRE monitorizeazã activitãţile desfãşurate de operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice.
ART. 22
(1) Operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice ţin evidenţã separatã pentru fiecare contribuţie nerambursabilã primitã.
(2) Operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice au obligaţia de a informa ANRE cu privire la contribuţia nerambursabilã primitã (descriere, valoare etc.), în termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea acesteia.
ART. 23
Operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice sunt obligaţi sã organizeze:
a) evidenţa contabilã separatã pentru fiecare piaţã centralizatã;
b) evidenţa contabilã separatã pentru activitãţile nereglementate.
ART. 24
(1) Costurile operatorilor pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice pe fiecare piaţã centralizatã sunt alocate, conform unei metodologii de alocare, aprobatã de ANRE la solicitarea acestora.
(2) Operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice elaboreazã metodologia de alocare prevãzutã la alin. (1) şi o transmit la ANRE, în vederea aprobãrii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii.
(3) Metodologia de alocare prevãzutã la alin. (1) conţine date detaliate privind:
a) modul de alocare a costurilor;
b) motivul alegerii metodei utilizate;
c) cuantificarea factorilor utilizaţi în alocare.
(4) Sunt interzise subvenţiile încrucişate între fiecare dintre activitãţile reglementate şi alte activitãţi nereglementate prestate de operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice.


ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

DESCRIEREA ACTIVITĂŢILOR

A. Administrarea pieţei centralizate
În vederea administrãrii pieţei centralizate din sectorul energiei electrice, operatorul acesteia:
a) realizeazã, în condiţii de transparenţã, obiectivitate şi nediscriminare, înscrierea participanţilor, organizarea şi administrarea tranzacţiilor derulate pe piaţa centralizatã;
b) primeşte solicitarea de înscriere a participantului şi documentele aferente potrivit reglementãrilor;
c) verificã corectitudinea şi completitudinea documentelor şi solicitã, dupã caz, completãri sau corecţii;
d) confirmã completitudinea şi valideazã documentaţia;
e) înregistreazã datele participanţilor în Registrul de tranzacţionare/Registrul certificatelor verzi;
f) dupã semnarea de cãtre pãrţi a convenţiei de participare, solicitantul este înregistrat ca participant la piaţa centralizatã şi primeşte codul de identificare;
g) asigurã retragerea, revocarea sau suspendarea înregistrãrii unui participant în situaţiile prevãzute de reglementãri;
h) informeazã participantul, OTS şi ANRE şi face publicã înregistrarea acestuia;
i) informeazã participantul, OTS şi ANRE şi face publice informaţii privind retragerea, suspendarea sau revocarea participantului;
j) dupã caz, elibereazã la cerere, pe baza contractului de comodat încheiat cu participantul, cheia de autentificare USB Token, împreunã cu adresele URL necesare pentru accesarea de cãtre acesta a aplicaţiilor sistemului de tranzacţionare;
k) asigurã instruirea necesarã participantului pentru utilizarea cheii de autentificare USB şi asistenţã operativã;
l) elaboreazã rapoarte privind operatorii economici înscrişi la piaţã, conform reglementãrilor;
m) îndosariazã şi arhiveazã documentele;
n) asigurã cadrul de tranzacţionare (organizeazã mentenanţa infrastructurii, logistica şi personalul, inclusiv elaborarea, implementarea şi menţinerea aplicaţiilor sistemului de tranzacţionare);
o) aplicã procedurile specifice în situaţii de urgenţã, inclusiv în cazul disfuncţionalitãţilor sistemelor informatice;
p) organizeazã şi menţine registre de urmãrire a garanţiilor;
q) propune spre aprobare la ANRE tarifele aplicabile participanţilor la PZU pentru activitatea sa;
r) înregistreazã lunar în Registrul certificatelor verzi codurile numerice ale certificatele verzi emise de Compania Naţionalã "Transelectrica" - S.A.;
s) înregistreazã contractele bilaterale de vânzare/cumpãrare de certificate verzi;
ş) face publicã oferta lunarã de certificate verzi la nivel naţional;
t) pune la dispoziţia altor entitãţi juridice, potrivit reglementãrilor, informaţiile cuprinse în Registrul de tranzacţionare/Registrul certificatelor verzi;
ţ) supravegheazã funcţionarea pieţei şi informeazã ANRE despre cazurile de comportament inadecvat/abuz sesizat;
u) colecteazã şi publicã datele statistice despre piaţã, conform prevederilor <>Legii energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
v) acordã asistenţã şi consultanţã participanţilor la piaţã;
w) conciliazã diferendele apãrute între participanţii la piaţã, în limitele atribuţiilor stabilite de lege;
x) primeşte şi rezolvã contestaţiile conform reglementãrilor privind activitatea de administrare a pieţei centralizate;
y) elaboreazã şi transmite cãtre ANRE propuneri de îmbunãtãţire/perfecţionare a reglementãrilor în vigoare, precum şi propuneri de reglementãri noi privind activitatea de administrare a pieţei centralizate.
B. Realizarea tranzacţiilor
În vederea realizãrii de tranzacţii pe piaţa centralizatã de energie electricã, operatorul acesteia:
a) primeşte şi valideazã ofertele de vânzare şi cumpãrare de energie electricã/certificate verzi;
b) înregistreazã codurile numerice ale certificatelor verzi tranzacţionate;
c) stabileşte numãrul de unitãţi tranzacţionate şi preţul de închidere al pieţei;
d) stabileşte oferta câştigãtoare şi partenerii de tranzacţii, precum şi confirmãrile de tranzacţii pentru unitãţile tranzacţionate;
e) stabileşte notificãrile fizice pe PZU aferente numãrului de unitãţi tranzacţionate pentru fiecare participant;
f) dupã caz, verificã şi sesizeazã participanţilor şi ANRE eventualele neconformitãţi între textul contractului publicat împreunã cu oferta şi contractul semnat între pãrţile desemnate prin licitaţie;
g) executã garanţiile de participare la licitaţie constituite;
h) transmite confirmãrile de tranzacţie participanţilor care au participat la sesiunea de licitaţie;
i) publicã preţul de închidere al pieţei şi alte informaţii relevante referitoare la piaţã, cu respectarea condiţiilor de confidenţialitate;
j) elaboreazã, promoveazã şi prezintã materiale sintetice privind rezultatele funcţionãrii pieţelor centralizate din sectorul energiei electrice;
k) primeşte şi rezolvã contestaţiile conform reglementãrilor referitoare la activitatea de realizare a tranzacţiilor;
l) elaboreazã şi transmite cãtre ANRE propuneri de îmbunãtãţire/perfecţionare a reglementãrilor în vigoare, precum şi propuneri de reglementãri noi privind activitatea de realizare a tranzacţiilor.
C. Calcularea obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare pentru participanţii la pieţele centralizate
În vederea calculãrii obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare pentru participanţii la pieţele centralizate din sectorul energiei electrice, operatorul acesteia:
a) ruleazã aplicaţiile informatice dedicate calculãrii, pe baza prevederilor Codului comercial şi a celorlalte reglementãri specifice, a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare pentru participanţii la pieţele centralizate;
b) transmite rezultatele rulãrii participanţilor la pieţele centralizate;
c) administreazã Contul central al PZU şi asigurã funcţionarea mecanismului de încasãri şi plãţi, în fiecare zi bancarã, conform reglementãrilor Bãncii Naţionale a României, corespunzãtor tranzacţiilor cu energie electricã realizate pe PZU, prin emiterea de instrucţiuni de direct debit şi de ordine de platã;
d) emite facturile lunare şi le transmite participanţilor la PZU care au înregistrat cumpãrãri de energie electricã;
e) primeşte şi verificã facturile lunare emise de participanţii la PZU care au înregistrat vânzãri de energie electricã;
f) efectueazã compensarea debitelor/creanţelor pentru tranzacţiile din PZU prin intermediul IMI;
g) primeşte confirmãrile de platã/încasare pentru tranzacţiile încheiate pe piaţa de certificate verzi;
h) transferã certificatele verzi tranzacţionate pe piaţa de certificate verzi, din conturile vânzãtorilor în conturile cumpãrãtorilor;
i) monitorizeazã garanţiile depuse de participanţii la pieţele centralizate şi determinã valoarea garanţiilor pentru validarea ofertelor de cumpãrare;
j) solicitã şi urmãreşte executarea garanţiilor emise în favoarea sa, în vederea stingerii obligaţiilor de platã ale participanţilor neachitate la termen;
k) primeşte şi rezolvã contestaţiile conform reglementãrilor referitoare la activitatea de calculare a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare pentru participanţii la pieţele centralizate;
l) elaboreazã şi transmite cãtre ANRE propuneri de îmbunãtãţire/perfecţionare a reglementãrilor în vigoare, precum şi propuneri de reglementãri noi privind activitatea de calculare a obligaţiilor de platã/drepturilor de încasare pentru participanţii la pieţele centralizate.


ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------

COSTURI/VENITURI
ale activitãţilor operatorului unei pieţe
centralizate din sectorul energiei electrice






Denumirea operatorului Denumirea pieţei: ............
pieţei centralizate: ................. Transmis la data: ............
Datele persoanei de contact: ..........
Perioada: .........................

┌────────────────────────────────┬─────┬────────┬──────────┬────────────┬─────┬────────────────┬────────┐
│ Date referitoare la piaţa │ │Adminis-│Realizarea│Calcularea │ │ │Total │
│ centralizatã ........ │ │trarea │tranzac- │obligaţiilor│Total│ │operator│
│ │ │pieţei X│ţiilor pe │de platã/ │piaţa│Alte activitãţi │piaţã │
│ │ │ │ piaţa X │drepturilor │ X │ │centra- │
│ │U.M. │ │ │de încasare │ │ │lizatã │
│ │ │ │ │pe piaţa X │ │ │ │
├────────┬───────────────────────┤ ├────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┬────────┼────────┤
│ Nr. │ │ │ A │ B │ C │A+B+C│Regle- │Neregle-│ │
│ crt. │ │ │ │ │ │ │mentate│mentate │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1. │COSTURI TOTALE, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din care: │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1.1. │Costuri de exploatare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │totale, din care: │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1.1.1. │Costuri materiale │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(cheltuieli materiale, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cheltuieli privind │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │mãrfurile, cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu energia şi apa) │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1.1.2. │Costul cu personalul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │total, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din care │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│1.1.2.1.│Salarii │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│1.1.2.2.│Costuri cu asigurãrile │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │şi protecţia socialã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(contribuţii la asigu- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rãrile sociale, ajutor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de şomaj şi asigurãri │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sociale de sãnãtate) │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│1.1.2.3.│Alte costuri cu perso- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nalul (tichete de masã,│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │provizioane, partici- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pare salariat la │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │profitul anului │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │anterior etc.) │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1.1.3. │Costul cu amortizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │şi provizioane pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │deprecierea imobilizã- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rilor corporale şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │necorporale (mai puţin │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │amortizarea imobilizã- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rilor achiziţionate din│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fonduri nerambursabile,│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │conform legislaţiei) şi│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu ajustarea activelor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │circulante │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1.1.4. │Total alte costuri de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │exploatare, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din care: │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│1.1.4.1.│Costuri cu prestaţiile │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │externe (protocol, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │reclamã şi publicitate,│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sponsorizãri) │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│1.1.4.2.│Alte costuri de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │exploatare │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1.2. │Costuri financiare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(costuri privind dobân-│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │zile şi alte costuri │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │financiare) │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 1.3. │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │extraordinare │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 2. │Rata profitului brut │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │reglementat [p^X] │ [%] │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 3. │Profit │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 4. │Venituri din alte │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │prestaţii │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 5. │Alte venituri de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │exploatare │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 6. │VENITUL REGLEMENTAT │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ (V^X) │[Lei]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 7. │Nr. participanţi noi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │la piaţa X │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 8. │Nr. participanţi la │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │piaţa X │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 9. │Nr. participanţi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │retraşi/revocaţi la │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │piaţa X │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 10. │Q^X(tranz.anual) │[MWh]│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 11. │Nr. unitãţi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţionate │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼────────────┼─────┼───────┼────────┼────────┤
│ 12. │T^X(t) │ cf. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ art.│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ 13 │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴───────────────────────┴─────┴────────┴──────────┴────────────┴─────┴───────┴────────┴────────┘



Director general,
......................
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016